Milaan
     
 

Milaan

Milaan is de hoofdstad van de provincie Lombardije in het noordwesten van Italië en telt zo’n 1.3 miljoen inwoners. Inclusief het grootstedelijke gebied wonen in de regio rondom Milaan ruim vier miljoen mensen. De stad is tevens het grootste zakencentrum van het land en vestigingsplaats van de Italiaanse effectenbeurs. In de modewereld behoort Milaan, samen met Parijs, Londen en New York, tot de vier belangrijkste steden van deze wereld. Hoe anders was dat ruim 2600 jaar geleden toen Mediolanum gesticht werd door Noord-Italiaanse Kelten. Die naam komt uit het Latijn en betekent letterlijk ‘midden in een vlakte’ omdat de stad midden in de Povlakte ligt. In de loop der eeuwen zijn Milaan en de provincie Lombardije meerdere keren van ‘eigendom’ veranderd. Ten tijde van de Romeinen was Milaan de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk. In de vijfde eeuw plunderden Attila met zijn Hunnen de stad. Napoleon veroverde Lombardije en Milaan in de eerste jaren van de 19e eeuw en Duitsers waren, tijdens de tweede helft van WOII, de laatste bezetters van Milaan. Na de bevrijding heeft Milaan zich in de decennia die daarop volgden ontwikkeld tot één van de modehoofdsteden van deze wereld en hét zakencentrum van Italië. Ook sportief spreekt de stad een aardig woordje mee. Monza, onder de rook van Milaan, is één van de bekendste Formule 1-circuits ter wereld. Het voetbalstadion met twee namen, afhankelijk van welke club er die week speelt, Stadio Guiseppe Meazza en San Siro, huist de Europese topclubs Interna en AC Milan. Toeristen lieten Milaan, onterecht, vaak links liggen ten faveure van de veel bekendere culturele en romantische trekpleisters als Venetië, Rome of Florence. Inmiddels mag je wel stellen dat Milaan tot de lijst van steden behoort die zeker niet op je bucketlist van stedentrips mag ontbreken.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Zeg je ‘Milaan’, dan denk je natuurlijk meteen aan de Duomo, één van de grootste rooms-katholieke kathedralen ter wereld. Maar het klooster Santa Maria delle Grazie wordt ook veelvuldig bezocht. Daar is de beroemde muurschildering van het laatste avondmaal van Leonardo Da Vinci te zien. En wat te denken van het Teatro alla Scala? Kortom, Milaan staat bol van historische bouwwerken die een bezichtiging meer dan waard zijn. Maar het is ook de stad van modemerken als Dolce & Gabbana, Versace, Prada, Armani en de prachtige overdekte winkelstraat Vittorio Emanuele II: de ideale bestemming voor zowel cultuurliefhebbers als fervente shoppers.

 

Il Duomo en Santa Maria delle Grazie

Dé blikvanger van Milaan is de magistrale Duomo op het gelijknamige piazza, of plein, in het centrum van de stad. Aan deze rooms-katholieke kathedraal is 600 jaar gebouwd, tussen 1386 en 1950, voordat het volledig uit wit marmer opgetrokken 108 meter hoge bouwwerk met alle 135 torentjes, 2300 beelden, spitsbogen, glas-in-lood-ramen en het vergulde Madonnabeeld klaar was. Bij een bezoek aan de Duomo mag je ook zeker het dak niet vergeten te bezichtigen. Daar kun je met de lift of, als je dat wilt, trap naartoe voor een prachtig uitzicht over de stad. Vanwege de enorme drukte bij de Duomo is het verstandig om de tickets (vanaf 21 euro) vooraf al te reserveren. Dat geldt zeker ook voor een bezoek aan het klooster Santa Maria delle Grazie. Daar heeft Leonardo Da Vinci tussen 1495 en 1498 het Laatste Avondmaal op een van de muren geschilderd. In de ruim 500 jaar daarna is de schildering meerdere keren, met wisselend succes, gerestaureerd, de laatste keer tussen 1978 en 1999. Sindsdien mogen nog maar 25 personen tegelijk het Laatste Avondmaal bezoeken en dat maximaal vier keer per uur gedurende de dag. Zonder gereserveerd toegangsticket, en tijdslot, is een bezichtiging niet mogelijk.

 

De Quadrilatero d’Oro en Galleria Vittorio Emanuele II

Shoppen in Milaan doe je in de Quadrilatero d’Oro, of Gouden Vierhoek, en het overdekte winkelcentrum Galleria Vittorio Emanuele II. De Gouden Vierhoek is de wijk tussen de Via Montenapoleone, Via Alessandro Manzoni, de Via Della Spiga en de Corso Venezia. Daarbinnen vind je tientallen winkels van alle grote modehuizen zoals Prada, Versace, Luis Vuitton, Jimmy Choo en Armani. Het moge duidelijk zijn dat dit bepaald geen koopjeswijk is, al is er wel altijd ergens een uitverkoop. Misschien niet bij de bekende merken, maar toch. Hoe dan ook, een bezoekje aan de Quadrilatero d’Oro, alleen al om je te vergapen aan de prachtige etalages, zal je zeker bekoren. Bovendien kun je er heerlijk wandelen en van een cappucino of espresso genieten op één van de terrasjes rondom de pleintjes in de wijk. Wil je iets prijsbewuster winkelen dan ga je naar de Galleria Vittorio Emanuele II. Dit is een overdekt winkelcentrum tegenover het plein van de Duomo. Hier hebben ook de duurdere merken een winkel, maar je vind er ook andere shops. De Galleria Vittorio Emanuele II bestaat uit een passage met vier gangen met zeer bijzondere marmeren mozaïek vloeren. In het midden van de Galleria Vittorio Emanuele II komen de vier gangen bij elkaar onder een prachtig glazen dakkoepel.

 

Navigli en de Giardini Pubblici

Navigli is hét uitgaanscentrum van Milaan. In deze wijk van smalle straatjes, pleinen en kanalen, liggen letterlijk tientallen bars, restaurants en clubs. ’s Avonds is Navigli een verzamelplaats voor zowel toeristen als Milanesi om een terrasje te pikken, heerlijk te dineren of tot in de late uurtjes te stappen. Italië is natuurlijk het land van wijn, likeuren en andere sterkere alcoholische versnaperingen als grappa, amaretto, sambuca en limoncello. Bierliefhebbers kunnen in Milaan hun hart ophalen in het BQ café. Daar vind je niet de obligate merken als Heineken of Corona maar tientallen Birra Artigianale di Qualitá. Dit zijn lokale kwaliteitsbieren uit eigen en andere microbrouwerijen. Elk biertje kost hetzelfde. Bij je eerste bestelling betaal je een euro statiegeld voor het glas, dat je dus bij je kunt houden en aan het eind van de avond weer inlevert. Een bijzondere bierbelevenis. Na een avondje stappen in Navigli is het misschien raadzaam om de volgende ochtend te beginnen met een wandeling of lekker relaxen in het stadspark, Giardini Pubblici, in 2002 vernoemd naar een beroemde Milanese journalist en schrijver Indro Montanelli. Het park stamt uit de 18e eeuw en is destijds aangelegd door gevangenen. Naast wandelpaden en tuinen vind je er ook een Planetarium en het Natuurhistorisch Museum van Milaan.

 

Teatro alla Scala en Castello Sforzesco

Het bezoeken van bekende opera’s en musicals is iets wat veel toeristen koppelen aan stedentrips naar Londen en New York. Ga je naar Milaan, dan is een bezoekje aan het Teatro alla Scala, of Scala theater, een absolute must. Het gebouw opende in 1778 haar deuren en werd tussen 2002 en 2004 gerenoveerd. Eenmaal binnen waan je je onmiddellijk terug in de 18e eeuw. Bovendien herbergt het ook een museum waar je onder andere een prachtige collectie theaterkostuums en rekwisieten kunt bezichtigen van voorstellingen uit het verleden, maar er liggen ook toneelattributen die uit de Romeinse tijd dateren. Wil je een theater- of operavoorstelling bezoeken, dan moet je ruim op tijd kaartjes bestellen. Ondanks de bijna 3000 zitplaatsen, verdeeld over de zaal en maar liefst zes balkons, zijn de populaire voorstellingen vaak lang van tevoren uitverkocht. Bij Castello Sforzesco nog een bijzonder fraai uitzicht. Dit kasteel is gebouwd in het midden van de 14e eeuw en ligt aan het eind van de winkelstraat Via Dante. De toren van hoofdingang is meteen het meest opvallende deel van het kasteel, de Torre del Filarette. Achter het Castello ligt het Parco Sempione en in het gebouw kun je onder andere een deel van het Archeologisch Museum van Milaan bezoeken.

 

De Fashion Weeks

Milaan is de stad waar veel grote modehuizen en designers gevestigd zijn of zelfs hun oorsprong hebben. Dolce & Gabbana, Versace, Gucci, Armani en Prada zijn maar een paar voorbeelden. Elk jaar worden in vier wereldsteden diverse Fashion Weeks georganiseerd waar de grote modehuizen en ontwerpers hun nieuwe collecties tonen en feestjes geven; Parijs, Londen, New York en Milaan. De grote Fashion Weeks van Milaan worden in februari (herfstcollectie) en september (lentecollectie) gehouden. Mocht je van plan zijn om in die periode, en voor deze reden, Milaan te bezoeken dan moet je er rekening mee houden dat de hotelprijzen hoger zullen liggen. Bovendien worden tijdens en rondom een Milaan Fashion Week heel veel clubs, bars en restaurants dagenlang afgehuurd door de diverse modehuizen, ontwerpers en andere Fashionista. Zomaar even een paar dagen naar Milaan voor een Fashion Week vereist dus een goede planning. Uiteraard moet je er ook nog voor zorgen dat je kaartjes kunt bemachtigen voor één of meerdere modeshows en het is helemaal een uitdaging om uitgenodigd te worden voor één van de vele afterparty’s en andere evenementen die tijdens een Fashion Week georganiseerd worden. Maar, met de juiste planning en dito contacten kun je een week lang op een heel bijzondere manier van Milaan genieten.

 

Brera: kunst snuiven en sterren kijken

Zin in een bijzondere combinatie? Dan moet je een dagje naar de wijk Brera. Daar ligt onder andere de Pinacoteca, of galerij, di Brera: een museum dat gevestigd is in het Pallazo Brera en volledig gewijd is aan de schilderkunst. In meer dan 20 tentoonstellingszalen kun je honderden schilderijen bekijken die dateren van de late middeleeuwen tot de huidige tijd. Vrijwel alle werken zijn van Italiaanse kunstschilders en de meesten hebben een religieus onderwerp. Door de ligging van het paleis en de kunstgalerijen is Brera door de eeuwen heen uitgegroeid tot de artiestenwijk van Milaan. Het wordt soms dan ook vergeleken met Montmartre in Parijs. Uitgekeken op de schilderkunst? Geen nood, er is nog veel meer te doen in Brera. In het Palazzo Brera ligt bijvoorbeeld een prachtige bibliotheek waar je met je neus in de boeken kunt duiken. Het kasteel huisvest ook nog een sterrenwacht en in de botanische tuinen van Orto Botanico, aan de voet van de sterrenwacht, kun je wandelen en genieten van de honderden mediterrane en exotische, kruiden, bloemen, planten en struiken. Ook staan er een Chinese parasolboom en een enorme walnotenboom uit de Kaukasus. Het Piazza del Camrine is het gezelligste plein van Brera, met terrasjes en uitzicht op de Santa Maria del Carmine.

 

Keuken

Bij Italiaans eten denk je waarschijnlijk meteen aan pizza en pasta en misschien nog aan risotto. Hoewel de meeste restaurants in Milaan inderdaad veel van deze gerechten serveren is de Italiaanse keuken gelukkig een stuk uitgebreider. Eten is voor Italianen meer dan alleen voeden en het vullen van de maag. Het is één van de belangrijkste momenten van de dag die je bij voorkeur in gezelschap doorbrengt. Nederlanders die Milaan, of Italië, bezoeken, zullen moeten wennen aan het karige ontbijt. Veel meer dan een espresso of cappuccino met een zoet broodje, al dan niet gevuld met chocolade of jam, behelst een Italiaans ontbijt niet. In hotels zul je dan ook moeten kiezen voor het zogenoemde continentaal of Europees ontbijt. Voor Italiaanse begrippen is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Die bestaan meestal uit warme gerechten, in meerdere gangen. Het avondeten is doorgaans een iets lichtere, maar wel warme, maaltijd. Eet je in een restaurant dan moet je er rekening mee houden dat hoofdgerechten zonder bijgerechten, zoals friet, rijst of groenten, geserveerd worden. Die moet je altijd apart erbij bestellen. Fooi geven is niet altijd nodig. Veel restaurants rekenen standaard 5 tot 10% ‘bedieningskosten’. Die staan dan als ‘costi servizi’ op de rekening.

 

Vervoer

Er zijn meer wegen die naar Rome leiden volgens de uitdrukking, maar ook Milaan is op meerdere manieren te bereizen. Vliegen is natuurlijk het snelst. Vanuit Schiphol, Zaventem en Eindhoven Airport kun je rechtstreekse vluchten boeken. Wil je vanaf Rotterdam vliegen dan zul je moeten overstappen. Een rechtstreekse vlucht naar Milaan Malpensa of Linate duurt ongeveer anderhalf uur. Omdat je binnen de Schengenlanden reist hoef je geen uren van tevoren op de luchthaven te zijn. Houd rekening met één tot anderhalf uur. In Milaan kun je met een busdienst of de Malpensa treinservice vanuit het vliegveld eenvoudig en relatief goedkoop naar de stad. Met de auto naar Milaan reizen kan ook. Reken dan op 11 tot 14 uur reistijd (zonder tussenstops). De snelste route loopt via Duitsland en Zwitserland. Tijdens de zomervakanties zal het op zowel de luchthavens als autosnelwegen een stuk drukker zijn waardoor de gemiddelde reistijd met enkele uren kan oplopen. Met de trein naar Milaan kan ook, maar het is niet het meest ideale vervoermiddel vanuit Nederland of België. Je moet rekening houden met lange reistijden en meerdere keren overstappen. Nee, dan kun je beter kiezen voor een vlucht met een van de vele prijsvechtende luchtvaartmaatschappijen of eigen vervoer.

 

Reisdocumenten en andere praktische reisinformatie

Ga je naar Milaan dan blijf je binnen de zogenaamde Schengenlanden waar grenscontroles jaren geleden al afgeschaft zijn. Toch ben je wel verplicht om een geldig legitimatiebewijs bij je te dragen. Zeker als je met het vliegtuig reist is het van belang om die niet te vergeten, omdat je je voor het instappen en bij de controle van je ticket en boardingkaart ook moet kunnen legitimeren. Een reisstekker heb je voor Milaan en Italië in principe niet nodig. Het lichtnet is net als bij ons 230 volt en de Nederlandse en Belgische stekkers passen in vrijwel alle stopcontacten. In sommige gevallen kom je in Italië zogenoemde driepins stopcontacten tegen (type L) maar ook daar passen onze tweepins stekkers in. Misschien iets stroever dan je gewend bent, dat wel, maar dat is geen enkel probleem. Sinds de zomer van 2017 zijn roaming-kosten voor het gebruik van mobiele telefoons binnen de EU afgeschaft. Toch is het goed om te weten dat je in Milaan bijna overal wifi-dekking hebt. De stad heeft honderden wifi-toegangspunten opgehangen waar iedereen gratis gebruik van mag maken. Erg handig om direct je foto’s te delen of kaarten en andere toeristische informatie te raadplegen zonder dat je daarvoor naar een internetcafé hoeft te gaan.

 

Klimaat en drinkwater

Milaan kent warme droge zomers en koele winters. De meeste neerslag valt in de maanden april en mei. De stad is het hele jaar door prima te bezoeken, maar hou je niet van vorst, kou en nattigheid dan zijn de maanden juni tot en met september de beste periode voor een trip naar Milaan. In de zomer ligt de gemiddelde dagtemperatuur in die maanden rond en boven de 25 graden met regelmatige uitschieters naar 30+. Omdat Milaan niet direct aan zee ligt zijn de nachten in de zomer, met 13 tot 17 graden gemiddeld, erg aangenaam. De winters in Milaan kunnen koud zijn. De meeste kans op sneeuw of nachtvorst is er van december tot en met februari. Overdag ligt de temperatuur in die maanden meestal tussen de 7 en 11 graden. In Milaan is het kraanwater prima te drinken, zeker in hotels en restaurants. Doordat er wel iets meer chloor in het drinkwater zit dan wij gewend zijn kiezen veel mensen ervoor om flessen water te kopen. Op straat staan veel fonteintjes of openbare kranen. Kijk uit met kranen waarbij een bordje hangt met de tekst ‘Acqua non potabile’. Het water dat daaruit komt is niet geschikt om te drinken.

 

Veiligheid en verkeer

Milaan is een grote stad en dat betekent dat je, net als in andere toeristensteden, moet uitkijken voor zakkenrollers. Die zijn niet alleen te voet onderweg maar zitten soms, met een handlanger, achterop één van de vele scooters die in Milaan rijden. Berg je geld goed op, bij voorkeur niet los in een jas- of broekzak. Loop niet te koop met dure spullen zoals een camera of smartphone en zorg er ook voor dat tassen altijd afgesloten zijn, zeker wanneer je met een rugzak op pad gaat. Ga ook nooit in op personen die je zomaar op straat aanspreken om je iets te verkopen. Maar, Milaan is zeker geen onveilige plek en je kunt de stad dan ook met een gerust hart bezoeken. Rij je met een auto door Milaan dan zul je al snel merken dat het er in het verkeer nogal hectisch aan toe gaat. Dat komt niet in de laatste plaats door de vele scooters die zich op allerhande manier kriskras door de straten en het verkeer voortbewegen ,soms met duizelingwekkende snelheden. Amsterdam, met al zijn scooters en fietsen, is er niets bij. Kijk extra goed uit en gebruik de spiegels van je auto nog vaker dan dat je dat hier in Nederland al doet.