Safari
 

Safari

Voor sommigen een droom om nog te verwezenlijken en voor anderen een onvergetelijk mooie en unieke ervaring: op safari gaan. Het woord safari komt uit de Afrikaanse taal Swahili. Het betekent ‘lange reis’. Uiteindelijk is het woord in het Swahili weer afgeleid van het Arabische woord ‘safar’, dat eveneens reis betekent. En wat voor een reis. Op safari gaan betekent een kennismaking met onbekende natuurgebieden en inheemse wilde diersoorten. Intense spanning overweldigen je in de vorm van adrenalinestoten, om vervolgens afgewisseld te worden door de mooiste vergezichten en ontmoetingen. Het onverwachte element van wat komen gaat, maakt het dat veel mensen ontzettend graag een keer een safari willen beleven. De natuur laat zich niet organiseren of regisseren dus je bent altijd van een unieke reiservaring verzekerd. Ook bij veel film- en fotografieliefhebbers staat een safari hierdoor hoog op het verlanglijstje. Hoewel de meeste mensen deze bijzondere belevenis associëren met een rondreis door Afrikaanse wildparken, kun je overal ter wereld op een unieke safari gaan. Uiteraard behoort de reis door de Afrikaanse savannes en wildparken tot een van de meest geliefde safarisoorten. Door een zogeheten ‘game drive’ ontdek je het ware avontuur van de Afrikaanse safari. Een ‘game drive’ heeft als doel om zoveel mogelijk wilde dieren te spotten, waaronder de ‘Big Five’. Maar wat te denken van een Aziatische of Zuid-Amerikaanse safari? Net als in Afrika zijn de safarimogelijkheden hier eindeloos door ontelbaar veel unieke omgevingen, vergezichten en inheemse diersoorten.

     

Top 10 safari's

Wat dacht je van een safari naar de Noordpoolcirkel waar je ijsberen van dichtbij kunt zien? Zelfs pinguïns spotten op Antarctica en walvissafari’s behoren tot het keuzearsenaal. Ook altijd al een keer op safari willen gaan? Hier vind je een overzicht van 10 fantastische safari’s die je je leven lang zullen bijblijven.

Serengeti National Park, Tanzania

Het land Tanzania is in Oost-Afrika aan de Indische Oceaan gelegen. In het noorden grenst het aan de landen Oeganda en Kenia, in het westen aan de landen Burundi, Kongo en Rwanda en in het zuiden aan Zambia, Mozambique en Malawi. Tanzania heeft het Swahili als officiële taal, maar nagenoeg overal wordt ook het Engels verstaan en gesproken. Door een oude breuklijn zijn er enkele grote vulkanen in Tanzania te vinden. De Kilimanjaro, met een hoogte van 5895 meter, is hiervan veruit de bekendste. In het noorden van Tanzania vind je onder meer het Serengeti National Park. Dit park biedt je een uitgelezen mogelijkheid om tijdens je safari de zogeheten ‘Big Five’ te spotten. De ‘Big Five’ bestaat uit de leeuw, olifant, neushoorn, het luipaard en de buffel als diersoorten. De oorsprong van de ‘Big Five’ voert terug naar de tijd dat trofeejagers op safari gingen om op deze lastig benaderbare dieren te jagen. De gevaarlijkheidsfactor en de grootte van de dieren speelden hierin ook een belangrijke rol. Het Serengeti National Park is bijna 15.000 vierkante meter groot en hier huizen miljoenen verschillende dieren. In het park ontdek je verder de prachtigste heuvelrijke vergezichten, groengekleurde savannes en schitterende bosrijke gebieden. Tijdens een spectaculaire ‘game drive’ ontdek je veel van dit moois dat Afrika je te bieden heeft. Imposante giraffen lopen langs en datzelfde geldt voor de zebra’s die in het park leven. En voor je het weet spot je koning leeuw op een van de vele rotsformaties die dit gebied rijk is.

Kruger National Park, Zuid-Afrika

Ook Zuid-Afrika is een safaribestemming bij uitstek. Het Kruger National Park of ‘Nasionale Krugerwildtuin’ in het Afrikaans is hierbij waarschijnlijk een van de meest bekende. Het Krugerpark, zoals het kortweg genoemd wordt, is een immens wildpark dat zich in het noordoostelijke deel van Zuid-Afrika bevindt. Hier grenst het park aan de landen Zimbabwe en Mozambique. Het Krugerpark zelf is maar liefst 380 kilometer lang en heeft een breedte van circa 60 kilometer. Het oppervlak van het Krugerpark bestrijkt 20.000 vierkante kilometer. In het Krugerpark vind je 25 omheinde kampdelen, waarvan Lower Sabie, Skukuza en Satara enkele van de grootste zijn. Alleen wanneer je je in een van deze kampen bevindt, mag je uit de auto stappen. Ditzelfde geldt voor andere aangewezen plekken in het Krugerpark, waaronder picknickplaatsen zoals Tshokwane. Het park staat niet alleen wereldwijd bekend om de grootte, maar ook om de enorme variatie aan diersoorten. Wanneer je hier op safari gaat, zal je dus zeker de ‘Big Five’ gaan spotten. Sterker nog, de grootste populatie van de Afrikaanse olifant is in het Krugerpark te vinden. Naast de ‘Big Five’ kun je er uiteraard ook tal van andere dieren ontdekken tijdens je safari. Denk hierbij aan de zebra, krokodillen, giraffen, hyena’s, bavianen en allerlei bijzondere vogelsoorten. Je kunt er voor kiezen om in een eigen auto op safari te gaan door het Krugerpark of om met deskundige rangers in een jeep deze geweldige belevenis te ervaren. Voor de echte spanningzoekers is er de mogelijkheid een heuse bushwalk te maken. Veel intenser ga je het Afrikaanse wildlife niet meemaken. Werkelijk fenomenaal.

Masai Mara Natuurreservaat, Kenia

Wanneer je volop genoten hebt van de film ‘Out of Africa’, dan verdient een safari naar Kenia onze absolute aanbeveling. Deze film is namelijk voor het grootste gedeelte opgenomen in het Masai Mara Natuurreservaat in Kenia. Maar ook wanneer je de film niet gezien hebt, is hier op safari gaan een fantastische belevenis. Door velen wordt dit park dan ook als kroonjuweel van Kenia bestempeld. Het park dankt de naam aan de Masai bevolking en de rivier de Mara die erdoorheen stroomt. Je ontdekt er schitterende uitgestrekte vergezichten, open savannes en je maakt kennis met de inheemse Masai. Dit is een semi-nomadische bevolkingsgroep. Daarnaast zal je krokodillen en nijlpaarden tegenkomen die de Mara rivier rijk is. Het park heeft een oppervlak van circa 1500 vierkante kilometer en de hoogte varieert van 1600 tot ongeveer 2100 meter. Het gebied kent een heet en droog klimaat en het wordt beheerd door zowel de Mara Conservancy als de Narok County Council. Verder is het Masai Mara Natuurreservaat het decor van een van de meest bijzondere schouwspelen van de wereld. Dit is namelijk de migratie van de wilde beesten die jaarlijks in het park plaatsvindt. Rond augustus verlaten miljoenen gnoes het Serengeti gebied om naar Masai Mara te gaan, richting de verse graslanden rondom de Mara rivier. Op grote afstand kun je de gnoes horen naderen, door het intense hoef- en knorgeluid. Tijdens deze reis zijn er duizenden gazellen en zebra’s die zich bij het gnoegezelschap voegen. De migratie is voor al deze dieren een risicovolle onderneming. Leeuwen, hyena’s, gieren en luipaarden liggen op de loer. Slechts 1 op de 3 overleeft deze barre tocht. De overlevende dieren moeten daarna de Mara rivier nog trotseren, alvorens ze kunnen grazen op de graslanden.

Chobe National Park, Botswana

In ‘Lefatshe la Botswana’ oftewel de Republiek Botswana, kun je ook een overweldigend mooie safari beleven. Botswana is in het zuiden van Afrika gelegen en wordt in het geheel omgeven door de buurlanden Zimbabwe, Zambia, Zuid-Afrika en Namibië. Hoewel de diamantindustrie grotendeels ten grondslag ligt aan de meest robuuste economie van Afrika, staat het land ook bekend om het prachtige Afrikaanse wildlife. Dit vind je onder andere in het Chobe National Park. Dit wildreservaat heeft een oppervlak van circa 10.500 vierkante kilometer en dankt beroemdheid aan de vele olifanten die er leven. De Chobe rivier die zich aan de noordzijde van het park bevindt, is een geliefde drinkplaats voor deze olifanten. Deze rivier komt samen met de Zambezi rivier bij het plaatsje Kasane. Van daaruit stroomt de gecombineerde rivier verder richting de wereldberoemde Victoria Falls. Niemand minder dan de ontdekkingsreiziger David Livingstone noemde deze imposante watervallen in de 19e eeuw naar de koningin van Engeland. Het aantal olifanten dat in het Chobe National Park leeft, zal ongeveer 120.000 behelzen. Deze kun je uiteraard tijdens een safari per jeep ontdekken. Ook kun je ervoor kiezen om op bootsafari te gaan. Tijdens deze speciale cruises kun je op een van de leukste manieren de olifanten spotten. Je boekt deze bootsafari’s in Kasane, waarvandaan ze ook vertrekken. Uiteraard zal je naast de talloze olifanten ook krokodillen, nijlpaarden, zebra’s en impala’s zien. Je hebt iets meer geluk nodig voor het ontdekken van leeuwen en luipaarden, maar dat doet niet af aan deze unieke ervaring. Bovendien kun je vanaf de boot ook diverse vogelsoorten bekijken. Denk hierbij aan de visarend, maar ook de bijeneter met zijn schitterende kleuren.

Bwindi National Park, Oeganda

Op safari gaan in Oeganda betekent een rondreis door de parel van Afrika met een enorme diversiteit aan bezienswaardigheden. Oeganda ligt op de evenaar in het oostelijk deel van Afrika. Het grenst aan de landen Kenia, Zuid-Soedan, Tanzania, Congo-Kinshasa en Rwanda. De republiek Oeganda, met Kampala als hoofdstad, bestaat uit 77 districten die zijn onderverdeeld in vier verschillende regio’s. Je vindt in Oeganda onder andere uitgestrekte theeplantages. Oeganda is eveneens de bron van de rivier de Nijl. Qua wildlife kun je in Oeganda onder meer tal van gorilla’s en chimpansees ontdekken. Bijvoorbeeld in het Bwindi National Park. In dit ondoordringbare park lopen mensen en gorilla’s over dezelfde paden. Je komt hierdoor erg dicht bij de met uitsterving bedreigde mensaapsoorten. Het park heeft een oppervlak van ruim 330 vierkante kilometer en huist circa 325 berggorilla’s. Om je een idee te geven; dat is net iets meer dan de halve berggorillabevolking wereldwijd. De berggorilla’s dreigen onder meer uit te sterven door ontbossing en ook door stropers. Behalve in de regenwouden van Oeganda, vind je ze enkel nog in de regenwoudgebieden van Congo en Rwanda. Een ander park in Oeganda dat zeker de moeite waard is om tijdens je safari te bezoeken, is het Kibale National Park. Dit park is vlakbij het eveneens bekende Queen Elizabeth National Park gelegen. Hoewel het Kibale National Park met circa 800 vierkante meter oppervlak relatief klein is, kun je hier wel honderden chimpansees spotten. Daarnaast zal je ook zwart-witte franjeapen zien, olijfbavianen en roodstaartaapjes. Houd er bij je safari door Oeganda rekening mee, dat het zelf huren van een auto niet tot de mogelijkheden behoort. Daarentegen zijn er ontelbaar veel aanbiedingen op het gebied van groepsreizen en verzorgde individuele reizen.

Udawalawe National Park, Sri Lanka

Dat een fantastische safari beleven niet alleen is voorbehouden aan Afrika, bewijst onder meer het Udawalawe National Park in Sri Lanka. Vroeger heette Sri Lanka Ceylon. Sri Lanka ligt in Zuid-Azië. De eilandstaat bevindt zich in de Indische Oceaan. Hoewel Sri Lanka niet erg groot is, kun je hier een enorme diversiteit aan flora en fauna vinden. Zo zijn er naast tal van uitgestrekte theevelden ook talloze wilde dieren. Denk hierbij aan apen, olifanten, luipaarden, krokodillen en veel vogelsoorten. Deze kun je het beste bewonderen in de nationale parken die Sri Lanka rijk is. Het Udawalawe National Park is daar een goed voorbeeld van. Gelegen in het zuidelijk deel van Sri Lanka is het Udawalawe National Park prima te bereiken vanuit Tangalle, Haputale en Mirissa. Tijdens je safari ontdek je hier bijzondere vogelsoorten, wel honderden olifanten, krokodillen, apen en buffels. Wanneer je een beetje geluk hebt, is het zelfs mogelijk om hier luipaarden te spotten. Verder kun je in het park op een relatief rustige manier op safari. Er zijn weliswaar andere jeeps die door het park reizen, maar daar zal je nauwelijks weet van hebben. Wil je op een rustige en ontspannen manier op safari gaan, dan moet je zeker in het Udawalawe National Park zijn. Maakt de toeristendrukte je niet zoveel uit en gaat het je vooral om een grote diversiteit aan wilde dieren? Dan is het Yala National Park in Sri Lanka een goed alternatief. Hier vind je de grootste diervariëteit die Sri Lanka te bieden heeft.

Amazone Safari, Brazilië

Heb je altijd al de bijzonder indrukwekkende wereld van het Amazonegebied willen ontdekken? Dan doe je dit het beste op een safari vanuit prachtig Pantanal, Brazilië. Pantanal ligt in de Mato Grosso provincie, in het zuidwestelijk deel van het land. Pantanal heeft een oppervlak van circa 150.000 vierkante kilometer en heeft tal van moerasgebieden en rivieren. Het staat dan ook bekend als ‘s werelds grootste draslandgebied. Pantanal geeft je hierdoor een unieke inkijk in het Amazone wildlife. Alligators, poema’s, anaconda’s en jaguars zijn hier slechts voorbeelden van. In tegenstelling tot de jungle van de Amazone, is Pantanal veel beter bereikbaar omdat er minder dichte begroeiing is. Hierdoor leent het Pantanal gebied zich optimaal voor een safari in Brazilië. Sommigen beweren zelfs dat dit de allerbeste manier is om op safari te gaan in heel Zuid-Amerika. Het aanbod van wilde dieren is er immens en zeer divers. Naast de alligators, poema’s en jaguars kun je hier tapirs, gordeldieren, papegaaien en miereneters spotten. Ook tarantulaspinnen, exotische insecten en een grote diversiteit aan slangen kom je hier tegen. Als je het aandurft kun je zelfs op zoek gaan naar de wereldbekende anaconda. Deze dieren kunnen hier een lengte van wel 10 meter bereiken. Wanneer je echt helemaal nergens bang voor bent, biedt Pantanal je tijdens je safari diverse mogelijkheden om te overnachten middenin het wild. Met alleen een muskietennet ter bescherming hoor je de nachtdieren van de Amazone ontwaken. Dit geeft je bovenal een unieke en fascinerende ervaring die de rest van je leven ongeëvenaard zal blijven. Een absolute aanrader wanneer je van safari’s houdt.

Spitsbergen, Noordpool

Het koninkrijk van de ijsbeer, zo wordt de Noordpool dikwijls omschreven. Hier op safari gaan garandeert je van een unieke ervaring die eigenlijk niet te omschrijven valt. Dat moet je zelf beleven. Het noordpoolgebied is gelegen boven de noordpoolcirkel. Het gebied bestaat uit verschillende eilanden die besneeuwd zijn en omgeven worden door ijs. Dit ijs heeft een dikte tot circa 5 meter. Hier schijnt de zon 24 uur per dag gedurende de zomermaanden. Je ontdekt er een fascinerende flora en fauna waarvan de ijsbeer een van de meest bekende diersoorten is. Dit zeezoogdier komt alleen voor op de Noordpool. Daarnaast kun je tijdens je Noordpool safari in het zeewater ook walrussen, dolfijnen, robben en walvissoorten spotten. Op de verschillende eilanden vind je poolwolven, muskusossen, rendiersoorten, poolvossen en zelfs poolhazen. Wanneer je de safari naar het noordpoolgebied in de zomermaanden maakt, dan zal je ook diverse zeevogels kunnen bewonderen. Ditzelfde geldt voor tientallen verschillende planten die dan op de toendragebieden bloeien. De gekozen expedities voeren meestal naar Groenland, Franz Josefland en zeker ook naar Spitsbergen. Spitsbergen is een geïsoleerd gelegen archipel. Door het immens ruige landschap is hier, op wat jagers na, nauwelijks bewoning geweest. Vooral wanneer je de ijsbeer en de walrus wilt zien, kun je het beste voor een expeditie naar Spitsbergen kiezen. Ook voor de prachtigste landschappen en vergezichten moet je op Spitsbergen zijn. Hier kom je ijswanden tegen die een lengte kunnen hebben van wel 200 kilometer, indrukwekkende gletsjers en uiteraard spitse bergen. Verder kun je hier als natuurliefhebber je hart ophalen aan de bloeiende schoonheid van de toendragebieden.

Sub-Antarctische Eilanden, Zuidpool

Een bijzondere wereld is een understatement wanneer we het Zuidpoolgebied Antarctica moeten omschrijven. Wanneer je hier op safari gaat, kom je in het meest geïsoleerde gebied van de aarde dat je van begin tot eind weet te fascineren. Het continent Antarctica ligt op een afstand van circa 500 zeemijl vanaf Kaap Hoorn. Een reis naar het Antarctisch schiereiland alleen al geeft je een onvergetelijke ervaring. Dit schiereiland bestaat uit een bergketen met een lengte van 800 kilometer, waarvan de toppen een hoogte hebben van circa 2900 meter boven zeeniveau. In een volledig witgekleurde wereld ontdek je een enorme variëteit aan wildlife en natuurgebieden. Maar wanneer je een safari naar het Zuidpoolgebied onderneemt, dan adviseren we je vooral om de sub-Antarctische eilanden te bezoeken. Je komt er een bijzondere flora en fauna tegen die niet op het schiereiland Antarctica zelf te vinden is. Stuk voor stuk laten deze eilanden een unieke wereld zien. Denk hierbij onder meer aan de Falklandeilanden. Deze eilandengroep ligt voor de Argentijnse kust. Hierdoor heerst er op de Falklandeilanden een veel zachter klimaat vergeleken met het Antarctisch schiereiland. Dit heeft dan weer tot gevolg dat je hier een heel andere wildlife vindt. Op de Falklandeilanden huizen maar liefst vijf verschillende pinguïnsoorten. Hiervan leven er bijvoorbeeld drie soorten niet op het Antarctisch schiereiland. Wil je de koningspinguïn een keer van dichtbij bewonderen? Dan breng je een bezoek aan Zuid-Georgië. Ook de macaronipinguïn kun je hier spotten. Voor de keelbandpinguïns ga je naar de zuidelijke Sandwich eilanden. Kortom, wil je het Zuidpoolgebied echt ontdekken, ga dan op safari naar de sub-Antarctische eilanden.

Walvissafari, Noorwegen

Wanneer je altijd al gefascineerd was door de walvis, kun je nu in Noorwegen een onvergetelijke walvissafari beleven. Tijdens deze safari krijg je de unieke kans om deze imposante dieren van dichtbij te bekijken. Daarnaast zijn er uiteraard tal van andere diersoorten die je tijdens de walvissafari kunt spotten. De meest ideale plekken in Noorwegen waarvandaan je deze safari kunt ondernemen zijn Andenes en Tromsø. Andenes ligt in het Vesterålen-district in de Nordland provincie. Op een afstand van circa 300 kilometer van de poolcirkel, kun je hier in de zomermaanden ook de middernachtzon zien. Ditzelfde geldt voor Tromsø. Tromsø, de hoofdstad van de Troms provincie, ligt op circa 70 graden noorderbreedte. Vanaf deze beide plekken vertrek je met een boot naar de open oceaan. Doordat het watergebied dat bij Andenes ligt veel voedsel bevat, komen hier relatief veel baleinwalvissen voor, evenals de tandwalvissen. Je kunt in de zomer in de wateren rondom Andenes ook potvissen bewonderen. Ook grienden en orka’s zwemmen vlakbij de kust van Andenes, alwaar ze tijdens de zomerperiode naar eten zoeken. Ze schuwen niet om erg dicht bij de boot te komen waardoor je met je camera fantastische beelden van deze dieren kunt vastleggen. ‘s Winters tref je er naast de orka’s ook vinvissen en bultrugwalvissen aan. Met andere woorden; in Andenes kun je in alle seizoenen van het jaar uitstekend op walvissafari gaan. Dit is ook in Tromsø het geval, maar in tegenstelling tot Andenes wordt in Tromsø geen garantie gegeven. Naast een walvissafari kun je in Tromsø echter weer tal van attracties vinden: ‘s werelds meest noordelijk gelegen botanische tuin en een diversiteit aan museums. Daarnaast kun je in Tromsø ook het noorderlicht op een fantastische manier aanschouwen. Ideaal wanneer je je walvissafari wilt combineren met andere natuurfenomenen en tal van culture uitstapjes.