Mallorca
     

Mallorca

Mallorca is al jaren een zeer populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. Dat is niet voor niets, aangezien Mallorca vrijwel in alle opzichten het tegenovergestelde is van ons land. Mallorca heeft een warm, zonnig klimaat, het eiland heeft bergen en ook qua cultuur is de Spaanse natuurlijk heel anders dan de Nederlandse. Een eiland waarbij de mensen over het algemeen relaxt door het leven gaan en dat voornamelijk draait op de stromen toeristen die Mallorca ieder jaar weer bezoeken. Het is een plek die je in principe het hele jaar door kunt bezoeken. In de zomer zijn het vooral de liefhebbers van strandvakanties die komen en in de winterperiode is het een prachtige plaats om even de Nederlandse kou te ontvluchten en te gaan wandelen of fietsen in de prachtige natuur van het eiland. Vanwege de ligging in de Middellandse zee is het klimaat optimaal. In de zomer zorgt de temperatuur van de zee ervoor dat het niet al te warm wordt. Gemiddeld een graad of dertig, afgezet tegen een regelmatige ruime veertig graden in de binnenlanden van Spanje. In de winter geldt het tegenovergestelde. Dan zorgt het water ervoor dat de gemiddelde temperatuur wat hoger ligt dan in de rest van Spanje. Met een gemiddelde van veertien a vijftien graden in de winter is Mallorca een waar klimaatparadijs. In principe vind je twee groepen toeristen op Mallorca. De ene groep komt vooral voor het lekkere weer en het strand, terwijl de andere vooral voor de cultuur en natuur het eiland bezoekt. Alles bij elkaar kan het vooral in de zomermaanden erg druk zijn op Mallorca. Vooral rond de populaire stranden in het noorden en de toeristische plekken, zoals de hoofdstad Palma de Mallorca. Ben je op zoek naar rust, dan kun je deze kant van het eiland beter mijden en een hotel of vakantiehuis boeken in de kleinere, rustigere plekjes op het eiland. Ook is het dan aan te raden om buiten het hoogseizoen naar Mallorca te gaan.

Meer info    
     

Bezienswaardigheden

Op Mallorca is genoeg te zien en te beleven. De beste stranden vind je in het noorden en noordoosten van het eiland. Echte hotspots zijn de stranden Cala Milor en Puerto de Alcudia. De grootste stad is Palma de Mallorca met zo`n 400.000 inwoners. Hier vind je veel uitgaansgelegenheden, hotels en winkels. De rest van de plekken op het eiland hebben niet meer dan 10.000 tot 20.000 inwoners. Hier vind je wel meer rust en je komt ook meer in aanraking met de echte Spaanse cultuur. Verder is Mallorca rijk aan vele natuurgebieden. Een favoriet vervoermiddel om de natuur te bekijken is op de fiets. Daarnaast zijn er de nodige musea en attractieparken. Genoeg te zien en te doen voor iedereen.

Stranden: Cala Millor, Cala Llombards of Cala Varques.

Bij het beschrijven van stranden op Mallorca is het ondoenlijk om er eentje te beschrijven als het beste of mooiste strand. Dit is namelijk een zeer persoonlijke keus, die voor een groot gedeelte afhankelijk is van je vakantiedoel. Daarnaast is het zeker bij een wat langere vakantie leuk om meerdere stranden te bezoeken. Het Cala Millor is daarbij één van de eerste stranden waar toeristen heen gaan of zelfs hun hotel boeken. Het strand ligt bij het gelijknamige plaatsje Cala Millor, in het noordoosten van Mallorca. Volgens de ‘kenners’ is Cala Millor het mooiste strand van het eiland. Het heeft prachtig goud gekleurd zand. Gecombineerd met het superheldere lichtblauwe water voldoet het in alles aan de gemiddelde eis van een subtropisch vakantiestrand. Het is ook niet voor niets dat er een brede boulevard langs het strand ligt met veel hotels, bars en restaurants. Een ideale plek dus voor een relaxte strandvakantie, waarbij je alles wat je nodig hebt binnen loopafstand ligt. Ook de Cala Llombars mag er zeker wezen. Dit kleine strand ligt aan een net zo kleine baai in het zuiden van Mallorca. Het ligt meer afgelegen dan de Cala Millor, maar is nog steeds binnen loop- of fietsafstand van de nodige hotels, restaurants en uitgaansgelegenheden. Het is een prachtig strand waarbij je aan weerskanten uitkijkt op rotsmuren waar nog de nodige bomen op groeien. Alleen voor het maken van een vakantiefoto is het strand al de moeite waard om te bezoeken. Maar ook voor een rustigere strandvakantie kun je hier prima terecht. De Cala Varques is ideaal voor de echte liefhebbers van rust en natuur. Je moet daar echter wel wat voor over hebben. De Cala Varques is namelijk behoorlijk afgelegen en is alleen te bereiken na een kleine hike van een kwartier. Als beloning vind je dan wel een prachtig strand, waar je waarschijnlijk niet al te veel toeristen zult zien. Het dichtstbijzijnde plaatsje waar je zowel openbaar vervoer als hotels en restaurants kunt vinden, is Cala Mendia. Dat ligt op een paar kilometer lopen vanaf het strand.

Cathedral of Santa Maria of Palma (Le Seu)

Je zou het waarschijnlijk niet verwachten op een relatief klein eiland als Mallorca. Maar toch huisvest hoofdstad Palma de één na grootste Gotische kathedraal van Europa. Met een hoogte van 44 meter moet hij alleen de Saint-Pierre de Beauvais nog voor zich dulden. De reden hiervoor ligt in de bijzondere geschiedenis van Spanje. In de Middeleeuwen was een groot gedeelte van Spanje namelijk in handen van de Islamitische Moren. Die hadden het gebied op hun beurt weer veroverd op de vroegchristelijke volken die waren overgebleven na de Romeinen. Hun kerken waren een doorn in het oog van de Moren, die daarop heel simpel besloten om alle kerken in moskeeën te veranderen. Afhankelijk van de devotie van de lokale leider werd de oude kerk in meer of mindere mate afgebroken, waarna de stenen weer werden gebruikt voor de moskee. Blijkbaar viel deze methode in de smaak bij de christelijke Spanjaarden. Toen Koning Jaime 1 van Aragon in 1229 Mallorca op zijn beurt weer veroverde op de Moren, vond hij uiteraard dat de moskee zo snel mogelijk weer moest verdwijnen en liet hem weer terug herbouwen tot een kathedraal. Het duurde ook maar liefst 380 jaar voordat de bouw van het enorme bouwwerk eindelijk klaar was. Het resultaat mag er echter zijn. Het is zeker de moeite waard om je te vergapen aan de enorm hoge zuilen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Barokke kerken zijn Gotische kerken relatief sober ingericht. Geen enorme pracht en praal dus, waardoor de versieringen die er wel zijn extra goed tot hun recht komen. Vooral de lichtval door de glas-in-loodramen zorgt voor een bijzondere sfeer, wat alleen nog maar wordt versterkt door de stilte in en de enorme omvang van de kathedraal. Loop je door het bouwwerk heen, dan kom je een aantal imposante altaarstukken tegen. Vanwege de enorme grootte van de kerk vallen deze in het gehele plaatje niet zo op, maar wel als je er recht voor gaat staan. Plan zeker een uur in om de kerk goed te bekijken. De entree is zeven euro per persoon. Je krijgt dan een kaartje voor zowel de kerk als het museum.

Het Tramuntana gebergte

Als je op de kaart naar Mallorca kijkt, zie je als snel dat het hele noordwesten van het eiland bestaat uit een langgerekte bergketen van zo`n 60 kilometer. Deze keten heet het Tramuntana gebergte. Het is niet zomaar een bergketen. In 2011 is hij namelijk op de Unesco werelderfgoedlijst geplaatst. In de Tramuntana vind je namelijk unieke overblijfselen van de zeer oude Moorse en Spaanse cultuur die door vele eeuwen isolatie nog redelijk intact is gebleven. Het mooie van de Tramuntana is verder dat de infrastructuur behoorlijk goed ontwikkeld is en je het gebied dus vrij makkelijk kunt bezoeken. De makkelijkste manier is om de trein te nemen vanuit Palma de Mallorca naar het dorpje Sóller. Het gaat hierbij niet om een standaard trein, maar om een houten toeristentrein. Je gaat vanuit de vlakte regelrecht de bergen in, waarbij je kunt genieten van prachtige uitzichten over oude boerderijen, olijfboomgaarden en hoge bergtoppen. Vanuit Sóller kun je op meerdere manieren de Tramuntana verkennen. Er zijn diverse hiking routes in verschillende moeilijkheidsgraden en variëren van een paar kilometer tot tientallen kilometers. Afhankelijk van je conditie en enthousiasme kun je zelf kiezen. Een andere zeer populaire manier om het gebergte te verkennen is met de fiets. Op Mallorca kun je in vrijwel ieder dorp wel een fiets huren. Daarbij kun je meestal kiezen tussen mountainbikes of normale fietsen. Hier en daar kun je ook elektrische fietsen huren. Ga je de bergen in, kies dan een mountainbike of elektrische fiets. Het voordeel van een fiets huren in Sóller of een ander bergdorp, is dat je al op hoogte bent en dus niet zo enorm veel hoeft te klimmen om überhaupt in de bergen te belanden. Een prachtige route is die van Sóller naar Fornalutx. Deze route is slechts vijf kilometer, maar dit is wel een weg die je moet beklimmen. Fornalutx zelf staat bekend als één van de mooiste dorpen van Spanje. Het combineert prachtige oude huizen en Spaanse cultuur met een fantastisch uitzicht over de Comadors- en de Alfabia-bergen.

Winkelen en sightseeing in Palma de Mallorca

Er gaat vrijwel geen vakantie voorbij zonder dat je toch even de stad in wilt om de winkels te bekijken en gelijk de stad gaat verkennen. Zeker als het weer (voor zover mogelijk in Mallorca) wat minder is. Speciaal voor alle toeristen is Mallorca bovengemiddeld uitgerust met winkels en winkelstraten. Over het algemeen richten de meeste winkels zich op het meer bovengemiddelde consumentensegment en dat merk je ook aan de prijzen. Mensen met een klein budget zullen het dan ook vaak houden bij kijken en niet kopen. Gelukkig zijn er ook een paar plaatsen waar je wel goede deals kunt vinden. De Casea del Borne is de meest chique en best bezochte winkelstraat van Palma. Je vindt hier vooral merken als Rialta, Louis Vutton en Hugo Boss. Op zich niet heel bijzonder dus. Wat de straat vooral populair maakt is de straat zelf. De straat is namelijk heel mooi met veel oude hoge huizen, luiken voor de ramen, bomen langs beide kanten en stalletjes langs de weg. De Casa del Borne staat inmiddels ook wel bekend als de `Gouden Mijl` van Palma. Een leuk alternatief is de Pas d`en Quint. Dit is een winkelstraat die een combinatie vormt tussen een straat en een trap. Hij loopt namelijk behoorlijk schuin omhoog. Lokaal wordt de Quint dan ook wel `las escaleras bobas` genoemd. Oftewel: De straat met de stomme traptreden. De trap is namelijk zo onregelmatig dat je continue naar je voeten moet kijken om te bepalen of je nu één, twee of drie treden tegelijkertijd moet nemen. Om vervolgens ook nog de winkels te bekijken is een heuse uitdaging, maar wel een leuke. Ben je van plan om echt wat te gaan kopen, dan kun je voor schappelijke prijzen het beste terecht buiten het centrum. Bij de Mallorca Fashion Outlet om precies te zijn. Vanuit het centrum is de outlet heel makkelijk te bereiken met de trein. Hier vind je veel merkwinkels met restpartijen die met flinke korting worden aangeboden. Daarnaast is de outlet uitgerust met de nodige (goedkopere) restaurants en een bioscoop.

     

Plaatsen

Ongeveer de helft van de bewoners van Mallorca wonen in de hoofdstad Palma de Mallorca. Daarnaast zijn er vooral veel kleine steden met meestal niet meer dan 20.000 inwoners. Het zijn juist deze kleine plaatsen die Mallorca zo bijzonder maakt. Vooral in de wat meer afgelegen plaatsen vind je nog de echte Spaanse cultuur, waar de siësta ook nog echt een siësta is. Heel anders zijn de populaire badplaatsen die volledig gericht zijn op het massatoerisme. Hier word je standaard in het Engels of Duits aangesproken. Ben je ter plekke nog op zoek naar een slaapplek? Met gemak zijn er zo’n 70 tot 100 hotels per dorp.

Platja de Palma / El Aranal

Wat is er nou makkelijker dan vanaf het vliegveld binnen vijftien minuten aan het strand te zitten met een Duitse pul bier in je handen. Het kan op Mallorca. Vrijwel op loopafstand vanaf het vliegveld vind je namelijk twee supertoeristische, aan elkaar vastgegroeide dorpen: Platja de Palma en El Aranal. Het meest kenmerkende van deze twee dorpen is een lange strandboulevard die de twee dorpen met elkaar verbindt. Voor de gemiddelde toerist is het haast onmogelijk om te zeggen waar het ene dorp eindigt en het andere begint. Ben je op zoek naar een vakantiebestemming aan het strand, waarbij je kunt kiezen uit legio hotels, kroegen, restaurants en discotheken? Dan zit je hier zeker goed. Het is voor veel jongeren bovendien een ideale plek om in contact te komen met andere vakantiegangers en lokale Spanjaarden die ook wel van een feestje houden. Zoals gebruikelijk in Spanje komt het feestgedruis pas zeer laat in de avond op gang en gaat dat rustig door totdat de zon alweer op komt. Wil je als toerist rustig over de boulevard slenteren, dan kun je dus het beste in de ochtend gaan of in het begin van de middag. Heb je geen zin in een lange wandeling, dan kun je trouwens ook in het toeristentreintje stappen. Die rijdt de hele boulevard over en brengt je snel van Platja naar El Aranal en vice versa.Behalve het strand en de boulevard vind je in Platja en El Aranal ook een tweetal interessante parken. De eerste daarvan is het Palma Aquarium. Hier kun je vanuit een grote glazen koepel, volledig omgeven door water, naar een groot aantal vissen en zeedieren kijken. Daarnaast is er het Forestal Park. Hier vind je een reusachtige zipline (soort kabelbaan) voor de meer avontuurlijk ingestelde toeristen.

Valldemossa

Valldemossa is een klein bergdorpje in het Tramuntana gebergte. Ondanks dat het maar 2000 inwoners heeft, is het één van de meest toeristische dorpjes in het gebergte. Dat heeft drie belangrijke redenen. Ten eerste is Valldemossa het hoogst gelegen dorp van Mallorca, ten tweede is het bekend vanwege het verblijf van componist Chopin en schrijver George Sand en ten derde is het ook voor de lokale Mallorcanen een belangrijke plaats. Het is namelijk het geboortedorp van hun enige heilige Santa Catalina Thomas. Behalve dit alles is Valldemossa ook gewoon een heerlijk plaatsje om even de drukte van Palma en de drukke stranden te ontvluchten. De huizen zijn oud, de straten bestaan uit hobbelige keien die autovrij zijn en het uitzicht op de lager gelegen terrassen is prachtig. Het enige nadeel kan zijn dat het dorpje in het hoogseizoen soms behoorlijk volstroomt met toeristen die ook graag de drukte wilden ontsnappen. Waardoor het uiteindelijk toch nog druk wordt in het kleine dorpje. Gelukkig is er dan altijd nog een ontsnappingsplan mogelijk. Je kunt namelijk meerdere wandelroutes en hikes doen vanuit Valldemossa. De bekendste is de vier en half uur durende klim en afdaling naar de Puig des Teix. Met ruim duizend meter ligt deze top behoorlijk hoog en word je beloond met één van de mooiste uitzichten die je maar kunt bedenken. In Valldemossa zelf is vooral de Real Cartuja een belangrijke trekpleister. Een deel van dit bijzondere klooster was ooit het paleis van koning Sancho van Mallorca. Later verbouwden de monniken het tot klooster. De beroemdste gasten waren zonder meer Chopin en schrijver Sand. Zij verbleven in de winter van 1838 in dit klooster. Sand schreef er een boek over: overwintering op Mallorca. In die tijd niet bepaald een bestseller, maar tegenwoordig vind je hem in iedere winkel die Valldemossa rijk is.

Alcudia

Alcudia is een oude middeleeuwse stad die op een schiereiland ligt. Dit eiland is de middelste punt van drie punten die samen twee baaien vormen. Alcudia is gesticht door de Moren in de tiende eeuw en was zelfs nog een tijdje de hoofdstad van Mallorca. De stad is een ideale plaats om neer te strijken voor een vakantie. Het biedt namelijk van alles wat. Het is groot genoeg om een ruime keuze te hebben uit hotels en restaurants, maar heeft vooral ook een strategische ligging. Een paar kilometer naar het zuiden vind je namelijk Puerto Alcudia. Dit is een zeer populaire toeristische bestemming met veel zee, strand, restaurantjes, barretjes en discotheken. Qua ligging dichtbij om er makkelijk heen te kunnen, maar ver genoeg om niet in de overlast te zitten. Daarnaast ben je ook maar een paar kilometer verwijderd van het Tramuntana gebergte. Om Alcudia heen vind je bovendien verschillende toeristische dorpjes, zoals Marina Manresa en Port de Pollença. Ga je vanuit daar nog wat verder naar het noorden, dan kom je terecht op het meest noordelijke schiereiland ten opzichte van Alcudia. Dit is een prachtig gebied om te wandelen en fietsen. Het is de ultieme uitloper van Mallorca, met het nodige ruige terrein en prachtige uitzichten over de zee en over de baai. In Alcudia zelf is ook nog het nodige te doen. Zo is de middeleeuwse ommuring van de stad nog volledig intact. Daarnaast kun je een stadswandeling maken over de oude, hobbelige straten. Nog ouder zijn de Romeinse ruïnes die je net buiten de stad kunt bekijken. Pollentia was ooit een bloeiende nederzetting op Mallorca. De stad is volledig opgegraven en heeft onder andere nog een oud amfitheater dat je kunt bekijken.

Inwoners

De inwoners van Mallorca zijn gemixt Spaans en Catalaans. Ze worden Mallorcaan of Mallorquin genoemd. Het massatoerisme vanaf de jaren `70 heeft de bevolking van Mallorca drastisch veranderd. In die tijd woonden er slechts zo`n 400.000 mensen op het eiland. Hedendaags is dat het dubbele. Die toename komt van twee zeer verschillende groepen. Aan de ene kant zijn er de Spanjaarden die vanwege de grote toeristenindustrie voor werk op het eiland zijn gaan wonen. Daarnaast is er een grote groep Spanjaarden die tijdens het oogstseizoen helpt om de gewassen te oogsten. Aan de andere kant is maar liefst 21 procent van de bevolking afkomstig uit andere, voornamelijk Europese landen zoals Duitsland en Engeland. Veel van deze mensen hebben een tweede huis waar ze overwinteren. Verder raakt de bevolking steeds meer gecentreerd in en rondom de steden. De kleinere dorpjes vergrijzen in hoog tempo. Veel van de jongeren willen namelijk de traditionele boerderijen en winkels niet meer overnemen. Dit is een serieuze bedreiging voor de unieke cultuur op Mallorca. Verder zie je op Mallorca ongeveer hetzelfde effect als bijvoorbeeld in Nederland op Texel. Het is typisch een eiland dat volledig volloopt in de zomer. De bevolking verdubbelt dan haast met toeristen. In de zomer gebeurt het regelmatig dat er meer buitenlanders dan Mallorcanen rondlopen op het eiland. Als het hoogseizoen is afgelopen verandert dit binnen enkele weken en is Mallorca weer een tijdlang hoofdzakelijk van de Mallorcanen. Voor de meeste Mallorcanen heeft deze toeristenstroom een dubbele lading. Aan de ene kant is het hun belangrijkste bron van inkomen. Aan de andere kant zorgt de enorme hoeveelheid toeristen ook voor de nodige overlast.

Talen

Op Mallorca wordt zowel officieel Spaans als Catalaans gesproken. Het Catalaans is afkomstig van de Aragonese tijd. In de Middeleeuwen was Aragon namelijk een apart koninkrijk, los van de rest van Spanje. In de 16e eeuw fuseerden beiden koninkrijken tot het hedendaagse Spanje. Aragon had een eigen taal en cultuur. Mallorca als eiland heeft daar weer een eigen variant op. Het spreekt geen standaard Catalaans, maar Mallorquin dat een Catalaans dialect is. Een dialect op de tweede taal van het land dus. Het geeft mooi aan hoe geïsoleerd Mallorca lange tijd is geweest van het vasteland. Het is zelfs zo`n aparte taal dat zelfs de gemiddelde Spanjaard het Mallorquin eigenlijk nauwelijks kan verstaan. Zowel qua uitspraak als woordenschat is de taal behoorlijk anders dan het officiële Castiliaanse Spaans. Een gemiddelde Mallorcaan zal van huis uit vooral het Mallorquin leren. De officiële taal op school is daarentegen Spaans, waardoor in principe iedere bewoner beide talen spreekt. Ben je van plan om wat zinnetjes uit je hoofd te leren? Dan kun je het beste normaal Spaans gebruiken. Dan hoef je jouw hoofd niet te breken over het lastige Mallorquin. Omdat Mallorca zo`n enorme toeristische trekpleister is, kun je op Mallorca ook redelijk goed in het Engels of zelfs Duits terecht. Vooral in de meer toeristische plaatsen is dit geen enkel probleem. Zoals in de meeste Zuid-Europese landen zijn het daarbij vooral de jongeren die goed Engels spreken, in tegenstelling tot de oudere inwoners van het eiland. Houd hier dus rekening mee als je besluit naar meer afgelegen delen van Mallorca te reizen.

Vervoer

Het vervoer op Mallorca is over het algemeen goed geregeld. Er is een goede infrastructuur aanwezig, waardoor je zowel met de auto, met de fiets als met het openbaar vervoer goed kunt reizen. De makkelijkste, maar ook duurste optie, is om een huurauto te nemen. Hiermee ben je snel op je plaats van bestemming en je bent bovendien het meest flexibel. Het vliegveld van Mallorca is druk bevolkt met autoverhuurders. Het beste boek je een auto online voordat je vertrekt. Houd er wel rekening mee dat je een hoge borg moet betalen. Overweeg ook een goede verzekering te nemen. Fietsen is algemeen vervoermiddel op Mallorca. Vanwege de veelal korte afstanden tussen de verschillende plaatsen maken ook veel Spanjaarden er gebruik van. Zeker rondom Palma de Mallorca zijn inmiddels goede fietspaden aangelegd, zoals van Palma naar El Aranal. Voor de rest kun je gewoon op de weg fietsen. Vrijwel alle Spaanse automobilisten zijn hier aan gewend en zullen je voorzichtig benaderen. Ook het openbaar vervoer op Mallorca is goed geregeld. Het meeste wordt gebruik gemaakt van bussen, al zijn er ook twee treinverbindingen. De eerste verbinding is de toeristentrein van Palma naar Sóller. De andere route loopt van Palma naar Manacor aan de andere kant van het eiland. Vanaf het vliegveld zijn er meerdere busmaatschappijen die heen en weer pendelen tussen het vliegveld en het OV-knooppunt van Palma: de Plaza España. Vanaf hier kun je zowel met de bus als met de trein in principe naar vrijwel alle kanten van Mallorca reizen. Voor een goed reisadvies kun je terecht op de website van Transports de les Illes Balears (tib.org). Tickets kosten meestal een paar euro. Je kunt ook een dagkaart kopen voor 21 euro. Houd er rekening mee dat buschauffeurs geen geldwisselkantoor zijn. Biljetten van 50 euro of meer worden meestal niet geaccepteerd.

Keuken

Het eten op Mallorca is zeer gevarieerd. Aan de ene kant is er een typisch Mallorcaanse keuken die je het beste kunt omschrijven als landelijk en voedzaam. Aan de andere kant vind je vooral in de grotere plaatsen en de toeristenbestemmingen veel internationale restaurants. Hier krijg je eten dat je in principe overal vindt: pizza, friet met schnitzel, maar ook de meer standaard Spaanse gerechten zoals paella. Voor het echte Mallorcaanse eten zul je wat meer je best moeten doen en op zoek moeten gaan naar traditionele restaurantjes in het binnenland of de kleinere dorpen. Heb je deze eenmaal gevonden dan is de kans groot dat er bijvoorbeeld tumbet op de menukaart staat. Dit is een ovenschotel met veel lokaal verbouwde groenten zoals aubergine, paprika, tomaat en courgette. Een goedkoop en gezond alternatief voor het `normale` vakantie eten. Eet je graag vlees, probeer dan eens frit Mallorqui. Dat wordt gemaakt met aardappel, ui, tomaat en orgaanvlees. Een stevig gerecht. De kans is ook groot dat je ensaimada op een kaart ziet staan. Dit is een typisch Mallorcaans dessert. Het is een met poedersuiker bestrooid gebakje in een spiraalvorm. Vaak zit er ook een vulling in van jam of crème. In Spanje liggen de etenstijden nogal anders dan in Nederland. In Nederland eten we traditioneel twee keer brood en hebben we onze warme hoofdmaaltijd rond een uur of zes. In Spanje en ook op Mallorca is de lunch de hoofdmaaltijd. Deze wordt ergens tussen twee en vier uur gegeten. Rondom de siësta. Vervolgens is er `s avonds vaak nog een kleinere, lichte maaltijd die om een uur of negen wordt gegeten. De meeste restaurants gaan pas om zeven uur `s avonds open.

Veiligheid

Over het algemeen is Mallorca een veilig eiland om op vakantie te gaan. De politie is duidelijk zichtbaar aanwezig en tijdens het drukke toeristenseizoen wordt er extra politie ingevlogen. Hun grootste aandacht zal echter vooral uitgaan naar het onder controle houden van de feestende toeristen in de avond en nacht. Ook voor Mallorca geldt dat waar veel toeristen komen, zich ook zakkenrollers ophouden. Houd hier zeker rekening mee. Je kunt het risico behoorlijk beperken door waardevolle documenten in een broekzak of binnenzak te stoppen. Ook een buikriem kan een handige oplossing zijn. Mocht er toch iets gebeuren dan zijn vooral de politie en het Nederlandse consulaat op Mallorca belangrijk. De politie als je portemonnee wordt gestolen en het consulaat voor als je jouw paspoort kwijt raakt. Je kunt daar dan terecht voor een tijdelijk reisdocument, zodat je toch gewoon met het vliegtuig terug naar huis kunt. Het consulaat vind je op de Calle San Miguel 36 of bel het telefoonnummer 0971 716493. De politie in Spanje op straat is niet gelijkmatig zoals in Nederland. Ze bestaan uit meerdere eenheden met verschillende uniformen. Is er iets van je gestolen, dan moet je bij de lokale politie zijn; de Policia Municipal. Je kunt hen herkennen aan hun blauwe uniformen. Zij houden zich voornamelijk bezig met dingen als diefstal en kleinere vergrijpen. De Policia Municipal wordt aangestuurd door de lokale overheid. Voor meer serieuze misdaad moet je in Spanje terecht bij de Guardia Civil. Je herkent hen aan hun groene uniformen. In tegenstelling tot de Policia Municipal zijn zij een soort van rijkspolitie. Dit betekent dat ze direct vanuit de regering in Madrid worden aangestuurd en niet door de lokale overheid. Ze zullen je dan ook niet kunnen helpen als je portemonnee verdwenen is en je hooguit vriendelijk doorverwijzen.

Medische info

De medische zorg op Mallorca is goed geregeld. Verspreid over het eiland zijn klinieken waar je terecht kunt voor basiszorg. Ziekenhuizen vind je vooral in Palma, maar ook in Alcudia. De zorg is in principe vergelijkbaar met die in Nederland. Toch kan vooral de taal een probleem zijn. In de meeste ziekenhuizen, apotheken en medische instellingen op het eiland is vrijwel altijd wel iemand te vinden die Engels of Duits spreekt. Kom je er toch niet uit qua taal, dan kun je voor dringende zaken altijd het Nederlandse consulaat bellen. Bij een kliniek bestaat de mogelijkheid dat er wordt gevraagd om een cashbetaling voor een behandeling of spreekuur. Dit kun je grotendeels voorkomen door een Europese gezondheidskaart (EHIC) aan te vragen. Hiermee garandeer je de behandelaar dat hij of zij voor zijn diensten betaald zal worden door jouw verzekeraar. Sommige Nederlandse verzekeraars geven deze pas uit die automatisch als EHIC te gebruiken zijn. Weet je dat niet zeker, vraag het dan van tevoren even na bij je zorgverzekeraar. Neem sowieso contact met je verzekeraar op als je in het ziekenhuis terecht komt. De kosten voor de behandeling in het buitenland kunnen vaak stukken hoger uitvallen. Het is belangrijk om je op de hoogte te laten stellen hoe je de vergoeding met het ziekenhuis kunt regelen. In principe valt ook ziekenhuiszorg in Spanje gewoon onder de basisverzekering. Gebruik je medicijnen, dan kun je die gemakkelijk krijgen in een Spaanse apotheek. Vaak is het genoeg als je de oude verpakking meeneemt. Zoek van tevoren goed op hoe jouw medicijn in het Spaans heet, anders kun je zomaar de verkeerde medicijnen meekrijgen. Voor sommige medicijnen is het wel noodzakelijk om eerst een huisarts te raadplegen.

Visum

Mallorca hoort bij Spanje en is dus, net als Nederland, onderdeel van de Europese Unie. Het maakt daardoor ook deel uit van het zogenaamde Schengenlanden. In dit gebied is er vrij verkeer van personen, goederen en diensten. Je hebt dus geen visum nodig om van Nederland naar Mallorca te reizen. Ook zijn er geen restricties aan de hoeveelheid tijd die je er mag blijven. Het is zelfs geen probleem om op Mallorca te gaan wonen of te gaan werken. Als Nederlander mag je ook een huis kopen of huren op Mallorca. Wel is het dan vereist om je in te schrijven in Spanje. Uiteraard is het wel belangrijk dat je jouw paspoort of identiteitsbewijs meeneemt. Anders mag je simpelweg niet het vliegtuig in. Daarnaast ben je natuurlijk verplicht om jezelf te kunnen legitimeren op straat. Ook heb je een paspoort of identiteitsbewijs nodig voor een inschrijving bij een hotel. Soms willen hotels je ID-kaart achter hand houden. Geef hen in plaats daarvan een kopie van je identiteitsbewijs, waarbij je het burgerservicenummer onleesbaar mag maken. Die informatie is voor hen niet van belang. Minderjarige kinderen moeten in Nederland tegenwoordig een eigen ID-kaart hebben als ze met hun ouders op vakantie gaan buiten de EU. Toch kan het handig zijn om ook voor binnen de EU een identiteitsbewijs voor je kinderen bij je te hebben. Mocht je jouw paspoort of ID-kaart kwijt raken, dan kun je altijd terecht bij het Nederlandse consulaat voor een nooddocument. Een visum is soms wel verplicht voor inwoners van landen buiten de Europese Unie. Vooral als ze voor langer dan 90 dagen in Spanje willen verblijven.