Singapore
     
 

Singapore

Singapore is een land met als hoofdstad de stad Singapore. Er is echter geen verschil tussen het land en de stad, de Republiek Singapore is een stadstaat. De grootte van de stadstaat is 719 km² en bestaat uit 63 eilanden waarvan Pulau Ujong, het eiland aan het einde, de grootste is. De staat ligt op de zuidpunt van het schiereiland Maleisië, tegenover Indonesië. Met 5,6 miljoen inwoners is de stadstaat nummer 3 op de lijst met dichtbevolkte landen. De stad is een rijke stad, waar het inkomen hoog ligt, waar het goed zakendoen is en waar weinig corruptie is. Het grootste deel van de bevolking, zo’n 80%, woont in een flatgebouw. Dat is een gemeenschappelijke afweging geweest, zodat er zoveel mogelijk openbare groene ruimte zou overblijven. Singapore is begonnen al Britse kolonie in 1819, werdt in 1963 overgedragen aan buurland Maleisië en is in 1965 onafhankelijk geworden, omdat de ideologische verschillen tussen de twee landen te groot waren. De stad wist uit te groeien tot een economische wereldmacht dat met zijn geneeskunde, onderwijs, levensverwachting en kwaliteit van het leven en veiligheid in de wereldtop staat. De stad is religieus heel divers, een derde van de bevolking is boeddhistisch, de rest is christen, atheïst, islamitisch, taoïstisch of hindoeïstisch. Engels is de hoofdtaal in Singapore, maar Mandarijn Chinees, Maleisisch en Tamil zijn ook officiële talen. Singapore ligt vrijwel op de evenaar, dat betekend dat het klimaat heet en vochtig is en dat er geen seizoenen te onderscheidden zijn. De dagtemperatuur varieert tussen de 30ºC in december en 31,7ºC in april. De laagste temperatuur ooit gemeten is 19,4ºC in januari, maar meestal wordt het ’s nachts niet kouder dan 24ºC. Het regent tijdens de moesson, in de maanden november tot en met januari, iets meer dan tijdens de rest van het jaar.

Meer info    
     
Alle foto's    
     

Bezienswaardigheden

Singapore is een heel bijzonders stad om te bezoeken. Het is een moderne stad met veel westerse invloeden, in het midden van Azië. De stad is divers aan culturen en vol met tegenstellingen. Je vindt rond de haven, de oude stadswijken naast hypermoderne wolkenkrabbers met luxe hotels, winkelpaleizen en uitgaanscentra. Daarnaast vindt je door de hele stad verspreidt parken en natuurreservaten, waar je heerlijk kan wandelen in de tropische jungle en waar je wilde dieren kan bewonderen. Het eten is uitmuntend, goed geprijsd en staat op een culinair hoog niveau. Singapore is de populairste bestemming in Azië en met recht.

Gardens by the Bay

Aan de haven van Singapore is een enorm park aangelegd, de Gardens by the Bay. Er zijn twee super moderne kassen waar het anders dan wat je zou denken, koeler is dat buiten. De kassen zijn bijzonder omdat de constructie zo is gemaakt, dat ze vanbinnen niet hoeven te worden ondersteund door pilaren. De Flower Dome heeft een enorme rijkdom aan bloeiende planten uit koele en droge klimaat zones. In de Cloud Dome vindt je een 35 meter hoge waterval en regenwoud planten uit koele en natte klimaatzones. Je hebt hier schitterend uitzicht over de haven en de boten op het water. Naast de kassen vindt je een veilig aangelegde watertuin voor kinderen. Hier kunnen kleine en grote kinderen en volwassenen, genieten van water spellen. Er zijn douches om je na afloop schoon te spoelen. Hoogtepunt van de Gardens by the Bay zijn de Supertrees. Deze constructies in de vorm van bomen, zijn eigenlijk zuilen die zonneenergie genereren, regenwater opvangen en koele lucht genereren voor de kassen. Op de hoogste toren vindt je een restaurant en er is een spectaculaire loopbrug tussen de Supertrees. Als het donker wordt is er een schitterende lichtshow van duizenden LED lichtjes, op de Supertrees te zien.

Marina Bay

De haven van Singapore is met recht het hart van de stad. Vanaf de jaren 70 is men hier land gaan herwinnen en is het modere centrum van de stad verrezen. Rond de haven staan hoge wolkenkrabbers en heel bijzondere gebouwen. Marina Bay is een deel van de haven waar je wel heel bijzondere gebouwen vindt. De Marina Bay Sands is een casino met daarop drie hoge torens in de vorm van een kaartenspel. In deze torens is een hotel gevestigd. Bovenop de hotels ligt het Sands Sky Park. Het lijkt op een surfboard dat op grote hoogte op de hotels is neergestreken. Het Sky Park heeft het mooiste uitzicht van de stad. Er is een bijzondere infinity pool die alleen open is voor gasten. Om op het Sky Park te komen moet je entree betalen, je kan er ook gaan eten of drinken, dan hoef je de entree niet te betalen. Het ArtScience Museum is gebouwd in de vorm van een lotus bloem en heeft een permanente tentoonstelling, Future World. Aan de overkant van het water vindt je de Singapore Flyer. Dit 165 meter hoge reuzenrad lijkt erg op de London Eye en draait in 30 minuten rond.

Chinatown

Alhoewel het grootste deel van de inwoners van Singapore Chinees zijn, is er een aparte Chinatown in de stad. Hier vindt je veel van de oudste en oorspronkelijke huizen van de stad. Je vindt hier vele vreemde kleine winkeltjes en leuke restaurantjes. Er zijn goudsmeden, winkels met traditionele medicijnen  en theehuizen. Er is van alles te koop en je zal vast iets bijzonders kunnen vinden als je door de wijk dwaalt. De Buddha Tooth Relic Temple en Museum is een nieuw gebouwde tempel die boven de straten van de wijk uittorent. In de centrale hal vindt je een 9 meter hoog beeld van de Maitreya Boeddha. Het reliek, de tand van Shakyamuni Boeddha die 2560 jaar geleden heeft geleefd, is opgeborgen in een gigantische stoepa die 350 kg goud bevat. De tempel is met veel zorg berekend en is gebaseerd op elementen van de Tang-dynastie en de Boeddhistische Mandala. In het Chinatown Heritage Centre op Pagoda Street, kan je de geschiedenis van de eerste Chinezen in Singapore bekijken. Hier vindt je originele interieurs van de huizen uit de jaren 50, de winkels en het nachtleven. Ook zie je waarom de mensen China ontvluchtten en hoe ze de kolonie hebben helpen opbouwen.

Natuur in Singapore

Singapore heeft enorm veel inwoners op een heel klein oppervlak. Daarom heeft men met z’n allen besloten om klein te wonen in hoge torens, om zoveel mogelijk oppervlak over te houden voor natuur. Daarom vindt je overal heel mooie stukken, vaak nog ongerepte natuur. Overal zijn wandelroutes en natuurpaden om de gebieden te kunnen bezoeken. De weelderige tropische vegetatie en de vele dieren die daarin wonen, zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Het MacRitchie Reservoir is een spaarbekken voor het regenwater. Rond dit gebied lopen wandelpaden en er is een bezoekerscentrum. Hoogtepunt is een loopbrug door de boomtoppen van het regenwoud. Het Sungei Buloh Wetland Reserve is een wild stuk natuur met aapjes, krokodillen, varanen, visarenden en vele andere vogels en reptielen in het mangrove bos. De Southern Ridges Walk is een route van 10 km die over de ruggen van Mount Faber, Telok Blangah Hill en Kent Ridge, loopt. Je kan makkelijk met het openbaar vervoer een van de zijpaden bereiken en een deel of de gehele wandeling lopen. Je hebt prachtig uitzicht over de stad en kan genieten van het groene regenwoud. Onderweg loop je over de Henderson Waves, een voetgangersbrug met een speciale architectuur.

Sentosa

Sentosa is een eiland voor de zuidkust van Singapore, dat met het vaste land verbonden is met een brug, een kabelbaan en een wandelbrug. Sentosa betekend vrede en rust, met de nieuwe resorts is het echter vooral een eiland van vermaak. De Sentosa Boardwalk de wandelbrug naar het eiland, is een attractie op zichzelf. Je hebt schitterend uitzicht, je loopt deels overdekt en op delen kan je op een loopband vooruit gaan. Het openbaar vervoer op het eiland zelf is gratis en wordt door bussen en trams uitgevoerd. Op Sentosa kan je genieten van het vermaak van Universal Studio’s Singapore. Met de zeven thema onderdelen van Hollywood, New York, Sci-Fi City, Ancient Egypt, The Lost World, Far Far Away en Madagascar, kan je hier prima een dag doorbrengen. De Sentosa Merlion is een 37 meter hoge versie van die, op de Singapore rivier. Deze Merlion kan je bezoeken en binnenin is een lift naar een uitzichtpunt in de bek van de meerleeuw. Sentosa heeft drie mooie witte stranden die door een rif met eilanden worden beschermd. De stranden heten Siloso, Palawan en Tanjong, Siloso heeft een mooie boulevard, Palamon zegt het meest zuidelijke stukje van Azië te zijn en Tanjong is het rustigste strand van de drie.

Changi, de luchthaven van Singapore

Changi is de mooiste luchthaven van de wereld. Of je Singapore gaat bezoeken of alleen op doorreis bent, het is de moeite waard om Changi te verkennen. Op het dak van T1 is een mooie cactustuin, op het dak van T2 is een zonnebloem en orchideeën tuin. Bij T3 vindt je een vlindertuin met waterval en een mooie koi vijver. T1 heeft een zwembad met jacuzzi op het dak. Dus neem je zwembroek mee in je handbagage! Op T3 vindt je een gratis bioscoop. Verder vindt je vele winkels en restaurants verspreidt over de verschillende terminals die goed onderling verbonden zijn. Als je minstens 5,5 uur moet wachten op Changi, kan je een gratis tour door de stad nemen. Je kan een tour boeken tijdens een vlucht als je met Singapore Airlines reist en anders bij een FST stal in de terminal. Je kan kiezen tussen de Heritage tour die door de verschillende wijken van de stad gaat of de City Sights Tour. Beide duren 2,5 uur en zijn geheel gratis. Moet je op je reis een nacht doorbrengen in de stad, dan is het aan te raden om een Singapore Airlines ‘stop-over holiday’ te boeken. Je krijgt dan super goedkoop, een overnachting en toegang tot alle attracties.

Eten en drinken in Singapore

De mensen in Singapore begroeten elkaar niet met de woorden; ‘Hoe gaat het ermee?’, maar met ‘Heb je al gegeten?’. Eten staat op een heel speciaal plekje in Singapore en je zal overal heerlijk kunnen eten. In Singapore komt het eten van verschillende culturen bij elkaar. Je kan hier Maleisisch eten, dat heel veel op Indonesisch eten lijkt. Ook zal je Chinees, India’s, Japans, Thai’s, Italiaans, Frans en natuurlijk Amerikaans fastfood, kunnen vinden. De meest authentieke manier om te gaan eten in Singapore, is om naar een venter centrum oftewel een hawker centre, te gaan. Hier staan vele stalletjes met allerlei soorten eten rond een pleintje met stoelen en tafeltjes. Het is op zo’n venter centrum gezellig en druk, het eten is van goede kwaliteit en meestel erg goedkoop. Als je hier gaat eten, koop je eerst een pakje servetten bij een van de vele oude mensen, die zo hun pensioen verdienen. De servetten plaats je op een leeg tafeltje om deze te reserveren en dan ga je naar het stalletje dat het voedsel verkoopt waar je op dat moment zin in hebt. De koffieshops ofwel kopitiam, zijn eigenlijk mini venter centrums. Hier kan je koffie en thee en lekkere zoete gerechten krijgen. Standaard wordt de koffie en thee met flink wat suiker en meestal ook met veel gecondenseerde melk, geserveerd. In de moderne winkelcentra heb je food courts een wat modernere en steriele versie van de venter centra. Een aantal lokale specialiteiten van Singapore zijn chili crab, laksa, nasi lemak, hokkien prawn mee en rojak. Natuurlijk zijn er ook echte restaurants waar je bediend wordt en daar kan je ook heerlijk eten. Er zijn 38 restaurants met een of meerdere Michelin sterren in Singapore, een aantal daarvan zijn zelfs venters. Geweldig toch dat je voor S$ 3,80 soya sause chicken rice kan eten, dat een Michelin ster heeft gehad. Het drinken van alcohol is een dure aangelegenheid, er is een hoge belasting op alcoholische dranken gezet. Een deel van de bevolking is Moslim en zal geen alcohol drinken, en in heel Singapore wordt openbaar dronkenschap niet op prijs gesteld. Drink je echter voor de gezelligheid, dan kan je prima uit de voeten in de stad. Er zijn vele nachtclubs en bars waar je gezellig kan uitgaan of goed kan feesten.

Verkeer en vervoer

Singapore is een stadstaat met veel inwoners op een klein oppervlak. Dat betekend dat het verkeer hel is en dat het openbaar vervoer goed geregeld is. Daarom is het zeer aan te raden om grote afstanden met het openbaar vervoer te reizen en de stad verder te voet te verkennen. Er zijn de EZ-link pas of de Nets FlashPay pas, die werken als onze OV-chipkaart en er is de Singapore Explorer Pass, waarmee je voor een vast bedrag per dag, onbeperkt kan reizen. Je reist door Singapore met de ondergrondse, de MRT, de lightrail, de LRT of met de bus. De MRT en de LRT zijn snel en efficiënt, het nadeel is dat je meestal ondergronds reist. Met de bus reis je langzamer, maar heb je wel een mooi uitzicht en kan je genieten van het leven in de stad. Al het openbaar vervoer is modern, veilig en airconditioned. De taxi’s in Singapore zijn comfortabel en redelijk geprijsd. Er zijn er echter niet zoveel en het kan voorkomen dat je lang op een taxi moet wachten. Op de Singapore rivier kan je reizen met kleine veerboten, je kan meegaan op een vaste route of met een rondvaart de Marina baai vanaf het water bekijken.

Veiligheid

Singapore is zeer veilig, voor wat je van een grote stad zou verwachten. Je kan ’s avonds veilig over straat en het enige waar je altijd voor moet blijven uitkijken, zijn zakkenrollers. Er is weinig zware criminaliteit in Singapore, omdat de straffen extreem streng zijn. Op het bezit van drugs, moord, verkrachting staat de doodstraf. Als je langer dan je visa in het land blijft, iemand besteelt of dingen moedwillig vernield, kan je stokslagen als straf krijgen. Voor het vervuilen van de straat, eten in het openbaar vervoer en roken waar het niet mag, kan je een flinke boete verwachten. De straffen worden zowel de inwoners als toeristen opgelegd, maar als je je gewoon aan de regels houdt, is er geen enkel probleem. Kijk vooral uit met drugs, als die in je bagage of op je kamer worden gevonden, ook al zijn ze niet van jou, dan ben je ernstig in de problemen. Wees dus zeer alert en hou je bagage goed in de gaten. De inwoners van de stad, zijn vriendelijk en behulpzaam en spreken over het algemeen goed Engels. Omdat Singapore een Britse kolonie is geweest, rijdt het verkeer links. Vooral met oversteken is dat even wennen.

Visum en reisinformatie

Voor een reis naar Singapore, hoef je van te voren geen visum aan te vragen. Je hebt wel een geldig paspoort nodig. Bij aankomst in Singapore krijg je gratis een Social Visit Pass. Hiermee mag je 14 of 30 dagen in Singapore verblijven. Wil je langer in de metropool op bezoek, dan kan je vragen om de pas tot 90 dagen te verlengen. Buiten dat je paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst in Singapore, moet je ook in het bezit zijn van een geldig doorreis- of retourticket. Als er om gevraagd wordt, moet je bewijs kunnen overleggen, dat je voldoende financiële middelen hebt voor je verblijf in Singapore. Je betaald in de Singapore dollar de SGD of S$. De koers  van de SGD ten opzichte van de euro veranderd constant, kijk online voor de meest actuele koers. Je kan ongeveer S$ 1,5 voor 1 euro krijgen. Je kan vrijwel overal geld uit de muur halen met je eigen bankpas. Ook de currency exchange winkeltjes hebben vaak goede prijzen, beter dan als je je geld wisselt bij een lokale bank. Mensen zijn beledigd als je ze een fooi aanbiedt. De officiële talen van Singapore zijn Engels, Chinees, Maleis en Tamil.

Vaccinaties en gezondheid

Voor een reis naar Singapore heb je geen verplichtte vaccinaties nodig, als je direct vanuit Nederland reist. Reis je echter vanuit een land waar gele koorts voorkomst, zoals in Afrika of Zuid-Amerika, dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Het kan voorkomen dat je vanuit Singapore verder in Zuid-OostAzië gaat reizen. Bekijk of je voor de andere landen misschien wel verplichtte vaccinaties nodig hebt. Blijf je langer dan 3 maanden in Singapore, dan wordt een vaccinatie tegen Hepatitis B aangeraden. In de natuurgebieden in en rond de stad zal je veel muggen aantreffen. Malaria komt gelukkig niet voor, wel dengue-koorts. Zorg dat je goede anti-muggen maatregelen neemt. Krijg je na een muggenbeet hoge koorts, ga dan meteen naar een dokter. De medische hulp is excellent in Singapore. Het drinkwater uit de kraan is van goede kwaliteit en het is aan te raden om je eigen hervulbare waterfles mee te nemen. Dat scheelt in de kosten en geeft minder schade aan het milieu, vanwege alle lege plastic flesjes. De temperatuur in de stad is altijd warm, rond de 35ºC. Bescherm jezelf goed tegen de zon, drink veel water en heb een vest bij je om de grote temperatuur verschillen tussen buiten en binnen op te vangen.