Marrakech
     
 

Marrakech

Als je aan een vakantie naar Marokko denkt dan denk je al gauw aan één stad in het bijzonder. Een stad die vele bijzondere plekjes kent. Verstopt achter hoge stoffige muren, in stegen en verborgen straten en achter gesloten deuren vindt je een paleis achtige magie. Ten westen aan de voet van het Atlasgebergte vindt je het bijzondere en sprookjes achtige Marrakech, een stad vol verrassingen. Een stad met 1.180.000 inwoners, waar je een mix vindt van het traditionele Marokko en het moderne Marokko. Zo staat de rode stad, Marrakech garant voor een spannende steden trip want er is hier genoeg te zien, beleven en te ontdekken. Ook als vakantieplek is Marrakech ideaal. Omdat deze sprookjes stad zo centraal gelegen ligt is het een perfect begin punt om vanuit hier de rest van Marokko te verkennen. Ook niet geheel onbelangrijk is het feit dat het mooie Marrakech samen met de steden Fes, Meknes en Rabat behoren tot de vier koningssteden van Marokko. Het zijn hele belangrijke steden waar jaarlijks ontzettend veel toerisme op af komt. Het zijn steden met schitterende en inspirerende architectuur zoals de prachtige moskeeën. Ook hebben deze steden op cultureel gebied veel te bieden, het zijn echte handelssteden. Neem nou Marrakech, een stad waar vroeger reizigers kwamen zoals bergbewoners en nomaden er werd daarom ook veel gehandeld. En op de dag van vandaag is er eigenlijk niet veel veranderd.

Meer info    
     
Alle foto's    
     

Bezienswaardigheden

Je hebt Marrakech niet gezien zonder een leuke tour of activiteiten gedaan te hebben. Wat een echte aanrader is om een handige reisgids mee te nemen in de vorm van een boek of kijk uit om een reisgids in persoon voor een dag trip mee op pad te nemen. Of je nou kiest voor een reisgids in de vorm van een boek of persoon, het zal je bezoek aan Marrakech hoe dan ook verrijken.

 

Palais de la Bahia

Dit indrukwekkend paleis werd in 1880 gebouwd als grootste paleis van die tijd. De sultan liet het enorme paleis ontwerpen door de beste architect van het land en de bouw duurde maar liefst tien jaar. Hij liet net als voor het ontwerpen ook voor de bouw de beste vakmensen uit het hele land optrommelen. De sultan liet het enorme paleis niet alleen voor hemzelf en zijn bescheiden gezin bouwen, hij hield er ook nog maar liefst 28 vrouwen op na die hij elk een apart gedeelte van het paleis gaf. Zo wilde hij ook niet dat de vrouwen elkaar zagen en liet daarom enorm grote en schitterende tuinen rondom het paleis aanleggen. Ook van binnen moest het het mooiste paleis van het land worden. Beschilderde deuren en plafonds, prachtige gestuukte panelen en zuilen maakte het tot een bijzonder geheel. De belangrijke elementen water, symmetrie en licht waren van groot belang. Al jaren trekt dit schitterend paleis fotograven, architecten en vele toeristen aan van over de hele wereld. Als je van architectuur en perfectie houdt dan is dit een lust voor het oog. Je waant je in een sprookje dat tot leven komt.

 

Dag tour

Om een goede indruk van de stad en vooral omgeving te krijgen is het een leuk idee om een dag tour te doen. Er zijn veel verschillende dag tours waaruit je kan kiezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tour om de stad op een quad, thee drinken en genieten van overheerlijke dadel gebakjes en amandelkoekjes bij een leuk Marokkaans tentje op een van de bekende pleinen. Meng je tussen de lokale bevolking en verkleed je in lokale kledij en maak een rit op de kamelen door de woestijn. Geniet van de Marokkaanse gastvrijheid, cultuur en het prachtig beeld op stad vanuit de woestijn. Er zijn veel verschillende soorten dag tours, neem de tijd om jouw perfecte dag tour te vinden.

 

Natuur en parken

Als je aan Marrakech denk, dan denk je eerder aan woestijn dan aan natuur en prachtige groene parken. Maar niets is minder waar. Marrakech heeft prachtige tuinen, parken en natuur die de moeite waard zijn om een bezoek aan te brengen. Op zo’n kleine 30 km van het centrum licht een van de mooiste tuinen uit de omgeving gelegen. De Jardin Anima is een schitterende tuin aangelegd door de Oostenrijkse kunstenaar Andre Heller. Om het makkelijk toegankelijk te maken pendelen er 3-4 keer per dag gratis busjes tussen de stad en deze mooie tuin. Neem een ochtend of middag een paar uurtjes de tijd, deze ervaring zal je reis naar deze koningsstad zonder meer verrijken. Ook een manier om te genieten van de Marrokkaanse natuur is door het uitzoeken van een toepasselijke wandel of mountainbike route richting het Atlasgebergte. Voor die wat de natuur op een meer spannendere wijze wilt ontdekken kun je in de nabije omgeving van Marrakech zelfs raften.

 

Ballonvaart

Begeef je in totale stilte en geniet van de heerlijk frisse lucht met een onvergetelijk sprookjes uitzicht. Bekijk het indrukwekkende uitzicht van de rode stad vanuit een heel ander perspectief. De schitterend oude en rode stadsmuren staan statig om de oude stad heen gebouwd. Medina is de Marokkaanse benaming voor stad, en niet zomaar een stad. De huizen staan dicht op elkaar gebouwd, de straten zijn klein en smal en er zijn verschillende winkeltjes en andere bedrijven te vinden. Ook de opkomende of ondergaande zon boven de stad is een plaatje om te vereeuwigen. Ontdek de interessante verhalen die de gids te vertellen heeft en doe nieuwe indrukken op. Naast het puik uitzicht op de rode stad mag het uitzicht op het Atlasgebergte niet ontbreken. Het uitzicht vanuit de luchtballon is werkelijk om door een ringetje te halen.

 

Souk Marrakech

Als je zin hebt om te gaan shoppen sla dan eens een keer die grote warenhuizen en shopping centrums over, geef je over aan de geuren, kleuren en nieuwe indrukken van het pittoreske Marrakech en haar sprookjes achtige souk of bazaar. Een lokale markt, je kan het zo gek niet bedenken en het is er verkrijgbaar. Van heerlijke Marokkaanse gerechten en specerijen tot sieraden, slippers, lampen en tapijten. Iets kopen zonder af te dingen is haast ondenkbaar. Het is dan ook vrijwel onmogelijk om niets te kopen om aan je vrienden en familie cadeau te geven of misschien wel om je eigen huis mee op te fleuren. Of je nou wel of niet besluit op koopjes jacht te gaan, een bezoek aan een van de vele souks laat jou kennis maken met het handels leven en prachtige cultuur van deze magische stad.

 

Hammam

Voor optimale ontspanning, het volledige zen gevoel, kun je optimaal genieten in de mooiste badhuizen van Marrakech. Sterker nog, je zou Marrakech niet eens mogen verlaten zonder minstens één badhuis bezocht te hebben. Bij aankomst krijg je een kluisje toegewezen waar je je kleding en waardevolle spullen kunt opbergen. Je ontvangt van het badhuis een lekker zachte badjas en een paar badslippers. Laat je voor een prikkie heerlijk schoon schrobben in een van de lokale badhuizen of neem een van de luxere badhuizen en geniet van de fantastische service die ze aanbieden. Denk hierbij aan scrubben en wassen tot een fijne stevige massage en maak gebruik van het beste stoombad dat je ooit gehad hebt. Na afloop of misschien wel tussen de behandelingen door geniet je van de meest heerlijke koekjes en gebak onder het genot van een reinigende kruiden thee of verse munt thee. Zowel de hammam waar vooral de lokale bevolking komt als de wat luxere hammam zijn een bezoeken waard. De meeste hammams bieden ook nog eens fijne beauty behandelingen aan die je als herboren naar buiten laten lopen en het is ook nog eens een hele ervaring.

 

Eten en drinken in Marrakech

Door heel Marrakech vindt je talloze plekjes waar je heerlijk kan genieten van de traditionele Marokkaanse keuken. Overheerlijke stoofpotjes, gegrild vlees en verrukkelijke salades, couscous en tajine. Op het plein van Jemma el Fna kun je in de ochtend een grote markt vinden. Hier vindt je niet alleen authentieke Marokkaanse producten die verhandeld worden, maar ook verhaalvertellers, slangenbezweerders, acrobaten en muzikanten. Om het plein heen liggen leuke hotels en heerlijke restaurants waar je tegen een laag budget heerlijke lokale gerechten geserveerd krijgt. Maar zoals alles in Marrakech, alleen het beste van het beste blijft goed verborgen. Vraag daarom na bij je reisgids of in je hotel waar de beste restaurants gelegen liggen. Vergeet ook niet na het hoofdgerecht wat ruimte over te laten voor het dessert. Het heerlijk gebak en toetjes staan hier in Marokko bekent om de zoetigheid. Ze zijn zo populair onder zowel de toeristen als de lokale bevolking dat de patisserieën dagelijks druk bezocht worden. De lekkerste gebakjes zoals gazellehoorntjes en chebakia worden in deze gezellige zaakjes of op de terrassen onder het genot van een lekkere verse munt thee genuttigd. Wil je nou niet alleen fijnproeven maar ben je ook erg nieuwsgierig naar hoe ze die bekende gerechten echt op z’n Marokkaans klaarmaken? Dan zit je in deze stad op de juiste plek. Er worden veel kookcursussen aangeboden die jou met de meest bekende en lekkerste gerechten kennis laten maken. Verras je vrienden en familie en neem de lekkerste gerechten uit de Marokkaanse keuken mee naar huis.

 

Vervoer

In de rode stad is het geen enkel probleem om vervoer van A naar B te vinden. Vanuit het vliegveld rijden er een aantal keer gedurende de dag shuttlebussen naar het centrum. Logeer je niet direct in het centrum dan is het misschien prettiger om een taxi te nemen en je voor de deur te laten afzetten. Ook in het stadscentrum zijn genoeg taxi’s te vinden. Je vindt hier kleine taxi’s voor 3 passagiers die iets goedkoper zijn dan de grote taxi’s voor 5 passagiers. Ook heeft Marrakech een uitgebreid bussen netwerk met wel 35 lijnen. Aan de hand van de afstand wordt de prijs voor het kaartje dat je ter plekken kunt kopen berekend. Of kies voor een van de toeristen bussen die je in en rond de stad alle mooie toeristische plekjes laat zien. Een veel sportiever vervoersmiddel is een brommer of fiets die overal voor een prikkie te huur zijn. Hoewel een auto met airco net iets prettiger kan zijn, vooral gedurende de warme zomer maanden. Een auto kun je makkelijk huren op het vliegveld of elders bij een betrouwbaar verhuur bedrijf. Een auto brengt je natuurlijk wel direct van deur tot deur, waar en wanneer jij dat wilt. Ook wordt het een stuk makkelijker om plekken buiten de stad ook te verkennen. Wees ook niet bang om af te dingen bij het huren van een auto. Wil je heerlijk de toerist uithangen en allerlei leuke plekjes op je gemak kunnen bekijken, neem dan toepasselijk vervoer zoals paard en wagen. Geniet van de leuke rit en neem de tijd om door de drukke stad mooie foto’s te nemen.

 

Veiligheid

Marokko is redelijk stabiel land, hoewel er sinds 2014 een zeer hoge kans is op terroristische aanslagen is heeft de Marokkaanse overheid drastisch maatregelen genomen omtrent de veiligheid. Daarom is het goed de actuele nieuwsberichten in de gaten te houden. Ook kunnen er zo nu en dan in de volksbuurten demonstraties plaatsvinden die met regelmaat flink uit de hand lopen. Probeer daarom dit soort evenementen te ontwijken. Wees altijd alert op zakkenrollers en je omgeving. Vergeet ook niet dat Marrakech een islamitisch land is. Kleed je netjes, draag daarom geen broeken of rokken boven de knie en bedek je schouders zodat je uitlokking voorkomt. Vergeet ook niet dat homoseksualiteit strafbaar is.

 

Veiligheid in het verkeer

In het verkeer kom je veel verschillende vervoersmiddelen tegen. Ga uit van auto’s, kleine en grote bussen, fietsen, bromfietsers en andere motoren. Kijk niet vreemd op als je een bepakte ezel of paard en wagen inhaalt. Deze zie je misschien net zo vaak als dat je een auto voorbij ziet komen. Ook voetgangers en kamelen op de weg zijn hier op veel wegen de normaalste zaak van de wereld. Overdag gaat al dit verschillend verkeer vrij goed in elkaar op, maar zodra de zon onder is en er weinig tot geen straatverlichting is, wordt de kans aanzienlijk groter op een aanrijding. Zorg dat je altijd alert blijft en goed om je heen blijft kijken. De verkeersregels zijn hier heel wat soepeler als bij ons in Nederland. Vertrouw je het niet helemaal om zelf rond te rijden in je huurauto of scooter? Neem dan gerust een taxi. Neem de tijd om alles in je op te nemen, laat je heerlijk rondrijden en huur een chauffeur voor de gehele dag die je tevens ook nog eens alle hotspots in de buurt laat zien. Besluit je toch zelf te gaan rijden? Blijf dan niet alleen alert op het verkeer maar ook op flitspalen en agenten langs de weg, met name net buiten de stad wordt er stevig gecontroleerd en zijn agenten niet bang boetes te schijven ook al overtreed je de regels niet eens.

 

Heb ik een visum nodig?

Een goede voorbereiding is het halve werk, dat weten we natuurlijk allemaal. Maar wat voor een papierwerk is er nodig om Marokko binnen te komen? Om te beginnen is een geldig paspoort absoluut noodzakelijk. Je paspoort moet minimaal nog een half jaar geldig zijn om ermee te mogen reizen. Ook is het belangrijk voor vele landen, en zo ook voor Marokko dat je niet met een enkeltje Marokko aan komt op het vliegveld. Je moet kunnen aantonen dat je een boeking hebt voor een retour vlucht of dat je in bezit bent van een ticket naar je volgende bestemming. Mocht dit niet het geval zijn is de mogelijkheid zeer groot dat ze je weigeren aan boord van het vliegtuig of je wordt dringend verzocht ter plaatse een ticket het land uit te boeken. Buiten je tickets en een geldig paspoort is de aanvraag van een visum niet van belang mits je verblijf korter is dan 90 dagen (3 maanden). Ben je van plan langer te blijven? Zal dit geen probleem zijn, maar vergeet niet dat voor een lang verblijf wel een visum nodig zal zijn. Wij raadplegen je in dit geval contact op te nemen met de Marokkaanse ambassade in Den Haag. Hier zal je tekst en uitleg krijgen over alle benodigde documenten voor je verblijf in Marokko.

 

Vaccinaties

Gezond vertrekken is belangrijk, maar gezond terug keren is nog belangrijker. Om te voorkomen dat je tijdens je reis naar Marrakech, Marokko te maken krijgt met onaangename verrassingen is het niet verkeerd om zo goed als mogelijk voorbereid op reis te gaan. Welke medicijnen neem je mee en waarvoor laat je je vaccineren voordat je vertrekt? Controleer altijd of je al gevaccineerd bent en zo ja, controleer in je vaccinatieboekje hoe lang deze nog geldig zijn. Ben je niet zeker van de duur van je inentingen? Neem dan contact op met je huisarts. Voor je reis naar Marokko zijn geen vaccinaties verplicht, echter zijn de belangrijkste inentingen wel aan te raden om eventuele risico’s te vermijden. Om te beginnen is het altijd handig een DTP (difterie, tetanus en polio) en de hepatitis A (besmettelijke geelzucht) vaccinatie te nemen. Deze werking van deze inentingen blijven jaren lang actief, dus altijd handig voor eventuele volgende bestemmingen. Voor langer verblijf worden de volgende inentingen aangeraden: hepatitis B, buiktyfus en rabiës (hondsdolheid). In enkele gevallen kan het mogelijk zijn dat de arts een inenting tegen tuberculose aanraadt. Raadpleeg met deze kennis je arts voor meer informatie.

Tip: Zorg dat je altijd voorbereid op reis gaat en neem de volgende tabletten mee: tabletten tegen reis/wagen ziekte, paracetamol, diarree remmers, vitamine tabletten, muggen spray, zonnebrand.

     

Reizigers over Marrakech

Laat een beoordeling achter

Email adres is enkel bedoeld ter registratie en is niet zichtbaar voor anderen
* Verplichte velden

*
*
*
*