Sri Lanka
     
 

Sri Lanka

Sri Lanka is een eilandstaat en het land ligt in de Indische Oceaan ten oosten van India. Als kolonie werd dit land Ceylon genoemd en het land is nog steeds bij een bepaald deel van de wat oudere bevolking bekend van de “Ceylon thee”. Sri Lanka telt ruim 22 miljoen inwoners. De hoofdstad van Sri Lanka is niet Colombo, wat veel mensen denken. Dit is namelijk wel de grootste stad van het land. Maar de hoofdstad is sinds 1982 Sri Jayewardenapura Kotte, in het dagelijks leven afgekort tot Kotte. Kotte ligt in dezelfde regio als Colombo, ook de internationale luchthaven van Sri Lanka is in deze regio gevestigd. Sri Lanka werd jarenlang geteisterd door de guerrilla oorlog van de Tamil Tijgers, die streefden naar een onafhankelijk gebied voor hun volk. Sinds het einde van deze oorlog wordt hard gewerkt aan de wederopbouw van het land. Hieraan werken ook Nederlandse organisaties mee, die op kleine schaal, gesteund door uitsluitend giften, projecten steunen die ten goede komen aan de lokale bevolking. Zo worden er scholen, weeshuizen en gezondheidscentra gebouwd om de leefomstandigheden van de arme bevolking te verbeteren. Vanwege de vroegere kolonisatie van Sri Lanka door de Engelsen, is Engels nog steeds een officiële taal op het eiland, naast het Singalees en het Tamil, de taal van de grootste etnische minderheid op Sri Lanka. Het boeddhisme is de grootste godsdienst, naast het christendom, het hindoeïsme en de islam. Het gaat economisch goed in Sri Lanka, dankzij de export van thee, koffie, kaneel en rubber. Het land heeft daardoor het hoogste inkomen per inwoner in Zuid-Azië, maar dat betekent niet dat de gehele bevolking hiervan profiteert, er is veel armoede in het land. Sri Lanka werd voor de kolonisatie duizenden jaren door koningen geregeerd. In de 16e eeuw arriveerden eerst de Portugezen en de Nederlanders, vanaf 1815 kwam Sri Lanka, toen nog Ceylon geheten, onder Brits bestuur. Dit duurde tot 1948. Na de Tweeede Wereldoorlog werd Sri Lanka na vreedzame onderhandelingen zelfstandig. Tegenwoordig kun je hier prima terecht voor het bekijken van indrukwekkende tempels en nationale parken.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Sri Lanka is als vakantiebestemming zeker de moeite waard. Nu de burgeroorlog met de Tamil Tijgers ten einde is, is het hele land in principe bereikbaar voor toeristen. Houd er wel rekening mee dat reizen in Sri Lanka iets heel anders is dan reizen in een modern westers land. De wegen zijn niet overal goed en het vervoer gaat dan ook op veel plaatsen een stuk langzamer. In Sri Lanka vind je veel heiligdommen die herinneren aan de vroegere glorietijd. Zo zijn er de heilige steden Kandy en Anuradhapura. Ook de Gouden Tempel van Dambulla is een populaire bezienswaardigheid in Sri Lanka. Sri Lanka heeft ook twee nationale parken waar je de plaatselijke flora en fauna van dit fascinerende land kunt bekijken. Een aantal steden heeft een prachtig historisch centrum.

 

Yala National Park

Tijdens je reis door Sri Lanka moet Yala National Park toch wel op je lijstje van reisbestemmingen staan. Het park ligt op zo’n zes uur reizen van Colombo in het zuidoosten van het land. De plaats Tissamaharama ligt op ruim 20 kilometer van het park en kan dus prima als “uitvalsbasis” dienen als je het park meerdere dagen wilt bezoeken. Yala National Park heeft een oppervlakte van bijna 1000 vierkante kilometer dus je kunt er heel wat uren doorbrengen. Het landschap van dit nationaal park is zeer divers. Het ligt aan de kust, dus er zijn plaatsen waar je op het strand terechtkomt. Daarnaast vind je kleine meertjes, open vlakten en verder veel droog bosgebied. Elephant Rock is één van de imposante rotsen die je in Yala National Park vindt. Het park is de thuisbasis van een grote verscheidenheid aan dieren. Je vindt er olifanten, fazanten, apen, visarenden en wilde zwijnen. Maar de meeste toeristen die Yala bezoeken komen er om luipaarden te spotten. Die jagen in dit gebied en laten zich dan ook regelmatig zijn. Ga niet tijdens het regenseizoen, want een luipaard houdt niet van nattigheid en zal zich dan ook minder snel laten zien als het regent. Je kunt Yala National Park alleen bezoeken met een georganiseerde jeepsafari. Je mag er niet met een eigen auto komen. Je kunt een safari reserveren in Yala Village of in Tissamaharama. Het park is slechts gedeeltelijk voor publiek toegankelijk, dus houd er wel rekening mee dat er meer toeristen zijn. De chauffeurs van de jeeps houden elkaar op de hoogte als er dieren worden gespot. Dit heeft als nadeel dat je soms maar weinig tijd hebt om foto’s te maken. Het voordeel is echter dat de kans groter is dat je verschillende wilde dieren te zien krijgt. Een safari kun je ter plaatse reserveren en kost ongeveer 40 euro per persoon. Safari’s vertrekken doorgaans vroeg in de ochtend of in de namiddag. Je kunt in de omgeving van het Yala National Park overnachten in prima hotels. Ideaal als je het park meerdere dagen wilt bezoeken.

 

Ella

Ella is een piepklein dorpje in het bergachtige binnenland van Sri Lanka. Het is hier meestal wat koeler en daardoor aangenamer. Ella zelf is een dorp dat slechts bestaat uit één hoofdstraat. Deze is wel heel gezellig met veel bars en restaurants. Ook zijn er enkele hotels gevestigd. Wil je wat meer luxe dan kun je net buiten het dorp terecht in hotels met royale kamers en een prachtig uitzicht. Vanuit Ella kun je prachtige wandelingen maken. Er zijn wandeltochten beschikbaar voor zowel ervaren en geoefende wandelaars als voor mensen die wat minder vaak de wandelschoenen aantrekken. Ervaren wandelaars maken een mooie tocht naar Ella Rock of naar Little Adam’s Peak. De tocht naar de top van Ella Rock is een uitdaging. De wandeling voert langs kronkelige paden door de jungle en vaak langs en over de spoorweg. Het is aan te raden om de tocht onder begeleiding van een gids te maken, maar je kunt er ook komen met een goede kaart en door onderweg aan de lokale bevolking de weg te vragen. Vergeet dan niet om ze met een paar Roepie, de plaatselijke valuta, te belonen. Eenmaal op je bestemming heb je vanaf de top van Ella Rock een adembenemend uitzicht over de omgeving. De wandeling duurt ongeveer twee uur, en daarna moet je uiteraard ook weer twee uur terug. Het is aan te raden om vroeg in de ochtend te vertrekken als het nog niet zo warm is. In deze streek vind je veel theeplantages. Wil je wat minder intensief klimmen? De wandeling naar Little Adam’s Peak duurt een uur en is een stuk gemakkelijker. Vanaf de Nine Arches Bridge heb je ook een mooi uitzicht en kun je als je geluk hebt de trein fotograferen. Deze brug werd gebouwd door de Engelsen in de koloniale tijd. De brug is gebouwd zonder staal en bestaat uitsluitend uit steen en cement. Een leuke excursie is die naar de Halpewatte Tea Factory, een theefabriek waar je voor een paar euro een rondleiding in het Engels kunt krijgen.

 

De Tempel van de Tand

In de oude stad Kandy vind je de Tempel van de Tand. Dit is de belangrijkste Boeddhistische tempel van Sri Lanka. Volgens de overlevering ligt hier een tand van Boeddha zelf. Naar verluidt wordt er ook in een tempel in Thailand en in enen tempel in India een tand van Boeddha bewaard. Bezoekers krijgen deze tand niet te zien, dus daarvoor hoef je de tempel niet te bezoeken. Hij wordt goed bewaard en slechts eens in de vijf jaar tentoongesteld en dan nog maar voor een paar uren. De tand wordt gekoesterd als een zeer heilig object. Je vindt de Tempel van de Tand in Sri Lanka op korte loopafstand van het centrum van Kandy, aan de noordoostkant van het kunstmatige meer dat deze plaats in twee delen verdeelt. Als je het tempelcomplex wilt bezoeken, houd er dan rekening mee dat dit alleen is toegestaan als je bedekte kleding draagt (armen en benen bedekt) en betreed de tempel uitsluitend op blote voeten. Een bezoek aan deze tempel is een bijzondere spirituele ervaring. Terwijl de toeristen in een lange rij door de tempel lopen zijn mensen overal aan het bidden en bezig met rituelen. Overal staan kaarsen en ruik je de onmiskenbare geur van wierook. Houd er rekening mee dat deze tempel één van de heiligste plaatsen van Sri Lanka is. Drijf zeker niet de spot met het boeddhistische geloof. Dit kan je duur komen te staan. Er werden soms toeristen opgepakt omdat zij zich respectloos gedroegen. Van de buitenzijde is de tempel sowieso gewoon te fotograferen. Binnen foto’s maken wordt afgeraden. Deze plaats biedt ruimte voor stilte en meditatie als je daarvoor open staat. Even buiten Kandy zijn overigens nog meer tempels te vinden, deze liggen op tien tot vijftien kilometer afstand van het centrum van de stad. In de omgeving van de tempel staan gebouwen die behoren tot het vroegere kasteel van Kandy, ze worden nu onder meer als museum gebruikt.

 

De Culturele Driehoek

Wil je echt je hart ophalen aan de cultuur van Sri Lanka dan bezoek je de Culturele Driehoek. In dit deel van het land vind je de mooiste kastelen, boeddhistische tempels en vulkanen van het land. Veel gebouwen zijn vele duizenden jaren oud. De Driehoek loopt van Polonnaruwa in het oosten naar de noordelijke plaats Anuradhapura. De driehoek wordt compleet gemaakt met de culturele hoofdstad van het land, Kandy. Ook de steden Sigiriya en Dambulla maken deel uit van de Culturele Driehoek. Een aantal van deze steden staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Anuradhapura werd gesticht in het jaar 437 voor Christus en is daarmee de oudste hoofdstad van Sri Lanka. In deze stad staat de Bodhi boom, volgens sommigen de oudste boom ter wereld en daarom erg belangrijk, vooral voor boeddhisten. Verder vind je in deze stad talloze kloosters, meren en paleizen. Ook vind je in Anuradhapura stoepa’s, hierin worden relieken van boeddhistische heiligen bewaard. Voor een bezoek aan Anuradhapura betaal je circa 20 euro entreegeld. Polonnaruwa was ook ooit de hoofdstad van Sri Lanka. Hier vind je eveneens prachtige monumenten en indrukwekkende stoepa’s. De bekendste is de Rankot Vihara, een indrukwekkend bouwwerk van 55 meter hoog. Hier vind je ook hindoeïstische tempels die in de 10e eeuw na Christus werden gebouwd. De grootste gouden Boeddha ter wereld vind je in Dambulla. Hier zijn verschillende tempels uitgehouwen in de grotten met prachtige beschilderingen en versieringen ter ere van Boeddha. De entree bedraagt ongeveer 10 euro per persoon. In Sigiriya vind je de Leeuwenrots, in het Engels Lion’s Rock. Er zijn trappen gemaakt zodat je de Leeuwenrots kunt beklimmen. Dit is een hele onderneming en niet voor iedereen weggelegd, maar het is zeer de moeite waard. Bovenop de rots zie je de restanten van een koninklijk paleis met de bijbehorende baden en tuinen. En natuurlijk kun je genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving. Het is aan te raden om Lion’s Rock in de ochtend te bezoeken, dan is het minder warm en zal de beklimming minder moeite kosten.

     

Plaatsen

Sri Lanka kent geen “miljoenensteden”. Colombo is de grootste stad en telt ruim 650.000 inwoners. Je vindt in Sri Lanka vooral kleinere plaatsen die eerder doen denken aan een dorp. Er heerst meestal een gemoedelijke en relaxte sfeer, er is veel ruimte en er doet maar weinig denken aan de drukte van grote steden zoals we die in het westen kennen. De tweede stad van het land is Kandy, tevens qua cultuur de belangrijkste stad van het land. Jaarlijks trekt deze stad vele honderdduizenden toeristen. Andere bekende steden zijn Negombo en de steden die samen met Kandy de Culturele Driehoek vormen, Anuradhapura en Polonnaruwa. Houd er rekening mee dat reizen in Sri Lanka vaak meer tijd kost dan wij gewend zijn. Je bent zo een aantal uren onderweg als je van de ene naar de andere stad wilt reizen.

Colombo

De grootste stad van Sri Lanka is Colombo, met ruim 650.000 inwoners. Veel mensen denken dat Colombo de hoofdstad van Sri Lanka is, maar dat is Kotte, wat er vlakbij in de buurt ligt. Colombo ligt pal aan de kust en is daarom ook een belangrijke havenstad. Het internationale vliegveld van Sri Lanka vind je ook in deze omgeving. Mede vanwege de haven van Colombo was en is Sri Lanka van groot belang voor de internationale scheepvaart van en naar Azië. In de wijk Fort vind je de belangrijkste banken, grote hotels, veel winkels en ook de bekende Galle Face Green Boulevard. Colombo is een smeltkroes van culturen, je vindt hier zelfs nog afstammelingen van de koloniale tijd, Engelsen, Portugezen en Nederlanders streken neer in Colombo en omgeving vanaf de 16e eeuw. Een belangrijk herkenningspunt van Colombo is het World Trade Center met zijn hoge torens. Daarnaast vind je ook nog veel gebouwen uit de koloniale tijd. Eén van de oudste moskeeën van Colombo is de Jami-Ul-Alfar moskee. Sri Lanka kent van oorsprong een grote populatie moslims. Sint Paul’s Church Milagiriya is de oudste christelijke kerk van Sri Lanka, oorspronkelijk gebouwd door de Portugezen en later in 1848 door de Engelsen herbouwd. De promenade Galle Face Green en de daaraan grenzende Galle Road moet je zeker gezien hebben als je houdt van winkelen, kraampjes en lokale handelaren. Vooral in de avonduren als de grootste hitte is verdreven uit de stad kun je hier je hart ophalen. Vanuit Colombo kun je per bus of trein doorreizen naar veel andere steden in Sri Lanka.

Negombo

Negombo is vaak het begin- of eindpunt van een rondreis door Sri Lanka, omdat deze plaats het dichtst bij de internationale luchthaven Bandaranaike Airport ligt. Negombo is populair bij toeristen en daarom is er de bekende Negombo Beach Road, een boulevard waar je zo ongeveer alle hotels van Negombo bij elkaar kunt vinden. Het strand van Negombo is niet voor iedereen aan te bevelen. De oceaan is hier vaak erg onstuimig met hoge golven als gevolg. Voor kinderen dus zeker niet geschikt. Veel toeristen kiezen er dan ook voor om niet op het strand te vertoeven maar bij het zwembad van hun hotel. Langs de boulevard vind je vele winkeltjes en verkopers en uiteraard de nodige eetgelegenheden. In deze streek wordt de allerbeste kaneel ter wereld verbouwd, wat Negombo belangrijk maakt voor de internationale handel van Sri Lanka. Negombo is in het verleden in Nederlandse handen geweest. Dit zie je nog terug bij het Fort van Negombo, hoewel hiervan niet veel meer over is dan ruïnes. Het bestond uit een poort en een gevangenis en een begraafplaats. Ook in de stad zijn nog wat huizen en andere gebouwen te vinden die qua stijl erg Nederlands aandoen. De Hollanders groeven in deze stad in Sri Lanka diverse kanalen voor het vervoeren van specerijen naar zee. Je kunt een rondvaart maken door deze kanalen als je Negombo bezoekt. Je kunt een excursie maken naar het Muthurajawela moeras. Doordat hier zoet en zout water met elkaar worden vermengd vind je hier een grote verscheidenheid aan planten en dieren, onder andere krokodillen en varanen. Je kunt een excursie per boot door het moeras maken. Doe dit bij voorkeur in de ochtend, omdat veel dieren zich overdag vanwege de warmte schuil houden.

Kandy

Kandy is de tweede stad van Sri Lanka met ruim 110.000 inwoners. In Kandy vind je invloeden van de landen die Sri Lanka hebben gekoloniseerd in het verleden, de Portugezen, de Nederlanders en de Engelsen. Kandy is de culturele hoofdstad van het gelijknamige district. Kandy ligt in een vallei rondom een door mensen aangelegd meer. Voor Singalese begrippen is het een grote stad, maar de sfeer is gemoedelijk en relaxt. Kandy wordt vaak gebruikt als tussenstop voor een reis naar de Culturele Driehoek of naar het bergdorp Ella. Met de trein vanuit Colombo arriveer je direct in het centrum van Kandy. Dit ligt aan de noordwestzijde van het kunstmatige meer. Je vindt hier gezellige cafés en grote en dus drukke winkelstraten. Je kunt overnachten in één van de koloniale hotels of in een knus guesthouse. Uit de koloniale tijd herinnert de Britse pub. Ook internationale ketens als KFC en McDonald’s hebben Kandy gevonden en hebben er dus een vestiging. In het noorden van Kandy vind je de Tempel van de Tand, dit is de voornaamste Boeddhistische tempel van Sri Lanka. Deze tempel kan ook door toeristen worden bezocht. Een andere beroemde tempel, even buiten Kandy, is de Embekke tempel. Deze tempel is bekend om zijn mooie houtsnijwerk en is mede daarom eveneens beroemd in Sri Lanka. Je kunt er prachtig uit hout uitgesneden dieren en bloemen bewonderen in de pilaren en de muren van de gebouwen bij de tempel. De Lankatilaka Tempel dateert uit 1344 en ligt op enkele kilometers buiten Kandy. Deze tempel heeft een prachtige architectuur en is gelegen op een rots. In het Knuckles Mountain Range National Park, op ongeveer 40 minuten rijden van Kandy, kun je een grote diversiteit aan flora en fauna vinden. In dit park leven ook wilde dieren zoals olifanten en luipaarden.

 

Inwoners

Sri Lanka heeft circa 22 miljoen inwoners. Hiervan is ongeveer 75% van Singalese afkomst. Ongeveer 18% van de bevolking van Sri Lanka wordt gevormd door de Tamils, waarvan de Tamil Tijgers jarenlang hebben gestreden voor onafhankelijkheid. Sinds zij werden verslagen is de rust weergekeerd en leven de verschillende volken vreedzaam met elkaar. De Singalese Moren maken ongeveer 7% van de totale bevolking uit. En dan zijn er nog de Burghers, inwoners die afstammen van de Europese kolonisten. De kleinste bevolkingsgroep wordt gevormd door de Veddah, zij stammen af van oorspronkelijke bewoners van het eiland Sri Lanka. Sinds de strijd van de Tamil Tijgers in 2002 werd beëindigd is ook het noorden en oosten weer toegankelijk voor toeristen. Tot die tijd was dit vaak onmogelijk van wege aanslagen en gevechten. In 2012 werd Sri Lanka samen met nog een aantal andere landen getroffen door een zeebeving gevolgd door een tsunami. Ruim 35.000 inwoners vonden de dood, vele tienduizenden raakten hun huis kwijt. Deze tragische gebeurtenis was een grote klap voor het toerisme, dat na beëindiging van de burgeroorlog juist in opkomst was. Sinds de tsunami werkt Sri Lanka hard aan de wederopbouw, onder andere met hulp van diverse hulporganisaties, ook uit Nederland. De toeristen hebben Sri Lanka gelukkig ook weer gevonden als vakantiebestemming. Veel inwoners van Sri Lanka leven in armoede, de kloof tussen de relatief kleine groep welgestelden die profiteren van de toenemende verbetering van de economie en dus grotere welvaart en de relatief grote groep armen wordt alleen maar groter.

 

Talen

Vanwege de eeuwenlange overheersing door de Engelsen is het Engels nog steeds een officiële taal in Sri Lanka. Tijdens de Engelse overheersing was dit uiteraard de enige officiële voertaal op het eiland. Veel inwoners leerden dan ook gedwongen Engels, naast hun moedertaal. Veel vooral jongere inwoners van Sri Lanka spreekt goed Engels omdat het op alle scholen wordt onderwezen. In de grote steden en toeristengebieden kun je je in het Engels dan ook prima redden. Daarnaast zijn het Singalees en het Tamil officiële talen. Het Singalees is een taal die verwant is aan het Sanskriet en wordt gezien als een Indo-Europese taal met Arabische invloeden. Het Singalees wordt geschreven met 55 tekens en kent, vanwege het koloniale verleden van Sri Lanka invloeden uit het Nederlands en het Portugees. De taal kent regionale verschillen. Het Tamil is van oorsprong een Indiase taal. De Tamil Language Act van 1958 dient ter bescherming en behoud van de taal. Daarnaast spreken veel mensen Engels, zelfs op het platteland. Opschriften bij toeristische attracties en op overheidsgebouwen zijn meestal in drie talen, het Engels, het Singalees en het Tamil. In het zuiden wordt door een kleine minderheid nog een Maleisisch dialect gesproken. Onder de moslim minderheid worden dialecten van het Pakistaans en het Afghaans gesproken. Ondanks deze verscheidenheid aan talen in Sri Lanka is hierover eigenlijk nooit strijd geweest. Alle talen worden geaccepteerd en gerespecteerd. Het Engels dient vaak als brug tussen de verschillende talen en het is uiteraard voor veel toeristen handig dat ze zich in het Engels verstaanbaar kunnen maken.

 

Vervoer

Voor vervoer naar Sri Lanka kun je gebruik maken van veel vliegmaatschappijen die vanuit Europa naar Sri Lanka vliegen. Vanuit Nederland is een rechtstreekse vlucht niet mogelijk. Je kunt naar de luchthaven Bandaranaike Airport vliegen vanaf onder andere Frankfurt in Duitsland en London Heathrow. Een vlucht naar Sri Lanka neemt in totaal, dus inclusief transfer, zo’n 15 uur in beslag. Eenmaal aangekomen op de luchthaven ben je zo’n 12 kilometer verwijderd van de stad Negombo en zo’n 40 kilometer van de grootste stad van Sri Lanka, Colombo. Je kunt je vanaf het vliegveld laten vervoeren door een taxi naar je hotel. In Sri Lanka kun je gebruik maken van taxi’s en tuktuks in de steden. Spreek met de chauffeur van een tuktuk wel vooraf een prijs af, omdat deze vaak geen meter gebruiken. Het is handig om de naam van je hotel of het adres op een briefje te schrijven zodat je dat aan de chauffeur kunt laten zien, dan weet hij beter waar je heen wilt, sommige namen zijn in het Singalees nauwelijks uit te spreken. Wil je in Sri Lanka reizen naar andere steden dan kun je gebruik maken van de bus of de trein. Vanuit Colombo kun je naar veel verschillende plaatsen in Sri Lanka reizen. Sinds het einde van de strijd van de Tamil Tijgers is ook het noorden en oosten van Sri Lanka weer bereikbaar. Houd er rekening mee dat reizen in Sri Lanka een kwestie van geduld hebben betekent. Je bent al snel een paar uur onderweg om enkele tientallen kilometers af te leggen.

 

Keuken

Het bekendste gerecht in Sri Lanka is “Rice and Curry”. Dit is een rijstgerecht met meerdere bijgerechten zoals linzen en papadam. Je kunt kiezen of je bij dit gerecht vis, vlees of kip wilt eten. Sri Lanka is een eiland, en dat betekent dat de visserij er hoogtij viert. Dagelijks varen de catamarans van de vissers uit om hun netten uit te gooien in de Indische Oceaan. Op de stranden van Negombo en Colombo wordt de vis aan land gebracht en daar direct aan inwoners en handelaren verkocht. In de steden kun je vervolgens de vis kopen in de kramen op de markt. Deze vis wordt vaak dezelfde dag al gegeten en geserveerd in restaurants. Verser dan dat kun je dus bijna niet hebben. In Sri Lanka vind je ook een grote verscheidenheid aan fruit. Vrijwel al het fruit dat in Azië groeit is in Sri Lanka verkrijgbaar, vooral op de lokale markten kun je fruit te kust en te keur kopen. Als één van de grootste thee producerende landen is deze drank in Sri Lanka uiteraard overal te krijgen. Zeg wel duidelijk dat je geen melk of suiker in je thee wilt want als je dat niet doet is de kans groot dat je een kop mierzoete thee krijgt voorgezet en als dat niet de bedoeling was is dat niet prettig. De koffie in Sri Lanka is vergeleken bij wat Nederlanders gewend zijn een slap aftreksel. Je kunt het dus beter bij thee houden. Natuurlijk kun je in de grote steden zoals Colombo ook terecht bij internationale restaurants en fastfood ketens. Maar als je het echte Sri Lanka wilt beleven dan geniet je natuurlijk ook van de plaatselijke culinaire specialiteiten.

 

Veiligheid

Voor geheel Sri Lanka geeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken “code geel” aan. Dat wil zeggen dat reizen geen bezwaar is, maar dat er wel veiligheidsrisico’s kunnen zijn. Ondanks dat in 2009 een einde kwam aan de burgeroorlog met de Tamil Tijgers vinden in het noorden en oosten van het land nog steeds verscherpte controles plaats door het leger en de politie. Zorg er dus altijd voor dat je je kunt legitimeren als je ergens wordt staande gehouden. Het is altijd verstandig om demonstraties, rellen en opstootjes te vermijden. Ga er niet tussen staan, maak geen foto’s of filmopnames. Merk je dat ergens onrust is, zorg dan dat je een straatje om loopt. De kans is anders aanwezig dat je onbedoeld wordt opgepakt en dan kan het heel wat moeite kosten om weer op vrije voeten te komen. Volg instructies van de politie ook altijd stipt en direct op, ga niet in discussie. Trincomalee in het noorden van Sri Lanka kan nog onveilig zijn. Hier kunnen nog landmijnen liggen uit de burgeroorlog. Reis je naar dit deel van het land verlaat de weg dan niet om te voorkomen dat je op een niet ontplofte mijn rijdt of stapt. Ook delen van het Batticaloa-district en het Ampara-district kunnen onveilig zijn. Laat je niet fotograferen terwijl je met je rug naar een Boeddhabeeld staat, dit wordt als heiligschennis gezien. Draag gepaste kleding als je een heilige plaats bezoekt, bedek je schouders en benen. Een boeddha tatoeage tonen is in Sri Lanka niet geaccepteerd. Homoseksualiteit is in Sri Lanka strafbaar, dit geldt ook voor buitenlanders.

 

Medische informatie

Zorg dat je goed verzekerd bent als je naar Sri Lanka op vakantie gaat. Als je ziek wordt of gewond raakt en je moet naar Nederland worden getransporteerd dan leidt dit tot hoge kosten. Controleer dus voor vertrek of deze kosten gedekt zijn door je zorgverzekering of reisverzekering. Voor een reis naar Sri Lanka wordt aangeraden om je te laten inenten voor Hepatitis A en buiktyfus. Ook een actuele vaccinatie tegen DTP is aan te bevelen. Tuberculose komt in Sri Lanka voor, het is persoonlijk of je je hiertegen extra moet beschermen. Wees alert op muggen die ziekten als Zika en Dengue kunnen overdragen. Draag bedekkende kleding, zeker als je in natuurgebieden verblijft. Wees alert op rabiës (hondsdolheid). Deze ziekte kan bij alle zoogdieren voorkomen. Raak dus bij voorkeur geen straathonden of straatkatten aan, ook al lijken ze niet mensenschuw. Word je gebeten, raadpleeg dan bij voorkeur zo snel mogelijk een arts. Ziektekosten die je maakt in Sri Lanka worden op grond van de basis zorgverzekering gedekt tot maximaal het bedrag dat behandeling in Nederland zou kosten. Heb je medische zorg nodig neem dan contact op met je zorgverzekeraar om indien mogelijk rechtstreekse betaling te regelen zodat je zelf de kosten niet hoeft voor te schieten. Gebruik je medicijnen neem dan voldoende mee voor je verblijf en neem voor de zekerheid een recept in het Engels mee voor de medicatie die je nodig hebt. Gebruik je medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zorg dan voor een medische verklaring voor het in bezit hebben van deze medicatie.

 

Visum

Vanzelfsprekend moet je een geldig paspoort hebben voor een reis naar Sri Lanka. Zorg dat je paspoort nog enkele maanden geldig is na terugkomst in Nederland. Voor een reis naar Sri Lanka is een visum noodzakelijk. Reis je als toerist naar Sri Lanka dan is een toeristenvisum nodig. Deze kun je aanvragen via het Electronic Travel Authorization System van Sri Lanka. Hier kun je in verschillende talen de elektronische toegang voor Sri Lanka online aanvragen. Dit versnelt uiteraard de procedure aanzienlijk. Dit visum is alleen geldig als je als toerist je vakantie in Sri Lanka gaat doorbrengen. Ga je er werken, ook als er sprake is van vrijwilligerswerk, of wil je langer dan 30 dagen blijven, dan is dit visum niet voldoende. Voor het aanvragen van een visum zijn kosten verschuldigd. Als je de procedure online te ingewikkeld vindt of je wilt langer blijven of vrijwilligerswerk gaan doen in Sri Lanka, dan kun je ook gebruik maken van de diensten van een visumbureau. Zij regelen dan je visumaanvraag. De kosten hiervoor zijn uiteraard wel hoger dan wanneer je het zelf regelt, maar in sommige omstandigheden kan het handig zijn. Zorg dat je altijd een kopie van je paspoort en het visum hebt voor het geval je je paspoort verliest of als het wordt gestolen. Als je in de problemen komt kun je voor hulp terecht bij de Nederlandse ambassade, gevestigd in Colombo. Ook een organisatie als de ANWB kan je adviseren wanneer u op reis in Sri Lanka in de problemen bent gekomen. Zet belangrijke telefoonnummers voor noodsituaties in je mobiele telefoon zodat je indien nodig direct contact op kunt nemen.