Pakistan
     
 

Pakistan

Grenzend aan India, Afghanistan, Iran, China en aan de Arabische Zee ligt Pakistan. Het land heeft bijna 202 miljoen inwoners en heeft daarmee een zesde plaats verdiend op de ranglijst van landen wereldwijd met de meeste inwoners. Pakistan ontstond pas in 1947 met als doel een eigen staat voor Indiase moslims te zijn. Eerder was het land samen met Bangladesh en India onderdeel van Brits-Indië. Pakistan is een veelbewogen land, waar je goed naartoe kunt reizen, mits je je goed voorbereidt op naar welke gebieden je wel en niet kunt gaan. Het land is op sommige plaatsen erg gevaarlijk vanwege de aanwezigheid van de Taliban. Wanneer je goed geïnformeerd een vakantie in dit land boekt, kun je hier ontspannen rondreizen. Het land staat bekend om de hooggebergtes en enorme woestijnlandschappen. Zeker wanneer je van een actieve vakantie houdt, ben je in het hooggebergte op de juiste plaats. Pakistan heeft een interessante cultuur die op elke reiziger een betoverende indruk achterlaat. Verspreid over het land heersen verschillende klimaten: van een hooggebergteklimaat in de bergen in het noorden, tot een woestijnklimaat in het midden en het zuiden van het land. Wanneer je niet goed tegen extreme hitte kunt, kun je het midden, zuiden en vooral het zuidoosten in mei en juni beter mijden. In de warmste gebieden kan het soms wel 45 graden worden. Aan de kust zijn de temperaturen een stuk aangenamer in de maanden mei en juni. Ben je van plan de bergen op te zoeken, dan kun je dit het beste van mei tot oktober doen, omdat het daarna te koud kan worden. In dit gebied is er in juli en augustus sprake van het regenseizoen. Over het algemeen geldt dat de beste periode van een reis door Pakistan in de maanden november tot en met april gepland kan worden.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Pakistan staat bekend om haar hooggebergte waarvan de Himalaya met de K2 de bekendste is. Het land leent zich dan ook heel goed voor lange trektochten door dit indrukwekkende gebergte. Verder kun je een bezoek brengen in een van de vele nationale parken in het land. Ook de kleurrijke markten met authentieke producten zijn een aanrader om te bezoeken. Je komt volledig tot rust op een van de stranden aan de Arabische zee. Pakistan is een islamitisch land, wat terug te zien is aan de vele moskeeën. Om je een stuk op weg te helpen met de voorbereiding van je reis, noemen we hier een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen.

 

Authentieke markten

In veel landen in Azië worden her en der door steden en dorpen diverse markten gehouden voor de verkoop en handel van lokale producten. In Pakistan is dit niet anders. Ook hier kun je verspreid door het land authentieke producten kopen die een goede weergave zijn van de smaken en producten waar Pakistan om bekend staat. De markten in Pakistan zijn altijd een drukte van belang, maar weliswaar wel een gezellige drukte. Alleen al in de hoofdstad Islamabad vind je verschillende markten verspreid over de stad. De Aabpaara markt is een markt in het centrum van de hoofdstad, dit is de oudste en grootste markt van de stad. Op de Aabpaara markt kun je naast eten ook antieke spullen kopen. Ook de Melody markt in de hoofdstad is de moeite van het bezoeken waard: je kunt hier naast eten en souvenirs ook kleding kopen. In de omgeving van beide markten zijn ook allerlei leuke winkeltjes te vinden. Naast de markten in Islamabad, zijn er in andere plaatsen ook markten, zoals in Jamrud, Peshawar en Charsadda. Pakistan is een Islamitisch land, wat goed terug te zien is aan de koopwaar in de winkels in het land. Je vindt in de winkels vooral de zo typische kleding van de Pakistani en veel juwelen. Vooral de hoofdstad is een walhalla voor de toerist die van winkelen houdt. Er zijn twee gebieden in de stad die er op het gebied van winkelen met kop en schouders bovenuit steken, namelijk Super Market en de Jinnah Super Market. Specialiteit van de Jinnah Super Market is goedkope schoenen. Winkelen en slenteren over markten kan dus heel goed in Pakistan, maar let wel goed op. Heel drukbezochte plaatsen willen nog wel eens het doelwit van aanslagen zijn, laat je dan goed informeren over de veiligheid van de omgeving.

 

Nationale parken

Door de ligging van het land en de daarbij behorende verschillende klimaten, is er sprake van een grote diversiteit op ecologisch gebied. De natuur is adembenemend en wordt in bescherming genomen in de diverse nationale parken in het land. Je moet minimaal een van de parken bezocht hebben, wil je reis compleet zijn. In Pakistan zijn er 26 nationale parken. Het Lal Sohanra National Park is in 1972 opgericht en is daarmee het eerste nationale park van Pakistan en tevens een van de grootste parken van Zuid-Azië. Naast de enorme oppervlakte van 153.000 hectare zijn vooral de grote verschillen tussen de diverse landschappen in dit park erg opvallend: water, bos en woestijn zijn gecombineerd in één park. Naast leeuwen leven hier veel verschillende diersoorten, zoals slangen, herten en 160 verschillende soorten vogels. Het park heeft een eigen fokprogramma om daarmee diersoorten in stand te houden. Op 2400 meter boven de zeespiegel ligt het wat kleinere Ayubia Nationaal Park. Dit beschermde gebied is in 1984 gevormd tot nationaal park en huisvest zowel breedbladige- als naaldbossen. In het park kun je heel goed wandelen en paardrijden, er zijn zelfs resorts waar je kunt overnachten. Het grootste nationale park van Pakistan is het in 1988 opgerichte Hingol National Park. Dit park ligt bij de kust in het zuidwesten van Pakistan. Het wordt zeer goed onderhouden door de medewerkers van het park en het biedt huisvesting aan veel vogels, vissen en zoogdieren. Het park heeft naast subtropische bossen ook een groot stuk woestijnlandschap en is 1650 vierkante kilometer groot. Doordat de monding van Hungol rivier zich in het park bevindt, komen hier naast veel vissoorten ook veel vogels voor. In het westelijke deel van het park valt de meeste regen, dit deel is dan ook het deel met de meeste planten, bomen en diersoorten.

 

De Badshahimoskee en het Lahore Fort

Pakistan heeft vele moskeeën, waarbij de ene nog mooier is dan de andere. Een van de mooiste moskeeën staat in Lahore. Lahore is de tweede grootste stad van Pakistan en wordt veel door toeristen bezocht. Hier zijn dan ook veel bezienswaardigheden die je zeker moet bekijken wanneer je hier bent. Twee van de mooiste bezienswaardigheden van Lahore zijn de Badshahimoskee en het Lahore Fort. De Mogolkeizer Aurangzeb bouwde in Lahore in 1673 de Badshahimoskee. Het is de vijfde grootste moskee ter wereld en is dan ook een van de trekpleisters van Pakistan. De moskee is zo enorm groot dat er plaats is voor 5000 mensen in het gebouw. De binnenplaats is helemaal enorm, want hier passen maar liefst 95.000 mensen! De grote koepels die tot ver van de stad af te bewonderen zijn, de rode stenen waarmee de moskee gebouwd is en de prachtige versieringen aan de binnenzijde, maken dat veel toeristen hier graag een kijkje komen nemen. In het midden van de moskee zitten de drie grootste koepels. Om de moskee heen zijn nog een aantal kleinere en wat grotere torens die elk een miniatuur van de grote koepels hebben. De toegangspoort van de moskee is direct in het oog springend, niet alleen vanwege de grootte, maar vooral ook vanwege de typisch oosterse vorm. Vanaf 1939 heeft men dik 20 jaar lang groot onderhoud en renovaties aan de moskee laten doen. Inmiddels verkeert de honderden jaren oude moskee in topconditie. Tegenover de Badshahimoskee ligt het Lahore Fort. Het Lahore Fort herbergt grootse mysteries. Het is een enorm fort in het Iqbal park gelegen. Het fort is een groot mysterie omdat niemand in Pakistan de achtergrond er van weet. Niemand weet wat het doel van het fort was en wie het gebouwd heeft. Desalniettemin staat het Lahore Fort sinds 1981 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Sportief Pakistan

Misschien denk je niet direct aan sport wanneer je aan Pakistan denkt, maar toch is het een sportminnend land. Vooral de sport cricket is de nationale trots van Pakistan. Cricket is een sport die in de zestiende eeuw in Engeland is ontstaan. Direct vanaf de stichting van Pakistan in 1947 is de sport immens populair. Het feit dat de sport altijd zo populair is geweest, vloeit voort uit het feit dat Pakistan voor 1947 deel uit maakte van Brits-Indië wat onder Britse heerschappij bestond. In 1992 is Pakistan zelfs nog wereldkampioen geweest. Wanneer je de kans krijgt, is het erg leuk om eens een wedstrijd van deze nationale sport mee te maken, het Multan Cricket Stadium is hier een perfect stadion voor. Het stadion heeft maar liefst plaats voor 35.000 cricketfans. Een ander zeer geschikt cricketstadion is het Jinnah stadion in Gujranwala. Hier kunnen 20.000 sportfans onder meer cricketwedstrijden bekijken. Ondanks dat het vroeger een echte mannensport was, spelen ook steeds meer vrouwen de sport. Ben je in Gujranwala voor een cricketwedstrijd, maak dan meteen gebruik van de gelegenheid en bezoek een worstelwedstrijd. De stad wordt niet voor niets liefkozend ‘de stad, de worstelaars’ genoemd. Voordat de Britten cricket introduceerden, was vooral hockey erg populair. Ondanks de komst van cricket, is hockey nog altijd een van de meest geliefde sporten in het land. Ook polo en squash, evenals voetbal worden veel gespeeld. Kabaddi is een sport ontwikkeld in Pakistan. Kabaddi is een vorm van worstelen wat in twee teams met elk een eigen speelhelft wordt gespeeld. Het doel is om, terwijl je Kabaddi roept, op de helft van de tegenstander je tegenspelers te tikken. Watersporters kunnen zich uitleven bij Hanna Lake in de buurt van Quetta. Het meer ligt in de heuvels op tien kilometer hoogte. Je kunt bij Hanna Lake onder andere roeien, kanoën, kajakken en zeilen.

     

Plaatsen

Pakistan is op het gebied van veiligheid een instabiel land. Ga daarom niet zomaar wat rondreizen in het land, maar informeer eerst naar welke plaatsen je wel en niet veilig kunt afreizen. Islamabad is de hoofdstad van Pakistan , maar is verre van de grootste stad van het land, het staat namelijk op plaats tien in de top tien op basis van hoeveelheid inwoners. Karachi is met bijna 13 miljoen inwoners de grootste stad van het land, gevolgd door Lahore met bijna zeven miljoen en Failsalabad met bijna drie miljoen inwoners. Het land bestaat uit 4 provincies, 2 territoria en 2 gebieden die omstreden zijn.

Islamabad

De hoofdstad Islamabad ligt in de provincie Hoofdstedelijk Territorium Islamabad in het noordoosten van Pakistan. Met 673.000 inwoners op een oppervlakte van een kleine 900 vierkante kilometer, is dit een zeer dichtbevolkte stad. In de winter kan het hier behoorlijk koud zijn en in juli en augustus vallen er veel moessonregens. De stad is een mix van moderne en oude, vooral islamitische, gebouwen. Vooral voor een culturele uitstap ben je hier op de juiste plaats. Zo kun je hier een bezoek brengen aan het kleine, doch vervallen, spoorwegstation wat onderdeel is van het Golra Railway Museum. Alles wat te maken heeft met treinen is in de loop der jaren verzameld en hier tentoongesteld. De Saoedi-Pak Toren is een heel goed voorbeeld waar je de mix van moderne bouwkunsten en oude stijlen in een gebouw samengevoegd kunt zien, het is ook het hoogste gebouw van de stad. Wil je meer weten van de geschiedenis van het land, dan ga je naar het Pakistan Museum of National History waar alles op het gebied van planten, dieren, aardewetenschappen en openbare diensten te vinden is. Wil je de drukte van de stad ontvluchten dan is een bezoek aan Shakarparian een aanrader. Shakarparian is een park met de meest mooie planten en bloemen. Wanneer je in het park bent, is het de moeite waard om even stil te staan bij het symbool voor cultuur en nationale eenheid: het Pakistan Monument. Islamabad heeft nog een aantal schitterende parken die stuk voor stuk de moeite van het bezoeken waard zijn. Rose and Jasmine Garden is een goed voorbeeld van een park wat je gezien moet hebben als je in Islamabad bent. Er zijn hier maar liefst 250 verschillende soorten rozenstruiken te bezichtigen. Dit park is een heerlijke plaats om te picknicken.

Karachi

Karachi is de grootste stad van Pakistan en ligt aan de zuidkust van het land. Vanwege de omvang van de stad is het vanzelfsprekend dat het zich het commerciële en financiële hart van Pakistan mag noemen. De economie draait hier op volle toeren. Karachi heeft twee havens en is daarmee ook de belangrijkste havenstad van Pakistan. Voor de bouw van de huidige hoofdstad Islamabad was Karachi de hoofdstad. Om te voorkomen dat de stad financieel ten onder zou gaan, werd de huidige hoofdstad Islamabad gebouwd. Op veel pleinen wordt de nationale sport cricket gespeeld. Ook kun je in Karachi uitstekend winkelen in een van de luxe winkelcentra zoals Clifton. Mazar-e-Quaid-e-Azam is het mausoleum van Mohammed Ali Jinnah en valt op doordat het volledig bedekt is met wit marmer. Het mausoleum is vernoemd naar de stichter van Pakistan Quaid-e-Azam, alwaar Quaid-e-Azam ook de laatste rustplaats heeft. Ben je in september of november in Karachi, probeer dan de trek van de Olive Ridley dwergschildpadden en groene zeeschildpadden mee te maken. De schildpaddentrek is in de avond te bekijken en dit kun je het beste met een local doen of door een boottochtje te maken. De geschiedenis van Pakistan is rijk en bewogen. Wil je iets van Pakistan’s historie zien, dan kun je terecht in het Nationaal Historisch Museum van Pakistan. Sinds 1950 wordt hier van alles op het gebied van de historie van het land verzameld. Ook worden er tentoonstellingen in het museum gehouden waar plaats is voor 250 toeschouwers.

Multan

Multan is met ruim vijf miljoen inwoners de op vier na grootste stad van Pakistan als je kijkt naar het aantal inwoners. De stad ligt ten oosten van de rivier Chenab, in het midden van Pakistan. Als stad ligt Multan behoorlijk geïsoleerd, je moet namelijk minstens 350 kilometer reizen voordat je bij een andere stad uitkomt. Multan is de stand van de bazaars, de moskeeën en de tempels. De vlaktes rondom de stad worden gebruikt voor landbouw, wat maakt dat Multan een grote speler in Pakistan is als het gaat om export van onder andere suikerriet, katoen en granaatappels. Zelden heb je zoiets moois gezien als het mausoleum van Shah Rukn-e-Alam. Dit meesterwerk met de grootste koepel ter wereld is gebouwd tussen 1320 en 1324. De buitenzijde wordt gesierd door crème-kleurige en blauwe banen. Een van de belangrijkste cricket stadions in Pakistan is het Multan Stadium welke plaats biedt voor 35.000 sportfanaten. Krijg je de kans, bezoek dan zeker een wedstrijd van deze nationale sport. In het centrum van de stad ligt het Multan Fort, ofwel Bab-Ul-Qasim. Wetenschappers schatten dat dit fort tussen 800 en 100 na Christus is gebouwd en diende ter verdediging van de stad. Naast het feit dat het fort heel wat aanvallen heeft afgeweerd, staat het ook bekend om haar mooie voorkomen. Helaas is ten tijde van de bezetting in Brits-Indië het fort bijna volledig verwoest. Van de vier oorspronkelijke poorten, heeft helaas slechts een poort de verwoesting weten te doorstaan, namelijk de Qasim poort.

 

Inwoners

In principe kun je zeggen dat Pakistan een dunbevolkt land is, in ieder geval als je een dichtbevolkte stad als Islamabad even negeert. Puur op basis van de oppervlakte van het land en het aantal inwoners, is Pakistan niet dichtbevolkt, al stijgt de bevolking jaarlijks met 2,01%. De belangrijkste etnische groepen in het land zijn de Punjabi, Sindhi, Pathanen, Baloch en Muhajir. 95% van de Pakistanen is moslim, welke weer onderverdeeld zijn in 80% Soenniet en 20% Sjiiet. Een hele kleine groep minderheden zijn de christenen, Hindoes, Sikhs, Parsi of Ahmadi. Kijk er niet vreemd van op als je in Pakistan een vrouw in Boerka ziet, dit is hier eerder regel dan uitzondering. Draag als toerist wijde kleding waarbij armen en benen bedekt worden. Zeker als vrouw is het belangrijk dat je goed bedekkende kleding draagt. De cultuur in Pakistan is heel anders dan bij ons. Veel gewoontes en gebruiken zijn gebaseerd op wat de islam voorschrijft. Religie is enorm belangrijk voor de inwoners van het land. De islam wordt door 94% van de bevolking gevolgd, de overige religies in Pakistan zijn het hindoeïsme, christendom, sikhisme, en boeddhisme. Het is belangrijk dat je weet wat de gewoontes en gebruiken in een land als Pakistan zijn, zodat je onbedoelde beledigingen kunt voorkomen. Geef bijvoorbeeld geen hand als je iemand begroet. Wanneer je respect toont en rekening houdt met de gebruiken in het land, dan merk je al snel dat Pakistani een bijzonder gastvrij, vriendelijk en behulpzaam volk is.

 

Talen

Voor een reis naar Pakistan heb je geen talenboekje nodig. De bevolking spreekt goed Engels waardoor je je er als toerist prima kunt redden. Wel hoor je aan het Engels het leuke accent waar landen als Pakistan en India om bekend staan. Desalniettemin is de Engelse kennis van de Pakistanen uitstekend. De officiële taal in het land is Urdu, een taal die door het grootste deel van de bevolking wordt gesproken. Urdu is een zogenaamde Indo-Europese taal en wordt naast Pakistan ook gesproken door veel moslims in India. Omdat veel mensen uit Pakistan zich gesetteld hebben in landen over de hele wereld, zijn er zo’n 65 miljoen mensen over de hele wereld die Urdu spreken. Naast Engels en Urdu spreken ook veel mensen in het land Punjabi. Punjabi is een taal die ook in de Indiase deelstaat Punjab wordt gesproken. Het tegenwoordige Punjabi wordt beïnvloed door onder meer Hindoestani, Perzisch, Sanskriet en Engels. Punjabi is ook een Indo-Europese taal en wordt wereldwijd door zo’n 129 miljoen mensen gesproken. Punjabi kent meerdere geschriften, afhankelijk van de streek waarin het gebruikt wordt. Ook Sindhi, Pashtu en Beloetsji zijn talen die in Pakistan gesproken worden. De laatstgenoemde talen worden in specifieke gebieden in Pakistan gesproken. Sindhi is een Indo-Arische taal en wordt bijvoorbeeld gesproken in de provincie Sindh, Pashtu daarentegen wordt in Afghanistan en het westen van Pakistan gesproken. Wil je Beloetsji horen dan moet je meer naar het zuidwesten van het land. Overigens wordt Beloetsji ook in het westen van Iran gesproken en behoort tot de noordwestelijke Iraanse talen.

 

Vervoer

De verbinding voor vliegverkeer tussen Nederland en Pakistan is prima. Ook binnenlandse vluchten zijn een aanrader als je langere afstanden moet overbruggen. Wel zitten de binnenlandse vluchten erg vol en zijn ze vaak overboekt. Houd dan ook wel altijd rekening met het feit dat vluchten geschrapt worden door weersomstandigheden of geannuleerd worden in verband met een overboekte vlucht. De spoorwegen in Pakistan zijn uitstekend geregeld. Je kunt hier heel goed van A naar B per trein reizen. Kleine moeilijkheid is dat de dienstregeling niet in het Engels is waardoor je een conducteur om hulp zal moeten vragen. Doordat men hier prima Engels spreekt en zeer behulpzaam is, zal dit geen enkel probleem moeten zijn. Reizen per bus is comfortabel, vanwege het feit dat je beschikt over airco en een plaats kunt boeken. Wel is het reizen per bus een tijdrovende aangelegenheid door de oppervlakte van net land. In het ergste geval zit je enkele dagen in de bus. Reizen per bus kan een flink stuk goedkoper wanneer je kiest voor een reis per minibus. Per minibus reizen kan vanwege het gebrek aan ruimte en comfort zo’n heftige ervaring zijn, dat veel toeristen graag extra betalen voor een ticket met de gewone bus. De dienstregeling is perfect omdat praktisch elke minuut een bus vertrekt. Ook kun je kiezen voor een ritje met de auto-riksja. Kies dan wel voor een voertuig met een blauw met gele kleur omdat dit geen particuliere taxi’s zijn. Stel voor vertrek de prijs vast, waarbij het normaal is om over de prijs te onderhandelen.

 

Keuken

Dat de Pakistani van lekker eten houden, staat als een paal boven water. Een standaard maaltijd voor de bewoners van dit land bestaat uit kebab met brood of rijst. Je kiest zelf of in samenspraak met de kok of je het eten mild of pittig gekruid wilt. Erg populair zijn de nagerechten in dit land, waarbij de pistache de ultieme favoriet is. Bijna elke maaltijd die de mensen hier eten is een warme maaltijd, veelal bereid in olie. Toch is het eten zeer smakelijk, denk maar eens aan de zo geliefde curry’s. De keuken in Pakistan is voornamelijk afgeleid van die in India. Typische gerechten zijn de eerder genoemde curry’s, maar ook de wereldberoemde tandoori. Je vindt in de steden dan ook een willekeur aan verschillende restaurants. In restaurants bij de kust kun je genieten van vers gevangen vis. Ook zijn er in de grote steden restaurants te vinden met een internationale keuken. Thee is de nationale drank in het land. Het wordt ook echt gezien als een sociale bezigheid om samen thee te drinken. Er zijn speciale theehuizen waar je samen thee drinkt: veelal groene of zwarte thee die door de hoeveelheid suiker mierzoet is. Een traditionele thee is de melkachtige thee met amandelen, de Kasjmir Chai genoemd. Let er wel op dat de thee gemaakt wordt met goed doorgekookt water. Wij kunnen in Pakistan namelijk geen water uit de kraan drinken omdat we hier erg ziek van kunnen worden. Koop uit voorzorg dan ook mineraalwater in verzegelde flessen.

 

Veiligheid

Laten we wel wezen: Pakistan is verre van een veilig land. Je kun hier niet als naïeve toerist door het land reizen. Kijk voordat je boekt en voordat je vertrekt altijd op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier staat altijd de meest actuele informatie op het gebied van veiligheid per regio in het land. Over het algemeen is het in het noorden in de bergen veilig genoeg om te reizen. Het gebied op de grens bij Iran en Pakistan is buitengewoon gevaarlijk en zeker als toerist moet je hier maar beter uit de buurt blijven. Wanneer je per bus reist van Quetta naar Peshawar merk je dat er uit veiligheidsoverwegingen flink van de route wordt afgeweken doordat er een omweg via Mutan wordt gemaakt. Houd altijd je oren en ogen open omdat er op elk moment een opstand kan uitbreken waar je niet in terecht wilt komen. Gewelddadige aanslagen, gepleegd door radicale islamitische groeperingen, zeker in de grote steden, zijn aan de orde van de dag. Uiteraard dien je rekening te houden met kleine criminaliteit zoals zakkenrollerij, maar dat is je minste zorg wanneer je door het land reist. Maak desondanks toch gebruik van een geldgordel onder je kleding en draag geen opzichtige kostbaarheden zoals dure camera’s en sieraden. Neem niet teveel belangrijke papieren mee de straat op en bewaar ze veilig in een kluisje in je accommodatie. Vraag bij twijfel aan de ambassade of desnoods de hoteleigenaar waar je je wanneer wel en niet moet bevinden.

 

Medische info

In ons land is de gezondsheidszorg goed geregeld. Iedereen kan gebruik maken van het Rijksvaccinatieprogramma om daarmee besmettelijke ziekten buiten de deur te houden. In andere landen is dit vaak heel anders gesteld. Hier heersen soms ziektes die wij al heel lang niet meer hebben gehad. Daarom is het belangrijk om bij de plaatselijke GGD navraag te doen of er vaccinaties geadviseerd worden. Hiermee voorkom je een vervelende of zelfs gevaarlijke ziekte in het land van bestemming op te lopen. Vraag op tijd aan de GGD wat het advies is, want sommige vaccinaties hebben een inwerktijd waardoor je mogelijk niet op tijd voldoende beschermd bent. Aan de andere zijde doen landen er alles aan om ziektes buiten hun landsgrenzen te houden. Hierdoor ben je soms verplicht je tegen een ziekte te laten vaccineren voordat je toegang tot het land krijgt. Wanneer je in de week voor aankomst in Pakistan in een land bent geweest waar gele koorts heerst, ook als dit een overstap van meer dan 12 uren betreft, dan ben je verplicht je te laten vaccineren tegen gele koorts. Het advies is om je in ieder geval tegen DTP en hepatitis A te laten vaccineren en ook tegen BMR wanneer je deze vaccinatie vroeger niet hebt gehad of wanneer je de mazelen niet hebt gehad. Bij een verblijf langer dan twee weken, is het advies je ook tegen buiktyfus te laten vaccineren. Bij een verblijf langer dan drie maanden geldt het advies ook voor een vaccinatie tegen hepatitis B, rabiës, in sommige gevallen tuberculose en in sommige gebieden Japanse encefalitis.

 

Visum

Wanneer je binnen de Europese Unie reist, volstaat vaak een geldige ID-kaart of paspoort als reisdocument. Voor reizen buiten de Europese Unie heb je een paspoort nodig en soms ook een visum. Kijk ruim voor je vertrek dan ook na of je voor het land van bestemming een visum nodig hebt en welke eisen er aan de geldigheidsduur van een paspoort worden gesteld. Bij aankomst in Pakistan dient je paspoort nog minstens zes maanden geldig te zijn. Wanneer je een stempel van Israël in je paspoort hebt, zal de toegang je direct worden geweigerd, ongeacht de aanwezigheid van een visum. Het is eenvoudig om je visum online aan te vragen. Ook kun je een visum bij de ambassade van Pakistan in Den Haag worden aangevraagd. De aanvraag van het visum bij de ambassade dient persoonlijk te gebeuren. Een toeristenvisum voor Pakistan is drie maanden geldig. Voor de aanvraag van een visum dien je een geldig paspoort te hebben met twee lege tegenover elkaar liggende visumpagina’s, twee pasfoto’s in kleur, een bewijs van je reis, zoals een vluchtschema of een kopie van je vliegticket en een bewijs van verblijf. Verder dien je een cv of werkgeversverklaring te overleggen en een kopie van je paspoort waar je persoonsgegevens op staan. wanneer er kinderen meereizen dient er per kind een geboorteakte met de aanvraag meegezonden te worden. Het is al met al een hele papierwinkel die opgestuurd moet worden. Een online aanvraag is dan ook de makkelijkste manier omdat er stap voor stap vermeld wordt welke documenten er bij de aanvraag van het visum bijgevoegd moeten worden.