Myanmar
     
 

Myanmar

Myanmar, misschien bij sommigen beter bekend als Birma, is een land in Azië. Het land ligt ten zuiden van China, ten oosten van Bangladesh en India en ten westen van Laos en Thailand. Daarnaast is het land gelegen aan de Bengaalse Baai en de Andaman-zeekust. Myanmar heeft een uitgebreide geschiedenis met onder andere een periode van kolonisatie. In het jaar 1824 werd het huidige Myanmar een kolonie van het Britse Rijk. De Britten noemden deze kolonie Burma, vandaar ook de naam Birma die tot 1989 gebruikt werd voor dit land. Myanmar werd in 1948 onafhankelijk maar behield de naam Birma voor het vergemakkelijken van de internationale handel en verkeer. In 1989 liet het Birmaanse militaire bestuur aan de wereld weten dat ze het land weer Myanmar gingen noemen. Verschillende overheden en politieke groeperingen zijn het tot op de dag van vandaag niet eens met de veranderingen en noemen het land dan ook nog steeds Birma. De naamsverandering is dan ook niet overal geaccepteerd. De laatste tijd gebruiken verschillende media en westerse landen weer de naam Birma voor het land Myanmar. Dankzij de roerige geschiedenis van het land heeft Myanmar een van de jongste vlaggen ter wereld. De huidige nationale vlag is in gebruik genomen in oktober 2010. Door de kolonisaties en dynastieën waarin Myanmar heeft gezeten kent het land inmiddels negen verschillende vlaggen. Op de vlag zijn drie banen te vinden in de kleuren geel, groen en rood. Tevens bevindt zich op deze vlag een witte ster. De kleuren staan, in volgorde van kleuren, voor solidariteit (geel), vrede en rust (groen) en moed en besluitvaardigheid (rood). Wanneer het om geven van namen gaat hebben de Birmezen een uniek systeem. Voor westerlingen is dit systeem vaak lastig te begrijpen omdat het grootste gedeelte van de bevolking van Myanmar geen achternamen gebruikt en daarnaast heel gemakkelijk van naam kan veranderen. Verder betekenen titels eigenlijk helemaal niets in dit land en kan iedereen zo een titel toegewezen krijgen. Toen destijds Birma onder het Britse koninkrijk viel, is er geprobeerd om het westerse systeem in te voeren. Helaas zonder resultaat.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Dankzij de uitgebreide geschiedenis van Myanmar zijn er door het hele land ook tal van bezienswaardigheden te vinden. Wanneer het nu gaat om een authentieke Boeddhistische tempel, een oude vulkaan of om een leuk pretpark, in Myanmar is het allemaal te vinden! Naast leuke bezienswaardigheden zijn er in Myanmar ook tal van leuke feestdagen waar je als westerling echt je ogen uit kunt kijken. Uiteraard zijn er dusdanig veel leuke bezienswaardigheden te vinden in Myanmar dat we ze hier niet allemaal kunnen beschrijven. Toch hebben we geprobeerd een selectie te maken uit alle bezienswaardigheden en activiteiten die je kunt doen in Myanmar. Hieronder volgen vier bezienswaardigheden waar je in onze ogen ooit een keer naartoe geweest moet zijn!

 

De tempels van Bagan

Bagan, ook wel bekend als Pagan, is een stad in Myanmar die zeker de moeite waard is om een bezoekje aan te brengen. De stad is, ten tijde van het Pagan-rijk de hoofdstad geweest. De stad werd gesticht in het jaar 849 waarna ook meteen het rijk ontstond. In dit rijk was het Theravada-boeddhisme het belangrijkste geloof dat er bestond. En dat is vandaag de dag nog steeds terug te zien. Deze stad beschikt namelijk niet over één mooie tempel, maar heeft een verzameling van meer dan 4000 tempels. De tempels zijn verspreid over een groot gebied, waardoor je wanneer je je op hoogte bevindt een fantastisch uitzicht hebt over al die tempels. In het jaar 1975 was er een grote aardbeving in Myanmar waardoor een groot aantal van de tempels kapot gegaan is. Vandaag de dag zijn nog steeds niet alle tempels hersteld, maar ook dat geeft natuurlijk weer een uniek beeld. Wat ook zeker aan te raden is, wanneer je in Bagan bent is een zonsopkomst of zonsondergang bij de tempels. Het zien opkomen of ondergaan van de zon is natuurlijk op zichzelf staand al fantastisch om te zien, daarnaast maakt de omgeving bij de tempels het absoluut helemaal af. Vergeet je camera niet mee te nemen want dit adembenemende beeld is zeker een kiekje waard! Wat ook zeker een mogelijkheid is bij deze tempels is om een luchtballonvaart te gaan doen. De luchtballonen vliegen, wanneer het weer het toelaat, iedere dag over het gebied. Het is, net zoals in Europa, vrij prijzig om een luchtballonvaart te gaan doen. Een luchtballonvaart kost je al gauw meer dan tweehonderd euro. De tempels van Bagan zijn het zeker waard om van dichtbij te verkennen. Echter liggen de tempels niet meteen naast elkaar en zijn ze te vinden over een heel groot gebied. Daarom raden we je aan om een scooter, e-bike of fiets te huren.

 

Inle Lake

Inle Lake is een absolute aanrader tijdens je vakantie aan Myanmar. Het meer is door de jaren heen ontzettend populair geworden onder toeristen die het land bezoeken. Op dit gigantische meer dat gelegen is tussen de bergen, wordt door de lokale bevolking gevist. Dit vissen doen ze terwijl ze tegelijkertijd aan het peddelen zijn met hun andere arm. Aan de zuidrand van het meer zijn prachtige tempels en pagodes te vinden. Verder zie je hier de paalwoningen van de bewoners van de dorpen die gelegen zijn aan het meer. Echter kun je goed zien dat de toerisme hier de kop op steekt en daardoor wat authenticiteit mist op en om het meer. Wat zeker van belang is om te weten voordat je een rondvaart gaat doen over het meer, is dat je per boot betaalt voor een rondvaart over het meer. Om niet al te veel geld kwijt te zijn kun je dus op zoek gaan naar andere toeristen die ook een rondvaart willen doen. Zo kun je de kosten delen en bespaar je weer wat geld. Naast de mogelijkheid om een rondvaart te krijgen op het meer is het ook zeer mooi om een fietstocht te doen rondom deze betoverende plaats. Zorg ervoor dat je tegen zonsondergang een fantastische plekje hebt gevonden waar je kunt genieten van de zon die langzaamaan wegzakt boven het meer. Verder ligt het dorp Nyaung Shwe vlakbij het meer. De boottochten vertrekken over het algemeen ook vanuit deze plaats en komen hier ook weer terug. In deze plaats kun je terecht voor heerlijke Birmese maaltijden met verse ingrediënten en vis uit het meer. Daarnaast zijn er in de omgeving van deze plaats ook een aantal wijnplantages te vinden, waar je ook prachtig kunt genieten van een zonsondergang onder het genot van een Aziatisch wijntje.

 

Shwedagon Pagode

Een bezoek aan de grootste tempel van Myanmar is ook zeker de moeite waard. Deze tempel, gelegen in de stad Yangon, wordt ook wel de Schwedagonpagode genoemd. De pagode is een kegelvormig gebouw van 98 meter hoog. De aankleding van de pagode is fantastisch en zul je zeer waarschijnlijk maar één keer in je leven meemaken. De pagode is namelijk bedekt met maar liefst 50.000 kilo bladgoud en wordt bedekt met duizenden kostbare edelstenen. De tempel bevindt zich buiten de stad Yangon (Rangoon) op de heuvel Singuttara. De tempel is naast een fantastische toeristische trekpleister ook één van de belangrijkste bedevaartsoorden voor boeddhisten in de hele wereld. Volgens de overlevering worden er namelijk in de Schwedagonpagode acht haren van de laatste Boeddha bewaard. Verder zouden er ook tal van relikwieën van eerdere Boeddha’s te vinden zijn. De Schwedagonpagode werd gebouwd in de vijfde eeuw voor Christus en is door de jaren heen vaak getroffen door aardbevingen en ander natuurgeweld. Echter is de tempel altijd in ere hersteld. De tempel werd niet alleen herbouwd maar ook altijd groter en mooier gemaakt dan de tempel die daarvoor bestond. Dit kon door de grote hoeveelheid giften die de tempel kreeg in goud en juwelen. Naast de grote Schwedagonpagode zijn er op dezelfde heuvel ook tal van kleinere pagodes te vinden. Ook deze werden steeds mooier gemaakt als ze werden verwoest door natuurgeweld. In één van de kleinere pagodes is een klok te vinden van maar liefst 15 ton. In de tijd dat Myanmar een kolonie was van Engeland besloten de Engelsen dat deze moest worden meegenomen naar Engeland. Helaas voor de Engelsen viel de klok van boord de rivier in. Volgens het verhaal zouden de Birmanen in staat zijn geweest om met bootjes en bamboestokken de 15 ton zware klok weer uit het water te halen.

 

Mount Popa

Mount Popa Mount Popa is, zoals de naam al doet vermoeden, een berg in Myanmar. De berg is niet zomaar een berg maar heeft jaren dienst gedaan als stratovulkaan. De laatste uitbarsting van deze vulkaan was in het jaar 442 voor Christus. Boven op deze vulkaan is een boeddhistisch klooster gebouwd. Deze vulkaan met een hoogte van ruim 1500 meter steekt met kop en schouders boven al het andere in de omgeving uit. In de wijde omgeving rondom de berg zijn geen andere hoge bergtoppen te vinden, waardoor het een unieke situatie is. Voor de inwoners van Myanmar is deze berg eigenlijk wat de berg Olympus was voor de Grieken. De Birmezen geloven namelijk dat de heilige geesten hier wonen. De geesten, ook wel nats genoemd, worden op deze plek vereerd. Op deze bijzondere vulkaan is er dus naast het tempelcomplex van de boeddhisten een heiligdom voor de geesten. Mount Popa is tevens een belangrijk bedevaartsoort. De top van Mount Popa is te bereiken door middel van het lopen van maar liefst zevenhonderd treden naar de top. Dit alles over een overdekte trap. Onderweg kom je langs tal van kleine winkeltjes en zul je veel apen tegenkomen die op deze berg wonen. Eenmaal boven aangekomen is het oude klooster te bezoeken. Let wel op dat de hele trip op de berg, inclusief de zevenhonderd treden, op blote voeten gedaan zal moeten worden aangezien dit een heilige plaats is. Wanneer het klooster niet helemaal aan je verwachtingen voldoet blijft deze trip toch zeker de moeite waard. Doordat de berg echt met kop en schouders boven het omliggende land uitsteekt kun je namelijk ontzettend ver kijken en kun je genieten van een fantastisch uitzicht. Deze berg en bedevaartsplaats is het gemakkelijkste te bezoeken vanuit de stad Bagan. De berg ligt op ongeveer een halfuurtje rijden vanaf deze stad. Een taxiritje naar de vulkaan kost je ongeveer €30,- per taxi.

     

Plaatsen

Naast deze fantastische bezienswaardigheden heeft Myanmar uiteraard ook nog een aantal plaatsen die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken. Uiteraard snappen we ook dat als je op vakantie gaat naar Myanmar, je niet alle ruimte hebt om te bepalen waar je naartoe kunt gaan. Toch gaan we je proberen te overtuigen om deze drie steden te bezoeken, aangezien deze steden echt een bezoekje waard zijn! Daarnaast is er als toerist altijd wel iets te regelen wanneer het gaat om het bezoeken van meerdere plaatsen tijdens je vakantie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een georganiseerde busreis in het land van aankomst. Voor meer informatie en mogelijkheden kun je het beste even naar de receptie van je hotel toe gaan of contact opnemen met de reisorganisatie waar je mee reist.

Yangon (Rangoon)

Yangon, internationaal vooral bekend onder de naam Rangoon, was tot november 2005 de hoofdstad van Myanmar. De stad is, ondanks het feit dat het niet meer de hoofdstad is van het land, nog steeds de grootste stad die het land rijk is. In Yangon wonen ruim vijf miljoen mensen. De eerste documentatie over het bestaan van deze plaats komt uit het begin van de elfde eeuw. De stad werd gesticht als “Dangon” door de Mon-bevolking. De plaats was lange tijd, door haar gunstige ligging, een vissersdorpje. Tijdens een brand in het jaar 1841 werd de stad volledig verwoest. De stad werd uiteindelijk volledig weder opgebouwd door de Britten tijdens de kolonisatie en werd door de Britten gezien als de hoofdstad van het gekoloniseerde land. In de stad zijn dan ook nog veel gebouwen te vinden uit de tijd van de kolonisatie. Verder zijn er tal van prachtige boulevards te vinden in de stad en kun je er heerlijk wandelen langs het water. De stad beschikt over fantastische bezienswaardigheden waaronder ook de Shwedagon Pagode valt, die we eerder al besproken hebben op deze pagina. Verder is de stad zeer geliefd onder toeristen en is hier nagenoeg alles te vinden wat je nodig hebt tijdens een vakantie. Daarnaast is Yangon voor de meeste toeristen de eerste plek die aangedaan wordt tijdens een vakantie aan Myanmar. Op slechts negentien kilometer van het centrum van Yangon is namelijk de internationale luchthaven te vinden waar vluchten uit het de hele wereld aankomen en vertrekken. Daarnaast wordt deze luchthaven ook gebruikt voor vluchten naar andere Aziatische steden en zelfs de binnenlandse vluchten gaan vanaf deze luchthaven.

Mandalay

Mandalay is de tweede stad van Myanmar en is tevens de provinciehoofdstad van de provincie Mandalay. De stad ligt ruim 700 kilometer ten noorden van Yangon en heeft zo’n één miljoen inwoners. Inclusief de omliggende dorpen en steden bevat het stedelijk gebied van Mandalay zo’n tweeënhalf miljoen inwoners. De locatie van de stad werd gekozen omdat dit een voorspelling was van Boeddha. In de stad zijn verschillende toeristische attracties te vinden, waarvan de bekendste de Mandalayheuvel is. Deze heuvel van ruim 200 meter hoog kan worden beklommen door middel van het lopen van ruim 1700 traptreden. Eenmaal boven aangekomen staat je een adembenemend uitzicht te wachten over de stad. Daarnaast is Mandalay het religieuze centrum van Myanmar en zijn hier honderden boeddhistische bouwwerken te vinden. Een bezoekje aan de 729 stoepa’s waarin de complete Triptaka is gegraveerd is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Alle marmeren stenen waarin dit gedaan is zijn geplaatst in een minipagode, waardoor dit samen het grootste boek ter wereld vormt. Mandalay is te bereiken per bus vanuit andere steden en beschikt tevens over een vliegveld. Dankzij de binnenlandse vluchten kun je je comfortabel en snel begeven naar andere locaties in het land. Mandalay is , vanaf het jaar 1861, tijdelijk de hoofdstad van het land geweest. Twee jaar voordat de stad tot de Birmese hoofdstad benoemd werd, werd de laatste hand gelegd aan de bouw van de stad. De datum van de voltooiing van de stad, 23 mei 1859, is gegraveerd in alle deurposten van de poorten die de stad rijk is.

Pegu - Bago

Pegu, ook wel bekend als Bago, is ook één van de grotere steden die Myanmar rijk is. De stad ligt zo’n 80 kilometer ten noordoosten van Rangoon. Pegu is de hoofdstad van de provincie Bago. Daarnaast is de stad tot twee keer toe de hoofdstad geweest van een rijk in Myanmar. De geschiedenis van deze stad gaat ver terug, namelijk naar ons jaar nul. Rond die tijd waren het de Mon die zich vestigden op de plek waar nu de stad Pegu te vinden is. Ze stichtten aldaar een rijk en namen de stad Pegu als hoofdstad. Ruim tien eeuwen hielden de Mon zich groot, totdat ze werden verslagen door de Birmanen. Zij namen een groot gedeelte van het gebied over en stichtten hun hoofdstad een stukje noordelijker. Er waren meerdere oorlogen in de regio en daardoor zijn er ook tal van invloeden terug te vinden in deze stad. De stad Pegu is vooral bekend vanwege haar enorme Boeddha, de Boeddha van Schwethalyaung. Deze Boeddha is maar liefst 55 meter lang en werd gebouwd in het jaar 994 na Christus. In 1881 werd deze teruggevonden toen er een spoorlijn aangelegd zou worden. De Boeddha was compleet overwoekerd door de Birmese jungle. De Boeddha is over de hele wereld bekend en wordt vaak afgebeeld op foto’s van Boeddha. Verder is Pegu ook bekend door de Kyaikpun Pagode. Hier zijn een viertal Boeddha’s te vinden die rug aan rug zitten. Deze beelden zijn per stuk maar liefst 30 meter hoog en voor een ieder vrij te bezoeken.

 

Inwoners

Myanmar is, net zoals veel landen in Azië, een land met veel inwoners. In 2016 waren er in Myanmar bijna 57 miljoen inwoners. Dit komt omgerekend neer op zo’n 82 inwoners per vierkante kilometer. Echter is dit één van de dunst bevolkte landen in heel Zuidoost-Azië. De bevolking van Myanmar is relatief jong, de gemiddelde levensverwachting in Myanmar is ongeveer 66 jaar. De levensverwachting voor vrouwen ligt iets hoger dan de levensverwachting voor mannen. Meer dan de helft van de bevolking van Myanmar woont rond de stad Rangoon. De stad Rangoon is dan ook de grootste stad van het land met ruim 4 miljoen inwoners. Door de urbanisatie in de jaren tachtig van de vorige eeuw is het inwonersaantal van deze stad met meer dan dertig procent gestegen. Mandalay en Nas Pyi Taw volgen op plaats 2 en 3 met beide ongeveer 1 miljoen inwoners. De laatste jaren is er in Myanmar sprake van suburbanisatie. Suburbanisatie is, kort gezegd, de verhuizing van mensen vanuit de stad naar het omringende platteland. Daardoor ontstaan er steeds meer dorpen en worden stedelijke gebieden eigenlijk continue groter. Myanmar beschikt over meer dan 130 subgroepen in de samenleving. De drie belangrijkste groepen binnen de bevolking zijn de Mon-Khmer, de Tibeto-Birmanen en de Sino-Tai. De grootste etnische groep in Myanmar zijn de boeddhistische Birmanen, ook wel bekend als de Bamar. Bijna 70% van de bevolking behoort tot deze groep. De meeste Bamar wonen in en rondom Rangoon, daarnaast zijn ze dominant aanwezig op alle vlakken in het land. Daarnaast wordt het Bamar door bijna iedere inwoner van Myanmar begrepen.

 

Talen

De belangrijkste taal in Myanmar is het Birmaans, de taal is dan ook de officiële taal van het land. Ruim 32 miljoen mensen spreken de taal als moedertaal, daarnaast is het voor zo’n tien miljoen mensen de tweede taal. De taal wordt niet alleen gesproken in Myanmar maar is ook een belangrijke taal in Thailand, Maleisië en Singapore. Het Birmaans is onderdeel van de Tibeto-Birmaanse talen wat een onderfamilie is van de Sino-Tibetaanse talen. Naast een eigen taal heeft het Birmaans ook haar eigen Birmese schrift. Verder zijn er ook nog andere talen in het land, waaronder de taal Mon. De taal Mon behoort tot de Mon, wat een bevolkingsgroep is die vooral in Myanmar en Thailand wonen. Deze taal is vandaag de dag nog steeds van groot historisch belang. De Birmanen hebben namelijk in de vroege middeleeuwen het alfabet van de Mon overgenomen. Echter wordt deze taal vandaag de dag met uitsterven bedreigd, aangezien de jeugd door maatschappelijke druk overgaat op het Birmaans. De taal van Myanmar, het Birmaans, is een toontaal. Bij een toontaal kan iedere lettergreep op verschillende toonhoogtes worden uitgesproken met soms nauwelijks tot geen verschil. Daardoor wordt de taal, zeker voor mensen die geen toontaal spreken, in sommige gevallen een lastig te begrijpen taal. Door te wisselen van toonhoogte kunnen woorden een andere betekenis krijgen. Verder beschikt het Birmees niet over lidwoorden, zelfstandige naamwoorden en is er ook geen meervoudsvorm. Door de kolonisatie spreken de meeste inwoners van Myanmar ook wel een paar woorden Engels. Echter is het wel zo dat je met het de Engelse taal het meest kunt bereiken in de grote steden en de toeristische trekpleisters. In de kleine dorpjes in de bergen raden we je aan om een tolk en gids mee te nemen op reis.

 

Vervoer

Het reizen naar Myanmar kan uiteraard per vliegtuig. Aangezien Myanmar vrij ver weg ligt zijn er geen directe vluchten naar het land te vinden, in alle gevallen zal er een tussenlanding nodig zijn om bij te kunnen tanken. Eenmaal aangekomen in Myanmar zijn er tal van vervoersmogelijkheden. Het grootste probleem op het gebied van vervoer zijn de slecht onderhouden wegen, hier lijkt ook de komende jaren vrij weinig verandering in te komen. In Myanmar zijn tal van mogelijkheden op het gebied van openbaar vervoer. De bus is in het land de meeste gebruikelijke en tevens de meest gemakkelijke manier om je te verplaatsen. Er zijn verschillende typen bussen, zo zijn er speciale bussen voor toeristen en gewoon de standaard lijnbussen. Verder is het ook mogelijk om tussen een aantal steden de trein te nemen, echter is de trein over het algemeen een minder fijne manier om je te verplaatsen. De treinen zijn wat vervallen en zijn een stuk minder comfortabel dan de bussen. Echter kom je met de trein wel langs fantastische plekken. Binnen de steden zijn er ook tal van mogelijkheden om je te kunnen verplaatsen, zo zijn er bijvoorbeeld veel taxi’s te vinden die je naar bestemmingen toe kunnen brengen. De taxi’s in Myanmar zijn vrij goedkoop. Verder is het ook mogelijk om fietsen en scooters te huren voor relatief lage prijzen. Wanneer je naar de andere kant van het land wil reizen is het ook zeker mogelijk om met het vliegtuig te gaan. Alle grote toeristische bestemmingen beschikken namelijk over een klein vliegveld. Wel raden we aan om de tickets voor een vlucht te boeken op de luchthaven zelf. Het kan namelijk voorkomen dat binnenlandse vluchten geannuleerd of gewijzigd worden, waardoor je planning helemaal in de war kan raken.

 

Keuken

De keuken van Myanmar is niet een hoogstaande keuken zoals bijvoorbeeld de keukens van China, Thailand of India. De Birmese keuken is namelijk een echte volkskeuken. Wel heeft de keuken tal van gebruiken en ingrediënten overgenomen vanuit keukens van omliggende landen. Zo worden bijvoorbeeld de Indiase kruiden gebruikt, wordt er veel gebruik gemaakt van de pittige smaak van Thais voedsel en wordt het eten bereid op Chinese manier. Voor de Birmezen is eten erg belangrijk en dit wordt dan ook gezien als een belangrijke sociale activiteit. En juist daarom hoeft het eten echt niet super te zijn. De basis van de maaltijden in Myanmar is rijst. Daarbij wordt bijvoorbeeld een curry van groenten geserveerd die veel milder van smaak is dan bijvoorbeeld de Indiase. Uiteraard kunnen er aan de curry ook sliertjes vis, kip of rund worden toegevoegd. Verder wordt er in Myanmar ook veel fruit gegeten. Of je nu op zoek bent naar een heerlijke doerian, mango of zelfs aardbeien, in Myanmar is het allemaal te verkrijgen. Verder is thee de nationale drank van het land, er zijn dan ook tal van leuke theehuisjes te vinden. In de theehuisjes krijg je, naast een heerlijke kop thee, tal van lekkere tussendoortjes voorgeschoteld. Een bezoek aan een theehuisje tijdens je vakantie is dan ook zeker aan te raden, zo kun je genieten van de echte Birmese gebruiken en leer je al snel de cultuur van het land kennen. In Myanmar is ook alcohol te verkrijgen, zo zijn er bijvoorbeeld de eigen biermerken Tiger en Mandalay. De inwoners zelf drinken (bijna) geen alcohol, dit is namelijk een eeuwenoude traditie binnen het boeddhisme.

 

Veiligheid

Over het algemeen wordt Myanmar gezien als een land waar je als toerist veilig naar toe kunt reizen. Wel is het zo dat er in Myanmar veiligheidsrisico’s zijn. Op veel plekken in het land is er sprake van een godsdienstige strijd tussen moslims en boeddhisten, wat ook door sommige toeristen soms als beangstigend wordt ervaren. Wanneer je naar Myanmar afreist is het aan te raden om niet in de buurt te komen van politieke bijeenkomsten en protesten. Verder is het goed om te weten dat Myanmar echt een boeddhistisch land is, openlijke kritiek op het boeddhisme kan hier dus ook zeer zeker leiden tot gevangenisstraffen. Ook het hebben van bijvoorbeeld een tattoo van Boeddha wordt niet gewaardeerd. Het kan voorkomen dat er in het noorden van het land hevige overstromingen plaatsvinden. In het jaar 2015 gebeurde dit voor het laatst. Wanneer je naar Myanmar afreist is het zeker handig om te onthouden dat het regenseizoen duurt van juni tot en met oktober. In deze periode kunnen dus extreme overstromingen en verkeersproblemen ontstaan. Tevens kunnen er in deze zelfde periode orkanen voorkomen. Verder is het uiteraard wel zo, zoals in ieder land waar veel toeristen komen, dat er sprake kan zijn van zakkenrollers. Bewaar daarom ten alle tijden je persoonlijke spullen dicht op je lichaam. Koop bijvoorbeeld voor dat je op reis gaat een moneybelt zodat andere mensen niet zomaar bij je geld en andere belangrijke spullen, zoals je paspoort, kunnen komen. Denk er ook om dat niet overal in het land geldautomaten te vinden zijn en je dus op sommige momenten relatief veel geld bij je moet hebben om bijvoorbeeld activiteiten te kunnen bekostigen.

 

Medische info

Wanneer je op vakantie gaat naar Myanmar is het handig om van te voren nog even langs de dokter te gaan. Het is namelijk heel verstandig om vooraf nog een aantal inentingen te laten zetten. De inentingen zijn erg afhankelijk van het land en de tijdsperiode die je in het land gaat doorbrengen. De enige vaccinatie die verplicht is in Myanmar is die voor gele koorts. Echter is deze alleen nodig wanneer je afkomstig bent uit een land waar de gele koorts heerst, in Nederland is dat niet het geval. Wanneer je een bezoek gaat brengen aan Myanmar worden een aantal inentingen zeker aangeraden. Je kunt hierbij denken aan de inentingen voor DTP, buiktyfus en hepatitis A. Als je vertrekt voor een langere periode is het ook aan te raden om een vaccinatie te nemen tegen hepatitis B en rabiës. Wanneer je toch eenmaal bij de dokter zit is het ook handig om je even te laten inlichten over tropische ziektes zoals bijvoorbeeld malaria. Malaria komt namelijk veel voor in Myanmar. De gezondheidszorg in Myanmar is, ten opzichte van de situatie in West-Europa, overigens vrij slecht geregeld en georganiseerd. Zorg ervoor dat je een goede reisverzekering hebt en dat je een goede zorgverzekering hebt. Mocht er een ziekenhuisopname aan te pas komen raden wij aan om in ieder geval ook even contact op te nemen met de verzekeraar. Zij kunnen namelijk eventueel helpen met de juiste zorg zoeken in jouw situatie. Uiteraard kun je ook terecht bij één van de Nederlandse of Belgische organisaties in Myanmar voor meer informatie en ook zij kunnen je bijstaan waar nodig.

 

Visum

Voor een verblijf in Myanmar heb je een visum nodig. Waar het tot de verkiezingen in 2010 mogelijk was om het land in te reizen zonder visum en deze ter plaatse aan te vragen is dat vandaag de dag niet meer mogelijk. Er zijn verschillende manieren om aan een visum te kunnen komen. Wanneer je in Nederland of België bent is het in veel gevallen het makkelijkste en handigste om naar het consulaat in Breda of de ambassade in Brussel toe te reizen. Beide plekken kunnen je voorzien van een visum en eventuele extra informatie over het land. Naast een bezoek aan het consulaat of de ambassade is het ook mogelijk om je visum online te regelen. Je kunt gemakkelijk online via eVisa het juiste visum aanvragen. Je krijgt dan een brief met goedkeuring toegestuurd, neem deze brief mee op vakantie en je krijgt ter plaatse je visum. Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat je een bedrag van 50 dollar zal moeten betalen per creditcard. Wil je je visum zelf online regelen bij een bureau dat gespecialiseerd is in visa? Dan is YourVisa zeker ook aan te raden. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het verzorgen van visa voor landen in onder andere Azië. Het bedrijf kan visa aanbieden tegen de beste prijzen dankzij haar ruime ervaring en connecties. Wanneer je van plan bent om te gaan werken in Myanmar zul je ook een werkvergunning moeten aanvragen. Dit kan ook bij de ambassade of het consulaat. Heb je vragen over visa en vergunningen? Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan je uiteraard ook verder helpen en je vertellen wat je precies nodig hebt voor je vakantie!