San Francisco
     
 

San Francisco

San Francisco ligt aan de westkust van de Verenigde Staten, in het noordelijke deel van de staat Californië. Voordat de eerste kolonisten zich vestigden, woonden hier de mensen van de Yelamu stam. San Francisco is vrij laat gekoloniseerd, vanwege de mist hebben de kolonisten de baai en het schiereiland niet kunnen zien. Pas in 1848 tijdens de goudkoorts, is de stad groot geworden. Veel immigranten vestigden zich hier, vele daarvan kwamen uit China. De stad was zo snel gegroeid, dat het er een grote chaos was. In 1890 is besloten om de stadsplanning centraal aan te pakken. De stad die verrees was schitterend om te zien en werd het Parijs van het westen genoemd. Helaas werd vrijwel alles vernietigd door de branden die uitbraken ten gevolg van de grote aardbeving van 1906. De stad werd nog mooier herbouwd en zelfs tijdens de depressie van de 30’ er jaren, werd er aan de stad gebouwd. Zowel de Golden Gate bridge als de Bay Bridge zijn in deze tijd geconstrueerd. Het klimaat van San Francisco, is aangenaam met gemiddeld 21ºC, is september de warmste maand en met gemiddeld 14ºC, is januari de koudste maand. Het klimaat van de stad is erg bijzonder, door invloed van de oceaan is de temperatuur vrij constant. In de ochtend en avond kan het flink afkoelen, door de mist die dan van het water opstijgt. Je zal dan ook iedereen, ook in de zomer, een jas bij zich zien hebben. Zeker geen overbodige luxe, dus hou zelf ook een jas bij je. September en oktober zijn de beste maanden om San Francisco te bezoeken. Dan is het weer het aangenaamst en zijn er minder toeristen. Toerisme is groot in de stad en is zelfs de belangrijkste inkomstenbron. Dat is ook niet verwonderlijk.

Meer info    
     
Alle foto's    
     

Bezienswaardigheden

Het aangename klimaat, de bijzondere architectuur en de prachtige natuur zorgen voor een aangenaam verblijf in de stad San Francisco. De stad bruist van energie en er is geen plaats in de VS met zoveel restaurants. De belangrijkste aantrekkingskracht van de stad is echter nog altijd, het liberale denken van de inwoners. De hippie cultuur en de homorechten beweging hebben hun oorsprong in de stad. Die invloed is nog steeds aanwezig en zorgt voor een ontspannen sfeer. Samen met de bijzondere diversiteit aan culturen in de stad, is San Francisco met recht de meest bezochte stad van de VS.

Golden Gate Bridge en Presidio

Iconisch voor San Francisco is de Golden Gate Bridge, die de stad met het noordelijk gelegen Marin County verbindt. De brug valt op door zijn mooie architectuur en de bijzondere kleur, internationaal oranje. Er zijn zes rijbanen op de brug, de middenscheiding is verplaatsbaar, zodat gedurende de spits, er vier banen beschikbaar zijn op de drukste route. Er zijn aan beide kanten van de brug, loop- en fietspaden, waar je een wandeling over kan maken. De brug is geopend in 1937 en is ongeveer 2 km lang. Aan de zuidkant van de brug zijn er parkeerplaatsen en is er een bezoekerscentrum met souvenir winkel. Deze zijn goed te bereiken met de auto of bus 28. Je hebt hier een uitstekend uitzicht over de brug, de baai en de stad. Tenminste, als er niet de beroemde mist over het water ligt. Het bezoekerscentrum ligt in Presidio Park, dat beheert wordt door de National Park Service. Hier zijn oude forten te bezoeken en nog twee andere bezoekerscentra, een voor de historie en een voor de natuur. Er zijn ook een aantal wandelpaden, die je door dit speciale stukje natuur voeren. Je vindt hier bossen, moerassen en stranden met veel wilde dieren. Met een beetje geluk kan je zelfs walvissen spotten in de oceaan.

Alcatraz

Bij een bezoek aan San Francisco hoort een bezoek aan het eiland Alcatraz en de vroegere gevangenis. Tijdens een heerlijke boottocht over het water van de baai, kan je genieten van het uitzicht. Je kan alles op het eiland bezichtigen, de tuinen, de school en de cellen waar de gevangenen in bleven. Het is imposant om te zien hoe de gevangenen werden gehouden. De omstandigheden op het eiland waren naar en het is dan ook niet verwonderlijk dat er constant pogingen tot ontsnapping waren. De gevangenis was van 1934 tot 1963 in gebruik voor de bewaring van de ergste criminelen van het land. Al voordat de kolonisten San Francisco stichtten, werd het eiland bewoond door indianen. De lokale indianen vonden de plek een slechte energie hebben en stuurden hun eigen criminelen al naar dat eiland. Later werd het hun vluchtplek voor de indianen die zich niet tot het christendom wilden bekeren. De eerste in 1846 geregistreerde eigenaar, had een vuurtoren op het eiland. In datzelfde jaar werd het eiland voor militaire doelen in beslag genomen en werd er een citadel gebouwd ter verdediging van de stad. Al in 1861 werd de citadel in gebruik genomen als militaire gevangenis. In 1934 werd de gevangenis overgedaan van de militairen naar de federale overheid.

Bekijk honkbal in het AT&T Park

Het stadion AT&T Park is het grootste honkbal stadion van de stad. Het stadion is de thuisbasis van de San Francisco Giants, een van de beste honkbalteams van het land. Het is altijd een feest om een lokale wedstrijd mee te maken en te genieten van de Amerikaanse cultuur. Het eten dat je hier kan krijgen is goed van kwaliteit en prijzig. Het uitzicht van de tribunes is geweldig, behalve op de wedstrijd, heb je zicht op de baai van San Francisco en de bruggen. Behalve honkbal worden hier ook andere sportwedstrijden gespeeld. De Rugby World Cup Sevens 2018 zal onder andere hier worden gespeeld. Heb je het niet zo op sport, er worden ook regelmatig popconcerten gegeven. Neem in ieder geval je jas mee, als het avond wordt kan het door de mist of wind, nogal frisjes worden. Overdag en ’s avonds, kan je met een gids een tour door het stadion krijgen en achter de schermen van het stadion en de Giants kijken. Het stadion ligt aan South Beach in een gedeelte dat McCovey Cove wordt genoemd naar een beroemde Giants honkballer. Voor of na de wedstrijd, kan je heerlijk langs het water wandelen over de San Francisco Bay Trail.

Musea van San Francisco

California Academy of Sciences is een van de grootste natuurhistorische musea in de wereld. Je vindt het museum in Golden Gate Park, aan het museum vindt je een kas met tropisch regenwoud, een planetarium met projectiescherm en een groot aquarium met een koraalrif, moeras, een kolonie pinguïns en een albino alligator. Behalve dat het museum is opengesteld voor publiek, wordt hier wetenschappelijk onderzoek gedaan en worden studenten opgeleid. Het Exploratorium kan je vinden op Pier 15 en is een museum waar je zelf dingen kan uitproberen. Het museum is speciaal ingericht om nieuwsgierigheid en leren te activeren en prikkelen. Er zijn 600 experimenten, spelletjes en interactieve onderwerpen in de tentoonstelling. Een geweldig museum voor kinderen van jong tot oud. In Presidio Park, in het gelijknamige oude fort, vindt je het Walt Disney Family Museum. Hier vindt je een tentoonstelling over het leven van Walt Disney en zijn creaties. Je kan genieten van zijn films in een op Fantasia geïnspireerde digitale bioscoop. Je kan zijn tekeningen bewonderen, de prijzen en medailles zijn die Walt heeft gewonnen en er is een schaal model van Disneyland. Midden in Chinatown vindt je het Cable Car Museum. Je ziet hier live, hoe de kabeltreinen werken en er is een tentoonstelling over de geschiedenis van de kabeltrein.

Dagtour buiten de stad

San Francisco is een mooie stad om hier vanuit, de buiten gelegen gebieden te bezoeken. De streek rond de stad is beroemd om zijn wijnen. In Napa Valley en Sonoma worden heerlijke wijnen gemaakt. Tijdens een dagtocht zie je veel van de omgeving en maak je tussenstops op plekken met bezienswaardigheden. Je kan via de Golden Gate Bridge rijden en een aantal wijngaarden bezoeken. Je mag de wijnen proeven en de lunch is inbegrepen. Ben je geïnteresseerd in de bijzondere natuur rond de stad dan kan je een dagtocht naar Muir Woods maken. De hoogste bomen ter wereld, de Giant Redwoods, die 76 m hoog zijn en rond de 800 jaar oud, kan je hier vinden. Deze pareltjes van oerbos leggen op 20 km ten noorden van de stad en het koele, vochtige klimaat aan de kust zorgt voor een gematigd regenwoud en een overvloed van planten en dieren. Sausalito wordt het mooiste dorpje van Californië genoemd en ligt aan de kust van de San Francisco Bay aan de noordkant van de Golden Gate Bridge. Hier vindt je een keur aan kunst winkeltjes en galerijen. Je kan hier neerstrijken voor een ontspannen maal en er is ook een veerboot terug naar de stad.

Fisherman’s Wharf

Fisherman’s Wharf is het vertrekpunt van de veerboten naar Alcatraz. Je vindt hier veel lekker visrestaurants en leuke toeristische winkeltjes. Hier vestigden zich de Italiaanse migranten, die als visser de goudzoekers van voedsel voorzagen. Het werd een goede handel en de werf werd en wordt nog steeds gebruikt door de vissersvloot van de stad. Op Pier 39 vindt je de beroemde zeeleeuwen kolonie, die zich hier in 1989, een paar maanden voor de aardbeving hebben gevestigd. Vanaf deze pier heb je uitzicht op de boten en jachten die in en uit de haven varen. Voor de liefhebbers van historische schepen, is een bezoek aan San Francisco Maritime National Historical Park ten zeerste aan te raden. Hier liggen een aantal grote historische schepen, waaronder een klipper en een stoomboot. Twee lijnen van de historische kabeltreintjes van San Francisco vertrekken vanaf Fisherman’s Wharf. Omdat de vroegere paardentrams niet de steile heuvels van de stad aankonden, heeft men de kabeltreinen ingevoerd in 1873. De kabeltrein zal je door het centrum van de stad voeren. Niet ver van de werf, vindt je Lombard Street. Dit is een zeer steile weg die zigzaggend wordt afgelegd. Een leuke toeristische attractie om met de auto naar beneden te gaan en geeft een fotogeniek moment.

Eten en drinken in San Francisco

Voor eten en drinken zit je goed in San Francisco. Van de kolonisten tot de huidige migranten, allen hebben hun favoriete recepten meegenomen naar het beloofde land. Hier vindt je een smeltkroes aan internationale gerechten, die hun eigen Amerikaanse tintje hebben gekregen. Californië is hel vruchtbaar en als de grond niet bebouwd is, zie je hier eindeloze boomgaarden en wijngaarden. Er wordt veel groente en fruit in deze staat verbouwd en de oceaan levert veel verse vis. Nergens in de Verenigde Staten vindt je zoveel restaurant als in deze stad. Van zeer dure tot heel goedkope restaurants, je vindt het hier allemaal. Een aantal gerechten horen speciaal bij deze stad. Helemaal blij wordt je dan ook, van de vele winkels waar je alle soorten denkbare en ondenkbare ijssoorten vindt. Zomer of winter het maakt niet uit, in deze stad houdt men van hun ‘icecream’. Foodtrucks zijn tegenwoordig enorm populair in San Francisco. Allerhande heerlijk eten vindt je op de straathoeken van de stad. Hotdogs en Mexicaans zijn al heel lang populair en tegenwoordig hebben zich daar vele nationale en internationale keukens bijgevoegd. In Chinatown kan je heerlijk eten, dim sum of een warme kom ramen, zijn erg geliefd. De manier van eten is hier wel helemaal aangepast aan de Californisch manier van leven, met meer groente en minder vet dan traditioneel Chinees eten. Op vele plekken kan je goede verse sushi krijgen, dan ben je blij dat je zo dicht bij de oceaan bent. Aan de werven kan je heel goed vis eten, de Dungeness krabben zijn hier een delicatesse en je kan hier een uitgeholde zuurdesem brood krijgen gevuld met heerlijke vissoep. Als vegetariër en veganist kan je in San Francisco goed terecht, er zijn talloze restaurants waar ze de meest spannende maaltijden voor je zullen bereiden. De wijnen in de streek zijn heerlijk en San Francisco heeft vele kleine brouwerijen die heerlijke speciaal bieren brouwen. De meeste brouwerijen kan je bezoeken, de Anchor Brewing Company is beroemd en zeer populair, reserveer van te voren en je hebt een fantastische ervaring.

Verkeer en vervoer

Het oude centrum van de stad is compact en makkelijk om rond te struinen of je te laten vervoeren door een kabeltrein. De stijle heuvels maken het lopen wel flink inspannend, gelukkig is het openbaar vervoer in San Francisco uitermate goed geregeld. De Clipper Card is de chipkaart die in vrijwel alle vervoer geldig is en werkt zoals onze OV-Chipkaart. De kaart laad je op met een bepaald bedrag en dan reis je voor lokaal tarief. Je kan er ook, een 1-, 3-, 7-daagse of maandpas, opzetten. Zorg dat je de Clipper Card en een goede plattegrond van het openbaar vervoer hebt en je kan je hele dag makkelijk uitstippelen. Er zijn bussen, metro’s en lightrail treinen, die jou net als de inwoners van de stad, overal naartoe brengen. Vanaf Fisherman’s Wharf kan je ook met de historische kabeltrein of de oude trams rijden. Hier moet je wel apart voor betalen. Leuk is het om met de veerboor over de baai te varen en de buiten gelegen gebieden van de stad te bezoeken of gewoon weer terug te varen. Wil je meer van de stad zien, Uber en andere autodeel diensten zijn hier volop te vinden en makkelijk te gebruiken.

Veiligheid in het verkeer

Het centrum met zijn vele een-richtingsstraten, steile heuvels en drukke autoverkeer, maken het niet makkelijk om zelf hier met een auto te gaan rijden. Er zijn weinig parkeerplekken, het parkeren is extreem duur en er wordt veelvuldig gecontroleerd. Ben je toch met de auto, let erop dat je goed parkeert. Vanwege de stijle straten, moet de auto altijd op de handrem staan en moeten de voorwielen richting de stoeprand staan. Dit is niet alleen noodzakelijk, als je het niet doet, krijg je een boete. Bespaar jezelf deze frustratie en doe zoals de meeste inwoners van de stad doen, ga lopen of neem het openbaar vervoer. Kijk wel uit als je door de stad loopt, auto’s zijn niet gewend aan voetgangers die overal tussendoor lopen om een foto te maken. Je zal ook veel fietsers in de stad vinden, fietsen is recentelijk veel populairder geworden. Net zoals in Nederland, is het vaak sneller om ergens op de fiets naartoe te gaan. Er zijn steeds meer fietspaden aangelegd, waardoor het ook makkelijk is om met de fiets te gaan. Let wel op met auto’s, die gaan niet opzij, dus zorg dat je ze de ruimte geeft.

Veiligheid in het algemeen

San Francisco staat bekend om zijn grote tolerantie en openheid voor mensen met een andere huidskleur, geslacht, seksuele geaardheid en persoonlijke stijl. San Francisco is een grote Amerikaanse stad, met veel achterstands wijken. Straat bendes vormen ook hier een probleem, alhoewel het hier niet zo dodelijk is, als in Los Angeles en het zuiden van Californië. Binnen de toeristische plaatsen is het wel veilig, alhoewel je altijd goed op je spullen moet passen. In gebieden waar het druk met mensen is en in het openbaar vervoer, moet je goed blijven opletten, want daar kan zakkenrollen voorkomen. Laat geen kostbaarheden in auto’s achter, zeker niet zichtbaar, want de auto zal zeker worden opengebroken. Je zal in de stad veel daklozen vinden, het klimaat is redelijk vriendelijk voor hen. Spreken ze je aan, zeg dan ‘No, sorry’ en loop door of negeer ze helemaal, dan laten ze je wel met rust. Loop in het donker niet op plekken waar weinig mensen zijn en vermijd de parken waar zich junkies kunnen bevinden. Aardbevingen zijn altijd een alomtegenwoordige bedreiging, de kans op een grote aardbeving is echter klein en van de minder sterke aardbevingen heb je nauwelijks last. Zorg er voor dat je de veiligheidswaarschuwingen in acht neemt en geniet van je vakantie.

Visum en reisinformatie

Voor je vertrek naar de VS heb je een elektronisch visum nodig, die je online kan aanvragen. Je mag als toerist, 90 dagen in het land verblijven. Je hebt een geldig paspoort nodig voor de duur van je verblijf en een bewijs, in de vorm van een ticket of boeking, dat je het land weer zal verlaten. De regels over het reizen naar de VS, wijzigen regelmatig, zorg ervoor dat je voordat je je reis gaat plannen op de hoogte bent van de laatste wijzigingen. Raadpleeg hiervoor het Amerikaanse consulaat. Het Nederlandse rijbewijs is officieel geldig in de VS. Toch wordt er vaak een Internationaal Rijbewijs gevraagd door autoverhuurbedrijven, het is aan te raden om er eentje bij je te hebben. Het betalen in de VS gaat heel makkelijk, je kan er met je bankpas of creditcard overal terecht. In San Francisco zijn er volop plekken waar je geld kan pinnen, maar je kan eigenlijk overal met je pas betalen. Zorg ervoor dat je pinpas buiten Europa te gebruiken is, de meeste banken hebben dat niet automatisch aanstaan. In de VS betaal je met de US$ dollar, de koers met de euro wisselt constant, check voor je reis, wat de meest actuele wisselkoers is.

Vaccinaties en gezondheid

Voor een verblijf aan de VS en San Francisco heb je geen vaccinaties nodig. Ga je na je verblijf in de stad ook de natuur in, dan is er een mogelijkheid voor een tekenbeet. Vooral in de Bay Area zijn er veel met Lyme besmette teken. Er is geen inenting tegen Lyme, controleer je dagelijks op teken als je in de natuur bent geweest. Als er binnen een paar dagen, een rode vlek rond de tekenbeet verschijnt, dan moet je naar de dokter voor een kuur met anti-biotica. Is er een mogelijkheid dat je met wilde zoogdieren in aanraking zal komen, dan heb je een kans dat je hondsdolheid oploopt. Hier kan je wel een vaccinatie voor krijgen, als je dat echt nodig zal gaan hebben. Het drinkwater uit de kraan in de stad komt uit van de gesmolten sneeuw uit Yosemite National Park. Het wordt goed gecontroleerd en is dus heerlijk en gezond om te drinken. De stad heeft in het centrum plekken ingericht waar je vrijelijk water kan tappen. Je hoeft dus niet je water in een fles te kopen en kan je eigen hervulbare waterfles meenemen.