Marokko
     
 

Marokko

In het noorden van Afrika ligt het koninkrijk Marokko, omringd door de Atlantische oceaan, Algerije en de Sahara. De regio waar het land in ligt wordt ook wel de Maghreb regio genoemd, en omvat verschillende landen in het noordwesten van Afrika. Deze naam hebben de landen te danken aan hun westelijke ligging, aangezien ze gezien worden als het meest westelijke puntje van de Islamitische wereld. Marokko is dan ook een overwegend islamitisch land, terwijl er ook verschillende andere religies aanwezig zijn in deze maatschappij. In de verre geschiedenis van Marokko was het land eigenlijk christelijk. Pas vanaf de zevende eeuw werd de islam de leidende religie, die werd geïntroduceerd door de Arabieren. Er is dan ook een rijke geschiedenis binnen dit land van verschillende bezetters en invloeden uit andere landen. Zo werden grote delen van Marokko al in de veertiende eeuw overgenomen door de Portugezen. Zij hebben eeuwenlang invloed uitgeoefend op het reilen en zeilen binnen deze landsgrenzen, en zagen het land als één van de vele Portugese kolonies. Vier eeuwen laten, aan het begin van de twintigste eeuw, kwam het land in handen van de Spanjaarden en de Fransen. Ook zij hebben het land jarenlang bezet, tot Marokko eindelijk een onafhankelijk land werd in 1956. Door de invloed van de Arabieren, Portugal, Spanje en Frankrijk, heeft het land een unieke cultuur die eigenlijk een mengeling is van allerlei verschillende regio’s. Naast alle Islamitische gebruiken en invloeden, heeft dit gebied ook een prachtige mediterrane sfeer. Dat is ook niet gek, want het noordelijkste puntje van Marokko is maar een paar kilometers verwijderd van de Spaanse kust. Het heerlijke warme klimaat is ook prima te hebben wanneer je je aan de kust van het land bevindt. Des te dichter je bij het binnenland komt, kun je natuurlijk verwachten dat de Afrikaanse hitte je begint op te wachten. De afgelopen jaren is Marokko een ontzettend populaire bestemming geworden. Het land is relatief dichtbij, maar geeft toch de mogelijkheid om een deel van Afrika te ontdekken. Door het lekkere weer en de prachtige cultuur is Marokko voor veel toeristen een onvergetelijke bestemming.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Marokko is niet bepaald een van de grootste landen in Afrika te noemen, maar dat betekent niet dat er weinig te beleven valt in het land. In tegendeel, de cultuur van Marokko is ontzettend rijk en het mediterrane klimaat zorgt voor fijne badplaatsen waar je kunt genieten van de zon. De geschiedenis van het land gaat ver terug, dus liefhebbers van oude gebouwen en culturen van voormalige bezetters kunnen meer dan genoeg beleven in Marokko. Daarnaast zijn de sfeervolle steden gevuld met markten waar je kunt winkelen en lekkere restaurants waar je even tot rust kunt komen onder het genot van authentieke Marokkaanse maaltijden. Het land kent een aantal zeer toeristische bestemmingen waar de meeste gidsen en reisorganisaties tours voor verzorgen. Toch zijn er ook een aantal minder bekende bezienswaardigheden te ontdekken in het land. Wat je voorkeur ook is, je hoeft je niet te vervelen in Marokko.

 

Atlasgebergte

Wie graag actief bezig is op vakantie kan dit natuurgebied absoluut niet overslaan. Het Atlasgebergte heeft een uniek uiterlijk, wat te danken is aan het warme klimaat van Marokko. Dit gebergte strekt van het noordoosten tot het zuidwesten van het land, en is op te delen in vier verschillende gebieden. Deze gebieden, het Rifgebergte, de Midden Atlas, de Hoge Atlas en de Anti Atlas, hebben allemaal hun eigen kenmerken en variëren in hoogte en ruigheid. Het gebergte heeft meerdere toppen die boven de vier kilometer uitkomen, en biedt dus meer dan genoeg uitdaging voor de meer ervaren wandelaar. Door de grote verschillen in deze bergen is het voor iedereen mogelijk om een wandeling te maken in de Marokkaanse natuur. Wie kiest voor een makkelijk begaanbaar pad kan namelijk ook de mooiste plaatjes zien. Het grootste deel van Marokko bestaat uit bergen, dus wie het Atlasgebergte beklimt krijgt wel iets mee van de echte natuur in dit land. Wie denkt dat bergen alleen maar kaal, droog en dor zijn heeft het bij het verkeerde eind. Doordat Marokko zich in het noordelijke puntje van Afrika begeeft, is het land nog erg vruchtbaar. De bergpassen worden dan ook omringd door kleine oases, mooie begroeiingen en rivieren. De dadelplant is overal te vinden in dit gebied, en deze zul je dan ook vaak tegenkomen tijdens een wandeling in het Atlasgebergte. Wie houdt van het ruige uiterlijk van de Marokkaanse bergen kan het beste een bezoek brengen aan de Dadès vallei. Dit gebied staat bekend om de imposante rotsformaties die er te vinden zijn. Ook vind je in deze vallei diepe kloven, die zorgen voor een adembenemende ervaring tijdens het wandelen. Wie van plan is om de uitdagende klim te maken naar een van de hogere toppen in het gebergte, kan voor een leuke verrassing komen te staan. Tussen het warme en ruige landschap bevinden zich namelijk hoge bergtoppen waar het hele jaar door sneeuw te vinden is. Dat is pas een echte beloning na een klim van honderden meters. Het is wel aan te raden om je voor de wandeling goed te laten adviseren.

 

Ali Ben Youssef Medersa

Het is een van de best bewaarde historische plaatsen die Marokko kent, en bevindt zich ook nog eens in het midden van Marrakesh. Dit gebouw deed dienst als een Koranschool, waar de leer van dit heilige geschrift vanaf de vijftiende eeuw werd overgedragen. Met maar liefst 130 kamers op de campus kon de school ontzettend veel leerlingen huisvesten, waardoor het de grootste Koranschool van heel Marokko was. Op sommige momenten waren er meer dan 900 leerlingen aanwezig in de school, die allemaal gehuisvest konden worden en iedere dag aan de slag gingen met het leren over de Koran. Een aantal van de leraren op de school waren ook de grootste namen binnen de Islamitische wereld, waardoor de school veel aanzien kreeg. Wie een bezoek wil brengen aan dit gebouw hoeft geen verstand te hebben van Koran, want het is voornamelijk de authentieke architectuur die de meeste bezoekers trekt. De school is dan ook niet meer actief sinds 1960, maar is na al die tijd nog steeds open omdat het een belangrijk historisch monument is. In 1982 is het volledig gerestaureerde gebouw weer geopend voor toeristen, en sindsdien is het een zeer populaire bestemming voor iedereen die een bezoek brengt aan Marrakesh. Bezoekers kunnen door de prachtige gangen van het gebouw wandelen en de rijke historie van Marrakesh ervaren. Een grote trekpleister in het gebouw is een groot plein met daarop een groot ritueel bad waar de leerlingen zich konden reinigen voor het betreden van het gebouw. Wanneer je eenmaal binnen de school bent, zul je ontelbaar veel details kunnen herkennen die allemaal passen binnen de traditionele Marokkaanse architectuur. Zo vind je er gedetailleerd pleisterwerk dat over de hele muur is doorgetrokken, met de fijnste details en symmetrische vormen. De verschillende verdiepingen, elegante bogen en ramen, en het prachtige Marokkaanse tegelwerk zorgen ervoor dat het gebouw een geweldige uitstraling heeft. Je kunt je tijdens een bezoek onderdompelen in de geschiedenis van het land, en tegelijkertijd ervaren hoe uniek de architectuur in Marokko is.

 

Djemaa el Fna

Houd je van lekker eten en de gezellige bedrijvigheid van lokale markten? Dan moet je tijdens een bezoek aan Marokko echt even langs Djemaa el Fna. Dit plein bevindt zich in het midden van Marrakesh, en staat bekend om de authentieke markt die er iedere dag weer wordt gehouden. In de ochtend verzamelen kooplieden uit de hele stad zich op dit plein, en zij stallen hun waren uit in de vele kraampjes die het hele plein vullen. Wanneer je in de buurt komt van deze markt komt de geur van exotische specerijen je al tegemoet. Een bezoek aan de markt is dan ook de uitgelezen mogelijkheid om wat unieke Marokkaanse gerechten te proberen. Sommige kraampjes verkopen specerijen of losse etenswaren, maar er zijn ook winkels aanwezig waar je een volledig bereide maaltijd kunt bestellen. Pas wanneer je gegeten hebt bij een van deze kraampjes weet je wat de Marokkaanse keuken te bieden heeft. Deze ervaring is dan ook heel anders in een restaurant, maar dat maakt het alleen maar leuker. Geen dure borden, rustige muziek op de achtergrond en een chef in de keuken, maar een lokale kok die graag zijn kookkunsten deelt met alle bezoekers op de markt. Ben je uitgegeten? Dan is er alsnog meer dan genoeg te beleven op de markt. Naast al het eten en andere lokale producten is er ook ontzettend veel entertainment te vinden op het plein. Verhalenvertellers, muzikanten en acrobaten staan verspreid over heel Djemaa el Fna. Nog exotischer zijn de slangenbezweerders op de markt. Marokko kent bovendien een eigen traditionele klederdracht. Veel verkopers en entertainers op de markt dragen deze kleding, en je hebt zelf ook de kans om een eigen outfit te kopen. Dat is ook meteen de kracht van Djemaa el Fna. De markt laat namelijk zien wat Marokko allemaal in huis heeft. Van eten tot handwerk en van entertainment tot kleding. Je ziet alles voorbijkomen op één levendige markt, en krijgt meteen het gevoel dat je je in de cultuur van het land hebt ondergedompeld.

 

El-Badipaleis

In 1578 bouwde koning Ahmad I al-Mansur zijn eigen paleis aan de rand van de grote stad Marrakesh. Met ongeveer 360 kamers in het gebouw, was dit paleis een echt kroonjuweel van de Marokkaanse architectuur. De binnenplaats van deze woning was meer dan honderd vierkante meter groot en bevatte een vijver met een lengte van negentig meter. Het spreekt dus voor zich dat dit paleis een imposant gebouw was. Dat was ook de bedoeling, want door een ongekend groot paleis te bouwen kon de koning zijn eigen macht en rijkdom overbrengen op iedereen in de omgeving. Met marmer uit Italië en goud uit Soedan werd het paleis gevuld met rijkdommen, die de status van de koning alleen maar verbeterden. Helaas is het paleis niet bewaard gebleven, want in de zeventiende eeuw besloot een latere sultan van Marokko om de materialen van het gebouw te gebruiken voor zijn eigen onderkomen in Meknes. Het gebouw dat vandaag de dag nog te bezoeken is, is dus nog een stuk minder imposant dan het ooit was. Toch zijn de overblijfselen van het paleis een heel populaire bezienswaardigheid, omdat de structuur van het paleis nog redelijk goed te zien is. Enkele delen zijn gerestaureerd, waardoor je als bezoeker kunt zien hoe de pracht en praal van het paleis geweest moest zijn. De paviljoens in het El-Badipaleis zijn nog steeds imposant, en door de oude muren om je heen krijg je het gevoel dat je door de Marokkaanse geschiedenis heen loopt. Niet alleen de geschiedenis van dit gebouw is interessant. De oude koning van Marokko heeft deze locatie voor zijn onderkomen namelijk niet voor niets gekozen. Het uitzicht dat je vanaf het paleis hebt over de stad en de omringende natuur is adembenemend. Mocht je van plan zijn om het paleis te bezoeken dan is het ook altijd aan te raden om eens te kijken naar speciale evenementen die plaatsvinden op de paviljoens van het gebouw. Deze locatie is namelijk ontzettend populair voor markten, concerten en zelfs filmavonden. Er is dus meer dan genoeg te beleven tijdens een bezoek aan deze oude ruïnes.

     

Plaatsen

Marokko is een modern Islamitisch land, en dat betekent dat er allerlei verschillende werelden te ontdekken zijn tijdens een vakantie in dit gebied. De grote steden zijn gevuld met winkels, restaurants en interessante bezienswaardigheden, en voelen relatief modern aan voor een Afrikaans land. Deze plaatsen kunnen ook erg druk zijn, aangezien toeristen en lokale bewoners allemaal hun weg weten te vinden naar de grote stad. Maar Marokko kent ook een andere kant, namelijk de kleine landelijke plaatsen die minder toeristisch zijn. Al deze plaatsen hebben hun eigen charme. Wie houdt van een ontspannen vakantie met luxe hotels en comfortabele stranden kan het beste bij de kust blijven, maar wanneer je graag het authentieke Marokko wilt ontdekken kun je ook richting het binnenland trekken. Hier vind je ongerepte natuur, en de meest prachtige bergdorpen waar je kunt genieten van een simpele en rustgevende vakantie.

Marrakesh

Wie denkt aan een vakantie in Marokko zal waarschijnlijk als eerste denken aan de bekendste stad van het land. Marrakesh is dan ook het bruisende centrum van Marokko, en biedt meer dan genoeg bezienswaardigheden om een hele vakantie mee te vullen. Ondanks dat het bijna de grootste stad van het land is, heeft Marrakesh de traditionele Marokkaanse cultuur goed weten te behouden. De stad is dan ook gevuld met oude gebouwen waar je de lokale geschiedenis van dichtbij kunt meemaken. Oude paleizen, theehuizen en tuinen: de stad heeft het allemaal. Het is dan ook niet gek dat veel bezoekers van Marokko besluiten om hier een deel van hun reis door te brengen. Echte cultuurliefhebbers kunnen zich helemaal onderdompelen in de wereld van Marokko. Maar Marrakesh heeft meer te bieden dan een rijk verleden. De moderne stad is namelijk ook ontzettend levendig. Grote pleinen met markten waar het lekkerste eten wordt verkocht, entertainers op iedere straathoek en winkels vol met authentieke producten uit de streek wachten je op. Door de drukte in het centrum kun je je er dagen vermaken, en is het afscheid nemen van de stad niet eenvoudig. De stad wordt omringd door twaalf verschillende stadspoorten, waarvan de Bab Agnaou-stadspoort misschien wel de bekendste is. Dit oude bouwwerk is voorzien van teksten uit de Koran, en verwelkomt iedereen die de stad wil bezoeken. De klassieke architectuur van Marokko is te ontdekken in het hoefijzervormige bouwwerk. Deze architectuur kun je tijdens je bezoek aan de stad nog op veel andere plekken tegenkomen, want het oude gedeelte van Marrakesh is helemaal gevuld met deze traditionele stijl. Wie graag de rust opzoekt kan naar de rand van de stad gaan, waar het Atlasgebergte je opwacht. Hier zijn ook de Menara tuinen te vinden, waar je heerlijk ontspannen kunt wandelen door de natuur.

Merzouga

Marokko grenst voor een gedeelte aan de grote Saharawoestijn, en het is dan ook aan te raden om een bezoek te brengen aan dit unieke gebied. Reizigers die op zoek zijn naar een overnachting bij deze woestijn kunnen een bezoek brengen aan het dorp Merzouga. Deze plaats bevindt zich net aan de rand van de Sahara, en ligt dan ook in het zuidwesten van Marokko. De plek ligt afgelegen, maar heeft wel voorzieningen om toeristen op te vangen tijdens een bezoek aan de woestijn. Dit is dan ook een makkelijke en veilige manier om de Sahara van dichtbij mee te maken. Met een kameel of buggy kun je een excursie boeken naar de woestijn, waarbij je bijvoorbeeld kunt genieten van een prachtige zonsondergang boven het zandlandschap van Marokko. Wie een bezoek brengt aan dit gebied zal dit nooit meer vergeten, want een avond in de woestijn is een unieke ervaring die je niet snel meer zult meemaken. Je kunt ervoor kiezen om te overnachten in Merzouga zelf. Dit dorp is niet gevuld met historische bezienswaardigheden zoals Marrakesh, maar geeft wel een beeld van het dorpse leven in Marokko. De kleine plaats wordt namelijk vooral bewoond door boeren die proberen te leven van de landbouw. Je hoeft je tijdens je verblijf in Merzouga geen zorgen te maken over het ontdekken van het dorp zelf, want alles is gewoon op loopafstand te vinden. Tijdens een verblijf in deze plaats kom je dus helemaal tot rust, want je laat het drukke stadsleven van Marokko helemaal achter je. Naast een overnachting in de vele hotels van het dorp, is het ook mogelijk om voor een nacht te leven als een echte Berber. In een authentiek Berber tentenkamp kun je verblijven in een eenvoudige tent, die speciaal is uitgerust voor een nacht in de woestijn.

Fez

Deze stad in Marokko is een wereldwijd begrip geworden door de prachtige architectuur en unieke sfeer die in de lucht hangt. Fez hoort bij de grootste steden van het land, maar voelt kleiner aan dan bij voorbeeld Marrakesh en Casablanca. De stad hoort bij de “koningssteden” van Marokko, en is een echte must voor iedereen die het authentieke Marokko wil beleven. De stad was vroeger de hoofdstad van het land, waardoor er veel oude gebouwen te vinden zijn. Fez bestaat uit drie verschillende delen: Fès el Bali, Fes-Jdid en Ville Nouvelle. Ieder gedeelte heeft zo zijn eigen kenmerken die een bezoek aan de stad het helemaal waard maken. Vooral het oude gedeelte van Fez is bekend om de kleine steegjes die overal te vinden zijn. Er rijden hier geen auto’s, en veel lokale bewoners vervoeren hun spullen met behulp van pakezels. Dit in combinatie met de authentieke architectuur van alle gebouwen in de stad zorgt voor een paar onvergetelijke plaatjes. Het oude stadsdeel is ideaal om urenlang te blijven dwalen langs alle kraampjes en winkeltjes die verspreid staan door de stad. Wie graag grote imposante gebouwen wil zien moet naar het nieuwe gedeelte van de stad. Hier vind je het Palais Royal, een groot paleis dat vooral bekend staat om de indrukwekkende architectuur en enorme grootte. Dit paleis bevindt zich vlakbij het joodse gedeelte van Fez. De stad is, net zoals het grootste deel van Marokko, namelijk niet alleen maar Islamitisch. Een andere populaire attracties is het En-Nejjarine plein. Hier kun je de unieke cultuur van Marokko ontdekken. Het plein is gedecoreerd met tegels met daarop de mooiste mozaïeken. Wanneer je in Fez bent kun je trouwens niet om het bekende rode hoedje heen dat zijn naam aan de stad te danken heeft. Deze hoedjes zijn werkelijk overal te koop.

 

Inwoners

Marokko is dan wel een relatief klein land in Afrika, maar het land heeft maar liefst meer dan 34 miljoen inwoners. Dat aantal is voornamelijk in de afgelopen honderd jaar gegroeid, want aan het begin van de twintigste eeuw woonden er pas iets meer dan drie miljoen mensen in Marokko. En deze groei houdt vandaag de dag nog steeds niet op, want er wordt verwacht dat het land de 40 miljoen gaat bereiken voordat het 2050 is. De bevolking begeeft zich voornamelijk in de grote steden van het land, zoals in Casablanca. Deze stad alleen huisvest al meer dan vijf miljoen inwoners, en is niet eens de hoofdstad van het land. Het overgrote deel van de inwoners van Marokko heeft van oorsprong een Berberse afkomst. Dit is een bevolkingsgroep die al ver voor de komst van de Arabieren in het noorden van Afrika woonde. Al vanaf de zevende eeuw leefden de Berbers in Marokko, dus het is niet vreemd dat bijna 75 procent van de inwoners afkomstig is van deze bevolkingsgroep. De overige inwoners stammen bijna allemaal af van de Arabieren, die vanuit het Midden-Oosten hun weg wisten te vinden naar Marokko. Andere bevolkingsgroepen in het land zijn Afrikanen uit zuidelijke landen en een heel klein percentage Europeanen die voornamelijk uit Spanje en Frankrijk komen. De bevolking is voor het grootste deel Islamitisch, wat niet vreemd is in een Islamitisch land. Toch zijn er ook andere religies te vinden in Marokko, zoals het Jodendom en Christendom. Marokko is wat dat betreft een erg modern Islamitisch land, aangezien verschillende religies een plek krijgen binnen de maatschappij.

 

Talen

Er is in Marokko een duidelijk onderscheid te maken tussen de officiële taal en de taal die het meeste wordt gesproken. Sinds de Arabische invloeden in het land is het standaard Arabisch de officiële taal van het land geworden. In deze taal wordt onderwijs gegeven, en ook officiële documenten vanuit de overheid worden geschreven in het standaard Arabisch. Het grootste deel van de bevolking spreekt echter een Arabisch dialect, namelijk het Marokkaans-Arabisch wat ook wel Darija wordt genoemd. Er zijn kleine nuances te vinden tussen de twee talen, het Darija is een eigen versie van het standaard Arabisch dat in veel Islamitische landen wordt gesproken. Het Frans geldt als een belangrijke tweede taal in de regio. De Europese invloeden in Marokko zijn vandaag de dag dus nog steeds te herkennen. Deze taal wordt dan ook vaak gebruikt in winkels en bedrijven, maar ook de bevolking zelf spreekt onderling soms in het Frans. Ook op televisie is er ruimte voor Franse programma’s. Dit verschilt wel per regio, want wie zich in het noorden van Marokko begeeft zal juist merken dat Spaans een belangrijke tweede taal is. Dit gebied is dan ook gedurende lange tijd bezet geweest door de Spanjaarden, waardoor de taal is blijven hangen bij de inwoners. Toch geldt Frans in het algemeen als de grootste tweede taal van het land, waardoor een groot deel van de bevolking de taal ook begrijpt en spreekt. Andere belangrijke talen zijn de zogenaamde “Berbertalen”. Deze stammen af van de voormalige Berbers in het gebied, en bestaan uit verschillende dialecten en variaties. Toch is het gebruik van deze talen minder gebruikelijk in het dagelijkse leven.

 

Vervoer

Wat voor vervoer je gebruikt tijdens je verblijf in Marokko is heel erg afhankelijk van je verblijfsplaats. Ben je van plan om alleen maar tijd door te brengen in een van de grote steden van het land? Dan is het niet nodig om een eigen auto te huren. De steden zijn modern genoeg, waardoor je altijd wel een bus of taxi kunt vinden om je van de ene naar de andere bezienswaardigheid te vervoeren. In de grote steden is de petit taxi erg populair. Dit zijn kleine auto’s die in iedere stad een andere kleur hebben. Over het algemeen kun je met drie passagiers gebruik maken van deze kleine taxi’s. Om van de grote steden naar de omliggende dorpen te komen kun je kiezen voor een grand taxi. Deze taxi’s zijn wat grotere personenwagens en vervoeren maximaal zes personen. Dit is een relatief eenvoudige manier om de rustigere gebieden van Marokko te ontdekken. Het is wel aan te raden om vooraf een duidelijke prijs af te spreken met je chauffeur. Mocht je van plan zijn om meerdere grote steden te bezoeken tijdens je rondreis door het land, dan is de trein een leuke keuze. Er zijn grote lijnen te vinden tussen alle belangrijke steden van Marokko, waardoor je snel van A naar B kunt reizen terwijl je ook geniet van het prachtige uitzicht uit het raam. Als je het liefste zoveel mogelijk vrijheid wilt kun je een eigen auto huren. De grote wegen in Marokko zijn allemaal geasfalteerd, waardoor ze makkelijk begaanbaar zijn. Het is dan ook niet nodig om speciale rijervaring te hebben in ruige gebieden, omdat de wegen hier over het algemeen vrij vlak zijn.

 

keuken

De Marokkaanse keuken zul je meteen herkennen aan de exotische specerijen die worden gebruikt en de heerlijke geur die het eten daarvan krijgt. De gerechten zijn allemaal ontzettend divers, wat te danken is aan de verschillende culturele invloeden die in het land aanwezig zijn (geweest). Invloeden van de Berbers en Arabieren zijn te herkennen in de exotische smaken van het eten, terwijl er ook duidelijke Spaanse gerechten te vinden zijn in de Marokkaanse keuken. Het gebruik van een tajine tijdens het koken is typisch Marokkaans. Deze kookpot heeft een unieke spitse vorm, en wordt gebruikt om eten langzaam mee te stoven. Een tajine kan gebruikt worden voor allerlei soorten gerechten, zoals vis- en vleespotjes. Maar ook specerijmixen worden gemaakt in deze keramische pot. Door de veelzijdigheid van het koken in een Tajine, zijn de gebruikte ingrediënten ook heel divers. Je zult dus niet alleen maar vleesgerechten tegenkomen wanneer je besluit om een hapje te eten in een Marokkaans restaurant. Een ander populair gerecht is de Marokkaanse couscous. Deze fijne korrels zijn de basis voor een overheerlijke maaltijd, en kunnen gecombineerd worden met vlees, groente en saus. De gerechten in Marokko zijn dus vooral erg divers, omdat allerlei ingrediënten met elkaar kunnen worden gecombineerd. Het zijn de specerijen die de authentieke Marokkaanse smaak geven aan een maaltijd, dus je kunt zeker verwachten dat je kruidig eten krijgt voorgeschoteld in een traditioneel restaurant. De meest gebruikte specerijen in het land zijn onder andere kurkuma, kruidnagel, gember en kaneel. De warme geuren van deze kruiden zullen je vanuit ieder restaurant tegemoetkomen wanneer je door de binnenstad van de grote steden loopt.

 

Veiligheid

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je veilig kunt reizen in de drukste gedeeltes van Marokko. Het land is het veiligste in het noorden, terwijl de veiligheidsrisico’s toenemen wanneer je naar het zuiden van het land reist. Het wordt afgeraden om je bij de landgrenzen te bevinden, door de onzekere situatie die in Afrika heerst. Wanneer je de oversteek maakt tussen Spanje en Marokko is het aan te raden om goed op je eigen spullen te letten. Naast het risico op zakkenrollers bestaat er namelijk ook de kans dat je bagage gebruikt wordt om drugs mee te smokkelen. Dit is een populaire methode in Marokko, dus het is verstandig om je bagage nooit uit het oog te verliezen. In Marokko is er sprake van een hoogste veiligheidsrisico op het gebied van terrorisme. Wanneer je in het land bent is het belangrijk om altijd bereikbaar te zijn, al is het maar om vrienden of familieleden te kunnen bereiken. De overheid werkt wel hard aan het verminderen van het risico op een terroristische aanslag, dus het is belangrijk om altijd mee te werken met de autoriteiten. Heb je een auto gehuurd? Houd er dan rekening mee dat de wegen in Marokko vaak niet verlicht zijn. Dit zorgt ervoor dat het risico’s met zich meebrengt wanneer je besluit om over een landweg te rijden na zonsondergang. Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren tijdens je verblijf in Marokko, dan kun je de politie bereiken via de noodnummers 19 (in de stad) of 117 (op het platteland). De ambulance en brandweer zijn bereikbaar op het noodnummer 15.

 

Medische info

Wanneer je op vakantie gaat, wil je natuurlijk wel zeker weten dat je gezond blijft tijdens je bezoek. Tijdens een vakantie in Marokko wordt het afgeraden om het kraanwater zomaar te drinken. Voordat je dit water gebruikt moet je het eerst koken, maar je kunt er ook voor kiezen om je drinkwater uit een fles te halen. Deze flessen zijn in iedere supermarkt in het land wel te verkrijgen. Mocht je tijdens je vakantie onverhoopt ziek worden, dan zit je vooral in de grote steden op een goede plaats. Hier is de gezondheidszorg namelijk goed, met verschillende ziekenhuizen en klinieken in iedere stad. Het is aan te raden om een speciale reisverzekering af te sluiten voor behandelingen in het buitenland. Zo weet je zeker dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan wanneer je ziek wordt tijdens je vakantie. Het kan zo zijn dat het ziekenhuis verwacht dat je je behandeling direct contant betaalt. Het is hoe dan ook verstandig om al je rekeningen goed te bewaren voor een eventuele vergoeding van je verzekering. Voor kleine problemen zijn er in iedere stad apotheken te vinden, zodat je zelf medicijnen kunt vinden voor kleine kwaaltjes. Vaak zijn deze apotheken ook 24 uur per dag open. Het is over het algemeen niet nodig om een speciale vaccinatie te halen voordat je Marokko gaat bezoeken. Wel moet je zeker weten dat je inentingen voor Hepatitus A en DTP op orde zijn. Wanneer je dit geregeld hebt kun je zorgeloos op vakantie naar het land, aangezien er geen sprake is van een heersende epidemie of bijvoorbeeld Malaria.

 

Visum

Wanneer je besluit om op reis te gaan naar Marokko moet je wel de juiste papieren bij de hand hebben. Het is niet nodig om een speciaal visum aan te vragen wanneer je voor korte tijd op vakantie gaat in Marokko. Dit is pas nodig wanneer je meer dan negentig dagen wil doorbrengen in het land. Wel moet je natuurlijk zorgen voor een geldig paspoort voordat je vertrekt naar het land. Aangezien Marokko niet bij de Europese Unie hoort, is een identiteitskaart niet voldoende om je te legitimeren wanneer je het land wilt betreden. Een paspoort moet minstens zes maanden geldig zijn na het betreden van Marokko. Ook kinderen moeten een eigen geldig reisdocument hebben, aangezien een bijschrijving op het paspoort van de ouders sinds enkele jaren niet meer geldig is. Mochten beide ouders niet meegaan op reis dan is het altijd aan te raden om een toestemmingsformulier te laten tekenen door de achterblijvende ouder. Zo gaan eventuele controles een stuk sneller. Wie besluit om met de auto te reizen naar Marokko moet met een aantal aparte dingen rekening houden. Zo moet het paspoort zes maanden geldig zijn na vertrek uit het land, in plaats van bij aankomst in het land. Ook de auto zelf moet worden aangegeven wanneer je Marokko binnenrijdt. Op dat moment kun je een invoerdocument invullen waarmee je het land mag betreden met je auto. Het is ook mogelijk om dit document vooraf aan te vragen en in te vullen, zodat je helemaal voorbereid op vakantie kunt.