Mendoza
     
 

Mendoza

Mendoza is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, gelegen in het westen van Argentinië op zo’n 1100 kilometer van Buenos Aires en amper drie uur rijden van de Chileense grens. Ten westen van Mendoza ligt het machtige Andes gebergte en tevens de hoogste berg van het westelijk halfrond, de 6962 meter hoge Aconcagua. Ten oosten liggen de bekende Argentijnse pampa’s en woestijn. De stad werd tot de komst van Spaanse kolonisten, in de tweede helft van de 16e eeuw, bevolkt door indianen die een ingenieus irrigatiesysteem bouwden, gevoed met smeltwater uit de bergen en van de Mendoza rivier. De Spaanse kolonisten bouwden dat verder uit waardoor een stad ontstond die doorkruist werd met goten en smalle beekjes die ook nu nog steeds gebruikt worden voor de bewatering van de vele duizenden bomen in de stad. Tegenwoordig telt Mendoza, inclusief de buitenwijken, ruim 1 miljoen inwoners. Door de aanwezigheid van het irrigatiesysteem, de Mendoza rivier en het droge, zonnige en zeer warme klimaat staat de regio ook al vele jaren bekend om de goede wijnen die er geproduceerd worden. Meer dan 70% van alle Argentijnse wijnen zijn afkomstig uit deze regio. Wil je voor vertrek alvast een indruk krijgen van het landschap rondom Mendoza? Dan kun je behalve op Google Maps ook de film Seven Years in Tibet kijken. Die is in en rondom Mendoza opgenomen. Maar, het is natuurlijk veel mooier om de stad zelf te bezoeken. Die ligt niet naast de deur, maar zoals je hieronder kunt lezen is het wel een bestemming die je met een gerust hart op de short-list voor een van de volgende langere vakanties mag zetten. En, als bijkomend voordeel, je kunt er in onze winter naar toe. Dat is namelijk het moment dat het aan die kant van de aarde zomer is.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Ga je naar Mendoza dan mag een tripje naar de Andes bergtoppen eigenlijk niet ontbreken. Hetzelfde geldt voor een bezoek aan de grootste wijnstreek van Argentinië. Beiden liggen op een steenworp afstand van de stad zelf. Ook in Mendoza zelf is genoeg te beleven en doen. Van een wandeling langs de vele parken en pleinen tot een bustour langs de vele lokale winkeltjes vol met regionale producten. Enkele jaren geleden werden de stad en regio door National Geographic nog uitgeroepen tot een van de 10 mooiste vakantiebestemmingen ter wereld.

 

Mendoza; de wijnstraat van Zuid Amerika

In de regio rondom Mendoza wordt bijna driekwart van alle Argentijnse wijnen verbouwd. Het moge duidelijk zijn dat de druivenranken een immens groot gebied beslaan. De beste manier om de verschillende wijnhuizen en regio’s te bezoeken is met de speciale Winegrowing Bus. Er zijn vier lijnen die je gedurende het seizoen naar wijnhuizen in de regio brengen. Je kunt kiezen voor een route in en om Mendoza, of naar een van de drie andere grote wijngebieden in de regio; Lujan de Cuyo, Maipú of Valle de Uco. De bussen rijden elke dag 10 uur lang volgens een zogenoemde hop-on-hop-off dienstregeling. Je koopt een kaartje, stapt in en vervolgens kun je op elke gewenste plek langs de betreffende route uit- en weer instappen om de wijnhuizen te bezoeken, lekker te lunchen of gewoon tussen de druivenranken te lopen. Bij elk wijnhuis die langs de routes liggen stopt ongeveer elke twee uur een bus. Meer dan genoeg tijd voor een rondleiding, al dan niet met wijnproeverij en de wijnen worden ook te koop aangeboden. Sommige wijnboeren organiseren ook een excursie, te paard, door de velden met wijnranken. Houd er wel rekening mee dat de meeste wijnhuizen entreegeld heffen.

 

Rijden als god in Argentinië

Als je aan de grote wijnstreken denkt, dan denk je aan Frankrijk, Denk je aan Frankrijk dan komen de beelden van baguettes, brie, jeu-de-boules en de Citroen 2CV boven drijven. Zo moeten de oprichters van Slowkar autoverhuur in Mendoza dat wel haast ook beredeneerd hebben. Zij startten enkele jaren geleden in Mendoza een autoverhuurbedrijf waar je een gerestaureerde Citroen 2CV kunt huren, beter bekend als de Eend, om de stad en de wijngebieden in de omgeving in Franse sfeer te verkennen. Maar, als je dat wilt kun je met die Eend ook het Andes gebergte in trekken. De zachte vering en de smalle wielen van de 2CV zorgen ervoor dat je je toch comfortabel over de hobbelige wegen en bergpassen kunt voortbewegen. Een unieke kans om in een Eend op vier kilometer boven zeeniveau te rijden. Bijkomend voordeel: de 2CV heeft standaard een open dak. Wil je helemaal in de buitenlucht zitten, huur dan een Citroen Mehari. Ben je van plan wat kistjes wijn mee te nemen uit de Valle de Uco, dan is de 2CV Stationwagon de ideale auto voor jouw trip. Zeg nou zelf; langs wijnvelden rijden in een oude Eend geeft toch het ultieme vakantiegevoel. Rijden als een god in Frankrijk, of nee, Argentinië natuurlijk.

 

Avontuurlijk Mendoza; Paragliden en wildwater varen

Voor de avonturier en durfal is in de buurt van Mendoza ook genoeg spanning en sensatie te vinden. Voor het meest unieke uitzicht over de stad, regio en het Andes gebergte te beleven moet je toch echt gaan paragliden. Door het gunstige droge en zonnige klimaat kan dat in Mendoza het hele jaar door. Je kunt kiezen voor een vlucht in de ochtend of middag. Jeeps brengen je vanuit de stad naar het outdoor activity centre op ruim 1600 meter hoogte. Van daar vlieg, of glij, je in paraglider tandem met een gecertificeerd instructeur die minimaal 200 vlieguren ervaring heeft over de stad Mendoza, langs de hellingen van de Andes en boven de ranken van de wijnvalleien. Blijf je liever met beide benen op de grond? Ook dan kun je rondom Mendoza voldoende vertier vinden. Er zijn meerdere hiking en trekking routes, klimwanden en ATB tochten. Een aanrader is ook wildwater varen of raften, met een rubberboot, op de Mendoza rivier. Je vaart een halve of hele dag samen met een gids die tevens stuurman is, over de woeste baren van de rivier. Je zult zelf ook flink moeten mee roeien. Het is zeker geen rustig dobberend boottochtje, maar een hele belevenis en het uitzicht maakt het allemaal meer dan waard.

 

Shop ‘til the busses stop

Naast al die actieve excursies is het af en toe ook tijd voor wat lichtere ontspanning. Een dagje shoppen bijvoorbeeld. En als je dan net een paar dagen door de Andes gehiked hebt, of je wilt het er gewoon even lekker rustig van nemen, dan is de Shopping Trolley een prima alternatief. Deze bussen, die er uit zien als de ouderwetse streetcars zoals die sinds de jaren 50 van de vorige eeuw door San Francisco rijden, maar dan zonder rails. En er is nog een belangrijk verschil. Omdat de zomers in Mendoza lang en heet zijn, met temperaturen die overdag ruim boven de 30 graden liggen, zijn de bussen allemaal voorzien van airconditioning. Dat winkelt een heel stuk comfortabeler dan met een aantal tassen door de volle zon slenteren. De Shopping Trolley bussen rijden routes van een half uur en brengen je, zoals de naam al doet vermoeden, naar de verschillende winkelcentra en –straatjes van Mendoza; San Martin, Colón, Belgrano en Las Heras Avenues. Doordat deze speciale busdienst in het leven geroepen is zijn heel veel kleine en traditionele winkeltjes behouden gebleven. Sterker nog, het aantal winkels, groot en klein, in de straatjes en wijken die langs de busroute liggen, groeit gestaag.

 

Cacheuta, de Hot Tub van de Andes

Mendoza ligt op zo’n 450 kilometer, of ruim zes uur rijden, van de Chileense stranden. Niet bepaald om de hoek dus. Dat wil niet zeggen dat je in Mendoza niet heerlijk aan en in het water kunt ontspannen. Daarvoor moet je naar de Cacheuta Hot Springs. Die liggen een 40 kilometer ten zuidwesten van de stad aan de voet van de Andes. Het mineraal rijke therapeutische water uit de warmwater bronnen is verdeeld over baden op verschillende terrassen. Hoe hoger het terras, des te warmer is het water. Dat begint bij ca 50 graden, dicht bij de bron tot een bad met water van ongeveer 25 graden iets lager op de heuvel. Cacheuta mag dus met recht de Hot Tub van de Andes genoemd worden. Naast de warmwater terrassen ligt er ook een water park met een aantal zwem- en bubbelbaden, ligweides, tuinen, wandelpaden en voldoende vertier voor de kids. Iets meer afgelegen vind je een vijf sterren hotel en spa waar je niet alleen van de warmwater bronnen geniet, maar jezelf ook kunt trakteren op een dagje totale wellness met massages, roomservice en alle bijbehorende luxe. En dat alles aan de voet van de Andes, een van de meest indrukwekkende hooggebergten van deze wereld.

 

Wandeling langs pleinen en O’Higgins Park

Mendoza is ondanks het droge hete klimaat een bijzonder groene stad met veel bomen, parken en pleinen. Dat komt door het ingenieuze irrigatiesysteem dat ooit door de indianen en Spanjaarden aangelegd is. Een wandeling langs de verschillende pleinen en parken is zeker de moeite waard. Al is het wel verstandig om daarvoor een dag uit te kiezen wanneer de temperatuur iets gematigder is. Door de vele bomen die in Mendoza staan kun je in de meeste parken gelukkig wel voldoende schaduw vinden. Er is een speciale wandelroute, die je bij de meeste hotels gratis kunt meenemen, om alle grote parken en pleinen te bezichtigen. Het O’Higgins Park valt in het bijzonder op doordat je er vrijwel helemaal in de schaduw kunt lopen. Het park werd in 1903 gesticht ter ere van Bernardo O’Higgins Riquelme, de bevrijder van Chili. De sterke verbondenheid tussen Argentinië en Chili is ook terug te zien op de Plaza Chili waar naast een grote fontein de bevrijders van Chili, O’Higgins, en Argentinië, General San Martin, een monument delen. Een van de drukste plekken van Mendoza is het Plaza España met een monument dat de geschiedenis van Spanje en Argentinië uitbeeld met bekende scenes zoals de ontdekking van Amerika, Don Quixote en de stichting van Mendoza.

 

Eten en Drinken

Wij kennen de Argentijnse keuken vooral van de grote hompen vlees die je ook hier in Nederland bij steakhouses en restaurantketens als Gaucho’s kunt vinden. En ja, vlees is een van de belangrijkste ingrediënten van de Argentijnse keuken. We durven zelfs te beweren dat het de drie belangrijkste ingrediënten zijn. De Argentijnen zijn bijzonder trots op hun barbecue traditie, de asado. Grote spiesen en grilplaten gevuld met biefstuk, ossenhaas, t-bones en rib-eye steaks die boven een open vuur gegrild worden. Maar in de Argentijnse keuken wordt ook veel gebruik gemaakt van bladerdeeg en brood. Die worden dan wel weer gevuld met vlees, als snack of voor de lunch. Zonder te discrimineren mag je wel stellen dat Argentinië niet meteen de eerste plek is waar je aan denkt wanneer je als vegetariër ergens lekker wilt gaan eten. Dat wil overigens niet zeggen dat die daar helemaal nergens terecht kunnen. In tegendeel, er zijn in restaurants ook voldoende gerechten en ovenschotels te vinden die louter met groenten gemaakt zijn. Vooral aubergines, tomaten, sla, uien en courgette zijn erg populair. Fruit en zoet gebak zijn de favoriete nagerechten. Na het eten wordt behalve koffie ook veel mate (spreek uit: mah-tee) gedronken. Een cafeïne houdende thee, gemaakt van de gerookte blaadjes van de mateplant.

 

Vervoer

Ga je naar Mendoza dan moet je je voorbereiden op een lange vliegreis. De Argentijnse stad ligt op bijna 12.000 kilometer van Nederland. Mendoza heeft geen groot internationaal vliegveld. Er zijn dan ook geen rechtstreekse vluchten vanuit Schiphol, Zaventem of Düsseldorf beschikbaar. Je zult altijd minimaal een keer moeten overstappen. Meestal in Santiago (Chili), Rio de Janeiro (Brazilië) of Buenos Aires. Afhankelijk van de gekozen vlucht en het aantal overstapplaatsen moet je rekening houden met een totale reistijd die een hele dag (24 uur) of nog wel iets meer in beslag zal nemen. In Mendoza zelf kun je vrij voordelig met het openbaar vervoer de stad doorkruisen. Bij de meeste excursies buiten de stad wordt voor vervoer gezorgd. Wil je de thuisblijvers op de hoogte stellen van je aankomst of het reisverloop, dan kun je het beste naar een van de vele internetcafés gaan. Die hebben prima verbindingen en je kunt er voor een paar euro skypen. Mobiel bellen kan ook, maar dat kost al gauw 2 tot 4 euro per minuut. Wees ook voorzichtig met mobiele data. Een foto delen op facebook kan je zomaar ook 2 tot 4 euro kosten. Het advies is dan ook: zet dataroaming uit en gebruik je smartphone alleen via wifi!

 

Visum en valuta

Ben je van plan om niet langer dan 90 dagen in Argentinië te blijven dan heb je daarvoor geen speciaal visum nodig. Ook niet als je vanuit Mendoza een tripje naar buurland Chili gaat maken. Wel moet je er voor zorgen dat je paspoort (een ID kaart is niet voldoende) op de dag van aankomst nog minimaal zes maanden geldig is. Bij aankomst krijg je behalve een stempel in je paspoort ook een toeristenkaart uitgereikt. Die moet je tijdens je verblijf goed bewaren want je bent verplicht om die bij de uitreis weer in te leveren. In Argentinië wordt betaald met de Peso. De koers daarvan schommelt tussen de 5,5 en 6 eurocent. Voor 1 euro krijg je dus 16 tot 18 Argentijnse Peso’s. Mits je de pinpas via je bank hebt ontgrendeld voor gebruik buiten Europa kun je in Argentinië gewoon pinnen. Houd er wel rekening mee dat je per dag maximaal voor ongeveer 150 euro peso’s kan pinnen (ongeveer 2.500) en dat je daarvoor 2 euro transactiekosten moet betalen. Het is niet altijd aan te raden en je moet er ook voorzichtig mee zijn, maar het is voordeliger om contant geld in Amerikaanse Dollars mee te nemen die je daar omwisselt voor Peso’s.

 

Medische informatie

Voor een reis naar Argentinië zijn geen verplichte vaccinaties ingesteld. Wel wordt aanbevolen je te laten inenten tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en besmettelijke geelzucht (hepatitis A). Bij een langer verblijf wordt ook een inenting tegen hondsdolheid aanbevolen. Omdat Mendoza in Zuid Amerika ligt is het Zika virus ook een onderwerp. Er zijn gevallen bekend van besmetting in Argentinië, maar de kans om besmet te raken in Mendoza is uiterst klein. Muggen die Zika verspreiden komen namelijk veel minder voor in hooggelegen gebieden. Toch is het aan te raden, zeker voor vrouwen die zwanger zijn of dat binnenkort van plan zijn, een goede klamboe mee te nemen en zo veel mogelijk bedekkende kleding te dragen. Het gebruik van een anti-muggen middel met DEET wordt afgeraden voor deze vrouwen. Tot slot wordt soms ook een vaccinatie tegen de gele koorts aanbevolen, maar dat advies is alleen van toepassing wanneer u van plan bent om de tropische bossen en gebieden in het noorden en noord-oosten van Argentinië te bezoeken. Hetzelfde geldt voor de kans op Malaria. Die muggen komen alleen voor in het grensgebied met Bolivia en Paraguay in de provincies Corrientes en Misiones.

 

Veiligheid

De bevolking in Mendoza en omgeving staat bekend als uiterst gastvrij en zeer vriendelijk, maar uiteraard lopen er, zoals in alle grote steden, ook onverlaten rond. Pas vooral op voor dieven en zakkenrollers. De bekende vogelpoep truc is geliefd. Omstanders spuiten iets op uw kleding en helpen die dan schoon te maken terwijl hun handlangers uw tas en zakken leegroven. Blijf ook ver weg van de zogenoemde arme- en/of krottenwijken, de villas miseria. Daar liggen de criminaliteitscijfers een stuk hoger en is het risico op een overval dus ook veel groter. In de grote Argentijnse steden, waar Mendoza ook toe gerekend wordt, rijden veel illegale taxi’s. Sommigen zijn te vertrouwen, maar er zitten ook chauffeurs tussen die sneller en op een andere manier geld willen verdienen. Heb je een taxi nodig, bel dan een van de vele legale taxiservices en stap niet zomaar overal in. Betaal het liefst gepast of in kleine coupures. Taxi’s staan bekend om het “witwassen” van vals geld. Als je deze tips en waarschuwingen voor ogen houdt tijdens je reis naar Mendoza en Argentinië, dan kun je veel plezier beleven tijdens je vakantie. Echt gevaarlijk zijn de stad en regio zeker niet. En ze zijn ook war van aanslagen of andere terroristische dreigingen.