Maleisië
     
 

Maleisië

In het zuidoosten van Azië ligt het indrukwekkende en mysterieuze Maleisië. Maleisië wordt in tweeën gedeeld door de Zuid-Chinese Zee en heeft in totaal bijna 31 miljoen inwoners, aldus de laatste telling. In het noorden grenst het land, dit deel wordt ook wel Malakka of West-Maleisië genoemd, aan Thailand. Het oostelijke deel van Maleisië bestaat uit het noordelijke deel van Borneo, Sabah, Sarawak en Labuan en grenst in het zuiden aan Indonesië. Het westelijke deel is het kleinste deel van het land, maar hier woont maar liefst 85% van de complete bevolking. Het land is een constitutionele monarchie met een koning als staatshoofd. Maleisië is een islamitisch land, wat je niet alleen in veel gebruiken van de bevolking terugziet, maar ook in het rechtssysteem werkt dit door. De rechterlijke macht kent het civiele recht en het islamitische recht wat gebaseerd is op de sharia. Beide rechtssystemen hebben hun eigen rechtbank, waarbij het islamitische recht alleen wordt toegepast op moslims. Maleisië is een paradijs op aarde en menig reiziger keert hier na een eerste bezoek nog graag eens terug. Het is een land vol cultuur en natuurschoon. Ook is het een land van uitersten waarbij je je het ene moment bevindt in een dorp zonder voorzieningen en het andere moment in een hypermoderne stad, voorzien van alle gemakken. Maleisië is een land waar je niet geheel blanco heen moet gaan, wil je respectvol omgaan met de bevolking en hun gebruiken. Daarom is het zeker aan te raden om je voor vertrek in te lezen in de cultuur en de gebruiken in het land. De beste reistijd voor Maleisië is niet in een zin te zeggen. Het is vooral afhankelijk van het gebied waar je in verblijft. Maleisië heeft een tropisch klimaat wat inhoudt dat het er warm en vochtig is, waarbij over het algemeen geldt dat het weer op zijn best is in de maanden maart tot en met oktober. In maart tot en met juni valt de meeste regen, al is er niet echt sprake van een droge periode door het jaar heen.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Maleisië is een schitterend land met veel voor toeristen verborgen schatten. Wil je alles kunnen zien, dan mag het duidelijk zijn dat je niet voldoende hebt aan een vakantie van 2 weken. Elk stuk van dit land geeft je haar eigen ervaringen en dingen die je niet mag missen. Nu kun je voordat je vertrekt een handig lijstje maken met dingen die je niet mag missen, maar wij hebben het makkelijk voor je gemaakt door een aantal niet te missen bezienswaardigheden te beschrijven. Of je nu gaat backpacken of je vakantie verblijft op dezelfde plaats, een vakantie naar Maleisië is een fantastische ervaring.

 

Cameron Highlands

Wanneer je 150 kilometer vanaf Kuala Lumpur naar het noorden trekt, kom je uit bij de Cameron Highlands. Deze hoogvlakte is, met 1500 meter boven zeeniveau, het hoogste gebied van het vaste land van Maleisië. William Cameron ontdekte de hoogvlakten in 1885 en naar hem is dit gebied dan ook vernoemd. Sinds de ontdekking zijn er vooral veel theeplantages aangelegd op de Cameron Highlands. De meeste mensen zoeken deze hoogvlakte op om vooral rust te zoeken die in de grote stad niet te vinden is. Verder zijn de temperaturen hier, met zo’n 20 tot 25 graden, erg aangenaam. Het is een groene oase vol fruit, bloemen en groenten. Ook de theeplantages zijn nog altijd te zien op de hellingen van de hoogvlakte. Op de hellingen van de hoogvlakte wonen de Orang Asli, een inheemse bevolkingsgroep. Deze bewoners wonen in de bossen die op de hellingen groeien in hutjes gemaakt van atap. Atap is een dakbedekking gemaakt van droge bladeren van diverse palmsoorten, waaronder de nipapalm en soms van de sagopalm. De Orang Asli is een gemeenschap op zich, maar toch ziet men ze steeds meer integreren in de maatschappij in Maleisië. De Highlands zelf zijn al een attractie op zich, maar daarnaast is hier nog zoveel meer te zien en te beleven. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan de vlinderboerderij met de meest bijzondere vlinders en de boeddhistische Sam Poh Kong-tempel in Brinchang. Van uit dit punt kun je er ook voor kiezen om deel te nemen aan avontuurlijke trektochten door de jungle, georganiseerd door een lokale reisorganisatie. Dat hier genoeg te beleven is, blijkt wel uit het feit dat je hier ook heel goed kunt overnachten in een van de hotels. Diverse stadjes in de hoogvlakte en aan de voet hiervan, bieden plaats voor toeristen om te overnachten.

 

Kinabatangan Rivier

Door Sabah op het Maleisische deel van Borneo stroomt de Kinabatangan Rivier. De rivier is 560 kilometer lang en mag zichzelf de op twee na grootste rivier van Maleisië noemen. De rivier ontspringt in de bergen in het zuidoosten van Sabah en mondt uit in het oosten van Sandakan in de Suluzee. De rivier behoort tot het Sukau-Kinabatangan Wildlife Sanctuary en biedt huisvesting voor een grote verscheidenheid aan planten, dieren en insecten. In het park en bij de rivier kun je onder andere orang-oetans, neusapen, olifanten en slangen spotten. Wil je de meeste kans hebben om een van de prachtige dieren tegen te komen, dan kun je het beste een excursie per boot boeken waarbij je tijdens zonsopgang of zonsondergang over de rivier vaart. Er wordt zelfs beweerd dat dit een van de twee plaatsen ter wereld is waar je tien primaat-soorten kunt spotten. Naast het uitvoeren van excursies voor toeristen, wordt de rivier ook voor handel, transport en communicatie gebruikt. Het is dan ook niet voor niets dat de rivier enorm belangrijk is voor de bewoners in dit gebied. Palmolie wordt hier tegenwoordig in overvloed gemaakt. Dit product wordt vooral gebruikt in onder andere zeep, smeermiddelen en margarine. In het bekken van de rivier zijn maar liefst 20 palmolieplantages te vinden. Langs de rand van de rivier vind je ontelbare authentieke dorpjes die uitvalbasis zijn voor toeristen die het gebied bezoeken. Her en der zijn er lodges voor toeristen geplaatst die alleen per boot te bereiken zijn. De meeste lodges zijn in Sukau te vinden. De bewoners in dit gebied worden Riviermensen, of Orang Sungai. Naast de excursie over de rivier is een trektocht door de jungle ook een echte aanrader. Ga liever niet op eigen houtje de jungle in, maar doe dit onder begeleiding van een gids.

 

Taman Negara

Verspreid over de drie provincies Pahang, Kelantan en Terengganu ligt het nationaal park Taman Negara, op vier uren rij-afstand van de hoofdstad Kuala Lumpur. Dit park is in 1938 gesticht door de Britse koning 1938 door George V. Met 4343 vierkante kilometer aan oppervlakte, is dit park het grootste nationale park van Maleisië. Tevens vind je hier het oudste regenwoud ter wereld waarbij onderzoekers hebben aangetoond dat dit regenwoud zich nog in de oorspronkelijke staat bevindt omdat het geen hinder van de ijstijd heeft ondervonden. Gekapte bomen zijn vervangen door bomen die weer aangegroeid zijn. Dit maakt dit gebied zeer bijzonder. Zeker wanneer je de jungle optimaal wilt ervaren, is dit de plaats waar je moet zijn. Het maken van een excursie door de jungle moet zeker bovenaan je wensenlijst staan wanneer je naar Taman Negara gaat. In het park kun je prima overnachten waarbij er voor elke portemonnee een geschikte accommodatie is: van een simpele lodge tot een compleet verzorgd luxe resort. Naast een trektocht door de jungle, heeft Taman Negra zoveel meer te bieden, denk hierbij aan nachtwandelingen, trektochten van meerdere dagen en de canopy walk lopen. De canopy walk is een loopbrug met een lengte van 500 meter en mag zich een van de langste loopbruggen ter wereld noemen. Het uitzicht vanaf de canopy is fenomenaal en levert schitterende plaatjes op. Wanneer je van plan bent om een trektocht te doen en je hebt dit niet bij je reis geboekt, dan kun je dit bij het hoofdkantoor van het park nog boeken. Ook wanneer je van vissen houdt, zit je hier goed. De vele visrijke gebieden maken dit een paradijs voor degene die graag een hengeltje uitwerpt. Een bezoek aan Taman Negara kan heel goed gecombineerd worden met uitstapjes naar de Cameron Highlands en Perhentian, een tropisch eiland.

 

Duiken en snorkelen

Verborgen onder het wateroppervlakte ligt vaak een prachtige wereld vol leven en vol kleur. Velen van ons hebben niet het genoegen dit te bewonderen. Niet iedereen doet aan duiken, maar snorkelen is ook een goede optie om deze pracht en praal te beleven. Heb je geen ervaring met duiken, maar wil je dit toch eens proberen, dan kun je op verschillende plaatsen in het land alsnog een PADI-cursus volgen, waarbij Perhentian het goedkoopste aanbod heeft. Wanneer je een reis door Maleisië maakt, is het absoluut een aanrader eens te gaan duiken of snorkelen. Het land kent ontelbare plaatsen waar je dit heel goed kunt doen. Het schiereiland, en dan vooral aan de oostkust, biedt de allerbeste locatie van Maleisië om te duiken en te snorkelen. Buiten het schiereiland om, heeft het land veel meer duiklocaties die bij de beste locaties ter wereld horen. Ook de eilanden Perhentian, Redang, Tioman, Kapas en Lang Tengah zijn erg populair onder duikers en snorkellaars. Houd er wel rekening mee dat in de maanden november tot en met maart de periode van de moesson is aangebroken. Gedurende deze maanden kan er niet gedoken worden. Dus als duiken en snorkelen je hoofddoel is van een vakantie in Maleisië, dien je je vakantie buiten deze maanden om te boeken. Ook bij Maleisisch Borneo kan er goed gedoken worden. Vooral de eilanden Sipadan, Mabul, Sibuan, Mataking, Pom Pom en Kapalai zijn hier erg populair als het gaat om snorkelen en duiken. Sipadan en Mabul spannen hier de kroon als het gaat om een prachtige onderwaterwereld. Over het algemeen kun je in Maleisië per dag maximaal vier uren duiken. Soms loop je vanaf het strand de zee in om vervolgens je duik te starten, maar in de meeste gevallen wordt je met een bootje een eind van het strand gebracht naar een perfecte duikplaats.

     

Plaatsen

Maleisië heeft een oppervlakte van dik 330.000 vierkante kilometer. Het land heeft 123 deelstaten, elk met de voor de regio belangrijke en interessante plaatsen. Kom je blanco in het land aan, dan kunnen we ons voorstellen dat je niet weet waar je beginnen moet. Bereid je reis dan ook voor als je niets wilt missen van alles wat Maleisië je te bieden heeft. Naast het vele natuurschoon, zijn er ook veel plaatsen die je niet mag missen tijdens je vakantie in dit land. Wij helpen je op weg met een overzicht van de mooiste en meest interessante plaatsen van Maleisië.

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is sinds 1896 de hoofdstad van Maleisië en heeft bijna 1.8 miljoen inwoners. Het is vooral de veelzijdigheid en diversiteit van gebouwen die de stad zo interessant maken. Je vindt hier nog gebouwen van uit de tijd toen het land nog een Britse kolonie was. Ook kom je hier hypermoderne gebouwen tegen wat een flink contrast met de oude bebouwing geeft. De stad ontwikkelt zich nog altijd in hoog tempo waardoor men hier nog altijd niet klaar is met bouwen. De stad is druk, vooral als je kijkt naar al het verkeer, maar ook bruisend leuk. De Petronas Twin Towers zijn met hun hoogte van 452 meter het oogappeltje van Kuala Lumpur. Je kunt hier heel goed winkelen in de luxe shopping mall Suria KLCC en via de spectaculaire luchtbrug kom je uit bij het Pavilion. Ook kan onder de torens in het concertgebouw een concert bezocht worden. In Chinatown in de stad ligt een grote overdekte markt, de Central Market. De markt bestaat al sinds 1888 en is sinds 1937 overdekt geworden. Ben je op zoek naar typische, en vooral authentieke, Maleisische spullen, dan moet je zeker hier zijn. De Central Market heeft twee verdiepingen waar je naast het kopen van souvenirs ook kunt genieten van typisch Maleisische gerechten. Wanneer je in dit deel van de stad bent, is het slechts een kleine moeite de typisch boeddhistische tempel Guan Yin tempel te bezoeken. Je mag de tempel betreden, maar houd er rekening mee dat je dit blootsvoets doet, dus trek vooral je schoenen uit.

Penang en Langkawi

Geen reis naar Maleisië is compleet zonder een bezoek aan een van de prachtige eilanden. Bijkomen op een bounty-eiland of duiken en snorkelen, wanneer je hier van houdt, is een bezoek aan de eilanden Penang en Langkawi een aanrader. Op het schiereiland Maleisië vind je in het noordwesten Penang. Penang heeft als bijnaam De Parel van de Oriënt en is een eiland wat bruisend en zeer populair onder toeristen is. Je vindt hier dan ook allerlei voorzieningen zoals moderne winkelcentra en luxe hotels. Het huren van een brommer is een ideale manier om alle uithoeken van het eiland te bewonderen. Uitgeput van alle activiteiten, dan leent het parelwitte strand zich er goed voor om nieuwe energie op te doen. Wanneer je Penang aandoet, is het een kleine stap om de overtocht naar Langkawi te maken. Langkawi ligt op dertig kilometer afstand van het vaste land en is tevens het meest noordelijk gelegen eiland van deze eilandengroep. Langkawi ligt aan de westzijde van het schiereiland Maleisië. Het eiland kent delen die behoorlijk toeristisch zijn, maar je kunt je hier ook heel goed terugtrekken, weg bij alle drukte. De gemoedelijke sfeer in combinatie met prachtige natuur maken dat je hier best een paar dagen kunt blijven. Net als op veel andere eilanden in het land, kun je hier heel goed het eiland per brommer verkennen. Ook wandelen kun je hier heel goed. Je komt tijdens je wandeling bergen, watervallen en stille valleien tegen. Verspreid over het eiland zijn ook nog de typische rijstvelden te zien.

Malakka

Malakka is een havenstad in het zuidwesten van het schiereiland Malakka. Malakka is niet alleen een tijd bezet geweest door de Portugezen en de Britten. Tussen deze beide veroveringen in, is Malakka van 1641 tot 1824 in Nederlandse handen geweest. Het einde van de VOC in 1799 luidde ook het einde van de Nederlandse bezetting in. Door deze bezettingen zie je nog veel overblijfselen van de drie landen terug in Malakka. Het Dutch Square is hier een goed voorbeeld van. Dutch Square wordt ook wel het Rode Plein genoemd, waar de Christ Church, een rood-witte kerk staat. Deze kerk werd in 1750 gebouwd. In de buurt van het plein ligt het in 1650 gebouwde Stadhuys, een voormalig stadhuis van Malakka. Tegenwoordig is het Stadhuys een museum met herinneringen aan de oude historie van het land en de koloniale tijd. In Chinatown vind je een mini-China in de vele Chinese bouwwerken. Bijzonder is een Chinees woonhuis waar momenteel een museum in gevestigd is. Ook de tempels in deze wijk zijn meer dan de moeite waard om te bezoeken. Malakka staat vermeld op de werelderfgoedlijst van UNESCO en mede hierdoor is het toerisme in de stad flink gestegen. Jonker Street is de plaats waar je moet zijn wanneer je van kunst en antiek houdt. Hier zijn veel leuke winkels te vinden en op feestdagen en op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond vindt hier een avondmarkt plaats vol snuisterijen en lekkere snacks. Vanaf 18.00 uur tot 0.00 uur de de avondmarkt geopend.

 

Inwoners

Maleisië heeft dik 30 miljoen inwoners waarbij de bevolkingsdichtheid te vergelijken is met Spanje. Het land bestaat uit drie bevolkingsgroepen, te weten de Maleisiërs, de Indiase Maleisiërs en de Chinese Maleisiërs. Na de Maleisiërs vormen de Chinese Maleisiërs met zo’n 50% van de bevolking, de grootste bevolkingsgroep. De grootste groep verschillende inheemse volkeren woont op Borneo waarbij kenners de schatting hebben gedaan dat dit in totaal wel eens 200 verschillende volkeren kunnen zijn. Allen hebben ze hun eigen gewoontes, gebruiken, taal en religie. Dit is een van de redenen waarom de cultuur in het land zo divers is. Een aantal decennia geleden heeft de toenmalige regering een poging gedaan om de ‘echte Maleisiërs’ een grotere rol op economisch gebied in het land te laten spelen. Deze ‘Zonen van de Aarde’, ofwel de boeren en vissers, zouden na verloop van tijd 30% van de economie in handen hebben. Ondanks dat dit niet volgens plan is gegaan, is het toch alleen mogelijk voor ‘echte Maleisiërs’ om de functie van staatshoofd of premier te vervullen. Nadat dit plan gepoogd is te laten slagen, zijn de spanningen tussen de drie grootste bevolkingsgroepen behoorlijk toegenomen. Nog altijd zijn deze verhoudingen niet meer zoals ze waren. De Chinezen opereren voornamelijk op het gebied van industrie en handel. De Indiase Maleisiërs vervullen vooral de rol van ambtenaar, kleine middenstanders of werken op plantages. Ongeveer 54% van de bewoners in de federatie is woonachtig in de steden in Maleisië. Het overige deel woont verspreid over dorpen en nederzettingen.

 

Talen

In West-Maleisië en Sabah is de officiële taal Bahasa Malaysia en in Sarawak wordt naast Bahasa Malaysia ook Engels gesproken. Toch spreken de meeste mensen niet Bahasa Malaysia, maar Pasar-Maleis. Buiten deze hoofdtalen om worden er door de verschillende volken ook hun eigen taal gesproken. Het land kent veel inheemse volkeren die allen hun eigen talen spreken. Bahasa Malaysia behoort tot de groep van Austronesische talen. Naast Maleisië spreekt men Bahasa Malaysia ook in de landen Brunei en Indonesië. Opvallend is dat er vroeger geen standaard Maleisische taal was. In elke windstreek van het land werden woorden op een andere manier uitgesproken. Er zijn veel pogingen ondernomen door wetenschappers om er achter te komen welke variant nu de oorspronkelijke taal, ook wel Hoog-Maleis genoemd. Uiteindelijk is de hoop op een standaard vorm van Maleis opgegeven. Naast Hoog-Maleis kent Maleisië ook de term Laag-Maleis. Laag-Maleis werd gesproken in de kust- en handelssteden. Laag-Maleis werd lang ondergewaardeerd als taal en uiteindelijk kwam daar in de zeventiende eeuw verandering in. Zoals gezegd zijn er vele variaties op het Maleis te horen in Maleisië. Een aantal van deze dialecten en verwante talen zijn: Ambonees Maleis, Batjan Maleis, Bandanees Maleis en Brunei Maleis. Het mag duidelijk zijn dat wij als Nederlanders het niet gaan redden met een zakwoordenboekje Maleis, al kun je in de grote steden je hier misschien wel aardig mee redden. In de meer ontwikkelde gebieden kun je je ongetwijfeld verstaanbaar genoeg maken in het Engels.

 

Vervoer

Het wegennet in Maleisië is in prima staat. Hierdoor is het geen enkel probleem om je met de auto van A naar B te verplaatsen. Op Borneo zijn sommige wegen niet in heek goede staat. Reizen per auto kan hier aanzienlijk minder comfortabel zijn. Het is heel gebruikelijk om je in een huurauto door het land te verplaatsen waardoor het makkelijk is om een auto te huren. Hou er wel rekening mee dat je in Maleisië aan de linkerkant van de weg moet rijden. Voor wat betreft het reizen met de bus, is het in Maleisië bijzonder goed geregeld. Er is geen ander land in Azië te vinden waar je met meer comfort per bus reist, dan hier. Ondanks het hoge comfort blijven de prijzen voor een buskaartje erg laag. Met de trein reizen wordt minder aangeraden, tenzij het om een reis tussen Singapore en Kuala Lumpur gaat. Buiten deze steden is het een eindeloze zit in de trein om van A naar B te komen. Het is erg leuk om tijdens je verblijf een brommer te huren en daarmee de omgeving te verkennen. Doe dit bij voorkeur niet in grote steden en zeker niet in Kuala Lumpur omdat het daar een chaos kan zijn in het verkeer. Wanneer je naar Maleisië vliegt, kom je meestal aan op Kuala Lumpur International Airport aan. Dit is het grootste vliegveld van het land. Naast het vliegveld in de hoofdstad, zijn er nog vier andere vliegvelden, namelijk Kota Kinabalu, Penang, Johor Baharu en Kuching.

 

Keuken

Eten op straat is in Maleisië heel normaal. Op elke straathoek is wel een foodcourt of hawker te vinden waar je kunt proeven van de typische gerechten van het land. De zogenaamde nightmarket biedt een scala aan eettentjes waar je na bestelling van je eten plaats kunt nemen op een van de gezellige terrasjes. Wellicht verwacht je het niet van een land in Azië, maar kwaliteit van het eten staat hier hoog in het vaandel. Als je niet direct aan de meest extreme gerechten begint, hoef je niet te verwachten dat je ziek wordt, iets wat in sommige landen vaak gebeurt. Straatventers geven toeristen sneller wat milder eten en als je dan ook van pittig houdt, moet je hier expliciet naar vragen. Uiteraard is er ook een ruime keuze aan restaurants, vooral in de wat stedelijke gebieden. Let hier echter wel op de doorloopsnelheid, met andere woorden: hoe drukker het hier is, hoe groter de versheid van het voedsel. Ook in de winkelcentra kun je vaak goed eten. Ook in het eten vind je de mix van de Maleise, Chinese en Indiase cultuur terug. Een echt Maleis gerecht is satay waarbij je kunt kiezen uit lamsvlees, rund of schapenvlees wat vervolgens geroosterd wordt boven een vuurtje. Nasi goreng is een Maleis gerecht wat we in Nederland ook kennen, al wordt het in het land van oorsprong vaak anders bereid. Tijdens je reis door Maleisië kun je beter geen water uit de kraan drinken omdat wij daar flink ziek van kunnen worden. Koop daarom altijd verzegelde flessen mineraalwater en kijk uit met aangelengde vruchtensappen en salades die met kraanwater gewassen zijn.

 

Veiligheid

Maleisië is een veilig land waarbij het gebruik van je gezonde verstand vaak al meer dan voldoende is. Houd je ogen open en hang niet de overdreven typische toerist uit. Toeristen zijn tenslotte de mensen met geld. Draag daarom geen dure camera’s om je nek en laat opvallende sieraden gewoon thuis. Het standaard advies wat in principe in ieder land geldt, is het gebruik van een geldgordel. Deze draag je onder je kleren en gebruik je om geld, travellers cheques en andere waardevolle papieren in weg te stoppen. Ga in Maleisië ook niet de straat op in het donker, althans niet als het gaat om lege straten en donkere steegjes. Blijf heel ver uit de buurt van alles wat met drugs te maken heeft. Het laatste wat je wilt is hier in aanraking komen met justitie op het gebied van een drugsdelict, op drugshandel staat namelijk zelfs de doodstraf. Houd op het vliegveld dan ook altijd erg goed je bagage in de gaten om te voorkomen dat iemand er verboden middelen in stopt. Kleine criminaliteit komt hier wel veel voor. Denk hierbij vooral aan tasjesdieven. Let goed op je tas of laat hem bij voorkeur in je hotelkamer. De zogenaamde bagsnatchers werken vaak in tweetallen en grijpen je tas terwijl ze in het lawaai van het verkeer op de scooter voorbij snellen. Een tas stelen op deze manier gebeurt voordat je het in de gaten hebt. Zorg ervoor dat je weet hoe je hulpdiensten moet bereiken wanneer er sprake is van een noodsituatie.

 

Medische info

Voor elke reis naar het buitenland geldt dat je navraag bij de plaatselijke GGD moet doen of er vaccinaties verplicht of aanbevolen zijn. In veel landen heersen nog ziektes die wij door ons Rijksvaccinatieprogramma niet meer kennen. In dat geval zal de GGD een advies voor een vaccinatie geven, voor jouw bescherming. Het is in dit geval geheel aan jezelf of je dit advies wilt opvolgen of dat je het gaat negeren. De vaccinaties die verplicht zijn, zijn er om het land van bestemming te beschermen tegen ziekten vanuit andere landen. Zonder een dergelijke vaccinatie krijg je geen toegang tot het land. Laat je ook tijdig informeren omdat sommige vaccinaties een bepaalde tijd nodig hebben om in te werken. Er is slechts een vaccinatie verplicht in Maleisië en dat is de vaccinatie tegen gele koorts als je in de zeven dagen voor aankomst in het land in een land bent geweest waar gele koorts heerst. DTP en hepatitis A zijn vaccinaties die aanbevolen worden. Wanneer Vaccinatie tegen mazelen hebt gehad en nooit de mazelen hebt gekregen, is het advies voor een BMR vaccinatie ook van toepassing. Ben je van plan langer dan drie maanden in Maleisië te blijven, dan adviseert men ook een vaccinatie tegen hepatitis B. Soms is ook een vaccinatie tegen tuberculose nodig bij een langer verblijf dan drie maanden. In delen van Maleisië komt malaria voor. Krijg je symptomen, meld je dan binnen 24 uur bij een arts, je kunt hier namelijk dodelijk ziek van worden. Neem voor de zekerheid altijd muggen werende middelen en malariatabletten mee.

 

Visum

Wanneer je binnen de EU reist, is er over het algemeen geen visum nodig en volstaat een geldig paspoort of identiteitsbewijs voor toegang tot het land. In veel landen buiten de EU heb je naast dit document ook nog een visum nodig voordat je toegelaten wordt tot een land. Soms kun je een visum aanvragen bij de grens van het land waar je naar toe reist, maar soms dien je het in Nederland aan te vragen. Vaak is een visum 90 dagen geldig en wil je langer blijven dan zul je vanuit je eigen land bij de ambassade of het consulaat een visum moeten aanvragen. Controleer op tijd hoe de procedure voor een visumaanvraag is en vooral ook hoe lang het duurt om deze procedure te doorlopen. In het geval van een verblijf korter dan 90 dagen is voor Maleisië geen visum nodig en krijg je een stempel in je paspoort wat aantoont dat je hier 90 dagen mag verblijven. Om dit te ondersteunen dien je door middel van je retourticket aan te tonen dat je binnen deze termijn weer vertrekt. Wel dien je bij aankomst in het land een paspoort te tonen dat nog minimaal een half jaar geldig is. Wanneer je even de landsgrenzen van Maleisië over gaat, krijg je bij terugkeer in het land heel simpel weer een nieuwe toeristen stempel met wederom een geldigheidsduur van 90 dagen. Op deze manier kun je je verblijf verlengen. Let wel op dat ze je de stempel met de juiste geldigheidsduur geven. Soms krijg je per abuis een stempel met een kortere geldigheidsduur. Vraag in zo’n geval gewoon om een stempel met 90 dagen.