Napels
     
 

Napels

Napels is een stad aan de zuidkust van Italië. Gelegen aan zee, aan de Golf van Napels, kijk je niet alleen uit over het water maar heb je ook zicht op de vulkaan Vesuvius. Napels is een havenstad en is qua inwoneraantal de derde stad van Italië, het inwoneraantal ligt rond de 4,4 miljoen. Helaas heeft Napels niet de beste reputatie. Wie denkt aan Napels, denkt vaak ook meteen aan de Italiaanse maffia, vervuiling en armoede. Deze donkere kant van Napels weegt echter niet op tegen de rijke historie en prachtige, authentieke Italiaanse cultuur die je hier kunt proeven. De stad ligt in een heuvelachtig gebied en heeft de grootste historische binnenstad van Europa. Een groot deel van deze binnenstad is door UNESCO gemarkeerd als werelderfgoed, hier zul je je ogen dan ook uitkijken. Je vindt hier alles waar je naar op zoek bent in een Italiaanse stad: kunst, cultuur, geschiedenis en authentieke Italiaanse gastronomie. Met meer dan 15 verschillende musea en een eigen universiteit neemt de stad ook een belangrijke positie in op het gebied van historie en educatie. Daarnaast wordt Napels vaak aangemerkt als het middelpunt van de Italiaanse gastronomie. Veel typisch Italiaanse gerechten zijn afkomstig uit Napels of zijn in ieder geval bekend geworden via Napels. Er wordt vaak gezegd dat Napels de enige plek is waar pizza nog op de juiste wijze bereid wordt: Met vers deeg, olijfolie, basilicum, tomaten en mozzarella. In Napels vind je de idyllische Italiaanse straatjes met de typisch Italiaanse mensen. Houd je dus van Italië en haar cultuur, dan moet je Napels zeker gezien hebben. Er is een bekende uitspraak van Goethe over Napels: eerst Napels zien, dan sterven. Of in het Italiaans: “Vedi Napoli et poi muori”. Kortom, zorg dat je Napels ooit in je leven gezien hebt.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Napels ligt op maar 3 uurtjes vliegen van Amsterdam. Geen enkele reden dus om niet een paar dagen uit te trekken om deze stad te bezichtigen. Een paar dagen zul je wel nodig hebben, want er is hier genoeg te zien. Van kastelen en paleizen tot theaters en kerken, maar ook grote hoeveelheden musea en prachtige pleintjes en straatjes, je hoeft je hier geen moment te vervelen. We lichten graag een aantal bezienswaardigheden voor je uit, maar daarmee hebben we lang niet alles besproken wat Napels te bieden heeft.

 

Centro storico

Centro storico, oftewel het historisch centrum van Napels, is het grootste historische stadscentrum van Europa. Het is ook een erkend historisch centrum, want van de 17 km² die het centrum groot is, wordt 9,81 km² door UNESCO aangemerkt als wereldcultuurerfgoed. Je vindt hier oude gebouwen, prachtige kerken en paleizen in barokke stijl. Daarnaast kun je eindeloos dwalen door de smalle Italiaanse steegjes, waar leuke kleine pizzaria’s en koffiebarretjes liggen. Nergens proef je de authentieke Italiaanse sfeer zo goed als in het historische centrum van Napels. Het lijk wel een openluchtmuseum. Wie houdt van oude architectuur, kan hier zijn hart ophalen. Nadat je een tijdje hebt rondgedwaald door de vele steegjes, ga je lekker op een terras op een van de “piazza’s”, oftewel pleinen, zitten en geniet je van een echte Italiaanse maaltijd zoals “La mama” hem zou bereiden. Net buiten het historisch centrum vind je overigens de wijk Quartieri Spagnoli, de meest beruchte wijk van Napels. Het is een arme wijk waar de maffia nog veel macht heeft. Toch mag dit beeld ook niet ontbreken in je bezoek aan Napels, het hoort er namelijk bij. In deze wijk worden ook wandelingen met gids georganiseerd, mocht je het alleen niet prettig vinden.

 

Palazzo Reale

Er liggen meerdere paleizen in Napels, maar het Palazzo Reale wordt vaak ook wel benoemd tot een van de mooiste paleizen van heel Italië. Je vindt dit paleis in de wijk Toledo en het bestaat onder andere uit een theater, een koetshuis, een paleistuin en een eigen kapel. Het paleis werd gebouwd voor de onderkoning Fernández Ruiz de Castro. Het Palazzo Reale ligt aan het plein Piazza del Plebiscito, wat vaak wel het mooiste plein van Napels genoemd wordt. Aan de andere kant van het plein vind je ook de kerk San Francesco di Paolo. Vanaf het plein loop je rechtstreeks de volkswijk Santa Lucia in, een wijk met smalle straatjes en balkonnetjes vol wapperend wasgoed. Heb je na het bezoeken van Palazzo Reale nog niet genoeg koninklijke architectuur gezien, bezoek dan zeker ook het Palazzo della Spagnolo en het Palazzo Sanfelice. Deze paleizen werden beide ontworpen door dezelfde architect, Ferdinando Sanfelice. Een stukje buiten de stad vind je nog een paleis in barokke stijl, waar ooit de koningen van Napels en Sicilië woonden. Dit is het paleis van Caserta, met meer dan 1200 kamers en een tuin vol fonteinen van wel 3 kilometer lang.

 

Castel Nuovo en Castel Dell’Ovo

Na de paleizen van Napels zijn ook zeker de bekende kastelen een bezoekje waard. Het 13e eeuwse Castel Nuovo is een bekend plaatje in de stad Napels. Bij de locals staat het meer bekend als Maschio Angioino, de oude naam. Dit indrukwekkende kasteel werd, net als de Dom, gebouwd in opdracht van Karel I van Anjou. Hierna werd het een aantal keer verbouwd en kreeg het zijn nieuwe, bekende naam Castel Nuovo. In het kasteel ligt een museum waar vele kunstschatten en schilderijen te bewonderen zijn. Iets verderop, aan het water, ligt het 15e-eeuwse Castel Dell’Ovo. Dit kasteel ligt op een eilandje, genaamd Megaride. Het is een groot en imposant kasteel met twee torens, met het vasteland verbonden door een 100 meter lange brug. Deze brug is een populaire locatie voor het nemen van trouwfoto’s, je zult hier tijdens je bezoek dus vast een bruidspaar tegenkomen. Vanuit het kasteel kijk je uit over de zee en de Amalfi kust, een prachtig gezicht. Onder aan het kasteel ligt een ontzettend klein vissersdorpje, Borgo Marinari. Dit dorpje heeft een eigen haventje en allerlei leuke restaurantjes en terrasjes waar je weer kunt genieten van die typisch Napolitaanse specialiteiten en een glaasje limoncello.

 

Teatro San Carlo

Aan historie geen gebrek in Napels, want hier vind je ook het oudste nog bestaande operatheater in Europa. Het Teatro San Carlo, voluit Real Teatro di San Carlo genoemd, is een van de beroemdste theaters ter wereld. Het werd in 1737 voltooid, maar werd in 1816 grotendeels verwoest door een grote brand. Gelukkig werd het in de 19de eeuw herbouwd en in ere hersteld. Tenzij er een voorstelling bezig is, kun je de grote zaal op eigen initiatief bezoeken. De enorme theaterzaal heeft 6 verdiepingen met wel 184 aparte balkons, die plek bieden aan 3000 mensen. Het theater is gebouwd in neoklassieke stijl en straalt precies die luxe en weldaad uit die je bij een theater verwacht. De enorme rode, fluwelen gordijnen en de hoge plafonds, versierd met goud en voorzien van een plafondschildering, het plaatje is helemaal compleet. De rest van het theater kun je overigens ook bezoeken, maar dit kan alleen op georganiseerde momenten met een gids. Je komt dan onder andere langs de koninklijke loge en de foyer. Echt eens een avond chique eropuit? Reserveer dan kaarten voor een opera in het theater om het gebouw en haar akoestiek ook in vol ornaat mee te maken.

 

De Vesuvius en Pompeï

Op ongeveer 20 kilometer afstand van Napels, ligt de vulkaan Vesuvius. Maak een wandeling naar de top van de vulkaan en je waant je plotseling haast in een maanlandschap. De Vesuvius is nog een actieve vulkaan en je kunt hier meer dan 9 verschillende wandelroutes volgen. Als het weer helder genoeg is, kun je vanaf de top ook mooi uitkijken over Napels. Als je tijd hebt, moet je ook zeker een kijkje nemen in de stad Pompeï. Deze indrukwekkende historische vondst moet je echt gezien hebben als je in de buurt bent. Pompeï werd in het jaar 79 na Christus volledig bedolven onder lava en as, tijdens een uitbarsting van de Vesuvius. Hierdoor is de stad ontzettend goed bewaard gebleven en is het een van de best bewaarde Romeinse steden ter wereld. Je kunt op eigen gelegenheid rondlopen in Pompeï, of je kunt een georganiseerde rondleiding boeken met een gids. Dat laatste is erg leuk als je meer wilt weten over de historie van Pompeï en de archeologische ontdekkingen die hier gedaan zijn. Een bezoek aan Pompeï is zeer indrukwekkend en mag eigenlijk niet ontbreken aan jouw reis naar Napels.

 

Duomo di Napoli

De Dom van Napels ligt in het historisch stadscentrum, maar is zo’n iconische bezienswaardigheid in de stad dat deze de moeite van het vermelden zeker waard is. Deze witte kathedraal is de grootste kerk van de stad en de bouw begon al in de 13e eeuw. In 1315 werd de kerk ingewijd en in gebruik genomen. Twee bestaande oudere kerken werden verwerkt in de nieuwe Duomo, en dat kun je duidelijk zien wanneer je in de Dom staat. In de linkervleugel liggen namelijk de basiliek Santa Restituta en een 6de eeuwse doopkapel genaamd San Giovanni. Het populairste gedeelte van de Dom is echter de kapel van San Gennaro. Op het hoofdaltaar van deze kapel staat een zilveren borstbeeld, dat de echte schedel van de heilige Sint Januaris bevat. Ook worden er in de Dom twee urnen bewaard, die volgens de legende het gestolde bloed van Sint Januaris zouden bevatten. Eens per jaar vindt er een ritueel plaats waarbij de urnen naast het hoofd geplaatst worden. Op wonderbaarlijke wijze zou het gestolde bloed dan weer vloeibaar worden. De Dom wordt in de volksmond vaak ook wel Cattedrale di San Gennaro genoemd, want Kathedraal van Sint Januaris betekent.

 

Keuken

We noemden het al een paar keer; in Napels kun je Italiaans eten zoals het echt bedoeld is. De Napolitaanse keuken staat bekend als een van de beste ter wereld. Met name de pizza, die in Napels ontstaan zou zijn, wordt hier nog bereid “zoals het hoort”. Dat wil zeggen dat de pizza belegd wordt met tomatensaus, basilicum, olijfolie en mozzarella en wordt gebakken in een houtoven. Daarnaast kun je vanwege de ligging aan de zee ook veel vis en schaaldieren eten in Napels. Als nagerecht kun je kiezen voor een “dolce”, een zoet dessert. Denk bijvoorbeeld aan bladerdeegkoekjes, gevuld met ricotta, kaneel, vanille en fruit. Of natuurlijk handgemaakt Italiaans schepijs, echte “gelato”. Qua drinken moet je zeker eens een echte Italiaanse espresso proeven in een van de vele koffiebarretjes die je in de smalle straatjes vindt. En ben je op zoek naar een alcoholische versnapering? Ga dan voor een limoncello. Dit is een sterke citroenlikeur, gemaakt van citroenen uit de boomgaarden van het nabijgelegen Sorrento. Liever iets minder sterks? Dan zijn er in de omgeving van Napels ook genoeg wijngaarden waar heerlijke wijn vandaan komt, zoals de wijngaard op de hellingen van de Vesuvius, waar monniken Lacrima Christi (witte wijn) verbouwen.

 

Talen

Aangezien Napels in Italië ligt, lijkt het voor zich te spreken dat de officiële taal hier Italiaans is. Echter wordt het Italaans in Napels met zo’n zwaar dialect gesproken, dat het bijna een aparte taal genoemd zou kunnen worden. Dit dialect wordt dan ook Napolitaans genoemd en is te vergelijken met het Catalaans in Spanje. Er is veel discussie of het Napolitaans geen zelfstandige taal zou moeten worden in plaats van een Italiaans dialect. Het Napolitaans wordt namelijk niet alleen in Napels gesproken, maar ook in een groot deel van Zuid-Italië, waaronder Campanië, Basilicata en in het noorden van Calabrië. Napolitaans is een Romaanse taal die wel verwant is aan het Italiaans, maar qua uitspraak stukken moeilijker is. Klinkers worden vaak toonloos uitgesproken en veel woorden worden ademloos aan elkaar geplakt. Wanneer er woorden aan elkaar worden uitgesproken, kunnen de medeklinkers van die woorden ook nog eens veranderen. Je kunt je vast voorstellen dat het Napolitaans voor een Noord-Italiaan lastig te verstaan moet zijn. Spreek jij een beetje Italiaans, dan zul je het Napolitaans waarschijnlijk toch moeilijk kunnen volgen. Op de meeste toeristische plekken spreken de Napolitanen vaak wel wat Engels, maar het niveau van het Engels in Italië is over het algemeen vrij gebrekkig.

 

Geschiedenis

Napels werd rond 800 voor Christus gesticht door inwoners van de Griekse kolonie Cumea, en werd destijds Néa Pólis genoemd, wat “Nieuwe stad” betekent. In de 4de eeuw voor Christus werd Napels min of meer gedwongen om een bondgenoot van Rome te worden. Tijdens het Romeinse Rijk bleef het een belangrijke stad, maar werd de Griekse oorsprong langzaam steeds Latijnser. Toen de Vesuvius uitbarstte en Pompeï verwoest werd, werd Napels hierbij ook flink beschadigd. Hierna werd de stad meerdere malen veroverd, onder andere door Islamitische piraten en zelfs door de vikingen. In de vroegmoderne tijd was Napels een van de belangrijkste financiële steden in Europa en zelfs in de 18de eeuw was Napels nog groter dan hoofdsteden als Rome, Amsterdam en Madrid. In 1906 barstte de Vesuvius nogmaals uit en werd er grote schade aangericht in Napels. Omdat dit de laatste grote uitbarsting was, verwachten sommige experts dat er zeer binnenkort weer een nieuwe uitbarsting plaats kan vinden. Napels staat ook wel bekend als een stad waar de maffia nog veel invloed heeft. Dit is gegroeid nadat na 1945 de fascisten verdwenen uit de stad. Zij hielden tot die tijd de maffia grotendeels in bedwang. De zogenoemde Camorra heeft tot op heden veel macht in de stad.

 

Vervoer

Napels heeft een eigen vliegveld, Capodichino genaamd, op 7 kilometer van het centrum. Het is een vrij klein vliegveld, maar vanuit Amsterdam vertrekken bijna dagelijks vluchten rechtstreeks naar Napels. Vanuit het vliegveld kun je voor ongeveer €2 een bus nemen naar het Centraal Station van Napels. Eventueel kun je ook met de trein naar Napels reizen, soms zul je hierbij wel moeten overstappen in Milaan. Met het vliegtuig doe je er echter maar een uurtje of 3 over, je bent er dus zo. In Napels zelf kun je gebruik maken van de metro, bus, tram of een kabeltrein die door de stad wordt voortgetrokken. Het verkeer in Napels is ontzettend druk en chaotisch en de inwoners van Napels staan niet bekend om hun veilige rijstijl. Door de verkeersdrukte kan een busrit of tramrit lang duren, vaak sta je lang stil in het verkeer. De metro is daarom de meest betrouwbare oplossing als je geen kostbare tijd kwijt wilt raken in de file. Je zou eventueel een auto kunnen huren, maar dit is niet aan te raden gezien de verkeerssituatie in de stad. Ook is het huren van een auto vaak erg duur en moet je minstens 21 jaar oud zijn en een rijbewijs hebben dat minstens een jaar oud is.

 

Veiligheid

Napels staat bij veel mensen bekend als een gevaarlijke stad. Dit heeft grotendeels te maken met de aanwezigheid van de Italiaanse maffia in de stad. Nou is Napels niet direct de meest veilige stad in Europa, maar de situatie is zeker niet zo erg dat je deze stad als toerist zou moeten mijden. Het is, zoals in meerdere grote steden, niet verstandig om ’s avonds alleen over straat te lopen en je kunt sommige wijken beter niet bezoeken, of alleen onder begeleiding van een gids. Met name in de wijk Quartieri Spagnoli is de Camorra nog volop aanwezig en door de armoede in deze wijk ligt de criminaliteit ook een stuk hoger. Je zult bij binnenkomst in deze wijk ook al zien dat je hier liever niet alleen loopt, er is overal graffiti te zien en het oogt wat vervuild. Verder moet je bij een bezoek aan Napels alert zijn zoals je dat in elke grote stad bent: draag geen opzichtige dure sieraden, loop niet te koop met dure spullen en houd je tas en waardevolle items altijd goed in de gaten. Zorg dat je een goede reisverzekering hebt, voor het geval dat er iets gestolen wordt.