Riga
     
 

Riga

Voormalige Hanzestad Riga is de hoofdstad van het Oost-Europese Letland. Met meer dan 700.000 inwoners is Riga de grootste stad van Letland en zelfs de grootste stad van alle Baltische steden. De stad is hét politieke en culturele centrum van het land en heeft genoeg diversiteit te bieden voor toeristen. Sinds Riga benoemd is als Culturele hoofdstad van Europa in 2014 is het toerisme toegenomen. De stad Riga ligt aan beide kanten van de Westelijke Dvina, vlakbij de monding van de Golf van Riga. Hierdoor is de hoofdstad van Letland ook in de zomer een hele fijne vakantiebestemming. Liefhebbers van cultuur zullen ook zeker hun hart ophalen en dan voornamelijk in het historische centrum van de stad. Grote delen van het centrum staan door hun rijke geschiedenis op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Je kunt uren wandelen door de mooie oude binnenstad met haar oude gebouwen en middeleeuwse kerken. De meeste bezienswaardigheden liggen in het oude centrum. In het nieuwe gedeelte van Riga vind je veel art nouveau architectuur. Om meer over de geschiedenis van de stad te weten te komen is een bezoekje aan Riga meer dan de moeite waard. Ontdek bijvoorbeeld meer over de Duitse kolonisatie in de twaalfde eeuw waarbij het bisdom Lijfland gesticht werd. Wist je dat er in die tijd een vorm van Nederduits werd gesproken? Of kom juist meer te weten over de tijd dat de Russische tsaar Peter de Grote het gezag over de stad had. In Riga staat tegenwoordig een aantal musea waar je meer te weten komt over de geschiedenis. De stad is ook de ideale bestemming voor een leuke citytrip waarbij je goed kunt winkelen en lekker kunt eten en drinken. Riga kent diverse internationale restaurants en een aantal knusse plekjes waar je Lets kunt eten.

Meer info    
     
Alle foto's    
     

Bezienswaardigheden

Riga is een kleurrijke stad waar ontzettend veel te bekijken is. Er zijn diverse tours en rondleidingen te boeken om de stad te ontdekken, maar je kunt natuurlijk ook zelf op pad gaan. Met een goede kaart van de stad is het eenvoudig om bij de meest bekende bezienswaardigheden in Riga te komen. Bezoek bijvoorbeeld de Petruskerk, het Slot van Riga of kom meer te weten over de bezetting van Letland in het Bezettingsmuseum. De stad beschikt over nog meer interessante musea zoals het Motormuseum en het Oorlogsmuseum. Kortom: genoeg te doen en te zien!

Petruskerk

Wanneer je in Riga bent, is een bezoek aan de Petruskerk meer dan de moeite waard. Op diverse punten in de stad zie je de hoge Petruskerk boven de andere historische gebouwen uitkomen. Deze kerk is met haar 123,5 meter de hoogste kerk van de hele stad. Het bijzondere aspect van de Petruskerk is dat het huidige bouwwerk pas in 1973 is gebouwd, maar als we even teruggaan in de tijd komen we erachter dat het fundament al een heel stuk ouder is. Het oudste gedeelte stamt namelijk uit 1409. In 1209 stond er al een houten kerk, maar daar is helaas niets meer van overgebleven. De vernieuwde toren van de kerk is volledig van metaal en de volledige kerk bestaat uit drie stijlen: Gotische stijl, Romaanse stijl en Barokke stijl. Tegenwoordig heeft de kerk niet meer zijn oorspronkelijke functie, maar is de Petruskerk een museum. Als bezoeker kun je met een lift naar boven tot 79 meter hoogte. Vanaf daar heb je een magisch uitzicht over de stad en de rest van de omgeving. Tip: zorg dat je met zonsondergang naar boven gaat, zodat de oude stad in kleurrijke tinten en avondlicht te zien is.

Dom van Riga

De indrukwekkende Dom van Riga is de grootste middeleeuwse kerk van alle Baltische staten. In 1211 begon men met het bouwen van deze Dom, waardoor het ook nog eens een van de oudste religieuze bouwwerken van Letland is. Vandaag de dag behoort het historische gebouw tot een van de meest gefotografeerde bouwwerken van de stad. De dom is nog steeds in gebruik: het is de hoofdkerk van het Lutherse aartsbisdom. Ook vinden er met regelmaat oecumenische diensten plaats. In en rondom de kerk vind je tientallen culturele en historische bezienswaardigheden. De gebrandschilderde ramen in prachtige kleuren zijn bijvoorbeeld een ware eyecatcher. Ook de opvallende koperen platen op de 90 meter hoge toren en de aanwezige haan zie je veel terug op foto’s. Eind 19e eeuw en begin 20e eeuw werd de dom gerestaureerd waardoor je tegenwoordig naast gotische, romaanse en barokke bouwstijlen er ook art nouveau aantreft. Iedere week worden diverse orgelconcerten georganiseerd in de Dom van Riga. Het grote orgel wordt gezien als een van de meest waardevolle orgels van over de hele wereld. Je kunt de dom iedere dag bezoeken voor een gewoon bezoek of om deel te nemen aan een dienst.

Zwarthoofdenhuis

Wanneer je door de straten van Riga wandelt, zal het je direct opvallen dat er verschillende bouwstijlen te vinden zijn. In het oude centrum vind je veel gotische en barokke stijl, terwijl in andere delen art nouveau het straatbeeld siert. Het zogeheten Zwarthoofdenhuis is een kleurrijk gebouw in typische barok stijl en ligt in het oude centrum op het Raadhuisplein. De voorkant van het gebouw doet denken aan Oudhollandse stijl zoals je die tegenwoordig nog in Zaandam en Volendam ziet. Hoewel het pand tijdens de Tweede Wereldoorlog compleet is afgebrand, werd er in de jaren 90 veel geld ingestoken om het volledig te renoveren. Het Zwarthoofdenhuis was in de middeleeuwen in handen van de Broederschap van de Zwarthoofden, een naam afgeleid van de Afrikaanse Sint Mauritius; de patroonheilige van de groep. De Zwarthoofden bestonden uit Duitse vrijgezelle kooplieden die daar samen kwamen. In die tijd werden er culturele evenementen georganiseerd zoals concerten en toneelstukken. Namen als Liszt en Wagner hebben er ooit hun repertoire gespeeld. Op het Raadhuisplein waar je dit gebouw vindt, staan regelmatig gidsen die je voor wat kleingeld kunt vragen om meer informatie over het Zwarthoofdenhuis en de andere historische gebouwen op het plein.

Slot van Riga

Midden in het centrum vind je het Slot van Riga, een kasteel gelegen aan de oevers van de Westelijke Dvina (rivier in Riga). Het bijzondere van dit bouwwerk is dat zowel de president van Letland er woont en dat er een deel geopend is voor publiek aangezien er musea in gevestigd zijn. Het kasteel is in 1330 gebouwd nadat het verdrag tussen Riga en de Lijflandse Orde werd vastgelegd. Vervolgens hebben er eind 15e eeuw en begin 16e eeuw veel renovaties plaatsgevonden, waarna er tussen de 17e en 19e eeuw nog diverse verdedigingswerken werden toegevoegd. De oudste onderdelen van het slot zijn de noordelijke slotmuur en de Heilige Geesttoren, die je beide veel op toeristenkiekjes van Riga voorbij ziet komen. In 2013 is er een deel van het slot weggevaagd door een grote brand. Toch is het vandaag de dag nog zeker de moeite waard om even langs het Slot van Riga te wandelen. In het zuidelijke gedeelte van het kasteel vind je bijvoorbeeld diverse musea zoals het Nationale Historie Museum van Riga, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de stad. Van de musea is tijdens de brand vrijwel alles intact gebleven, waardoor je er nu nog verschillende exposities kunt bekijken.

Bezettingsmuseum

Door de handige ligging van Letland, direct aan de Oostzee, is het land in de geschiedenis vaak in handen geweest van verschillende volkeren. Wat betreft de locatie was Letland interessant om de macht over te hebben. Verschillende landen zoals Rusland en Duitsland hebben het Oostblokland al eens in handen gehad. Tussen de twee wereldoorlogen is Letland weer even een ‘eigen’ land geweest. Wanneer je meer wilt weten over de diverse bezettingen vanaf 1939 is het Bezettingsmuseum midden in het centrum van Riga zeker een aanrader. Hier vind je alle verzamelde informatie en diverse spullen van de periode tussen 1939 en 1991. Deze periode is een van de meest donkere tijden van het land, omdat Letland in dit tijdsbestek achtereenvolgens in handen is geweest van de Sovjet-Unie en Duitsland. Je vindt er onder andere een replica van een gevangeniskamp van Stalinistische aard en diverse tentoonstellingen met beelden van de bezetting, deportaties en meer gruweldaad. De tentoonstelling eindigt met het verzet en de opkomst ervan. In 1991 wordt Letland onafhankelijk en raakt de economie langzaam maar zeker uit het slop. Het Bezettingsmuseum is letterlijk een plek waar je stil van wordt en zeker een aanrader wanneer je interesse hebt in deze geschiedenis van Letland.

Vrijheidsmonument

Begin 1921 werd Letland voor de eerste keer onafhankelijk. Om dit te vieren werd het Vrijheidsmonument tussen 1930 en 1935 midden in Riga gebouwd. Het Vrijheidsmonument was in 1935 af en was een monument ter herinnering aan alle gevallen soldaten tijdens de Letse Onafhankelijkheidsoorlog tussen 1918 en 1920. Vandaag de dag kun je dit monument nog steeds bekijken. Bovenop staat een vrouw, bij de inwoners van Letland bekend als Milda, met drie sterren in haar hand. De drie sterren staan voor Letgallen, Lijfland en Koerland, wat de drie delen van het Russische Rijk zijn waaruit (de onafhankelijkheid van) Letland ontstaan is. Op het beeld staat de opdruk TEVZEMEI UN BRIVIBAI wat ‘Voor Vaderland en Vrijheid’ betekent. Het bijzondere aan dit monument is dat het in stand is gebleven tijdens de bezetting door de Sovjet-Unie tijdens en na de oorlog. Het is niet helemaal bekend waarom de Sovjets het beeld niet hebben neergehaald tijdens hun bezetting, maar het verhaal gaat dat ze toch ergens bang waren dat het een massale opstand onder het volk zou opleveren. Tijdens de opkomst van het verzet tegen de communistische Sovjet-Unie, werd Milda gezien als een symbool voor de onafhankelijkheid. Tegenwoordig wordt het monument nog steeds bewaakt; ieder uur is er een wisseling van de wacht.

Keuken

In Riga vind je veel diverse internationale restaurants; zo kun je er terecht bij de Italiaan, zijn er verschillende Chinese restaurants en is er een aantal Amerikaanse fastfoodketens te vinden. Wie echt Lets wil eten, moet zeker eens naar binnen gaan bij de typische Letse restaurants. In Riga en in de rest van Letland maakt men bij de samenstelling van maaltijden veel gebruik van landbouwproducten zoals aardappelen, verse groenten en eieren. Hierbij wordt ook varkensvlees op verschillende manier bereid. Hoewel het eten een beetje te vergelijken is met het aanbod van de Oostbloklanden eromheen, is het meer dan de moeite waard om de Letse keuken eens uit te proberen. Wat veel mensen vaak verrast, is het feit dat je in Letland veel verse vis zoals haring en zalm kunt eten. Doordat Letland met zijn praktische ligging aan de Oostzee grenst en Riga aan het water ligt, is er juist sprake van veel visserij. Benieuwd naar een aantal typische Letse gerechten? Bestel dan bijvoorbeeld een Skabputra (koude soep met room) of een Speka Piradzini (spek gehuld in deegwaren). Hierbij drink je het plaatselijk biertje Uzavas of je neemt een glas Kefir (geschuimde melk).

Reisdocumenten en visum

Je kunt Riga op verschillende manieren bereiken; de meest voorkomende manier is per vliegtuig. Hiervoor heb je net als bij andere landen in Europa geldige reisdocumenten met een geldig paspoort nodig. Zorg dat je van tevoren altijd checkt of je paspoort nog geldig is op het moment van vertrek. Omdat Riga de hoofdstad van Letland is en Letland een land van de Europese Unie is, heb je als Nederlandse reiziger geen visum nodig om het land te betreden. Je mag 90 dagen lang in Letland en dus ook in Riga verblijven, zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. Eenmaal aangekomen in Riga is het aan te raden om je identificatie altijd bij je te hebben voor het geval je je moet identificeren. Draag deze in een geldbuidel op je lichaam zodat zakkenrollers geen kans hebben om je paspoort (of identiteitskaart) te stelen. Bij een verblijfsaccommodatie komt het vaak voor dat je jouw reisdocumenten moet overhandigen. Geeft nooit je originele paspoort of ID-kaart zomaar aan de receptioniste. Eerder een kopie. Zorg naast je reisdocumenten en identificatie altijd ervoor dat je je (reis)verzekering goed geregeld hebt wanneer je naar Riga afreist. Mocht er iets gebeuren, dan ben je altijd goed verzekerd.

Valuta en geldzaken

Tot en met 1 januari 2014 betaalde je in Riga met de Letse lats, een munteenheid die ingevoerd werd in 1922. Tijdens de bezetting door de Sovjet-Unie werd de lats vervangen met de Russische roebel tot 1993. Vanaf 1993 werd de lats opnieuw ingevoerd en sinds 2014 betaal je, net als in andere landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie, met de euro. In Riga zijn meerdere banken te vinden waar je gemakkelijk en snel geld kunt opnemen. Het is hier goedkoper om je pinpas te gebruiken dan je creditcard, hoewel de kosten per bank en per pas verschillen. Soms vraagt een bank een bepaald bedrag per transactie, waardoor het afgeraden wordt om kleine bedragen te pinnen. Wat betreft fooi is het goed om te weten dat het geven van fooi in Riga niet gebruikelijk is. In de grotere restaurants zullen obers er minder van opkijken als je fooi geeft, maar in de kleinere lokale restaurants is fooi geven geen gewoonte. Wanneer je op de bon ziet dat fooi niet is inbegrepen, kun je 5 tot 10% van het totaalbedrag geven aan fooi. Riga is iets duurder dan andere steden in Letland, hoewel het in vergelijking met het leven in Nederland nog steeds goedkoper is.

Vervoer

Wanneer je met het vliegtuig naar Riga vliegt, kom je aan op Riga International Airport. Van daaruit is het 13 kilometer naar het centrum. Vanaf het vliegveld neem je voor een paar euro de bus die de hele dag heen en weer rijdt. Door de hele stad vind je trams, trolley-, lijn- en minibussen die je als toerist kunt nemen om naar je bestemming te gaan. Toch is het centrum, en dan vooral het oude centrum van Riga, klein genoeg om per voet te ontdekken. Sterker nog; het is juist aan te raden om dit lopend te bekijken zodat je geen enkele straat met historische hoogtepunten mist. Maak je toch veel gebruik van het openbaar vervoer? Koop dan een Riga Card waarmee je gebruik kunt maken van alle soorten openbaar vervoer. Met deze kaart krijg je ook korting bij diverse musea in de stad. Natuurlijk rijden er ook taxi’s in Riga. Hoewel het niet al te duur is om een taxi te nemen, is het niet ongebruikelijk dat taxichauffeurs de meter uitzetten om je een hoger bedrag te laten betalen. Kijk altijd of er rode taxi’s in de buurt zijn; dit zijn de officiële taxi’s van de stad.

Inwoners

In Riga woont met ongeveer 640.000 inwoners een derde van de hele bevolking van Letland. De hoofdstad bestaat uit een mengelmoes van mensen. De grootste groep zijn de inheemse Letten die met maar liefst 45% de stad domineren. Gevolgd met 44% komen de Russen. Daarnaast zijn er nog kleinere groepen Wit-Russen, Polen en Oekraïners te vinden in Riga. De meeste mensen spreken Lets; een Indo-Europese taal die tot de Baltische taalgroep behoort. Het zal je echter verbazen hoeveel mensen goed Engels kunnen spreken in de hoofdstad. Vooral de jongere generatie spreekt een aardig woordje Engels. De geschreven communicatie is veelal in het Lets, maar wanneer het om gesproken taal en straattaal gaat, zul je in en buiten Riga een mix tussen Lets en Russisch horen. Dit is ontstaan doordat de Russische immigranten, die zijn blijven hangen na de bezetting, ‘gewoon’ Russisch zijn blijven spreken. Hierdoor kunnen veel van oorsprong Letse inwoners goed Russisch; zij leren het vaak van Russisch sprekende vrienden wat eigenlijk erg bijzonder is, omdat beide talen bij een andere taalgroep horen. Mocht je er in het Engels niet uitkomen met de plaatselijke bevolking, dan kun je met een aardig woordje Duits ook al een heel eind komen in Riga.