Parachute springen
 

Parachute springen

Het geluid van ronkende motoren vibreert in je oren. Stijf van de adrenaline sta je te wachten op het moment dat de deur open gaat en er door het parachute springen een nieuwe, weidse wereld voor je ogen verschijnt. Je begeleider spreekt je geruststellend toe als je jezelf klaar maakt voor de grote sprong. Onder je verschijnt een prachtig landschap. Even vraag je jezelf af wat je in vredesnaam aan het doen bent, maar gelukkig is het al tijd voor parachute springen. Met een grote sprong laat je het vliegtuig achter je en verdwijn je in de diepte. De adrenaline giert nu in volle teugen door je lichaam heen en tegelijkertijd besef je dat dit één van de meest magische momenten van je leven is. Parachute springen of skydiven komt zo`n beetje het dichtste bij vliegen dat je als mens kunt komen. Het maken van een vrije val in de vele kilometers die onder je liggen is een kwestie van ongelooflijk vertrouwen in de persoon die je bijstaat en natuurlijk in de parachute die jullie veilig aan de grond moet brengen. Maar het is vooral het verlangen naar dat ene moment waarbij je letterlijk even los bent van de aarde. Alleen jij, de lucht en één van de meest ongelooflijke uitzichten uit je hele leven.

     
Alle foto's    
     

Bezienswaardigheden

Parachute springen is meer dan alleen een leuke vakantie activiteit. Het is een belevenis die je de rest van je leven niet meer vergeet. Vastgepind in je geheugen. Parachute springen kun je natuurlijk overal doen. Ook in Nederland. Maar er zijn een aantal plekken in de wereld waar het uitzicht nog magistraler is, nog meer adembenemend. En natuurlijk is dat gebaseerd op je persoonlijke smaak. Toch hebben we een lijst gemaakt van tien van de meest fantastische plekken om te parachute springen.

Parachute springen in Oahu, Hawaii

Voor veel mensen is Hawaii al een droom om er simpelweg op vakantie te gaan en heerlijk te luieren aan het strand. Misschien is ons beeld van dit tropische eiland in de Pacific hier en daar wat geromantiseerd, maar dat doet niets af aan de fantastische omgeving en natuur van het eiland. Hawaii is zowel het grootste eiland van de eilandreeks als de naam voor de groep eilanden. De hoofdstad Honolulu vind je echter op het kleinere eiland Oahu. Hier vind je ook de beroemde haven van Pearl Harbor. Het is ook één van de mooiste plekken ter wereld om te parachute springen. Dat komt ten eerste door de gevarieerde natuur van het eiland. Om te beginnen kun je vanaf grote hoogte heel Oahu bekijken. Als je parachute springen gaat op heldere dagen kun je zelfs de nabijgelegen eilanden zien. Vervolgens kom je steeds dichter bij het eiland en kun je steeds beter de diversiteit van Oahu zien. Aan de ene kant heb je er de hoge bergen en aan de andere kant de parelwitte stranden en de plantages. Kom je nog dichterbij dan zie je Pearl Harbor liggen. Pearl Harbor is een vulkanisch eiland met hoge bergtoppen en diepe dalen. Dit zorgt voor adembenemende uitzichten tijdens het parachute springen. Een ongelooflijke ervaring. Natuurlijk is Hawaii niet alleen vanuit de lucht heel mooi. Onder water is het zeker net zo prachtig. Voor de perfecte ervaring combineer je het parachute springen met een dagje snorkelen of duiken in het azuurblauwe water van een atol. Op deze manier wordt jouw vakantie naar Hawaii er eentje die je nooit meer vergeet.

Blue Hole, Belize

Parachute springen boven Belize is zeer bijzonder. Het klinkt misschien als iets uit een film: duiken in de plek waar zeer waarschijnlijk de meteoriet is ingeslagen die alle dinosauriërs op aarde letterlijk met een grote klap uitroeide. Het kan in het helderblauwe water van Belize, een klein land in Midden-Amerika. De enorme krater van de meteoriet wordt ook wel de `Great Blue Hole` genoemd. Het grote blauwe gat. Dat is niet voor niets, want de krater bevindt zich namelijk midden in de zee. Je kunt echter prima zien dat zich hier een krater bevindt. Ten eerste vanwege de perfect ronde, boven water uitstekende rand, rondom de krater. Deze ligt bovendien in heel ondiep water dat perfect azuurblauw is. De Blue Hole zelf is, vanwege de enorme impact van de inslag, erg diep en daardoor is het water donkerblauw. Een heel bijzonder effect dat je eigenlijk alleen vanuit de lucht kunt zien. Parachutespringen boven de Great Blue Hole geeft je de kans om één van `s werelds meest bizarre natuurfenomenen perfect te bekijken en te ervaren. Bovendien zie je niet alleen water en een groot gat. Vanuit de lucht kun je ook de kustlijn van Belize perfect bekijken. Die is namelijk niet zo ver weg. Naarmate je dichterbij komt ga je pas echt zien hoe bizar groot de krater is. Uiteindelijk land je er na het parachute springen midden in. Daarmee is deze tour echter nog niet afgelopen. Je klimt namelijk in een boot, doet een duikmasker op en zet je toch naar de diepte voort onder water. Hier kun je genieten van de prachtige onderwaterwereld die is gevormd door de meteoriet. De combinatie van parachute springen en duiken in de Blue Hole is uniek en zonder meer een fantastische ervaring.

Nærøyfjord, Noorwegen

Noorwegen is zonder meer één van de mooiste landen om te parachute springen. Het land is dun bevolkt en groot. Bovendien heeft het een ontzagwekkend mooie ruige natuur. Met volop hoge en indrukwekkende bergen met in de dalen de welbekende fjorden. De combinatie hiervan is vanaf de grond al fantastisch om te bekijken en het is niet voor niets dat er ieder jaar weer vele toeristen naar Noorwegen reizen. Maar het is zonder meer nog veel mooier als je de ruige Noorse natuur vanuit de lucht bekijkt tijdens het parachute springen. Één van de mooiste plekken waar je dit kunt doen is bij de Nærøyfjord. Deze fjord is vrijwel de grootste van Noorwegen en wurmt zich tientallen kilometers lang door ieder bergdal dat beschikbaar was. Daaromheen vind je prachtige bergen. Sommige kaal en ruig, terwijl anderen juist weer bedekt zijn met een grote variëteit aan bomen en grassen. Rondom het water vind je vooral kleine dorpjes en steden. Vanuit de lucht kun je dit alles tijdens het parachute springen prachtig zien. Ten eerste zie je de hele fjord liggen, met alle zijvertakkingen erbij. Je ziet overal rondom je heen woeste bergen die steeds duidelijker worden naarmate je tijdens het parachute springen dichter bij de grond komt. Als de parachute is opengeklapt heb je de gelegenheid om de natuur van dichtbij te bekijken. Iedere fase van het parachute springen heeft dus weer een ander karakter, wat deze parachutesprong heel bijzonder maakt. Bovendien hoef je er niet eens ver voor weg, Noorwegen ligt op een uur vliegen van Amsterdam. Houdt er wel rekening mee dat Noorwegen een duur land is. En ook parachute springen is er niet bepaald goedkoop.

Parachute springen in Dubai

Iedere zich zelf respecterende parachute springer moet minimaal één keer in zijn leven boven Dubai hebben gesprongen. Het is namelijk één van de bekendste plekken ter wereld om de grote sprong te wagen. Dat is natuurlijk niet voor niets. Dubai bestaat bekend als een land waarbij zeer grote bouwprojecten eerder norm dan uitzondering zijn. Niet gek als je bedenkt dat het land miljarden binnenhaalt met de exploitatie van olie. Toch gaat die olie ooit een keer op en dus besloot het emiraat dat het roer langzaam maar zeker om moest. Dubai moet één van `s werelds belangrijkste en meest fameuze zakelijke en toeristische bestemmingen ter wereld worden. Hoe doe je dat? Nou, bijvoorbeeld door het bouwen van een wolkenkrabber, de Burj Khalifa van 828 meter hoog en als je dan toch bezig bent, dan huur je ook gewoon een stel Nederlandse baggeraars in om een palmboom in zee op te spuiten. Natuurlijk geen echte, maar een eiland in de vorm van een palmboom. Hierop vind je villa`s van enkele miljoenen euro`s per stuk. Samen met een fantastisch uitzicht op de woestijn en de zee rondom de Emiraten kun je dus optimaal genieten van een enorme diversiteit aan bezienswaardigheden tijdens je parachutesprong. Je wordt afgezet op vier kilometer hoogte, waarna je met een paar honderd kilometer per uur ter aarde stort. Ben je nog een beginner in het parachute springen? Geen probleem. Dubai heeft namelijk ook de grootste parachute springschool ter wereld: Skydive Dubai. Hier kun je alles leren over parachute springen, zodat je volgestampt met informatie extra kunt genieten van een bijna bizar mooi uitzicht.

Grand Canyon, USA

Iedereen die een roadtrip gaat maken door de USA komt vanzelf een keertje langs de Grand Canyon. Het is een van de mooiste natuurfenomenen ter wereld. De Canyon is een groot ravijn dat in duizenden jaren is uitgesleten in de rotsbodem van Arizona. Op sommige plekken is de Grand Canyon wel 1600 meter diep. Het uitzicht vanaf de grond is hier fenomenaal. Iedereen kent waarschijnlijk wel de foto`s met hun dieprood gekleurde rotswanden en de grillige formaties van de kloof. Iets dat veel mensen waarschijnlijk niet weten is dat de Grand Canyon ook vrijwel de beste condities ter wereld heeft om te genieten van de verre uitzichten. Dit komt door de extreem lage luchtvochtigheid in dit woestijnklimaat. Hoe lager de luchtvochtigheid, des te verder je namelijk kunt kijken. In het geval van de Grand Canyon is dat vele kilometers. Als je vanaf de grond de Canyon al zo goed kunt zien, probeer je dan eens in te denken hoe dat is vanuit een vrije val van een paar kilometer hoogte. Het is namelijk mogelijk om boven de Grand Canyon te parachute springen. Het is een adembenemende ervaring, waarbij je in één oogopslag vrijwel de gehele Canyon kunt zien liggen. Daar houdt het natuurlijk niet mee op, je daalt namelijk af in de Grand Canyon en landt na het parachute springen op één van de lager gelegen gedeeltes. Op een gegeven moment zie je dus letterlijk de rotswanden aan je voorbijtrekken. Het is een sprong die je gewoon een keer gemaakt moet hebben. Daarmee behoort hij zonder meer tot deze top tien van beste parachute spring plekken ter wereld.

Victoria Falls, Zambia

De Victoria watervallen zijn om verschillende redenen een fantastische locatie om te parachute springen. De watervallen zijn vanaf de grond al prachtig. Het water van de Zambezi rivier valt hier ruim 120 meter naar beneden toe, om vervolgens weer verder te stromen. Daarmee zijn de Victoria Falls zeker net zo imposant als bijvoorbeeld de Niagara watervallen. Bovendien hebben ze bij de Victoria watervallen iets dat je in Canada nooit zult zien, namelijk kuddes olifanten, giraffes en zebra`s die in en rondom dit zeer vruchtbare gebied wonen. Een groot gedeelte van het gebied rondom de Victoria watervallen is uitgeroepen tot nationaal park. Een bezoek aan de watervallen is daarmee ideaal te combineren met een heuse safari. Daarnaast is er een optie om een stukje te rijden op de rug van een olifant. Het leuke van parachute springen boven de Victoria watervallen is dat het er letterlijk compleet anders uitziet van boven. Je kunt dan tijdens het parachute springen de watervallen zien, maar ook de enorme delta waar de watervallen het stralende middelpunt van zijn. Rondom de watervallen liggen bovendien veel eilanden, zoals Princess Victoria Island, waar je vanuit de lucht ook een prachtig uitzicht op hebt. Naarmate je lager komt, kun je de watervallen steeds beter zien en met een beetje geluk zie je ook kuddes olifanten en zebra`s rondlopen op de omliggende vlaktes. Parachute springen is in Zambia bovendien relatief goedkoop. Je maakt er al een tandemsprong vanaf zo`n 200 euro. Er zijn bovendien verschillende maatschappijen waaruit je kunt kiezen, die meerdere keren per dagen parachute sprongen aanbieden.

Parachute springen in Franz Josef Glacier, Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland is een geliefde bestemming om te parachute springen, het is wijd en zijd bekend om haar fantastische natuur. Het bekendste voorbeeld daarvan kun je terugzien in films als de `Lord of the Rings` en `The Hobbit`. Allemaal films die geroemd zijn om hun prachtige natuurbeelden die zijn geschoten in Nieuw Zeeland. Iets dat veel mensen echter niet weten is dat Nieuw Zeeland ook heuse gletsjers heeft. Eén van de mooiste daarvan is de Franz Josef Gletsjer. Deze vind je aan de westkust van het Zuidereiland, waarvan Christchurch de belangrijkste bestemming is. Het is een paradijs voor liefhebbers van ongerepte, woeste en toch begaanbare natuur. Parachute springen boven de Franz Josef gletsjer is daarbij een mogelijkheid om alles in één oogopslag aan je voorbij te zien trekken. Er zijn verschillende maatschappijen die sprongen aanbieden rondom of boven de gletsjer. Na je sprong uit het vliegtuig zie je in de verte de enorme, wit besneeuwde toppen liggen van de bergen rondom de gletsjer. Terwijl je aan de andere kant gedurende het parachute springen juist de laagvlakte langs de kust ziet liggen en daarnaast de zee. Het is een ongelooflijk mooie ervaring met de woeste natuur van Nieuw Zeeland op de achtergrond. Het is trouwens ook mogelijk om de Franz Josef te voet te beklimmen. Er zijn meerdere tochten mogelijk. Uiteraard naar de gletsjer zelf, maar ook door de vallei die is uitgesleten door de Franz Josef. De volgens velen mooiste ervaring krijg je echter doordat je op deze plek parachute springen kunt.

Interlaken, Zwitserland

Waarom zou je naar de andere kant van de wereld reizen, als je één van de mooiste plekken ter wereld om te parachute springen binnen rijafstand hebt? Het stadje Interlaken telt slechts zo`n 5000 inwoners, maar staat wereldwijd bekend als een van de mooiste locaties om met parachute uit een vliegtuig of helikopter te springen. De reden daarvoor is dat op deze plek een aantal van de mooiste natuurfenomenen van Zwitserland bij elkaar komen. Natuurlijk zijn er de hoge, besneeuwde, bergtoppen die je prachtig vanuit de lucht tijdens het parachute springen kunt bekijken. Wel tien tot twintig van de hoogste bergtoppen van het land liggen rondom Interlaken. Aan beide kanten van het stadje vind je daarnaast ook nog twee grote bergmeren. De vallei wordt gekenmerkt door honderden fonteinen en watervallen die je vanaf lagere hoogte perfect kunt zien liggen in de vallei. Alles bij elkaar is Interlaken een decor voor een parachute sprong met een zeer hoge diversiteit. Je hoeft je zeker niet vervelen en het is eerder de vraag waar je naar moet kijken. Overal is namelijk wel iets bijzonders te zien. Parachute springen bij Interlaken is bovendien mogelijk vanaf meer dan vier kilometer hoogte vanaf een helikopter. Je maakt dan een behoorlijke lange vrije val voordat de parachute open klapt. Daarnaast kun je ook kiezen voor de `normale` parachutesprong vanuit een vliegtuig, of voor een goedkopere optie om van het fantastische uitzicht te genieten door `gewoon` in het vliegtuig te blijven zitten. Houd er wel rekening mee dat Zwitserland niet bekend staat om haar uitzonderlijk lage prijzen. Parachute springen hier kost al gauw 350 tot 400 euro.

Wollongong Beach, Australië

Slechts een uur rijden ten zuiden van Sydney vindt je de stad Wollongong. De naam komt uit de taal van de Aboriginals en betekent zoiets als `het geluid van de zee`. In de volkmond wordt de stad ook wel afgekort tot `The Gong`. Wollongong is een vrij onwaarschijnlijke plek voor één van de mooiste parachutesprongen ter wereld. De stad heeft namelijk twee gezichten. Aan de ene kant is er de prachtige kustlijn met een strand dat, met enkele kleine onderbrekingen, tientallen kilometers doorloopt. Hier kun je heerlijk genieten van de rust en `het geluid van de zee`. Aan de andere kant is de stad veranderd in een economisch centrum, waar zich grote steenkoolmijnen bevinden. Gelukkig heb je vanuit de lucht weinig last van ondergrondse mijnen. Wel levert op deze plek parachute springen een fantastisch uitzicht op over de zee en de omliggende natuur van Wollongong. Die is namelijk erg mooi. De stad wordt namelijk volledig ingesloten door bergketens en bergmeren. Sneeuw ligt er niet, daarvoor is het klimaat te warm. Wel kun je ultiem genieten van het magische uitzicht naar alle kanten. Landen doe je geheel in stijl op het strand van Wollongong. Als je wilt kun je daarna gelijk een drankje doen op het terras en een duik nemen in de zee. Parachute springen in Wollongong is een prachtig alternatief of aanvulling voor een bezoek aan Sydney en de ultieme start van je vakantie in Australië. Het is bovendien mogelijk om hoge sprongen te maken vanaf 4,5 kilometer hoogte waarbij je zo`n 60 seconden in vrije val naar beneden stort. Ook de prijzen zijn zeer redelijk te noemen. Je kunt al parachute springen vanaf zo`n 200 euro.

Mount Everest, Nepal

Parachute springen boven de Mount Everest is praktisch gezien vrijwel onmogelijk. De berg is namelijk meer dan 8 kilometer hoog, terwijl een normale parachutesprong een maximum heeft van ongeveer vier kilometer. Dit heeft te maken met de lucht. Hoe hoger je komt des te ijler die wordt. Hierdoor gaat je snelheid tijdens het vallen enorm omhoog, iets dat erg gevaarlijk kan zijn. Ook zijn normale parachutes niet groot genoeg om je val te breken. Daarnaast is de lucht dermate ijl dat je met een zuurstoffles en bijbehorend masker de sprong moet maken. in 2008 waren er toch een groep sportievelingen die de sprong waagden en zonder problemen de acht kilometer en een beetje wisten af te leggen. Daarvoor moesten ze wel een stevige training volgen. Parachute springen boven de Mount Everest is dus echt weggelegd voor de echte parachute spring diehards, die bovendien moeten beschikken over een zeer ruime portemonnee. Het kost zo`n 15.000 euro en je hebt slechts een paar mogelijkheden per jaar om te springen. Heb je echter dit geld en de moeite ervoor over, dan levert dit natuurlijk wel een bizar mooie ervaring op. Je ziet namelijk niet alleen Mount Everest, maar ongeveer de halve Himalaya onder je voorbijschieten. Parachute springen boven de hoogste bergketen ter wereld, is alsof je een magische sprookjeswereld vol kou en sneeuw binnenstapt, waarbij je letterlijk tussen hemel en aarde zweeft en uitzicht hebt op majestueuze besneeuwde toppen. Wil je iets doen wat vrijwel nog niemand op aarde heeft gedaan? Dan is parachute springen boven de Mount Everest de ultieme uitdaging. Maar alle andere opties voor parachute springen hiervoor zijn uiteraard ook meer dan de moeite waard.