Santorini

Het eiland Santorini, ook wel Thira genoemd, is om meerdere redenen een bijzonder eiland. Voor de toeristen is het een prachtige hotspot voor een romantische vakantie. Voor de inwoners een land dat nog steeds af en toe seismische activiteit ondergaat met alle risico`s van dien. Voor documentairemakers is Santorini het eiland waarop Plato’s Atlantis is gebaseerd. Een theorie die steeds meer geloofwaardig wordt. Alles bij elkaar is Santorini een meer dan uitzonderlijke vakantiebestemming waar een ruige natuur, prachtig weer en duizenden jaren oude verhalen elkaar tegenkomen. Santorini is het zuidelijkste eiland van een eilandengroep die de Cycladen heet. Deze ligt ruwweg tussen het vasteland van Griekenland en Turkije in. Het eiland is gevormd door een reusachtige vulkaanuitbarsting rond 1500 voor Christus. Het was de op drie na grootste vulkaanuitbarsting die ooit is geregistreerd. Dat betekent dat er geschreven bewijs van is. Voor de uitbarsting was het eiland rond, met een vulkaan in het midden. Na de uitbarsting was de vulkaan weg. Er was een rare hap uit het eiland genomen. Nu resteert er een halvemaanvormig eiland, met nog een aantal kleine eilandjes waaraan je met de nodige creativiteit nog kunt zien dat het ooit één eiland was. Een enorme hoeveelheid lava en as werd de lucht in geslingerd. Voor de oorspronkelijke bewoners van de zogenaamde Minoïsche beschaving bleef niets over. Het stadje Akrotiri verdween onder vijftig meter puimsteen en werd pas recent opgegraven. Zelfs de bewoners van Kreta, ruim honderd kilometer verderop, hadden geen kans om de uitbarsting te overleven. De hele Minoïsche beschaving verdween onder de as. De mega-uitbarsting heeft het eiland blijvend veranderd en ook nu, ruim 3500 jaar later, is er nog veel van terug te zien. Onder meer in de opgegraven ruïnes van het stadje Akrotiri. Tijdens de uitbarsting werd de stad letterlijk bedolven onder vijftig meter puimsteen. Het geeft een uniek kijkje in het leven in de bronstijd. Daarnaast is Santorini vooral ook een heerlijk vakantie-eiland waar je kunt genieten van zon, zee, strand en heerlijk Grieks eten.

Meer info    
     

Bezienswaardigheden

Veel van de bezienswaardigheden op Santorini zijn gelinkt aan de vulkaanuitbarsting en de bijkomende seismische activiteit. Voorbeelden hiervan zijn de ruïnes van Akrotiri en de twee vulkanen net buiten het hoofdeiland. Daarnaast zijn er ook ruïnes en archeologische opgravingen. Dit zijn restanten van de vele duizenden jaren dat de oude Grieken op het eiland hebben gewoond. De meeste vulkanische bezienswaardigheden vind je aan de westkant van het eiland, waar de krater zich bevindt. Aan de oostkant is het terrein juist weer heel anders. Hier is het allemaal veel vlakker en je vind mooie toeristische dorpjes, prachtige stranden en ook wijngaarden waar eersteklas Griekse wijn wordt gemaakt.

De twee vulkanen (Caldera)

Het kratergebied waar de grote vulkaanuitbarsting plaatsvond wordt lokaal de Caldera genoemd. In het midden van de Caldera vind je twee kleine eilanden. De grootste van de twee heet Nea Kameni, de kleine buurman heet Palea Kameni. Het zijn beide vulkanische eilanden. Zo`n beetje de jongste van heel Europa, aangezien ze zijn gevormd na de grote uitbarsting van 1500 voor Christus. De twee eilanden hebben de bewoners van Santorini de nodige narigheid bezorgd met diverse uitbarstingen door de eeuwen heen. De laatste noemenswaardige uitbarsting vond plaats in 1950 op Nea Kameni, die ook de meest actieve van de twee eilanden was. Vulkanologen verwachten nog meer uitbarstingen in de nabije toekomst. Hierdoor is het eiland een officiële wetenschappelijke onderzoekslocatie die nadrukkelijk in de gaten wordt gehouden. Voor toeristen is het echter geen probleem om dit bijzondere eiland ook te bezoeken. Vooral in het hoogseizoen is het een komen en gaan van bootjes die je vanaf de haven van Santorini naar Nea Kameni kunnen brengen. Daar aangekomen kun je de 130 meter hoge vulkaan beklimmen, waarna je een prachtig uitzicht hebt over het ruige terrein van het eiland en natuurlijk de krater van de vulkaan. Vervolgens is het ook mogelijk om een pad te volgen dat langs de rand van de vulkaan loopt. Nea Kameni ligt vrijwel precies in het midden van de Caldera, met Palea Kameni daar net onder. Behalve een bezichtiging aan de vulkaan, kun je op Nea Kameni nog meer bezienswaardigheden vinden. Zo zijn er een aantal zwavelbronnen, spleten waar de zwavelzuur uit opstijgt. Zwavel kookt pas bij zo`n 400 graden en koelt dan ook buiten snel af tot de harde zwavel, een gelige stof. Verder is ook de begroeiing van het eiland de moeite waard om te bekijken. Deze bestaat voornamelijk uit kort gras. Maar in de zomer groeien er veel bijzondere vetplanten, die je vrijwel nergens in het wild tegenkomt.

Ancient Thira

Nadat de grote vulkaanuitbarsting iedere vorm van menselijke bewoning op Santorini van de kaart had geveegd, duurde het lang voordat er weer mensen waren die het aandurfden om op het eiland te gaan wonen. Uiteindelijk gebeurde dit in 900 voor Christus. Het waren kolonisten uit het oude Sparta tijdens de Dorische periode. Toch waren ze de grote ramp duidelijk nog niet vergeten. Typerend is namelijk de locatie van hun nieuwe nederzetting Thira, helemaal aan de oostelijke kant van het eiland. Zo ver mogelijk verwijdert van de vulkaankrater. Strategisch gezien was Thira een belangrijke locatie. Het was de meest zuidelijke nederzetting van de Cycladen en lag bovendien ook nog op een hoge bergwand van meer dan 300 meter hoog. Een belangrijke voorpost dus voor de oude Grieken. Het bijzondere van Thira is dat je prachtig de geschiedenis en de verschillende culturen in elkaar over ziet gaan. Na de oude Grieken kwamen namelijk de Romeinen in Santorini en daarna de Byzantijnen. Eigenlijk waren dat ook Romeinen, maar verschilden in die zin dat ze op een gegeven moment christelijk werden. Ergens in de 8e eeuw werd Thira verlaten. Dat is niet geheel verrassend, aangezien een nieuwe vulkaanuitbarsting de stad bedekte met een verse laag as. Vervolgens bleef het zo staan tot in het begin van de 20e eeuw, toen de stad door archeologen werd opgegraven. Het zijn deze opgravingen die je als toerist kunt bekijken. Juist door de bijzondere mengeling van culturen is dat zeker de moeite waard. De opgravingen bevatten allerlei bezienswaardigheden. Zo is er een oude grot, die werd gebruikt als tempel voor Hermes en Heracles. Later werd er nog een stuk aangebouwd voor de Egyptische goden. Heel anders is weer de oude basiliek, opgetrokken uit oude zuilen met aan het einde in een aparte kamer beelden van de keizerlijke familie. Ten slotte is ook de strategische betekenis van Thera mooi terug te zien aan het garnizoensgebouw, op de hoogste plek van de stad.

Kamari Beach

Bij een vulkanisch eiland hoort natuurlijk een vulkanisch strand. Daar zijn er meerdere van op Santorini, maar Kamari Beach is daarvan de meest bekende en drukst bezochte. Het strand is maar liefst vijf kilometer lang en bestaat volledig uit zwart, vulkanisch zand. Het strand loopt over de hele lengte van het gelijknamige dorp Kamari, waar je kunt kiezen uit een overvloed aan hotels, restaurants, bars en nachtclubs. Een andere bijzonderheid is de nabijheid van de Mesa Vouno berg, waarop het oude Thira ligt. Op een heldere avond en/of nacht, weerkaatst het licht van de maan op een bijzondere manier op de berg. Dit is niet alleen een bijzonder natuurfenomeen, maar trekt ook grote groepen toeristen uit Santorini die zich in deze bijzondere setting komen vermaken aan het strand. Kamari Beach voldoet verder aan vrijwel alle eisen die je aan een subtropisch strand kunt stellen. Langs de hele breedte van het strand loopt een boulevard die je kunt afwandelen als je toe bent aan wat beweging. Verder is het strand volledig gecommercialiseerd, wat betekent dat hij vol staat met ligstoelen, strandtentjes en nog veel meer. In tegenstelling tot sommige andere stranden betekent dit niet dat het een chaos is op het strand. Kamari Beach wordt strak onderhouden en krijgt standaard een blauwe vlag, dat symbool staat voor een net, verzorgd strand. Behalve aan het strand liggen is er veel te doen in en rondom Kamari Beach. Zo heb je op het strand zelf een voetbalveld en een strandvoetbalveld om je op uit te leven. Daarnaast is Kamari een goed startpunt om te gaan duiken of snorkelen. Er zijn meerdere mooie locaties in de buurt. Nabij het strand vind je een duikcentrum waar je voor zowel duiken als snorkelen terecht kunt. Ook is het mogelijk om te gaan surfen, waterskiën of een peddelboot te huren.

De ruïnes van Akrotiri/ Museum of Ancient Thira

Het is een te raar verhaal om zomaar te verzinnen. Een beschaving op haar hoogtepunt die door een dreigende, allesverwoestende ramp wordt overvallen. Iedereen stapt in allerijl op de boot, terwijl achter hun het land langzaam in de diepte verdwijnt. Het verhaal van Plato’s Atlantis spreekt waarschijnlijk al duizenden jaren tot de verbeelding, juist vanwege het epische karakter. Daarnaast is het een fantastisch uitgangspunt voor archeologen in de trant van Indiana Jones en completdenkers die nog steeds zoeken naar een mysterieuze stad, ergens onder water. Maar zou het wellicht kunnen dat het wereldberoemde Atlantis gewoon op Santorini ligt? Akrotiri was namelijk rond 1600 voor Christus op het hoogtepunt van haar bloei. De stad verbouwde grote hoeveelheden voedsel op de vruchtbare vulkanische grond en ruilde die met de Minoïers uit Kreta. Ook lag het aan een druk bevaren handelsroute. Dit alles hield spontaan op met de grote vulkaanuitbarsting. De stad werd vergeten, tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Toen wist de archeoloog Spyridon Marinatos de juiste locatie te vinden en werd in een aantal jaar tijd de volledig bewaarde stad opgegraven. Het staat nu ook wel bekend als het Pompeï van Griekenland. Het hele Atlantis-verhaal werd pas echt serieus genomen toen bleek dat zich geen lichamen in de stad bevonden. En ook de meest kostbare voorwerpen waren verdwenen. Blijkbaar had de bevolking genoeg tijd gehad om te kunnen evacueren. Akrotiri is één van de best bewaarde steden uit de oude bronstijd. Er zijn zelfs huizen die nog twee verdiepingen hebben. Een unicum in de archeologie. Daarnaast zijn er grote hoeveelheden kunstvoorwerpen gevonden. Het meest bijzonder zijn echter de fresco’s en muurschilderingen van Akrotiri. Doordat de stad ineens werd bedolven door vulkanisch gesteente zijn deze in vrijwel perfecte staat bewaard gebleven. Het zijn de schilderijen van de bronstijd. Ze geven een hele bijzondere inkijk in het leven uit die tijd. Behalve dat je de opgravingen zelf kunt bekijken, kun je alle kunstvoorwerpen en de fresco`s terugvinden in het Museum of Ancient Thira, dat gelegen is in hoofdstad Fira.

     

Plaatsen

Santorini is met zo`n 75 vierkante kilometer geen groot eiland. De bevolking beslaat dan ook niet meer dan 15.000 mensen. De enige plek die je met recht ‘stad’ kunt noemen is de hoofdstad Fira. De rest van de mensen wonen in dorpen, verdeeld over het eiland. Sommige van deze dorpen zijn zeer toeristisch, zoals bijvoorbeeld Kamari, terwijl andere nauwelijks bezocht worden door toeristen. Omdat het eiland zo klein is, maakt het eigenlijk niet zoveel uit waar je een hotel of vakantiehuis boekt. In principe zijn alle plekjes gemakkelijk te bezoeken. Wel is het een groot verschil of je aan de westelijke of oostelijke kant van het eiland bivakkeert. Aan de westelijke kant vind je de vulkanen en de kliffen en aan de andere kant de stranden en de nachtclubs.

Fira

Fira is waarschijnlijk niet alleen de mooiste plek van Santorini, maar haalt ook zonder moeite de top drie van mooiste plaatsen in heel Griekenland. Het stadje is namelijk gelegen bovenaan de supersteile kliffen die uitlopen op de Caldera. Dit zorgt voor prachtige uitzichten over de zee en natuurlijk over de twee vulkaaneilanden die even verderop in de zee liggen. Daar komt nog bij dat Fira een bijzonder mooie bouwstijl heeft. Vrijwel alle huizen zijn wit, met typerende blauwe daken. De straatjes zijn nauw en sfeervol en het stadje barst van de gezellige restaurantjes, bars en hotels. Het mooiste moment van de dag is zonder meer de zonsondergang. De stad richt zich nadrukkelijk op het toerisme. Aan de ene kant zijn er de grote groepen toeristen die per cruiseboot naar Santorini komen en aan de andere kant de enigszins budgettoeristen die met het vliegtuig komen. Voor beide groepen heeft Fira meer dan genoeg te bieden. Opvallend is aan de ene kant de grote hoeveelheid juwelierszaken in het stadje en aan de andere kant het grote aanbod aan hotels die zich juist richten op backpackers. Het is mogelijk om vanuit Fira de steile kliffen af te dalen. Als je er zin in hebt kun je dat te voet doen, via het pad dat vanuit de stad naar de oude haven loopt. Ben je meer een relaxte toerist, dan kun je ook de kabelbaan gebruiken. In de oude haven vind je meerdere bootverhuurders of je kunt op een boot stappen richting Nea Kameni. Tot slot vind je in Fira ook de nodige musea. Het Museum of Ancient Thira is bijna een vereiste om te bezichtigen. Daarnaast is er onder meer het Belonio Cultureel Museum en het Venetiaanse paleis van Gizi.

Oia

Helemaal in het noordelijkste punt van Santorini vind je het toeristische dorpje Oia. Zeker in de zomer vind je hier meer toeristen dan inwoners en dat heeft een reden. Oia is namelijk de absolute hotspot om de Caldera te bezichtigen. Ook Fira is vanaf deze hoek mooi te zien en zonsondergangen schijnen in Oia zelfs nog mooier te zien dan in Fira. Er is zelfs een speciale plek in het dorpje waar de toeristen zich kunnen verzamelen om massaal de zon in zee te zien zakken. Vanwege de prachtige locatie vind je in Oia ook veel gezellige restaurants, bars en (dure) hotels. Dat is ook niet voor niets, want dan kun je iedere avond genieten van de zonsondergang terwijl je in het restaurant zit te eten. Gelukkig heeft Oia nog meer te bieden dan zonsondergangen alleen. Vanwege de strategische ligging, helemaal in het noorden van Santorini, vonden de Venetianen het een goed idee om hier één van hun vijf forten aan te leggen. Santorini was namelijk onderdeel van Venetië in de 15e en 16e eeuw. Behalve in Oia vind je ook forten in vier andere plaatsen op Santorini. Net als Fira is Oia bovendien een zeer pittoresk dorpje, met steile smalle straten en de typische witte huizen. Buiten het toeristenseizoen is het er vrij rustig en kun je optimaal genieten van de bijzondere cultuur en natuur van Santorini. Vanaf Oia lopen diverse wandelpaden langs de kliffen die zeker de moeite waard zijn. Ook heeft Oia een aantal kleine stranden en een jachthaven waar je een boot kunt huren.

Vothonas

Het valt niet mee om op het kleine eiland Santorini dorpjes te vinden die niet overspoeld worden door toeristen, maar toch de moeite waard zijn om te bezoeken. Het dorp Vothonas is één van die plaatsen. Het ligt haast onopgemerkt vastgeplakt aan het grotere en bekendere dorp Mesaria. Ben je op zoek naar het echte Santorini en vind je het niet erg om daarbij buiten de gebaande toeristische paden te gaan, dan is Vothonas zeker een aanrader. Het dorpje is een typisch slaperig Grieks dorpje aan de westkant van Santorini, slechts vier kilometer verwijderd van Fira. Het dorpje wordt vaak overgeslagen omdat het geen duidelijk zichtbare toeristische attracties heeft. Het bijzondere van Vothonas zit hem echter achter de voorgevels van de huizen. Daar vind je namelijk een behoorlijk aantal grotwoningen. Dit is een typisch fenomeen voor Santorini, dat je zeker gezien moet hebben. Vothonas is extra bijzonder, omdat er ook twee grotkerken staan. Zowel bij de grotkerken als de grotwoningen is aan de voorkant eigenlijk niet te zien dat ze voor het grootste gedeelte grot zijn. Ze hebben een normale voorgevel en worden pas bijzonder als je naar binnen stapt. De eerste grotkerk van Vothonas heet Agios Georgeos. Vanaf daar kun je linksaf wandelen, om bij één van de meest bijzondere gebouwen van heel Santorini te komen: een tweede grotkerk met een nogal vreemde ingang. Die ligt namelijk twintig meter boven de grond. Je zult dus een stukje moeten klimmen om de kerk te bereiken. De reden voor deze bijzondere kerk komt uit vroegere tijden, toen het eiland regelmatig werd aangevallen door onder andere piraten. In zo`n geval pakten de dorpsbewoners hun kostbaarheden en vluchtten ze met z`n allen de kerk binnen. De ladder werd opgetrokken en de kerk veranderde in een haast onneembare vesting.

Inwoners

De inwoners van Santorini zijn een bijzondere mengeling van duizenden jaren oude culturen en het gevolg van een regelmatige verwisseling van vreemde overheersers. Omdat het zo afgelegen ligt van de rest van Griekenland en Turkije, heeft het zich lange tijd in volstrekte isolatie kunnen ontwikkelen. Daar komt nog bij dat door de vele vulkaanuitbarstingen de hoeveelheid bewoners ook sterk fluctueerde. Er zijn tijden geweest dat er niemand woonde op het eiland en tijden waarin het eiland zich ontwikkelde tot een belangrijk handelsknooppunt. Tussendoor waren er ook nog vele oorlogen, waarbij Santorini meerdere malen op gewelddadige wijze overging van de ene machthebber naar de andere. Zowel in de cultuur als de bouwstijl kun je nog duidelijk de invloed zien van de Ottomaanse Turken op Santorini. Zij waren vanaf de 16e eeuw tot de onafhankelijkheid van Griekenland in 1821 de baas op het eiland. Veel belang hechtten ze er echter niet aan. Santorini had toen maar 500 inwoners en mocht zich haast autonoom binnen het Ottomaanse Rijk ontwikkelen. Dat deed het heel goed. Toen het in 1821 deel werd van Griekenland had het in grootte de derde handelsvloot van Griekenland. In 1956 was er een grote aardbeving waardoor een groot deel van de bevolking noodgedwongen Santorini weer verliet. De mensen die er nu wonen zijn deels de oude bewoners die weer zijn teruggekeerd, maar voor een ander deel ‘normale’ Grieken die vanwege het toerisme naar Santorini zijn verhuisd. Door de invloed van de enorme toestroom aan toeristen is de cultuur en bevolking in de loop van de jaren wel wat veranderd. Desondanks kun je nog veel terugzien van de oude Griekse cultuur, gemengd met onder meer Turks, Venetiaans en zelfs wat Egyptisch.

Talen

Ook op Santorini wordt het moderne Grieks gesproken. Het heet modern Grieks om een onderscheid te kunnen maken met het oude Grieks van voor de Romeinen. Het moderne Grieks is gebaseerd op het zogenaamde Koinè-Grieks. Dit werd gesproken in Macedonië in de vierde eeuw voor Christus en werd vervolgens door Alexander de Grote geïntroduceerd in het hele door hem veroverde gebied. Behalve Griekenland was dit ongeveer de halve bekende wereld. Geen wonder dus dat deze taal zich snel verspreidde en de algemene handelstaal werd. Na verloop van tijd ontwikkelde het zich tot het Dimotiki. Ondanks pogingen van de Griekse overheid om een andere variant van het Grieks te introduceren, bleef deze taal de spreektaal en na verloop van tijd gaf de overheid het op en maakte het Dimotiki tot de standaard Griekse taal. Ook op Santorini wordt dit door de bevolking gesproken. Net zoals in Nederland leren de Grieken op school ook Engels. Zeker de jongere generaties op Santorini kunnen hier goed mee overweg. Door de vele Engels sprekende toeristen hebben ze voldoende kans om het te spreken. Zeker de mensen die werkzaam zijn in het toerisme kun je prima in het Engels benaderen. Het wordt anders als je de heuvels intrekt of op zoek gaat naar de meer afgelegen dorpjes. Hier wonen namelijk vooral de oudere inwoners van Santorini, die minder goed of helemaal geen Engels spreken. Voor de zekerheid kan het dan ook handig zijn om een reisgids mee te nemen met wat voorbeeldzinnen in het Grieks of om een offline versie van Google Translate op je telefoon te installeren.

Vervoer

Op Santorini zijn er hoofdzakelijk drie manieren waarop je tijdens je vakantie van A naar B kunt komen. Op het vliegveld is het vrij gemakkelijk om een auto te huren. Dit heeft als voordeel dat je helemaal zelfstandig het eiland over kunt rijden, waardoor je waarschijnlijk de nodige tijd bespaart. Het is vooral handig als je een hotel of vakantiehuis boekt buiten Fira. Het nadeel is natuurlijk dat dit, in tegenstelling tot openbaar vervoer, een vrij dure optie is. Optie twee is om gebruik te maken van het lokale busvervoer in Santorini. Deze werkt op zich vrij goed. Het is wel erg afhankelijk van het seizoen hoeveel bussen er rijden. Op Santorini zijn zeven buslijnen die allemaal starten in Fira en vervolgens naar verschillende dorpen op het eiland gaan. Uiteraard naar de belangrijkste stranden en toeristische bestemmingen, zoals Oia en Kamari. De frequentie van de buslijnen is echter nogal afhankelijk van het seizoen waarin je Santorini bezoekt. In de zomer rijden de bussen elk half uur, maar in de winter kan dit zomaar elk anderhalf of twee uur zijn. In dat geval is de bus dus een stuk minder handig. Wel rijden de bussen door tot middernacht, wat voor de echte doorzakkers van feestjes lastig blijft. Gelukkig is er dan altijd nog optie drie: de taxi. Omdat Santorini zo klein is, is er altijd wel een taxi in de buurt. De prijzen van de taxi’s zijn voor Nederlandse begrippen goedkoop. Een rit van Fira naar Oia kost ergens tussen de twaalf en vijftien euro. En als je dat verdeelt over drie of vier personen is dat vrijwel net zo duur als de bus. Wel is het aan te raden om van tevoren een prijs met de taxichauffeur af te spreken. Controleer ook even of zijn taximeter aan staat.

Keuken

Grieks eten staat al vele jaren hoog aangeschreven en ook Santorini is daarop geen uitzondering. Al in de oudheid stond het eiland bekend om zijn vruchtbare vulkanische voedingsbodem. Ook vandaag de dag is het prima boeren op Santorini. Dit heeft geresulteerd in een rijke Griekse keuken met daarin ook ruimte voor de nodige lokale gerechten. Het beste bezoek je een Taverna om ze uit te proberen. Waarschijnlijk de bekendste van alle lokale gerechten is fava. Het is een voedzaam, simpel gerecht dat hoofdzakelijk bestaat uit gepureerde erwten. Uiteraard wordt dit bereid met olijfolie en citroen. Het wordt geserveerd als een soort pannenkoek. Binnen Santorini heb je de nodige variaties, maar vaak wordt de fava geserveerd met gesneden uien, stukjes tomaat en kappertjes. Ntomatokeftedes is een hele mond vol als je het wilt bestellen. Toch is het zeker de moeite waard om er je tong over te breken. Ntomatokeftedes zijn namelijk een soort van tomaten poffertjes. Het is dé snack van Santorini. De poffertjes worden gebakken in olijfolie en gecombineerd met een keur aan kruiden. Je hebt ze onder meer met peper, uien en mint. Een echte aanrader voor als je trek hebt of als voorgerecht op je hoofdmaaltijd. Tot slot kun je Santorini niet verlaten zonder Kopania te hebben geproefd. Dit is een zoet gerecht, dat je vrijwel overal vindt op Santorini. Het bestaat uit gemalen beschuit van gerst dat wordt gemengd met rozijnen en sesamzaden. Het deeg wordt vervolgens gekneed tot balletjes, die dan weer worden bekleed met geroosterde sesamzaadjes. Het resultaat is zeker de moeite waard om te proeven.

Veiligheid

Santorini is over het algemeen een veilig eiland. Zeker in het hoogseizoen is er veel politie op straat om de stroom toeristen te begeleiden en in de gaten te houden. Griekenland is de laatste paar jaar veel in het nieuws geweest om de grote stroom met migranten. Vanwege haar liggen, in het midden van de Egeïsche zee, is Santorini hier niet of nauwelijks door beïnvloed. Het grootste risico loop je in het hoogseizoen als er veel toeristen op het eiland zijn en het dus erg druk kan zijn. Vooral in de hoofdstad Fira. Dit is namelijk een uitgelezen kans voor zakkenrollers en tasjesdieven. Zorg er dus voor dat je jouw waardevolle documenten het liefst opbergt in een binnenzak of een broekzak. Ben je van plan om door Fira heen te wandelen, dan kun je overwegen om handtassen gewoon thuis te laten. Hiermee voorkom je al veel risico om bestolen te worden. Gebeurd er iets, dan kun je altijd de politie bellen via het noodnummer. Bij noodgevallen kun je net als in Nederland bellen met 112. Voor de politie is een tasjesdief uiteraard geen noodgeval. Je kunt dan direct bellen met de politie. Omdat er zoveel toeristen zijn op Santorini heeft de politie een speciaal nummer voor toeristen. Dat is 0030 22860 22239. Op dit nummer kun je standaard in het Engels je verhaal doen en om advies vragen. Natuurlijk kun je ook altijd een lokale politieagent aanspreken. Het kan zijn dat zij ingewikkelde verhalen in het Engels echter niet begrijpen.

Medische info

Op Santorini is één centraal ziekenhuis in Fira waar je voor alle serieuze klachten terecht kunt. Het is geopend in 2016 en is daardoor zeer nieuw en voldoet aan alle eisen. Je kunt er terecht voor alle standaard operaties. Alleen voor ingewikkelde en meer levensbedreigende situaties worden mensen waarschijnlijk overgevlogen naar een meer gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving. Ook in het ziekenhuis zijn ze goed voorbereid op toeristen en ze hebben een speciaal telefoonnummer waar je in het Engels te woord wordt gestaan. Dat is 0030 22860 35306. In het geval van een medisch noodgeval word je uiteraard altijd geholpen. Toch is het soms even puzzelen hoe het zit met de verzekering. Het beste zorg je ervoor dat je in bezit bent van een Europese gezondheidskaart. Deze wordt ook wel EHIC genoemd. Je kunt deze aanvragen bij je verzekeraar. Sommige verzekeraars geven standaard zorgpassen uit die ook als EHIC gebruikt kunnen worden. Het kan handig zijn om dit uit te zoeken voordat je weg gaat. Medische ingrepen in het buitenland vallen vrijwel altijd onder de basisverzekering en zullen gewoon worden vergoed. Heb je medicijnen nodig, dan kun je daarvoor terecht bij een apotheker op Santorini. Het beste ga je naar een apotheek in Fira, aangezien deze groter is en de kans daarom ook groter is dat ze Engels vrijwel altijd begrijpen. Ook in Kamari vind je een apotheek. De kans is groot dat je op vertoon van een Nederlands recept, zelfs al is het een oud recept, gewoon je medicijnen meekrijgt. Wel zul je daar uiteraard direct voor moeten betalen. In sommige gevallen kan het voorkomen dat je eerst naar een huisarts moet om een recept te krijgen.

Visum

Griekenland is net zoals Nederland onderdeel van de Europese Unie. Daardoor is Santorini ook onderdeel van het zogenaamde Schengenverdrag. Dit houdt in dat er vrij verkeer is van goederen, personen en diensten tussen Santorini en Nederland. Je hoeft dus geen visum aan te vragen om naar Santorini te reizen. Je mag zelfs zonder visum verhuizen naar Santorini of er een eigen bedrijf beginnen, mocht je dat willen. Daarnaast is er ook geen limiet aan de hoeveelheid tijd die je op Santorini mag blijven. Wil je langer dan zes maanden blijven dan heeft dat trouwens wel weer consequenties in Nederland, aangezien de overheid je dan wellicht als een emigrant gaat beschouwen. Uiteraard ben je wel verplicht om voor je vakantie een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Deze heb je ten eerste nodig om überhaupt het vliegtuig in te komen. Daarnaast moet je jezelf standaard identificeren als je jezelf wilt inschrijven bij een hotel of vakantieresort. Je hoeft echter niet per se een paspoort mee te nemen. Ook een identiteitskaart is voldoende voor een vakantie naar Santorini. Het gebeurt regelmatig dat een hotel of resort je paspoort voor de duur van je verblijf wilt houden. Dat kun je beter niet doen, omdat je jezelf moet kunnen legitimeren. Geef dan of een andere ID, zoals een rijbewijs, mits je die niet nodig hebt tijdens je vakantie. Daarnaast is het altijd een optie om een aantal kopieën te maken van je paspoort en deze af te geven. Je kunt er dan ook voor kiezen om je burgerservicenummer door te krassen.