Polen
     
 

Polen

Wil je er lekker even een paar dagen tussenuit en wil je niet al te ver reizen? Dan is Polen zeker een fantastische bestemming om even een paar dagen te vertoeven. Ook wanneer je langere tijd op vakantie wilt gaan is Polen een leuke bestemming. Met steden als Gdansk en Warschau zijn er ook tal van bezienswaardigheden te vinden in dit land. Tevens ligt Polen iets noordelijker en heeft het land zowel een gematigd zeeklimaat als een droog landklimaat. Verder beschikt Polen over een kustlijn van maar liefst 524 kilometer. Het land heeft bijna 39 miljoen inwoners, waarvan zo’n 2 miljoen wonen in de hoofdstad Warschau. Polen is gelegen in Midden-Europa en wordt in het westen begrensd door Duitsland. Aan de oostzijde van het land zijn Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne te vinden. Ten noorden van Polen wordt het land afgescheiden door de Oostzee en de Kaliningrad, wat onderdeel is van Rusland. Ten zuiden van het land liggen Tsjechië en Slowakije. De geschiedenis van het land gaat, voor zover op dit moment bekend, terug tot het jaar 966 na Christus. Onder koning Casimir de Grote die regeerde van 1333 tot 1370 werd Polen gemoderniseerd en kreeg het in 1364 de eerste universiteit van het land. In het jaar 1386 werden Polen en Litouwen samengevoegd tot het Pools-Litouwse Rijk. In de jaren daarna heeft het land een roerige geschiedenis gekend en was het land meerdere malen onderdeel van andere omringende landen. In 1989 werd Polen een volledig onafhankelijk land dankzij inspanningen van onder andere Lech Walesa. Polen hoort vandaag de dag bij de Europese Unie en bijvoorbeeld ook bij de Verenigde Naties. De valuta van Polen is de zloty, 1 zloty staat gelijk aan ongeveer 23 eurocent. Uiteraard kan dit veranderen door de wisselkoersen, dus houd dit altijd goed in de gaten!

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Door de rijke geschiedenis van het land zijn er tal van bezienswaardigheden te vinden in Polen. Iedere plaats heeft zo zijn eigen verhalen en bijzondere plekjes. Polen heeft een fantastische cultuur doordat er zoveel verschillende Europese culturen zijn samengevoegd. De grote verschillen in cultuur zijn overal zichtbaar. In kunst, in bouwstijl en in de omgang met mensen. Omdat het land redelijk groot is, hebben we een selectie gemaakt van vier bezienswaardigheden die ons het meest zijn bijgebleven na ons bezoek aan dit land. Wanneer je deze mooie bezienswaardigheden hebt bezocht, heb je daarmee ook gelijk de belangrijkste en mooiste plekken van het land kunnen zien.

 

Nationaal Park Tatra

Een absolute aanrader voor de natuurliefhebber is een bezoek aan het Nationaal Park Tatra. Het park is gelegen in het zuiden van Polen, nabij de plaats Zakopane en grenst direct aan het gelijknamige park in Slowakije. Het park beslaat een gebied van ruim 211 vierkante kilometer. Het Nationaal Park staat sinds het jaar 1992 op de UNESCO lijst voor biosfeerreservaten. Parken die op deze lijst staan worden beschermd door UNESCO en zijn zeer zeker uniek te noemen. Voor zowel de flora als de fauna liefhebber is er in dit Nationaal Park van alles te vinden. Het Nationaal Park staat over het algemeen bekend om haar orchideeën. Echter is er nog veel meer fauna te vinden in dit Nationaal Park. Zo zijn er meer dan 1000 vaatplanten, 700 korstmossen, 900 schimmels en 450 mossen vastgesteld. Deze rijkdom komt vooral dankzij het feit dat er maar liefst vijf verschillende klimaatzones te vinden zijn in dit kleine gebied. Ook voor fauna kun je hier zeker terecht. Het park bestaat voor ongeveer zestig procent uit bebossing en is dan ook de thuishaven voor vele soorten vogels. In de lagere gebieden waar veel beuken te vinden zijn kom je onder andere de bonte vliegenvanger en de fluiter tegen. Als je wat hogerop gaat kom je onder andere de beflijster en de oeraluil tegen. Verder kun je hier ook de grote gele kwikstaart tegenkomen. Tevens is in dit gebied de tatragems te vinden, deze gems die met uitsterven wordt bedreigt komt alleen voor in dit gebied. Er zijn nog minder dan 200 van deze bijzondere gems over. Verder kun je ook de alpenmarmot en de bruine beer tegenkomen. Heb je geen zin om het hele eind naar boven te lopen? Dan is er ook een kabelbaan die je naar boven kan brengen. Hier is een weerstation te vinden en zijn tal van mooie wandelroutes uitgezet.

 

Wawel

Een andere bezienswaardigheid die zeker de moeite waard is is de Wawel. De Wawel is een heuvel in Krakau. De heuvel heeft een hoogte van 228 meter en is gelegen aan de oever van de Wisla. Op deze heuvel zijn tal van gebouwen te vinden met een ruime historie. Daarnaast is onder de heuvel de zogenaamde drakengrot te vinden. De twee belangrijkste gebouwen op deze heuvel zijn het kasteel van Wawel en de kathedraal. Het kasteel van Wawel was tot het einde van de zeventiende eeuw de plaats waar de koning van Polen woonde. In dit slot zijn maar liefst 71 zalen te vinden waar vandaag de dag de complete nationale kunstcollectie te vinden is. De Wawelkathedraal werd in de 14de eeuw gebouwd op deze plek. In deze kathedraal zijn alle Poolse koningen gekroond, daarnaast zijn ook alle koningen begraven in de crypte van de kathedraal. Een bezoekje aan de Zygmuntkapel is ook zeker aan te raden. Deze kapel heeft een koepeldak dat volledig met goud bedekt is. Een andere leuke bijkomstigheid op de Wawel is de drakengrot die hier gelegen is. De drakengrot, onder de Poolse inwoners ook wel bekend als Smocza Jama, is één van de meest bezochte toeristische attracties van het land en is tevens de meest bekende grot van Polen. Het verhaal gaat dat tijdens de Middeleeuwen in deze grot een draak woonde. De draak moest iedere dag gevoerd worden met schapen en varkens. Doordat het grootste deel van de veestapel opging aan de draak besloot koning Krak dat de persoon die de draak wist te verslaan mocht trouwen met zijn dochter. Schoenmaker Skuba durfde dit aan en slachtte een schaap. Hij vulde het schaap met zwavel en naaide het schaap daarna weer dicht. Het schaap werd gevoerd aan de draak waarna deze in brand vloog en in de Wisla sprong. In de grot is een koperen beeld te vinden van de draak en kun je heerlijk rondwandelen.

 

Concentratiekamp Auschwitz

Concentratiekamp Auschwitz-Birkenau is zonder twijfel een van de meest indrukwekkende aandenkens aan de Tweede Wereldoorlog. In dit concentratiekamp vonden meer dan één miljoen mensen op een verschrikkelijke manier de dood. Het concentratiekamp ligt op iets meer dan een uur rijden van de stad Krakau, in de Poolse stad Oswiecim. De naam Auschwitz is niet de naam van één concentratiekamp, het is de verzamelnaam van meerdere kampen die hier aan het begin van de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s werden opgericht. Een bezoek aan Auschwitz neemt je mee terug in de tijd, naar een stukje geschiedenis waarvan we met z’n allen liever hebben dat het niet gebeurd was. Vandaag de dag is dit concentratiekamp een museum met tentoonstellingen over de Tweede Wereldoorlog en kun je de geschiedenis van deze plek beleven. Door de enorme geschiedkundige waarde van deze plek, en het feit dat iedereen dit ooit een keer in zijn of haar leven gezien moet hebben, is deze plaats gratis toegankelijk. Echter is het wel zo dat er maar een beperkt aantal kaarten per uur uitgegeven kan worden, om zo de drukte een beetje tegen te gaan. Wil je zeker weten dat je terecht kunt in het concentratiekamp dan kun je op voorhand een gratis toegangskaart reserveren via de website van Auschwitz. Wil je het hele concentratiekamp zien? Bezoek dan zowel Auschwitz I als Auschwitz-Birkenau. Wanneer je naar het kamp toe wilt gaan raden we je wel aan om even te kijken of je dit wilt gaan doen met of zonder rondleiding. Een rondleiding met Duitse of Engelse gids is er al vanaf ongeveer 11 euro per persoon. Vergeet tijdens je bezoek ook niet om op één van de uitkijktorens te klimmen in Auschwitz-Birkenau. Vanuit hier heb je een uitzicht over het hele kamp en kun je met eigen ogen zien hoe groot het concentratiekamp wel niet was. Een bezoek aan Auschwitz is absoluut een harde confrontatie met de geschiedenis die te gruwelijk voor woorden is, maar zal je altijd bij blijven.

 

Wieliczka-zoutmijn

Een andere bezienswaardigheid, ook gelegen in de buurt van Krakau, is de Wieliczka-zoutmijn. Deze mijn is één van de oudste zoutmijnen die te vinden is in de hele wereld. De eerste documentatie met betrekking tot het winnen van zout op deze plek gaan terug naar stukken uit het jaar 1044 na Christus. De gangen van de mijn hebben in totaal een lengte van maar liefst 300 kilometer en gaan tot maximaal 327 meter de diepte in. De mijn heeft ook een belangrijke rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze oorlog was de mijn namelijk een belangrijke opslagplaats voor wapens en munitie van de Duitse bezetters. In de jaren na de oorlog werd er nog steeds zout gewonnen, totdat er een grote overstroming plaatsvond in het jaar 1992. Deze zoutmijn is één van de weinige mijnen die te vinden is op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De mijn heeft, gedurende een bepaalde periode, zelfs op de lijst van bedreigd erfgoed gestaan. Dit kwam doordat de zoutsculpturen van de mijn werden aangetast door vocht. Inmiddels is er een speciaal programma opgezet waarbij het zout beter geconserveerd kan worden en is de mijn niet meer bedreigd. Een bezoekje aan de zoutmijn is absoluut een aanrader. De lucht in de mijn is vrij van welke vorm van vervuiling dan ook en erg rijk aan micronutriënten. Om deze reden is er een kuuroord gebouwd, 135 meter onder de grond. Een bezoekje aan dit kuuroord in de mijn is uiteraard een fantastische ervaring, die je zeer waarschijnlijk nooit weer mee zult maken. Uiteraard is het ook mogelijk om een rondleiding te krijgen door de mijn. Tijdens deze rondleiding loop je zo’n drie kilometer door de mijn waarbij je tal van standbeelden ziet die zijn uitgehouwen uit het zout. Verder is er hier onder de grond ook een kapel en een meer te vinden. Tevens zijn hier tal van mijnwerktuigen uitgestald om je zo een goed beeld te laten vormen over de zoutwinning.

     

Plaatsen

Doordat Polen een prachtig land is om te bezoeken, maar daarnaast ook redelijk uitgestrekt is, is het lastig om te kiezen waar je precies naartoe gaat in je vakantie. Om het misschien iets makkelijker te maken, hebben we hieronder een drietal plaatsen op een rijtje gezet die zeker het bezoeken waard zijn. We hopen dat we je hiermee kunnen prikkelen om naar één van deze plaatsen op vakantie te gaan. Verder zullen we hierin ook wat extra informatie geven over de mogelijkheden die de steden te bieden hebben en de leuke dingen die je hier kunt gaan doen.

Krakau

Krakau is met zijn ruim 750.000 inwoners de tweede stad van Polen, direct achter de hoofdstad van Warschau. De stad ligt in het zuiden van het land en heeft een enorm rijke geschiedenis. Tot 1609 was deze stad namelijk de hoofdstad van het Poolse rijk. Verder is Krakau één van de belangrijkste cultuursteden in het midden van Europa en wordt dankzij al haar cultuur ook wel het Florence van Polen genoemd. Krakau is dan ook één van de weinige steden in Polen die ongeschonden de Tweede Wereldoorlog overleefde, waardoor je hier nog tal van oude gebouwen tegenkomt. De stad Krakau is een bezienswaardigheid op zich, het gehele historische stadscentrum staat dan ook op de UNESCO-werelderfgoed lijst. De stad kent prachtige verhalen en tradities en het wandelen door deze sprookjesachtige stad is absoluut één van de hoogtepunten die je kunt hebben tijdens een bezoek aan Polen. Wanneer je in de periode rond begin december naar Polen afreist raden wij ook zeker aan om eens een kijkje te nemen bij de Kosciol Mariacki. Hier zijn veel families uit Krakau te vinden die met elkaar de strijd aangaan om de mooiste kerststal te bouwen. Na de jurering worden dan de mooiste kerststallen in het historisch museum van de stad tentoongesteld. De stad Krakau is absoluut een katholiek bolwerk en je zult hier dan ook veel katholieke tradities terug vinden. Al ruim duizend jaar is Krakau een bisdom waar ook de eerste niet-Italiaanse paus vandaan gekomen is. Sinds 1925 is in Krakau de zetel van een rooms-katholieke aartsbisschop te vinden, welke bekleed werd door Karol Wojtyla. Later uitgeroepen tot Paus Johannes Paulus II.

Lodz

Lodz is de derde stad van Polen en heeft zo’n 700.000 inwoners. De stad ligt ongeveer tussen de steden Krakau en Warschau in. Lodz ligt nagenoeg in het exacte midden van het land. Het is een relatief jonge stad die een stormachtige groei meemaakte. De stad groeide namelijk binnen 75 jaar met bijna een half miljoen inwoners. Deze stormachtige groei is vooral te danken aan de textielindustrie die in de negentiende en twintigste eeuw erg populair werd. Daarnaast heeft Lodz één van de grootste begraafplaatsen voor Joden in heel Europa. Op deze begraafplaats zijn maar liefst 180.000 Joodse graven te vinden. Dit komt vooral doordat er tijdens de Tweede Wereldoorlog een Joodse getto werd opgericht in deze stad, waarin ruim 300.000 Joden woonden. In augustus 1944 werd deze getto vernietigd, slechts negenhonderd Joden overleefden dit. De naam van deze stad betekent letterlijk in het Pools boot. Dit is dan ook terug te vinden in het schild en de vlag. Hoe de naam van de stad ontstaan is, is niet heel erg duidelijk, hier gaan meerdere verhalen de ronde over. De stad kenmerkt zich door de textielfabrieken die je overal in de plaats tegenkomt, verder zijn er ook tal van villa’s te vinden die gebouwd zijn in onder andere de jugendstil en andere neostijlen. Ook als je even lekker wilt shoppen zit je goed in Lodz, deze stad heeft namelijk één van de langste winkelstraten van Europa en is maar liefst vier kilometer lang.

Warschau

De derde stad die hoog bij ons op het lijstje staat is de hoofdstad van het land, Warschau. Het is absoluut niet de oudste stad van het land maar is daarentegen wel een oude stad. Volgens een eeuwenoude legende stamt de naam van de stad af van twee geliefden. De visser Wars en het meisje Sawa. Deze twee personen zouden de stad hebben gesticht. Echter zijn er veel varianten op deze legende en is het dus niet helemaal duidelijk hoe en wanneer Warschau is ontstaan. Warschau is, net als Krakau, een sprookjesstad met prachtige huizen en gebouwen. Je kunt hier heerlijk rond slenteren en genieten van de prachtige architectuur die het land je te bieden heeft. De stad heeft zwaar geleden ten tijden van de Tweede Wereldoorlog. In Warschau was een zeer grote Joodse getto en in de periode tussen 1939 en 1944 daalde de bevolking van 1,3 miljoen mensen naar slechts 420.000. Ook werden veel gebouwen verwoest. Na deze oorlog werd de stad in oude stijl herbouwd en staat het stadscentrum tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De restauratie van de stad komt zover overeen met hoe het was, dat deze restauratie dan ook de boeken in is gegaan als het “wonder van Warschau”. In de stad zijn tal van kerken en pleinen te vinden die allemaal zeker een bezoek waard zijn, je komt haast ogen te kort om alles goed in je op te kunnen nemen. Verder bevindt zich hier ook het koninklijk paleis en zijn er tal van musea te vinden. Wanneer je een echte kunstliefhebber bent is het ook zeker aan te raden om op zondag naar de antiekmarkt te gaan in Kolo, aan de westkant van de stad.

 

Inwoners

Polen is een groot land met veel inwoners, bij de laatst bekende volkstelling, de volkstelling van 2011 woonden er ongeveer 38,5 miljoen mensen in het land. Naar verwachting vergrijst de bevolking van Polen erg snel. De regering van Polen verwacht dat in de komende tien jaar één op de Polen met pensioen is. Bijna 97 procent van de totale Poolse bevolking is daadwerkelijk van Poolse komaf, of heeft deze nationaliteit bij de laatste volkstelling opgegeven. Daarnaast beschikt Polen over een groot aantal minderheden die ontzettend belangrijk zijn, of geweest zijn, voor het land. De grootste groepen minderheden zijn zonder twijfel de Sileziërs en Duitsers. Verder zijn er in Polen ook een aantal kleine groepen en minderheden te vinden zoals bijvoorbeeld de Kasjoeben, Oekraïners, Litouwers en Wit-Russen. Ruim 60 procent van de totale Poolse bevolking woont in stedelijk gebied, waarbij de meeste mensen in de stad Warschau wonen. Deze stad heeft bijna 2 miljoen inwoners. Andere grote steden in het land zijn bijvoorbeeld Lodz en Gdansk, ook wel bekend als Danzig. Echter zijn deze grote steden niet het meest dichtbevolkte gebied van Polen. Rond de stad Katowice waar meerdere samengegroeide mijnsteden zijn wonen ruim 3 miljoen inwoners op slechts 2 procent van het totale Poolse grondgebied. Bijna 90 procent van de inwoners van Polen is katholiek en slechts 0,3 procent is protestant. Slechts 8 procent van de bevolking heeft geen religie opgegeven. Van de totale Poolse bevolking gaat bijna 57 procent iedere zondag naar een katholieke kerkdienst of mis. De meeste katholieke kerken in het land zitten dan ook iedere zondag nog steeds afgeladen vol. Hiermee is Polen dan ook het meest gelovige land in de Europese Unie.

 

Talen

De officiële taal van Polen is het Pools. Naast het Pools zijn het Russisch, Duits en Engels het meest gebruikt als tweede taal. Het Pools vindt haar oorsprong in de familie van de Baltoslavische talen, die behoren tot de Indogermaanse talen. Onder deze familie vallen onder andere ook het Russich, Bulgaars en Tsjechisch. Je zult, wanneer je in Polen op vakantie bent, dan ook veel overeenkomsten horen met deze talen. De taal is vrij lastig te leren en heeft maar liefst zeven (!) naamvallen. De officiële taal van Polen was tot de zestiende eeuw het Latijn, en dat is dan ook de reden dat er veel Latijnse woorden zijn opgenomen in de Poolse taal. Ook de vervoegingen van woorden zijn erg uitgebreid, waardoor de grammatica van de taal ook erg dicht bij het Latijn ligt. Het Pools is eigenlijk een soort mengelmoesje van alle talen die gesproken werden op het grondgebied en heeft op die manier bijna alle dialecten doen vergeten. Naast Pools zijn er uiteraard ook nog een klein aantal minderheidstalen die gesproken worden in het land. Zo wonen er ten zuidwesten van de stad Gdansk nog zo’n ongeveer 200.000 Kasjoeben. De Kasjoeben, hebben hun eigen dialect, het Kasjoebisch. Dit dialect, of zoals de inwoners zelf liever zeggen: deze taal, is de enige taal die nog overgebleven is vanuit de vroegere slavische talen. De meeste Polen kunnen dit dan ook niet meer verstaan of spreken waardoor deze taal met het uitsterven wordt bedreigt. Daarnaast is er ook nog het dialect dat door de Sileziërs wordt gesproken. Dit dialect bevat erg veel Duitse woorden en is zodoende het makkelijkst te zien als een mengelmoes tussen het Pools en het Duits.

 

Vervoer

Ga je op vakantie naar Polen? Dan is het uiteraard van belang om goed na te denken over het vervoer. Zowel naar Polen toe, als wanneer je daar ter plaatse bent. Polen zelf is te bereiken per auto, bus, vliegtuig en trein. Wanneer je er voor kiest om niet met je eigen auto op vakantie naar Polen te gaan is het natuurlijk van belang om even na te denken over hoe je je ter plaatse kunt gaan verplaatsen. In de meeste steden zijn tal van autoverhuurbedrijven te vinden. Tevens zijn deze ook te vinden bij de luchthavens. Let er uiteraard wel op of de auto in goede staat en conditie is voor je deze meeneemt. Zie je deukjes of krassen in de auto? Geef dit voor vertrek aan bij de verhuurder of maak er even foto’s van. Zo is meteen duidelijk dat jij niet verantwoordelijk bent voor de schade aan het voertuig. De verkeersregels in Polen verschillen niet heel erg van de verkeersregels zoals die in Nederland gelden. Wat echter wel belangrijk is om te weten is dat je verplicht bent om het hele jaar door met licht aan te rijden op de Poolse wegen. Verder beschikt Polen over een goed netwerk als het aankomt op openbaar vervoer. Er rijden tussen een groot aantal steden hogesnelheidstreinen die je naar de volgende grote stad kunnen brengen. Deze treinen zijn allemaal relatief jong en zijn in 2014 afgeleverd aan Polen. Voldoende comfort in de trein dus! Tevens zijn er in een aantal Poolse steden trams te vinden.

 

Keuken

De Poolse keuken is een keuken die veelal beïnvloed is door de landen die rond Polen liggen. Eeuwenlang is de Poolse keuken een belangrijke concurrent geweest van de Italiaanse en Franse keukens. De keuken heeft veel gemeenschappelijke kenmerken met keukens uit andere landen in Centraal-Europa. Je kunt hierbij denken aan de Duitse, Hongaarse en Oostenrijkse keukens. Door de ruime geschiedenis van het land zijn er ook veel invloeden uit de Joodse, Russische en Italiaanse keukens terug te vinden. In Polen worden veel paddenstoelen gegeten en tevens beschikt de Poolse keuken over veel vlees- en wildgerechten. De keuken werd, door de verspreiding van het Rooms-Katholieke geloof, vanaf de tiende eeuw na Christus al sterk beïnvloed. Daarnaast kwam er een grote invloed vanuit de Joodse keuken toen er steeds meer Joden naar Polen immigreerden in de veertiende eeuw. Over het algemeen is de Poolse keuken een stevige keuken te noemen. Er zijn veel zware gerechten en tevens een groot aantal maaltijdsoepen. Voor de Polen is het eten een belangrijke bezigheid. Voor het bereiden van de traditionele gerechten wordt dan ook zeer veel tijd gebruikt, en voor het opeten hiervan misschien nog wel meer. Het leuke van de Poolse keuken is dat er in iedere regio weer eigen gerechten te vinden zijn. Deze zie je dan ook veel terug in lokale restaurants. De meest traditionele alcoholhoudende drank van Polen is mede. Deze drank is gemaakt van honing. Daarnaast wordt er in Polen veel wodka, bier en wijn gedronken. Het land staat op de derde plaats als het gaat om het produceren van bier. Daarnaast wordt hier per jaar zo’n 95 liter per persoon gedronken waarmee het land op de zevende plaats in de wereld staat qua consumptie.

 

Veiligheid

Polen is een veilig land om naar af te reizen. Op het moment van schrijven zijn er volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken geen bijzondere veiligheidsrisico’s te melden voor het land. Uiteraard is het, net zoals in veel andere landen, dat je ook in Polen een risico loopt als toerist. Let goed op je spullen, en bewaar belangrijke dingen op een plek waar ze niet gemakkelijk te pakken zijn door zakkenrollers. In Polen zijn namelijk vandaag de dag ook nog veel zakkenrollers actief. Zorg er ook voor dat je geen belangrijke spullen en documenten achterlaat in een huurauto en neem een kopietje van je legitimatiebewijs mee. Bewaar je officiële legitimatiebewijs op een veilige plek. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de kluis op je hotelkamer en neem het kopietje mee als je naar buiten gaat. Mocht je ondanks alles toch je portemonnee kwijt raken, kun je ten alle tijden toch het land nog verlaten. Wel willen we je vragen om goed op te letten bij het gebruiken van een taxi. Zorg er voor dat je een officiële taxi neemt. De taxi’s kun je herkennen aan een sticker die rechtsachter op het raam van de portier is geplakt. Op deze sticker staat onder andere de kilometerprijs. Daarnaast willen we je aanraden om niet in een taxi te stappen zonder taximeter. Heb je vragen over de veiligheid in Polen of wil je meer informatie over dit onderwerp? Dan raden we je aan om contact op te nemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ben je al op vakantie en wilt u in contact komen met de Nederlandse ambassade? Deze bevindt zich in de hoofdstad, Warschau.

 

Medische info

De medische zorg in Polen is van redelijk niveau. Wanneer je op vakantie gaat naar Polen raden we aan om een goede reisverzekering af te sluiten. Tevens is het belangrijk om te weten dat je rekening moet houden met de mogelijkheid dat je eventuele verlening van medische zorg contant moet kunnen betalen in het ziekenhuis. Komt er een ziekenhuisopname aan te pas of is er specialistische zorg nodig? Neem dan even contact op met je verzekeringsmaatschappij, zij kunnen je dan verder helpen met meer informatie en je bij staan met raad en daad. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de kosten voor een medische behandeling in het buitenland meestal gedekt worden tot het bedrag wat eenzelfde behandeling in Nederland zou kosten. Wat verder erg belangrijk is om te weten is dat de luchtkwaliteit in Polen erg slecht kan zijn. Dit geldt zeker voor de wintermaanden waarin er een grote kans is op smog in de grote steden. Heb je astma of andere aandoeningen aan je luchtwegen? Houd er dan rekening mee dat dit soort dagen in de winter het meest voorkomen in het land en het misschien het handigst is om in de zomermaanden naar Polen te vertrekken. Het komt regelmatig voor dat de Poolse autoriteiten afraden om naar buiten te gaan in de wintermaanden door de smog. Voor meer informatie over de luchtkwaliteit in Polen en de actuele luchtkwaliteit kunt u contact opnemen met de Hoofdinspectiedienst Milieubescherming. Vergeet uiteraard ook je Europese gezondheidskaart niet mee te nemen op vakantie. In veel gevallen kun je namelijk met deze zorgpas al kosten voorkomen. De kosten worden dan in de meeste gevallen meteen verhaald op de zorgverzekeraar.

 

Visum

Doordat Polen één van de Europese landen is die zich heeft aangesloten bij de Europese Unie is het mogelijk om relatief gemakkelijk naar dit land op vakantie te gaan. Daarnaast valt Polen ook onder de Schengenlanden en zijn er speciale verdragen opgezet door deze landen. Dit betekent dat jij als inwoner van een ander Europees- en Schengenland zonder al te veel problemen te allen tijde in Polen terecht kunt. In de meeste gevallen heb je dan ook geen visum nodig om hier op vakantie te gaan. Uiteraard is het wel van belang dat je een geldig legitimatiebewijs of reisdocument hebt. Hierbij kun je denken aan zowel een ID-kaart als een paspoort. Verder is het Nederlandse rijbewijs geldig in Polen, waardoor je ook hier gewoon auto kunt en mag rijden. Ben je van plan om voor langere tijd naar Polen te vertrekken of heb je plannen om in Polen te gaan werken? Zelfs dan heb je, volgens de Europese regelgeving, geen visum nodig. Wel raden we aan om voor je reis nog even contact op te nemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij kunnen je voorzien van eventuele aanvullende informatie over het land waar je naartoe gaat en precies uitleggen wat je wel en niet nodig hebt. Uiteraard is het ook van belang dat je verblijfadres in dit geval bekend is bij familie en vrienden. Wanneer je deze ook doorgeeft aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen zij in het geval van nood ook contact met je opnemen. Heb je aanvullende vragen over het aanvragen van een visum of andere vragen over het afreizen naar Polen? Dan raden we aan om ook nog even contact op te nemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor vertrek.