Parijs
     
 

Parijs

Parijs, de romantische lichtstad aan de rivier de Seine. Een heerlijke stad voor een paar dagen lekker weg. Hand in hand met je geliefde wandelen langs de Seine, je naar grote hoogte laten vervoeren op de Eiffeltoren, heerlijk genieten van de Franse keuken en je laten verrassen door de kunst en cultuur die in deze stad verzameld is. Parijs betekend genieten van elkaar en genieten van het leven. Op 3,5 uur reistijd van Nederland, kan je op een ontspannen manier naar de lichtstad reizen en daar genieten van al het moois dat de stad te bieden heeft. Musea als het Louvre, Musée d’Orsay, het Centre Pompidou zijn het bezoeken meer dan waard. Bewonder de monumentale gebouwen zoals de Conciergerie, het Panthéon en de Arc de Triomphe. Kom tot rust in een van de vele parken zoals de Jardin de Luxenbourgh waar je een bootje op de vijver kan laten varen. Struin over de begraafplaatsen van Montmartre, Montparnasse en Père Lachaise en bezoek de graven van beroemdheden. De vele romantisch pleintjes en stegen maken de stad een waar genoegen om doorheen te dwalen en zelf dat meest geweldige restaurantje te ontdekken. Geniet van een concert of uitvoering in een van de grandioze theaters van de stad. Je kan heerlijk buiten eten en drinken, er zijn overal terrasjes of kies een bankje op een pittoresk pleintje, om van je aan de straat gekochte voedsel te genieten. De vele restaurants en cafe’s geven beschutting en een keur aan heerlijke menu’s. Zelfs de Parijzenaren eten veel buiten de deur, het is vaak erg goed te betalen. Wil je wat verder kijken dan de stad zelf, dan liggen even buiten de stad de attracties van het paleis en de schitterende tuinen van Versailles en het feestelijke vermaak van Disney Parijs.

Meer info    
     
Alle foto's    
     

Bezienswaardigheden van Parijs

De mooiste plekken van de lichtstad Parijs liggen op een comfortabele wandel afstand van elkaar, in het centrum, rond de rivier de Seine. Wil je meer van de vele musea en monumenten die de stad rijk is bezichtigen, dan is de officiële toeristen pas van Parijs, de Paris Passlib’ zeker aan te raden. Deze pas is goed voor gratis toegang tot de 50 musea, ook geeft de pas gratis toegang tot alle openbaar vervoer, een rivier cruise van een uur en een dag ongelimiteerd reizen op een hop on – hop off bus.

 

Louvre

Kom de grootste schatten van de hele wereld bekijken in het schitterende Louvre. Wordt betoverd door de majestueuze glazen pyramide die de ingang vormt. Het immense museum is gehuisvest in een uit drie vleugels bestaand, voormalig paleis. Al sinds 1793 wordt het Louvre gebruikt voor het beheer en tentoonstelling van de nationale kunstcollectie van Frankrijk. Napoleon Bonaparte heeft met zijn veroveringen in Europa en Egypte, vele kunstschatten aan het museum toegevoegd. In totaal bestaat de collectie uit 300.000 kunststukken, daarvan zijn er 35.000 tentoongesteld. Laat je verrassen door heerlijk door het museum te struinen of neem een audiogids of een tour, om de vele hoogtepunten van het museum te bekijken. De marmeren beelden de Venus van Milo en de Nikè van Samothrake, de Codex Hammurabi, het eerste rechtsboek in onze geschiedenis, gehakt in steen, zijn een paar van de meest bijzondere kunstvoorwerpen in het museum. De verfilming van de Da Vinci code tussen de schilderijen op de 2e verdieping van de Denon-vleugel, heeft het Louvre nog beroemder gemaakt dan het al was. In het museum kan je zelf komen kijken naar de meesterwerken, die een hoofdrol in de film vertolkten. Natuurlijk is La Joconde, de Franse naam voor de Mona Lisa, het hoogtepunt van het Louvre.

 

Montmartre

Montmartre is beroemde wijk met de kleine steegjes en de pittoreske pleintjes, waar alle grote kunstenaars van de Parijse geschiedenis hebben gewoond en gewerkt. Nog steeds is het de beste plek in Parijs om je portret te laten maken, daarvoor kan je terecht op de Place du Tertre. De steegjes hebben vele leuke winkeltjes en je kan er heerlijk op een terrasje zitten of lekker te eten in een van de vele restaurants. Montmartre ligt op een heuvel en je hebt er een aantal uitkijkpunten over het centrum van Parijs met de Seine en de Eiffeltoren als schitterend decor. Op de top van de heuvel ligt de majestueuze Basilique du Sacré-Coeur. Deze kerk is gewijd aan het heilige hart van Jezus. Het is gebouwd van 1875 tot 1914 en opgetrokken uit travertijn, een kalksteen dat aan de buitenkant altijd wit blijft, ondanks luchtvervuiling. Aan de voorkant leidt een 222 treden tellende trap de heuvel op naar de schitterend witte kerk. Er is een kabeltrein, de funiculaire de Montmartre, als je geen zin hebt in al die traptreden. In het westen van de wijk vind je de beruchte Moulin Rouge, de nachtclub waar de can-can geboren is.

 

Notre Dame de Paris

De klokkeluider van de Notre Dame is een beroemd sprookje, de Notre Dame is echter een magnifieke werkelijkheid. Het kathedraal waarvan de bouw begonnen is in 1163, rijst op aan de oever van de Seine. Op deze plaats stond eerst een Merovingisch kathedraal. Gewijd aan de heilige maagd, heeft het gebouw, twee torens aan de voorkant. Het gotische kathedraal heeft vele beelden aan de façade en is bekend om de gargouilles. Deze monsterlijke beelden aan de buitenkant van het gebouw, zorgen dat het regenwater van het dak via hun mond naar buiten spuit. Het kathedraal is gratis toegankelijk en er worden nog steeds katholieke diensten gehouden. Wil je de torens beklimmen, moet je toegang betalen, dit is echter zeer de moeite waard. Je kan de grootste klok bekijken, de gargouilles van dichtbij zien en het uitzicht is fenomenaal. Binnen het kathedraal is het schitterende roosvenster aan de noordkant te bewonderen. Er is een orgel met 7952 pijpen, het is zeer aan te raden om er bij te zijn als het bespeeld wordt, een overweldigende ervaring. De klokken zijn in 2013 vernieuwd, alleen de grootste klok, de Emmanuel is origineel uit 1681 en weegt 13271 kg. De tweede klok is Marie met 6023 kg, deze werd nieuwe gegoten in Nederland.

 

De rivier de Seine

De machtige rivier de Seine, die totaal 777 km lang is, stroomt dwars door Parijs heen. De kades van de rivier vormen een romantisch wandelpad, langs de gestaag stromende rivier. Het water van de rivier, is tegenwoordig zo schoon, dat de Atlantische zalm weer is teruggekomen en de rivier komt op zwemmen om zijn paaigronden te bereiken. Over de Seine zijn er vele oude bruggen, die de twee oevers verbinden. De Pont Neuf is de oudste stenen brug van Parijs, de brug ligt ten oosten van het Louvre en vormt ook een toegang naar de Ile de Cite. De eerste bewoners van de stad, de Gallische stam de Parisii, leefden op dit van oorsprong natuurlijke eiland. De naam van de rivier de Seine, komt dan ook van de Keltische godin Sequana. Wil je genieten van de rivier op een boot, dan is de Batobus een echte aanrader. De boot onderhoud een veerdienst over de rivier en doet alle leuke plekken aan. De 9 haltes zijn, de Eiffeltoren, Musee d’Orsay, St. Germain de Pres, de Notre Dame, de Botanische tuin, Hotel de Ville, het Louvre, de Champs-Elysee en Beaugrenelle. Je kan een dagkaart kopen en je heerlijk over het water laten vervoeren.

 

De Eiffeltoren

De 324 m hoge Eiffeltoren is wereldberoemd, speelt een rol in vele verhalen en films en is in zijn bestaan al door 250 miljoen mensen bezocht. De toren werdt gebouwd in 1887, ter ere van de wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs. De Parijse kunstenaarswereld verzette zich hevig tegen het stalen monster, nu is de toren niet meer weg te denken uit het straatbeeld van de stad. De Eiffeltoren werd bedacht door ingenieurs en Gustave Eiffel heeft hij zijn naam eraan verbonden, toen bleek dat de toren structureel goed in elkaar zat en esthetisch mooi was. Eiffel gebruikte de toren voor zijn experimenten en had een eigen appartement op het bovenste punt van de toren. Een antenne voor de eerste radioverbindingen werd op de top van de toren bevestigd. In 1909 zou de toren bezit worden van de stad Parijs en afgebroken worden. Tegen die tijd was de Eiffeltoren zo belangrijk geworden voor de communicatie verbindingen van het land, dat er werd besloten dat de toren voorlopig zou blijven. Uiteindelijk is de Eiffeltoren in 1964 officieel een historisch monument geworden. Bezoek de toren voor een mooi fotomoment en neem een van de liften omhoog. Deze fantastische belevenis is de lange rij en de prijs zeker waard.

 

Galeries Lafayette Haussmann

Winkelen tot je erbij neervalt en dan genieten van een warme cappuccino in een van de vele cafe’s. Galerie Lafayette is de plek in Parijs, om je te laven aan de haute couture. Op de 70.000 m2 vloer zijn er talloze winkels, van de duurste Parijse mode tot betaalbare merken. Souvenir winkels, interieurwinkels, kapsalons en delicatesse winkels, zijn er ook en alles zorgt voor een geweldige en rijke sfeer. De art-nouveau architectuur is overweldigend mooi en maakt de belevenis perfect af. Het midden van het gebouw is overdekt met een gigantische glazen koepel. De sierlijke bogen waarachter de winkels gelegen zijn, geven het genoeglijke winkelen een sprookjesachtige sfeer. Wekelijks zijn er op de vrijdagmiddag, gratis toegankelijke modeshows, een spektakel op zich. Zorg dat je tijdig hebt gereserveerd, je krijgt dan een voucher voor de desbetreffende dag. Er zijn 25 verschillende restaurants, waar je onder genot van een drankje en een hapje, letterlijk de hele wereld aan winkelend publiek voorbij ziet komen. Op het dak is er een panorama terras met schitterend uitzicht over Parijs en op de Eiffeltoren. De Galerie Lafayette vind je op de Boulevard Haussmann nr. 40 en is dagelijks geopend van 9.30 tot 20.30 en op zondag van 11.00 tot 19.00.

 

Eten en drinken in Parijs

Eten en Frankrijk zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De Franse keuken heeft ons een aantal wereld beroemde gerechten geschonken, zoals Boeuf bourguignon, Coq au vin en Ratatouille. Van deze en nog veel meer, kan je allemaal in Parijs genieten. Parijs heeft ook een wereldkeuken, migranten van over de hele wereld hebben hun weg naar de hoofdstad gevonden en hier maken hun eigen topgerechten voor je klaar. Parijs eten betekend, elke ochtend croissantjes, zeker weten, dat is het beste Parijse ontbijt! Heerlijk knapperige baguettes die overal verkrijgbaar zijn en belegd zijn met boter en Parijse ham. Natuurlijk zijn er de crêpes, dunne pannenkoekjes met zoet lekkers erop en de galettes die iets groter zijn, met hartig of met zoet belegd worden en met mes en vork worden gegeten. Vergeet de Franse kazen niet, van rijp smeuïge schimmelkazen tot pittige harde kazen, alle kazen zijn heerlijk met het knapperige Franse brood. Bordier boter schijnt het beste van het beste te zijn om je broodje mee te besmeren, alleen nog wat zeezout toevoegen en je bent in de hemel. Iedereen beweerd dat je de beste falafel van de wereld in Parijs krijgen bij L’As du Falafel op de Rue des Rosiers nr. 32-34. Vergeet ook niet tijdens het dineren Confit de Canard te bestellen, deze gekonfijte eend is echt heel lekker en vol van umami smaak. De verrukkelijke Franse wijnen maken elke maaltijd af en geven een ontspannen einde aan een onvergetelijke dag in de lichtstad.

 

Vervoer in Parijs

Parijs is het hart van Frankrijk. Alle wegen en spoorlijnen beginnen en eindigen in de hoofdstad. Als je met de auto naar Parijs rijdt, is het een goed idee om de auto buiten het centrum te parkeren en met het openbaar vervoer door te reizen. Om het centrum van de stad te ontzien van autoverkeer, heeft het bestuur van de stad een actief beleid om het openbaar vervoer en het gebruik van de fiets te stimuleren. Voor de toerist is dat heel aangenaam, de Paris Passlib’ geeft ongelimiteerd toegang tot alle openbaar vervoer in zone 1 t/m 3. Dat betekend dat je op een van de 347 buslijnen kan stappen, een van de 16 ondergrondse metrolijnen kan nemen, de Montmartre funiculaire, of de tram. Bij de Paris Passlib’ krijg je ook gratis toegang tot 50 musea. Wil je alleen een kaart voor het openbaar vervoer kan je de Paris Visite pas nemen. Deze pas geeft hetzelfde ongelimiteerde toegang tot alle openbaar vervoer en je kan er ook een kiezen om mee naar Versailles en EuroDisney te reizen. Loop je de meeste tijd, dan kan je een carnet kopen met 10 enkeltjes voor de bus of metro/RER, de meest voordelige optie.

 

Veiligheid in het verkeer

Parijs is een fijne stad om wandelend langs de wijdse avenue’s of door pittoreske steegjes, te bekijken. Het meeste verkeer is helemaal ingesteld op wandelaars en toeristen. Zolang je niet midden op de weg gaat lopen en de drukke wegen bij de voetgangers oversteekplaatsen met stoplichten, oversteekt, zal je een fijne ervaring hebben. Met de auto is Parijs niet aan te raden en dat is zacht uitgedrukt. Files zijn het minst erg, de rijstijl van de Parijse automobilisten is nogal anders dan wat Nederlanders gewend zijn. Het is niet aan te raden om er rond te rijden als je onzeker bent of als je geen deuken of krassen op je auto wilt hebben. Samen met het problematische parkeren, wat erg duur is en in de straten staan de auto’s bumper aan bumper, is het veel beter om als je met de auto bent, deze ver buiten het centrum te laten. Het openbaar vervoer is veel fijner reizen. Het openbaar vervoer is veilig in Parijs. Het is wel aan te raden om in de late uurtjes voor een bus in plaats van de metro, te kiezen, zeker als je als vrouw alleen reist. Dat is veiliger en voornamelijk leuker, dan kan je van het uitzicht genieten en de lichten van de stad bewonderen.

 

Veiligheid in het algemeen

Parijs is een veilige stad, de sfeer is er gemoedelijk en je kan er in het algemeen veilig over straat lopen. Natuurlijk zijn er altijd een aantal dingen waar je rekening moet houden. In Parijs moet je vooral opletten met zakkenrollers. Op de drukke toeristische plekken, in liften op luchthavens, alle plekken waar veel mensen dicht bij elkaar staan, is het aan te raden om voorzichtig te zijn en alert te blijven. Zorg dat je tas dicht is en je portemonnee en telefoon veilig zijn opgeborgen. Het kan ook voorkomen dat mensen proberen je met een truc, geld afhandig te maken. Als mensen je aanspreken of ergens in willen betrekken, zeg dan ‘non merci’ alsof je een Fransman bent en loop rustig door. Ontloop daklozen en zwervers als je ze mocht tegenkomen, daar voorkom je moeilijkheden mee. Parijs is een schone stad, je ziet elke ochtend stroompjes water de straten schoonspoelen. Dat water komt van opvangbekkens die regenwater verzamelen en naar de stad voeren. Dit water wordt ook gebruikt om de parken en bomen van voldoende water te voorzien. Het kraanwater in Parijs is veilig te drinken, alhoewel het water zeer gechloreerd is.

 

Visum, Vaccinaties en reisinformatie

Omdat Frankrijk mede EU lidstaat en Schengen land is, heb je voor Parijs geen visum nodig en kan je vrijelijk in Frankrijk wonen, werken en reizen. Je hebt wel een geldig paspoort of identiteitskaart nodig, om je te kunnen identificeren als dat nodig is. Vaccinaties heb je niet nodig. Wil je een huisdier meenemen, kan dat mits het dier te identificeren is met een chip of tatoeage, het dier ingeënt is tegen hondsdolheid en een Europees dierenpaspoort heeft. In Frankrijk zijn zeer strikte regels tegen vechthonden, zelfs als jouw hond op een vechthond lijkt, kan je daar grote problemen mee krijgen. Informeer tijdig bij je eigen dierenarts, dan kom je niet voor nare verassingen te staan. Zoals voor elke reis heb je een reisverzekering nodig die extra medische kosten dekt, repatriëring en verlies van en schade aan bagage vergoedt. Dit kan met een standaard reisverzekering, het is aan te raden om een doorlopende reisverzekering af te sluiten, dan kan je altijd onbekommerd even weg. Wil je met je eigen telefoon bellen in Parijs, kijk dan of je provider niet absurd hoge kosten berekend. Anders is het handig om een Franse simkaart te kopen. In Parijs zijn er zo’n 400 gratis wifi-punten op toeristische plekken en in restaurants en cafe’s.

     

Reizigers over Parijs

Laat een beoordeling achter

Email adres is enkel bedoeld ter registratie en is niet zichtbaar voor anderen
* Verplichte velden

*
*
*
*