Londen
     
 

Londen

Londen ligt aan de rivier de Theems in het zuidoosten van Engeland. Het is de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. De stad heeft een oppervlak van bijna 1600 km2 en ruim 8,6 miljoen inwoners. Er is een prima openbaar vervoer netwerk, dat je ondergronds en bovengronds door deze bijzondere stad voert. De stad heeft een rijke historie, met vele musea, grootse kathedralen en bijzonder paleizen. Er is een grote culturele diversiteit in Londen. Dit geeft veel sfeer en er is een bijzondere mix van Engelse tradities en vernieuwing ontstaan. Hierdoor staat Londen aan de top van de mode, theater en eet cultuur. Er is dan ook altijd wat te doen in Londen. Als het zonnig is kan je lekker winkelen, in een van de vele parken picknicken, of een tocht over de Theems maken. Is het koud of regent het, dan zijn er de leerzame musea, beroemde gebouwen of gezellige pubs om de dag door te brengen. Aan het eind van de dag kun je heerlijk eten in een van de vele restaurants, waarna je een club, bioscoop, theater of concert kan bezoeken. Geniet optimaal van Londen, door je vakantie thuis te plannen en de tickets voor je favoriete voorstelling al online te bestellen. Hierdoor ben je verzekerd van de beste plaatsen en de beste prijzen. De Visitor Oyster card voor het openbaar vervoer, koop je ook thuis online. Hiermee reis je tegen speciale toeristen tarieven en krijg je handige kortingen op vele attracties. Londen is een stad die bekend staat als duur, als je goed oplet kan dat best meevallen. Bezoek een van de vele gratis musea en loop lekker door een park of langs de rivier. Eet je diner in een pub en koop je lunch bij een supermarkt. Dan kan je lang genieten van je fijne vakantie in Londen.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Londen is in 2016, door de gebruikers van TripAdvisor, uitgeroepen tot de nr.1 stedentrip van de wereld. Echte hoogtepunten zijn de London Eye en the View from the Shard en monumentale gebouwen zoals Westminster Abbey, St. Pauls Cathedral en Buckingham Palace. Er zijn musea zoals die in South Kensington; Natural History Museum, Science Museum en Victoria and Albert Museum, maar ook musea als Tate Modern en het Museum of London. Het uitgaansleven heeft zich eeuwenlang kunnen ontwikkelen van het theater van Shakespeare tot de musicals van Andrew Lloyd Webber. Kunst, cultuur en natuur alles is te vinden in Londen.

 

Tower of London

De Tower of London is het 950 jaar oude hart van de monarchie. De White Tower, een stenen donjon, werd in 1078 door Willem de Veroveraar, de Hertog van Normandië, gebouwd en als koninklijk paleis gebruikt. Verschillende koningen, waaronder Richard Leeuwenhart, hebben het kasteel uitgebreid en versterkt. Uiteindelijk werd het kasteel, in de tijd dat de Tudors aan de macht kwamen, in 1485 verlaten. Het kasteel heeft daarna nog gediend als gevangenis voor edelen, opslagplaats voor munitie en de kroonjuwelen werden er bewaard. In 1509 zijn de Yeoman Warders opgericht, de koninklijke lijfwacht die de Tower of London en in het bijzonder de daar opgeslagen kroonjuwelen, bewaken. Tourisme naar de Tower of London begon in 1669, toen de kroonjuwelen voor het publiek tentoongesteld werden. Nog steeds kan je een fijne dag beleven bij de Tower. Er zijn rondleidingen van een uur met een echte Yeoman Warder en natuurlijk moet je de kroonjuwelen gaan bekijken. Loop door het gereconstrueerde middeleeuwse paleis en bekijk de raven naast de White Tower. In het park ten noorden van de Tower is nog een stukje van de originele Romeinse muur, die rond het oude Londen heeft gestaan, te zien. De beroemde Tower Bridge over de Theems is de korte wandeling met uitzicht zeker waard.

 

Warner Bros. Studio Tour - the Making of Harry Potter

Warner Bros. Studio Tour – the Making of Harry Potter wil je beleven. Na de opnames van de Harry Potter films, is er van de Leavesden Studio’s een geweldige attractie gemaakt. Loop door de sets van de Great Hall van Hogwarts, perron 9 3/4 en de originele Hogwarts Express. Bekijk de mooiste Harry Potter kostuums en de schitterende rekwisieten, die speciaal voor de films zijn gemaakt. Drink het echte Butterbeer en koop je eigen toverstaf in de souvenir winkel. De toegangskaartjes koop je van te voren online, er zijn geen tickets aan de kassa te koop. Ben minstens 20 minuten voor de gereserveerde tijd aanwezig, je kan in de lobby wat eten en drinken. Een gemiddeld verblijf in de tour duurt 3,5 uur, maar je mag zo lang blijven als je wilt of totdat de studio sluit. De studio ligt ten noordwesten van Greater London. Met het openbaar vervoer reis je in 20 minuten, met de trein, van London Euston naar Watford Junction, daar is een shuttle bus naar de studio’s. Wil je echt alles uit je bezoek halen, zorg dat je flink gespaard hebt. De souvenirs en andere uitgaven zijn vrij duur, maar als je ten volle van de ervaring wilt genieten zijn ze onmisbaar.

 

Greenwich

Greenwich ligt ten zuiden van de Theems en is met de DLR bereikbaar. De wijk is het centrum van de maritieme geschiedenis van Engeland. Naast het station ligt de Cutty Sark, de beroemde oude theeklipper die in 1869 gebouwd werd. Dit zeilschip heeft drie dwarsgetuigde masten en was het snelste zeilschip van haar tijd. Lopend richting de heuvel van Greenwich ligt het Nationale Maritieme museum, dit gratis toegankelijke museum heeft verschillende thematische galerijen. Waaronder, Maritiem Londen, East India Company, Nelson’s Navy en speciale galerijen voor kinderen. Op de heuvel ligt het Koninklijke Observatorium. Daar wacht een schitterend uitzicht over Londen en de Theems en heerlijke grasvelden om te picknicken. Op het observatorium terrein vindt je de beroemde nul meridiaan die het oosterlijk en westerlijk halfrond scheidt. Hier vindt je het museum met planetarium, oude telescopen en veel van de eerste scheepsklokken ter wereld. Greenwich dorp, heeft mooie oude huizen aan pittoreske straatjes. Het is er bijzonder leuk winkelen en er zijn vele gezellige restaurants en pubs. Naast de Cutty Sark vindt je een spannende historische voetgangerstunnel uit 1902. Deze is openbaar toegankelijk en loopt onder de Theems door naar de Docklands en Canary Wharf. Twee moderne wijken waar je  de hoogste wolkenkrabbers van Londen vindt.

 

British Museum

Het British Museum is net zoals alle nationale musea in Londen, gratis toegankelijk. Het schitterende museum is met ruim 6 miljoen bezoekers per jaar, terecht het meest bezochte museum van Londen. Gevestigd in een majestueus groot gebouw, is de entree al indrukwekkend. Daarna kom je op een enorme met glas overdekte binnenplaats uit, waar in het midden een cirkelvormige bibliotheek, the Readingroom, staat. Hier vindt je twee koffiehoeken om lekker uit te rusten en een uitgebreide souvenir winkel. Er staan veel mooie standbeelden uit verloren beschavingen, vanuit hier heb je toegang tot de vele zalen. Het museum heeft een collectie met vele topstukken uit Romeinse Brittanië, Middeleeuws Europa, het Oude Egypte, Griekenland, Japan, Afrika en het Midden-Oosten. Hoogtepunten van het museum, de steen van Rosetta, de sleutel tot het vertalen van hiëroglyfen, de beelden die ooit op het Parthenon in Athene hebben gestaan, de Lewis Chessmen, de Oxus treasure, de mummie van Katebet en de koning van Ife. Bij de ingang van het museum vindt je de informatiebalies. Koop hier je plattegrond van het museum. Deze is essentieel voor het ontdekken van alle schatten in dit uitgestrekte museum. Van hier uit starten de georganiseerde rondleidingen, die door ervaren gidsen gegeven worden.

 

West End

Londen is een geweldige plek om theaters te bezoeken en is vol met trendy clubs. De meeste uitgaansgelegenheden vind je in het Londense West End. In West End zijn er verschillende pleinen en wijkjes die een eigen karakter hebben. Leicester Square is het hart van de Londense bioscoop wereld. Hier worden de grote filmpremières gehouden, in het beroemde Odeon. Deze bioscoop heeft nog veel van het originele interieur van de jaren 30. Bioscoop Empire heeft veel moderne zalen en een groot IMAX scherm. De wijk Soho is van oudsher een van de hippe uitgaanswijken. In de jaren 80 is de wijk nogal afgezakt, maar tegenwoordig zitten er weer veel leuke clubs en bars. In Covent Garden vind je behalve de vele speciale winkeltjes, fijne restaurants, leuke pubs en clubs. Het leukste aan Covent Garden, zijn de optredens van de verschillende straatartiesten. James Bowen met zijn straatkat Bob zijn hier begonnen en nu wereldberoemd. Boek voordat je je reis begint, online, een ticket voor een van de vele concerten, shows, musicals en toneelstukken in Londen, maar ook om de beroemde nachtclubs in te komen. Boek via een officieel boekingsbureau, dan heb je de tijd om de beste prijs te vinden en kan je onbezorgd genieten.

 

Natuur en parken

In Londen vindt je verrassend veel natuur. Er lopen vele voetpaden langs de getijde rivier de Theems. Geniet al wandelend van een vrij uitzicht over de gestaag stromende rivier en ontdek onderweg een van de gezellige pubs. Op een avondwandeling langs de rivier, kun je zomaar oog in oog met een vos komen te staan. Ben je een lange afstand wandelaar, loop dan het Thames Path. Deze begint aan de bron van de rivier en eindigt in Londen bij de waterkering, de Thames Barrier. Een van de vele parken is Hyde Park. Als je moe bent van het winkelen, is er niets beters dan hier even op een grasveld in de zon te liggen en je sandwiches op te eten. Wil je wat meer activiteit, dan kun je hier een bootje huren om te roeien op de Serpentine, naar Speakers Corner gaan om de oratoren aan te horen of met het water spelen en pootje baden in de Diana Memorial Fountain. Kew Gardens zijn de beroemde Botanische tuinen van Londen. De Kew Gardens zijn 130 hectare groot en hebben planten en bomen van over de hele wereld in de tuinen en vele kassen. Het kan er druk zijn op feestdagen met goed weer, hou daar rekening mee.

 

Eten & drinken in Londen

Vroeger werd er geklaagd dat je prima op vakantie kon gaan naar Groot-Brittanië, maar dat het eten verschrikkelijk was. Tegenwoordig is dat heel anders. Door de beroemde TV koks als Jamie Oliver en Gordon Ramsey, is de culinaire wereld enorm veranderd. Restaurants zijn zich gaan vernieuwen en tegenwoordig staat het eten in restaurants op een hoog niveau. Door de etnische diversiteit zijn er veel leuke kleine eethuisjes in Londen, die voedsel van over de hele wereld serveren tegen redelijke prijzen. Natuurlijk is er ook nog te genieten van de goede Britse tradities, zoals een Afternoon tea met sandwiches, pies en scones. Fish en chips zijn goed na een avond stappen, het is aan te raden de chips met veel azijn (vinegar) te besprenkelen. Wil je besparen op de kosten, is het verstandig om niet voor elke maaltijd in een restaurant te gaan zitten. De supermarktketen Tesco heeft een leuke lunchdeal. Neem je sushi of sandwiches mee, naar een park of de kade van de Theems en geniet daar van een fijne picknick. Groot-Brittanië is beroemd om zijn bier en whiskey. Er heeft zich een hele cultuur rond gevormd, die zich vooral uit in de pub. De pub is een fijne plek om naartoe te gaan, vaak zie je daar hele gezinnen. Als je geluk hebt zitten er een paar muziekanten te spelen. Je kunt er een gewone kop koffie of thee drinken of cider, ale, lager of whiskey. Lager is een ondergistende pilsener bier. Ale is een bovengistende bier, die doorgaans meer smaak heeft. Cider is gegist appelsap. De meeste pubs hebben een barmeal of een leuke menukaart, daardoor kan je hier doorgaans goedkoper en beter eten dan in een echt restaurant. Fijn als je door een regenbui of na een lange wandeling, in een pub bent neergestreken, dan kan je nog even blijven zitten.

 

Geschiedenis van Londen

Londen was in het jaar 100 de hoofdstad van de Romeinse provincie Brittania. Na het vertrek van de Romeinen, volgde een periode van verval, die eindigde in de 11e eeuw toen de eerste William, koning van Engeland zich in Westminster vestigde. William liet Westminster Abbey bouwen en dat is daarmee het oudste en meest belangrijke gebouw van Londen. Langzaam groeide Londen, ondanks oorlogen en plagen, uit tot een grote stad. De 16e eeuw was de tijd, waar Shakespeare en zijn tijdsgenoten, het theater in Londen groot maakten. In 1666 brak er een enorme brand uit, in de overwegend uit houten huizen bestaande stad. De ‘Great Fire of London’ heeft tot een enorme bouwdrift geleid, die zijn meesterwerk heeft in St. Paul’s Cathedral. Tussen 1831 en 1925 was Londen de grootste stad van de wereld. Het huidige ‘Greater London’ bestaat uit een aantal dorpen en steden die tot een aaneengesloten stad zijn uitgegroeid. Het uiteenvallen van het Britse koloniale rijk aan het einde van WWII, heeft geleid tot een grote instroom van migranten. Vooral uit India, Pakistan, Nigeria en Bangladesh, zijn veel mensen naar Groot Brittanië gekomen. De vele culturen die in de stad vertegenwoordigd zijn, zorgen voor een bruisend cultureel leven met een vernieuwende moderne stijl.

 

Vervoer in Londen

Londen is zo groot, dat dit een stad is, waar je niet alles te voet kan doen. Gelukkig is er uitstekend openbaar vervoer. Voor al het openbaar vervoer kun je het beste een Visitor Oyster card kopen. Dit is een oplaadbare pas. Deze pas kun je alleen online kopen, voordat je op reis gaat. De Visitor Oyster card wordt, met een zelf te bepalen tegoed, bij je thuis afgeleverd. Het grote voordeel van de Visitor Oyster card is dat je tegen speciaal verlaagd toeristen tarief reist en korting krijgt op verschillende attracties in Londen. Het gebruik van de pas is vergelijkbaar met onze OV-chipkaart. De London Underground is de snelste manier om door Londen te reizen. Zorg er wel voor dat je buiten de spits rijdt, anders kan het zeer druk zijn. De rode dubbeldekker bussen van Londen zijn beroemd over de hele wereld. Ze zijn erg comfortabel, de stoelen bovenin en vooraan hebben een prachtig uitzicht. De bussen zijn modern en rijden steeds vaker op elektriciteit. Op de River Bus over de Theems krijg je korting met je Oyster card. Zeer aan te raden!

 

Veiligheid in het verkeer

In Groot-Brittanië rijdt men links, dat is echt wennen. Bij het oversteken moet je daarom vooral goed uitkijken. Het verkeer komt van links en kan je danig verrassen. Wanneer je een auto huurt, is het fijn als je reisgenoot mee blijft opletten of je nog steeds aan de goede kant van de weg rijdt. Je kan in Londen ook fietsen huren, het is zeker aan te raden om een helm en opvallende kleding te dragen. Een helm is alleen verplicht voor kinderen jonger dan 12 jaar. Automobilisten in Londen zijn nog niet gewend aan fietsers, hou daar rekening mee en zorg dat je duidelijk aanwezig bent op de weg. Als je onverwacht een taxi nodig hebt, kan je een van de beroemde zwarte taxi’s aanhouden en die brengt je waar je naartoe wilt. De gele taxi’s en minibussen moet je van te voren online of telefonisch boeken. Dit kan meestal ook via de receptie van het hotel, restaurant of club waar je op dat ogenblik bent. Als taxi’s ergens geparkeerd staan of als je door een taxichauffeur ongevraagd wordt aangesproken, is het mogelijk een illegale taxi. Als je daarop ingaat, breng je jezelf in gevaar.

 

Veiligheid in het algemeen

Londen is een grote stad en heeft een aantal dingen waar je voorzichtig mee moet zijn. Als je buiten loopt in de stad, hou dan waardevolle spullen goed verborgen en dicht op je lichaam. Als je lekker uitrust in een pub of restaurant, zet dan je tassen goed onder de tafel. Zorg ervoor dat je nooit je tassen en koffers ergens onbewaakt achterlaat. Omdat er in het verleden een aantal terroristische aanslagen geweest zijn, is men erg alert in deze stad. Als je alleen op reis gaat, hou dan vrienden of familie op de hoogte waar je bent en als je uitgaat. Laat ook weer weten als je veilig in je hotel bent, het is altijd fijn als er iemand met je meedenkt. Maak thuis een kopie van je paspoort en schrijf daar ook de telefoonnummers op van je verzekering en banken, om in geval van diefstal, je pasjes te kunnen blokkeren. Houdt dit papier veilig en apart van je echte paspoort en pasjes. In geval van nood, bel je 999 of 112 en als je een minder dringende zaak hebt, kan je de lokale politie bereiken met nummer 101.

 

Visum en vaccinatie

Voor het reizen naar Groot-Brittanië heb je geen visum nodig. Wel heb je een geldig paspoort of identiteitskaart nodig om je te kunnen legitimeren. Groot-Brittanië is geen Schengenland en er is daarom wel grenscontrole. Voor Groot-Brittanië heb je geen vaccinaties nodig. Wil je een huisdier of hulphond meenemen, dan gelden er speciale regels. Het dier heeft een EU-dierenpaspoort nodig en moet naast de normale vaccinaties, speciaal tegen hondsdolheid zijn ingeënt. Verder moet het dier een chip hebben en ontwormd zijn. Raadpleeg tijdig je dierenarts. Een goede reisverzekering is voor elke reis nodig, ook voor Londen. De Europese zorgpas dekt je spoedeisende zorgkosten, zolang ze overeenkomen met de tarieven in Nederland, het is daarom belangrijk om aanvullend verzekerd te zijn voor je zorgkosten. Een reisverzekering dekt standaard buitengewone kosten voor noodhulp, een onvoorziene eerdere terugreis of langer verblijf door nood. Verder zijn er modules bij te verzekeren waarbij schade door verlies of diefstal van je bagage, erg belangrijk is. Ga je vaker op reis, dan is een doorlopende reisverzekering zeker aan te raden. Op 29 maart 2017 is officieel het Brexit proces gestart, waardoor de Britten in april 2019 de EU zullen verlaten. Dit heeft voorlopig nog geen gevolgen voor het reizen naar Groot-Brittanië en Londen.

     

Reizigers over Londen

Laat een beoordeling achter

Email adres is enkel bedoeld ter registratie en is niet zichtbaar voor anderen
* Verplichte velden

*
*
*
*