Noorderlicht
 

Noorderlicht

Aurora Borealis, oftewel het noorderlicht, is een van de meest magische fenomenen die Moeder Aarde ons te bieden heeft. Aan de donkere winterhemel verschijnt een ware lichtshow die opmerkelijk genoeg door de zon wordt veroorzaakt. Het is namelijk de zonnewind die ervoor zorgt dat dit natuurlijke fenomeen uit zichzelf ontstaat door de atmosfeer boven de polen te beïnvloeden. Deze wind komt op aarde aan nadat er vanaf de zon plasmawolken gevuld met geladen deeltjes in de ruimte zijn terechtgekomen. Onze aarde heeft een magnetisch veld dat deze geladen deeltjes naar de polen trekt, alwaar ze met enorme snelheid de atmosfeer in vliegen. In de atmosfeer botsen deze geladen deeltjes met onder meer zuurstof- en stikstofatomen. Deze atomen nemen op hun beurt de energie van de geladen deeltjes over en stralen dit vervolgens uit. Dit alles vindt plaats op een afstand van circa 80 tot 1000 kilometer boven onze aarde. Wij zien dit dan als het fenomeen noorderlicht. Meestal is dit noorderlicht lichtgroen gekleurd, maar ook wordt het licht vrij vaak paars- of witgekleurd waargenomen. Qua vormgeving kan het noorderlicht bestaan uit lichtgordijnen, lichtbundels, stralenbogen en soms is het vlamvormig. Ook op het zuidelijk halfrond is dit licht logischerwijs waarneembaar, maar draagt het uiteraard een andere naam, namelijk ‘aurora australis’ (zuiderlicht).

     

Noorderlicht top 5

Op het noordelijk halfrond zijn er diverse plekken waar je dit lichtfenomeen kun aanschouwen. We hebben hier de Top 5 van de mooiste plekken voor je op een rijtje gezet. In willekeurige volgorde zijn dit de landen Noorwegen, Zweden, Finland, IJsland en Canada.

Spitsbergen en Tromsø, Noorwegen

In Noorwegen kun je eigenlijk overal het noorderlicht zien, maar er zijn twee plekken die er qua beleving net even iets bovenuit steken. Dat zijn Spitsbergen en Tromsø. De Spitsbergen eilanden, lokaal ‘Svalbard’ genoemd, liggen in het noorden van Noorwegen en geven een grote kans op het zien van het noorderlicht. De Spitsbergen eilanden liggen wel een aanzienlijk stuk van de Scandinavische kustlijn af. De ‘Svalbard-archipel’ is een zogeheten eilandengroep en bevindt zich tussen Noorwegen en de Noordpool. De afstand tot het Noordse vasteland is ongeveer 650 kilometer. De eilandengroep zelf heeft een oppervlak van circa 63.000 vierkante kilometer. De naamverklaring van Spitsbergen laat zich al op grote afstand eenvoudig raden. In de verte zie je namelijk al de spitse bergen verrijzen die de archipel rijk is. Verder kun je het gebied in grofweg twee delen scheiden, namelijk Nordaustlandet en Spitsbergen. Om deze twee eilanden heen bevinden zich tal van verschillende kleinere eilanden. Qua temperatuur is het op Spitsbergen niet zo ontzettend koud, maar toch blijft het kwik ver onder nul steken. Naast Spitsbergen is ook Tromsø een mooie locatie om het noorderlicht te aanschouwen. Tromsø bevindt zich eveneens in het noorden van Noorwegen en is de hoofdstad van de provincie Troms. Tromsø is op 70 graden noorderbreedte gelegen, wat zoveel wil zeggen dat het overeenkomt met de breedtegraden van Siberië en ook Alaska. Tromsø en omgeving liggen boven de poolcirkel. Daardoor kun je hier ook de middernachtzon zien in de periode tussen het einde van de maand mei en halverwege juli. Tromsø kent daarnaast een poolnacht vanaf het einde van de maand november tot ongeveer halverwege januari.

Abisko, Zweden

Wie denkt dat Lapland alleen in Finland ligt, heeft het mis. Sterker nog, Zweeds Lapland is misschien wel het mooiste gedeelte van Lapland. Hier kun je onder andere het noorderlicht bekijken en ervaren. Dit doe je het beste vanuit Abisko. In dit stukje Zweeds Lapland is het gelijknamige nationale park gelegen. Het nationale park Abisko heeft een oppervlak van circa 77 vierkante kilometer. Het biedt naast het zien van het noorderlicht ook een unieke inkijk in de prachtige natuur en het Scandinavische ‘wildlife’. Zomers kun je hier onder meer een trektocht maken door het bosrijke gebied. Je wandelt er langs watervallen, immense ravijnen en de kenmerkende fjorden. In het Kärkevaggedal kun je het meest heldere Zweedse meer bewonderen: het Trollsjön. ‘s Winters kun je hier alpineskiën of de langlaufski’s onderbinden. Wat dacht je van ijsvissen of een tocht met een hondenslee maken? Voor het zien van het noorderlicht ga je vanaf het bergstation in Abisko via de stoeltjeslift naar Aurora Sky Station. Het Aurora Sky Station staat bij veel liefhebbers bovenaan de lijst van de beste plekken om het noorderlicht te kunnen aanschouwen. Je krijgt er uitgebreide informatie over hoe het noorderlicht wordt geobserveerd. Dit gebeurt onder andere met camera’s en radio-ontvangers. Bovendien kun je hier ook uitstekend terecht voor een culinair uitstapje. Genietend van het noorderlicht en de omgeving kun je hier overheerlijke Scandinavische gerechten eten. Zorg er wel voor dat je van tevoren een plekje reserveert, want dit uitstapje is begrijpelijkerwijs zowel letterlijk als figuurlijk zeer in trek.

Kilpisjärvi, Finland

In Fins Lapland ligt het dorpje Kilpisjärvi. Het dorpje staat bekend als de plek waar het noorderlicht het meest wordt gezien in Finland. Maar Kilpisjärvi biedt je nog veel meer bezienswaardigheden. Het grenst aan Noorwegen en is vanaf Karesuando en het Noorse Skibotn met de bus bereikbaar. Kilpisjärvi heeft zelfs een vliegveldje waar helikopters in geval van nood kunnen landen. Ook is er een weerstation geplaatst. Vanaf het dorpje heb je een bijzonder mooi uitzicht op het Kilpisjärvi-meer. Verder heeft het dorpje diverse zomerparken, tal van wintersportaccommodaties en een eigen supermarkt. Wanneer je het drielandenpunt van Finland, Noorwegen en Zweden wil bezoeken, dan kan dit ook vanuit Kilpisjärvi. Je gaat hier bijvoorbeeld met de boot naar toe. Een andere indrukwekkende bezienswaardigheid in Kilpisjärvi is de Saana berg. Deze berg wordt door het inheemse Sami volk als heilig beschouwd. Al met al zijn er naast het noorderlicht dus nog veel meer redenen om dit unieke stukje Finland te bezoeken. Dit geldt ook voor het Kakslauttanen Holiday Village. Je kunt hier op een wel heel bijzondere manier het noorderlicht kunt zien, namelijk vanuit je bed. Dit is echt waar. Je kunt bij Kakslauttanen Holiday Village een heuse iglo huren. Vanuit deze glazen iglo’s kun je het noorderlicht aanschouwen evenals de prachtige natuur die zich in en rondom het park bevindt. In de iglo’s staan tweepersoonsbedden en wanneer je het erg koud krijgt kun je je in een thermo-slaapzak hullen. Dit is niet alleen een ontzettend leuke ervaring, maar voor de geliefden onder ons ook een erg romantische belevenis.

Reykjavík, IJsland

Het mooie aan IJsland is dat de lucht hier nauwelijks lichtvervuiling is, zoals op veel andere plekken helaas wel het geval is. Dat is dan ook een van de redenen waarom IJsland een ideale plek is om het noorderlicht te bekijken. Logischerwijs zie je het noorderlicht beter bij lucht met zo min mogelijk lichtvervuiling. De natuur geeft geen garanties dus mocht het noorderlicht op zich laten wachten, kun je natuurlijk wel al lekker gaan genieten in een IJslandse hottub. Een geweldige ervaring; je voelt de ontspanning door je hele lichaam vloeien terwijl je geniet van een adembenemend mooie omgeving. Er zijn wereldwijd maar weinig plekken te vinden die dit relaxte gevoel kunnen evenaren. Daarnaast is ook Reykjavík, de meest westelijk gelegen Europese hoofdstad, je bezoek aan IJsland meer dan waard. Het ligt net ten zuiden van de poolcirkel en bovendien is het de meest noordelijk gelegen hoofdstad van de wereld. Reykjavík telt circa 180.000 inwoners en heeft een geweldig hip en trendy uitgaansleven. Verder is de Golden Circle Route ook een echte aanrader tijdens je bezoek aan IJsland. Huur een dag een auto en ontdek zo de mooiste natuurgebieden die het land rijk is. De Golden Circle Route kun je in een dag afleggen, maar wanneer je hiertoe in de gelegenheid bent, adviseren we je er twee dagen voor uit te trekken. Officieel kent de Golden Circle Route drie stops; Gullfoss, Geysir en Thingvellir. Bij vertrek vanuit Reykjavík ben je ongeveer drie uur onderweg, maar tel hier gerust meerdere uren bovenop omdat je tijdens je stops ongetwijfeld lang wilt genieten van de IJslandse schoonheid.

Whitehorse, Churchill en Yellowknife, Canada

Het noorderlicht wordt doorgaans geassocieerd met Scandinavische landen zoals Noorwegen, Finland en Zweden en daarnaast ook IJsland. Maar wist je dat het noorderlicht ook uitstekend zichtbaar is vanuit Canada? Hiervoor moet je natuurlijk wel in Noord-Canada zijn, maar het resultaat doet niet onder voor dat van de Europese bestemmingen. Sterker nog, Canada en Alaska beschikken over de meeste locaties ter wereld waar je het noorderlicht goed kunt zien. Dit laat zich eenvoudig verklaren doordat deze landen op de betreffende breedtegraad een erg groot landoppervlak hebben. Zo beschikt Canada over circa 85 procent van het land dat toegankelijk is voor het noorderlicht en dat onder het ‘poollicht ovaal’ valt. Dit is dan ook de omgeving met de meest voorkomende noorderlichtverschijnselen en de krachtigste geomagnetische activiteiten. Wanneer er een hoge zonneactiviteit is, breidt dit ovaal zich uit tot lagere breedtegraden. Hierdoor is het noorderlicht op veel meer plekken in Canada duidelijker zichtbaar. Vooral de Canadese plaatsen Whitehorse, Churchill en Yellowknife staan bovenaan het lijstje van mooiste plekken om het noorderlicht te bekijken. Bovendien valt het relatief gezien mee met de lichtvervuiling in Canada. Eenmaal voor Canada gekozen als plek om het noorderlicht te bekijken, adviseren we je om een arrangement te kiezen waarin een noorderlichttour zit inbegrepen. Houd er rekening mee dat de reisafstanden van grote Canadese steden zoals Toronto, Vancouver en Ottawa redelijk lang kunnen zijn als je op weg bent naar de plaats van bestemming om het noorderlicht te zien. Bovenal moet je natuurlijk volop genieten van deze unieke belevenis.