Schotland
     
 

Schotland

De uitgestrekte landschappen die je hebt gezien in de films Harry Potter, Braveheart en Skyfall zijn gefilmd in het prachtige Schotland. Je ziet precies wat Schotland is: heel erg groen. De hoeveelheid natuur in dit land is overdonderend. Op de grens van de Atlantische Oceaan en de Noordzee ligt het eiland dat Schotland en Engeland met elkaar delen. Schotland ligt ten noorden van Engeland, en op het hele eiland wordt dezelfde taal gesproken: Engels. Aan het accent kun je horen dat je in Schotland bent. Natuurlijk is het ook te zien: de prachtige hooglanden reiken verder dan het oog kan kijken. De rotsachtige kustlijn, oude kastelen en forten, diepe rivieren, en ruwe, kale bergen vormen het typisch Schotse beeld dat we kennen van televisie. Schotland is deel van het Verenigd Koninkrijk, maar heeft toch een duidelijk eigen cultuur. Ze hebben hun eigen taal wellicht “verloren” aan de Engelsen en delen een heleboel met Engeland, maar zijn daardoor extra waakzaam en trots op hun eigen cultuur. De schotse Whisky vloeit hier rijkelijk terwijl de mensen vrolijk dansen in de houten cafés. Nee, de mannen dragen niet allemaal ruitjesrokken, oftewel kilts, en nee, niet in iedere muziek is een doedelzak te horen. Maar deze dingen horen wel bij de duidelijke trots uit de Schotse cultuur. Er zijn veel evenementen geheel in dit thema, omdat de Schotten graag vasthouden aan hun tradities. Op veel plekken is Keltische muziek te horen, dit wordt vaak ook live uitgevoerd in cafés en op straat. De traditioneel Schotse muziek is vaak vrolijk, in een hoog tempo, dansbaar en wordt gespeeld met verschillende traditionele instrumenten. Je zult de fluiten, harpen, doedelzakken en accordeons regelmatig voorbij zien en horen komen. Ook zijn er in Schotland veel spannende mysteries en mythes te horen en te beleven. Je kent het verhaal van het monster van Loch Ness, maar wist je ook dat Edinburgh een spookstad is? Ontrafel de duistere geheimen van de Schotse geschiedenis en beleef het zelf.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Ga je op vakantie in Schotland? Dan raden we je vooral aan om veel de natuur in te gaan en om je heen te kijken. Het is een heerlijk land om te wandelen en tot rust te komen. Natuurlijk wil je af en toe ook specifiek iets bezichtigen, het land heeft immers een heleboel te bieden. Want waar in de natuur moet je dan precies heen om de mooiste gebieden te zien? En welke van de historische kastelen en forten is nou eigenlijk écht de moeite waard? Wij hebben een aantal tips om het kiezen van je precieze bestemming in Schotland even wat makkelijker te maken. Neem een klein flesje heerlijke Schotse Whisky mee en bezoek één of meerdere van de volgende bezienswaardigheden.

 

Loch Ness

Soms, wanneer er bijna niemand kijkt, zou er een gigantisch indrukwekkend monster opduiken in een meer in Schotland, Loch Ness. Het Monster van Loch Ness is op meerdere vage foto’s te vinden en het onderwerp van vele kinderverhalen. Wil jij het monster spotten? Of ben je gewoon op zoek naar een stukje mooie natuur om een Schotse dag door te brengen? Bezoek dan eens dit meer in het noorden van Schotland. Want naast alle spannende verhalen over het Monster van Loch Ness is er ook één ding dat hoe dan ook de waarheid is: het meer en haar omgeving zijn prachtig om te zien. De omgeving is rijk aan natuur en staat bekend om haar imposante landschappen. Het is het op een na grootste meer van heel Schotland. Het meer is zo’n 60 vierkante kilometer groot, maar vooral groot door haar inhoud: op het diepste punt is het meer maar liefst 233 meter diep. Het is daarom niet vreemd dat mensen zich voor kunnen stellen dat hier een gigantisch monster in schuilt. Het water is troebel, vol van turf en veen van de heuvels die het meer omringen en bewaken. Het meer bezoeken vanaf Edinburgh is een aanrader. Rijd in drie uur door de kronkelende paden door de natuur van onder andere het Cairngorms National Park, staar uit het raam en zie de omgeving steeds mooier worden. Groene heuvels en dalen, verschillende wateren en een heleboel groen brengen je uiteindelijk bij het idyllische en wereldberoemde meer. Wanneer je bij het meer bent aangekomen, kun je genieten van een boottocht, lekker door de natuur wandelen, een drankje drinken in een nabij gelegen café of heerlijk de toerist uithangen en souvenirtjes kopen rondom het Loch Ness Monster. Breng een bezoek aan het kasteel, de ruïnes, en wandel door de natuur. Weet jij het geliefde monster, dat onder de bijnaam ‘Nessie’ gaat, vast te leggen op de foto? Of wil je gewoon even een memorabele plek bezoeken? Ga dan vooral even langs bij Loch Ness.

 

The Jacobite Train

Een oude stoomtrein rijdt op de West Highlandline langs uitgestrekte natuurgebieden. De reis, die ongeveer 2 uur duurt, staat bekend als één van de mooiste treinreizen van de wereld. De trein zelf zal je wel herkennen: het is de Zweinstein expres (Hogwarts Expres) uit de Harry Potter films. In het echt heet deze trein The Jacobite Train. Zie het prachtige landschap dat je kent uit de film langs je af schuiven, geniet van de hooglanden en stap onderweg nog eens uit om een van de vele bezienswaardigheden te bewonderen, of om gewoon even te genieten van de rijkelijk aanwezige natuur. De trein rijdt tussen Fort William en Mallaig, en brengt je langs de sferische omgevingen. Onderweg zie je Loch Eil, een idyllisch meer tussen de bergen. De trein gaat recht over het Glenfinnan Viaduct, een spoorwegviaduct van 15 meter hoog, recht over het water van Loch Shiel en langs de prachtige groene heuvels en bossen van de Wester hooglanden van Schotland. Ook passeer je het dorpje Arisaig. Arisaig betekent letterlijk “De veilige plek” in het Gaelisch en is een lust voor het oog. Wil je een reis maken met The Jacobite Train? Let er dan op dat je de ramen dicht hebt wanneer je door een tunnel gaat, anders komt er roet door het raam naar binnen. Het is een echt avontuur. Plan bij je reis vooral een stop in Glenfinnich in, het monument bezoeken is zeker de moeite waard. Voor veel mensen is deze treinreis een hoogtepunt van hun bezoek aan Schotland. Kaartjes zijn, mits je redelijk op tijd aanwezig bent, bij de trein zelf beschikbaar. Ook kan je deze online bestellen. De kaartjes zijn beschikbaar voor €18 per kind en €30 per volwassene. De trein rijdt meestal twee keer per dag op en neer. Veel mensen ervaren deze treinreis als een prachtige rit en kijken hun ogen onderweg uit. Tijdens de reis kan je een hapje en een drankje bestellen, dus je kunt volledig voorzien genieten van het uitzicht.

 

Isle of Skye

In het ruige noordwesten van Schotland, over de zee, ligt een bergachtig eiland dat een paradijs is voor de natuurliefhebber. The Isle of Skye is één van de grootste eilanden van Schotland, en populair om haar gigantische hoeveelheden ongerepte natuur en ruwe vergezichten. Pak de veerboot naar het eiland of reis met je eigen auto over de brug die het eiland met het vasteland verbindt. Vanaf het uitkijkpunt, Neist Point, kun je op een goed moment de walvissen, dolfijnen of haaien zien spelen in het water. Op het eiland zijn de kustplaatsen wild, zwem je in de zee met uitzicht op een avontuurlijk gebied. Vreemde rotsformaties steken trots boven de landschappen uit. Het eiland is een populair wandelgebied. Loop langs stille pittoreske dorpjes, verlaten stranden, afgelegen kliftoppen en waan je even volledig in de oase van de natuur. Loop langs de vredige Schotse Hooglanders, of spring in de zee en waag je aan windsurfen, zeilen of kajakken. Een bezoek aan de Fairy Pools zul je nooit meer vergeten, de meren doen hun naam eer aan. Rustige watervallen kabbelen van de heuvels af en landen in het blauwe water. Neem een duik in het heldere water, en houd je ogen open voor elfjes. De Fairy Dust Trail is een leuke tour als je meer wil zien van de mooie natuur rondom de Fairy Pools. Portree is de hoofdstad van Skye, waar je kan winkelen, genieten van de mooie haven, een pub in kan duiken en nog steeds omringd bent door zee en natuur. Een populair dorpje is het aan de zee gelegen Uig, een klein dorpje met een dubbele waterval, kleine meren, ruïnes van een oud kasteel, en een museum over het leven in de Hooglanden. Loop of rijd met de auto van dorp naar dorp, geniet van de prachtige uitzichten onderweg, spot zoveel mogelijk prachtige dieren en snuif de Schotse cultuur!

 

National Galleries of Schotland

Kunstliefhebbers opgelet. Als je in Schotland bent, wil je dit niet missen. De National Galleries of Schotland is een samenwerkingsverband tussen vijf verschillende musea en galerieën in Edinburgh, de hoofdstad van dit mooie land. Drie verschillende oude panden in de stad zijn het decor voor deze musea. De gebouwen zijn van buiten al mooi: het zijn imposante, oude gebouwen met een inspirerende architectuur, centraal gelegen en vaak omringd door prachtige Schotse natuur. De musea die deel zijn van de National Galleries of Scotland zijn allemaal gratis te bezoeken, en daarom ook een leuke dagbesteding voor de kleine portemonnee. Het zijn hoog gewaardeerde musea die zeker een bezoekje waard zijn. In de verschillende collecties hangen schilderijen van zeer gewaardeerde en beroemde schilders. Je kan onder andere de meesterwerken bekijken van Leonardo Da Vinci en Francis Bacon. In the National Gallery of Scotland bewonder je de werken van Van Gogh en Rembrandt, maar natuurlijk ook van de bijzondere neoklassieke kunst. In de drie verschillende tentoonstellingen vind je naast een aantal werken uit de vaste collectie ook wisselende tentoonstellingen en activiteiten. The Dean Gallery biedt een podium aan de werken van Eduardo Paolozzi. Houd je meer van moderne kunst? Breng dan een bezoekje aan the Scottish National Gallery of Modern Art, en bekijk werk van grootse schilders als Mondriaan, Picasso en Warhol. Bekijk echte Schotse kunst in Scottish National Portrait Gallery, waar 3.000 schilderijen en sculpturen te zien zijn, 25.000 printen en tekeningen en 38.000 foto’s, allemaal prachtige portretten gemaakt vanaf de Renaissance tot vandaag de dag.Wil jij graag de National Galleries of Schotland bezoeken? Dan kun je ervoor kiezen om één of twee van de musea te bezoeken, degene die het beste bij je aansluiten, óf je kunt gaan voor zoveel mogelijk van de epische kunst. Overnacht dan vooral in de mooie stad Edinburgh en splits de bezoeken op, zodat je voor ieder museum echt de tijd kunt nemen.

     

Plaatsen

In Schotland zijn vele prachtige plaatsen te bezoeken, vaak vol historische gebouwen, forten en kastelen, en omringd door de natuur. De ene stad staat bekend om haar kunst, het andere om zijn whisky, het ene ligt prachtig in de natuur en bij het andere is een boel te beleven. Het kan lastig zijn om te bepalen waar je heen gaat. Heb je een lange vakantie? Dan raden we aan om verschillende steden aan te doen en met de trein of auto van plek naar plek te reizen. De vergezichten die je onderweg te zien krijgt zijn al zeer de moeite waard, en je krijgt zo ook nog eens een hele hoop te zien van Schotland. Heb je maar tijd voor één of twee steden? Dan raden wij de volgende plaatsen aan!

Edinburgh

De hoofdstad van Schotsland is er één vol geschiedenis, waar je kunt wandelen van burcht naar kasteel naar burcht en af en toe even één van de historische gebouwen in kunt duiken. Edinburgh heeft een spookachtig verleden: toen de pest uitbrak in de middeleeuwen ging dit zo snel, dat de Engelsen besloten om de hele stad kort en klein te maken. De gebouwen werden gesloopt, vaak met de inwoners er nog in. De nieuwe stad werd over de oude stad heen gebouwd. Veel lokale inwoners geloven nog steeds dat de geesten van de mensen uit de oude stad hier nog steeds ronddwalen. Er zijn vele rondleiding in het teken van de spookstad, en ook als je niet gelooft in geesten zijn deze erg leuk om te volgen. Zo krijg je echt een stukje typisch Edinburghse cultuur mee. Edinburgh Castle is één van de mysterieuze, geheimzinnige plekken waar je het spookachtige gevoel kunt beleven. Het is een prachtig kasteel, en vanuit het kasteel heb je een uitzicht over de hele stad. Duik na alle spookverhalen even lekker een pub in, drink de mythes weg met een glaasje whisky. Edinburgh is niet alleen de stad van de spoken, maar ook de stad van de National Galleries of Schotland. Dit zijn vijf gratis te bezoeken musea vol bekende meesterwerken. Vanaf de stad kun je Loch Ness bezoeken, via een prachtige busrit beland je bij het wereldberoemde meer waar je nog meer van de Schotse mysteries mee kunt krijgen: het beroemde monster van Loch Ness.

Stirling

Waan je in het verleden van Schotland door een bezoek te brengen aan de oude stad Stirling. De stad biedt thuis aan vele ruïnes, oude bruggen en oude gebouwen. Een wandeling door de stad geeft je het gevoel dat je terug in de tijd bent gegaan, met uitzondering van een paar nieuwe gebouwen omdat de tijd het verleden hier en daar tóch heeft afgebroken. Wellicht het meest indrukwekkende stukje geschiedenis van de stad is Stirling Castle. Bovenop een heuvel kijkt een gigantisch kasteel van zeker 900 jaar oud uit op de oude gebouwen van het centrum van de stad. Het spookt in het kasteel. Er gaan vele verhalen rond over dat de geesten van de oude vorsten en hun werkers nog steeds ronddwalen in de donkere gangen van het gebouw. Ook in andere oude gebouwen in de stad dwalen spookverhalen rond. Hier is een tour over te volgen, The Ghost Tour, een leuke rondleiding voor wie de mooiste duistere plekjes uit de stad wil zien en zich wil onderdompelen in de oude legendes van de stad. Rondom de mysterieuze stad kun je eindeloos wandelen in de ongerepte natuur van de Hooglanden. Stirling wordt ook wel “De poort naar de hooglanden” genoemd. In de omgeving zijn vele rivieren en meren te vinden, en ben je omringd door groen. Natuurlijk kun je naast de rust van de natuur en de spookachtige geschiedenis ook naar hartenlust winkelen, terrasjes pakken, smullen van de lokale gerechten en whisky’s, musea bezoeken en al het andere dat een stad te bieden heeft.

Glasgow

Omringd door natuur, vol musea en winkelgelegenheden en vlakbij de prachtige Clyde Vallei, Glasgow heeft een hoop te bieden. De grootste stad van Schotland is er een vol Victoriaanse gebouwen en imposante modernere bouwwerken. Het is niet voor niets dat deze stad “de Britse Stad van Architectuur en Design” wordt genoemd. Natuurliefhebbers kunnen een wandeling maken door de Botanische Tuinen van Glasgow, waar je bloemen en planten van de hele wereld kunt bewonderen. Er is aan groen sowieso geen tekort in Glasgow: meer dan 60 parken en tuinen kleuren de straten groen. Ook architectuurliefhebbers kunnen hun ogen uitkijken. Uniek is het contrast tussen oude gebouwen en moderne architectuur. De Glasgow Cathedral is één van de architecturale hoogtepunten, een grote Gotische Kathedraal die afstamt uit de middeleeuwen. Een ander prachtgebouw is het Clyde Auditorium, een modern concertgebouw met een heel authentieke uitstraling. Midden in de stad stroomt de brede rivier de Clyde, waar je prachtige schepen voorbij kunt zien varen. Omdat het een belangrijke industrie- en handelsstad is, zit de stad vol met mooie scheepswerven die je een bezoek kan brengen. Ben je iemand die kunst waardeert? In deze stad zijn er een hoop verschillende musea die het bezoeken waard zijn. In de avond kun je genieten van live muziek op verschillende plekken in pubs en parken, natuurlijk onder het genot van een glaasje Schotse whisky. Sla je slag in de gigantische overdekte winkelcentra en geniet van de vriendelijkheid van de Schotse mensen. Ben je in Glasgow? Ga dan ook eens naar The Falls of Clyde Wildlife Reserve, waar je oog in oog komt te staan met gigantische watervallen vol kracht en serene, dichte bossen.

 

Inwoners

Omdat Schotland zo vol is van ongerepte natuur en afgelegen gebieden, komt het vast niet als een verrassing dat het één van de dunst bevolkte landen van Europa is. Er wonen zo’n 5,3 miljoen mensen in dit grote land, zo’n 65 inwoners per vierkante kilometer. Als je nagaat dat in Nederland zo’n 208 mensen wonen per vierkante kilometer, krijg je een beeld van hoe weinig mensen er relatief in Schotland wonen. De natuur is extra rustig en onbevolkt, omdat maar liefst táchtig procent van de gehele bevolking in de stedelijke gebieden woont. Glasgow, Edinburgh en Dundee zijn de meest dicht bevolkte plaatsen van het land. Verdeel de rest van de bevolking over een veel groter gebied, en deze plekken zijn meteen enorm dun bevolkt. Dit is één van de redenen waarom het Schotland is gelukt om zoveel van de originele natuur te bewaren. Prachtige vergezichten en ongerepte natuur waar je helemaal tot rust kan komen is wat je overhoudt, en wat Schotland zo typisch en zo aantrekkelijk maakt. Het inwonersaantal van Schotland neemt maar érg langzaam toe, anders dan bij vele andere Europese landen. Dit komt omdat veel Schotten vertrekken. Zo’n 20 miljoen Schotten en nakomelingen van Schotse mensen wonen over de hele wereld verspreid. Iets meer dan twee derde van de Schotse bevolking is religieus, waarvan het grootste deel protestants is. In het land leven maar een paar tienduizenden personen die in de etnische minderheid zijn. Dit zijn vooral Indiërs, Pakistanen en Chinezen. Het Schotse ras is van origine een mengelmoes van Picten, Kelten, Angelen, Sakseen, Vikingen en Normandiërs. Deze verschillende rassen samengevoegd is wat vandaag de dag de Schotten zijn.

 

Talen

De taal die je het meest zal horen op de Schotse straten, is het Engels. Voor Nederlanders is dat prettig, omdat de meeste Nederlanders prima Engels. Het Engels is echter niet de originele taal van het land. In een groot deel van het land hoor je vreemde klanken uit een andere taal: het Schots-Gaelisch (Gaelic). Deze taal is familie van het Iers, en valt onder één van de oudste talen van Europa. Veel mensen zijn zich niet bewust van dat in Schotland en Ierland ook eigen talen gesproken worden, omdat het Engels de voertaal is voor een groot deel van het land. Dit is niet altijd al het geval. Het Gaelisch werd in Schotland gesproken lang voordat het Engels hier überhaupt kwam kijken. De Engelse taal is in Schotland gekomen doordat het land een heleboel te delen had met Engeland. Niet alleen in letterlijke zin, omdat Engeland en Schotland immers een eiland delen, maar ook in de samenleving. Sinds 1603 hebben de twee landen gezamenlijke vorsten, die de landen toespreken in het Engels. In 1707 begonnen de landen zelfs hun parlement te delen, en werd de Schotse pond vervangen door het Britse pond. Hoewel de meeste Schotten inmiddels blij zijn het Engels als voertaal te hebben, omdat dit immers in veel meer landen wordt begrepen, zorgde het eerder voor frustraties. De Schotten hebben hun taal, hun munt en hun regering in principe “verloren” aan Engeland. Toch wordt het Gaelisch vandaag de dag nog door zo’n 100.000 mensen gesproken. 60% van deze mensen heeft het Gaelisch als moedertaal. Een groot deel van deze mensen spreekt het Engels als tweede taal.

 

Vervoer

Wil je met de auto naar Schotland reizen? Dat kan, er zijn verschillende veerdiensten waarbij je jouw auto op de boot kan meenemen naar Schotland. Eenmaal in het land zijn alle steden goed bereikbaar met de auto en ben je hierdoor erg mobiel. Ook naar de andere eilanden kun je reizen met de auto, vaak zelfs over viaducten, waardoor je niet eens met de boot hoeft. Dat wil niet zeggen dat het niet erg léuk is om met de boot te reizen. Zeker wanneer je al in Schotland bent, is het uitzicht vanaf het water erg mooi. Je kunt via trein en boot naar Schotland vanaf Nederland, en als je er eenmaal bent zul je nog steeds erg goed van a naar b kunnen via het openbaar vervoer. Wil je een klein, afgelegen dorpje bezoeken? Vaak is er dan een regionale bus beschikbaar. Hoe afgelegener en onbekender de plek die je wil bezoeken, hoe minder vaak er bussen rijden. Informeer je daarom van tevoren goed over de reistijden. Medewerkers van de camping, het hotel of de Bed and Breakfast waar je verblijft kunnen je helpen met je reis. Kaartjes voor bus, boot en trein kan je op de dag van vertrek kopen op het station of bij de buschauffeur. Een andere manier om binnenlands te reizen is per vliegtuig. Binnenlandse vluchten gaan snel, zijn relatief goedkoop en zijn een handige manier om te reizen. Schotland heeft meerdere luchthavens, waardoor je dus tijdens één vakantie héél Schotland kan zien zonder ellenlange bus- en treinritten!

 

Keuken

Het meest bekende uit de Schotse keuken is natuurlijk de volle, rijke Schotse whisky. Net als de Nederlandse keuken, staat de Schotse keuken niet hoog in de lijst van de beste culinaire wereldkeukens. Dat wil echter níet zeggen dat het land geen typisch eigen gerechten kent, die je zeker eens moet proberen! Het meest typisch Schotse gerecht is Haggis. Dit is een vleesgerecht dat populair is onder de échte carnivoren. Het gerecht is gemaakt van schapen-hart, -long en -lever. Deze wordt gevuld met ingewanden en havermout. Het klinkt wellicht niet zo smakelijk, maar de Schotten zijn er dol op. Voor vleeseters een aanrader, om eens buiten hun bekende smaakgebieden te treden. Veel toegankelijker dan dit intense vleesgerecht, zijn de Schotse eieren. Het klinkt gek: Hard gekookte eieren worden omringd door een laagje gehakt, gepaneerd en vervolgens gefrituurd. In Schotland wordt veel brood en cake gegeten, daarom zijn er veel verschillende soorten brood te krijgen bij de bakkers en in de supermarkten. Het zal je niet verbazen: Schotten zijn vooral dol op vlees. Daarom is het voor de vegetariërs onder ons soms wat lastig om een authentiek Schots gerecht te kunnen proeven. Eet je wel vis? Dan zit je in Schotland goed! Omdat het land omringd is door zee, is er overal en nergens heerlijke verse vis te krijgen. Verder wordt er in de Schotse keuken veel gekookt met kool, zeewier en/of aardappelen. Het ontbijt is uitgebreid, vaak liggen er eieren, spek, worstjes, bonen, champignons en toast met sinaasappelmarmelade op je bord. Voor het ontbijt zijn er ook altijd overal vegetarische varianten te krijgen.

 

Veiligheid

Schotland is één van de meest veilige landen binnen Europa. Er worden niet vaak grote misdrijven gepleegd, zoals aanslagen, en ook op andere criminele vlakken is het land redelijk rustig. Vergelijk het met de veiligheid in Nederland. Natuurlijk kunnen er altijd dingen gebeuren, dat is immers overal ter wereld het geval. In grotere steden is het verstandig om goed op je tas te letten, er kunnen altijd zakkenrollers actief zijn. Hoe drukker het gebied waar je loopt, hoe groter de kans op diefstal. Zorg dat je jouw waardevolle spullen niet op je rug draagt, het is inmiddels gemakkelijk om achter iemands rug te stelen. Het beste kan je belangrijke eigendommen bewaren in je binnenzak, in een tas met rits waar je je hand op kan houden in drukke gebieden of in je broekzak. Een ander ding waar je op kan letten met betrekking tot veiligheid, is het wegdek. De wegen zijn niet allemaal zo gaaf en goed onderhouden als die in Nederland. Als je met de auto door Schotland reist, let dan goed op voor scheuren en gaten in de weg. Vooral smalle wegen naar afgelegen gebieden kunnen onverwachte verrassingen met zich mee brengen. Dit zijn allemaal kleinigheden, je moet waar je ook bent alert zijn in het verkeer en op je spullen. Reizen naar Schotland is erg veilig, en je zal merken dat de meeste Schotten vriendelijk en open zijn. Voel je je ergens tóch onveilig? Informeer dan bij een hotel of camping naar de veiligheid van de wijk. De lokale mensen kunnen je geruststellen.

 

Medische info

Wanneer je naar Schotland reist, hoef je geen rekening te houden met vaccinaties. Er zijn geen besmettelijke ziektes in Schotland die niet in Nederland voorkomen. Gebeurt er iets met je gezondheid terwijl je in het land bent? Dan kun je met een gerust hart naar Schotse dokters en ziekenhuizen gaan. De gezondheidszorg in Schotland is van hoge kwaliteit, de wetten over hygiëne in ziekenhuizen zijn scherp en de technologie en medicatie is bij de tijd. Vrijwel alle dokters, artsen en zusters spreken Engels in Schotland, daarom is het voor de meeste Nederlanders gemakkelijk om te communiceren. Dit is prettig, want taalverschillen kunnen in het buitenland nog wel eens voor ongemakkelijke en soms zelfs foutieve behandelingen zorgen. Het enige waar je rekening mee hoeft te houden qua gezondheid, is dat het Schotse kraanwater niet drinkbaar is. Je kunt gerust je mond spoelen met kraanwater na het tanden poetsen, maar Nederlands kraanwater is het schoonste van de wereld. In Schotland worden, net als in bijna andere landen, chemicaliën gebruikt om het water te reinigen. Hierdoor is het niet gezond om teveel Schots kraanwater binnen te krijgen. Drinkwater is altijd voor een klein prijsje beschikbaar in de supermarkt. Verder is alle hygiëne in Schotland vergelijkbaar met die van ons. Je kunt het voedsel in principe vertrouwen, Nederlanders krijgen in Schotland bijna nooit buikgriep door de voedselverschillen. Wel is het eten wat vettiger dan bij ons, dat kun je natuurlijk wel gaan voelen in je lijf. Schotland is een prettig en veilig land, waar je zonder zorgen heen en doorheen kan reizen!

 

Visum

Wie een Nederlands of anders Europees paspoort heeft of een geldige Nederlandse verblijfsvergunning tijdens de reisperiode naar Schotland, is vrij om zonder visum Schotland te betreden. Je kunt voor onbeperkte tijd in Schotland verblijven, behalve als je hier wil wonen, dan gelden er andere regels. Naar sommige Europese landen kun je vliegen met enkel een identiteitskaart, zonder paspoort, maar om naar Schotland te vliegen moet je wél een geldig paspoort kunnen tonen op de luchthaven. Aangeraden wordt om te zorgen dat je paspoort of identiteitskaart nog minimaal zes maanden geldig is wanneer je in Schotland bent, omdat verschillende luchthavens in Schotland verschillende regels hanteren over de geldigheid van het legitimatiebewijs. Heb je geen Nederlandse nationaliteit of verblijfsvergunning, en ook niet één uit een ander West-Europees gebied? Dan kan het voorkomen dat je een visum aan moet vragen. Er zijn visa voor verschillende doeleindes. Ga goed na wat jouw reisdoel is en hoelang je van plan bent om te blijven. Je kan bij een visumkantoor een aanvraag indienen voor verschillende periodes. Een vakantievisum is vaak zo’n 3 maanden geldig, een tijdelijk werkvisum ongeveer een half jaar. Ook zijn er visa voor langere periodes, wanneer je bijvoorbeeld een opleiding wil volgen in Schotland. Over het algemeen worden deze visa zonder al teveel moeilijkheden gewoon aan je toegekend, ongeacht waar je vandaan komt. De regels voor korte visa voor Schotland zijn niet erg streng. Wil je permanent in Schotland wonen? Dan wordt het wat lastiger, maar ook dit is te regelen. Informeer hiervoor naar Schotse verblijfsvergunningen.