Nicaragua
     
 

Nicaragua

In Centraal-Amerika, tussen de Grote Oceaan en de Caribische zee, ligt de republiek Nicaragua. Het is het grootste land in deze regio, maar tegelijkertijd ook een van de meest dunbevolkte landen. Op een oppervlakte van bijna 130.000 vierkante kilometer leven slechts zes miljoen mensen. Deze inwoners zijn voornamelijk geconcentreerd in de verschillende steden van Nicaragua. Hierdoor is het land gevuld met prachtige ongerepte natuur, ideaal voor de avontuurlijke reiziger die graag de wilde natuur ontdekt. Door de grote oppervlakte van het land is er een groot verschil in het landschap te merken. De oostzijde is gevuld met dichtbegroeide regenwouden, terwijl de westzijde ontzettend bergachtig is. Het land was in handen van de indianen, tot de Spanjaarden Nicaragua kwamen bezetten in 1522. Vanaf dat moment was het land een Spaanse kolonie, en deze invloed is vandaag de dag nog steeds voelbaar. In 1838 werd Nicaragua onafhankelijk, waardoor er een strijd ontstond tussen de verschillende politieke partijen die graag de leiding over het land wilden. Deze strijd zorgde meteen voor een tweedeling tussen de twee grootste steden in het land: León, waar de linkse partijen zich ophielden, en Granada, de thuisbasis voor de rechtse partijen. De Amerikanen hebben meerdere keren ingegrepen om de politieke onrust te verminderen, door deals te sluiten met de conservatieve regering van het land. Wie een reis boekt naar dit prachtige land kan gelukkig wel op zoek naar rust. Door de uitgestrekte natuurgebieden is het een ideale bestemming voor iedereen die zich graag even afsluit van de buitenwereld. Tegelijkertijd zijn er ook een aantal prachtige historische steden te vinden in het land. Het is dus ook mogelijk om wat van de lokale cultuur mee te krijgen tijdens een bezoek aan Nicaragua. De Spaanse cultuur is nog steeds voelbaar, maar de inwoners hebben in de eeuwen na de Spaanse bezetting echt een eigen manier van leven gevonden. Tijdens een bezoek aan dit prachtige land kun je je helemaal onderdompelen in de tropische sfeer van Nicaragua, en genieten van de unieke natuur en cultuur om je heen.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Tijdens een bezoek aan Nicaragua kun je ontzettend veel mooie dingen zien en beleven. Het land staat bekend om de tropische landschappen die je er kunt vinden, maar ook de lokale geschiedenis en cultuur zijn interessant om te ontdekken tijdens een bezoek. Natuurliefhebbers kunnen dan ook hun hart ophalen aan de prachtige vergezichten die het land te bieden heeft. Wandeltochten door de mooiste stukken natuur kunnen zeker niet ontbreken aan een vakantie in dit land. Ook de verschillende vulkanen in Nicaragua zijn een bezoekje waard. Wie het toch liever in de steden zoekt heeft ook meer dan genoeg bezienswaardigheden om te bezoeken. Steden zoals León en Granada zijn gevuld met mooie historische gebouwen, die worden afgewisseld met de moderne cultuur van Nicaragua. Wie een reis naar dit land maakt, staat dus een ontzettend diverse vakantie te wachten.

 

Isla de Ometepe

Nicaragua bevindt zich vlakbij verschillende tektonische breuklijnen, wat betekent dat de aarde hier kan verschuiven. Dit verklaart waarom er meerder vulkanen in het land te vinden zijn. Deze zijn namelijk ontstaan doordat de aarde is verschoven, en een hoge krater veroorzaakte. Twee van de vulkanen in Nicaragua zijn te bezoeken op dit eiland: Isla de Ometepe. De naam van het eiland stamt af van de taal van de oorspronkelijke bewoners van het land, en is te vertalen als “twee bergen”. Het eiland bevindt zich niet in de zee, zoals je misschien zou verwachten, maar ligt in het grote meer van Nicaragua. Dit zoetwatermeer is het grootste van Centraal-Amerika, en huisvest meteen het grootste eiland van Nicaragua. Het eiland is te bezoeken, zodat je de twee vulkanen van dichtbij kunt meemaken. Dit is een echte unieke kans, en Isla de Ometepe is dan ook meteen een van de mooiste bezienswaardigheden die het land te bieden heeft. De twee vulkanen worden de Concepcion en de Maderas genoemd, waarbij slechts een van de twee vandaag de dag nog actief is. De Maderas is een dode vulkaan, dus deze zal nooit meer uitbarsten. De Concepcion zorgt geregeld nog voor een uitbarsting, dus het is altijd verstandig om goed naar de lokale bevolking te luisteren tijdens een bezoek aan het eiland. Wanneer de vulkanen zich rustig houden is het eiland de perfecte plaats voor een lange wandeling. Er zijn verschillende routes, waarbij je op de vulkanen kunt klimmen. Daarnaast is het huren van een fiets een populaire manier om het eiland te ontdekken. Met een mountainbike kun je het ruige landschap van Isla de Ometepe overwinnen, en op de mooiste plekjes van Nicaragua komen. Je hebt uitzicht over het grote meer van het land, maar ziet ook andere kleine eilandjes in dit gebied liggen. Bovendien is het natuurlijk een onvergetelijke ervaring om twee vulkanen zo dichtbij mee te maken. Een bezoek aan Isla de Ometepe is dus niet over te slaan tijdens een vakantie in Nicaragua, aangezien het een uniek stuk natuur is dat je niet snel weer tegenkomt in de wereld.

 

Fortaleza El Coyotepe

Net buiten de historische stad Masaya ligt het fort El Coyotepe. Dit fort bevindt zich op een hoge heuvel, wat natuurlijk het beste uitkijkpunt is over het grote gebied rondom Masaya. Het fort stamt uit 1893, en werd gebouwd in opdracht van de toenmalige president van Nicaragua: Zelaya. Door de ligging van Nicaragua in Centraal-Amerika is het land kwetsbaar voor invasies vanuit de Verenigde Staten. Zelaya wilde de stad Masaya beschermen tegen deze mogelijke invasies, en besloot daarom dat er een fort moest worden gebouwd bij de stad. Na de oorspronkelijke bouw werd er een kelder aan het fort toegevoegd, waar ruimte werd gemaakt voor de verschillende politieke gevangenen die Nicaragua wilde vastzetten. Deze gevangenen werden vastgehouden in de kelder zonder daglicht, zoals vandaag de dag nog steeds te zien is wanneer je door de verlaten cellen loopt. Er waren ook verschillende martelkamers ingericht in het fort, dus het is duidelijk dat een opsluiting in fort El Coyotepe een zware beproeving was. Gelukkig is het fort niet meer in gebruik als gevangenis, en is de zorg overgedragen aan de lokale scouting. Zij besloten om het gebouw open te stellen voor bezoekers. Vandaag de dag is het fort een van de vele bezienswaardigheden die rondom de stad Massaya te vinden zijn, en veel bezoekers krijgen een kijkje in de geschiedenis van Nicaragua tijdens een bezoek aan dit gebouw. Het is mogelijk om door de donkere kelders te lopen, en een beeld te krijgen van zware tijden die gevangenen hier hebben doorgebracht. Tegelijkertijd biedt de bovenkant van het fort een prachtig uitzicht over Masaya en de verdere omgeving. Je kunt verschillende vulkanen zien liggen wanneer je over dit landschap kijkt, en kunt de meren van Nicaragua in de verte zien. Bij dit fort komen natuur en cultuur bij elkaar samen. Na een duik in de donkere geschiedenis van het land, is het mogelijk om een blik te werpen over de prachtige natuur van Nicaragua. Een bezoek aan het fort is dus een ervaring die niet te missen is tijdens een reis in dit prachtige land.

 

Indio-Maìz Biological Reserve

Het landschap in Nicaragua staat bekend om de tropische wouden die voornamelijk in het oosten van het land te vinden zijn. Het land bevindt zich op een perfecte plek voor alle tropische planten en dieren, door de hoge temperatuur en de vochtigheid in het land. Deze oerwouden zijn voor het grootste deel ongerept, en een bezoek is dan ook niet altijd zonder gevaren. Het is daarom aan te raden om het tropische woud te verkennen met een gids, of in een reservaat zoals het Indio-Maìz Biological Reserve. Het behoud van dit uniek stukje tropisch bos staat centraal bij de beheerders van het woud, zodat je zeker weet dat je de natuur niet beschadigt tijdens een bezoek. Er zijn verschillende wandelroutes om te volgen in dit gebied, waarbij je je een weg baant door de gigantische bomen van Nicaragua. Een bezoek aan dit reservaat lijkt wel een stap terug in de tijd te zijn, aangezien de natuur en dieren uit een ander tijdperk lijken te komen. In het park zijn nevelwouden te vinden. Deze gebieden staan bekend om de hoge vochtigheid, maar huisvesten ook de meest unieke stukjes natuur van het hele reservaat. Woudreuzen en reuzenvarens zijn hier overal te ontdekken, en maken een bezoek aan het park onvergetelijk. Ondanks dat dit reservaat redelijk goed gereguleerd wordt, is het geen al te bekende toeristische bestemming. Hierdoor weet je zeker dat je kunt genieten van de authentieke sfeer in het gebied. Met een lokale boer kun je je een weg banen door de gigantische bomen in het reservaat, en echt genieten van een tropisch woud zoals het moet: zonder allerlei andere toeristen om je heen. Wie zich in het zuidoosten van het land bevindt, kan een bezoek aan dit reservaat echt niet overslaan. Een wandeling door een tropisch oerwoud is een unieke ervaring, en in Nicaragua krijg je de kans om deze natuur op een veilige en rustige manier te ontdekken.

 

Kathedraal van León

León is vandaag de dag niet de hoofdstad van Nicaragua, maar is dat in het verleden wel even zo geweest. Dit verklaart waarom er zoveel verschillende historische gebouwen en kathedralen in de stad te vinden zijn. Deze kathedraal, centraal gelegen aan het Parque Central in de stad, is een voorbeeld van de prachtige bouwwerken die door de jaren heen in Nicaragua zijn neergezet. De kathedraal is bijzonder om te bezoeken, omdat het de grootste kathedraal van heel Centraal-Amerika is. Er zijn dan ook verschillende bouwstijlen in het grote gebouw te herkennen, die allemaal iets weergeven over de rijke geschiedenis van het land. Zo ontdek je neoklassieke en barokke elementen in de kathedraal, die verwijzen naar de Europese geschiedenis die nog steeds voelbaar is in Nicaragua. Daarnaast heeft de kathedraal ook een typische koloniale stijl, die in veel andere gebouwen in León ook te herkennen is. De kerk is oorspronkelijk gebouwd in 1610, maar heeft daarna nog drie verschillende metamorfoses gehad. Sommige van deze veranderingen zijn het resultaat van een grote brand, maar de laatste verbouwing 1747 vond plaats om de kathedraal de unieke uitstraling te geven die vandaag de dag nog steeds te zien is. Interessant aan de bouw van de kathedraal is dat deze eigenlijk niet ontworpen was voor het stadcentrum van León. Deze stad is namelijk nooit een belangrijk centrum geweest voor Nicaragua of Centraal-Amerika. De oorspronkelijke tekeningen voor de kathedraal waren dan ook bedoeld voor het veel grotere en belangrijkere Lima, in Peru. Door een grote wisseltruc is de kathedraal toch in León gebouwd, waardoor Nicaragua nu in het bezit is van de meest grote en indrukwekkende kathedraal van heel Centraal-Amerika. Het land heeft de eigen geschiedenis verwerkt in de kathedraal, voornamelijk door prominente figuren van de Nicaraguaanse cultuur en geschiedenis een rustplek te geven in het gebouw. De bekende dichter Rubén Darío heeft een begraafplaats gekregen naast het altaar, en heeft daarmee een echte ereplaats gevonden als de belangrijkste persoon uit de geschiedenis van heel León.

     

Plaatsen

Nicaragua is een groot land, en een groot deel van de inwoners woont in een van de verschillende steden die in het land te vinden zijn. De omgeving verandert wanneer je van oost naar west reist, maar één ding blijft hetzelfde: iedere plek die je in Nicaragua bezoekt, is gevuld met natuur, cultuur en de beste sfeer. In de verschillende grote steden van het land krijg je inzicht in de historische achtergrond van Nicaragua, met voornamelijk koloniale invloeden die het land gevormd hebben. Daarnaast staan veel plaatsen in het teken van de omliggende natuur, aangezien niemand om de vulkanen van Nicaragua heen kan. Het land is nog niet overwegend toeristisch, dus je krijgt zelfs in de grootste steden de mogelijkheid om een kijkje in het dagelijks leven van de lokale bewoners te nemen, en dat omringd door de mooiste gebouwen en een tropische sfeer.

Managua

Deze hoofdstad van Nicaragua is voornamelijk het economisch centrum van het land. De stad staat eigenlijk niet bekend om het toerisme, terwijl er wel degelijk een aantal mooie dingen te zien zijn in Managua. De stad bevindt zich aan twee verschillende meren: het Nicaraguameer en het Xolotlánmeer. Hierdoor is vooral de natuur in de stad mooi, terwijl het historische karakter minder interessant is dan in andere grote steden in het land. Managua had wel een mooie historische binnenstad, maar door aardbevingen in de twintigste eeuw is dit gebied helaas ingestort. Een aantal gebouwen zijn wel gerestaureerd, maar aangezien Managua niet afhankelijk is van toerisme had het herstellen van de gebouwen geen prioriteit. Wel zorgen deze vervallen gebouwen voor mooie plaatjes in de stad. Zo is de oude kathedraal nog steeds niet gerestaureerd, maar zijn de vervallen stenen wel een sfeervol gezicht midden in deze economische stad. Managua moet haar charme vooral halen uit de natuur rondom de stad. De twee meren zorgen voor verschillende lagunes in Managua, die sfeervolle natuurgebieden veroorzaken. Zo is er de Tiscapa lagune. Dit gebied is een beschermd natuurreservaat, maar het is voor toeristen mogelijk om de lagune te ontdekken met een canopytour, waarbij je niet alleen de prachtige natuur te zien krijgt, maar ook uitzichtpunten hebt over de grote stad. Wie zich helemaal wil onderdompelen in de drukte van deze hoofdstad, kan een bezoek brengen aan de Roberto Huembes markt. Hier vind je lokale specialiteiten en de mooiste souvenirs om mee naar huis te nemen. De markt is een plaats waar de lokale bevolking en toeristen elkaar ontmoeten, tussen de vele kraampjes waar je de meest unieke spullen kunt kopen.

Granada

Wie op zoek is naar een authentieke historische sfeer maar tegelijkertijd de luxe van de grote stad wil, moet tijdens een reis in Nicaragua een bezoek brengen aan Granada. Deze grote stad bevat alle faciliteiten die je je maar kunt wensen, en heeft tegelijkertijd een historische binnenstad die een mooi kijkje geeft in de geschiedenis van het land. De kleurrijke huizen van de stad geven een sfeer aan Granada die onovertrefbaar is, en je zult je dan ook meteen thuis voelen in deze warme stad. Met smalle steegjes en kleine pleintjes heeft Granada een mediterrane sfeer, maar tegelijkertijd is het duidelijk dat je je in Centraal-Amerika begeeft door de koloniale stijl van de gebouwen. Een populair vervoersmiddel in de stad is een paard en wagen, waarmee je langs alle grote bezienswaardigheden wordt geleid. Deze ontspannen manier van reizen is ideaal voor iedereen die de stad op zijn eigen tempo wil ontdekken. Bekende bezienswaardigheden zijn onder andere de gele kathedraal die je op iedere ansichtkaart in de stad ziet. Wanneer je graag een mooi uitzicht over de stad wil hebben kun je een bezoek brengen aan de klokkentoren in Granada: de Iglesia de la Merced toren. Deze is open voor het publiek, en voor een kleine toegangsprijs kun je naar boven klimmen om de hele stad in een oogopslag te zien. Wie een lange dag in het historische centrum van Granada op een feestelijke manier wil afsluiten, moet een bezoek brengen aan Calle la Calzada. Deze straat staat bekend om de vele restaurants, cafés en barretjes die overal te vinden zijn. Met een lekkere maaltijd, of een drankje met de lokale bevolking, sluit je je avonturen in Granada op een passende manier af.

León

De warme authentieke sfeer van Granada is ook te vinden in León, alleen is deze stad een stuk kleinschaliger. Dit maakt het een populaire bestemming voor mensen die graag de rust opzoeken tijdens een reis in Nicaragua, aangezien León de twee werelden van het land goed met elkaar combineert. Aan de ene kant is er de stad met de verschillende culturele gebouwen en andere bezienswaardigheden, en aan de andere kant is er de rust en stilte die de grote natuurgebieden van Nicaragua allemaal hebben. De kathedraal van León is een grote bezienswaardigheid, aangezien het de grootste kathedraal van heel Centraal-Amerika is. De verschillende stijlen die in dit bouwwerk verwerkt zijn geven een mooi beeld van de internationale geschiedenis van Nicaragua. Wanneer je de oude binnenstad van León bezoekt, word je verwelkomd door een oude poort die toegang geeft tot de mooiste delen van deze stad. León is niet alleen een stad voor toeristen die graag de geschiedenis van Nicaragua ontdekken, want deze plaats staat ook bekend als grote studentenstad van het land. Hierdoor zijn er meer dan genoeg sfeervolle plekken in de stad te vinden waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. De studenten weten deze plekken namelijk ook in groten getale te vinden. Breng een bezoek aan een van de vele cafés en bars in de stad, en je zult je meteen kunnen onderdompelen in het studentenleven van León. Deze diversiteit zorgt ervoor dat een bezoek aan deze stad nooit verveeld. Er zijn prachtige historische gebouwen te bezoeken, maar tegelijkertijd is het ook mogelijk om te genieten van het goede leven in de stad.

 

Inwoners

Met slechts zes miljoen inwoners is Nicaragua niet bepaald een van de meest dichtbevolkte landen in Centraal-Amerika te noemen. Dit is ook een van de redenen waarom de natuur in het land zo goed intact is gebleven. Er zijn slechts een beperkt aantal steden en dorpen, waardoor het tropische landschap voor een groot deel onaangetast blijft. De inwoners van Nicaragua zijn heel erg divers, met verschillende nationaliteiten en achtergronden. Dit komt door het koloniale verleden van het land en de invoer van slaven in de tijd van de Spaanse bezetting. Ongeveer twintig procent van de bewoners van het land zijn Westers. Voor een deel komt dit omdat deze inwoners afstammen van de Spaanse bezetters, maar tegelijkertijd zijn er ook veel Europese immigranten die een nieuw leven willen opbouwen in het relaxte Nicaragua. Ongeveer 10 procent van de bewoners van dit land stammen af van de slaven die uit Afrika zijn overgebracht tijdens de Spaanse bezetting. De rest van de bevolking is een mix van inwoners uit Europa, Afrika en Zuid-Amerika. Over het algemeen staat Nicaragua bekend om de gemoedelijke sfeer in het land. De inwoners verwelkomen alle toeristen die het land bezoeken, en aangezien er nog geen massatoerisme in Nicaragua te vinden is, krijg je als bezoeker de mogelijkheid om de lokale cultuur van de inwoners goed te leren kennen. De Nicaraguanen zijn bereid om je te helpen met alle vragen die je hebt tijdens je reis. Wel is het handig om Spaans te kunnen spreken tijdens je bezoek, want deze taal is het makkelijkste om te gebruiken om met de lokale inwoners te communiceren.

 

Talen

Het zal niemand verbazen dat de meest gesproken taal in Nicaragua het Spaans is. Niet alleen de ligging in Centraal-Amerika, omringd door andere Spaanstalige landen, zorgt ervoor dat dit de leidende taal is in het land. Ook het koloniale verleden van Nicaragua heeft ervoor gezorgd dat Spaans de voertaal is bij bijna alle inwoners van dit land. Wel is het Spaans niet overal hetzelfde in Nicaragua. In verschillende regio’s zul je ook verschillende accenten en dialecten van elkaar kunnen onderscheiden. Er is dan ook een verschil te herkennen tussen het standaard Spaans, en het Spaans dat in Nicaragua gesproken wordt. Door de dunbevolktheid van het land bevinden inwoners zich ver van elkaar vandaan, waardoor dialecten afzonderlijk van elkaar zijn ontwikkeld. Hierdoor is de diversiteit in de Spaanse taal in Nicaragua ontstaan. Aan de Caraïbische kant van het land wordt er een vorm van het Creools gesproken, wat een mengeling van het Afrikaans en Spaans is. Daarnaast is het Engels ook een belangrijke tweede taal in verschillende gebieden van het land. De oorspronkelijke bewoners van Nicaragua hadden ook een eigen taal, en deze wordt vandaag de dag nog steeds gesproken door een selecte groep inwoners van het land. De geschiedenis van het land is merkbaar in de diversiteit aan talen die in Nicaragua gesproken worden, met invloeden vanuit verschillende continenten over heel de wereld. Wie het Spaans een beetje beheerst kan zichzelf goed verstaanbaar maken in het land, want deze taal spreekt iedere inwoner van Nicaragua. Bij de grote toeristische attracties is het bovendien te verwachten dat er (soms gebrekkig) Engels wordt gesproken, zodat de meeste toeristen kunnen genieten van de mooie bezienswaardigheden in het land.

 

Vervoer

Afhankelijk van welke delen van het land je wilt zien tijdens een reis naar Nicaragua, zal je ook verschillende vervoersmiddelen moeten gebruiken. Wanneer je je in de grote steden bevindt zijn er meer dan genoeg taxi’s te vinden die je overal naartoe brengen. Het is wel belangrijk om te onderhandelen over de prijs voordat je instapt. De taxi’s in de meeste steden van Nicaragua hebben namelijk geen meter die een vaste prijs voor de chauffeur berekent. Hierdoor kan een taxirit altijd een andere prijs hebben. Vooral toeristen zijn voor chauffeurs een makkelijke manier om veel geld te verdienen met een korte rit. Daarnaast zijn de meeste taxi’s gedeeld, dus het kan goed zijn dat er onderweg nog andere reizigers worden opgepikt. Wie met deze dingen rekening houdt kan zonder problemen gebruik maken van de taxi’s in de steden. Wanneer je door het land trekt is het huren van een auto een goede manier om Nicaragua te ontdekken. De wegen zijn over het algemeen in goede conditie, waardoor rijden in dit land een prima optie is. Wanneer je je aan de Caraïbische kust bevindt is het niet aan te raden om een auto te huren. In dit deel van het land zijn de wegen slecht begaanbaar, en is het openbaar vervoer een betere optie om de omgeving mee te ontdekken. Een aantal van de grootste trekpleisters van Nicaragua bevinden zich op kleine eilanden in de grote meren van het land. Het spreekt voor zich dat je deze eilanden alleen kunt bereiken met de boot. Er varen altijd regelmatig boten naar de grootste toeristische attracties, dus je kunt altijd een bezoek brengen aan deze mooie eilandjes in de verschillende meren van Nicaragua.

 

Keuken

Nicaragua is een land met een echte mengelmoes aan culturen. De Europese Spaanse keuken en de traditionele gerechten van Midden-Amerika zijn daarom ook allemaal te herkennen in de Nicaraguaanse keuken. De basis voor ieder gerecht is een combinatie van rijst en bonen, die met andere ingrediënten wordt aangevuld. De lunch is de belangrijkste maaltijd voor de inwoners van dit land, dus tijdens een bezoek aan Nicaragua zal je merken dat de lunchgerechten gevuld zijn met allerlei lekkere en diverse ingrediënten. Een typerend kenmerk aan de keuken van Nicaragua is dat er vrij weinig groenten worden gebruikt in de verschillende gerechten. Er is hier en daar wel wat ui en wortel te bespeuren in de gerechten, maar over het algemeen is het vlees de echte ster van de meeste maaltijden. Vooral vis is een gebruikelijk ingrediënt, wat niet verwonderlijk is door de ligging van Nicaragua. Met een zee aan beide kanten van het land is de visvangst natuurlijk een belangrijk onderdeel van Nicaragua. In tegenstelling tot veel andere landen in Centraal- en Zuid-Amerika, komen er in de Nicaraguaanse keuken niet veel kruiden voor. Wie een maaltijd eet in dit land hoeft dus geen pittige gerechten te verwachten, want over het algemeen worden de ingrediënten in de maaltijden in hun waarde gelaten. De koks in dit land weten vooral hoe ze veel smaak aan vlees kunnen geven, terwijl ze juist weinig kruiden gebruiken. Bijna alle gerechten in Nicaragua worden gebakken of gefrituurd, waardoor de vettige smaak van het vlees in alle onderdelen van een maaltijd kruipt. Zo zit er alsnog smaak aan alle gerechten van dit land, zonder veel pittige kruiden te gebruiken.

 

Veiligheid

Wie graag een bezoek wil brengen aan Centraal-Amerika kan het beste een reis boeken naar Nicaragua. Dit land is namelijk het veiligste in heel dit gebied. Toch zijn er een aantal zaken op het gebied van veiligheid waar je als toerist op moet letten. Het is over het algemeen bekend dat zakkenrollers drukke toeristische plaatsen opzoeken om zo ongezien portemonnees en telefoons buit te maken. Dat is in Nicaragua niet anders. Wanneer je je op drukke gebieden in de stad bevindt is het dus altijd aan te raden om goed op je eigendommen te letten. Deze zakkenrollers zijn namelijk heel goed getraind, en kunnen bijna ongezien iets uit je broekzak of tas halen. Verder is er geen sprake van een verhoogd risico op geweld of overvallen, wat Nicaragua en een zeer veilig land maakt. Wie het Caraïbisch gebied van het land bezoekt moet wel goed opletten, want deze regio staat bekend om de banden met internationale drugdealers. Hierdoor is er een verhoogd risico op criminaliteit. Over het algemeen hoeven toeristen niks te merken van deze criminele activiteiten. Bovendien zijn er politieagenten van verschillende landen in deze regio aanwezig om de criminaliteit aan banden te leggen. Wie van plan is om tijd door te brengen in de grote steden van Nicaragua, moet zoals altijd goed opletten welke wijken veilig zijn en welke niet. Wie naar Managua reist moet bijvoorbeeld de wijken Reparto Schik en Barrio Jorge Dimitro vermijden. Als je niet zeker bent van je zaak kun je altijd de lokale bevolking om hulp vragen. Zij kunnen je helpen met het bepalen of een bepaald gebied wel of niet veilig is voor toeristen.

 

Medische info

Een goede gezondheid tijdens een reis naar een vreemd land is natuurlijk wel zo fijn. Toch kan het zo zijn dat je ziek wordt tijdens een bezoek aan Nicaragua. Ondanks dat het land zeker niet rijk is, is de gezondheidszorg redelijk goed geregeld. Vooral in de steden is er altijd wel een apotheek te vinden wanneer je simpele medicijnen nodig hebt om je weer beter te voelen. Het is verstandig om een klein beetje Spaans te kunnen spreken, of je klachten te vertalen met behulp van een woordenboek of je telefoon. Zo kunnen de medewerkers in de apotheek je goed helpen met het uitzoeken van het juiste medicijn. De meeste moderne medicijnen zijn dan ook verkrijgbaar in deze apotheken. Mocht je ernstig ziek worden of een ongeluk krijgen, dan zijn er verschillende ziekenhuizen in het land die je kunt bezoeken. De gezondheidszorg is gratis in Nicaragua, maar dat betekent ook dat de ziekenhuizen worden onderhouden door de staat. Hierdoor zijn er verschillende faciliteiten die niet goed onderhouden zijn, om zo op de kosten te besparen. Voordat je een ziekenhuis bezoekt is het dus verstandig om op te zoeken welke locatie voldoet aan de internationale standaarden voor de gezondheidszorg. Zo weet je zeker dat je op een veilige manier geholpen kunt worden. Neem altijd contact op met je zorgverzekeraar wanneer je moet worden opgenomen in een ziekenhuis in het buitenland, want zij kunnen je helpen zodat je verzekerd bent van goede zorg. Om Nicaragua te bezoeken is het niet nodig om speciale vaccinaties te nemen. Verder is het wel belangrijk dat je je goed beschermd tegen insecten, aangezien er verschillende insecten in het land zijn die vervelende ziektes overdragen.

 

Visum

Wanneer je van plan bent om af te reizen naar een vreemd land, is het belangrijk dat je papieren in orde zijn. Voor sommige landen buiten de Europese Unie is het regelen van een visum noodzakelijk. Bij Nicaragua is dit gelukkig niet het geval. Wanneer je van plan bent om maximaal negentig dagen in het land door te brengen is het niet nodig om een speciaal visum aan te vragen. Mocht je van plan zijn om wel meer tijd door te brengen in Nicaragua, dan is het verstandig om contact op te nemen met de ambassade voor de juiste papieren. Ondanks dat je geen visum nodig hebt voor een kort verblijf in Nicaragua, zijn er wel een aantal papieren die je moet overhandigen wanneer je het land wilt binnenstappen. Bij aankomst is het verplicht om een speciale toeristenkaart aan te schaffen. Deze heeft de prijs van tien Amerikaanse dollars, wat over het algemeen tussen de acht en negen euro is. Deze kaart hoef je dus niet voor vertrek al te regelen, want het is mogelijk om de toeristenkaart gewoon bij aankomst te kopen. Daarnaast is het noodzakelijk dat je bewijst dat je van plan bent om Nicaragua weer binnen negentig dagen te verlaten. De douane zal daarom vragen om een bewijs van een retourvlucht, of een vlucht naar een ander land. Zo weet het land zeker dat je niet van plan bent om illegaal in Nicaragua te verblijven. Verder is het hebben van een geldig paspoort zoals altijd een noodzaak. Een identiteitskaart is niet voldoende om je te legitimeren in Centraal-Amerika. Daarbij komt dat je paspoort nog minstens zes maanden geldig moet zijn op het moment dat je Nicaragua betreedt.