Malediven
     
 

Malediven

Ben je op zoek naar een schitterende duikvakantie of romantische (huwelijks)reis? Dan zijn de Malediven de plek bij uitstek. De Republiek bestaat uit circa 1200 koraaleilanden ten zuidwesten van India in de Indische Oceaan, waar je naast tropische vissen ook haaien en ander zeeleven kunt bewonderen. Het aantal eilanden verschilt per seizoen en is afhankelijk van factoren zoals de wind, de golven en de stromingen. In totaal beslaan alle eilanden 90.000 vierkante meter, maar hiervan is maar 300 vierkante meter land. Van de 1200 eilanden zijn 200 bewoond en het grootste eiland is slechts 6 vierkante kilometer groot. De meeste van de eilanden zijn zelfs kleiner dan 2 vierkante kilometer. Naast de bewoonde eilanden zijn er ook 88 toeristenoorden. De archipel bestaat letterlijk uit meer dan duizend tropische eilanden, waar je je eigen dromen kunt waarmaken. Deze eilanden zijn gegroepeerd in 26 groepen, genaamd Atollen. Dit zijn ringvormige riffen met een ondiepe lagune in het midden. Aan de buitenkant van deze lagune bevindt zich een ring van eilanden die je kunt bezoeken en waaromheen je kunt duiken. Toeristen mogen naar zeven Atollen in totaal, de rest is begrensd voor de plaatselijke inwoners. De hoofdstad van de Malediven, Malé, is gelegen op een Atol waar toeristen wel mogen komen. Aangezien de Malediven op de evenaar liggen, wordt het klimaat hier erg beïnvloed door passaatwinden. Deze zijn in oktober het hevigst en brengen het droge seizoen met zich mee, dat loopt van december tot april. De natste maanden zijn juli en augustus, dus tijdens deze maanden kun je de archipel misschien het beste vermijden. De gemiddelde temperatuur is het hele jaar door een heerlijke 28 graden Celsius, maar de luchtvochtigheid is wel erg hoog. De temperatuur van het water schommelt tussen de 27 en 29 graden Celsius. De Malediven zijn een democratische republiek met 395.000 inwoners en de enige toegestane religie is Sunni-Islam. Aan het hoofd staat President Maumoon Abdul Gayoom en er zijn geen politieke partijen. Het parlement bestaat simpelweg uit 48 leden, waarvan 8 gekozen worden door de president en de overige 40 door de bewoners. Elke 5 jaar wordt er een nieuwe president gekozen.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Als je naar de Malediven gaat, zal je vakantie voor een groot gedeelte uit watersport bestaan. Hier heb je talloze koraalriffen waar zowel beginnende- als ervaren duikers hun ogen uit kunnen kijken. Andere watersporten, zoals roeien, zeilen, zeevissen en kanoën worden ook erg veel uitgeoefend. Maar ook als je geen watersportliefhebber bent, is er genoeg te doen. De Malediven zijn namelijk een droombestemming als je van luxe vakanties aan de zee houdt of als je een romantische vakantiebestemming zoekt met je partner. Slaap in villa’s die op houten palen in de zee zijn gebouwd en neem een duik seconden nadat je je bed bent uitgekomen. De zee is erg helder en blauw en de Malediven zijn dan ook een topbestemming voor stellen op huwelijksreis. Op de Malediven kun je heerlijk tot rust komen, of je nu van duiken, boottochten, strand, natuur of helemaal niets doen houdt.

 

Kuramathi, een paradijs op aarde

Kuramathi is een eiland van de Rasdu Atol en wordt vaak gekenmerkt als één van de meest paradijselijke eilanden van de archipel. De Rasdu Atol heeft nog 4 andere eilanden, dus is niet groot. Op het eiland zijn verschillende toeristenoorden, elk met een eigen strand en verscholen tussen de bomen, zodat je elkaar niet ziet. De lengte van het eiland is 1,8 kilometer en je kunt er heerlijk wandelen, eten en duiken. Aan de westkant van het eiland bevindt zich een zandbank die alleen zichtbaar is als het eb is. Van Kuramathi is het maar 56 kilometer naar Malé, de hoofdstad van de Malediven. Je kunt hier met de boot of met het vliegtuig naartoe. Toch zijn er op het eiland ook activiteiten, zowel voor jong als voor oud. Het buitenste rif is uitstekend geschikt om te duiken of te snorkelen. Het is ook mogelijk met de boot naar Hammerhead Shark Point te varen en daar elk moment van het jaar een school hamerhaaien te bewonderen. Je kunt Bikini Beach bezoeken of het strand van Veligandu eiland. Er zijn ook verschillende duikverenigingen, waar je als beginner terecht kunt maar ook als doorgewinterde duiker. En ga je liever het water niet in, dan zijn er een aantal wandelingen, langs kluizenaarskreeften, door de jungle en langs een hydrocultuur tuin. Aangezien het eiland niet erg groot is, zijn deze wandelingen ook niet lang en prima te ondernemen met kinderen. Wil je meer leren over het leven onder water, dan kun je naar het Eco Center gaan. Hier leer je alles over de marine biologie van de Malediven, zowel als de regels over hoe je moet snorkelen en duiken om dit niet in de war te brengen. Ook is het een onderzoekscentrum waar verschillende onderzoeksprojecten worden uitgevoerd en vanuit waar het koraal wordt onderhouden en verzorgd. Kuramathi is één van de mooiste eilanden van de Malediven en men doet er dan ook alles aan om dit zo te houden. Toeristen worden geacht hetzelfde te doen en met zorg te snorkelen en bewust met het eiland om te gaan.

 

Malé Vrijdagsmoskee

In de hoofdstad van de Malediven, Malé, vind je de oudste moskee van de archipel, gebouwd in 1658. Vrijdagsmoskee is een generieke naam voor een aantal moskeeën wereldwijd, en in elke moslimgemeenschap moet minstens één vrijdagsmoskee of gewone moskee aanwezig zijn. De moskee in Malé is een uniek voorbeeld van zee architectuur en is gebouwd van zee culturen. Het laat een geschiedenis zien die niet vergelijkbaar is met die van andere wereldwijde moskeeën en is toendertijd gebouwd met technieken die hun tijd ver vooruit waren. Daarom heeft het een voorlopige plek bemachtigd op de UNESCO World Heritage cultuurlijst. De locatie van de moskee is tegenover de Medhuziyaaraiy waar de tombe van Al-Hafiz Abul Yoosuf Al-Barbari te zien is die de Malediven in 1153 tot de Islam bekeerde. De Vrijdagsmoskee is gebouwd op een eerdere moskee die dateert van 1153, deze werd te klein om het groeiende aantal moskeegangers aan te kunnen. De bouw van de Vrijdagmoskee duurde 2,5 jaar. De moskee is voornamelijk gebouwd van koraal en had oorspronkelijk een rieten dak. De minaret is iets ouder, en gebouwd rond 1668. Nu heeft de moskee een dak van aluminium als gevolg van de renovaties gedaan in de jaren ’80. De moskee is altijd in gebruik geweest, sinds de bouw werd afgerond. Vanbinnen ziet de moskee er schitterend uit. Je gaat naar binnen via het Islamic Center en een marmeren trap brengt je naar een balkon. Hier kijk je op de grote gebedshal die 10,700 moskeegangers kan huizen. Er zijn in totaal twee gebedshallen, drie ingangen, en een gewelfd plafond. De muren zijn van koraal en overal om je heen kun je schilderwerken, houtsnijwerk en inscripties bewonderen in de traditionele stijl van de Malediven. Vooral het lakwerk in de moskee is bijzonder ingewikkeld en uniek. Naast de moskee staat de minaret en hieromheen bevindt zich een begraafplaats. Hier liggen sultans en hun families begraven, vrouwen met een ronde grafsteen en mannen met een puntige steen. Ben je geïnteresseerd in de religie van de Malediven, dan is deze moskee zeker een bezienswaardigheid die je niet kunt missen.

 

Het nationale museum, Malé

Als je naast watersport ook geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Malediven, dan is het nationale museum in de hoofdstad Malé de plek bij uitstek. Het museum bevindt zich in het Sultan park en werd geopend in 1952. Oorspronkelijk had het als doel de vaderlandslievende gevoelens van de inwoners van de Malediven aan te wakkeren. Het museum is verdeeld over twee gebouwen, namelijk een gerenoveerd gebouw van het paleis van de Sultan en een gebouw recentelijk geschonken door China. In het museum vind je een grote collectie met interessante voorwerpen die de ongewone geschiedenis van de archipel beschrijven. Helaas zijn een aantal artefacten van de tijd toen de Malediven nog Boeddhistisch waren vernietigd in een overval in 2012. Een belangrijk standbeeld van Buddha, gemaakt van koraal en daterend van voor de 12e eeuw, zowel als een groot aantal andere pre-islamitische voorwerpen zijn daardoor voor altijd verloren. De beelden gemaakt van zandsteen zijn simpelweg vergruisd en niet meer te herstellen. Er zijn verschillende zalen in het museum, die perioden weerspiegelen, zoals de oudheid en de middeleeuwen. Hier vind je wapens, huishoudelijke- en religieuze voorwerpen zowel als een groot aantal schitterende houtkervingen van rond de tijd toen de Malediven werden bekeerd tot de Islam in 1153. Ook kun je in het museum verschillende voorwerpen zien die tot belangrijke Sultans hebben behoord, zoals kleding, manuscripten en harnassen, maar ook meer recentelijke foto’s van verscheidene belangrijke persoonlijkheden. Verder is er een kamer die het hedendaagse leven op de eilanden beschrijft. Hier vind je een aantal voorwerpen beschilderd met het ingewikkelde lakwerk waar de archipel bekend om staat. Ook zie je hier bijvoorbeeld de eerste grammofoon en een enorme computer. Daarna kun je een kijkje nemen bij de maritieme collectie van het museum. Hier vind je het 6 meter lange skelet van een van Longman’s gebekte walvissen die in levenden lijve nog nooit is gezien.

 

Een vlucht over de eilanden

Wil je de Malediven echt goed bezichtigen, dan boek je een vlucht in een watervliegtuig. Er zijn verschillende ondernemingen die dit organiseren en omdat deze vliegtuigen niet erg hoog vliegen, kun je erg veel zien. Vaak word je ook met watervliegtuig naar je vakantieoord gebracht en dit zijn eigenlijk de taxi’s van de archipel. Toeristen zijn niet toegestaan op een gedeelte van de eilanden in de Malediven en de enige manier om dit te bezichtigen is vanuit de lucht. Alleen in de hoogte kun je de unieke structuur van de 1200 eilanden zien, de verschillende Atollen met de zandbanken ertussen, het grote aantal tropische eilanden en de blauwe Indische Oceaan er omheen. Vanuit de lucht maak je schitterende foto’s en veel organisaties brengen je ook naar verschillende locaties, zoals Malé, een onbewoond eiland en organiseren bijvoorbeeld een picknick. Vanuit de lucht kun je soms ook walvishaaien zien, lokale vissers en misschien wel je eigen hotel. Sommige watervliegtuig-verhuurders organiseren ook gespecialiseerde uitstapjes. Zo kun je als je graag surft een reis boeken met een watervliegtuig die je naar de plaats brengt met de beste golven van dat moment. Dat doen ze door naar de weersverwachting te luisteren en lager te vliegen om de golven te inspecteren. Je wordt alleen naar een surflocatie gebracht die overeenkomt met jouw niveau. Nadat je geland bent kun je dan surfen op de beste golven en het vliegtuig neemt je weer mee terug als je klaar bent. Weer andere organisaties nemen je mee speciaal op een fotovlucht, voor iedereen die graag met een camera werkt. Ben je niet erg lang op de archipel, dan kun je een toeristische vlucht boeken, zodat je zo veel mogelijk kunt zien in een dag. Weer anderen gaan juist op zoek naar vissen en ander zeeleven of brengen je langs de beste duikplaatsen op het eiland. En weet je al wat je wil, maar is er geen tour voor, dan boek je gewoon zelf een watervliegtuig en vertel je de piloot waar je naartoe wilt.

     

Plaatsen

De Malediven bestaan uit een groot aantal kleine eilandjes en daarom zijn er eigenlijk nauwelijks grote steden te vinden. Daarnaast zijn toeristen niet op alle eilanden toegestaan, en kun je dus ook niet alle dorpen bezoeken. Malé op de Kaafu Atol is de hoofdstad en heeft dan ook verreweg de meeste inwoners. Hier vlieg je naartoe als je op vakantie gaat naar de Malediven en van hieruit word je dan naar je vakantieoord gebracht. Dit gebeurt bijna altijd per watervliegtuig. Fuvahmulah, op de Gnyaviyani Atoll is de derde stad en Addu op de meest zuidelijke Atol de tweede. Vaak nemen de steden het gehele eiland in, want de meeste van de eilanden zijn niet groter dan een paar vierkante kilometer. Andere voorbeelden van steden en dorpen zijn Hulhemeedhoo, Dhidhdhoo, Mula en Thinadoo.

Malé

Malé heeft ongeveer 130.000 inwoners die wonen op een oppervlakte van 5,8 vierkante kilometer. Hiermee is Malé één van de dichtstbevolkte steden van de wereld. De stad maakt deel uit van de Kaafu Atol en bevindt zich in het zuiden van deze eilandenkring. Malé is de plaats waar de koninklijke dynastieën zich een lange tijd hebben gevestigd en waar dus ook het paleis stond. Voorheen heette het dan ook het Koningseiland. De stad was van oorsprong omringd door muren, forten en poorten waar vandaag de dag helaas nog weinig van te zien is. De stad Malé bevindt zich op drie eilanden, namelijk een centraal eiland, een vliegveld eiland en een administratief eiland. Het centrale eiland is waar het grootste gedeelte van de stad zich bevindt en dit wordt praktisch volledig ingenomen door bebouwing. Vanuit het centrale eiland worden alle commerciële activiteiten van het land geregeld. Malé bestaat alleen uit bebouwing en is volledig omringd door de zee, wat betekent dat er een aantal problemen ontstaan wat betreft drinkwater, elektriciteit en het afvoeren van afval. Het drinkwater komt uit de grond en wordt vervolgens ontzout, de elektriciteit wordt opgewekt met diesel generators en afval wordt getransporteerd naar andere eilanden. Rioolwater gaat direct de zee in. In Malé zijn een aantal bezienswaardigheden, zoals de Vrijdagsmoskee, het nationale museum van de Malediven, de nationale kunstgalerij, verschillende markten en het park van de Sultan. Dit is dan ook zeker een stad waar je veel kunt leren over de geschiedenis en cultuur van de Malediven, zowel als genieten van traditioneel eten. Wil je even van je tropische eiland af, meer leren over de archipel en typische zee architectuur bewonderen, dan moet Malé op je lijst van bezienswaardigheden staan.

Addu stad

Addu stad is gelegen op de meest zuidelijke Atol van de Malediven en wordt naast de hoofdstad ook aangesproken als ‘stad’. Met grofweg 32.000 inwoners is dit het tweede meest bevolkte stedelijke gebied van de Malediven. De stad bestaat uit 6 districten, lees: eilanden, en er zijn ook een aantal onbewoonde eilanden deel van de Atol. Addu staat het beste bekend als voormalige Britse Marinebasis genaamd Gan Island, omdat dit op het zuidelijke punt van de Malediven gevestigd was en makkelijk toegang gaf tot de zeeën en landen in het oosten. In 1941 zette het Britse leger voor het eerst voet op aarde in Addu tot 1942 was de locatie volledig geheim voor de Japanners. De basis werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog en in 1975 werd deze voorgoed verlaten. Hiermee verloor het eiland ook veel arbeidsmogelijkheden en veel inwoners vertrokken als gevolg naar Malé om werk te zoeken. De Atol bestaat uit verschillende districten, de meest bekende Hithadoo, Maradhoo en Feydhoo. Hithadoo is het administratieve- en zakelijke district van de Atol en is dan ook het dichtstbevolkte van de drie. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de 20e eeuw, dan kan een bezoek naar Gan Island niet uitblijven. De voormalige Britse marinebasis is nu een vakantieoord en een vliegveld, maar je kunt nog veel zien van hoe het er tientallen jaren uit heeft gezien. Hierdoor is dit ook niet een typisch tropisch eiland. Internationale vluchten vliegen ook naar Gan airport en er wordt veel gedaan om Addu stad interessanter te maken voor toeristen. Je kunt er duiken, leren over het leven op de Malediven en verblijven in de voormalige Britse Marinebasis.

Fuvahmulah

De derde grootste stad van de Malediven is Fuvahmulah stad. De afmetingen zijn 4,5 kilometer bij 1,2 kilometer en het heeft bijna 15.000 inwoners. Fuvahmulah maakt deel uit van een kleine koraal Atol met vroeger een opening naar de zee. Hier vond je dus een natuurlijke haven en zout water. Vandaag de dag is deze opening dichtgemaakt en ligt het grootste gedeelte van het eiland lager dan haar randen. De natuurlijke haven heeft plaatsgemaakt voor een tweetal kleine meren en moerassen. Nu is er een haven te vinden aan de zuidkant van het eiland en er is ook een klein nationaal vliegveld waardoor het aanzienlijk beter toegankelijk is geworden. Er zijn meer dan 1000 eilanden in de Malediven, maar de lokale bevolking noemt dit eiland als de mooiste van allemaal. Je vindt er tropische bossen, meren en moerassen, witte stranden en een groot aantal wilde vogels en andere zeldzame dieren. Sommige hiervan komen nergens anders op de Malediven voor. Je kunt in en om Fuvahmulah een aantal bezienswaardigheden bekijken. Zo is er het oudste gebouw van de stad, dat dateert van voordat het land werd bekeerd door de Islam, genaamd Gemmiskiy. Dit was voorheen een Boeddhistisch klooster dat later omgebouwd werd tot een moskee. De Havitta is een zeer oude ruïne van waarschijnlijk een Boeddhistische grafheuvel. De traditionele haven is genaamd Neregando en natuurlijk kan ook een bezoek aan de witte stranden van de Thoondu Beach niet uitblijven. Ben je een natuurliefhebber, houd je van rust, geschiedenis en traditie, dan is Favahmulah stad en het omringende eiland zeker een aanrader.

 

Inwoners

Vandaag de dag telt de Republiek der Malediven grofweg 390.000 inwoners. Een derde hiervan woont in de hoofdstad Malé. De eerste mensen trokken naar de Malediven zo’n 5000 jaar geleden, van eilanden zoals Sri Lanka en landen als India. Door de ligging van de archipel waren de Malediven van oudsher een belangrijke handelsplaats, tussen China, Arabië en India. De eerste Europeanen die voet op de eilanden zetten waren de Portugezen die vanuit daar handel probeerden te drijven. Na 15 jaar vertrokken deze weer waarna Groot-Brittannië om dezelfde redenen met de Malediven ging samenwerken. Ook dit duurde maar kort en vandaag de dag zie je er dus weinig Europese invloeden. Nu is het één van de dichtstbevolkte landen in de wereld, omdat het landoppervlak maar klein is. De bevolking bestaat vooral uit mensen uit India, Indonesië, Afrika en Arabië. Hiervan kun je in de eilandbewoners nog duidelijke gelaatstrekken herkennen, zoals een Arabische neus en kroeshaar. De oorsprong van deze bewoners is dus wel erg divers. De eilandbewoners worden omschreven als ingetogen en vriendelijk en leven vooral van toerisme en de export van vis en kokosnoten. Centraal in de cultuur staat muziek en dans en de gehele bevolking is bekeerd tot de Islam, omdat er geen godsdienstvrijheid is. Toch is dit minder te merken dan in sommige andere Islamitische landen. Vrouwen hebben aanzienlijk meer vrijheden dan in de Arabische wereld. Behalve in de vakantieoorden wordt er echter geen alcohol geschonken. Ook zijn veel eilandbewoners bang voor de Junnis; boze zeegeesten die de oorsprong vormen van al het kwaad. Ga je naar de Malediven, dan zul je met open armen en een glimlach worden ontvangen en kun je genieten van een niet-Europese en zeer kleurrijke cultuur.

 

Talen

De voertaal die op de Malediven gesproken wordt is Dhivehi, maar de meeste mensen die op de resorts werken spreken ook goed Engels. Bij de plaatselijke bevolking zal je dit aanzienlijk minder aantreffen. Dhivehi is een erg ingewikkelde taal die je alleen op de Malediven hoort en op een nabije groep eilanden genaamd Lakshadweep. Het is een combinatie van Sinhales van Sri Lanka, Hundu uit India, Urdu uit Pakistan en het Arabisch en wordt dan ook van rechts naar links geschreven. Het handschrift waarin de taal wordt opgeschreven heet Thaana. Dit is ontstaan als codetaal, zodat anderen deze niet konden begrijpen. Het alfabet is als gevolg volledig willekeurig ingedeeld, de letters zijn uit het Arabisch geleend en de getallen uit het Indiaas. De Dhivehi taal is om bovenstaande redenen een van de zeldzaamste talen op de wereld en is ontstaan uit de geschiedenis van de Malediven. Daarnaast bestaan er verscheidene dialecten op de eilanden, waardoor het erg moeilijk te leren is. Het Thaana schrift is pas na de bezetting van de Portugezen ingevoerd en voor die tijd waren er in de Malediven twee verschillende schriften, namelijk het Eveyla Akuru en het Dhives Akuru. Beide zijn nu niet meer in gebruik. Wil je alvast wat woorden leren voordat je op vakantie gaat? Dan moet je weten dat je mensen groet met assalaam alaikum en dat je dan waarschijnlijk het antwoord wa alaikum sallaam krijgt. Dit betekent letterlijk “vrede zij met u” en “vrede zij ook met u. Wil je iemand bedanken, dan zeg je shukeria en word je bedankt, dan kun je dit het beste beantwoorden met marhaba (welkom). Kiru koffie is koffie met melk en kalu koffie is zwarte koffie. Wil je suiker dan bestel je er hakuru bij.

 

Vervoer

Aangezien de Malediven een archipel is met verscheidene hele kleine eilandjes, zou je denken dat vervoer een probleem kon zijn. Echter, er zijn een groot aantal manieren waarop je toch rond kunt trekken en hiervoor hoef je niet in overvolle warme bussen te stappen. Tussen de eilanden verplaats je jezelf met de ferry, de speedboot of het watervliegtuig. Het netwerk van ferry’s is vrij recentelijk opgezet door de overheid van de Malediven. Dit is een perfecte manier om van eiland naar eiland te reizen, maar de boten gaan niet naar de vakantieoorden. De ferry’s vertrekken ’s middags vanuit Malé en gaan daarna naar verschillende eilanden. Hier gaan ze dan de volgende ochtend dan weer weg, terug naar Malé. Dit is omdat veel eilandbewoners in Malé werken, maar ergens anders wonen. De ferry is erg goedkoop en kost maar een paar dollar per persoon. Speedboten worden meestal georganiseerd door het hotel of het vakantieoord waar je verblijft. Ook zijn er bedrijven die toeristen met speedboten naar verschillende bestemmingen brengen. Dit is dan ook een stuk duurder dan de ferry en je betaalt vaak $150 per boot (gedeeld door het aantal passagiers). Voordat de speedboten en ferry’s er waren werd het transport veel via een gemotoriseerd traditioneel bootje gedaan, genaamd Dhoni of Vedis. Nu worden deze eigenlijk alleen nog maar door de lokale bewoners gebruikt. Als laatste is er het watervliegtuig en ook al is dit het duurste vervoersmiddel, het is tegelijkertijd het makkelijkste. Veel resorts hebben hun eigen watervliegtuig en er zijn ook speciale bedrijven waar je een vlucht naar je vakantieoord mee kunt boeken. Je ziet dan de Malediven vanaf een uniek oogpunt en de reis zal snel en comfortabel verlopen, maar de kosten liggen tussen de $100 en $150 per persoon.

 

De Maledivische keuken

Het is niet vreemd dat vis één van de hoofdingrediënten is van de Maledivische keuken, naast kokosnoot en rijst. De vis die je op de meeste menu’s zal aantreffen is tonijn, maar er is zeker veel variatie. Je kunt de vis laten koken, grillen of drogen en milde viscurry’s worden overal aangeboden. Een typisch gerecht dat je als je in de Malediven bent een keer geprobeerd moet hebben is Masoon. Dit is een viscurry met kokosvlokken en rijst. Naast de vis wordt vaak rijst geserveerd, gekookt in kokosmelk en Roshi, een traditioneel plat brood. Schildpad wordt gelukkig niet meer geserveerd, aangezien dit nu een beschermde diersoort is, maar naast vis zijn kreeft en kip ook erg gangbaar. Bij de resorts kun je wat eten betreft van alles verwachten en serveert men zowel Europese als Aziatische en lokale gerechten. Vaak is er dan een buffet, zodat er voor iedereen wat lekkers bij zit. De vakantieoorden zijn de enige plaatsen in de gehele archipel waar alcohol mag worden geschonken en dit is dan ook vrij prijzig. Alcohol wordt namelijk zwaar belast. Wat ander drinken betreft, is de hoofddrank onder de eilandbewoners thee. Het water uit de kraan wordt uit de grond gehaald waarna het zout wordt verwijderd. Het is beter om flesjes water te kopen, of het water van de voren te koken, desinfecteren of te filteren. IJsklontjes kun je dus ook beter vermijden. Wat wel heerlijk is zijn de verscheidene vruchtensappen die worden aangeboden. Denk hierbij aan mango, papaja, watermeloen, passievrucht en natuurlijk ook kokosmelk. Wil je een traditioneel drankje proberen, kies dan Sojee. Dit is gemaakt van melk, suiker rozijnen en noten.

 

Veiligheid op de Malediven

Op dit moment zijn de Malediven een erg veilige vakantiebestemming en wordt zelfs als veiliger dan Nederland omschreven. Er zijn dan ook geen waarschuwingen of risico’s te melden. Waar je wel rekening mee moet houden is dat er op dit moment enige politieke onrust heerst op de eilanden. Sinds de arrestatie van ex-president en oppositieleider Nasheed hebben een aantal demonstraties plaatsgevonden in Malé. De andere eilanden hebben hier weinig van gemerkt, maar op Malé bestaat de kans op demonstraties nog steeds. Deze kun je beter vermijden, in het geval er geweld wordt gebruikt en het is dus raadzaam het lokale nieuws te volgen. Er zijn een aantal andere aandachtspunten die je in acht moet houden en die te maken hebben met de regelgeving en het geloof op de eilanden. Zo is homoseksualiteit strafbaar en lopen zowel buitenlanders als eilandbewoners het risico een gevangenisstraf opgelegd te krijgen. Daarnaast is er maar één godsdienst toegestaan op het eiland en dit is Islam. Ook al wordt deze minder radicaal beoefend, andere godsdiensten zijn niet toegestaan. Probeer dus ook hier je eigen godsdienst niet te uiten, neem bijvoorbeeld geen bijbel mee, en probeer geen mensen te bekeren, want dit zijn strafbare feiten waarmee je in de gevangenis kunt belanden. Het drinken van alcohol buiten de vakantieoorden en invoeren ervan is ook strikt verboden. Verder gelden op de Malediven dezelfde veiligheidsmaatregelen als op andere vakantiebestemmingen. Laat je spullen niet onbeheerd achter en stop je belangrijke papieren veilig weg. Wees altijd op je hoede voor zakkenrollers. Er is over het algemeen weinig criminaliteit op de Malediven, maar het is altijd verstandig het zekere voor het onzekere te nemen.

 

Medische info

De enige ziekenhuizen op de Malediven zijn in Malé. Het is dus wel een goed idee om een EHBO setje mee te nemen. Ook kunnen er veel muggen zijn, dus anti-muggen producten kunnen je het leven aardig makkelijker maken. Een shirt met lange mouwen en een lange broek zullen ook helpen je te beschermen tegen muggenbeten. Natuurlijk mag zonnebrandmiddel niet uitblijven en ook een hoofddeksel kan raadzaam zijn. De Malediven liggen namelijk praktisch op de evenaar, dus de zon staat hier erg hoog. Vergeet uiteraard ook niet voldoende van je persoonlijke medicatie mee te nemen, mocht je dit slikken. Qua inentingen is er eigenlijk niets verplicht. Alleen zal je een inenting tegen gele koorts moeten krijgen als je via een land komt waar dit heerst, zoals een groot aantal landen in Afrika en Zuid-Amerika. Dit geldt als je een overstap maakt in een gele koorts land en hier langer dan 12 uur moet wachten maar ook als je korter dan 7 dagen voor je aankomst in de Malediven in een gele koorts land bent geweest. Er zijn wel inentingen die worden aanbevolen en dit kun je met je dokter bespreken. Is je verblijf van korte duur, dan wordt een DTP-injectie (Difterie, Tetanus en Polio) aangeraden zowel als een vaccinatie tegen Hepatitis A. Heb je geen mazelen of geen vaccinatie tegen mazelen gehad dan kun je ook om een BMR-inenting vragen. Ben je van plan langer dan drie maanden op het eiland te blijven dan kun je beter een Buiktyfus inenting en ook een Hepatitis B-inenting nemen. Er is op de Malediven geen risico op malaria, maar het kan gebeuren dat je last krijgt van reizigersdiarree.

 

Visum

Reis je naar de Malediven, dan heb je uiteraard een geldig paspoort nodig. Houd er rekening mee dat kinderen ook een eigen paspoort moeten hebben. Daarnaast zal je ook een toeristenvisum aan moeten schaffen. Deze kun je kopen bij aankomst en daarmee kun je 30 dagen verblijven op de eilanden. Wil je langer blijven, dan kun je je toeristenvisum verlengen binnen 29 dagen na aankomst en deze is dan maximaal 90 dagen geldig. Je hebt een aantal documenten nodig voor je visumaanvraag. Je paspoort moet minstens nog 6 maanden geldig zijn en moet één lege visumpagina bevatten. Je moet ook kunnen aantonen dat je minstens $30 per dag beschikbaar hebt om op het eiland te besteden. Daarnaast moet je een hotelreservering kunnen laten zien en een ticket naar huis of naar een volgende bestemming. Verblijf je langer dan de geldigheidsdatum van je visum op de Malediven, dan ben je schuldig aan een strafbaar feit en kun je worden opgepakt. Met een toeristenvisum kun je echter niet werken op de Malediven, en wil je dit wel dan heb je een werkvergunning nodig. Dit geldt ook voor vrijwilligerswerk. Dit visum moet je aanvragen en bezitten voordat je vertrekt. Je werkgever aldaar zal dit voor je kunnen regelen of je hier in ieder geval mee helpen. Ga je werken zonder werkvergunning, dan kun je onmiddellijk het land uitgezet worden en riskeer je een verbanning van 10 jaar. Deze regeling is erg streng, omdat er op de Malediven veel illegale werknemers uit landen zoals Bangladesh, Sri Lanka en India terecht komen. Om dit te voorkomen is de wetgeving omtrent illegale werkers aanzienlijk versterkt.