Rusland
     
 

Rusland

Rusland is het allergrootste land ter wereld en alleen dat feit al is voor veel mensen genoeg om een bezoek aan Rusland te brengen. Het land is zelfs zo groot dat het bijna twee keer zo groot is als het land dat op nummer 2 van grootste landen komt, Canada. Bovendien is er ontzettend veel te zien en te beleven. Eigenlijk heb je aan een enkele vakantie niet genoeg om alle trekpleisters van het land te bezoeken. Alleen al een wereldstad als Moskou heeft genoeg bezienswaardigheden en activiteiten voor een hele vakantie. Naast andere bekende steden zoals Wolgograd en Sint-Petersburg, is ook het rustigere achterland van Rusland prachtig. Je vindt er bijvoorbeeld talloze nationale parken met een enorme diversiteit aan flora en fauna. Doordat het land zo groot is én er zoveel te zien is, is het aan te raden om een vakantie in Rusland tot in de puntjes voor te bereiden. Bedenk vooraf wat je absoluut wil zien en doen en plan dit goed in. Je kunt er uiteraard voor kiezen om op je eigen houtje rond te reizen in Rusland, maar je kunt ook met een georganiseerde reis mee. Afhankelijk van je budget is er meer dan genoeg keuze om dit grootste land ter wereld te verkennen. Het is wel van belang om goed na te denken over de periode waarin je hier op vakantie gaat. De winters in Rusland zijn namelijk donker, ontzettend koud en ze duren ook nog eens behoorlijk lang. Je vindt in het land bijvoorbeeld de allerkoudste bewoonbare plaats ter wereld. In Ojmjakon ligt de temperatuur in de eerste maand van het jaar standaard onder de -50 graden Celsius. Omdat er in veel gebieden van Rusland een landklimaat heerst, zijn de zomers er juist weer erg warm. Er is echter ook een gedeelte waar een subtropisch klimaat heerst. Dat is helemaal in het zuiden, vlakbij Kaukaskus aan de kust van de Zwarte zee. Opvallend feitje is trouwens dat het land eigenlijk in twee verschillende werelddelen ligt. Rusland ligt in zowel Europa als Azië. De belangrijkste regio’s met de meeste bevolking liggen echter in Europa.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Een land dat zo ontzettend groot en uitgebreid is, moet natuurlijk wel vele verborgen schatten herbergen. Er is in Rusland dan ook ongelooflijk veel te zien. Er zijn verschillende regio’s met elk hun eigen kenmerken. Bezoek één van de vele nationale parken en raak onder de indruk van de enorme diversiteit aan planten en dieren die in dit land leven. Meer een cultuurliefhebber? Ook dan is verveling er gelukkig niet snel bij. In zowel de grote steden als het achterland is namelijk erg veel te zien. Weet je al welke bezienswaardigheden je echt niet mag missen tijdens je vakantie in Rusland? We helpen je alvast een eindje op weg en zetten vier spectaculaire bezienswaardigheden in dit land voor je op een rijtje. Of je nu het land doortrekt met je eigen camper of in luxe hotels verblijft: deze bezienswaardigheden moet je tijdens je reis echt bezocht hebben!

 

Sail Rock

De liefhebbers van mooie natuurverschijnselen moeten deze bijzondere en unieke rots tijdens hun vakantie in Rusland zeker bezoeken. De Sail Rock, zoals de natuurlijke zandstenen monoliet ook wel genoemd wordt, ligt vlak bij het plaatsje Krasnodar Krai. Dit plaatsje ligt dan weer direct aan de oever van de Zwarte Zee. De naam van de rots doet natuurlijk al vermoeden waar deze op lijkt. De rots is door het verleden namelijk zo gevormd dat deze plat en smal is en opvallend veel lijkt op de vorm van een zeil. Overigens wordt de rots ook wel de Parus Rock genoemd. En het is zeker geen klein rotsje. Deze misschien wel meest bijzondere rots van heel Rusland is namelijk maar liefst 30 meter hoog en heeft een lengte van 20 meter. Opvallend: de dikte van de rots bedraagt slechts een meter. Wanneer je daar ook nog eens bij optelt dat de Sail Rock loodrecht op de kustlijn staat, kun je begrijpen dat het een wereldberoemde attractie is geworden. Vanaf een afstand lijkt het overigens ook daadwerkelijk of er een boot aangemeerd is met een enorm hoog zeil. Opvallend is trouwens dat er op ongeveer een meter hoogte een gat in de rots zit. Hoewel de oorzaak van dit gat onbekend is, gaan er verschillende verhalen rond. Zo vertelt een verhaal dat het gat gebruikt werd om op de vijand te schieten tijdens de Kaukasische Oorlog. Ook schreef een geschiedschrijver uit Rusland dat er ooit door een Russisch slagschip op de rots werd geschoten waardoor deze beschadigd raakte. De vraag blijft natuurlijk waarom een oorlogsschip op een natuurwonder zou gaan schieten. In de jaren 70 besloot de overheid van Rusland gelukkig om deze bijzondere rots te beschermen. In 1971 riep men de Parus Rock namelijk officieel uit tot natuurmonument waarmee het direct ook is beschermd. Het is overigens niet eenvoudig om dicht bij de rots te komen. Daarvoor moet je over wat kleinere rotsen heen lopen en klimmen.

 

Kamtsjatka

Dit schiereiland dat in het oosten van Rusland ligt, is een bezoek tijdens je reis meer dan waard. Het vormt samen met enkele andere (schier)eilanden de zogeheten ‘Gordel van Vulkanen’. Op Kamtsjatka zijn twee verschillende bergketens, in het oosten en het westen van het schiereiland. In totaal zijn er hier meer dan 160 verschillende vulkanen te vinden. Nergens in Rusland vind je zo’n bijzonder vulkaanlandschap als hier. 29 van deze vulkanen zijn ook daadwerkelijk nog actief. De grootste daarvan is de Klyuchevskaya Sopka. Deze vulkaan heeft een hoogte van bijna 5000 meter. Ook de tientallen geisers op dit schiereiland in Rusland vallen direct op. Evenals andere bijzondere natuurverschijnselen zoals warme bronnen, pruttelende modderbronnen en fluitketels. Deze unieke natuurlijke omgeving trekt natuurlijk ook unieke bewoners aan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Stellers Zeearenden en duizenden zalmen waar je trouwens ook uitstekend op kunt vissen. Verder zijn er ook unieke planten te vinden die nergens anders in Rusland groeien. Wanneer je overigens in de zomerperiode richting Kamtsjatka trekt, is de kans groot dat je beren spot die op zalm aan het vissen zijn. Andere dieren die op dit schiereiland in Rusland leven zijn wolven, zeehonden, zeeleeuwen en enkele zeer zeldzame vogelsoorten waaronder de Kuifpapegaaiduiker. Wandelaars komen op het eiland overigens ook helemaal aan hun trekken. Er zijn enkele prachtige routes die je dwars door de natuur meenemen richting bijvoorbeeld een geiser of een bergtop met prachtig uitzicht. Blijf wel altijd op de paden en maak het liefst gebruik van diensten van een gids. Op die wijze voorkom je een onaangename ontmoeting met een beer of een wolf. Over het algemeen gaan deze dieren de mens gelukkig het liefste uit de weg. Daarbij is het zelfs mogelijk om af te dalen van enkele werkende vulkanen! Bezoek de herders van rendieren in het noorden van dit schiereiland in Rusland of maak een unieke en bijzondere hondensledetocht.

 

Maagdelijke Komiwouden

Rusland beschikt over meer dan 100 verschillende nationale parken en natuurreservaten. Als natuurliefhebber kijk je er dan ook je ogen uit. Jugyd Va is het grootste en ook één van de mooiste nationale parken van Rusland. Dit park wordt ook wel ‘Maagdelijke Komiwouden’ genoemd. Die naam heeft het park te danken aan het grootste oerbos van Europa dat zich in het park bevindt. Jugyd Va ligt in de Noordelijke Oeral en heeft van UNESCO de status van natuurlijk erfgoed verkregen, waardoor het park beschermd is tegen menselijke invloeden en in oorspronkelijke staat moet blijven. Eigenlijk hoort dit park dus gewoon op je lijstje te staan als je Rusland gaat bezoeken. We kunnen eigenlijk niet spreken van één bepaald landschap omdat het gebied ontzagwekkend groot is. Naast graslanden en bergvalleien vind je er bijvoorbeeld ook toendra en oerbossen. De hoog uitstekende bergtoppen van de Oeral maken het plaatje helemaal af en zorgen ervoor dat je jezelf haast in een sprookjeswereld waant. Breng ook zeker een bezoek aan de Zeven Reuzen van de Oeral. Deze zeven enorme rotsen in de Komirepubliek staan hier al miljoenen jaren en overleefden de invloed van wind en regen. Eenvoudig te bereiken zijn ze echter niet door het lastige landschap en de slechte weeromstandigheden. Ga er dan ook enkel met een georganiseerde excursie heen. De Maagdelijke Komiwouden is een schitterend en divers natuurgebied waarin je ontelbaar verschillende tochten kunt maken. Het is ook mogelijk om met een meerdaagse tocht mee te gaan waarbij je in het natuurgebied zelf overnacht. Dit is een unieke ervaring waarbij je wellicht de meest bijzondere dierlijke bewoners van het gebied tegenkomt. Als liefhebber van bijzondere vogelsoorten is dit de plek in Rusland waar je moet zijn. Er leven, naast de ruim veertig verschillende soorten zoogdieren, een kleine 200 verschillende soorten vogels waaronder enkele die met uitsterven bedreigd worden.

 

Baikalmeer

Dit meer is niet alleen het grootste meer van Rusland, maar zelfs het allergrootste en -diepste zoetwaterreservoir ter wereld. Maar liefst 20% van al het zoete water dat op de wereld te vinden is, bevindt zich in het Baikalmeer. Het meer is net zo groot als heel België. Dit meer in Rusland wordt ook wel de parel van Siberië genoemd. Het is namelijk niet alleen ontzettend groot maar ook nog eens bijzonder mooi. Doordat hier zoveel water aanwezig is, beïnvloedt dat zelfs het klimaat rondom het meer. Je kunt er prachtig wandelen in een landschap dat gekenmerkt wordt door veel bossen, prachtige idyllische weitjes en natuurlijk vele rivieren en beken die vrijwel allemaal in dit gigantische meer in Rusland uitmonden. Neem ook zeker eens een kijkje in het zuiden waar het Baikalmeer grenst aan de Mongoolste steppe. Of bezoek de plaats waar één van de grootste rivieren van Rusland, de Selenga, het meer in stroomt. Door het vele water, het aantrekkelijke klimaat en de beboste gebieden rondom het meer is deze plaats een paradijs voor vogels. Vogelaars vanuit de hele wereld komen naar dit meer in Rusland om de meest bijzondere en haast uitgestorven soorten waar te nemen. Natuurlijk kun je met vele verschillende boottochten het meer op. Vergeet zeker niet een bezoek te brengen aan het grootste eiland in het meer, Olchon. Hier bezichtig je onder andere een heilige rots van de Sjamanen, de Sjamanka. Er zijn rondom het Baikalmeer ontzettend veel plaatsen waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht. Vooral met zonsopgang en zonsondergang zijn deze plaatsen erg bijzonder. Wat een bezoek aan dit meer ook zo fijn maakt, is dat er heel veel verschillende wandelroutes zijn. Er zijn bijvoorbeeld ook erg korte routes, speciaal voor mensen die geen kilometers lang kunnen wandelen. Door deze routes te nemen, kun je toch veel zien van het natuurschoon op en rondom het meer.

     

Plaatsen

In het allergrootste land ter wereld zou je natuurlijk ook behoorlijk wat grote steden verwachten. Toch valt dat qua verhouding behoorlijk mee. Waar Rusland verreweg het grootste land ter wereld is, vinden we het land op de lijst van de meeste inwoners slechts terug op de negende plaats met ruim 142 miljoen inwoners. Meer dan 80% van hen woont in de grote steden. Iedereen kent wereldsteden als Moskou en Sint-Petersburg waar natuurlijk tal van bezienswaardigheden zijn. Er zijn echter ook andere steden waar veel te zien is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Kazan, waar je prachtige gebouwen en paleizen kunt bezichtigen. Of Derbent, de oudste en tegelijkertijd ook meest zuidelijke stad van Rusland. Vooral voor de liefhebbers van cultuur en geschiedenis is dit een prachtige stad. Natuurlijk kun je niet alle steden bezoeken. Hieronder bespreken we de drie mooiste steden van Rusland.

Moskou

Met meer dan 12 miljoen inwoners kunnen we Moskou gerust een wereldstad noemen. Er is in de hoofdstad van Rusland ontzettend veel pracht en praal te zien. Zoveel zelfs, dat je aan een week nog niet genoeg hebt om alles te bekijken. Als je korter de stad bezoekt, zijn er echter enkele bezienswaardigheden die je echt niet mag overslaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van het indrukwekkende imposante Kremlin? Dit is het hart van Moskou en omringd door stadsmuren van meer dan twee kilometer lang en twintig wachttorens. In het Kremlin staan meerdere paleizen en kathedralen maar ook parlementsgebouwen en musea. Het is gedeeltelijk toegankelijk voor het publiek. Vlakbij het Kremlin zie je het wereldberoemde Rode Plein, waar je waarschijnlijk al tal van plaatjes van hebt gezien. Dit enorme plein is een bezoek meer dan waard en je vindt rondom het plein tal van prachtige gebouwen. Er is echter één gebouw aan het Rode Plein dat direct opvalt. De Basiliuskathedraal heeft kleurrijke torens waarmee het volgens sommige lijkt op een kasteel van Walt Disney. Deze kathedraal werd ooit gebouwd door Ivan de Verschrikkelijke en is vooral aan de buitenkant erg indrukwekkend. Ook het historisch museum van de hoofdstad van Rusland is erg indrukwekkend. Dompel jezelf onder in de geschiedenis van Rusland en laat je betoveren door de helden van het land uit verschillende tijdperken. Wil je tussen de cultuur door ook even ontspannen shoppen? Breng dan zeker een bezoek aan de winkelcentra Tsum en Gum die tot de grootste van heel Rusland behoren. Wandel zeker ook even door het Alexanderpark waar je onder andere het Graf van de Onbekende Soldaat kunt bezichtigen. Dit monument is voor alle Russen die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden. Bruidsparen uit Rusland die in Moskou trouwen leggen gewoonlijk bloemen bij dit monument voordat ze in het echt verbonden worden.

Sint-Petersburg

Sint-Petersburg is zonder twijfel de allermooiste stad van Rusland. Het is ook een erg romantische stad, waardoor veel stelletjes hier op stedentrip gaan. Ook tijdens je rondreis of vakantie naar Rusland kun je echter prima één of meerdere dagen in deze stad doorbrengen. Al is het alleen maar om de historische binnenstad te bekijken. Deze behoort tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO en werd ruim 300 jaar geleden door Peter de Grote gesticht. Sint-Petersburg wordt door sommige mensen ook wel het culturele hart van Rusland genoemd. Overigens heeft de stad ook een andere naam gehad. Tussen 1924 en 1991 heette Sint-Petersburg namelijk Leningrad, ter ere van premier Lenin. Het Hermitage Museum is één van de pareltjes van de stad. Dit oude paleis fungeert sinds half negentiende eeuw als museum en heeft een zeer indrukwekkende kunstcollectie. Ook worden er archeologische vondsten tentoongesteld. De Sint Isaac’s Kathedraal is één van de meest populaire bezienswaardigheden in Sint-Petersburg. Je ziet de opvallende koepel al van ver boven de andere gebouwen van de stad opdoemen en zowel van binnen als buiten is deze Russisch-orthodoxe kathedraal prachtig om te bekijken. Overigens zijn er weinig straten in de wereld waar je zoveel historische bezienswaardigheden kunt bezoeken als Nevsky Prospect in Sint-Petersburg. Bezoek hier bijvoorbeeld de Nationale Bibliotheek van Rusland, het monument van Catharina de Grote én de Kazan Kathedraal. Nergens in Rusland vind je overigens zoveel kerken bij elkaar als in deze straat. De meeste van deze kerken stammen uit de achttiende eeuw. De Admiralty Building is het symbool van de tweede stad van Rusland en sommigen noemen dit het brandpunt van Sint-Petersburg. Sluit je bezoek aan deze stad af met de Peterhof, ook wel het Versailles van Rusland genoemd. Dit een prachtig complex van paleizen en bijzonder aangelegde tuinen met ontzettend veel pracht en praal.

Derbent

Helemaal in het zuiden van Rusland ligt de stad Derbent met ongeveer 100.000 inwoners. Dit is de alleroudste stad van heel Rusland en daarnaast ook een behoorlijk multiculturele stad. Deze interessante combinatie maakt Derbent tot een ontzettend populaire attractie bij veel toeristen. Er zijn tal van historische overblijfselen te bezichtigen. Bijvoorbeeld de overblijfselen van de Kaukasusmuur. Deze muur liep vroeger helemaal door tot in de zee en vormde daar mede de haven. De Kaukasusmuur werd in de zesde eeuw gebouwd en grote delen van deze muur zijn vandaag de dag nog steeds intact, net als de bijbehorende wachttorens. Een andere bijzondere bezienswaardigheid in Derbent is het oude citadel Naryn-Kala. Dit is een van de meest bijzondere forten in Rusland en dat is ook niet zo vreemd aangezien het bijna 2500 jaar oud is. Het is zelfs het enige overgebleven Sassanidische fort in Rusland. Naryn-Kala is 45.000 vierkante meter groot en heeft ooit dienst gedaan om de doorgang door de Kakasus te bewaken tegen de vijand. Het fort heeft muren die 18 meter hoog zijn en maar liefst 4 meter dik. Overigens zijn er nog veel meer historische bezienswaardigheden in de stad waaronder oude begraafplaatsen en baden maar ook een mausoleum uit de 18e eeuw en een groot aantal moskeeën. De oudste moskee is de Juma-moskee die meer dan 500 jaar geleden gebouwd werd. Eigenlijk kun je deze stad in Rusland zien als een enorm openlucht museum in een schitterend decor van bergen en zee. Derbent wordt namelijk aan de ene kant omgeven door de bergen en aan de andere kant door de zee. Daardoor heeft het toerisme deze stad inmiddels ook ontdekt. Overigens staat het historische gedeelte van de stad, waaronder de citadel en het fort sinds het jaar 2003 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Inwoners

Volgens de meest betrouwbare schattingen wonen er in Rusland ongeveer 140 miljoen mensen. Zo’n 80 procent daarvan woont in een stad. Dat heeft voornamelijk te maken met de armoede en de slechte leefomstandigheden op het platteland. Opvallend is dat er een groot vrouwenoverschot in het land is. Er wonen in Rusland ongeveer 10 miljoen meer vrouwen dan mannen. Een ander opvallend gegeven is dat er minder inwoners in het land wonen sinds de Sovjet-Unie uit elkaar is gevallen, terwijl in de meeste landen het inwonersaantal de afgelopen decennia juist is toegenomen. Dat heeft onder andere te maken met verslechterde leefomstandigheden en emigratie. Er wonen in Rusland meer dan 160 verschillende etnische afkomsten. Daar moet echter wel direct bij gezegd worden dat het overgrote merendeel van de bevolking Russisch is. Zo’n 80 procent van de inwoners van Rusland stamt ook daadwerkelijk van de Russen af. Daarnaast zijn er talloze andere groeperingen waarvan de belangrijkste de Wolga-Tataren en de Oekraïners zijn. Hoewel er weinig andere etniciteiten met meer dan een procent vertegenwoordig zijn in Rusland, ontstaat er toch regelmatig spanningen. De Russen waren overigens ook de oorspronkelijke bevolking van het land. Het is een Oost-Slavische groep en de grootste bevolkingsgroep van heel Europa. Ze ontstonden nadat Oost-Slavische volken zich gingen vermengen met andere volken zoals de Turkse, de Baltische en de Fins-Oegrische. Nadat het Mongoolse rijk uiteenviel begon de groei van de Russische rijk zoals wij dat vandaag de dag ook kennen. Hoewel Rusland officieel uit een Europees en een Aziatisch deel bestaat, woont het merendeel van de bevolking in het Europese deel. Dat neemt alleen maar toe aangezien steeds meer Russen hierheen trekken vanwege de welvaart.

 

Talen

De officiële taal in Rusland is het Russisch. Dit is overigens ook de moedertaal van vrijwel iedere inwoner van het land en 98% van Rusland kan de taal ook verstaan. Het Russisch is een Oost-Slavische taal. Verder behoren alleen het Wit-Russisch en het Oekraïens tot deze talen. Overigens is het opvallend dat er niet alleen in Rusland zelf Russisch wordt gesproken. Ook in veel landen van voormalige Sovjetunie wordt het Russisch nog steeds veelvuldig gesproken. Het is een lastige taal die met weinig andere talen op de wereld te vergelijken is. De taal van Rusland ontwikkelde zich dan ook als een afzonderlijke. Opvallend aan het Russisch is dat de taal pas in de 13e eeuw ontstond. Sindsdien heeft het Russisch behoorlijk wat ontwikkelingen doorgemaakt waardoor de taal van nu in weinig meer op het Russisch van de 13e eeuw lijkt. De Russische taal zoals deze vandaag de dag in heel Rusland en ver daarbuiten wordt gesproken, is eigenlijk ontstaan in de negentiende eeuw. Het is een combinatie van de zuiver Russische taal uit de dertiende eeuw en Kerk-Slavische elementen. Overigens is het opvallend dat de taal, ondanks dat deze lang niet tot de oudste talen ter wereld behoort, wel in de top tien van meest gesproken talen staat. Het moderne Russisch heeft wel merkbaar veel invloed van andere talen gehad. Zo kom je vandaag de dag veel Griekse, Latijnse, Duitse en Franse woorden tegen in de taal. Er wordt zelfs gebruik gemaakt van enkele Nederlandse leenwoorden. Hoewel er in Rusland tal van verschillende dialecten zijn, verschillen deze nauwelijks van elkaar. Grof genomen kan er verschil worden gemaakt tussen een noordelijke, midden en zuidelijke dialectgroep. Naast het Russisch worden er ongeveer 150 andere talen gesproken in Rusland. De meeste van deze talen heeft echter in het land zelf weinig sprekers.

 

Vervoer

In het grootste land van de wereld is het natuurlijk wel zo fijn om vooraf goed te weten hoe het precies met het vervoer zit. Zeker als je veel van Rusland wil zien, moet je regelmatig reizen. Allereerst is het goed om te weten dat de kwaliteit van het openbaar vervoer in Rusland enorm kan verschillen. Het is dus belangrijk om dit vooraf goed uit te zoeken voor de trajecten die jij reizend af wil leggen met het openbaar vervoer. Over het algemeen is het openbaar vervoer in de grote steden goed geregeld. Vooral het metronetwerk in Moskou is erg indrukwekkend. Het openbaar vervoer tussen de verschillende steden en dorpen is echter een stuk minder betrouwbaar, net als de bussen op het platteland. Verreweg de meest bekende vorm van vervoer in Rusland is natuurlijk de Trans-Siberië Express. Deze spoorlijn van bijna 10.000 kilometer behoort tot de langste trajecten ter wereld en komt langs tal van belangrijke plaatsen en bezienswaardigheden in Rusland. Grof gezegd wordt met dit spoort het oosten met het westen van Rusland verbonden. Je kunt natuurlijk altijd gebruik maken van binnenlandse vluchten. Met het vliegtuig reizen is dan misschien wel minder mooi, je bespaart wel heel veel tijd en dat is wel zo fijn als je jouw vakantie zo effectief mogelijk in wil delen. Overigens is het in de zomer ook mogelijk om gebruik te maken van bootdiensten over de talloze grote rivieren die dwars door Rusland gaan. Natuurlijk kun je in de grote steden van Rusland ook gebruik maken van taxi’s. Dit is echter lang niet altijd even verstandig. Overdag is het op de weg erg druk waardoor je voornamelijk stil staat met de taxi. Kies overdag daarom liever voor de metro. ‘s Avonds is een taxi wel het ideale vervoer in grote steden.

 

Keuken

Bij belangrijke tradities in Rusland is eten een cruciaal onderdeel. De Russische keuken is eigenlijk een mengelmoes van tradities uit het Oosten en het Westen van Europa die zijn samengevloeid. Er zijn in de loop der eeuwen talloze overheerlijke en gerechten in Rusland ontstaan die vandaag de dag nog steeds klaargemaakt worden. Het meest bekende gerecht dat voortkomt uit de keuken van Rusland is zonder twijfel kaviaar, dat nu over de hele wereld als een delicatesse wordt gezien. In Rusland is het de gewoonte om drie maaltijden per dag te nuttigen. Het ontbijt is uitgebreid en vaak erg hartig met vlees, kaas en eieren. In Rusland is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. De lunch bestaat vaak uit Saskuski, verschillende lekkere kleine hapjes gemaakt van groente en gerookte vis. Ook wordt er vaak soep bij de lunch gegeten. Het hoofdgerecht, dat in Rusland Vtoroye wordt genoemd, bestaat meestal uit vis of vlees in combinatie met aardappelen of rijst. In veel gevallen volgt er na de lunch nog een dessert in de vorm van een taart of fruit. Hoewel het avondeten minder uitgebreid is dan de lunch, is het opnieuw een warme maaltijd. De soep en het dessert ontbreken, maar verder kunnen er dezelfde dingen worden gegeten als tijdens de lunch. Brood wordt bij vrijwel iedere maaltijd als bijgerecht geserveerd. Naast kaviaar zijn er nog veel meer typische gerechten uit Rusland zoals Kip a la Kiev en Boeuf Stroganoff, gerechten die nog stammen uit het tsarenrijk. Probeer ook zeker eens één van de vele soepen en de verse salades die in Rusland worden klaargemaakt. In de restaurants van de grote steden kun je zowel gerechten uit Rusland als Europese gerechten bestellen.

 

Veiligheid

Er is regelmatig veel te doen over de veiligheid in Rusland. Toch valt dat in de praktijk reuze mee. Sterker nog: dankzij het strenge politieke beleid en de handelswijze van de politie is het in Rusland juist erg veilig. Dat wil zeggen: zolang je je gewoon aan de regels houdt natuurlijk. De onveiligheid van het land heeft vooral veel te maken met de politieke situatie en de spanningen die er soms zijn tussen Rusland en diverse buurstaten. Je kunt zonder angst naar Rusland reizen. Vooral in de grote steden is het over het algemeen erg veilig. Er is ongelooflijk veel politie en beveiliging aanwezig op straat. Ook in drukke winkelcentra, bij hotels en rondom toeristische attracties is er veel beveiliging. Zowel in herkenbaar uniform als in burgerkleding wordt er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat je veilig en zonder zorgen een leuke vakantie kunt beleven. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er, net als in vrijwel alle andere grote steden, kleine criminelen actief zijn. Let dus op zakkenrollers en stop je geld en portefeuille goed weg. Verdeel je pasjes en geld over verschillende zakken en zorg dat je nooit teveel geld op zak hebt. Wees extra alert op plaatsen in Rusland waar het erg druk is zoals op markten en in de metro. In sommige grote steden zijn er ook wijken waar je ‘s avonds beter niet kunt komen. Informeer hier bij je hotel naar voordat je weg gaat. Zo voorkom je vervelende situaties. Let er trouwens op dat je te allen tijde je paspoort inclusief registratiestempel bij je hebt. Deze stempel ontvang je bij aankomst in je hotel. De kans is groot dat je door de politie in Rusland verzocht wordt om deze te tonen.

 

Medische info

Wanneer je naar Rusland op vakantie gaat, is het niet verplicht om bepaalde vaccinaties te nemen. Dat betekent echter niet automatisch dat je het ook niet moet doen. Sommige inentingen worden namelijk wél aanbevolen wanneer je naar Rusland op vakantie gaat. Het is bijvoorbeeld verstandig om een vaccinatie tegen hepatitis A en een DTP-vaccinatie te nemen. Ben je van plan om tijdens je vakantie in Rusland drie dagen of langer in de natuur te verblijven en is dat in de periode van maart tot en met november? In dat geval is de kans om door een teek gebeten te worden behoorlijk groot. Neem voor de zeker vooraf een vaccinatie tegen tekenencefalitis. De kwaliteit van de gezondheidszorg in Rusland is gemiddeld. Zorg er altijd voor dat je een goede reisverzekering afsluit voordat je op reis gaat. Wanneer je problemen met je gezondheid krijgt, is het natuurlijk wel zo fijn dat de kosten daarvan gedekt worden door je reisverzekering. Wanneer je naar het ziekenhuis of een dokter gaat, is het mogelijk dat je de kosten gedeeltelijk of helemaal direct moet betalen. Hetzelfde geldt voor medicijnen die je in Rusland aanschaft. Ga er niet automatisch vanuit dat de geneesmiddelen die je nodig hebt in Rusland aanwezig zijn. Verstandiger is om ze zelf mee te nemen. Zoek wel goed uit of je voor bepaalde medicijnen een medische verklaring nodig hebt. Bij geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen zoals sommige sterke pijnstillers, medicijnen tegen ADHD en slaappillen is dit namelijk het geval. Als je deze medicijnen bij hebt zonder een (Engelse) medische verklaring, kun je behoorlijk in de problemen komen. Hoewel je het thuis misschien gewend bent, moet je in het buitenland nooit zomaar water uit de kraan drinken. In Rusland is het kraanwater niet drinkbaar. Gebruik alleen water uit flessen of kook het kraanwater eerst. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld tandenpoetsen en het wassen van groenten.

 

Visum

Als je van plan bent om op vakantie te gaan naar Rusland, heb je in vrijwel alle gevallen een toeristenvisum nodig. Deze dien je voorafgaand aan je vakantie in Rusland aan te schaffen. Dat kan eenvoudig via de Russische ambassade in Den Haag. Zo’n toeristenvisum heeft een geldigheidsduur van 30 dagen. Je levert een volledig ingevuld aanvraagformulier in en je dient tevens al je overnachtingen in Rusland te kunnen verantwoorden. In feite dien je dus eerst je vakantie inclusief vliegtickets en overnachtingen te boeken, voordat je een visum voor Rusland aanvraagt. In de meeste gevallen duurt het ongeveer tien werkdagen voordat je de beschikking hebt over het visum. Wacht dus vooral niet tot het laatste moment met het aanvragen van je visum. Daarmee zorg je alleen maar voor extra stress bij jezelf. Let er ook op dat je beschikt over een geldig paspoort wanneer je naar Rusland gaat. Je paspoort dient nog minimaal een half jaar geldig te zijn nádat je visum verloopt. Daarnaast dient je paspoort over twee lege visumpagina’s te beschikken die tegenover elkaar liggen. Zorg ervoor dat je paspoort duidelijk is en dat er geen pagina’s omgeslagen of los zijn. Je dient je paspoort met je aanvraag mee te sturen naar de ambassade van Rusland. Over het algemeen wordt een visum voor Rusland nauwelijks geweigerd. Wanneer je langer dan 30 dagen in Rusland wilt verblijven, is een toeristenvisum niet genoeg. In dat geval heb je een andere visum nodig. De procedure bij het aanvragen van zo’n visum is anders en strenger. Het duurt dus ook langer dan 10 werkdagen voordat je hier uitsluitsel over krijgt.