Sevilla
     
 

Sevilla

Sevilla is een stad in de gelijknamige Zuid-Spaanse provincie Sevilla en is de hoofdstad van de autonome regio Andalusië. Deze stad wordt genoemd als belangrijkste Zuid-Spaanse stad als het om politiek, economie en cultuur gaat. Zeker een bezoekje waard dus! Daarnaast is Sevilla ook nog een van de warmste steden van Europa. In de winter heerst er een mild klimaat met gemiddelde temperaturen van rond de 16 graden Celsius en de zomers zijn ontzettend lang en warm. Van maart tot en met oktober kun je in Sevilla genieten van temperaturen rond de 30 graden Celsius. Dit maakt Sevilla een stad die eigenlijk op elk moment in het jaar een bezoekje waard is, er valt namelijk ook zelden regen. Sevilla heeft haar eigen luchthaven, waar je vanuit Nederland in ongeveer 3 uur naar toe kunt vliegen. De voertaal in Sevilla is uiteraard Spaans, maar met een behoorlijk apart accent. Als Spaans sprekende Nederlander kan het dus zijn dat je niet alles verstaat wat de inwoners in hun dialect te melden hebben, maar over het algemeen kun je je in Sevilla met Engels ook prima redden. Sevilla heeft het grootste historische centrum van Spanje, dus je kunt er zeker van zijn dat er genoeg te zien is. De stad wordt ook wel ‘openluchtmuseum’ genoemd vanwege de vele bezienswaardigheden en wordt door veel mensen bestempeld als mooiste stad van Spanje. Laat je verrassen door de vele historische gebouwen en de Arabische invloeden en oude wijken. Deze stad moet je gezien hebben!

Meer info    
     
Alle foto's    
     

Bezienswaardigheden

Zoals gezegd wordt Sevilla door veel mensen ‘openluchtmuseum’ genoemd, en daar is niets aan overdreven. Je zult hier je ogen uitkijken als je door het oude stadscentrum en verschillende oude wijken loopt. Sevilla kent invloeden en overblijfselen van vele verschillende culturen, waaronder vele Arabische elementen uit de tijd dat de Moren delen van Spanje en Portugal bezet hielden. Dat Sevilla destijds een van de belangrijkste steden in de Arabische wereld was, is nog duidelijk terug te zien in de architectuur. Maar ook invloeden van de Grieken, Romeinen, Joden en Vikingen laten zien dat vele culturen hun stempel hebben gedrukt op deze prachtige stad. Eigenlijk is Sevilla in haar geheel één grote bezienswaardigheid. De mooiste plekjes in Sevilla, die je echt niet mag missen, zullen we natuurlijk wel voor je uitlichten, maar vergeet niet om daarnaast ook zelf op verkenning te gaan in Sevilla! Wil je meer inspiratie en informatie? Bekijk dan wat Spanje nog meer te bieden heeft.

 

Kathedraal Maria de la Sede

De kathedraal Maria de la Sede is een van de bekendste gebouwen in Sevilla. Dit is een van de grootste kerkgebouwen van Europa, alleen de Sint-Pieter in Rome en de St. Paul’s Cathedral in Londen zijn groter. Het is dan weer wel de grootste gothische kathedraal ter wereld. Op de plek waar de kathedraal staat, stond ooit een moskee. Toen de christenen Sevilla veroverden, begonnen zij aan de bouw van deze kathedraal. Leuk om te zien is dat er wel details van de oorspronkelijke moskee bewaard zijn gebleven, zoals het voorhofje vol sinaasappelbomen. Ook de minaret, een toren die je doorgaans alleen op een moskee tegenkomt, stamt nog uit de tijd van de moskee. Deze ‘Giralda’ wordt nu gebruikt als klokkentoren en is een van de belangrijkste symbolen van de stad. De toren is 96 meter hoog en was ten tijde van de bouw de hoogste minaret ter wereld. Maar, er zijn geen trappen om de toren te beklimmen! De toren is te beklimmen via een hellende gang. Hierdoor kon de toren vroeger te paard beklommen worden, helemaal tot aan de top. Deze indrukwekkende kathedraal met zijn minaret is zeker een bezoek waard als je in Sevilla bent.

 

Real Alcázar

Het koninklijk paleis Alcázar stamt uit de 14e eeuw en staat samen met de kathedraal Maria de la Sede op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een van de oudste paleizen in Europa dat ook nog daadwerkelijk als paleis in gebruik is, de bovenste verdiepingen zijn namelijk nog altijd de officiële verblijfplaats van de koninklijke familie wanneer zij in Sevilla zijn. Gelukkig is het paleis verder toegankelijk voor publiek, want in dit gebouw kun je in één oogopslag alle culturele invloeden zien die Sevilla rijk is. Van oorsprong was het paleis een Moors fort, dat later verder uitgebreid is in vele verschillende stijlen, waaronder invloeden uit de middeleeuwen, renaissance en barok. Wat je zeker niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Real Alcázar zijn de tuinen van het paleis. Deze nemen zo’n 60.000 vierkante meter in beslag en zijn aangelegd in verschillende stijlen, vol mediterrane planten en prachtige fonteinen. De Patio de las Doncellas, een patio met langwerpige vijver en een gallerij die naar de ontvangstzalen leidt, werd in 2005 gebruikt als decor in de film Kingdom of Heaven met Orlando Bloom. Wellicht komen delen van het paleis je dus bekend voor, maar deze schoonheid moet je eigenlijk gewoon met eigen ogen gezien hebben.

 

Torre del Oro

Langs de Gualdalquivir rivier ligt de Torre del Oro, oftewel ‘Toren van goud’, ook een van de kenmerkende gebouwen in Sevilla. Deze toren kom je regelmatig tegen op ansichtkaarten of reisbrochures van Sevilla. Tegelijkertijd met de Giralda werd deze wachttoren gebouwd door de Almohaden in de 12e en 13e eeuw. Het is niet helemaal duidelijk waaraan de toren zijn naam heeft te danken. Sommigen zeggen dat deze toren door zijn bouwmaterialen vroeger een gouden gloed weerspiegelde op de rivier. Anderen zeggen dat de naam ‘Toren van goud’ is afgeleid van het goud dat in de toren werd opgeslagen ten tijde van koloniale handel. De toren bestaat uit meerdere delen, waarvan het torentje er pas in 1760 is bijgebouwd. De Torre del Oro heeft in het verleden al gefungeerd als opslagplaats, gevangenis en kapel, maar momenteel is hier het Maritiem Museum van Sevilla gevestigd. Hier kun je, naast het bewonderen van de toren, leren over de maritieme geschiedenis van Sevilla en de rivier de Gualdalquivir. Je vindt hier bijvoorbeeld oude kompassen, ankers en zelfs kanonnen uit de 16de eeuw. Overigens staat iets verderop ook nog een “Toren van zilver”. Deze is in minder fraaie staat, maar als je toch in de buurt bent zeker een bezoekje waard.

 

Plaza de España

Plaza de España is een plein van bijna 50.000 vierkante meter, versierd met tegeltjes, bruggen en fonteinen. Ook deze bezienswaardigheid in Sevilla kan je bekend voorkomen uit films, hier zijn namelijk scenes opgenomen uit onder andere Lawrence of Arabia en Star Wars Episode II – Attack of the Clones. Het plein heeft de vorm van een halve maan en is omringd door overheidsgebouwen, die versierd zijn met 52 verschillende tegelmozaïeken en verschillende fresco’s. Het middenplein is omringd door water, je kunt hier komen door een van de 4 bruggen te gebruiken. De 4 bruggen staan voor de 4 vroegere koninkrijken waaruit Spanje bestond, en zo vind je nog veel meer Spaanse symboliek terug in het plein. Het plein is in 1929 ontworpen en gebouwd ter ere van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling. Kenmerkend voor het plein zijn de ‘azulejos’, geverfde keramische tegeltjes die je overal op het plein tegenkomt. Je vindt op het plein ook 48 bankjes die volledig ingelegd zijn met deze tegeltjes en de verschillende provincies van Spanje illustreren. Heerlijk om even een momentje te gaan zitten en de schoonheid en grootsheid van Plaza de España op je in te laten werken.

 

Plaza de Toros

Wie aan Spanje denkt, denkt wellicht ook aan de omstreden stierengevechten. Ook als je geen voorstander bent van deze nationale sport, moet je de Plaza de Toros, de eeuwenoude stierenvechtersarena van Sevilla, toch wel gezien hebben. De arena is indrukwekkend vanaf het moment dat je aan komt lopen, door de twee grote torens bij de ingang, de grote poort, en het mozaïekwerk dat de arena bedekt. Er is plek voor ruim 12.000 personen in de ovaalvormige arena, die zo is vormgegeven dat de akoestiek op elke plek in het publiek perfect is. In 1880 werd de bouw van de Plaza de Toros afgerond en honderden jaren later wordt de arena nog altijd gebruikt voor stierengevechten, zo’n 20 gevechten per jaar. Wil je historie van de arena echt in geuren en kleuren beleven, neem dan een gids en bezoek het museum dat binnen in de arena ligt. Hier kun je onder andere de flamboyante kostuums van de matadors zien, en natuurlijk vele foto’s en schilderijen van het stierenvechten, waaronder zelfs een schilderij van Pablo Picasso. Voor een snufje pure Spaanse historie en entertainment is een bezoek aan de Plaza de Toros echt een must.

 

Barrio Santa Cruz

Voor een rustige wandeling door kronkelende straatjes kun je terecht in Barrio Santa Cruz, de voormalige Joodse wijk van Sevilla. Na het bezoeken van al die indrukwekkende bezienswaardigheden vind je hier een oase van rust en groen, met prachtige pleintjes vol sinaasappelbomen, kleine tegeltjes en fonteinen. Santa Cruz is de ideale wijk om een terrasje te pikken en te genieten van Spaanse sangria en tapas, waarover later meer. Bezoek Plaza de los Refinadores, waar je het standbeeld van Don Juan vindt tussen de palmbomen, of rust uit op een mozaïekbankje op Plaza de Doña Elvira. Na het zien van deze prachtige wijk, kun je je de trieste geschiedenis bijna niet voorstellen. De Joodse gemeenschap van Sevilla was een van de grootste in Spanje, totdat de Almohaden de heerschappij over Sevilla overnamen. De Joden mochten in ‘de ghetto’ Santa Cruz wonen, maar raakten steeds meer in verdrukking. In 1391 werden veel Joden vermoord en in 1492 werden de overgebleven Joden gedwongen Sevilla te verlaten of zich te bekeren tot het Christendom. De wijk Santa Cruz is tegenwoordig vooral nog getuige van de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Sevilla. Hier en daar zul wel je nog Hebreeuwse elementen aantreffen.

 

Eten & drinken in Sevilla

Eten en drinken zijn belangrijk in Sevilla, de Sevillianen nemen hier graag uitgebreid de tijd voor en de meesten eten zelfs twee keer per dag warm, samen met grote groepen familie en vrienden. Uiteraard kun je in Sevilla terecht in een van de vele tapasbars, waar je verschillende kleine Spaanse gerechtjes, oftewel tapas, kunt bestellen. Heerlijk met een koud glas bier, wijn of sangria. Maar probeer ook eens een echte Sevilliaanse specialiteit als pescaito frito (gebakken vis), papas aliñás (gekookte aardappelen met eieren en uien in azijn en olijfolie) of voor de avontuurlijke eter: cola de toro (gestoofde stierenstaart). De meeste Sevillianen eten wat later in de middag dan we in Nederland gewend zijn, en houden in de zomermaanden een siësta na het middageten. Het ideale tijdstip om zelf even een dutje te doen of ergens op een terrasje te genieten van de rust, tot de stad na de siësta weer opnieuw tot leven komt. Zit je ’s avonds op een terras, probeer dan eens een authentieke in Sevilla gestookte sherry met een tapa, of meerdere tapas natuurlijk. Het heerlijke klimaat in Sevilla zorgt dat je tot in de late uurtjes comfortabel op het terras kunt zitten en kunt genieten van de hapjes, drankjes en de sfeer.

 

Geschiedenis

De rijke geschiedenis van Sevilla is al te zien aan de vele verschillende bouwstijlen en invloeden die je door de hele stad tegenkomt. De geschiedenis laat zich daarom moeilijk in een notendop samenvatten, maar je kunt hem zelf voelen als je door Sevilla loopt. Volgens verhalen werd Sevilla oorspronkelijk gesticht door Herakles, rond 1000 voor Christus. Rond 600 voor Christus werd Sevilla, toen nog bekend als Hispalis, gebruikt als handelscentrum, en werd de stad voor het eerst veroverd door de Feniciërs en Carthagenen. Hierna werd de stad meerdere malen veroverd, waarbij de veroveraars telkens hun sporen achterlieten. In 712 werd Sevilla bezet door de Moren, waarna Sevilla een van de belangrijkste steden ter wereld werd. Aan deze verovering heeft de stad de vele invloeden uit de Arabische cultuur te danken. Door de Moren werd de stad Ishbiliya genoemd, wat later Shbiya werd. Dit was de basis voor de huidige naam van Sevilla. Door haar positie aan de rivier bleef Sevilla tijdenlang een belangrijke economische positie houden, tot rond de 18e eeuw het internationaal belang van de stad langzaam af nam. Sindsdien is Sevilla uitgegroeid tot het historische erfgoed dat het vandaag de dag is, waar je alle invloeden uit de geschiedenis nog terug kunt zien. Ga het snel met eigen ogen bekijken!

 

Vervoer in Sevilla

Vanaf het moment dat je aankomt op het vliegveld, is alles in Sevilla gemakkelijk te bereiken. Vanaf het vliegveld ben je binnen 10 minuten met het openbaar vervoer of een taxi in de stad. Sevilla heeft een uitstekend systeem van stadsbussen, treinen en metro’s. In het centrum van Sevilla zul je dit vervoer echter helemaal niet nodig hebben. Alle bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar in het relatief kleine centrum. Je kunt dus rustig te voet van locatie naar locatie gaan, en ondertussen genieten van de ambiance en architectuur in de stad. Doe je dat liever niet, dan is de hop-on-hop-off bus van Sevilla ideaal. Deze bussen met open dak bieden verschillende sightseeing tours en rijden langs alle belangrijke bezienswaardigheden in Sevilla. Je krijgt er zelfs uitleg bij, die beschikbaar is in 16 talen. Als je alles wilt weten over Sevilla vanuit een comfortabele bus, is dit jouw manier van vervoer in de stad. Ook een leuke aanrader: huur eens een fiets in Sevilla. Zo ben je niet gebonden aan het openbaar vervoer en kun je op eigen houtje de stad verkennen. Laat op de avond nog in de stad en geen zin om terug naar je hotel te lopen? Neem dan eens een taxi. In Sevilla zijn diverse taxistandplaatsen waar je voor een redelijke prijs een taxi kunt nemen.

 

Veiligheid in het verkeer

Kies je ervoor om een fiets te huren of zelfs een auto? Dan is wat inzicht in de verkeerssituatie in Sevilla zeker van belang. Het verkeer is namelijk niet extreem gevaarlijk, maar Sevilla is en blijft een grote stad. De wegen zijn goed begaanbaar en goed onderhouden, maar op de grote wegen kan het erg druk zijn. Wellicht vind je het niet prettig om je daar met een fiets tussen te wagen, dan kun je beter voor kleine straatjes of een ander vervoersmiddel kiezen. Voor het huren van een auto (hiervoor moet je overigens 21 jaar of ouder zijn) is Sevilla niet voor iedereen de meest ideale stad. De straatjes in het centrum zijn namelijk erg smal, kies dus een kleine auto die je hier doorheen kunt manouvreren. Daarnaast is parkeren is een groot probleem in de stad. Om te voorkomen dat je lang rondjes moet rijden, op zoek naar een parkeerplaats, kun je wellicht beter een ander vervoersmiddel zoeken. Zoals aangegeven: in het centrum van Sevilla ligt alles op loopafstand. En verder zijn er genoeg alternatieven. Nog een verkeersregel om rekening mee te houden in Spanje: de bestuurder moet te allen tijde controle hebben over het voertuig, de volledige aandacht bij het rijden hebben en volledige bewegingsvrijheid hebben. Dit betekent dat je een boete kunt krijgen wanneer je tijdens het rijden eet, drinkt of iets uit het dashboardkastje pakt, maar ook als je rijdt met blote voeten, teenslippers of zwemkleding. Voorkom dus onnodige boetes door hier rekening mee te houden.

 

Algemene veiligheid in Sevilla

De sfeer in Sevilla is vrij gemoedelijk, je zou kunnen zeggen dat het een veilige stad is. Maar natuurlijk heb je in elke stad problemen, zoals zakkenrollers op straat en in het openbaar vervoer. Zorg dus dat je je bezittingen dicht bij je draagt en al je spullen goed in de gaten houdt. Laat nooit je tas of andere spullen onbeheerd achter. Een van de meest bekende manieren van zakkenrollen in Sevilla is een zigeunervrouw die je een takje rozemarijn aanbiedt. Vaak wordt er gedaan alsof het om een cadeautje gaat, waarvoor uiteindelijk toch geld wordt verwacht. Geef je dit niet, dan is de kans groot dat het geld wel op een andere manier afgenomen wordt. Deze vrouwen zijn doorgaans ervaren zakkenrollers. Je vindt ze rondom de meest bekende toeristische plekken, wees hiervoor dus op je hoede. Mochten je waardevolle bezittingen toch gestolen worden, zorg er dan voor dat je gegevens bij de hand hebt om je pasjes en dergelijke direct te laten blokkeren. En mocht er iets ernstigs gebeuren, het alarmnummer is net zoals in Nederland, 112. Je krijgt hier een Engels- en Spaanstalige operator te spreken krijgt die je verder kan helpen met het aansturen van hulpdiensten.

 

Visum en vaccinatie

Voor een bezoek aan Sevilla heb je geen vaccinaties en geen visum nodig. Wel is het verplicht om je geldige Europese identiteitskaart of een geldig paspoort bij je te hebben. In Spanje geldt legitimatieplicht, je moet je op elk moment kunnen legitimeren. Raak je jouw legitimatiebewijs dus kwijt of wordt het gestolen, meld je dan direct bij het Nederlands Consulaat. Zij zijn bereikbaar op het nummer +34 91 353 75 00. Gebruik je medicijnen? Dan is het aan te raden een medisch paspoort mee te nemen wanneer je naar Spanje reist. Je kunt dit aanvragen bij je huisarts of in de apotheek. Vooral wanneer je geneesmiddelen gebruikt die onder de Opium-wet vallen (bepaalde slaapmiddelen en pijnstillers) is een medisch paspoort van belang, reizen met dergelijke geneesmiddelen zonder verklaring is namelijk strafbaar.

     

Reizigers over Sevilla

Laat een beoordeling achter

Email adres is enkel bedoeld ter registratie en is niet zichtbaar voor anderen
* Verplichte velden

*
*
*
*