Rhodos
     

Rhodos

In het zuidoosten van de Egeïsche zee ligt het Griekse eiland Rhodos. Het is het 4e grootste eiland van Griekenland. Vanwege de ligging in het oosten, ligt Rhodos slechts een paar kilometer van het Turkse vasteland vandaan. Bij mooi weer kan je Turkije vanaf het eiland zien liggen. Mooi weer is het er regelmatig want Rhodos heeft 2941 zonuren per jaar. In de zomermaanden is er gemiddeld elke dag 11 uur zon. Dit maakt Rhodos niet alleen de ideale bestemming voor een strandvakantie, maar ook voor het opzoeken van de zon in de wintermaanden. Kom je naar Rhodos om wat meer van het eiland te zien? Geen probleem want Rhodos is 1400 km2 groot. Dit is net zo groot als de provincie Utrecht. Naast lekker op het strand liggen is er genoeg te beleven op het eiland zelf. Bezoek bijvoorbeeld de bezienswaardigheden uit de Griekse oudheid zoals de Acropolis. Of bezoek het Grootmeesterspaleis, dit is een Middeleeuws kasteel midden in Rhodos stad. Vooral de historie op het eiland is een reden om naar het eiland af te reizen. De meeste reizigers komen vooral naar Rhodos voor een zonvakantie. Aan de prachtige kiezelstranden kan je heerlijk genieten aan de Middellandse Zee. De beste reistijd voor een zonvakantie is vanaf half juni tot en met september. Wil je gewoon een vakantie met mooi weer? De beste reistijd voor Rhodos is van april tot en met half oktober. In het voorjaar en najaar komen er vooral veel wandelaars naar het eiland toe. De temperaturen zijn in het voorjaar aangenaam en niet te hoog voor een wandeling. Er valt in het voorjaar weinig regen en het is gemiddeld 20 graden. Als de zon erbij komt kan het al snel zomers aanvoelen op Rhodos. In het hoogseizoen liggen de temperaturen gemiddeld op 31 dagen. Deze temperaturen zijn ideaal voor een strandvakantie. Uitschieters naar 35 graden of hoger zijn mogelijk in de zomer. Het is slim om te letten op de periode als je een bepaald soort vakantie boekt. Als je een wandelvakantie wil, is het slim om niet in de zomermaanden te gaan.

Meer info    
     

Bezienswaardigheden

Rhodos is zeker een eiland om te genieten van de zon. Dit betekent niet dat je voor de rest niets kunt ondernemen tijdens je vakantie. Er zijn verschillende bezienswaardigheden de moeite waard om te bezichtigen. Vooral overblijfselen uit de oudheid zijn een trekpleister op het eiland. Er zijn zowel overblijfselen uit de Griekse Oudheid als de Middeleeuwen te vinden zoals het oude stadscentrum van Rhodos Stad. Of breng een bezoek aan één van de verschillende opgravingen verspreid over het eiland. Ben je graag actief in de natuur? Rhodos is een prima eiland voor een mooie wandeling of fietstocht. Onder de begeleiding van een gids ontdek je de mooiste plekjes op het eiland. Er zijn verschillende leuke activiteiten om uit te kiezen. Wij helpen je graag op weg met ons lijstje met leuke bezienswaardigheden. Je kan zo van te voren een paar leuke activiteiten uitkiezen voor een excursie op Rhodos.

Akropolis van Lindos

Verspreid over het land zijn er meerdere overblijfselen van de beroemde Akropolis te vinden, de best bewaard gebleven zijn die van Lindos. Het is één van de mooiste bezienswaardigheden uit de Griekse oudheid op Rhodos. Elke dag reizen er duizenden toeristen naar de Akropolis van Lindos af. Het grootste deel van de tempel is gewijd aan Athena Lindia. Naast de ruïnes van de tempel zijn er nog ruïnes van een amfitheater. Afbeeldingen tonen aan hoe de Akropolis er vroeger uitgezien moet hebben. In de oude tempel staat een offertafel. Hier werden de offers aan de godin van Athene gebracht. Voor de offertafel staat ook een beeld van de godin Athene. De tempel en het beeld stammen uit de 4e eeuw voor Christus. Er zijn ook ruïnes van andere tempels zichtbaar, bijvoorbeeld van een Romeinse tempel. Door de ruïnes krijg je een indruk hoe groot de Akropolis van Lindos was. Wil je een beter beeld krijgen van de Akropolis? Maak een rondleiding onder begeleiding van een gids. Een gids kan je uitleggen wat je precies ziet. De Akropolis van Lindos staat bovenop een heuvel en waakt over het dorp. Vanaf het dorp gaat er een steile weg omhoog richting de Akropolis. Naast de ruïnes uit de Griekse oudheid zijn er verdedigingswerken van een oud fort dat er al meer dan 2000 jaar staat. Boven op de heuvel zijn nog meer Middeleeuwse gebouwen terug te vinden. Zoals een kasteel uit de 14e eeuw van een hospitaalridder. Je komt er ook andere gebouwen voor de ridderorde en een Grieks-orthodoxe kerk tegen. Een andere bezienswaardigheid is het oude Gouverneurspaleis. Naar het paleis toe loopt een trap die nog stamt uit de Middeleeuwen. Eén van de nadelen van de Akropolis van Lindos is dat het één van de belangrijkste bezienswaardigheden op Rhodos is. Er gaan regelmatig grote groepen richting de Akropolis. Het is slim om je bezoek te plannen voordat de grote groepen toeristen komen. De Akropolis gaat elke dag om 08.00 open. De meeste bussen arriveren niet voor half 9, waardoor het de moeite waard is om voor die tijd een bezoek te brengen.

De vlindervallei van Rhodos

Ben je een enorme liefhebber van vlinders en de natuur? In de maanden juni tot en met augustus is een bezoek aan de vlindervallei de moeite waard. Tijdens deze maanden komen verschillende soorten vlinders samen in de vallei. In de vallei staan namelijk bomen met een speciaal soort hars. Het hars dat de bomen uitscheiden lijkt veel op vanille en dit trekt de vlinders aan. Het natuurgebied waar de vlinders in het wild rondfladderen is zelf ook prachtig om een wandeling door heen te maken. Je vindt er prachtige bomen, bruggetjes en beekjes. Doordat je regelmatig over stenen en boomstronken heen klimt wordt het aangeraden om wandelschoenen mee te nemen. Je kan zo een prachtige wandeling maken zonder je te bezeren. Eén van de vlinders om op te letten in de vlindervallei is de Panaxia Quadripuntcaria, dit is een zeer zeldzame vlinder. In het Nederlands wordt de vlinder de gestippelde harlekijn genoemd. Als je helemaal naar boven weet te klimmen in de vlindervallei, dan kom je uit bij het Kalópetra klooster. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de vallei. Wil je de drukte vermijden? Kom dan zo vroeg mogelijk richting de vlindervallei. Je voorkomt zo de grote groepen toeristen en je wandelt niet in de volle zon. De vallei is elke dag vanaf 08.00 geopend en je moet entree betalen om binnen te komen. Naast toegang tot de vallei krijg je met je toegangsticket toegang tot het biologie museum. Je krijgt in het museum meer uitleg over het unieke ecosysteem in de vallei. Het museum vind je bij de ingang van de vallei. Een bezoek aan de vlindervallei kan je combineren met de oude omliggende dorpjes eromheen. Er liggen drie boerendorpjes rond de vallei: Pastida, Martisa en Damatria. De dorpjes staan bekend om hun gastvrije inwoners die je steevast uitnodigen om vooral in hun dorp te komen kijken. Je vind hier nog de traditionele tavernes, waar je heerlijk Grieks kan eten. Maar het is ook mogelijk om een kijkje te nemen in het leven van de dorpelingen op Rhodos.

Opgravingen bij Kamiros

Aan de westkust van het eiland Rhodos ligt Kamiros. In de Griekse oudheid was Kamiros naast Rhodos Stad één der belangrijkste steden op het eiland door de productie van wijn en olijfolie. Er werd zelfs over de stad geschreven in boeken uit de oudheid. Het is mogelijk om de opgravingen van de oude stad te bezichtigen. De ruïnes van de oude stad stammen uit 226 voor Christus. Kamiros is uiteindelijk vergaan door een grote aardbeving. Mogelijk bestond de stad al voor de Archaïsche tijd. Een bezoek aan de opgravingen van Kamiros is absoluut de moeite waard, helemaal als je een liefhebber bent van de Griekse oudheid. Eventueel kan je een bezoek aan de opgravingen combineren met de vlindervallei. Bij een bezoek aan Kamiros krijg je het idee dat je door een soort blauwdruk van de stad wandelt. Je krijgt een idee hoe de stad er ooit uitgezien heeft. Je kan wandelen door de oude straten en de restanten bewonderen. Het is duidelijk zichtbaar welke woningen van inwoners en welke publieke gebouwen waren. Het marktplein was voor de stad belangrijk voor de handel. De oude markt is ook nog steeds zichtbaar en je kan nu zelf over het plein heen wandelen. Kamiros is op een heuvel gebouwd en je ziet een duidelijk verschil in niveaus en lagen. Op de benedenste laag zie je dat religie belangrijk was voor de stad. Er zijn overblijfselen zichtbaar van de Dorische tempel en er was toegang tot een waterbron. Op het tweede niveau waren de woningen van de inwoners van de stad gebouwd. De woningen zijn aan de helling gebouwd en er zijn overblijfselen gevonden van een amfitheater. Als je een bezoek brengt aan Kamiros is het slim om dit vroeg in de ochtend te doen. Het is in de ochtend nog niet zo warm als overdag en er zijn minder toeristen aanwezig. Eventueel kan je een bezoek brengen aan de stranden in de buurt van de opgravingen. Langs de hoofdweg zijn verschillende tavernes waar vers gevangen vis geserveerd wordt. Je kan er zo een leuk dagje uit van maken als je naar Kamiros komt.

De zeven bronnen

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de zeven bronnen van Rhodos. De zeven bronnen is een prachtig natuurgebied in het binnenland van het eiland. Je kan hier een wandeltocht maken langs zeven verschillende waterbronnen. Deze bronnen komen allemaal in een beekje samen. De wandeltocht door dit natuurgebied wordt ervaren als rustgevend. De bronnen liggen in de buurt van Epta Piges. Dit is een schaduwrijk gebied door de verschillende bomen die er groeien. Dankzij de schaduw kan je even wat verkoeling zoeken, tijdens een warme dag op het eiland. De bronnen liggen in een soort kloof begroeid met verschillende planten. De zeven bronnen komen nooit droog te staan, zelfs niet in de zomermaanden als de temperaturen hoog oplopen. De beekjes werden ooit aangelegd door de Italianen. Ze werden gebruikt als waterbron voor de stad Kolymbia. Een wandeling door de natuur is niet de voornaamste attractie waarom bezoekers naar de waterbron komen. Eén van de hoogtepunten tijdens hun bezoek aan de zeven bronnen is de tunnel. De tunnel is gemaakt van donkere stenen en er stroomt een klein laagje water doorheen. De tunnel zelf is erg smal en tweehonderd meter lang. Via de tunnel kan je bij een meertje terechtkomen. Heb je last van claustrofobie? Dan is de tunnel geen aanrader. Gelukkig is er een alternatieve route, waarbij je over de tunnel kan lopen. Je kan zo alsnog het meertje van de zeven bronnen bewonderen. Het meertje zelf ziet er niet alleen mooi uit, maar kan voor verkoeling zorgen. Het is toegestaan om in het zoetwatermeertje te zwemmen. Wil je even bijkomen van je wandeling langs de zeven bronnen? Vlakbij de zeven bronnen is een cafetaria met terras. Je kan hier een verkoelend drankje drinken of wat lekkers te eten krijgen. De zeven bronnen liggen bij de populaire badplaats Kolymbia. Eventueel kan je een bezoek aan de badplaats combineren met de zeven bronnen.

     

Plaatsen

Op Rhodos wonen slechts 125.000 inwoners, ze leven vooral van het toerisme. Het eiland behoort tot één van de populairste vakantiebestemmingen van Griekenland. Op het eiland zijn verschillende kleine authentieke dorpen te vinden, maar ook grote steden. De hoofdstad Rhodos is de grootste stad op het eiland. Deze stad staat bekend om de oudheid en historische schatten. Maar ook de authentieke Griekse dorpjes zijn de moeite waard om te bezoeken. De meeste dorpen op het eiland hebben een rijke geschiedenis met elk hun eigen bezienswaardigheden. Het is vooral leuk om een keer bij de lokale bevolking in de dorpjes te gaan eten. In de tavernes krijg je de lokale Griekse keuken voorgeschoteld en kan je heerlijk genieten. Als je een zonvakantie naar Rhodos boekt verblijf je vaak in de buurt van één van de grote strandplaatsen. In de buurt van deze steden zijn hotels en resorts gebouwd om te verblijven.

Rhodos Stad

Rhodos stad is de hoofdstad van het eiland en is volgens vele de mooiste stad van Griekenland. De stad is gebouwd in de punt van het eiland. Het oude centrum stamt nog uit de Middeleeuwen. Rondom het oude gedeelte vind je 4 kilometer aan oude stadsmuren. Twee dagen per week kun je over de oude stadsmuren wandelen. De oude stad kan je alleen binnenkomen via één van de elf toegangspoorten. Na binnenkomst krijg je het idee dat je in de Middeleeuwen beland bent. Vooral indrukwekkend is het Middeleeuwse paleis in het oude centrum van de stad. Je vindt in het oude gedeelte nog overblijfselen uit de Griekse oudheid. Er staat bijvoorbeeld een tempel van Aphrodite. Het nieuwe gedeelte van Rhodos stad begint vanaf de haven. In het nieuwe gedeelte kan je gezellig winkelen of een terrasje pakken, genieten van het zonnetje of een drankje drinken. Liefhebbers van de Griekse oudheid mogen een bezoek aan het archeologisch museum niet overslaan. Het archeologisch museum is gevestigd in een voormalig hospitaal. Het museum wordt gezien als één van de belangrijkste van Griekenland. Je vindt hier objecten die gevonden zijn tijdens archeologisch onderzoek. Je vindt er niet alleen objecten van Rhodos, maar ook uit omliggende eilanden. De meeste objecten komen uit de Griekse en Romeinse tijd. Elke dag is het museum geopend. Als de avond is gevallen kan je genieten van het nachtleven in Rhodos stad. De stad heeft een bruisend nachtleven met diverse cafés en terrassen. Begin je stapavond in de straat Orfanidou, deze straat wordt ook wel barstreet genoemd. Deze straat zit vol met verschillende bars en cafés voor een gezellige uitgaansavond. Vanaf het moment dat de zon ondergaat begint de straat vol te lopen. Je kan je bezoek aan de stad helemaal afmaken met een avondje stappen in Orfanidou.

Lindos

Eén van de oudste steden op Rhodos is Lindos. Lindos ligt op 45 kilometer van Rhodos stad. De stad is vooral bekend door de Akropolis van Lindos. Maar het witte stadje onderaan de Akropolis is ook de moeite waard om te bezoeken. Er wonen in de stad slechts 1000 inwoners, maar toch wordt het door de meeste inwoners als stad gezien. De uitstraling is verder die van een echt dorp in Griekenland. Overdag trekken verschillende toeristen het dorpje in. De stad bestaat uit verschillende witte huisjes die kriskras door elkaar staan. De meeste straten in de stad zijn autovrij. Het is daardoor vrij lastig om vlakbij het centrum een parkeerplek te vinden. Je kan het beste een plekje zoeken bij de hoofdweg en de rest van de weg te voet vervolgen. Vooral in het hoogseizoen is het lastig om een plekje te vinden. In Lindos zelf zijn enkele bezienswaardigheden te vinden. Zo kan je tegen betaling met een ezel de berg op richting de Akropolis. Of je kan slenteren door het oude centrum van de stad. De smalle straatjes met winkeltjes en tavernes zien er schilderachtig uit. Ondanks dat het dorp niet groot is kan je er eenvoudig verdwalen. Dit komt door de slingerende straten en huisjes die allemaal op elkaar lijken. Gelukkig is het niet groot en kom je op het beginpunt uit. Bij Lindos liggen ook de mooiste stranden van Rhodos. Neem dus gerust zwemkleding mee als je de baai van Lindos bezoekt. In de baai kan je tijdens de zomermaanden heerlijk zwemmen.

Archangelos

Als je nog op zoek bent naar een authentiek Grieks dorp, dan kom je al snel uit bij Archangelos. Het dorp ligt in het noordoosten van Rhodos en heeft als één van de weinige nog een geheel eigen identiteit. Het lijkt erop dat het toerisme de stad niet heeft aangetast. Toeristen die de weg toch weten te vinden naar Archangelos noemen het ook het mooiste dorpje van het eiland. Ondanks dat het een dorp is hebben ze ruim 8000 inwoners. Dit is een stuk meer dan het witte dorpje Lindos. Toch voelt het meer aan als een dorp als je door de smalle straten heen wandelt. Het dorpje stamt uit de zevende eeuw na Christus. Helaas werd het dorpje vroeger regelmatig aangevallen door piraten. Als gevolg bleef er weinig over van de oude huisjes. De ridders besloten uiteindelijk een burcht te bouwen om het dorp te beschermen. Van de burcht zijn nog steeds restanten te zien. De inwoners noemen de burcht gekscherend de Akropolis van Archangelos. Helaas is er weinig meer zichtbaar van de burcht behalve het oude binnenplein en wat onkruid. Toch is het leuk om eens een authentiek dorp te bezoeken en heerlijk te eten bij de lokale tavernes. De lokale inwoners begroeten je met open armen en laten je genieten van de lekkerste Griekse gerechten. Als je na een maaltijd wandelt door het oude centrum doen de gebouwen je denken aan een openluchtmuseum. Alleen dit keer wordt je niet omver gelopen door de honderden toeristen die erop afkomen. Dit maakt het extra leuk om een bezoek te brengen aan Archangelos.

Inwoners

Rond 1500 voor Christus kwamen de eerste bewoners naar Rhodos toe om een bestaan op te bouwen. De inwoners van Rhodos stammen af van de Myceense beschaving. Het volk was sterk genoeg om vanaf het vaste land de oversteek te maken naar de eilanden. In 408 wordt het eiland vernietigd door een groep soldaten uit Athene. Ze besluiten een nieuwe nederzetting te bouwen op Rhodos. De eerste nederzetting die ze bouwen is Rhodos stad. De stad werd gebouwd door Hippodamos van Milesios. De manier waarop hij de stad bouwde is vandaag de dag nog steeds zichtbaar. Daarna valt Rhodos regelmatig in handen van verschillende landen. Van 1522 tot 1821 was het eiland bijvoorbeeld onderdeel van Turkije. Daarna werden ze zelfstandig tot ze veroverd werden door de Italianen van 1912 tot 1943. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het eiland in handen van Duitsland. Daarna werd het terugveroverd door de Britten. In 1948 sluit Rhodos zich officieel aan bij Griekenland en zijn de inwoners Grieks. Op het eiland is 98% van de bewoners gelovig. Ze zijn Grieks-Orthodox. Een klein gedeelte van de inwoners is Moslim. Naast Grieken is een groep inwoners afkomstig uit Turkije, Albanië en Bulgarije. Er zijn ook een aantal immigranten uit Frankrijk en Engeland op het eiland te vinden. Ze brengen hun pensioen door op het eiland. Het grootste deel van de bevolking komt uit Griekenland. De afgelopen jaren zijn er wel enkele asielzoekers op het eiland aangekomen. Ze maken de oversteek van Turkije naar Rhodos om Europa te bereiken. De meeste blijven alleen niet op Rhodos wonen, maar worden onderverdeeld over andere Europese landen.

Talen

Op Rhodos is de officiële voertaal Grieks. Het Grieks is één van de oudste nog levende talen ter wereld. Officieel behoort het Grieks tot de Europese taalfamilie, maar vooral het schrift lijkt het totaal niet op de Europese taalfamilie. Dit heeft te maken met het feit dat de taal zich niet ontwikkeld heeft door invloeden van buitenaf. In het Grieks zijn verschillende dialecten bekend. In de oudheid werd er bijvoorbeeld in Athene Attisch gesproken. Dit dialect werd in heel Griekenland verstaan en gesproken. Na de vrijheidsoorlog in de 19e Eeuw werd er een nieuwe taal ingevoerd het Katharevousa. Dit zou de zuivere versie van het Grieks zijn en moest geleerd worden in het onderwijs. Alleen het volk had een eigen spreektaal ontwikkeld genaamd het Dimotiki. Het invoeren van een nieuwe taal mislukte en vanaf 1920 is Dimotiki de originele voertaal. Op basis van het Grieks is een geheel eigen alfabet ontwikkeld. Als je het Griekse alfabet voor het eerst ziet lijkt het ingewikkeld. Het alfabet bestaat uit 24 letters, maar is in de praktijk eenvoudiger dan ons eigen alfabet. Vooral de uitspraak en klemtoon van de letters zijn belangrijk. Als de klemtoon verkeerd gezet wordt kan je een totaal ander woord uitspreken. Het alfabet dat wij zelf gebruiken is min of meer ook gebaseerd op het oude Griekse alfabet. Alleen dit alfabet werd later weer gemoderniseerd door het Romeinse alfabet. Als je op vakantie gaat naar Rhodos is het niet noodzakelijk om Grieks te leren. Vanwege het toerisme spreekt bijna iedereen op het eiland uitstekend Engels. Op de borden en bewegwijzering staan de steden en plaatsen ook in het Latijnse alfabet geschreven. De meeste Grieken vinden het wel leuk als je een paar woordjes Grieks spreekt. Maar dit is absoluut niet noodzakelijk als je naar het eiland gaat.

Vervoer

De meeste reizen naar Rhodos worden georganiseerd met vervoer van en naar het vliegveld. Als je wat meer van het eiland wil zien kan je overwegen om een auto te huren. Je bent dan niet afhankelijk van taxi’s en bussen. Het aanbod in huurauto’s is op Rhodos groot en de meeste bedrijven zijn betrouwbaar. Eventueel kan je een auto regelen via de receptie van het hotel. Vaak is het mogelijk om de huurauto bij het hotel af te leveren. Je hoeft zo zelf niet naar een locatie om de auto op te halen. Vanaf je hotel kan je de weg op in Rhodos. De wegen op het eiland zijn van een prima kwaliteit. Het enige gevaar schuilt soms in wilde dieren op de weg of offroad wegen. Een navigatiesysteem kan soms een avontuurlijke route kiezen zonder asfalt. Probeer dit soort wegen altijd te vermijden, want je auto is hier niet voor verzekerd. Een alternatief voor een auto huren is een scooter. Het is een prima manier om het eiland te verkennen helemaal als je niet van plan bent om ver te gaan. Bij de meeste hotels kan je in de buurt een scooter huren. Een goedkope manier om te reizen is met de bus. De meeste plaatsen hebben een uitstekende busverbinding. In de buurt van het hotel is vaak een bushalte te vinden. Als je geen zin hebt om met de bus te gaan kan je nog kiezen voor de taxi. In de toeristenplaatsen zijn taxistandplaatsen te vinden. Vanaf hier kan je een taxi nemen, maar het is meestal gebruikelijk om een taxi te reserveren. Het hotel kan een taxi voor je reserveren. Voor een aantal routes worden vaste prijzen gerekend, zodat je vooraf weet waar je aan toe bent.

Keuken

Bij de traditionele tavernes wordt de officiële Griekse keuken geserveerd. In de Griekse keuken wordt er gewerkt met verse kruiden. Vooral rozemarijn en oregano zijn geliefde kruiden. Deze worden gecombineerd met grote hoeveelheden olijfolie. Als je de echte Griekse restaurants wil ontdekken is het slim om naar de dorpjes te gaan. Je kan hier lokale gerechten uit de Griekse keuken uitproberen. Als het restaurant er van buiten heel simpel uitziet is het vooral de moeite waard om te proberen. Meestal gebruiken dit soort restaurants familierecepten die al honderden jaren oud zijn. Een gerecht dat je zeker eens uitgeprobeerd moet hebben zijn gevulde druivenbladen. Deze worden geserveerd met verschillende vullingen van gekruid gehakt tot een vegetarisch mengsel. Het is een aanrader om de bladeren als voorafje te nemen in een Griekse taverne. Er zit alleen wel één nadeel aan: bij eten in een authentiek dorp is niet altijd een kaart met vertaling aanwezig. Je moet het vaak doen met een Griekse kaart. Met een vertaalboekje en wat enthousiasme kan je een eind komen om je bestelling door te geven. Als je een diner besteld is het vaak gebruikelijk om bij het diner een wijntje te drinken. Het is vooral leuk om te kiezen voor lokale wijnen. Er komen wijnen uit Lindos en Embona. Daarnaast krijg je vaak een Griekse likeur van het huis. Uiteraard kan je ook de Griekse ouzo verwachten, als likeur van het huis. Verblijf je in de buurt van Rhodos stad of een toeristenplaats op het eiland? Naast de Griekse keuken zijn er ook restaurants speciaal voor de toeristen te vinden. Je kan hier verschillende Europese gerechten eten. Van de Wiener schnitzel met patat tot een Italiaanse lasagne of pizza. Als je een keer iets anders dan Grieks wil eten is dit geen enkel probleem.

Veiligheid

Een vakantie naar Rhodos is over het algemeen veilig. Maar net als in andere landen kan je op Rhodos te maken krijgen met diefstal en zakkenrollers. Let daarom goed op je spullen, helemaal als je naar een plek gaat waar veel toeristen komen. Binnen een handomdraai kan je portemonnee of telefoon verdwenen zijn. Let ook goed op je eigendommen als je naar het strand gaat. Laat je spullen nooit onbeheerd achter, ook niet als je vanuit de zee toezicht kan houden. Voor de rest is het een relatief veilig eiland. De grootste gevaren komen uit de natuur en omgeving zelf. Eén van de grootste gevaren is bijvoorbeeld de zee. Door stroming kan er een risico voor onervaren zwemmers zijn. Vooral bij de westelijke stranden kan een stevige stroming staan. Als je naar het strand gaat is het slim om goed te letten op de vlaggen. Bij een rode vlag moet je absoluut het water niet ingaan, zelfs niet als je een ervaren zwemmer bent. Een ander risico waar je mee te maken kan hebben is verbranding. De zonnestraling is op Rhodos een stuk sterker dan bij ons. Dit kan gevolgen hebben doordat je huid door de straling kan verbranden. Op de lange termijn kan hierdoor huidkanker ontstaan en loop je andere gezondheidsrisico’s. Bescherm je lichaam dus goed tegen de zon en creëer op het strand een schaduwplek. Smeer je lichaam ook regelmatig in met nieuwe zonnebrand. Naast de zon is het slim om vooral in de natuur rekening te houden met de aanwezigheid van slangen. De slangen zijn niet dodelijk, maar van een beet van de zwarte slang kan je goed ziek worden. Normaal kom je op het eiland niet snel een slang tegen. Alleen als je de natuur ingaat buiten de begaande paden kan je ze tegenkomen.

Medische info

De medische zorg op Rhodos is redelijk geregeld. Als je specialistische zorg nodig hebt word je met een helikopter naar het vasteland gebracht. De meeste zorg op het eiland wordt gedekt door je eigen zorgverzekering. Als je specialistische zorg nodig hebt is het slim om te informeren bij je zorgverzekeraar. Ze kunnen voor je uitzoeken of je deze zorg op Rhodos kan krijgen. Soms heb je een aanvullende zorgverzekering nodig voor specialistische zorg, maar de meeste zorg wordt standaard gedekt. Als je met medicijnen op reis gaat is het slim om een medicijnenpaspoort bij de apotheek te halen. Neem ook altijd reservemedicijnen mee. Heb je speciale medicijnen? Informeer even bij de apotheek of je een doktersverklaring nodig hebt. De meeste medicijnen zijn op Rhodos vrij te gebruiken. Je hebt geen doktersverklaring nodig om de medicatie te gebruiken. Als je naar Rhodos op vakantie gaat hoef je verder niets te regelen. Je hebt ook geen inentingen nodig om het eiland te bezoeken. Als je op reis last krijgt van kleine ongemakken kan je eventueel naar de Farmakio apotheek. Je kan hier zonder recept een aantal medicijnen krijgen voor kleine ongemakken. Als je last krijgt van grote ongemakken of je een dokter wil zien kan je een bezoek brengen aan een Krito Medical Caire. Dit is een polikliniek met meertalig personeel. Je kan hier in ieder geval in het Engels geholpen worden, maar soms ook in het Nederlands. Deze poliklinieken zijn ingericht op toeristen en kunnen medische hulp bieden. Mocht er noodhulp nodig zijn, dan zijn er twee ziekenhuizen op het eiland. Er is een staatsziekenhuis en een particulier ziekenhuis. Mocht je medische noodhulp nodig hebben, dan kan je het spoednummer bellen: 112. De meeste operators van het noodnummer spreken Engels en kunnen direct in actie komen.

Visum

Je hebt geen visum nodig om naar Rhodos af te reizen. Griekenland valt onder de EU en het Schengenverdrag. Dit betekent dat een geldige ID-kaart of paspoort voldoende is. Het is wel verplicht dat zowel je paspoort als ID-kaart minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek. Als je met een paspoort het land binnenkomt, wordt deze niet meer afgestempeld. Je paspoort wordt niet meer afgestempeld omdat je een EU-inwoner bent. Je geniet in het land van dezelfde rechten als een Griek. Je bent dus ook niet verplicht om binnen 90 dagen het land te verlaten. Sinds 2016 is het ook verplicht om kinderen een eigen ID-kaart of paspoort te geven. Kom je buiten de EU en heb geen Brits of ander EU paspoort? Je bent dan verplicht om een visum aan te vragen. Een visum wordt afgegeven voor 90 dagen. Als je langer dan 90 dagen in het land wil blijven kan je een verlenging aanvragen. Je visum kan met een half jaar verlengd worden. Een verlenging kost € 150. Regel je geen verlenging van je visum? Je kan dan het land uitgezet worden. Vooral vanwege de vluchtelingen op Rhodos worden er regelmatig reizigers gedeporteerd. Als je gedeporteerd wordt krijg je een boete opgelegd. Een boete is altijd hoger dan de kosten van het verlengen van een visum. Wil je gaan autorijden in Rhodos? Officieel wordt het Europese rijbewijs geaccepteerd in Griekenland. Je hoeft dus geen internationaal rijbewijs te hebben als je een auto wil huren op Griekenland. Uiteraard kan je een internationaal rijbewijs wel voor de zekerheid meenemen op reis. Je kan een internationaal rijbewijs regelen via de ANWB.