Pisa
     
 

Pisa

Pisa is een eeuwen oude havenstad aan de monding van de rivier de Arno, in het prachtige Toscane in Italië. De rivier is 241 km lang en stroomt vanuit de Apennijnen via Florence en Pisa naar de zee. De stad dankt zijn grote rijkdom aan het bestaan van de rivier. Archeologische opgravingen bevestigen dat er in de 5e eeuw vC een handelsstad op deze plek lag. Vele oude geschriften spreken van de stad aan de monding van de Arno. Zelfs in het oude Rome sprak men over Pisa als een oude stad. Toen lag de stad 4 km van de kust, tegenwoordig bijna 10 km. De 11e tot de 13e eeuw waren het hoogtepunt in de geschiedenis van Pisa. De stad vormde een eigen maritieme republiek en concurreerde met de andere grote handelssteden, zoals Venetië en Genua. Vele oorlogen zijn er op de zee gevoerd, Corsica en Sardinië werden veroverd en grote rijkdom werd verworven. Het is de ligging aan de monding van de rivier, die er de oorzaak is van de beroemde scheve toren van Pisa. De afwisseling tussen stevige zandbodems en weke kleibodems zorgt ervoor, dat als gebouwen die geen goede fundamenten hebben, ze langzaam wegzakken. Door de stad staan er verschillende kerktorens die allemaal wel iets aan het verzakken zijn. Tegenwoordig is de stad vooral een universiteitsstad en een toeristische trekpleister. Met drie top universiteiten, is de stad een gewilde plek om te gaan studeren. De Università di Pisa is in 1343 opgericht en je kan hier nog steeds studeren. De stad heeft 90.000 inwoners en er studeren ruim 60.000 studenten. Vooral rond de Piazza Garibaldi en de Piazza delle Vettovaglie, kan je meegenieten van het vrolijke studenten leven. Pisa heeft een heerlijke klimaat met milde winters en erg warme zomers, waarbij de meeste regen in de herfst valt.

Meer info    
     
Alle foto's    
     

Bezienswaardigheden

De lange geschiedenis van deze stad is terug te zien, in de vele schitterende gebouwen die nog altijd de stad sieren. Op het Plein der Wonderen staan echt schitterend gerestaureerde wonderen van de bouwkunst. Als je van hieruit te voet richting de rivier loopt kom je door de levendige straten en pleinen van de oude stad. Hier kan je heerlijk eten en drinken, winkelen en genieten van al het moois dat de stad te bieden heeft. De stad is vol met het elan dat de studenten aan het leven geven, dit maakt Pisa een gemoedelijke, vriendelijke en veilige stad.

De scheve toren van Pisa

Midden op de Piazza dei Miracoli ofwel het plein der wonderen staat de wereldberoemde scheve toren van Pisa. De Torre pendente di Pisa is de vrijstaande klokkentoren van het kathedraal van de stad. De toren begon al over te hellen tijdens de bouw in 1173, omdat de fundamenten niet stevig genoeg waren. De immens zware toren is gebouwd van wit marmer. In 2001 is de scheve toren rigoureus gerestaureerd, tijdens de restauraties is de toren iets rechter gezet en het marmer schoongemaakt. De Piazza dei Miracoli is een ommuurde grasveld ten noord-westen van het centrum van de stad Pisa. De Piazza staat op de UNESCO werelderfgoed lijst. De gebouwen op het plein zijn al sinds de Middeleeuwen een religieus centrum. In het grootste doopkapel oftewel Baptisterium werden de inwoners van Pisa gedoopt. In de Dom, het Middeleeuwse kathedraal, kwam men gedurende het leven. In de Camposanto werdt men begraven, tenminste als je rijk genoeg was. Op de begraafplaats werden 53 wagenladingen grond van de heilige berg Golgotha opgebracht, zodat men in heilige grond begraven kon worden. Voor de scheve toren moet je de entreekaart voor je bezoek online bestellen en daarbij reserveer je een tijdslot waarin je de toren mag bezoeken.

Het oude centrum

Pisa heeft een lange geschiedenis, die je in het centrum van de stad terugvindt. In oude tijden lag de stad dichter bij de zee. Hierdoor heeft de stad veel rijkdom via handel kunnen vergaren. Dit zie je terug in de vele paleizen, kerken, de bruggen over de rivier de Arno en de pittoreske pleinen. Het is heerlijk om door de straten en stegen van het oude centrum te dwalen en je te laten verrassen door de schoonheid van de stad. Het grootste deel van het oude centrum ligt ten noorden van de rivier. Pisa is een studenten stad, al vele eeuwen lang en dat merk je in de vele kroegen, goedkope restaurantjes en de alom aanwezige jonge Italianen. Aan de Borgo Stretto zijn vele winkels, restaurants en vooral de beste ijssalons, de gelateria’s. De winkels liggen tussen de stenen bogen van de huizen die boven de straat staan. De Botanische tuin is een van de eersten universitaire tuinen van de wereld en is nog grotendeels in zijn oorspronkelijke staat. Vooral als je even weg wilt uit de drukte van de stad en wilt uitrusten op een bankje, dan is dit de beste plek om te bezoeken.

Lungarni en de rivier de Arno

Langs de rivier de Arno, zijn een aantal boulevards en de oevers zijn verbonden door een aantal historische bruggen. De boulevards langs de rivier heten de Lungarni en veel van de mooiste kerken en paleizen van de stad Pisa zijn hier te vinden. Een kleine maar immens mooie Gotische kerk is de Chiesa di Santa Maria della Spina. Dit kerkje is in 1230, gebouwd om het heilige relikwie, een van de doornen van de kroon van Jezus, te huisvesten. De Santo Sepolcro is een achtkantige kerk van de Tempeliers, gebouwd in de 12e eeuw. De Giardino Scotto is een oud fort dat is omgebouwd tot een park en openlucht theater, de grote Cittadella Vecchia staat nog altijd in zijn volle glorie. Dit Middeleeuwse fort is gebouwd om de stad en de scheepswerven te beschermen, tegen piraten, concurrerende landen en de andere zeegaande stadstaten zoals Genua en Venetië. De Piazza Garibaldi en de Piazza XX Settembre, zijn het hart van de stad. Ze liggen elk aan een uiteinde van de middelste brug, de Ponte di Mezzo. De Borgo Stretto begint ten noorden van de Piazza Garibaldi en rond de Piazza XX Settembre liggen het stadhuis en de oude textielbeurs.

Bezoek een spa

Al in de Romeinse tijd waren er thermale baden in Pisa. De Bagni di Nerone zijn de overblijfselen van een oud paleis dat al in de 1e eeuw bestond. De resten zijn te vinden ten noord-oosten van het oude centrum. Wil je zelf eens de thermale wateren van Pisa proberen dan kan je terecht in een klein dorpje, dat ten zuid-oosten van Pisa in de heuvels van Toscane ligt. Hier woonde lang geleden een oude hertogin, Matilda of Canossa. Volgens de legendes, had zij een oude stijve merel, die elke dag moeizaam wegvloog en weer vrolijk en soepel terugkwam. De hertogin is gaan kijken, waar de oude merel toch zijn herstel aan te danken had. Er bleek een poel dampend water in de heuvels te liggen. Het water bleek een heerlijke 35,7 ºC te zijn. Al ruim duizend jaar is in Casciana Terme de mogelijkheid om je te laten helen en verwennen met het natuurlijke en geneeskrachtige water van Matilda. 5 Kilometer ten noord-oosten van Pisa liggen de San Giuliano Terme. Deze thermen waren al een trekpleister Romeinse tijd, beleven in trek de Middeleeuwen en werden beroemd in de 18e eeuw. Het water is een heerlijke 38ºC en je kan hier verschillende baden bezoeken.

Piazza dei Cavalieri

De Piazza dei Cavalieri oftewel het Plein der Ridders, is het middelpunt van het oude centrum. Hier vindt je een aantal belangrijke paleizen en kerken. Het plein was al een forum in Het Romeinse Pisa, het heette toen het plein van de zeven straten. Het was het politieke hart van de stad, na 1140 werden er de grote paleizen gebouwd. Het Palazzo dell’Orologio ofwel het klokpaleis werd in 1357 gebouwd en huisveste de kapitein van de burgers. De toren aan de rechterkant van dit paleis is waar in de 13e eeuw, hertog Ugolino della Gherardesca, zijn zonen en kleinzonen werden ingemetseld en verhongerden. Dante vereeuwigde dit verhaal in zijn goddelijke komedie. De kerk van Santo Stefano dei Cavalieri werd in 1565 gebouwd. De kerk werd gebruikt door de, door Groothertog Cosimo de’ Medici gestichte Orde van de Ridders van St. Stephan. Aan deze ridderorde heeft het plein zijn naam te danken. De ridderorde zelf was gevestigd in de Palazzo della Carovana. Het paleis werd gebouwd in 1562 en tegenwoordig is hier de Scuola Normale Superiore di Pisa gehuisvest. De Scuola Normale Superiore di Pisa is in 1810 door Napoleon gesticht en is de beste universiteit van Italië.

De musea van Pisa

Dankzij zijn lange en rijke geschiedenis, zijn er vele musea in Pisa. Het Palazzo Blu is een blauw paleis dat duidelijk opvalt aan de kades van de Arno. In dit museum is de oorspronkelijke inrichting van het paleis bewaard gebleven en vindt je een permanente tentoonstelling van oude kunst en er zijn veel bijzondere tijdelijke tentoonstellingen. Het Museo di San Matteo vindt je aan de lungarno Mediceo 1, hier vindt je alle Renaissance kunst die zich ooit in de kerken in en rond Pisa bevondt. Het is een klein maar zeer bijzonder museum dat gevestigd is en het klooster van San Matteo. Naast dit museum vindt je het Museo Nazionale di Palazzo Reale waar je een goede indruk van de Italiaanse geschiedenis krijgt aan de hand van de bezittingen van de bewoners van het paleis. Een nieuw museum is het Cantiere delle Navi Romane. Bij een opgraving voor de bouw van een treinstation in 1998 iets heel bijzonders ontdekt. Begraven in de zuurstofloze modder van de Serchio, een zijrivier van de Arno, lagen 30 Romeinse schepen met inhoud. De goed bewaarde schepen worden ter plekke gerestaureerd en het museum is nog in aanbouw. Desondanks is het zeer de moeite waard om hier te gaan kijken.

Eten en drinken

Toscane is door het natte warme klimaat en de rijke bodem, een streek waar het goed eten is. De druiven groeien goed in de wijngaarden, de olijven worden vol en smakelijk. In de bossen vindt je heerlijke paddestoelen en natuurlijk de koning aller ingrediënten de truffel. De koeien doen het goed op de intens groene weiden en geven de romige melk voor de beroemde kazen zoals de Pecorino. Rundvlees en mals  lamsvlees vormen de basis van menig gerecht, maar ook wild gerechten met ree, zwijn, fazant of konijn, zal je vaak vinden. Wilde kruiden zoals rozemarijn, zonnige tomaten en pijnboompitjes maken de gerechten een genot voor je smaakpapillen. Doordat Pisa dicht bij zee ligt, zal je hier ook vele verse vis gerechten en natuurlijk ook heerlijke schelpdieren zoals de mooie oesters kunnen vinden. Gerechten met gedroogde kabeljauw zijn traditioneel en stammen nog uit de zeevaarders tijd. Zoals je ziet komen veel gerechten en hun ingrediënten direct uit de heuvels van Toscane. In Pisa zal je daar zeker van kunnen gaan genieten. Zelfs de bekende pizza’s en pasta’s zijn hier een genot om te eten. Na een heerlijke maaltijd is er niets lekkerders om je over te geven aan het zoete genot. In de stad kan je daar goed voor terecht. Er gaat niets boven een vers Italiaans ijsje en de gelateria’s zal je op vele plekken vinden. Een andere zoete verleiding is de donkere chocolade, ook hiervan zal je genoeg vinden. De Borgo Stretto is de plek voor zoete lekkernijen. Om je te laten verwennen met een heerlijk maal, kan je terecht op de Via San Martino, dicht bij de zuidoever van de Arno. Hier vindt je goede kwaliteit restaurants die niet al te duur zijn. Op een zwoele zomeravond laat je je verwennen op een terras aan de oever van de rivier. De inwoners van de stad zal je hier ook vinden en je zal genieten van de Toscaanse wijn, goed gezelschap en de weerschijn van alle lichtjes in het water van de rivier.

Verkeer en vervoer

Pisa is niet zo’n heel grote stad, je kan hier vrijwel alles te voet doen. Zelfs het vliegveld ligt op zo’n 20 minuten lopen van het centrum van de stad. Gelukkig is er ook een goed openbaar vervoer netwerk aanwezig. Er is elke 5 minuten, een onbemande lightrail trein van het vliegveld naar Pisa Centraal. Voor de terminal van het vliegveld is een busstation met bussen die naar het centrum, de Piazza dei Miracoli en het treinstation gaan. De kaartjes voor de bus kan je aan de informatiebalie kopen. Het hoofd treinstation is Pisa Centrale, hier stopt de trein van Rome naar Genua. Je kan hier ook met de trein naar Florence en Lucca. Wil je direct van de trein naar de scheve toren van Pisa, dan kan je het beste uitstappen op station Pisa San Rossore. Zoals al gezegd is, alles in Pisa heel goed te voet te doen, de grootste attracties liggen op maximaal zo’n half uur lopen van elkaar af. Er is een fiets sharing systeem dat Ciclopi heet. Deze zilverkleurige fietsen kan je heel goedkoop huren, vanaf 14 station verspreid door de stad. Op de Piazza Vittorio Emanuele II vindt je het informatiepunt.

Veiligheid in het verkeer

Het oude centrum is met de auto alleen toegankelijk voor de lokale bevolking. Er is een milieuzone voor het centrum ingesteld. Mocht je onverhoopt, toch met de auto in het centrum terecht komen, dan kan je rekenen op een flinke boete. Overal zijn camera’s opgehangen, bij elke foto die van je auto genomen wordt, krijg je een boete die begint bij € 90. Er is een uitzondering! Moet je door de milieuzone om bij je hotel te komen, dan kan je dat bij aankomst bij je hotel meteen bij de receptie melden. Zij regelen dat met de politie, zodat je geen boete zal krijgen. Net zoals in elke Italiaanse stad, zal je moeten uitkijken in het verkeer, omdat de Italianen naar onze maatstaven nogal roekeloos rijden. Gelukkig zijn grote delen van het oude centrum afgesloten voor al het verkeer en dus voetgangersgebieden geworden. Hierdoor is Pisa een fijne plek geworden om als toerist te bezoeken. Laat je auto achter op een veilige parkeerplaats, je kan parkeren op Pratale, Pietrasantina, Piazza Carrara en Lugarni. Je kan de 1360 km rijden van Nederland naar Pisa ook niet doen. Beter is het om een goedkoop vliegticket te kopen of met de trein te komen.

Veiligheid in het algemeen

Pisa is een lief en gemoedelijk stadje, waar je heel veilig bent. De vele studenten zorgen voor een fijne sfeer en er is weinig te vrezen. Zoals altijd op vakantie moet je in grote menigten even op je spullen letten, maar Pisa staat niet bekend om zijn zakkenrollers. De enige plek waar je zal moeten uitkijken is de Piazza dei Miracoli. Niet voor zakkenrollers, maar omdat daar vaak illegale warenverkopers staan. Het kopen bij deze illegale warenverkopers is verboden en je kan een zeer zware boete van wel € 1000,- krijgen als je dat wel doet. Er zijn genoeg legale verkopers om wel leuke snuisterijen te kunnen kopen. Je herkent de legale verkopers eraan dat ze altijd een vaste verkoopplek hebben. De illegale verkopers hebben de waren op de arm, in een mand, zak, tas of doos. Om de illegale verkopers te ontmoedigen, is het het beste om ze volkomen te negeren. Ze staan erom bekend dat ze je aanklampen als je ze ook maar enige opening geeft. Dus laat de zonnebrillen, paraplu’s en namaak luxe artikelen voor wat ze zijn en loop door naar de wonderen op de Piazza dei Miracoli.

Visum en toeristische informatie

Voor Italië en Pisa heb je geen visum nodig. Italië is een van de medelidstaten van de EU en heeft het Schengen verdrag ondertekend. Hierdoor is het reizen naar Italië hetzelfde als het reizen van Groningen naar Maastricht. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je wel altijd een geldig paspoort of identificatie bewijs bij je moet hebben. Net zoals hier in Nederland moet je je kunnen legitimeren. Het is door de hele EU verboden om kunst en antiek van land naar land te vervoeren, zonder dat daar een vergunning voor is. Hou daarmee rekening als je op een leuke markt of in dat vergeten winkeltje in Pisa, jou gewenste snuisterij te koop ziet. In Italië kan je met de Euro betalen. Het prijspeil is ongeveer hetzelfde of iets goedkoper, als wat je van Nederland verwacht. Je kan overal met je pinpas betalen en de meeste zaken accepteren een creditcard. Je kan ook overal pinnen, dat is gratis, er zit wel een daglimiet aan de hoeveelheid op te nemen geld. Bij het betalen in een restaurant is service in de prijs inbegrepen. Men verwacht wel dat er een fooi wordt gegeven, van 10% van de rekening.

Vaccinaties en gezondheid

Er zijn geen verplichtte vaccinaties voor Italië en Pisa. De hygiene in de stad ligt op een hoog niveau. Wees beducht in de zomerse hitte, dan kunnen je eigen gekochte etenswaren en die op marktkramen, snel bederven. Voordat je iets koopt, kijk of de producten goed gekoeld zijn en bedenk of de producten snel zullen worden geconsumeerd. Waar je wel mee moet uitkijken, is dat de tijgermug veelvuldig voorkomt in de stad. Een tijgermug is zowel overdag als in de nacht actief. Je kan flink ziek worden van een steek van deze mug. Een allergische reactie zorgt voor griepachtige symptomen, zoals hoofdpijn, koorts en pijnlijke gewrichten. Net zoals andere muggen kan de tijgermug virussen overbrengen, zeker omdat de mug vaak verschillende mensen achter elkaar steekt. Wees hierom extra alert, als je een mug hoort en gebruik mug afwerende spray als je merkt dat er veel muggen zijn. Ga je na je bezoek aan Pisa, de bosrijke heuvels van Toscane in, dan loop je kans op een tekenbeet. Behalve de ziekte van Lyme kunnen teken ook teken encefalitis overbrengen. Beide zijn ziekten die mogelijk dodelijk kunnen aflopen. Voor teken encefalitis is er een vaccinatie mogelijk. Kampeer je vaak en lang in de Europese natuur, dan is het zeer aan te raden om je tegen teken encefalitis te laten inenten.