Oostenrijk
     
 

Oostenrijk

In het centrum van Europa ligt het land van de hoge bergen, klassieke muziek en natuurlijk de traditionele schnitzel. Maar Oostenrijk heeft veel meer te bieden dan alleen al deze stereotypes. Ontzettend veel vakantievierders weten ieder jaar weer de weg te vinden naar dit prachtige land. Of het nu is om te wandelen in de bergen, te genieten van de rustige steden en dorpen of gewoon voor de prachtige cultuur van het land. Oostenrijk heeft een rijke geschiedenis, en door de centrale ligging in Europa heeft het land ook al heel veel meegemaakt. Vanaf de dertiende eeuw was het land het belangrijkste onderdeel van het Habsburgse rijk. De Habsburgers, een invloedrijke familie, wisten langzaam maar zeker een groot deel van Europa over te nemen door slimme huwelijken en andere bondgenootschappen aan te gaan. Een aantal bekende Habsburgers zijn onder andere keizerin Sissi en haar man Frans Jozef de eerste. Zij heersten in de tijd dat het Habsburgse rijk langzaam maar zeker tot een einde kwam, in de negentiende eeuw. Pas rond de eerste wereldoorlog werd Oostenrijk weer een eigen Republiek, maar dat mocht niet lang duren. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het land bezet door de Duitsers, en ook een officieel onderdeel van Duitsland gemaakt. Vanaf 1945 kon Oostenrijk pas weer op eigen benen staan, wat het land vandaag de dag nog steeds doet. Het is dus wat onrustig geweest in Oostenrijk, maar daar is helemaal niks meer van te merken. Wie een bezoek brengt aan dit land komt voornamelijk voor de rust, en dat is helemaal geen probleem. Met uitgestrekte natuur en de meest knusse dorpjes is Oostenrijk de ideale familiebestemming. Maar ook avonturiers die zichzelf graag een uitdaging geven kunnen hun hart ophalen in dit prachtige land. De bergen van Oostenrijk kunnen namelijk ontzettend hoog worden, met toppen van wel meer dan drie kilometer hoog. In de winter staan de bergen vol met wintersporters die graag genieten van de verse sneeuw op de hoge pistes. Daarom is Oostenrijk ook een land waar je het hele jaar door kunt genieten van een welverdiende vakantie.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Door de rijke geschiedenis en de prachtige natuur van Oostenrijk, is er meer dan genoeg te zien en te beleven in het land. Sportievelingen kunnen de verschillende berggebieden van het land ontdekken die verspreid zijn door heel Oostenrijk. Wanneer je je in een dorp of stad bevindt, kun je altijd wel de weg vinden naar een dichtstbijzijnd berggebied of een mooi bos om in te wandelen. Met alleen een paar goede wandelschoenen kun je altijd op avontuur gaan in de Oostenrijkse natuur! Buiten het wandelen om heeft Oostenrijk ook genoeg unieke bezienswaardigheden. Geschiedenisliefhebbers kunnen het beste een bezoek brengen aan de grote steden van het land, waar oude paleizen en kerken te vinden zijn. De pracht en praal van het Oostenrijkse keizerrijk is heel erg goed bewaard gebleven, en dus zeker een bezoekje waard. Wie graag cultureel bezig is kan zich natuurlijk onderdompelen in de wereld van de klassieke muziek.

 

Hohensalzburg

Deze vesting bij de bekende plaats Salzburg is meer dan 900 jaar oud, en geldt als de grootste bewaarde vesting die vandaag de dag in Europa te vinden is. Het kasteel bestaat niet uit slechts één gebouw, maar heeft verschillende kleine gebouwen die allemaal een eigen invulling hebben. Zo zijn er vandaag de dag meerdere musea te vinden binnen de verschillende bijgebouwen. Het kasteel is oorspronkelijk niet gebouwd met al deze bijgebouwen. Deze zijn als het ware moderne uitbreidingen van de latere bewoners in de zeventiende eeuw. Zelfs de nieuw aangebouwde delen zijn tegenwoordig dus al meer dan 400 jaar oud. De musea in het kasteel staan allemaal in het teken van iets anders, zoals bijvoorbeeld een museum dat zich helemaal richt op de lokale geschiedenis van de vesting, en het enige marionettenmuseum van Europa. Daarnaast kun je inzicht krijgen in de geschiedenis van Salzburg, een van de meest bekende steden van Oostenrijk. Deze musea alleen al zijn reden genoeg om een bezoek te brengen aan dit oude kasteel, maar het dwalen door de gangen van deze vesting is natuurlijk ook een ervaring die je niet wilt missen. Omdat het gebouw zo goed bewaard is gebleven kun je nog heel goed zien hoe het kasteel is opgebouwd. Het vestingsmuseum laat je zien hoe het interieur van het kasteel is geweest, en heeft bijvoorbeeld ook een authentieke keuken van de burcht bewaard. Je kunt dus echt een gevoel krijgen voor het verleden van dit gebouw, en je wanen in de wereld van de vroegere edelen. Doordat er zoveel te beleven is in de vesting kun je er zeker wel een hele dag in doorbrengen. Daarbij worden er vaak ook nog speciale evenementen georganiseerd in de verschillende ruimtes en bastions van het gebouw. Wie altijd al eens een concert heeft willen meemaken in een kasteel van 900 jaar oud, is hier dus aan het goede adres. In Hohensalzburg leer je niet alleen over de lokale geschiedenis van deze plaats in Oostenrijk, maar ontdek je ook de moderne kunst en cultuur van het land.

 

Alpen

Dit berggebied is bij uitstek het meest bekende van heel Oostenrijk. Deze bergketen strekt over het hele land, is daarom ontzettend divers. Sommige gedeeltes zijn ruw en rotsachtig, terwijl de zuidelijke Alpen ontzettend groen en bebost zijn. Hierdoor kun je op veel verschillende manieren genieten van de unieke natuur in Oostenrijk. In de winter is het skiseizoen natuurlijk op zijn piek. Toeristen van over heel de wereld komen naar de Alpen toe om te genieten van de besneeuwde bergtoppen. Jong en oud dalen de bergen af op hun ski’s of snowboards, en sluiten samen de avond af in een van de vele gezellige herbergen of skihutten. De sfeer in de Alpen is in de winter knus, warm en ook avontuurlijk. Je kunt hier zoveel wintersporten als je maar zou willen, maar tegelijkertijd ook het lokale leven induiken door naar een nabijgelegen dal af te reizen. Hier is de temperatuur iets hoger, en kun je ook andere activiteiten ondernemen naast de wintersport. Wanneer je de alpen in de zomer bezoekt zal je een heel ander gebied opwachten. De besneeuwde toppen zijn niet meer zo populair, en iedereen trekt er vooral op uit om door de prachtige natuur te wandelen. De Alpen kennen een aantal ontzettend groene gebieden, waarbij je geweldige wandelingen kunt maken door de bergen. Of je nu op zoek bent naar een uitdaging, of graag met het hele gezin een eenvoudige wandeling wilt maken: het kan allemaal. De meeste wandelgebieden hebben een aantal vaste routes, waarbij je een passende route kunt uitkiezen voor jou en je medereizigers. Heb je zin in iets anders? In de Alpen zijn er ook veel andere activiteiten te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan een rodelbaan of een mooi klimparcours over de berg heen. Echte avonturiers kunnen kiezen voor een ritje met de paraglider, waarbij je de Alpen vanuit een heel nieuw perspectief kunt bekijken. Het is mogelijk om de Alpen op allerlei verschillende manieren te ervaren, zodat je het gevoel hebt dat je het mooiste stukje natuur van Oostenrijk echt gezien hebt.

 

Schloss Schönbrunn

In het buitengebied van Wenen ligt dit prachtige paleis dat speciaal gebouwd is voor de oude keizerlijke familie van Oostenrijk. Schönbrunn is niet het normale paleis waar de Habsburgers woonden en werkten, dat gebouw ligt namelijk midden in de hoofdstad van Oostenrijk. Dit paleis diende voornamelijk als een zomerverblijf, waardoor het ook ver buiten de stad is geplaatst. Hier kon de keizerlijke familie genieten van de rust en natuur om hen heen, terwijl ze een lange wandeling maakten door de paleistuinen. Vandaag de dag zijn er geen keizers en keizerinnen meer te vinden in Oostenrijk, dus is het paleis nu open voor het grote publiek. De binnenkant van het paleis biedt een kijkje in het dagelijks leven van de keizerlijke familie. Wie door de gangen van Schönbrunn loopt, wandelt van de ene naar de andere ruimte vol met authentieke meubelstukken en schilderijen van de Oostenrijkse leiders. Met een audiotour krijg je achtergrondinformatie bij alle unieke ruimtes die je ziet, en ben je meteen op de hoogte van de functie van ieder vertrek in het gebouw. Door de grootte van Schönbrunn is het soms moeilijk voor te stellen dat alle ruimtes in het paleis een echte functie hadden. Gelukkig is de binnen- en buitenkant van het paleis door de jaren heen goed bewaard gebleven, waardoor bezoekers zich nu een goede voorstelling kunnen maken van het leven in het paleis. Er wordt speciale aandacht besteed aan keizerin Sissi, die tijdens haar huwelijk met de keizer van Oostenrijk veel tijd doorbracht in het paleis. De tuinen van Schönbrunn strekken zo ver als het oog kan zien, met een mooie uitkijkpost aan het einde van de tuin. Er is ook een kleine dierentuin aanwezig en er zijn verschillende doolhoven aangelegd in de achtertuin van het paleis. De keizerlijke familie hoefde zich geen moment te vervelen, en dat geldt nu ook voor de vele bezoekers die een kijkje komen nemen bij het paleis. Een bezoek aan het paleis is een mooie gelegenheid om wat van de buitenstad van Wenen te zien, met het Wienerwald op de achtergrond.

 

Wolfgangsee

Wie een bezoek heeft gebracht aan de mooie bergen in Oostenrijk is misschien wel toe aan iets anders. Dit meer in Salzburg is een prachtig gebied waar wandelaars, watersporters en iedereen die wil genieten het prachtige uitzicht samenkomen. Het meer bevindt zich in een vallei tussen de Oostenrijkse bergen, en ziet er indrukwekkend uit. Met een oppervlakte van meer dan dertien vierkante kilometer is het meer ontzettend groot, waardoor er veel bedrijvigheid is rondom de Wolfgangsee. Er zijn verschillende toeristische dorpjes te vinden waar je kunt verblijven tijdens een bezoek aan het meer. Daarnaast zijn er door de jaren heen allerlei verschillende horecapunten geopend rondom het water, waardoor zwemmers, wandelaars en andere dagjesmensen kunnen genieten van een hapje en een drankje terwijl ze uitzicht hebben op het meer. Ook is het meer omringd door dorpjes en stadjes vol historische bezienswaardigheden. Wolfgangsee is dus een volwaardige vakantiebestemming op zich! Omdat er zoveel te beleven valt bij Wolfgangsee is het er vaak druk met toeristen. Gelukkig voelt een bezoek aan het meer niet druk aan, aangezien het qua oppervlakte zo groot is. Er kunnen ontzettend veel mensen terecht in dit prachtige gebied, dus het is de perfecte uitvalsbasis voor een dagje aan het water. Oostenrijk heeft door de centrale ligging van het land geen kustgebied, dus ook Oostenrijkers zelf die graag een frisse duik in het water maken, moeten terecht bij een van de vele meren in het land. Wolfgangsee is bekend geworden door de ligging midden in het toeristische gebied van Oostenrijk. Daarnaast zorgde de grootte van het meer ervoor dat het de ideale plaats was voor lokale bedrijven om horecapunten op te bouwen. Door deze factoren werd het meer een populaire bestemming. Tegenwoordig kun je er zwemmen, varen, kajakken, zeilen, duiken en surfen. Ook waterskiën en vissen behoren tot de mogelijkheden. Wie een bezoek brengt aan Wolfgangsee krijgt de mogelijkheid om spullen te huren voor de watersport, maar je kunt natuurlijk ook je eigen uitrusting meenemen voor een heerlijke dag op het water.

     

Plaatsen

Niet alleen de natuur van Oostenrijk is divers, ook de verschillende plaatsen in het land zijn erg verschillend. Tussen de bergen van de Alpen vind je voornamelijk gezellige bergdorpjes. Deze plaatsen zijn over het algemeen erg klein, maar hebben alles wat je nodig hebt voor een rustige vakantie in de bergen. Wie toch liever zijn tijd doorbrengt in de steden heeft ook keuze genoeg. Wel variëren de steden van Oostenrijk erg veel in grootte. De hoofdstad Wenen is natuurlijk de grootste van het land, en is rijk aan geschiedenis met alle paleizen van de keizerlijke familie. Maar het land kent ook andere mooie steden die weer een andere kant van de Oostenrijkse geschiedenis belichten. Waar je ook besluit naartoe te gaan, overal zal je verwelkomd worden door de gastvrije bevolking en prachtige bezienswaardigheden.

Wenen

De hoofdstad van Oostenrijk is de ultieme bestemming voor iedereen die houdt van cultuur en geschiedenis. Wenen is de plaats waar de keizers van Oostenrijk jarenlang hebben gewoond, dus de binnenstad is gevuld met historische plaatsen waar je jezelf kunt onderdompelen in de wereld van de Oostenrijkse royalty. Bezienswaardigheden zoals de Hofburg en paleis Schönbrunn zijn reden genoeg om een bezoek aan deze stad te brengen. Maar dat is niet het enige wat Wenen te bieden heeft. De stad staat namelijk ook bekend om de band met de klassieke muziek. Alle bekende componisten lijken wel in deze stad gewoond en gewerkt te hebben. Denk bijvoorbeeld aan Mozart en Beethoven, die hun beroemde pianoconcerten componeerden in Wenen. Door de hele stad vind je oude panden waar de grootmeesters van de klassieke muziek hebben gewoond. Vandaag de dag kun je nog steeds genieten van deze prachtige muziek in de stad. Overal in Wenen worden er namelijk unieke concerten georganiseerd, waarbij de beste muzikanten de meest prachtige muziekstukken ten gehore brengen. Een andere authentieke manier om deze stad te verkennen is door een ritje te maken in een koets met paarden. Deze traditionele koetsen staan door de hele binnenstad opgesteld, zodat je altijd kunt kiezen voor een rustige rit langs de mooiste bezienswaardigheden in de stad. Heb je zin in iets meer avontuur en plezier? Breng dan eens een bezoekje aan het bekende Prater. Dit pretpark bevindt zich in het centrum van de stad, en is gevuld met de leukste attracties. Vooral een ritje in het gigantische reuzenrad mag je echt niet overslaan tijdens een bezoek aan Wenen. Door de hoogte kun je op je gemak over de hele stad heen kijken, zodat je Wenen vanuit een heel ander perspectief kunt zien.

Salzburg

Wie denkt dat Wenen een echte muziekstad is, moet eens een bezoekje brengen aan het prachtige Salzburg. Deze stad is de geboorteplaats van Mozart, waardoor heel Salzburg gevuld is met deze man en zijn muziek. Liefhebbers van klassieke muziek moeten zeker eens een dagje stoppen bij deze stad, aangezien ze zich nooit hoeven te vervelen met alle aandacht die aan Mozart wordt besteed. De stad heeft nog een andere muzikale ster, namelijk The Sound of Music. Het verhaal van de von Trapp kinderen is namelijk voor een groot deel gefilmd in de binnenstad van Salzburg. Je vindt vandaag de dag overal referenties naar deze film, dus musicalliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in de binnenstad van Salzburg. Zelfs wanneer je niet zoveel hebt met de muzikale geschiedenis van de stad, is er alsnog meer dan genoeg te beleven. De plaats staat bekend om de unieke architectuur die overal te vinden is, en de gebouwen in Salzburg zijn dan ook vaak zeer oud. Bekende bezienswaardigheden zijn onder andere de twee grote kerken: De Dom en de St. Peterskirche. Aan de buitenkant zijn het prachtige toevoegingen aan de binnenstad van Salzburg, en aan de binnenkant kun je de unieke architectuur van dichtbij ervaren. Wie graag de natuur opzoekt kan terecht in de vele parken binnen de stad. Het Sankt Peters Friedhof is eigenlijk een kerkhof, maar het voelt tegelijkertijd aan als een rustig park waar je uren doorheen kunt wandelen. Door de mooie begroeiingen en vele bloemen is dit kerkhof een populaire bestemming voor een momentje van rust in de stad. Verder hoef je niet lang te wandelen door Salzburg wanneer je op zoek bent naar mooie bezienswaardigheden. In iedere straat vind je wel een unieke fontein of een historisch gebouw. Zo kun je eindeloos dwalen door deze prachtige stad in Oostenrijk.

Rattenberg

Rattenberg Wie de grote steden graag achter zich laat, kan het beste een bezoekje brengen aan deze stad in Tirol. Rattenberg is eigenlijk niet echt een stad te noemen, want de plaats heeft maar net iets meer dan 400 inwoners. Het spreekt dus voor zich dat deze stad de rust zelve is, en dat het een heerlijk alternatief is voor de grotere steden in Oostenrijk die ook meteen wat drukker zijn. Rattenberg is klein, maar heeft wel veel te bieden voor een gezellig dagje uit. De stad staat bekend om zijn glasbewerking, waardoor je overal kleine winkeltjes vindt waar je uniek glaswerk kunt kopen. Alleen deze winkels zijn al reden genoeg om een dag in het dorp door te brengen. Je vindt er de meest originele kleine werkjes, en de eigenaren van de winkels zijn maar al te trots op hun glaskunst. Wanneer je uitgekeken bent bij al deze winkels, kun je even uitrusten op de vele terrasjes in Rattenberg. Het stadje heeft een echte gemoedelijke sfeer, dus de vele horecazaken zijn ontzettend uitnodigend. Wanneer je de geschiedenis van Rattenberg in wilt duiken, kun je een bezoek brengen aan de oude vervallen ruïne van de stad. Deze ruïne is van een oud kasteel, en is gelegen aan de rand van het stadje. Het gebouw lijkt authentieke sfeer van Rattenberg helemaal af te maken, want de uitstraling van het oude kasteel is fenomenaal. Deze plaats is dus ideaal voor iedereen die op zoek is naar een rustige plek om een dag in door te brengen. De authentieke winkeltjes, straatjes en pleinen zijn indrukwekkend, en de sfeer in het dorp is niet te evenaren.

 

Inwoners

Oostenrijk heeft ongeveer acht miljoen inwoners, die verspreid over het hele land wonen. Wel is er duidelijk te merken dat een groot deel van de Oostenrijkse bevolking het liefste in de stad woont. De grootste steden van het land huisvesten dan ook maar liefst 68 procent van de totale bevolking. De hoofdstad Wenen is de echte voorloper op dit gebied, want in deze stad woont twintig procent van alle Oostenrijkers. Het is ook niet gek dat een groot deel van de bevolking de steden boven de dorpen verkiest, want daar zijn natuurlijk veel meer faciliteiten dan op het platteland. Er is dan ook een grote trend gaande waarbij het platteland steeds meer ontvolkt, met vooral de jongere generaties die kiezen voor een nieuw leven in de grote stad. De inwoners die wel in de bergen of het platteland blijven wonen, zijn voor een groot deel afhankelijk van het toerisme in het land. Vooral bij bekende skigebieden werkt een heel groot deel van de inwoners bij de verschillende horecazaken en andere toeristische bedrijven in het gebied. Ondanks dat Oostenrijk een land in het midden van Europa is, is er niet veel diversiteit te vinden bij de inwoners. Zij zijn bijna allemaal oorspronkelijke bewoners van Oostenrijk. Wel is de immigratie flink toegenomen de afgelopen jaren. Toch lijkt het grootste deel van de immigranten Oostenrijk vooral te gebruiken als uitvalsbasis voordat ze vertrekken naar een ander land. Hierdoor, en door het feit dat er geen geboorteoverschot is, blijft het inwonersaantal van Oostenrijk over het algemeen erg stabiel.

 

Talen

Het Duits is de officiële taal van Oostenrijk, en wordt ook door het grootste deel van de bevolking gesproken als eerste taal. Bijna 90 procent van de inwoners van het land spreekt Duits als moedertaal, waardoor het ook voor zich spreekt dat de overheid deze taal hanteert als belangrijkste taal in het land. Niet alle delen van Oostenrijk houden het alleen bij het Duits. Zo hanteert de deelstaat Burgenland het Hongaars en Kroatisch als twee andere officiële talen in het gebied. Dit is niet vreemd, aangezien er in dit gebied veel inwoners zijn die afstammen van vroegere bewoners van Hongarije en Kroatië. Bijna twee procent van de bevolking in heel Oostenrijk spreekt een van deze twee talen als hun eerste taal, wat toch een aanzienlijk deel is op de meer dan acht miljoen inwoners van Oostenrijk. Een andere deelstaat, Karinthië, hanteert het Sloveens als een tweede taal. In deze deelstaat wonen dan ook veel inwoners die van oorsprong uit Slovenië komen. Er is in Oostenrijk dus veel diversiteit op het gebied van taal, al blijft het Duits natuurlijk de overheersende taal door heel het land. Wie een beetje Duits kent kan zich dan ook overal wel verstaanbaar maken tijdens een reis naar Oostenrijk. In de meer toeristische gebieden, zoals bijvoorbeeld de hoofdstad Wenen of de populaire wintersport bestemmingen, is het Engels ook een gangbare taal bij het personeel van verschillende horecagelegenheden en winkels. Oostenrijk is voor een groot deel afhankelijk van de vele toeristen die ieder jaar een bezoek brengen aan het land, dus het beheersen van het Engels is een belangrijk aandachtspunt voor de lokale bevolking.

 

Vervoer

Wie met de auto op vakantie wil naar Oostenrijk kan zichzelf prima door het hele land vervoeren. De bergachtige gebieden kunnen hier en daar wel een uitdaging zijn, maar over het algemeen zijn de wegen in Oostenrijk in een goede staat. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over gevaarlijke wegen en bergpassen die niet begaanbaar zijn. Moderne tunnels loodsen je zonder problemen door de bergen heen, en de bewegwijzering is ook duidelijk en compleet. Het is ook erg makkelijk om Oostenrijk te bereiken met de auto, aangezien het land zeer centraal gelegen is. Wie niet in het bezit van een auto is, of graag op een andere manier door het land reist, kan kiezen voor bussen of treinen. Deze vervoersmiddelen kunnen wel erg prijzig zijn, maar ze bieden wel de kans om de prachtige natuur op ontspannen wijze te ontdekken. Het treinnetwerk in Oostenrijk is niet zo uitgebreid als dat in Nederland, maar dat wil niet zeggen dat je niet overal kunt komen waar je maar wilt. De treinen rijden met wat minder regelmaat, maar het spoornetwerk is modern en betrouwbaar. Tijdens je reis kom je langs de meest prachtige gebieden, waardoor je echt kunt zeggen dat je Oostenrijk hebt ervaren. Daarnaast bieden veel organisaties speciale rondreizen aan, waarbij je langs de meest bekende plaatsen en steden van het land komt. Met deze busreizen hoef je zelf geen moment na te denken over je vervoer, en kun je heel ontspannen van de ene naar de andere bestemming worden gebracht. Het nadeel is natuurlijk wel dat je minder vrijheid hebt dan met een eigen auto of een treinreis, aangezien je een reisschema hebt dat nauw wordt gevolgd.

 

Keuken

Oostenrijk heeft zoals ieder land een unieke keuken gevuld met gerechten die speciaal in dat land worden gemaakt. De bossen in Oostenrijk bieden inspiratie voor de meest populaire gerechten uit het land. Vlees en fruit zijn dus twee belangrijke elementen van de Oostenrijkse keuken. Zo komt de schnitzel natuurlijk als eerste naar boven wanneer je denkt aan Oostenrijkse specialiteiten. Deze gepaneerde varkensfilets zijn vaak ontzettend groot, en worden geserveerd met aardappelen en groenten. Overigens kan een schnitzel ook worden gemaakt van andere soorten vlees, zoals kip of rund. Het authentieke recept draait vooral om de manier waarop het vlees wordt gepaneerd en zo dun mogelijk wordt gemaakt. Maar er worden ook andere vleesgerechten geserveerd in Oostenrijk, zoals de zigeunerschnitzel en de cordon blue. Daarnaast houden de Oostenrijkers van heerlijke zoete gerechten. De sachertorte is natuurlijk wereldberoemd. Deze taart gemaakt van chocolade en abrikozen is werkelijk overal te vinden, maar voornamelijk in de hoofdstad Wenen. De taart is ontzettend rijk, en een klein puntje is al gauw meer dan genoeg. Het is de ultieme traktatie na een lekkere maaltijd in een echt Oostenrijk restaurant. Een ander populair zoet gerecht is natuurlijk de apfelstrüdel. Dit appelgebak is vooral in de wintermaanden populair, omdat het ook warm gegeten kan worden. Na een lange dag op de piste is er niets zo lekker als de warme en rijke smaak van dit appelgebak, het liefst met een extra toef slagroom. Sluit je maaltijd af met een fris biertje, of geniet van de echte Oostenrijkse koffie. Vooral Wenen is gevuld met authentieke koffiehuizen, waar je kunt proeven van de beste koffie en vers gebak.

 

Veiligheid

Oostenrijk is een land dat bij het rijke gedeelte van Europa hoort, en is daarom ook een zeer veilig land te noemen. De situatie in Oostenrijk is stabiel, dus er is geen sprake van politieke onrust of een dreigende oorlog. Zoals bij iedere populaire bestemming zijn er wel een aantal kleine veiligheidsrisico’s waar je rekening mee moet houden. Zo is het altijd verstandig om goed op je eigendomen te letten, en je waardevolle spullen niet in het zicht van anderen te houden. Vooral op toeristische plekken willen zakkenrollers nogal eens toeslaan. Vermijd daarom ook stille steegjes in de grote steden, aangezien dit goede locaties zijn waar eigendommen zoals je telefoon en portemonnee gestolen kunnen worden. Verder is er in Oostenrijk geen extra grote kans op diefstal, maar is het belangrijk om op te blijven letten wanneer je je in een grote menigte bevindt bij bekende bezienswaardigheden. Wanneer je je in de bergen bevindt is het risico op diefstal aanzienlijk kleiner, aangezien er geen sprake is van grote menigtes waar zakkenrollers hun slag kunnen slaan. Wie graag wandelt moet zich vooraf wel goed laten informeren door een lokaal hulppunt voor toeristen. Zij kunnen je helpen met het beantwoorden van vragen, en hebben uitgestippelde routes klaarliggen. Door deze routes te volgen weet je zeker dat je de weg terug kunt vinden, en dat het pad veilig en begaanbaar is. Zo voorkom je ongelukken en zul je niet verdwalen in de bergen van Oostenrijk. Ook is het aan te raden om vooraf goed naar de weersvoorspellingen te kijken, aangezien het weer zeer wisselvallig kan zijn in de hoge bergen van de Alpen.

 

Medische info

De medische zorg in Oostenrijk is zeer vergelijkbaar met die van Nederland. Mocht het dus nodig zijn om opgenomen te worden in een ziekenhuis, dan weet je dat de zorg van goede kwaliteit is. In de grote steden en bij toeristische gebieden zijn er altijd doktersposten en apotheken in de buurt. Ook bij kleine ongelukken en ziektes kun je dus snel geholpen worden. Wel is het verstandig om voor je vertrek naar het land een speciale reisverzekering af te sluiten. Zorg vooral dat het luchttransport wordt vergoed door je reisverzekering. Voor wintersporters is dit vooral aan te raden, aangezien de kans op een gebroken been in de hoge bergen zeker aanwezig is. Verder heeft Oostenrijk geen speciale gezondheidsrisico’s. Wie van plan is om te gaan wandelen in de bossen van het land, moet na de wandeling wel altijd goed controleren of er geen tekenbeet te vinden is op het lichaam. Door de teek snel te verwijderen kunnen verdere gezondheidsrisico’s worden vermeden. Dit advies geldt niet alleen tijdens het hoogseizoen voor teken, want in Oostenrijk kun je altijd een tekenbeet oplopen. Over het algemeen zijn er meer insecten te vinden in het land, dus het is aan te raden om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen insectenbeten. Het is niet nodig om een speciale vaccinatie te nemen voordat je naar Oostenrijk vertrekt. Je gebruikelijke vaccinaties zijn voldoende om je te beschermen tegen ziektes in dit land. Ook de kans op malaria is niet aanwezig, dus het is ook niet nodig om een speciale pil mee te nemen om je te beschermen tegen deze ziekte.

 

Visum

Oostenrijk maakt onderdeel uit van de Europese Unie. Dat brengt een groot aantal voordelen met zich mee voor iedereen die uit Europa komt en graag hier zijn vakantie wil doorbrengen. Je hoeft namelijk niks speciaals te regelen wanneer je op vakantie gaat naar dit land, en kunt gewoon op je gemak reizen waar je maar wilt. Tussen de verschillende Europese landen wordt er gesproken over het Schengenverdrag, wat bepaalt dat het mogelijk is om vrij te reizen tussen de verschillende landen die dit verdrag hebben ondertekend. Heel West-Europa heeft dit verdrag ondertekend, om het vervoer van personen tussen de verschillende landgrenzen een stuk makkelijker te maken. Zo kunnen vakantiegangers ongestoord op reis met hun eigen identificatiedocumenten die ze binnen hun eigen land ook gebruiken. Wanneer je door het binnenland van Europa reist is het dus niet nodig om bij de landsgrenzen een identiteitsbewijs te laten zien. Wel moet je natuurlijk in het bezit zijn van een geldig paspoort of een andere vorm van identificatie. Binnen Europa zijn een paspoort, identiteitskaart en rijbewijs geldige documenten om jezelf mee te identificeren. Het is bovendien niet nodig om een speciaal visum aan te vragen wanneer je van plan bent om je vakantie door te brengen in Oostenrijk. Het is dus heel erg eenvoudig om op reis te gaan naar dit land, want je zit niet vast aan papierwerk dat vooraf al moet worden geregeld. Zolang je ervoor zorgt dat je reisdocumenten op orde zijn, is het geen probleem om je vakantie te vieren in Oostenrijk.