Spanje
     
 

Spanje

Spanje is voor veel Nederlanders een geliefde vakantiebestemming. Dit is al zo sinds de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. De combinatie van zon, zee en strand bleek een fenomenaal succes. De Canarische Eilanden, de Costa Blanca, de Costa del Sol, de Costa Dorada en Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera worden jaarlijks overspoeld door toeristen. De snelle opkomst van het toerisme heeft helaas ook een schaduwzijde. De mooie kustgebieden werden in hoog tempo volgebouwd met lelijke vakantieflats en het authentieke Spanje verdween steeds meer naar de achtergrond. Dit betekent overigens niet dat de toeristen wegblijven. Liefhebbers van een strandvakantie weten de Spaanse costa´s nog steeds te vinden. Toch realiseert de Spaanse toerismesector zich wel degelijk dat het verlies aan authenticiteit slecht is voor het imago van Spanje als vakantieland. Spanje heeft immers veel meer te bieden dan alleen massatoerisme en strandvakanties. Spanje is een land met een lange geschiedenis en tal van bezienswaardigheden. En wat te denken van de bijzondere cultuur en de heerlijke keuken? Veel toeristen weten niet eens dat Spanje zoveel meer is dan alleen zon en strand. Gelukkig doet Spanje er de laatste jaren veel aan om deze meer authentieke kant onder de aandacht te brengen. En dit werpt zijn vruchten af. Steeds vaker kiest de vakantieganger voor een rustige bestemming, ver weg van het massatoerisme. Hier kan men nog het authentieke Spanje nog beleven. Ook de natuurliefhebber lijkt Spanje ontdekt te hebben. En terecht. Want in Spanje kun je genieten van een grote diversiteit aan landschappen. Van de machtige Pyreneeën in het noorden tot en met de indrukwekkende schoonheid van nationaal park Sierra Nevada in het zuiden. Al deze prachtige natuurgebieden bieden talloze mogelijkheden op het gebied van wandelen, fietsen, bergsporten en vele andere activiteiten. Ook is Spanje de laatste jaren een populaire bestemming voor een stedentrip. Er zijn meerdere steden die zich hier uitstekend voor lenen. Je vindt er namelijk van alles wat: geschiedenis, kunst, cultuur, lekker eten, winkelmogelijkheden en heel veel Spaanse gezelligheid. Kortom: Spanje is een veelzijdig vakantieland en heeft elke type vakantieganger iets moois te bieden.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Spanje is een land met een grote geografische en klimatologische diversiteit. Dit heeft geleid tot unieke natuurgebieden. Ook heeft Spanje een veelbewogen geschiedenis. Van oudsher werd het land bewoond door een grote verscheidenheid aan volken. In de loop der eeuwen hebben verschillende beschavingen een stempel gedrukt op de cultuur. Van Grieken, Feniciërs en Romeinen tot en met Visigoten, Moren en Noord-Europese christenen. Deze beschavingen hebben belangrijke sporen nagelaten in de vorm van kunst, bijzondere bouwwerken en andere bezienswaardigheden. Ga je op vakantie naar Spanje? Dan mag je de volgende bezienswaardigheden echt niet missen: het Alhambra, de Sagrada Familia, het Museo del Prado en Nationaal Park Sierra Nevada.

 

Het Alhambra

Ten zuidoosten van de mooie Spaanse stad Granada vind je het imposante paleizencomplex ‘Alhambra’. Het Alhambra ligt op de Sabikaheuvel en werd in de 11e eeuw gebouwd als woonverblijf voor de Moorse heersers van het koninkrijk Granada. Rondom het Alhambra is een groot fort gebouwd. Dit fort draagt de naam ‘Alcazaba’ en diende om de paleizen te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Het Alhambra bestaat uit meerdere paleizen, zalen, torens, tuinen en patio’s. De Moren waren Islamitisch en als gevolg daarvan bevatten de paleizen veel elementen uit de Islamitische bouwkunst. Deze bouwkunst wordt gekarakteriseerd door onder meer verfijnde bloempatronen en de kenmerkende hoefijzerboog. In 1492 werd het koninkrijk Granada veroverd door de katholieke koning Ferdinand II van Aragon en koningin Isabella van Castilië. Zij stelden de moslims voor de keuze: bekeren of het land verlaten. Veel moslims kwamen door de Spaanse Inquisitie om het leven of vluchtten naar Noord-Afrika. Het Alhambra werd in 1526 door de latere keizer Karel V verbouwd. Het middelste gedeelte liet hij afbreken en vervangen door een nieuw renaissance paleis. Het resultaat is een uniek samensmelten van elementen uit de Moorse en Middeleeuws-christelijke kunst. Het zal je dan ook niet verbazen dat het Alhambra één van de belangrijkste bezienswaardigheden van heel Spanje is. Ben je van plan om het Ahambra te bezoeken? Boek je tickets dan alvast van tevoren. Op die manier vermijd je de lange wachtrijen. Ook wordt er per dag maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Als je vooraf een entreeticket koopt weet je zeker dat je het Alhambra binnenkomt. Je kunt er ook voor kiezen om online de ‘Alhambra Card’ te kopen. Met deze kaart krijg je toegang tot zowel het Alhambra en Alcazaba als diverse andere bezienswaardigheden in de stad Granada. Daarnaast heb je drie dagen lang gratis toegang tot het openbaar vervoer in Granada.

 

Sagrada Familia

In de stad Barcelona vind je de Sagrada Familia. De Sagrada Familia is zonder twijfel de beroemdste kathedraal van Spanje. Dit meesterwerk van Antoni Gaudí is volkomen uniek in zijn soort. De bouw van de kerk begon op 19 maart 1882. Architect Francisco de Paula del Villar y Lozano had de leiding over dit project. De donateurs kregen echter onenigheid en de architect werd ontslagen. De leiding kwam vervolgens in handen van Antoni Gaudí. Toen Gaudí een enorme donatie ontving besloot hij het helemaal anders aan te gaan pakken. De kathedraal moest een monumentaal bouwwerk worden. En bovenal moest het innovatief zijn. En daar is hij in geslaagd. De kathedraal werd opgebouwd uit vijf hoofd schepen van elk 90 meter en drie dwarsschepen van elk 60 meter lang. Samen vormen de hoofd -en dwarsschepen een Latijns kruis. De kathedraal heeft drie voorgevels met elk een voorstelling, respectievelijk de geboorte van Christus, het lijden van Christus en de Glorie van Christus. De Sagrada Familia is gebouwd in de stijl van het Catalaans Modernisme. Bij deze kunststroming liet men zich vooral inspireren door de natuur. Kenmerkend is de asymmetrie, het gebruik van ronde lijnen, organische vormen en rijke decoratie. Gaudí voorzag een bouwperiode van 200 jaar. Na zijn dood is de bouw voortgegaan en hebben verschillende architecten de leiding gehad. De verwachting is dat de kathedraal rond 2025 af zal zijn. Ondertussen kun je deze prachtige kerk gewoon bezoeken. De Sagrada Familia is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Barcelona. Dagelijks zijn er heel wat mensen die de kerk willen bekijken, met lange wachtrijen als gevolg. Wil je de Sagrada Familie bezichtigen maar wil je liever niet al te lang in rij staan? Dan kun je de Sagrada Familia het beste in de ochtend bezoeken. Rond een uur of negen zijn de rijen nog te overzien.

 

Museo del Prado

Als je kunstliefhebber bent en naar Madrid gaat, moet je beslist een bezoekje brengen aan het Museo del Prado. Dit museum is één van de grootste en bekendste kunstmusea ter wereld. Het Prado was in eerste instantie bedoeld als een nationaal museum voor Spaanse kunst. En met zeker 12000 Spaanse kunstwerken heeft dit museum zeker de grootste collectie Spaanse kunst in huis. In de loop der tijd heeft het museum echter ook een reusachtige hoeveelheid kunst uit het buitenland bij elkaar weten te verzamelen. Deze collectie kan zich qua formaat en belang meten met die van het Louvre in Parijs. De collectie van het Museo del Prado is zelfs zo uitgebreid dat hij nooit in zijn geheel getoond kan worden. Het merendeel bestaat uit schilderen die afkomstig zijn uit Italië, Nederland, Frankrijk, Engeland en België. In het Museo del Prado kun je dan ook heel wat bekende en belangrijke werken van wereldberoemde schilders zoals onder meer Francisco Goya, Diego Velázquez, Bartolomé Murillo, Pieter Bruegel, Rembrand, Peter Paul Rubens en Jeroen Bosch bekijken. Dat het Prado een museum van wereldformaat is blijkt ook uit de bezoekersaantallen. Elk jaar ontvangt het Museo del Prado maar liefst 2 miljoen bezoekers van over de hele wereld. Wil je het Museo del Prado bezoeken? Kies dan een route langs kunstwerken die jouw belangstelling hebben. Je kunt het museum ook onder leiding van een gids bekijken. Die kan je alle hoogtepunten laten zien en er interessante details over vertellen. Wil je liever zelf op je gemak rondkijken? Houd er dan rekening mee dat één dag niet genoeg is om alles te kunnen zien. Het museum is namelijk zo groot dat het vrijwel onmogelijk alles in één keer te bekijken. Wil je extra voordelig het Museo del Prado bezoeken? Ga dan in de avond. Tussen 6 en 8 uur ’s avonds is het museum namelijk gratis toegankelijk.

 

Nationaal Park Sierra Nevada

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Spanje. In dit land vind je namelijk meerdere prachtige Nationale Parken. Eén van de bekendste is Nationaal Park Sierra Nevada. Misschien herken je de naam uit het Wielrennen. De belangrijkste wielerronde van Spanje, de Vuelta, komt hier namelijk elk jaar langs. Sierra Nevada is een berggebied in Andalusië, een zuidelijk gelegen regio in Spanje. Het gebied strekt zich Granada tot Almería. In Sierra Nevada vind je zestien bergtoppen met een hoogte van boven de 3000 meter. Met 3482 meter is Mulhacén de hoogste berg in dit gebied. Sierra Nevada is op de Alpen na de hoogste bergketen van West-Europa. De naam ‘Sierra Nevada’ betekent letterlijk ‘besneeuwde bergketen’. En ja, in de winter ligt hier een dik pak sneeuw. Sierra Nevada beschikt over een groot en uitgestrekt skigebied met 85 mooie pistes. Hier kan men naast skiën ook allerlei wintersporten kan beoefenen. In de zomer is Nationaal Park Sierra Nevada vooral een fantastisch wandelgebied. En het maakt niet uit of je een geoefende wandelaar bent of gewoon een makkelijk tochtje wilt lopen. Er zijn namelijk diverse wandelroutes uitgezet in allerlei moeilijkheidsgraden. Tijdens het wandelen kijk je je ogen uit. Door de verschillende klimaten en de hoogteverschillen is er een grote diversiteit aan landschappen ontstaan. Hierdoor vind je in dit park ook een groot aantal plantensoorten die je nergens anders aan zult treffen. Ook is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met de bijzondere dieren die hier leven. Denk bijvoorbeeld aan de Spaanse steenbok, berggeiten, herten, dassen, wilde katten, vossen en wilde zwijnen. En houdt je van vogel spotten? Dan zit je hier helemaal goed. In Sierra Nevada leven maar liefst 60 verschillende vogelsoorten. In het nationaal park leven ook zeer zeldzame dieren. Zo komen er maar liefst twintig vlindersoorten voor die nergens anders ter wereld leven.

     

Plaatsen

Wil je binnenkort een leuke en romantische stedentip maken met je partner? Overweeg dan eens één van de mooie Spaanse steden als bestemming. Neem bijvoorbeeld Barcelona, Sevilla of Cordóba. Deze steden hebben alles wat je maar kunt wensen voor een geweldige korte vakantie. Wat dacht je van lekker weer, interessante historie en veel culturele bezienswaardigheden? Is dit culturele geweld niets voor jou? Ga dan lekker shoppen. Want ook dat kun je heel goed in Spanje. En tussendoor strijk je neer op een zonovergoten terrasje waar je geniet van authentieke gerechten en de echte Spaanse gezelligheid.

Barcelona

Barcelona is de hoofdstad van de regio Catalonië. De stad is met ruim 5 miljoen inwoners de op één na grootste stad van Spanje. Barcelona is ook een hele oude stad. Volgens de overlevering zou er op de plaats van het huidige Barcelona reeds voor de stichting van de stad Rome al een nederzetting zijn geweest. Barcelona is vandaag de dag vooral bekend vanwege de beroemde voetbalclub FC Barcelona. De stad heeft echter nog veel meer te bieden. Mooi weer bijvoorbeeld. Barcelona ligt namelijk pal aan de Middellandse Zee en heeft een aangenaam Mediterraan klimaat. In de zomermaanden kun je rekenen op temperaturen rond de dertig graden. Maar ook in het voor -en najaar is het hier nog een aangename twintig graden. Als je van architectuur houdt is Barcelona een droombestemming. Barcelona is namelijk een stad met veel bijzondere modernistische bouwwerken. Je vindt meerdere ontwerpen van de hand van de beroemde architect Antoni Gaudí. Uiteraard ook zijn absolute meesterwerk: de kathedraal ‘Sagrada Familia’. Een stedentrip naar Barcelona is niet compleet zonder een bezoek aan dit kerkgebouw. Maar ook het schitterende Park Güell, Casa Milà, Casa Batilóh, Palau Güell en Casa Vicens zijn een bezoekje waard. Barcelona is tevens een echte modestad. Als je van winkelen houdt kun je hier helemaal losgaan. In de winkels van bekende Spaanse modeketens zoals Zara en Mango liggen de prijzen bovendien zo’n 20% lager dan in Nederland. Dat is nog eens voordelig shoppen. Ben je een echte lekkerbek? Ook dan is Barcelona de plek voor jou. Nergens vind je zoveel geweldige Spaanse restaurants en tapasbarretjes bij elkaar. Wil je je stedentrip combineren met een mini-zonvakantie? In Barcelona is het mogelijk. De stad beschikt namelijk over een mooi strand waar je optimaal van de zon kunt genieten.

Sevilla

Een andere interessante Spaanse stad is Sevilla. Sevilla ligt in een dal waardoor het er vooral in de zomermaanden zeer heet kan worden. Over het ontstaan van de stad zijn weinig details bekend. Wel wordt Sevilla in zowel de Griekse als de Romeinse mythologie genoemd. Volgens deze mythen zou de stad door Hercules zijn gesticht. Uit opgravingen is wel gebleken dat de stad in ieder geval zeer oud moet zijn. Rond het jaar 1000 voor Christus was de plaats van het huidige Sevilla al bewoond. Op een bepaald moment hebben de Feniciërs en de Carthagen het gebied waarin Sevilla ligt veroverd. Later namen de Romeinen de macht over. De Romeinen spreken ook voor het eerst van Sevilla, al noemden zij deze stad ‘Hispania Baetica’. Twee beroemde keizers zagen in deze stad het levenslicht: Hadrianus en Traianus. Sevilla was in de Romeinse periode al een belangrijke stad vanwege de strategisch gesitueerde rivierhaven. De rol van Sevilla als handelsknooppunt werd nog veel belangrijker nadat men vanaf de 15e eeuw op ontdekkingsreis ging. Veel expedities werden vanuit Sevilla georganiseerd. Later verliep een groot deel van de handel tussen Amerika en Europa dan ook via Sevilla. Het spreekt voor zich dat deze handel veel welvaart met zich mee bracht. Overal in de stad vind je prachtige historische gebouwen en word je herinnerd aan het rijke handelsverleden. Als je van geschiedenis houdt is deze stad dan ook een echte aanrader. Enkele bezienswaardigheden die je niet mag missen zijn de beroemde kathedraal van Sevilla en het Alcazar. Het Alcazar is een schitterend Moors paleis, midden in het oude centrum van de stad.

Córdoba

Córdoba ligt in Andalusië, niet ver van Sevilla. Toch is deze stad veel minder populair bij toeristen. Dit heeft wellicht te maken met het feit dat er vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar deze stad gaan. Als je naar Córdoba wilt zal je daarom eerst naar Madrid, Sevilla of Malaga moeten vliegen, waarna je met het openbaar vervoer of een huurauto naar de stad kunt reizen. De reis is dus iets ingewikkelder. Maar laat dit je niet tegenhouden. Córdoba heeft namelijk heel veel te bieden. Zo heeft deze stad een lange en veelbewogen geschiedenis. Duizend jaar geleden was Córdoba met ruim een half miljoen inwoners de grootste stad ter wereld. De stad was destijds in handen van de Moren. Zij brachten de stad veel welvaart. Dit blijkt wel uit de vele overblijfselen uit deze periode. Mede daarom werd het historische centrum in 1984 door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Als je binnenkort naar Córdoba gaat moet je zeker eens een kijkje nemen bij de Moorse vesting Torre de Calahorra. Het absolute hoogtepunt van de stad is echter de Mezquita kathedraal. Deze voormalige rijk gedecoreerde moskee is een architectonisch meesterwerk. Na de verovering door de christenen werd de moskee niet platgegooid maar als kerk gebruikt. Tijdens je bezoek aan dit mooie gebouw kun je je vergapen aan een unieke mix van Moorse en Middeleeuws-christelijke bouwkunst. De Mezquita katherdaal is de belangrijkste toeristische trekpleister van Córdoba. De wachtrijen liegen er dan ook niet om. Boek je rondleiding daarom ruim van tevoren. Op die manier kun je de rijen bij de kassa vermijden.

 

Inwoners

In 2016 woonden er ongeveer 46,4 mensen in Spanje. Het land is met een bevolkingsdichtheid van 85,8 km2 relatief dunbevolkt. Ook is de bevolking niet gelijkmatig over het land verdeeld. De meeste mensen wonen namelijk aan de kust of in de regio Madrid. Dit heeft alles te maken met het feit dat er in deze gebieden veel meer werk te vinden is. Ook vindt er vergrijzing plaats en leven de mensen in Spanje steeds langer. Uit een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling worden de Spanjaarden, op de Japanners na, het oudste ter wereld. In Spanje zijn er dan ook ruim 17.000 mensen van 100 jaar of zelfs nog ouder. Op dit moment is zeker 17% van de totale bevolking boven de 65 jaar. Dit percentage zal de komende jaren alleen maar verder oplopen omdat er sinds 2015 minder mensen worden geboren dan er komen te overlijden. Dagelijks krimpt de Spaanse bevolking met gemiddeld 72 mensen. De verwachting is dat het huidige bevolkingsaantal van 46,4 is 2066 is gedaald tot slechts 41 miljoen inwoners. Omdat deze trend al decennialang aanhoudt is er een enorme leegloop op het platteland van Spanje. Als gevolg hiervan zijn er inmiddels ruim 3500 spookdorpen in heel Spanje. Veel van deze verlaten dorpen worden in verkoop gezet. Voor een zacht prijsje van slechts 30.000 Euro ben je tegenwoordig al de trotse bezitter van een Spaans dorp. Veel buitenlanders laten zich hierdoor verleiden. Maar je bent gewaarschuwd: de kans is groot dat het dorp al enkele tientallen jaren leeg staat. Je zult dus flink moeten klussen.

 

Talen

In Spanje worden er vijf officiële talen gesproken: het Spaans, Baskisch, Catalaans, Aranees en Galicisch. Daarnaast zijn er twee niet-officiële talen, het Aragonees en Asturisch. Ondanks dit relatief grote aantal talen is het Spaans de nationale voertaal. De overige talen worden uitsluitend in bepaalde regio’s gesproken. Het Catalaans wordt door zo’n 18% van de totale bevolking gesproken. Dit komt overeen met ongeveer 7,5 miljoen inwoners uit de regio Catalonië. In Galicië en delen van León en Asturië spreken 2,5 miljoen mensen Galicisch. Deze taal is nauw verwant aan het Portugees. Van de totale Spaanse bevolking spreekt ongeveer 5,7% deze taal. In Baskenland en Navarra spreken ongeveer 1 miljoen mensen Baskisch. Op de totale bevolking is dit een percentage van 2,3%. In vergelijking met de andere officiële talen wordt het Aranees door een relatief kleine groep van slechts 4000 mensen gesproken. Het Aranees is de taal de van de inwoners van de Vallei van Aran in de regio Catalonië. Zowel het Spaans, Galicisch, Aranees en Catalaans zijn Romaanse talen. Dit wil zeggen dat ze afstammen van het Latijn. Dit geldt echter niet voor het Baskisch. Deze taal is volkomen uniek en heeft met geen enkele andere taal verwantschap. Hetzelfde geldt voor de niet-officiële taal: het Asturisch. Ongeveer 100.000 mensen spreken deze taal. Zij wonen in de gebieden Asturië, Zamora, León, Cantabrië en Salamanca. Het Aragonees behoort wel tot de Romaanse talen en wordt gesproken in een aantal gebieden ten noorden van Aragón. Het Aragonees lijkt het meeste op de taal die de Moren destijds spraken, het Mozarabisch.

 

Vervoer

Eén van de populairste opties in Spanje is de huurauto. Met de auto ben je van niemand afhankelijk en het is daarom de ideale manier om het Spaanse landschap te verkennen. Er zijn echter wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. In de eerste plaats moet je als huurder minimaal twee jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. In de tweede plaats hanteren veel autoverhuurbedrijven een minimale leeftijd van 21 jaar. Als je een auto wilt huren is het bovendien aan te bevelen om online je reservering te maken. Op die manier kun je de vaak lange wachtrijen op de luchthaven vermijden. Binnen de steden kun je op vertoon van je rijbewijs een brommer of scooter huren. De Spaanse steden zijn helemaal ingesteld op dit vervoersmiddel en overal vind je parkeerplaatsen waar je de brommer of scooter veilig neer kunt zetten. Er zijn heel wat bedrijven waar je een scooter of brommer kunt huren. De prijzen lopen echter nogal uiteen. Als je even goed op internet rondkijkt weet je al snel waar je het goedkoopste uit bent. Je kunt ook met het openbaar vervoer reizen. Het Spaanse openbaar vervoer is goed geregeld en je kunt er in principe overal mee komen. Vooral in de steden is het openbaar vervoer heel handig. Als je voordelig uit wilt zijn kun je het beste een voordeelkaartje kopen. Je kiest zelf de zones waar je in wilt reizen en tegen een vast bedrag kun je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. Omdat de mogelijkheden per stad nogal verschillen kan het verstandig zijn om bij een informatiebalie te informeren naar de mogelijkheden.

 

Keuken

De Spaanse keuken is ongeëvenaard. En dat is niet zo vreemd wanneer je bedenkt hoe belangrijk de eetcultuur is voor de Spanjaarden. Zo eet men in Spanje bijvoorbeeld veel vaker. In de ochtend heeft men de gewoonte om twee keer te ontbijten. Ook eet men in Spanje twee keer warm, zowel bij de lunch als bij het avondeten. Wat verder opvalt is dat de maaltijden in Spanje over het algemeen wat later worden gegeten dan in de rest van Europa. Als je in Spanje op vakantie bent moet je er daarom rekening mee houden dat restaurants later opengaan. Daar staat tegenover dat ze ook tot een laat tijdstip openblijven en je ook in de loop van de avond nog kunt eten. Het Spaanse eten is heel divers en gaat veel verder dan paella of tapas. Bovendien heeft elke regio weer hele andere gerechten. In het algemeen geldt echter dat er veel vis wordt gegeten. Men eet vooral kabeljauw, schol, inktvis en zeebaars. Men eet overigens ook veel vlees. Met name rundvlees, varkensvlees, lam, kip, konijn en eend zijn erg populair. Groenten eet men ook veel. Je moet hierbij denken aan paprika, aubergine, sla, tomaten, courgette en allerlei soorten paddenstoelen. Ook worden er in Spanje veel gerechten fruit of noten verwerkt. Bij de maaltijd drinkt men graag een glas wijn of water. De Spaanse keuken is over het algemeen heel gezond en wordt gekenmerkt door het gebruik van verse seizoensgebonden producten. Men kookt uitsluitend met olijfolie en brengt de gerechten op smaak met veel ui, knoflook, peper en zout. Ook wordt er vaak saffraan of peterselie in de Spaanse gerechten verwerkt.

 

Veiligheid

Spanje is één van de meest veilige landen om op vakantie te gaan. Dit betekent overigens niet dat er in Spanje geen criminaliteit voorkomt. Net zoals in andere landen zijn er ook in Spanje zakkenrollers actief. Wees hier alert op als je grote steden bezoekt. Als toerist en automobilist kun je in Spanje het doelwit worden van nepagenten. Die gebruiken trucs om jou te laten stoppen en vervolgens van je eigendommen te beroven. Wees daarom extra voorzichtig als mensen naar je gebaren om te stoppen omdat er iets mis zou zijn met de auto of zelfs als het politieagenten lijken te zijn. Blijf bij voorkeur doorrijden en bel de Spaanse Verkeerpolitie. Die kun je bereiken door te bellen naar de nummers 062 of 112. Geef het kentekennummer van de auto en je locatie door. Indien mogelijk kun je ook een foto maken. Laat ook duidelijk zien dat je aan de telefoon bent. Kun je niet anders dan stoppen? Houd dan je ramen en deuren gesloten terwijl je de politie belt om advies te vragen. Houd er rekening mee dat er criminelen zijn die expres schade veroorzaken om jou te laten stoppen. Waarschijnlijk wil je dan weten wat de schade is. Stop echter pas op een veilige plek waar ook andere mensen aanwezig zijn. In Spanje kunnen natuurrampen voorkomen zoals aardbevingen en bosbranden. Volg daarom altijd de actualiteiten en probeer de getroffen gebieden te vermijden. Is dit niet mogelijk? Vraag dan om advies en laat je vooraf goed informeren over de huidige stand van zaken.

 

Medische info

In Spanje loop je weinig risico om ziek te worden. Het is dan ook niet nodig om je te laten vaccineren. Omdat Spanje een warm land is moet je wel oppassen met het eten. In de hitte kan dit namelijk al gauw bederven. Zo kun je vrij snel een vervelende voedselvergiftiging oplopen. Eet daarom geen rauw of slecht doorbakken vlees. Bij straat -of strandverkopers kun je beter geen ijs kopen. Dit ijs is meestal niet voldoende gekoeld en bevat hoge concentraties bacteriën. Dit kan leiden tot voedselvergiftiging en reizigersdiarree. Iets anders waar je op moet letten is de zonkracht. Die is in Spanje vele malen hoger dan in Nederland. Wees daarom voorzichtig als je in de zon gaat liggen. Bescherm jezelf met een goed zonnebrandmiddel met een hoge factor. Ga ook niet te lang zonnebaden om verbranding en schade aan je huid te voorkomen. Het Spaanse kraanwater kun je gewoon drinken. Het heeft echter een sterke chloorsmaak. Het is daarom aan te bevelen om bronwater te kopen en dit als drinkwater te gebruiken. Word je ziek terwijl je op vakantie bent? Dan zijn er in Spanje voldoende medische voorzieningen waar je gebruik van kunt maken. De kwaliteit van de medische zorg is hier uitstekend. Bedenk echter wel dat je meestal direct ter plaatse contact moet betalen. Deze kosten kun je later claimen bij je zorgverzekeraar. Moet je opgenomen worden in een ziekenhuis? Dan kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen je verder helpen en adviseren over de mogelijkheden.

 

Visum

Als je naar Spanje op vakantie gaat hoef je geen toeristenvisum aan te vragen. Zorg er wel voor dat je een geldig paspoort of identiteitskaart bij je hebt. Een rijbewijs is niet voldoende. Let er ook op dat je identiteitsbewijs tot op de dag van je terugkomst in Nederland geldig moet zijn. Minderjarige kinderen worden tegenwoordig niet meer bijgeschreven in het paspoort van hun ouders. Zij dienen over een eigen identiteitsbewijs te beschikken. Met het oog op de vele internationale kinderontvoeringen wordt hier streng op gecontroleerd door de Koninklijke Marechaussee. Het is daarom verstandig om het kind ook een toestemmingsformulier van de niet meereizende ouders mee te geven. Dit kan het proces bij de douanecontroles aanzienlijk versnellen. Als je in Spanje bent moet je je op ieder gewenst moment kunnen identificeren. Als men erom vraagt moet je dus een paspoort of identiteitskaart kunnen laten zien. Draag je paspoort of identiteitskaart daarom altijd bij je. Zorg er ook voor dat je kopieën van je reisdocumenten meeneemt. In geval van verlies of diefstal is het dankzij deze kopieën vaak gemakkelijker om terug naar Nederland te reizen. Je kunt in principe onbeperkt in Spanje blijven mits je de beschikking hebt over voldoende financiële middelen om in je eigen onderhoud te kunnen voorzien. Je moet dit aan kunnen tonen wanneer er om gevraagd wordt. Meestal is een creditcard is zo’n geval voldoende. Ook moet je een geldige ziektekostenverzekering hebben. Dit kun je aantonen met behulp van een verzekeringsbewijs in de vorm van bijvoorbeeld een zorgpas.