Paardrijden
 

Paardrijden

Paardrijden geeft een gevoel van vrijheid. Het is een fijne manier om de schoonheid van je omgeving te ontdekken. Je wordt je niet alleen bewuster van de omgeving, maar ook van jezelf. De kleinste bewegingen van je armen, benen en bovenlichaam zijn al van invloed op het paard waar je op rijdt. Het geeft een bijzonder gevoel om dit grote dier van soms wel 600 kilo onder controle te hebben. Wel is communicatie met het paard essentieel. Aan de hand van lichaamstaal kun je het gedrag van dit dier beter leren begrijpen. Nederland heeft vele schitterende plekken om deze ontspannen activiteit te ondernemen. Zo lenen de Loonse en Drunense duinen zich uitstekend voor prachtige ritten door de omgeving. Op jouw viervoeter rijd je langs eindeloze bossen en heidevelden. Uiteraard hoef je het voor mooie ritten niet alleen bij Nederland te houden. Op verschillende plekken in het buitenland worden onvergetelijke ruitervakanties georganiseerd. Ontdek bijvoorbeeld de prachtige natuurgebieden van Frankrijk, zoals de Quercy-Dordogne en Périgord. Ook het Duitse natuurgebied de Eifel ligt dicht bij huis. Het natuurschoon van deze groene streek maakt tijdens het paardrijden ongetwijfeld indruk. Het is slechts een kleine greep uit het grote aantal mooie Europese bestemmingen om te paardrijden. Zo zijn paardenliefhebbers ook graag in de Italiaanse streek Umbrië en het Spaanse Andalusië te vinden. Of wie weet is een ruitervakantie in verre oorden wel jouw droom. In dat geval is een reis naar Monologië een goed idee. In de uitgestrekte natuur van dit Centraal-Aziatische land kun je prachtige ritten maken.

     
Alle foto's    
     

Waar moet je zijn?

Mooie locaties om te paardrijden bevinden zich over de hele wereld. Onvergetelijke tochten worden zowel in Nederland als Duitsland als Marokko en Cuba georganiseerd. Het is de perfecte manier om een gebied of land op een ontspannen manier te ontdekken.

Azoren, Portugal

De Azoren is een Portugese eilandengroep in de Atlantische Oceaan. Het heeft negen bewoonde eilanden met een landschap van jungle en lavastranden. Paardrijden is een fantastische manier om dit natuurschoon te ontdekken. Wanneer je houdt van rust en ruimte is een ruitervakantie ideaal. Een zeer mooie plek om te paardrijden is het eiland Faial. Op deze bestemmingen worden diverse trektochten aangeboden. Zo is het mogelijk om aan het einde van het jaar deel te nemen aan de zogeheten “nieuwjaarstrektocht”. Daarbij rijd je vijf dagen lang door de schitterende natuur van Faial. Het landschap van dit eiland is zeer afwisselend. Zo rijd je zowel langs vulkanische omgevingen als stranden en eucalyptusbossen. Zo voert de trektocht onder andere langs een krater die een jungle heeft op de bodem. Dit is ongetwijfeld een bijzonder gezicht. Er staat zelfs een bezoek aan de charmante havenstad Horta op het programma. Op deze plek kun je mooie wandelingen maken en dineren. Tijdens de jaarwisseling wordt er zelfs een spectaculaire vuurwerkshow gehouden. De volgende dag klim je weer op het paard. Het paardrijden op Faial verloopt op een ontspannen manier. Zo is er een dag waarop je even kunt bijkomen. Je hebt dan ook alle tijd van de wereld om de zeer gevarieerde natuur te ontdekken. Bovendien rijd je met speciale trekkingzadels en Engels tuig. Faial is zeker niet het enige eiland op de Azoren met mooie routes om te paardrijden. Het grote eiland Sao Miguel doet er zeker niet voor onder. Er worden namelijk diverse ruitervakanties voor verschillende niveau’s georganiseerd. Zowel beginnelingen als professionals kunnen er deelnemen aan tochten door het vulkaanlandschap. Het paardrijden door de natuur is zeer ontspannend. Na afloop verblijf je in comfortabele accommodaties, zodat je elke dag fris en fruitig begint aan nieuwe ontdekkingstochten door de natuur.

Quercy-Dordogne, Frankrijk

Frankrijk is een heerlijke bestemming voor vakanties in de natuur. Het land kent vele plekken waar rust, ruimte en natuur de boventoon voeren. In het natuurgebied Quercy-Dordogne zijn diverse routes aangelegd om te paardrijden. Het heeft in totaal maar liefst 1500 kilometer aan ruiterwegen door bosgebied en over kalksteenplateaus. Dit uitgestrekte Zuid-Franse natuurgebied leent zich dan ook prima voor een avontuurlijke ruitervakantie. Met name het natuurpark Les Causses du Quercy is een geliefde plek om te paardrijden. Op de rug van een prachtig paard geniet je van een heuvelachtig landschap vol bossen en rivieren. Ook kom je onderweg regelmatig kleine dorpjes tegen. Eventueel zou je een pauze kunnen houden in het kleine dorpje Dégagnac in het departement de Lot. De dorpjes in Quercy-Dordogne bestaan vaak al eeuwen. In dit gebied woonden ooit de Tempeliers. Dit was een Franse religieuze ridderorde uit de 11e eeuw die de pelgrims beschermden op hun reis naar het Heilige Land. Een ruitervakantie is nog leuker wanneer je samen met een groep rijdt. Deze mensen zijn waarschijnlijk net zo dol op paardrijden als jij. Samen rijd je bijvoorbeeld langs de rivier de Dordogne en door uitgestrekte bossen. Het galopperen door de Zuid-Franse natuur geeft een geweldig gevoel. Neem af en toe wel even pauze en kijk even goed hoe je paard er aan toe is. De communicatie tussen mens en dier is in dit geval zeer belangrijk. Geef je paard bijvoorbeeld de mogelijkheid om even zijn benen in het water te kunnen koelen. Poets en zadel je paard bovendien regelmatig. Vrijwel elke ruitervakantie heeft een rustdag waarop ruiter en paard even kunnen bijkomen van de tochten. Je overnacht in een comfortabele accommodatie. Het is de ideale plek om met de andere ruiters ervaringen uit te wisselen.

Loonse en Drunense duinen, Nederland

Voor een onvergetelijke ruitervakantie hoef je het echt niet ver weg te zoeken. Ook in Nederland kun je op verschillende mooie plekken paardrijden. Zo is het nationale park de Loonse en Drunense Duinen een populaire locatie onder ruiters. Het heeft ruim 3500 hectare aan ongerepte natuur vol open vlaktes, heidevelden, bossen en stuifzand. In de zomermaanden zorgt het bos voor de nodige verkoeling tijdens het paardrijden. Zowel beginnende als ervaren ruiters zijn op deze groene locatie in Nederland te vinden. Ze maken gebruik van ruim 100 kilometer aan menroutes en ruiterpaden. Wist je bovendien dat de Loonse en Drunense Duinen het grootste levende stuifzandgebied van Europa is? In dit gebied kun je zowel alleen als onder begeleiding paardrijden. Een begeleider is aan te raden wanneer je weinig ervaring hebt. Deze professional laat je op ontspannen wijze kennis maken met dit prachtige Nederlandse natuurgebied. Eventueel kun je ook deelnemen aan ruitertochten met een groep. Het voordeel daarvan is dat je ervaringen en tips met elkaar kunt uitwisselen. Wel heb je voor een tocht door dit natuurgebied een vergunning nodig. Deze kost 7,50 euro voor een dag en 25 euro per jaar. Onthoud dat het natuurgebied een halfuur na zonsondergang niet meer toegankelijk is. In de vroege ochtend is het paardrijden weer toegestaan, mits je natuurlijk de vergunning kunt laten zien. In de vroege ochtenduren komen alle bewoners van het natuurgebied weer tevoorschijn. Je zult tijdens het paardrijden dan ook veel wild tegenkomen. Urenlang rijden kan erg vermoeiend zijn, ook voor het paard. Neem dan ook voldoende pauze. Neem bijvoorbeeld even een drankje in een van de café ‘s aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen. Bovendien is dit de ideale plek om je ruitervakantie in Nederland af te sluiten.

Andalusië, Spanje

Is het je droom om te paardrijden in Spanje? Dan is het tijd om richting Andalusië te gaan. Deze Spaanse regio is namelijk zeer geschikt om te paardrijden. Deze Spaanse regio staat bekend om zijn uitgestrekte zandvlaktes en de twee grote bergketens Sierra Morena en Cordilleras Béticas. Tussen deze bergketens stroomt de rivier Guadalquivir. Tijdens een ruitervakantie in Andalusië zie je het met eigen ogen. Op de rug van dit paard is het puur genieten wanneer je op een van de vele Andalusische paadjes rijdt. Ook tochten aan de kust zijn vanwege het mooie uitzicht aan te raden. Bij helder weer zie je waarschijnlijk zelfs de kust van Marokko liggen. Of kies voor een tocht door het Doñana natuurpark. Dit is een zeer waterrijk gebied vol moeraslanden en riveren waar je uitstekend kunt paardrijden. Er leven maar liefst duizend wilde paarden! De tochten in Andalusië worden aangeboden door diverse maneges waar ze zowel Spaans als Engels spreken. Taal vormt in deze regio meestal geen probleem. Uiteraard is het handig wanneer je wel een beetje Spaans spreekt, want dit maakt de communicatie iets gemakkelijker. Paarden spelen een belangrijke rol in de Andalusische cultuur. Het bekendste paardenras uit dit gebied is de “Pura Raza Española”. Ze worden meestal Andalusiërs genoemd. De kans is groot dat je er tijdens een ruitervakantie mee rijdt. Deze paarden staan bekend om hun dappere karakter. Ze zijn niet snel bang, waardoor ze in het verleden werden ingezet tijdens oorlogen. Ook is een Andalusiër redelijk eenvoudig te berijden. Zodoende vind je ze regelmatig terug bij dressuurwedstrijden, paardrijlessen en ruitertochten. Elk jaar vindt in Andalusië een paardenfestijn plaats om dit edele dier en de Zuid-Spaanse cultuur te eren. Zo vindt er een eeuwenoude paardenmarkt plaats in het stadje Jerez. Vanuit Nederland kun je verschillende ruiterarrangementen boeken waarbij dit feest is inbegrepen.

Umbrië, Italië

Umbrië is een bergachtig gebied in Centraal-Italië. Ooit woonde hier de heilige Franciscus van Assisi. De glooiende heuvels vol wijngaarden en olijfbomen van Umbrië vormen een prachtig plaatje. Dankzij de aangelegde routes kun je in deze regio prima paardrijden. In de regio Umbrië bevinden zich diverse paardencentra. Deze beschikken over meerdere soorten paarden, waaronder Arabieren en Maremma. Veel paardencentra bevinden zich in het gebied rondom de eeuwenoude stad Spoleto. Vanwege de heuvels, bergen en valleien is het een geliefde plek onder ruiters. Zowel beginnende als ervaren ruiters genieten van de groene en rustige omgeving. Beginnelingen kunnen het beste in een groep en onder begeleiding de regio verkennen. Het natuurgebied van Umbrië kent namelijk veel steile paden. Bovendien vertelt de professionele ruiter je van alles over het gebied en de verzorging van het paard. Je beleeft dus ook een leerzame ruitervakantie. Ervaren ruiters kunnen uiteraard zelf op avontuur. Umbrië kent een aantal trektochten, onder andere naar de dorpjes Macerino en Valnerina het. Beide tochten staan in het teken van cultuur en natuur. Met name Valnerina is een bijzondere plek voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis. Je vindt er onder andere een eeuwenoud klooster uit de elfde eeuw. Umbrië is dan ook een regio met veel geschiedenis. Zo kom je tijdens het paardrijden waarschijnlijk de Romeinse nederzetting Carsulae tegen. De geschiedenis van deze plek gaat terug tot 300 v. Christus. In het verleden was het een groot complex vol Romeinse baden, theaters en tempels. Na het bekijken van deze bezienswaardigheid stap je weer op het paard. Het rijden duurt soms soms een hele dag. 7 uur of 8 uur rijden is zeker geen uitzondering. Wel wordt er regelmatig een pauze ingelast. Terwijl je geniet van de Italiaanse keuken, kunnen de paarden even uitrusten en grazen.

Périgord, Frankrijk

Paardrijden in de frisse buitenlucht is de perfecte manier om te ontspannen. Bovendien voert het massatoerisme in ruitergebieden niet de boventoon. Zo geniet je in de Franse regio Périgord volop van rust en ruimte. Je hebt er de keuze uit zowel meerdaagse trektochten als dagtochten. Maak je hoofd even helemaal leeg tijdens een rit op een van de paarden uit deze Zuidwest-Franse streek. Grote kans dat dit de zwarte Périgord is. Deze paarden leven in de diverse maneges in de omgeving van de Périgord. Deze centra zijn ook leuk om een dagje te bezoeken. Je maakt er kennis met diverse paarden en krijgt uitleg over hun verzorging. Het Périgord paardenras is vernoemd naar het zwarte eikenbos dat je in de valleien van de Dordogne en Vézère tegenkomt. De paarden zijn een kruising tussen een volbloed Arabier en een Paint Horse. Ze staan bekend als vriendelijk en evenwichtig, ze zijn dankzij hun goede karakter geschikt voor zowel beginnende als ervaren ruiters. Bovendien zijn de meeste paarden in Périgord zelf gefokt en daardoor bekend met de omgeving. In dit gebied vind je niet alleen uitgestrekte loofbossen, maar ook valleien en heuvels. Voor wie houdt van paardrijden in een gevarieerd landschap is de Périgord een fantastische bestemming. De mooie natuur is een fijne plek om tijdens een pauze even te picknicken. Neem dan ook voldoende eten en drinken mee voor onderweg. Tussen de valleien en heuvels kom je diverse kastelen en kloosters tegen. Ze symboliseren de eeuwenoude geschiedenis van dit gebied. Een bezoek aan een kasteel of klooster staat vaak op het programma van een van de ruiterpakketten die je eenvoudig kunt boeken in Nederland. Daardoor beleef je een afwisselende ruitervakantie waarin aandacht is voor zowel natuurschoon als cultuur en geschiedenis.

Eifel, Duitsland

Het Duitse gebied de Eifel ligt ten westen van de Rijn en ten noorden van de Moezel. Vanuit Nederland is het slechts een paar uur rijden naar deze zeer groene regio. De Eifel heeft uitgestrekte bossen, grasland en rustig kabbelende beekjes. De hoogvlaktes bieden bovendien een adembenemend uitzicht over het natuurgebied. Je kunt er dan ook uren wandelen en paardrijden. Rij daarbij van station naar station. Dit houdt in dat je bij een meerdaagse tocht van de ene accommodatie naar de andere accommodatie rijdt. Wie weet neem je jouw eigen paard mee naar de Eifel. Zorg ervoor dat jouw trouwe viervoeter in goede conditie verkeert. Steeds meer mensen ontdekken de Eifel als de ideale locatie voor een ruitervakantie. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat je bijna overal mag rijden met je paard. Vrijwel alle wandelroutes en paden zijn toegankelijk voor ruiters, tenzij het anders staat aangegeven. Je kunt het beste voor de tocht alvast een mooie route plannen met de kaart. Een beetje voorzichtigheid is wel vereist. Dat alle paden toegankelijk zijn, betekent niet dat ze ook geschikt zijn voor paarden. Sommige paden kunnen namelijk erg smal zijn. Ook is het voor ruiter en paard niet altijd fijn om een helling af te gaan. Op de routes voor wandelen en paardrijden liggen diverse accommodaties waar je prima kunt overnachten. Alle accommodaties bieden de mogelijkheid om je paard te stallen. Tevens kun je bij je hotel of bed and breakfast paardrijlessen volgen. Dit is erg handig wanneer je nog weinig ervaring hebt met paardrijden. Bijna alle accommodaties hier zijn aangesloten bij de vereniging ‘Eifel zu Pferd’, dat vrijwel alle ruiteractiviteiten in de Eifel organiseert. Voor vragen, tips en handige GPS-routes kun je bij deze vereniging terecht.

Mongolië

Paarden spelen een zeer belangrijke rol in het Centraal-Aziatische land Mongolië. Wanneer je de uitgestrekte natuur ziet begrijp je waarom. Voor de Mongoolse nomaden is een paard de ideale manier van transport. Niet voor niets is het paard het nationale symbool van dit bijzondere land. Paardenliefhebbers komen naar dit land voor een onvergetelijke vakantie door de natuur. De paarden in Mongolië staan bekend om hun kracht. Ze hebben een zeer sterke nek, stevige benen en een zachte vacht. Daarnaast zijn ze zeer snel en hebben ze een indrukwekkend uithoudingsvermogen. De paarden in Mongolië hebben ook een minder fijne kant. Ze staan namelijk bekend als koppig en luisteren niet altijd naar toeristen. Om problemen te voorkomen kun je het beste deelnemen aan een tocht onder leiding van Mongoolse nomaden. Bij de meeste trektochten gaan er minstens twee begeleiders mee. Zij laten jou de mooiste plekken van Mongolië zien. Bovendien leer je van deze paardenexperts alle kneepjes van het vak. Desondanks vindt niet iedere Nederlandse paardenliefhebber het even fijn om te rijden in Mongolië. De paarden zijn er namelijk kleiner dan wat wij gewend zijn. Voor de lange Nederlanders kan het vrij pijnlijk zijn om langere tijd op het korte zadel te zitten. Bovendien zijn de laaghangende stijgbeugels vastgemaakt met een touw. Bij langere personen kan dit touw in de kuiten gaan snijden. Ben je er toch klaar voor om op avontuur te gaan in Mongolië? Verdiep je dan in de paardencultuur van het land. Zo dien je een klein schopje met je benen te geven en “tsjou!” te roepen wanneer je wilt galloperen. Daarbij staat een keer roepen voor draf en twee keer roepen voor galop. Trek aan de teugels en ga zitten wanneer je graag wilt stoppen.

Viñales, Cuba

De Cubaanse sigaar is wereldberoemd. Het product is onder andere afkomstig uit het dorpje Viñales. De sigaren uit dit gebied zijn van zeer hoge kwaliteit. Dit heeft te maken met de rode en zeer vruchtbare grond. Het warme klimaat van Cuba draagt bij aan de vruchtbaarheid. Volgens sommige personen wordt in Viñales zelfs de beste tabak ter wereld geteeld. Vrijwel overal werken boeren in de tabaksvelden. Ontdek het zelf door het platteland te verkennen per paard. Paardenliefhebbers zijn hier op de juiste plek. Het edele dier is namelijk het belangrijkste vervoermiddel van het Cubaanse dorpje. In Viñales kun je deelnemen aan meerdaagse tochten. Deze zijn ook geschikt voor onervaren ruiters. De paarden uit het gebied zijn namelijk vrij rustig en kennen de paden door en door. Heerlijk ontspannen rijd je samen met een gids langs eindeloos veel tabaksvelden en boerderijen. Het is de ideale manier om je hoofd even leeg te maken. Ook de karstbergen geven het landschap een uniek tintje. Dit is een landschap dat is ontstaan onder invloed van water en kalksteen. Vergeet niet om af en toe even pauze te houden en te stoppen bij een tabaksplantage. Je kunt er als het goed is zelf een sigaar rollen, iets dat zeker niet makkelijk is! Sommige Cubaanse boeren spreken een beetje Engels. Probeer een gesprekje te voeren om de lokale tradities van Viñales te leren kennen. Bovendien kan de lokale bevolking je naar de mooiste plekjes in de regio verwijzen. Daarmee wordt het paardrijden in Cuba nog onvergetelijker. Een tocht per paard kan soms uren duren, maar door het natuurschoon merk je daar weinig van. Eventueel zou je een tussenstop kunnen maken in het charmante dorpje Viñales met zijn oude koloniale huizen.

Het Atlasgebergte

Marokko ligt op een paar uur vliegen van Nederland. Toch heb je op bepaalde plekken het gevoel in een totaal andere wereld te zijn beland. Het Atlasgebergte in Marokko is daar een voorbeeld van. Op deze fabelachtige locatie met vier bergketens, uitgestrekte stranden en eeuwenoude bossen kun je urenlang paardrijden. Dan hebben we het nog niet gehad over de amandelbomen en sinaasappelplantages die in de zomermaanden volop in bloei staan. In het Atlasgebergte zijn verschillende ondernemingen actief die tochten per paard organiseren. Zij beschikken over verschillende paardenrassen, waarvan de Arabische Berberhengst een van de bekendste is. Evenals de Arabier is dit een eeuwenoud paardenras dat bekend staat om zijn uithoudingsvermogen. Desondanks is de Berberhengst slechts 1.60 meter groot. Bijna nergens geniet je tijdens het paardrijden van zulke schitterende uitzichten als in het Atlasgebergte. Een beetje ervaring met paardrijden is bij deze tochten gewenst. Je moet namelijk goed om kunnen gaan met de Arabieren en Berbers. Sommige tochten nemen uren in beslag. Bovendien worden sommige stukken in draf en galop afgelegd. Je moet dan ook een ervaren en fitte ruiter zijn om het goed af te ronden. Minder sportieve ruiters kunnen hun vertier waarschijnlijk beter ergens anders zoeken. Hou ook rekening met flinke hitte in de middagen. Meestal houdt men op het heetste moment van de dag een siësta. Het is op dat moment echt te heet om te paardrijden. Na enkele uren wordt de tocht vervolgd. Een groot tentenkamp is vaak het eindpunt waar je even kunt uitrusten. Hier kun je onder andere proeven van heerlijke Marokkaanse muntthee en lokale lekkernijen zoals tajine en couscous. Een overnachting in dit tentenkamp is een bijzondere ervaring. Hou er wel rekening mee dat het ‘s nachts zeer koud kan worden en dat de kans op regen toeneemt, dus neem genoeg warme kleding mee.