Marbella
     
 

Marbella

Marbella is een luxe badplaats aan de zuidkust van Spanje, de Costa del Sol. Het is al jarenlang een van de bekendste badplaatsen, niet alleen vanwege het zachte klimaat dat hier heerst, maar ook vanwege de luxe faciliteiten en accommodaties die Marbella te bieden heeft. In Marbella brengen dan ook veel rijke en bekende mensen hun zomers door. De badplaats heeft een grote jachthaven, waar de jetsetters hun jacht aanmeren, en meer dan 10 verschillende uitgebreide golfbanen in en rondom de stad. Doordat Marbella aan de zuidkust ligt en omringd wordt door bergen, heerst er het hele jaar door een prettig klimaat en is het vrijwel altijd zonnig. De gemiddelde temperatuur over het hele jaar is zo’n 18 graden Celsius, met in de zomer temperaturen tussen de 25 en 29 graden. Langs de bekende boulevard van Marbella vind je mooie discotheken, pubs, restaurants en loungebars, maar uitgaansleven en jetset is niet alles wat Marbella te bieden heeft. De stad was namelijk, in tegenstelling tot de meeste andere bekende badplaatsen aan de Costa del Sol, ten tijde van de Romeinen al een bekende badplaats. In die tijd heette de stad Salduba, en in de bergen rondom Marbella zijn verschillende archeologische opgravingen gedaan. Ook is de stad een tijd in handen geweest van moren tijdens de Islamitische overheersing. Sporen van deze historie zijn dan ook nog terug te vinden in de stad en met name in het oude centrum. In Marbella kun je dus perfect terecht voor een luxe zon-, zee-, en strandvakantie met een historisch tintje. Wij wijzen je graag op de mooiste plekjes in Marbella, die je absoluut niet mag missen.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Marbella is geen standaard Spaanse badplaats, het is een plek waar internationale jetset en luxe gecombineerd worden met een rijke historie die teruggaat tot de Romeinse tijd. Er zijn dan ook veel verschillende bezienswaardigheden en activiteiten in en rondom Marbella die je zeker gezien moet hebben. Wissel je verblijf in Marbella af, van relaxte dagen op een van de prachtige zandstranden tot een bezoek aan de beroemde jachthaven en een wandeling door het oude standscentrum. In Marbella zul je je ogen uitkijken!

 

Stranden in Marbella

Marbella is in de eerste plaats een badplaats, als je hier bent zul je dus vast en zeker een of meerdere dagen strand op de planning zetten. Loop in dat geval niet zomaar vanaf de boulevard het strand op en plof neer, maar ga zeker eens op zoek naar het mooiste stukje strand! Met een kustlijn van 27 kilometer lang met wel 23 verschillende stranden is er voor iedereen wel een favoriet strand te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Bounty Beach, het palmstrand vlakbij het centrum van Marbella. Hier tref je vaak ook de jeugd uit Marbella aan. Er ligt een leuke strandbar en er wordt de hele dag loungemuziek gedraaid. Ben je op zoek naar een rustiger strand, neem dan eens een kijkje bij Playa el Alicate. Dit strand ligt op 10 kilometer ten oosten van het centrum van Marbella en staat erom bekend dat het hier stukken minder druk is dan op de stedelijke stranden. Er zijn meer dan 100 parkeerplaatsen bij het strand, huur je dus een auto dan is dit strand een goede optie. Ben je op sterrenjacht in Marbella, bezoek dan Playa Naguëles. Dit luxe strand ligt direct aan Marbella’s “Golden mile”, waar de meest luxueuze hotels en nachtclubs liggen en je enorme villawijken aantreft.

 

Puerto Banús

Puerto Banús is de beroemde jachthaven van Marbella. De jachthaven werd in 1970 geopend en is tegenwoordig de plek waar de “rich and famous” hun jacht aanmeren voor een verblijf in Marbella. Je kijkt hier je ogen uit tussen de jachten tot wel 70 meter lang. Een plekje om je boot aan te meren in deze haven kost behoorlijk wat geld en het is hier zien en gezien worden. Ga hier dus zeker eens op een bankje zitten en laat het sfeertje in deze jachthaven eens op je inwerken. Puerto Banús staat ook wel bekend als het trefpunt van de jetset en het centrum van het nachtleven aan de Costa del Sol. Horecagelegenheden zijn hier, gezien het publiek dat de haven trekt, stukken prijziger dan in de rest van Marbella. Bezoek je Puerto Banús op een zaterdag en heb je het wel even gezien met de internationale jetset en hun levensstijl? Loop dan eens naar de markt van Puerto Banús, die op 5 minuten lopen van de haven ligt. Hier kun je rustig rondstruinen tussen de kraampjes. Je koopt hier leuke hebbedingetjes, souvenirs, maar ook vers fruit. Heerlijk om vervolgens mee te nemen naar je bankje aan de haven, om lekker wat mensen te kijken!

 

Het oude centrum van Marbella

Zoals we eerder al aangaven is Marbella niet alleen maar internationale jetset en zon, zee en strand. Er is ook genoeg historie te vinden. Trek dus zeker een dagje uit voor een wandeling door het oude centrum van Marbella. Alleen al het gemoedelijke Spaanse sfeertje in de smalle straatjes, omringd door witte huisjes, geeft je direct een relaxed vakantiegevoel. Het lijkt wel een compleet ander dorp, midden in de stad. Hier vind je bijvoorbeeld de Iglesia de la Encarnación, een 16e eeuwse kerk, die gebouwd is op de resten van een moskee. De kerk is in de loop der jaren meerdere malen verbouwd en gerenoveerd. Verder moet je zeker een bezoek brengen aan de Plaza de los Naranjos. Letterlijk betekent dit “Plein van de sinaasappelen”, en dat is dan ook wat het is. Een idyllisch pleintje, omgeven door witte huisjes en gevuld met sinaasappelbomen. Je vindt hier veel typisch Spaanse restaurantjes, waar je Spaanse specialiteiten kunt proeven, en leuke kleine straatjes. Aan het plein ligt ook het stadhuis van Marbella en de oude burgemeesterswoning, Casa del Corregidor. Het oude centrum is een oase van Spaanse rust midden in de drukte van de jetset, zeker de moeite waard om een middagje voor uit te trekken!

 

De Arabische muur

Tijdens de Islamitische overheersing werd er door de moren een kasteel gebouwd in Marbella, omringd door een muur. De naam Marbella, die tot op de dag van vandaag nog gebruikt wordt, dateert uit deze Islamitische tijd en is afgeleid van het woord Marbal-la. Voor die tijd heette de stad namelijk Salduba, zoals ze genoemd werd door de Romeinen. In 1485 werd de stad weer heroverd door de Spanjaarden, maar de Arabische naam bleef behouden en werd later vervormd tot het huidge Marbella. Ook een gedeelte van de Arabische muur bleef staan en omringt nog altijd het oude stadscentrum. De resten van het kasteel, dat in de 10e eeuw gebouwd werd, zijn hier ook nog altijd te bewonderen. Beide worden gekenmerkt door hun sobere bouwstijl, ze zijn volledig opgebouwd uit bruine stenen en vallen dus uit de toon bij de Spaanse witte huisjes die in de omgeving liggen. Aangezien de muur het oude centrum omringt, is het bezichtigen van de Arabische muur perfect te combineren met een wandeling door het oude centrum. Plof daarna neer op een terrasje aan de Plaze de los Naranjos en bestel een kan sangría en wat verschillende tapas. Een dagje Spaanse cultuur en historie pur sang!

 

Alameda Park

Parque de la Alameda is het bekendste en oudste park van Marbella. Het was van oorsprong een botanische tuin met een oppervlakte van 20.000 vierkante meter. Inmiddels heeft het park veel aan grond moeten inleveren voor de bouw van nieuwe woningen, maar het is nog altijd een bezoekje waard, zeker op een warme dag. In Alameda Park vind je volop schaduw door de vele bomen die het park rijk is. Hier vind je een ronde vijver met een prachtige fontein, ingelegd met mozaïek. Rondom de vijver staan de bekende bankjes van Alameda Park, ook ingelegd met mozaïek. Een aanrader is om in een van de winkeltjes in het oude centrum een lichte lunch te kopen en deze in alle rust op te eten op een bankje in Alameda Park. Het park ligt namelijk net buiten het oude centrum. De fontein midden in het park wordt door de locals ook veel gebruikt als ontmoetingsplaats, voordat zij een restaurantje induiken en gezellig gaan tafelen. Halverwege juni vinden er in het park vele activiteiten plaats en kun je onder andere genieten van livemuziek. Vanuit het park kun je ook een paardenkoetsje reserveren, waarmee je een tour door de hele stad kunt maken.

 

Avenida del Mar

Vanuit Alameda Park loop je rechtstreeks de Avenida del Mar op. In vele Spaanse steden kun je niet om de surrealistische kunstenaar Salvador Dali heen, zo ook niet in Marbella. De Avenida del Mar is een straat van Alameda Park tot aan de boulevard en het strand. Aan weerszijden van de straat staan 10 bronzen beelden van Dali, die door hem zelf zijn gesigneerd. Rond de beelden staan verschillende bankjes, waar je op kunt zitten om de kunstwerken rustig te bekijken en op je in te laten werken. Je vindt hier onder andere mythologische beelden van Perseus die Medusa onthoofdt en Trajanus te paard, maar ook van Dali’s muse Gala en van een man met een dolfijn. Het bekijken van de beelden op de Avenida del Mar is een prima bezigheid tijdens je wandeling naar het strand of naar de boulevard. Daar vind je overigens weer andere beelden. Meestal zijn er direct aan het einde van de Avenida del Mar aan de boulevard prachtige zandsculpturen te vinden. Van Disneyfiguren tot complete kastelen, je vindt het hier allemaal. Zo heb je je portie kunst en cultuur ook meteen gezien tijdens je bezoek aan Marbella.

 

Eten & drinken in Marbella

Rustig genieten van eten en drinken is typisch voor de Spaanse cultuur, dat geldt dus ook in Marbella! Langs de boulevard, maar ook in het oude centrum, vind je horecagelegenheden in overvloed. Wil je een avondje traditioneel Spaans tafelen, zoek dan een van de authentieke Spaanse restaurantjes aan de Plaza de los Naranjos op. Hier eet je typisch Spaanse tapas, kleine hapjes die je met je tafelgezelschap deelt. Een kan sangría erbij en het feest is compleet. Liever eten met uitzicht op zee? Zoek dan eens een van de beachclubs op en bestel een traditioneel Spaans visgerecht, zoals paella, om het af te maken. Als je een dag liever iets anders eet, dan zijn er langs de boulevard ook tal van internationale restaurants te vinden. Steakhouses, Mexicaanse restaurants, pizzeria’s of zelfs fast food, je vindt het allemaal in Marbella. Ga je voor chique? Dan vind je in Marbella een restaurant dat bekroond is met 2 Michelinsterren. Dineer je hier, dan voel je je helemaal thuis tussen de internationale jetset. Bedenk je wel even dat je hier niet zomaar in je zwembroek en slippers naar binnen loopt, nette kleding is hier wel gepast.

 

Geschiedenis

Zoals eerder al aangegeven is Marbella een Spaanse badplaats met een rijkere historie dan de meeste plaatsen aan de Costa del Sol. In de bergen rondom Marbella zijn opgravingen gedaan. Deze wijzen op bewoning in de paleolithische en in de neolithische tijd. Daarnaast zijn er nog overblijfselen gevonden van Fenicische en Carthaginensische nederzettingen in de omgeving van Marbella. In de Romeinse tijd was de stad al een bekende badplaats en werd ze Salduba genoemd. Rond de 10e eeuw werd Spanje overheerst door de Islamitische moren. Zij bouwden een kasteel in de stad en omringden dit met muren, deze Arabische muur staat op ons lijstje met bezienswaardigheden en moet je eigenlijk gezien hebben om de volledige historie van Marbella te proeven. Rond deze tijd werd de stad Salduba namelijk ook omgedoopt tot het uit het Arabisch afkomstige Marbal-la, wat later het nu bekende Marbella werd. In 1485 werd Marbella door de Spanjaarden heroverd. Zij brachten de stad weer verder tot bloei en het aantal inwoners groeide gestaag. In 1970 werd de jachthaven in Marbella aangelegd, en vanaf dat moment groeide de stad uit tot de hotspot voor de internationale jetset. Van al deze historische gebeurtenissen zijn nog bewijzen te bewonderen in de stad, bezoek dus zeker het oude centrum!

 

Inwoners en taal

Officieel heeft Marbella zo’n 150.000 inwoners, maar in de zomermaanden kan dit oplopen tot 400.000 of zelfs wel 700.000. Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat de internationale jetset hier vaak vakantiehuizen heeft liggen, die gedurende de rest van het jaar niet bewoond zijn (of door vakantiegangers gehuurd worden). Geruchten gaan dat onder andere George Clooney, Antonio Banderas en John Travolta een huis in Marbella hebben, of hebben gehad. Het inwonertal van Marbella lag niet altijd zo hoog, rond de jaren 50 woonden er maar ongeveer 10.000 mensen in de stad. Vanaf de jaren 70, na de bouw van de jachthaven, is dit exponentieel toegenomen. De voertaal in Marbella is feitelijk nog altijd Spaans, maar gezien het internationale karakter van de stad kun je je hier met Engels echt prima redden. In de haven wordt zelfs voornamelijk Engels gesproken en Marbella kent een aantal internationale scholen, waar de voertaal ook Engels is. Wil je je kennis van de Spaanse taal wat uitbreiden, dan is Marbella daar ook een goede plek voor. In de stad worden verschillende cursussen aangeboden en er worden zelfs complete taalreizen naar Marbella georganiseerd. Kun je na je cursus direct je Spaans oefenen op een van de terrasjes in de oude binnenstad!

 

Vervoer

Heb je geen luxueus jacht om mee aan te meren in de haven van Marbella, dan zijn er gelukkig ook genoeg andere manieren om de stad te bereiken. Het dichtstbijzijnde vliegveld in de buurt van Marbella is het vliegveld van Malaga. Huur je vanuit hier een auto of neem je de taxi, dan ben je in ongeveer 45 minuten in Marbella. Kies je liever voor het openbaar vervoer, dan doe je er ongeveer een uurtje over om in de stad te komen. Marbella heeft een busnetwerk met een goede en frequente dienstregeling, maar in de zomer kan het door drukte wel eens wat vertraagd worden. Er lopen 7 verschillende busroutes door de stad en er is ook een nachtelijke dienstregeling, je kunt per bus dus gemakkelijk door de stad reizen. Ook kun je overal in je omgeving wel een bushalte vinden, aangeduid door een blauw paaltje. Een buskaartje kun je in de bus kopen, maar zorg wel dat je gepast geld op zak hebt. De buschauffeur heeft namelijk niet altijd wisselgeld bij de hand en is ook niet verplicht om je wisselgeld te geven als hij dit niet heeft. Per auto Marbella verkennen is ook goed mogelijk, zeker wanneer je ook dingen buiten de stad wilt bezichtigen.

 

Veiligheid

Omdat Marbella bekend staat als trekpleister voor de internationale jetset, is het helaas vanzelfsprekend dat criminelen de stad ook weten te vinden om daar hun slaatje uit te slaan. De villawijken van Marbella zijn bijna allemaal “gated communities”, voorzien van hekken, camerabewaking en zelfs waakhonden. Zakkenrollers en andere criminelen houden zich dus vooral in het centrum op. Met name op drukbezochte plekken moet je daarom zorgen dat je je spullen in de gaten houdt en je waardevolle items nooit in het zicht legt of zelfs alleen laat. Het politiebureau, waar de Guardia Civil van Marbella huist, bevindt zich vlakbij het oude centrum van Marbella. De politie is ook bereikbaar op het nummer +34 952 770 344. Huur je een auto en ga je de snelweg op, pas dan op voor nepagenten en criminelen. Langs de autosnelwegen in Spanje worden regelmatig trucs gebruikt om automobilisten te laten stoppen, bijvoorbeeld door voorwerpen tegen de auto te gooien of te gebaren dat er iets niet in orde is met de auto. Wanneer je stopt is de kans groot dat ze proberen je te beroven. Wil je toch stoppen om te checken of de auto in orde is? Doe dit dan op een veilige plek, zoals een tankstation waar andere mensen aanwezig zijn.