Philadelphia
     
 

Philadelphia

Philadelphia is de grootste stad van de staat Pennsylvania en ligt zo ongeveer halverwege tussen New York en Washington D.C. aan de oostkust van de Verenigde Staten. De stad ligt niet direct aan zee maar ingeklemd tussen de Schuykill River aan de westkant en de Delaware rivier aan de oostzijde van de stad. De Delaware vormt tevens de grens met de naburige staat New Jersey. Philadelphia telt 1.6 miljoen inwoners en daarmee is het de zesde stad van de Verenigde Staten. De hele metropool, die bekend staat als de Delaware Valley, huisvest meer dan 7.2 miljoen inwoners. Net zoals New York, ooit Nieuw Amsterdam, heeft ook Philadelphia een binding met de Nederlandse kolonisatie. In 1623 werd in de vallei van de stad de kolonie Nieuw Nederland gesticht en aan de andere kant van de rivier ontstond nog een Nederlandse kolonie, Swaanendael. Na diverse oorlogen met de Engelse kolonisten werd het gebied aan het eind van de 17e eeuw overgedragen aan William Penn. De staat Pennsylvania heeft haar naam aan hem te danken en Penn is ook de stichter van Philadelphia. Wanneer je door Philadelphia loopt dan ga je meer dan eens de naam Pennsylvania Dutch tegenkomen. Dat is, in tegenstelling tot wat je zou denken, geen verwijzing naar de Nederlandse roots van de stad. Pennsylvania werd in de 18e en 19e eeuw ook overspoeld met Duitstalige immigranten. Die bleven hun eigen taal spreken, vermengd met Engelse uitdrukkingen en woorden. Dat werd Pennsylvania Deutsch genoemd en verbasterde later tot Pennsylvania Dutch. Verwarrend dus, maar het verklaart deels wel waarom sommige Amerikanen in deze regio Nederlanders en Duitsers met elkaar verwarren of, erger nog, over één kam scheren. Philadelphia is door de eeuwen heen uitgegroeid tot een bijzondere stad die in het geweld van New York en Washington D.C. nogal eens vergeten wordt. En dat is geheel onterecht!

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Philadelphia kent vele bezienswaardigheden. De meest bekende is Liberty Bell, die in 1776 geluid werd bij het voorlezen van de onafhankelijkheidsverklaring bij de stichting van de Verenigde Staten. Ook het huis van Betsy Ross, de ontwerpster en naaister van de eerste Amerikaanse vlag, staat in Philadelphia en is nu een museum. Voor wat lichter vertier mag een bezoekje aan het Camelbeach Waterpark buiten de stad niet ontbreken en in Philadelphia zelf liggen ook meerdere prachtige parken waar je de drukte van stad kunt ontlopen.

 

De parken van Philly

Voor een stad met meer dan anderhalf miljoen inwoners kun je in Philadelphia behoorlijk wat groen vinden. De stad kent verschillende grote parken, sommigen rondom de zijriviertjes en beken van de Delaware en de Schuykill River, waar je heerlijk kunt wandelen of gewoon lekker in het gras gaat liggen zonnen. Fairmont en Morris Park, aan de westzijde van het centrum, hebben prachtige bomentuinen en wandelpaden. In Fairmont Park huist ook de dierentuin van Philadelphia. Daar krijg je makkelijk een middag om met het kijken naar aapjes, reptielen, beren en alle andere dieren. De luchtballon aan de rand van de dierentuin is een attractie op zich. Daarmee vlieg je, aan een kabel, naar ruim 130 meter hoogte en heb je een fraai uitzicht over de dierentuin, het park en Downtown Philadelphia. Historie snuiven kun je onder andere in Washington Square Park. Daar staat een standbeeld ter ere van George Washington, een van de Founding Fathers van de Verenigde Staten en inwoner van Philadelphia. Je moet er wel rekening mee houden dat door de grotere parken ook wegen lopen waar auto’s mogen komen. Dat vervoermiddel is nu eenmaal een onmisbaar deel van de Amerikaanse cultuur en ‘way of life’. Onveilig voor wandelaars is het daardoor overigens niet. Er wordt goed gehandhaafd.

 

Liberty Bell en Betsy Ross museum

Philadelphia heeft in de tweede helft van de 18e eeuw een zeer belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van de Verenigde Staten. In het toenmalige Pennsylvania State House, dat nu de Independence Hall genoemd wordt, werden de eerste vergaderingen gehouden waarbij dertien staten beslisten zich onafhankelijk van Engeland te verklaren. Bij de bekendmaking daarvan en het voorlezen van de Onafhankelijkheidsverklaring, op 8 juli 1776, werd de klok geluid die nu bekend staat als de Liberty Bell. Oplettende lezers weten natuurlijk dat De dertien staten al op 4 juli voor onafhankelijkheid gestemd hadden, maar op dat moment was geen publieke aankondiging en dus luidde de Liberty Bell toen ook niet. Inmiddels hangt de wereldberoemde klok in een paviljoen voor de Independence Hall. Een ander beroemd Amerikaans symbool is eveneens afkomstig uit Philadelphia. Een van de eerste versies, met dertien vijfpuntige sterren, van de Stars and Stripes werd vlak na de onafhankelijkheidsverklaring ontworpen en gemaakt door Betsy Ross. Deze vlag werd pas jaren later voor het eerst officieel gebruikt en is sindsdien verworden tot dé Amerikaanse vlag. Het huis van Betsy Ross is nu een bekend museum waar je alles over de geschiedenis van de Stars and Stripes kunt bezichtigen en nalezen.

 

Laat je vangen door de Eastern State Penitentiary

Gevangenissen in Amerika zijn iets minder luxe dan die in Nederland. Dat is bij de meesten van ons wel bekend. In Philadelphia kun je een bezoekje brengen aan de Eastern State Penitentiary, Dat is de oudste en een van de meest beruchte historische gevangenissen van de Verenigde Staten. En wees gerust, je mag na de bezichtiging ook gewoon weer vertrekken. Toen de gevangenis in 1829 in gebruik genomen werd was ‘t het grootste en duurste overheidsgebouw van dat moment. De kenmerkende structuur van Eastern State Penitentiary, vijf vleugels die in de vorm van een karrenwiel met elkaar verbonden zijn, werd in de jaren daarna door veel, meest kleinere, gevangenissen geadopteerd. Tot de beroemdste, of beruchtste, inwoners van Eastern State Penitentiary behoren bankrover Willie Sutton en maffiabaas Al Capone. In 1971 werd Eastern State Penitentiary gesloten en in 1991 begon de renovatie waar ook nu nog aan gewerkt wordt. Vergeet tijdens je bezoek niet om even The Hole in te duiken. Daar liggen vier isoleercellen die gebruikt werden om gevangenen extra te straffen. Death Row, waar ter dood veroordeelden op de uitvoering van hun straf wachtten geeft je kippenvel en een kijkje in de cel van Al Capone laat zien in welke relatieve luxe de maffiabaas er leefde.

 

Philadelphia Museum of Art

Opgericht in de zomer van 1876, ter ere van het honderdjarige bestaan van de Verenigde Staten, en geopend in de lente van 1877 is het Philadelphia Museum of Art sindsdien uitgegroeid tot een museum met een van de grootste kunstcollecties in Amerika. Er hangen, staan en liggen meer dan 225.000 kunstobjecten, verdeeld over ruim 200 galerieën die een periode van meer dan 2000 jaar in de wereldgeschiedenis beslaan. Daarnaast worden elk jaar zo’n 15 speciale tentoonstellingen georganiseerd die niet alleen gewijd zijn aan kunstenaars als Paul Cézanne, Salvador Dalí, en Francisco Goya maar ook onderwerpen als boeken, natuur en historie. Het museum is al lang niet meer alleen gehuisvest in de oorspronkelijke hallen van de Centennial Exposition uit 1876. De collecties en exposities zijn inmiddels verdeeld over diverse gebouwen in de omgeving. Voor een bezoek aan het museum mag je zeker wel een hele dag uittrekken. En dan nog is het verstandig om van tevoren te plannen wat je echt wilt zien. Wie wel eens in het Louvre geweest is, waar meer dan 300.000 kunstwerken liggen, weet dat je lang niet alles in één dag kunt bezichtigen. Dat geldt zeker ook voor het Philadelphia Museum of Art.

 

Boathouse Row en Elfreth’s Alley

Voor sommige bezienswaardigheden hoef je echt geen hele dag uit te trekken. Neem bijvoorbeeld Elfreths’s Alley. Dat is de oudste, sinds 1702 permanent bewoonde, stad van de Verenigde Staten. Voor Europese begrippen is ruim 300 jaar natuurlijk niet echt oud, maar in Amerika, dat pas aan het eind van de middeleeuwen ontdekt werd, ligt dat anders. Elfreth’s Alley bestaat uit 32 huizen en een smal straatje met cobblestones in het midden, waar vroeger paard en wagen reden, en een smal trottoir aan weerszijden. Een straatje dat je ook zomaar in oud Amsterdam kunt vinden. Op zich niet zo vreemd aangezien Philadelphia’s omgeving, voordat de stad die naam kreeg, onderdeel uitmaakte van een Nederlandse VOC kolonie. In dat kader zou je wellicht denken dat Boathouse Row ook een Nederlandse oorsprong heeft. Het zijn echter geen woonboten zoals we die hier kennen, maar een kade met Engelse boothuizen van (roei)clubs langs de oevers van de Delaware in het centrum van Philadelphia. De meeste van de 15 Boathouses zijn nog actief in gebruik en er worden ook nog regelmatig roeiwedstrijden georganiseerd, maar je kunt er heerlijk langs de oevers van de rivier wandelen en relaxen. Samen met Elfreth’s Alley twee plekken die een gecombineerd bezoekje meer dan waard zijn.

 

Camelbeach Mountains Waterpark

Wanneer je op vakantie gaat naar Amerika dan ontkom je er eigenlijk niet aan om een auto te huren. De afstanden, ook binnen en rondom steden, zijn gewoonweg te groot en de prijzen van zowel de autohuur als brandstof liggen veel lager dan in andere landen. Plus, je kunt veel meer bezichtigen. Zo vind je een kleine twee uur rijden van Philadelphia, in de Pocono Mountains, een van de grootste en mooiste attractieparken van de regio. In het Camelbeach Mountains Waterpark kun je met gemak een hele dag vol vertier, spanning en sensatie genieten. Tientallen waterglijbanen, enkele achtbanen en een rodelbaan houden je wel even bezig. Daarnaast heeft het park een aantal adventure zone met een klimpark, zip-lines (kabelbaan en abseilen) en diverse andere outdoor activiteiten. Voor wat meer rust kun je met de hele familie een middagje relaxen in de spa, onder het genot van een massage, modderbad of sauna. Voor de mannen is er in deze spa de Men Retreat Cave met sportmassages, een barbier en een bijzondere bourbon manicure. De kids kunnen genieten van een cupcake manicure, een fruit met slagroom gezichtsmasker of de marshmallow melt massage. Heb je aan een dag niet voldoende, dan kun je overnachten in de Camelback Lodge op het park.

 

Eten en Drinken

Amerika is het land van de snelle vette hap. MacDonald’s, KFC, Burger King, Wendy’s, Taco Bell, Arby’s en nog veel meer fastfood ketens hebben dus ook tientallen vestigingen in en rondom Philadelphia. Toch heeft de stad ook wel enkele bijzondere lokale specialiteiten. De meest bekende is de Philly Cheese Steak. Een broodje met daarom, zoals de naam deels al doet vermoeden, met kaas overbakken rundvlees. Daarvoor worden overigens rosbief en cheddar kaas gebruikt en er zitten ook nog gebakken uien op. Bepaald geen licht verteerbare lunch dus. Wil je echt lokaal smullen dan is de Reading Terminal Market een aanrader. Daar staan tientallen kraampjes met verse ingrediënten en bereide gerechten. De markt is van vroeg in de ochtend tot laat in de avond geopend. Er worden ook veel specialiteiten en producten aangeboden die afkomstig zijn van de Amish bevolking. Dit zijn voornamelijk boeren die in grote eenvoud buiten de grote stad leven. In Philadelphia liggen ook duizenden andere restaurants. Te veel om op te noemen, maar voor een goede ribeye of T-bone steak kun je terecht bij Barclay Prima, Robert’s Steakhouse of de Capital Grille. Liefhebbers van vis en kreeft kunnen hun hart ophalen bij Devon Seafood Grill, Estia of Dmitri’s.

 

Vervoer

Ga je vanuit Nederland naar Philadelphia dan zul je het vliegtuig moeten nemen. Vanuit Schiphol vertrekken wekelijks meerdere rechtstreekse vluchten naar Philadelphia International Airport. Woon je dichter bij de Belgische of Duitse grens dan kun je ook overwegen om via Zaventem of Düsseldorf te vliegen. Een rechtstreekse vlucht duurt tussen de acht en negen uur. Tel daar aan de vertrekkende kant nog een paar uur bij op voor de reis naar het vliegveld, het inchecken en de bagagecontrole. Bij aankomst op het vliegveld van Philadelphia moet je rekening houden met lange wachttijden voor de pascontrole. Van het vliegveld naar de stad tijden bussen en taxi’s, maar de meeste vakantiegangers in Amerika huren een auto. Dat is ook zeker aan te raden omdat de afstanden veel groter zijn dan hier en alles in de VS afgestemd en aangepast is zodat het met de auto goed bereikbaar is. Bovendien is de prijs van benzine nog altijd maar een derde van die van hier en ook de kosten voor het huren van een auto zijn stukken voordeliger dan in Europa. Voor een trip door de stad Philadelphia kun je overigens ook heel goed gebruik maken van de hop-on-hop-off busdienst die alle belangrijke bezienswaardigheden bezoekt.

 

Visum

Voor een vakantietrip naar Amerika heb je als Nederlands staatsburger geen visum nodig maar je moet wel een ESTA verklaring aanvragen. Dat is een zogenoemde reistoestemming die ingesteld is voor staatsburgers van landen die onder het Visa Waiver programma vallen. Deze verklaring moet je ruim van tevoren, maar uiterlijk 72 uur voor vertrek, online aanvragen. Doe dat liefst zo vroeg mogelijk maar let wel op: wanneer je in de tussentijd een nieuw paspoort nodig hebt dan vervalt ook de lopende ESTA verklaring en dien je die dus opnieuw aan te vragen. Ondanks de ESTA verklaring wordt je ook nog diepgaand gecontroleerd wanneer je bij de pascontrole op het vliegveld aankomt. In de VS zijn ze heel streng op wie ze wel en niet het land in laten. Die richtlijnen zijn sinds de aanslagen van 11 september 2001 in New York meerdere keren verscherpt. Als toerist hoef je je echter weinig zorgen te maken, maar de kans is groot dat je heel wat vragen moet beantwoorden. Er worden ook altijd vingerafdrukken en een irisscan van je gemaakt die opgeslagen worden in een databank. Heb je niks te verbergen, en ben je niet van plan iets geks of doms te doen tijdens je verblijf, dan heb je ook niets te vrezen voor de controles.

 

Valuta en klimaat

Philadelphia heeft een warm landklimaat. Dat betekent dat de zomers heet zijn, met maximum temperaturen die vaak dagen- of wekenlang niet onder de 30 graden duiken. Daarbij komt dat in de zomermaanden gemiddeld ook de meeste regen valt. In combinatie met de hoge temperaturen betekent het dat het in en rondom Philadelphia in die periode vaak drukkend warm kan zijn. De winters in Philadelphia kunnen heel wisselvallig verlopen. Dagen van 15 tot 20 graden kunnen, afhankelijk van de windrichting, zomaar afgewisseld worden met dagen van 5 tot 15 graden onder nul. De beste periode voor een bezoek aan Philadelphia ligt in de maanden september en oktober tijdens de droge en warme, maar zeker niet hete, Indian Summer. Een ander alternatief is de maand april. Dan zijn de temperaturen ook nog zeer aangenaam, maar kan het af en toe ook nog wel gevoelig koud zijn. In Amerika kun je niet met euro’s betalen. Amerikaanse dollars kun je, mits je je bankpas hebt ingesteld voor gebruik buiten de EU, bij iedere geldautomaat pinnen. Het is bovendien raadzaam een credit card mee te nemen. Daarmee kun je in Amerika letterlijk overal betalen, ook voor kleine bedragen en je aankopen zijn vaak meteen ook verzekerd tegen verlies of diefstal.

 

Veiligheid

Over de veiligheid in Amerikaanse steden is veel te zeggen. De Verenigde Staten zijn letterlijk in Philadelphia gesticht en de grondwet, inclusief het tweede amendement, waarin bepaald is dat iedereen een (vuur)wapen mag dragen, heeft ook haar roots in deze stad. Dat heeft niet echt een negatieve invloed op Philadelphia in het bijzonder maar het is iets waar je overal in Amerika rekening mee moet houden. Bij iets onbenulligs als het opsteken van je middelvinger naar iemand die geen voorrang verleent bijvoorbeeld. De tegenpartij kan zich niet alleen zo sterk en stoer als Clint Eastwood voelen, de kans bestaat dat hij ook echt die Magnum .45 uit zijn binnenzak kan trekken. Het feit dat er ook in Philadelphia weinig incidenten met toeristen voorkomen, op de bekende zakkenrollers na, toont echter meteen aan dat bovenstaand verhaal meer een gevoel is dan dagelijkse werkelijkheid. Bovendien is Philadelphia er door goed beleid, en dito handhaving, in geslaagd de misdaadcijfers in de afgelopen 15 jaar fors terug te dringen. Voor toeristen behoort Philadelphia inmiddels dan ook tot de veiligere steden van Amerika. Natuurlijk zijn er nog altijd wijken waar je beter niet kunt komen, maar dat geldt ook voor steden als Amsterdam, Rotterdam en zelfs het Zuid-Limburgse Heerlen.