Mexico
     
 

Mexico

Mexico, het land van de onbeperkte mogelijkheden. Het is het op één na grootste land van Latijns-Amerika en heeft in totaal ruim 100 miljoen inwoners. Je vindt er een enorme diversiteit aan flora en fauna waardoor de natuurliefhebber het land absoluut op zijn of haar wensenlijstje heeft staan. Er leven in het land alleen al zo’n 450 verschillende zoogdieren en nergens ter wereld vind je meer verschillende soorten reptielen dan in Mexico. In totaal leven hier namelijk maar liefst 700 soorten reptielen. Ook komen er ongelooflijk veel vogelsoorten voor. Ook voor de cultuurliefhebbers is Mexico een walhalla. Je ziet aan iedere steen en elk bouwwerk de historie van het land, die ver terug gaat. Ooit leefden hier wereldberoemde volken zoals de Azteken en de Maya’s en daar is nog steeds ongelooflijk veel van te zien. Laat je meevoeren door de rijke geschiedenis van de land en raak onder de indruk van de imposante bouwwerken die deze geschiedenis beeldend maken. Daarnaast zijn er in het land ook nog grote steden te vinden zoals Mexico stad. Hier wonen maar liefst 24 miljoen mensen waarbij het logischerwijs het centrum van het land vormt. Natuurlijk zijn er ook meer dan genoeg stranden langs de enorm uitgestrekte kust van dit land. Kies voor een toeristisch strand met alles erop en eraan of ga juist voor de rust van een strand dat minder bekend is en waar je hooguit wat locals tegen het lijf loopt. Overigens is niet alleen het land zelf ontzettend mooi. Ook de onderwaterwereld rondom Mexico is schitterend. De meest populaire plaats is het Palancar-rif dat door veel experts de allerbeste duikplaats ter wereld wordt genoemd. Elke dag opnieuw komen hier talloze snorkerlaars en duikers om te genieten van de bijzondere onderwaterwereld, de kleurige vissen en het prachtige koraalrif. Er heersen in Mexico verschillende klimaten. Zo vind je in het noorden vooral woestijn en steppeklimaten terwijl in het zuiden vooral een tropisch klimaat heerst. De winter is verreweg de beste periode om op vakantie te gaan in dit land. In de zomer kan de warmte behoorlijk oplopen en heb je bovendien veel meer kans op regen.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Veel mensen zien Mexico vooral als een uitstekende zonbestemming en komen daardoor niet veel verder dan de kust. Eeuwig zonde, aangezien er in het land unieke schatten te vinden zijn die je kunt bekijken. Zowel in de natuur als op cultureel en historisch gebied is er in Mexico ontzettend veel te zien en te beleven. Bezoek de overblijfselen van de Maya cultuur of geniet van de vele diersoorten die je hier tegen komt. Ook de onderwaterwereld in Mexico behoort tot de mooiste plekken ter wereld. Weet jij al ongeveer welke dingen je wilt gaan bekijken in dit land of twijfel je nog een beetje? In dat laatste geval helpen we je in ieder geval al een eindje op weg door verschillende bijzondere bezienswaardigheden op een rijtje te zetten. Onderstaande hotspots mag je eigenlijk echt niet missen als je in dit land je vakantie gaat vieren!

 

Teotihuacán

Het was zo’n 15 eeuwen geleden één van de grootste steden ter wereld en tóch is er ontzettend weinig over bekend. Behalve dat deze tot de verbeelding sprekende stad in Mexico nog steeds te bezoeken is. De stad is niet gebouwd door de Maya’s of de Azteken maar door de veel minder bekende Teotihuacanan. Dit volk is een groot raadsel, aangezien er vrijwel niets van over is gebleven. Enkel de overblijfselen van de stad doen ons nog aan het volk herinneren. Teotihuacán ligt op zo’n 40 kilometer afstand van Mexico stad. De tempels vormen het centrum van wat er nog is overgebleven. Er zijn overigens ook verschillende graftombes in de verloren stad gevonden, zoals in de Piramide van de Maan. De gebouwen die zijn overgebleven zijn overigens verdeeld over een oppervlakte van ruim 25 vierkante kilometer. Mede daardoor denken veel geleerden dat het de grootste stad van Mexico was tussen het jaar 400 en 700 en wellicht zelfs de grootste van de hele wereld. Teotihuacán ligt in de hoogvlakte van Mexico op een hoogte van ruim 2000 meter. Volgens onderzoekers hebben er op het hoogtepunt zo’n 200.000 mensen gewoond. Het is hoe dan ook een hele bijzondere en mooie plaats om te bezoeken, zeker voor mensen die geïnteresseerd zijn in cultuur en de historie van Mexico. De meeste rondreizen doen Teotihuacán dan ook zeker aan. Je kunt er vrij rondlopen, maar het is aan te raden om dit met een lokale gids te doen. Deze kan je namelijk van alles vertellen waardoor je een veel beter beeld van deze verloren stad krijgt. De beste periode om Teotihuacán met een bezoek te vereren is in de maanden januari tot en met maart. De temperaturen zijn dan niet te hoog en het er is ook weinig kans op regen. Hoewel er in de zomer veel meer kans is op regen, levert dat wel weer mooie plaatjes op als je voor de foto’s gaat. Houd er wel rekening mee dat Teotihuacán een zeer populaire bezienswaardigheid in Mexico is. Het kan er dus behoorlijk druk zijn, zeker in de weekenden.

 

Playa del Carmen

Playa del Carmen is een badplaats in Mexico en één van de meest populaire bestemmingen in het land. Er is hier altijd wel iets te zien of te beleven. Natuurlijk geniet je er van prachtige stranden en de heerlijke zeer, maar ook rondom de stranden verveel je jezelf niet zo snel. Oorspronkelijk is Playa del Carmen een traditioneel vissersdorp dat langzaam maar zeker is uitgegroeid tot één van de meest toeristische plaatsen van Mexico. Liefhebbers van shoppen komen hier overigens ook volledig aan hun trekken. De badplaats heeft met Paseo del Carmen een openlucht winkelcentrum waar je uren in ronddwaalt. Verder zijn er in de wijk Playacar verschillende restanten van Mayabouwwerken te bezichtigen. Dat is ook nog eens helemaal gratis. Als je de prachtige onderwaterwereld van Mexico goed wil bekijken, is Playa del Carmen ook een hotspot. Je vindt hier namelijk het op één na grootste koraalrif ter wereld. Los Alacranes is een zeer populair rif waar duikers vanuit de hele wereld speciaal voor naar Mexico komen. Het enorme rif loopt helemaal vanaf de kust van Honduras door tot Mexico. Het gedeelte dat je bij Playa del Carmen vindt, heet het ‘Gama Reef’. Dit zijn 13 verschillende koraalriffen waar je de meest bijzondere dingen kunt vinden. Vind je duiken niet leuk maar wil je toch de koraalriffen bekijken? Deze locatie is gelukkig ook perfect geschikt voor snorkelaars. Je vindt er zeldzame koraalsoorten zoals bijvoorbeeld zwart koraal. Ook zwemmen er de meest kleurrijke vissen rond. Er zwemmen namelijk honderden verschillende soorten waaronder kogelvissen, trompetvissen en papegaaivissen. Als je een beetje geluk hebt, kom je ook nog schildpadden tegen en zelfs de behoorlijk zeldzame witte dolfijnen laten regelmatig hun snuit zien rondom deze koraalriffen. Wil je op één van de meest unieke locaties in Mexico duiken? Rondom Playa del Carmen zijn verschillende grotten en ondergrondse rivieren waar je in kunt duiken. Doe dit wel onder begeleiding en ga zeker nooit op eigen houtje verkennen. Ook als je vooral niet teveel wilt ondernemen maar heerlijk wilt relaxten is Playa del Carmen in Mexico een prima bestemming.

 

Chichén Itzá

Chichén Itzá is één van de moderne wereldwonderen en alleen daarom al zou je eigenlijk een bezoek moeten brengen aan deze oude Maya stad. Het behoort tot de mooiste en meest bijzondere plekken in Mexico en ligt op het schiereiland Yucatán. In de stad vind je onder andere de beroemde piramide van Kukulcán. Deze piramide is door UNESCO opgenomen in de werelderfgoedlijst. Chichén Itzá ligt op een unieke locatie in Mexico, direct bij de rand van een oude grote krater. Deze krater ontstond ooit door een enorme meteorietinslag waardoor onder andere de dinosauriërs uitstierven. Chichén Itzá is verreweg de mooiste ruïne stad van Mexico en behoort ook tot de mooiste ruïne steden van de hele wereld. De meeste gebouwen zijn gemaakt van kalksteen waardoor het geheel een witte glans heeft. Bezichtig zeker ook de El Castillo tempel in de stad. Deze is in trap piramide vorm over een oudere piramide heen gebouwd en kan gebruikt worden als kalender. Als Maya kalender uiteraard. De piramide is maar liefst 30 meter hoog en beschikt over 365 zeer steile treden, die de dagen van een zonnejaar moeten voorstellen. Helaas kun je de tempel vandaag de dag alleen maar van buitenaf bekijken. Hij is namelijk niet meer toegankelijk voor het publiek. Iedere rondreis in Mexico bezoekt deze bijzondere Maya stad waar verder onder meer het beeld van Chac mool te vinden is. Opvallend is dat de stad pas erg laat is ontdekt door archeologen. Pas halverwege de negentiende eeuw kwam men achter het bestaan van de stad die tussen 600 en 900 na Christus gebouwd zou zijn. Neem zeker ook een kijkje bij de Tempel van de Krijgers en de Zaal van Duizend Zuilen. Deze zuilen werden oorspronkelijk gebouwd als markering van de weg naar de piramide. Het is aan te raden om met een groep mee te gaan of een gids in te huren. Op die wijze mis je niets en kom je veel meer te weten over de verhalen achter de stad. Chichén Itzá is vanuit meerdere toeristische plaatsen in Mexico eenvoudig te bereiken. Het is ook mogelijk om met een Nederlandstalige gids mee te gaan.

 

Huasteca

In Centraal Mexico ligt qua natuur één van de meest bijzondere gebieden van het land. Huasteca is bijzonder mooi en ligt verspreid over verschillende deelstaten. Voor het lekkere weer hoef je hier niet heen te gaan. Het regenseizoen duurt hier namelijk vrijwel het gehele jaar. Dat heeft echter ook veel voordelen. Mede daardoor is Hueasteca namelijk het meest groene gebied van heel Mexico. Je kunt hier prachtige tochten te maken zonder dat je verder andere mensen tegenkomt. Ga echter niet op eigen houtje het tropische regenwoud in. Dat kan met de talloze dieren namelijk behoorlijk gevaarlijk zijn. Het is het meest verstandig om met een gids te gaan of gewoon mee te gaan met een georganiseerde tocht. Je komt tijdens deze tochten ontzettend veel verschillende dieren tegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een jaguar of een toekan? Ook leven er apen, papegaaien en ontzettend veel verschillende soorten reptielen en vogels. Verder groeien er in dit regenwoud meer dan 2000 verschillende plantensoorten. Bezoek indrukwekkende grotten of maak een trektocht over of langs één van helderste rivieren van Mexico. Naast genieten van de natuur is dit gebied in Mexico ook uitstekend geschikt voor spannende activiteiten zoals kajakken of raften. Ervaar de spanning als je over een snelstromende rivier wordt voortgestuwd, dwars door het regenwoud heen. Het is ook mogelijk om meteen meerdaags excursie door het gebied mee te gaan en te overnachten in dit regenwoud van Mexico. Er zijn talloze watervallen die je kunt bezoeken of waar je zelfs in het water kunt gaan en achterlangs kunt lopen. Een indrukwekkende ervaring die je niet snel meer gaat vergeten. De Huasteca is uitstekend bereikbaar vanaf Mexico stad en is het zeker waard om één of meerdere dagen te bezoeken. Kenmerkend voor dit gebied zijn de enorme Canyons die je er vindt. Deze ravijnen en kloven zorgen voor een prachtig uitzicht en geven het geheel een indrukwekkende uitstraling. Overigens is het gebied vernoemd naar de Huasteken die hier oorspronkelijk woonden. Vandaag de dag bestaat het oorspronkelijke volk uit dit gebied in Mexico helaas niet meer.

     

Plaatsen

Mexico is voornamelijk populair vanwege de kuststrook waar van alles te beleven is en natuurlijk de vele overblijfselen uit de eeuwenlange geschiedenis van het land. Daarnaast zijn er echter ook tal van toeristische steden waar ontzettend veel te zien is. Verreweg de grootste en meest bekende stad van het land is Mexico City, dat maar liefst 24 miljoen inwoners heeft. Andere steden zijn stukken kleiner maar zeker niet minder interessant om te bezoeken. Naast de bijzondere natuur en de vele culture hoogtepunten is het bovendien ook wel eens fijn om een paar dagen in een stad te verblijven. Dicht bij alle voorzieningen en natuurlijk de ideale manier om de plaatselijke gewoonten en gebruiken te leren kennen. Ben je van plan om steden in Mexico te bezoeken maar weet je nog niet precies welke? Hieronder geven we je een aantal opties waar je zeker geen spijt van gaat krijgen!

Mexico City

De hoofdstad van Mexico hoort natuurlijk standaard bij je reis naar dit prachtige land. En dat is niet ze vreemd, aangezien er zo ongelooflijk veel is te zien dat je in de meeste gevallen keuzes moet maken. Tenzij je de hele vakantie doorbrengt in Mexico City natuurlijk, maar daar kiezen de meeste toeristen niet voor. Het is een echte wereldstad waar je de meest indrukwekkende gebouwen kunt bezichtigen zoals de Templo Mayor. Ook het centraal gelegen plein Zucalo is een aanrader. Op en rondom het plein bruist het van het leven en is van alles te zien. In deze stad zijn daarnaast vele verschillende musea die je alles leren over de stad het land en natuurlijk de geschiedenis van Mexico. Het museum dat er echt uitspringt is het Natuur Historisch Museum Nacional de Antropología. Als je dol bent op winkel en daarbij ook op zoek bent naar lokaal vervaardigde producten is La Condesa de place to be. Je vindt hier talloze trendy producten en leuke boetiekjes en winkeltjes. De wijk staat onder Nederlanders ook wel bekend als de Mexicaanse Jordaan. Om het de cultuur van Mexico goed te leren kennen, breng je in de hoofdstad een bezoek aan de Paseo de la Reforma. Het klapper van deze stad is echter het oude centrum. Alles wat je hier ziet en tegenkomt ademt geschiedenis. Slenter door de eeuwenoude straatjes en bezichtig de vele oude gebouwen die je hier tegenkomt. Ook kun je er prima winkelen of even uitrusten en een Mexicaans biertje drinken op één van de vele terrasjes. Als je overigens denkt dat de stad alleen maar vol staat met huizen en gebouwen, heb je het mis. Er zijn namelijk vele groene parken in Mexico City te vinden.

Veracruz

Deze belangrijke havenstad in Mexico is bij het grote publiek nog niet zo heel erg bekend. Toch is dat niet geheel terecht. Veracruz beschikt namelijk over tal van bezienswaardigheden. In het oude centrum vind je een prachtige fontein en talloze mooie restaurantjes waar je authentiek Mexicaans kunt eten. De fontein is ‘s avonds verlicht waardoor het hele plaatje romantisch aandoet en perfect geschikt is voor een mooie avond met je geliefde. Veel in het oude centrum doet terug denken aan de koloniale periode van Mexico. Gebouwen die eruit springen en die je zeker moet bezoeken, zijn The Carranza Lighthouse en het Palace of Veracruz. The Carranza Lighthouse is een bijzondere vuurtoren waar je een prachtig uitzicht hebt over de Golf van Mexico. Verreweg de belangrijkste trekpleister van de stad is het Castillo de San Juan Ulúa. Dit fort werd aan het begin van de zestiende eeuw gebouwd en diende om de piratenaanvallen tegen te houden. In eerste instantie werd het fort op een eiland gebouwd maar dat werd later door middel van een dam verbonden met het vasteland. Later heeft het Castillo de San Juan Ulúa lange tijd dienst gedaan als gevangenis. Vooral tijdens het bewind van Porfirio Díaz was het een beruchte gevangenis. Bezoek in Veracruz ook direct het grootste en meest belangrijke aquarium van Mexico. Dit aquarium ligt vlakbij het water en is enorm groot. Vrijwel alle vissen die in de zee rondom Mexico leven, zwemmen ook in het aquarium rond. Bekijk gevreesde haaien en enorme zeeschildpadden op slechts een paar centimeter afstand. En dat is nog lang niet alles wat er in deze belangrijke havenstad van Mexico te zien is. Bezoek de impossante kathedraal of het stedelijk paleis. Voor de liefhebbers van musea zijn er ook verschillende mogelijkheden waarvan je zeker het Museo de la Ciudad niet mag missen.

Guadalajara

Guadalajara is de op twee na grootste stad van Mexico en daardoor ook een erg populaire stad. Dat heeft uiteraard niet alleen met de omvang te maken. Het is namelijk ook een hele mooie stad met prachtige gebouwen en pleinen om te bezoeken. Alleen al in het historische centrum zijn tal van gebouwen te vinden die je kunt bezoeken. De kathedraal van de stad bijvoorbeeld werd eind zestiende eeuw gebouwd en is vandaag de dag nog steeds te bezichtigen. De kathedraal is in neogotische stijl gebouwd en ook aan de binnenkant te bekijken. Een gids kan je alles vertellen over het ontstaan en de bouw van de kathedraal. Vlak achter deze kathedraal ligt het Plaza Tapatia, een mooi en gezellig plein. In het midden ligt een grote vijver en je kunt er heerlijk wandelen of even rustig zitten op één van de terrasjes. Er zijn in Guadalajara ook verschillende emblematische gebouwen te vinden. De meest bekende daarvan is het Instituto Cultural Cabanas, een neoklassiek gebouw. Je kunt er ook naar binnen om de meest indrukwekkende muurschilderingen te bezichtigen van de bekende kunstenaar José Clemente Porozco. Je vindt hier ook zijn wereldberoemde muurschildering ‘Hombre en Ilamas’. Wil je meer weten over de geschiedenis en het ontstaan van deze stad in Mexico en de regio? Bezoek dan het Museo Regional de Guadalajara. In deze stad vind je ook één van de universiteiten van Mexico die te bezichtigen is. Ook hier kom je weer muurschilderingen van Orozco tegen. Vlak bij de universiteit ligt een kerk met de mooiste glas-in-lood ramen van heel Mexico. Templo Expiatorio is een ruwe neogotische kerk waarbij vooral de bewuste ramen de aandacht trekken. Even helemaal tot rust komen? Dan kan hier in één van de grootse stadsparken van Mexico. Het Parque Agua Azul is een enorm park met onder andere een vlinderkoepel en talloze tropische vogels.

 

Inwoners

Het land Mexico heeft in het verleden huis geboden aan tal van legendarische volkeren die over de hele wereld bekend zijn geworden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Azteken en de Maya’s. Beiden bevolkingsgroepen behoren tot de indianenstammen die hier vroeger woonden. De Azteken zijn overigens nog steeds één van de grootste indianenstammen in het land. Vroeger bestond Mexico eigenlijk louter uit dergelijke stammen. Totdat de Spanjaarden het land veroverden. Er ontstond een jarenlange bloedige strijd waarbij honderdduizenden mensen om het leven kwamen en talloze paleizen en piramides werden vernield door de Spanjaarden. Veel van de indianenstammen zijn inmiddels uitgestorven. Zo zijn er van de Maya’s enkel nog wat afstammelingen over die in het zuiden van het land wonen. De stam is verder volledig verdwenen. Toch wonen er vandaag de dag nog steeds ruim 50 verschillende stammen in het land. In totaal wonen er in Mexico ruim 20 miljoen mensen die afstammen van de indianen. Er zijn zelfs nog zo’n 3 miljoen volbloedindianen woonachtig in het land al neemt dat aantal wel af. De meeste indianen wonen in het midden of het zuiden van het land. De grootste stammen zijn de Nathual en de Azteken. Het merendeel van de bevolking in Mexico wordt gerekend tot de Mestiezen. Dit is een bevolkingsgroep die is ontstaan door vermenging van de oorspronkelijke bevolking met de Spaanse veroveraars. Daardoor hebben deze mensen zowel Spaans als Indiaans bloed. Bijna driekwart van de bevolking in Mexico wordt tot de Mestiezen gerekend. Hoewel de verhoudingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen redelijk stabiel zijn, wordt er door veel Mestiezen neergekeken op Indiaanse volkeren. Uitgezonderd enkele incidenten leidt dit echter niet tot gevaarlijke situaties of spanningen. Het overgrote merendeel van de Mestiezen woont in de grote steden van het land.

 

Talen

Aangezien Mexico vroeger bewoond werd door talloze verschillende indianenstammen en er nog steeds ruim vijftig verschillende stammen zijn, kom je net zoveel verschillende talen tegen. De Spanjaarden hebben echter een grote invloed gehad op Mexico. Dat is ook aan de taal goed te zijn. Ruim 90% van de bevolking in het land ziet het Spaans als moedertaal en maar liefst 97% van de mensen die in het land wonen kunnen Spaans verstaan. Dat is een ongelooflijk hoog aantal waarmee Mexico het land met het grootste aantal Spaanstaligen in de hele wereld is. Spaans is ook de officiële taal van het land. Overigens wijkt het Spaans dat in dit land wordt gesproken op bepaalde punten af van het Spaans in Spanje. Dat is vooral goed te merken aan de uitspraak in de woordenschat. Er zijn bijvoorbeeld veel woorden van inheemse talen overgenomen zoals het Nahuatl, maar Mexicaans Spaans kent ook veel Engelse leenwoorden. Ongeveer 7 procent van de bevolking in Mexico geeft aan dat een indiaanse taal zijn of haar moedertaal is. In totaal erkent de Mexicaanse overheid maar liefst 62 verschillende inheemse talen. Sommige van deze talen zullen nog lang blijven bestaan omdat er nog steeds veel mensen zijn die het spreken. Zo’n anderhalf miljoen mensen spreken bijvoorbeeld Nahuatl en 800.000 Yucateeks Maya. Er zijn echter ook talen van kleinere stammen die nog maar door zeer weinig mensen gesproken worden. Deze talen worden dan ook met uitsterven bedreigd. Er zijn zelfs talen die door minder dan 100 mensen nog gesproken worden. Mexico heeft overigens ook veel migranten die weer hun eigen taal hebben meegebracht. Zo wonen er ruim een half miljoen Engelssprekenden en komen ook Duits en Frans behoorlijk veel voor. Sowieso is het merendeel van de bevolking in Mexico in staat om Engels te spreken.

 

Vervoer

Je kunt op verschillende manieren vervoer regelen in Mexico. Verreweg de meest eenvoudige oplossing is het huren van een auto. Het is wel aan te raden om dit bij een internationaal erkend verhuurbedrijf te doen om problemen te voorkomen. Let er daarnaast ook op dat er in Mexico veel onverharde wegen zijn, die niet altijd in even goede staat verkeren. Ook is het huren van een auto behoorlijk prijzig waardoor veel reizigers liever kiezen voor openbaar vervoer. Mexico beschikt dan ook over een uitstekend netwerk van openbaar vervoer. Tussen vrijwel alle dorpen en steden is een busverbinding. De bussen waar mee gereden wordt zijn comfortabel en veilig, vooral als je reist met bussen van Estrella Blanca en Autotransportes Tufesa. Je kunt vaak kiezen uit verschillende luxenniveaus als je met de bus reist. De luxe bussen zijn duurder maar ook sneller en uiteraard een stuk comfortabeler. Ook in de steden zelf rijden veel bussen, al zijn deze een stuk minder comfortabel. Er rijden nauwelijks treinen meer in het land aangezien de langeafstandsspoorlijnen in het jaar 2000 bijna allemaal gesloten zijn. De Chihuahua-Pacifico spoorlijn tussen Chihuahua en Los Mochis is één van de weinige uitzonderingen. Vanaf het vasteland naar de verschillende eilanden voor de kust van Mexico varen veerdiensten. Overigens is het land zo groot dat ook het nemen van een binnenlandse vlucht het overwegen waard is. Zeker wanneer je naar de andere kant van het land moet en tijd wil besparen. Er is prima netwerk waardoor je dagelijks binnenlandse vluchten kunt nemen. Het nadeel is wel dat de commerciële vluchten relatief duur zijn. De tijd die je bespaart maakt echter heel veel goed. Bovendien komen er steeds meer low-budget vluchten in Mexico waarbij je voor weinig geld binnenlandse vluchten kunt maken.

 

Keuken

Wanneer je over de Mexicaanse keuken begint, kom je al snel uit bij pittig eten. Hoewel er inderdaad in veel gerechten pepers worden verwerkt, is lang niet al het eten in Mexico heet en pittig. De keuken is namelijk ontzettend divers met invloeden van verschillende tradities. Zo zie je in de gerechten en de bereiding daarvan nog steeds veel indiaanse tradities terug maar ook Spaanse. De laatste honderden jaren hebben daarnaast de Aziatische en de Amerikaanse keuken invloed gehad op Mexico. Toch zijn er genoeg traditionele Mexicaanse gerechten die geen last hebben gehad van buitenlandse invloeden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan tortilla’s en taco’s die op talloze verschillende manieren kunnen worden bereid. Daarnaast wordt er veel vers fruit gegeten en vormen insecten een belangrijke voedingsbron. Vooral Chapulines(sprinkhanen) en Jumiles(kevers) zijn een lekkernij in Mexico. Het hoofdbestandsdeel van vrijwel iedere maaltijd in Mexico is mais. Huevos rancheros is één van de meest populaire nationale gerechten. Dit zijn spiegeleieren op tortilla’s met gekookte bonen en chilisaus. Er wordt koffie met kaneel bij gedronken. Probeer ook eens tamales(gestoomde maiskolven gevuld met vlees) of sopa de limas(soep met limoen). Ook geitenvlees is een delicatesse in Mexico. Er zijn naast eten ook bepaalde drankjes die ongekend populair zijn in het land. De meest bekende daarvan zijn natuurlijk Tequila en Corona. Iets wat je in het land ook veel tegen komt zijn de eetkraampjes op de hoek van de straat. Probeer vooral eens de een overheerlijke portie Antojito uit. Dit zijn gekookte zoute snacks die gemaakt zijn van vlees of vis. Opvallend is trouwens dat Mexicanen over het algemeen twee warme maaltijden per dag nuttigen. De eerste warme maaltijd is rond een uur of twee ‘s middags en de tweede ‘s avonds na 20:00 uur. Als toerist kun je overigens wel de heel dag door terecht in de restaurants.

 

Veiligheid

Er is in het verleden veel over de veiligheid in Mexico te doen geweest. Je kunt hier veilig reizen en op vakantie gaan, mits je bepaalde voorzorgsmaatregelen neemt. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om na zonsondergang niet over de wegen te reizen. De meest veilige wegen van het land zijn de ‘cuota’, de tolwegen. De laatste jaren neemt de criminaliteit in Mexico weer toe, waardoor het extra uitkijken is. Het aantal melding van berovingen en zakkenrollers stijgt, maar eigenlijk is dat op iedere vakantiebestemming zo. Zorg dat je nooit teveel geld op zak hebt en verdeel je geld en je pasjes over verschillende zakken. Er zijn daarnaast bepaalde gebieden die je het beste kunt ontwijken als je er niet noodzakelijkerwijs doorheen moet. Vermijd de deelstaat Tamaulipas en grote delen van de deelstad Guerrero. Ook het grensgebied met de Verenigde Staten is vaak onrustig en niet veilig. De laatste jaren is het overigens in de stad Cancun ook erg onrustig. Er zijn hier verschillende drugsbendes acties die met elkaar strijden om de macht. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de regels en wetten en volg de aanwijzingen van lokale autoriteiten altijd op. Vraag bij je hotel om informatie over de veiligheid in de buurt en blijf zoveel mogelijk in buurten waar veel mensen/toeristen zijn. In principe kan er dan niet veel gebeuren. Maak ook enkel gebruik van officiële taxi’s ook wel ‘taxi’s autorizados’ genoemd. Criminele bendes willen nog wel eens taxi’s gebruiken om toeristen te beroven. Als er een noodsituatie is, kun je in Mexico bellen met drie verschillende alarmnummers: 066 voor de politie, 068 voor de brandweer en 065 voor de ambulance. De Nederlandse ambassade vind je in Mexico City.

 

Medische info

Om de medische zorg hoef je jezelf in Mexico in ieder geval niet druk te maken. Het niveau van de zorg is namelijk behoorlijk hoog. Problematisch is wel het tekort aan personeel en middelen in ziekenhuizen. Net als in veel andere buitenlandse landen is het mogelijk dat je contant moet betalen in Mexico als je gebruik maakt van medische zorg. Het is verstandig om vooraf een goede reisverzekering af te sluiten. Malaria komt in sommige gedeelten van het land voor. Vooral in het grensgebied met Guatemale en Belize zijn er muggen die de ziekte met zich meedragen. Een andere gevaarlijke ziekte die in Mexico voorkomt is zika-koorts. Dit is een infectieziekten. Ook deze ziekte kan worden overgedragen door muggen. Het is dus belangrijk om muggen zoveel mogelijk te ontwijken. Overigens draagt het overgrote merendeel van de muggen deze ziekten niet met zich mee. Toch is het verstandig om beschermende kleding te dragen en gebruik te maken van insectwerende middelen. De best werkende middelen zijn degenen waar DEET in verwerkt is. Daarnaast is een muskietennet of klamboe altijd aan te raden om onder te slapen. Drink overigens nooit water uit de kraan in Mexico. Dat is niet veilig. Drink alleen water uit flessen. Hoewel er geen inentingen verplicht zijn als je naar Mexico op vakantie gaat, zijn er wel bepaalde inentingen die worden aanbevolen. Onder andere een vaccinatie tegen hepatitis A en een DTP-vaccinatie worden aanbevolen wanneer je hier heen gaat. Let er ook op dat je voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen(middelen tegen ADHD, slaapmiddelen en sterke pijnstillers) een Engelstalige medische verklaring nodig hebt. Deze verklaring moet gelegaliseerd en ondertekend zijn door een arts of instantie. In Mexico is men erg streng op het bezit van dergelijke middelen.

 

Visum

Wanneer je als toerist naar Mexico gaat, is het mogelijk dat je een visum nodig hebt. Dat is echter alleen het geval als je langer dan zes maanden in Mexico wil blijven. Je kunt namelijk 180 dagen in het land zijn zonder dat je een visum aan hoeft te vragen. Wanneer je dus een rondreis van enkele weken wil gaan maken of een lange vakantie wil vieren in Mexico, hoef je geen visum aan te vragen. Let er wel op dat dit enkel geldt wanneer je als toerist in Mexico bent. Als je bijvoorbeeld naar Mexico gaat om stage te lopen, te werken of vrijwilligerswerk te doen, zijn de regels anders. Hiervoor kun je informatie inwinnen bij de ambassade van Mexico in Den Haag. Wanneer je van plan bent om langer dan zes maanden in het land te blijven, is een Visum sowieso nodig. In dat geval is het aan te raden om ruim vooraf contact op te nemen met de ambassade van Mexico in Den Haag. Je weet namelijk niet precies hoe lang het duurt voordat je een visum krijgt en juist daarom kun je er maar beter ruim van tevoren bij zijn. Als toerist moet je hoe dan ook beschikken over een geldig paspoort en een bewijs van je retourvlucht. Als je op doorreis bent, volstaat een ticket naar je volgende bestemming uiteraard ook. Het paspoort dat je gebruik dient nog minimaal zes maanden geldig te zijn en moet een lege visumpagina bevatten waar de douane een stempel kan zetten. Als dit niet het geval is, dien je vooraf een nieuw paspoort aan te vragen.