St. Petersburg
     

St. Petersburg

St. Petersburg ligt aan de monding van de rivier de Neva, waar deze in de Baai van Finland uitmond. In 1703 werd het land door Tsaar Peter de Grote van Rusland veroverd op de Zweden, die op dat moment het gebied in handen hadden. De tsaar wilde het gebied hebben om een noordelijke zeehaven te hebben. Tsaar Peter heeft de stad naar zijn beschermheilige en naamgenoot, genoemd. Omdat de tsaar tijd in Nederland had doorgebracht en daar veel over de zeemanskunst had geleerd, liet hij de naam van de stad op ‘burg’ eindigen. Sint Petersburg ligt op honderden eilandjes en werd door Italiaanse architecten ontworpen en kreeg daarom al snel de bijnaam van het ‘Venetië in het Noorden’. Pas in 1850 werd de eerste brug geopend, men wilde de rivier en kanalen open houden voor scheepvaart. Nog steeds gaan op vaste tijden de bruggen midden in de nacht open en is het dan onmogelijk om naar de overkant te komen. Zowel Peter de Grote, tsaar van 1682 tot 1725 en Catharina de Grote, tsarina van 1762 to 1796 waren voorstanders van de Verlichting, die populair was in Europa. Ze wilden Rusland groot maken en onderdeel van het moderne Europa. Dit kregen ze grotendeels voor elkaar door veel scholen te bouwen, de eerste Universiteit in Rusland te openen en wetenschappers uit Europa naar Sint Petersburg te laten komen. Tot er in 1917 een einde kwam aan de regering van de tsaren, is St. Petersburg de hoofdstad van Rusland geweest. Met de komst van de Sovjetunie, is de stad omgedoopt tot Leningrad en in 1991 kreeg de stad zijn oorspronkelijke naam weer terug. De nachten worden van midden mei tot midden juli nooit echt donker, de beroemde ‘witte nachten’. In de winter vriezen de rivieren en meren dicht en valt er sneeuw.

Meer info    
     

Bezienswaardigheden

Sint Petersburg staat op de UNESCO werelderfgoedlijst met 36 historisch gebouwen en 4000 monumenten. Er mag in de stad niet hoger worden gebouwd dan het Winterpaleis en dat geeft de stad een heel mooie uitstraling. Sint Petersburg heeft 221 musea en honderden theaters en kunstinstellingen. Met zijn schitterende barokke gebouwen, wijdse pleinen, brede avenue’s en stromende rivieren, is de stad een fijne plek om te bezoeken. De stad is met reden duidelijk trots op zichzelf en doet er alles aan om de monumenten van zijn geschiedenis te behouden en zijn cultuur te blijven te ontwikkelen.

De Hermitage

De Hermitage is naast het Louvre en het British museum, het beroemdste museum ter wereld. Net als in de eerder genoemde musea, heeft het Hermitage een enorme collectie Europese kunst. Catharina de Grote, tsarina van 1762 to 1796, heeft het grootste deel van de collectie van het hermitage verzameld. Tsarina Catharina kocht vele kunstcollecties op, schilderijen van Rubens, Jan Steen, Frans Hals en Rembrandt waren daar deel van. Op de collectie van de tsarina is voortgebouwd en nu omvat de collectie zo’n 3 miljoen objecten van de Oudheid tot de Russische 19e eeuwse cultuur. De schilderijencollectie omvat vele beroemde schilders van Michelangelo tot Picasso. Speciaal zijn de archeologische en kunstcollecties van het Baltische gebied en Centraal Azië. Het museum is gevestigd in aan aantal aangrenzende paleizen aan de oever van de Neva, het Hermitage theater, het Oude Hermitage, het Kleine Hermitage en het Winterpaleis. Aan de overkant van de rivier, is in het Menshikov Paleis, ook een deel van de collectie gehuisvest. Behalve de vele kunstwerken, zijn de gebouwen zelf het bezoek al waard. De pracht van deze spectaculaire paleizen is fascinerend om te zien. De marmeren trappen, de met goud beslagen deuren, de met sierwerk bepleisterde plafonds en de ingelegde vloeren. Alles is even mooi en overweldigend.

De nalatenschappen van Peter de Grote

De huizen en paleizen waar tsaar Peter de Grote heeft gewoond, zijn nu nog te bewonderen. Het eerste bouwwerk in St. Petersburg was een houten hut die Peter en zijn volgelingen in 1703 bouwden, om in te wonen. Het houten huisje is een mengeling van Russische bouwkunst en Nederlandse invloed, het is bewaard gebleven en als museum te bezichtigen. Het Peter en Paul fort werd gesticht om de stad te beschermen tegen de Zweden, die werden verslagen voordat het fort af was. In het fort staat de kerk waar de tsaar Peter begraven ligt samen met alle tsaren di na hem kwamen. In de stad aan de rivier de Neva, bouwde tsaar Peter zijn zomer en winter paleis. Het winterpaleis is deel van de Hermitage, het zomerpaleis was onverwarmd en was alleen bedoeld om ’s zomers te vertoeven. Vooral de tuinen met zijn vijvers, fonteinen en beelden zijn een fijne plek om te vertoeven. Het zomerpaleis is vrij eenvoudig gebouwd, tsaar Peter liet echter in 1710, buiten de stad aan de oever van de Golf van Finland zijn ‘Russisch Versailles” het Peterhof bouwen. Hier vindt je een enorme luxe en luister, met enorme paleizen, verschillende tuinen en parken, de meest magnifieke fonteinen en schitterende kunstwerken en beelden.

De kathedralen van St. Petersburg

Een bezoek aan de Russisch Orthodoxe kerken en kathedralen in Sint Petersburg, is een fantastische manier om kennis te maken met de weelde van de Russische cultuur. De diverse tsaren hebben geld nog moeite gespaard om deze prestigeprojecten te laten bouwen. Buitenlandse architecten werden ingehuurd en vaklieden kwamen uit heel Europa om deze magnifieke bouwwerken te construeren. De meest populaire kerk in Sint Petersburg is de Kerk van de Verlosser op het Bloed. Deze kerk is ontworpen door een Russische architect en dat is te zien aan de ui-vormige koepels op de torens. Het interieur bestaat uit 7500 m2 aan kleurrijke mozaïeken, die werkelijk schitterend zijn. Deze kerk staat op de plaats waar tsaar Alexander II werdt vermoord in 1881. Het Izaäk kathedraal is de 4e kerk met deze naam op deze plek. De oorspronkelijke kerk was van hout gemaakt in opdracht van Peter de Grote in 1707. De huidige kathedraal is het grootste van Rusland en werdt tussen 1818 en 1858 gebouwd door een Franse architect. De gouden koepel van het Izaäks kathedraal is vanuit de hele stad te zien. Het Smolny Kathedraal is de elegantste kerk van de stad, de kerk vormt het middelpunt van een klooster en is van buiten in blauw en wit geschilderd.

Vasilievsky Ostrov

Vasilievsky Ostrov is het grootste eiland van de vele eilanden waarop Sint Petersburg is gebouwd. Peter de Grote had al vanaf het begin, het plan om van het eiland het centrum van zijn hoofdstad te maken. Daarom heeft hij een aantal grote bouwprojecten gestart om zijn plan werkelijkheid te laten worden. Het eiland ligt echter direct aan de Golf van Finland en de Oostzee en er waren geen bruggen over het water, waardoor het moeilijk was om de bouwprojecten af te maken. De bruggen mochten niet van Peter de Grote, hij wilde dat iedere inwoner leerde zeilen. Pas onder leiding van Katharina de Grote, kende het eiland de bloei waarvan Peter al de visie had. Overblijfselen van de begin tijd van het eiland zijn het Oude Beursgebouw en het Paleis van Menshikov, het eerste stenen gebouw van het eiland. Menshikov was een vriend en hulp van Peter de Grote en werd door hem tot generaal Veldmaarschalk benoemd. In het Paleis was het hof van Peter de Grote gevestigd omdat hij nog geen eigen Paleis had. Tegenwoordig is het Paleis onderdeel van de Hermitage. Verder vindt je op Vasilievsky Ostrov, de gebouwen van de Universiteit van Sint Petersburg, de Passagiers terminal van de veerboten en het LenExpo exhibitie centrum.

Ballet in het Mariinsky

Russisch ballet is wereldberoemd. Grootheden als Rudolf Nureyev en Mikhail Baryshnikiov zijn in Sint Petersburg opgeleid en aan hun carrière begonnen. Om zelf een ballet voorstelling in de stad, mee te maken is een prachtige ervaring. Het Mariinsky opera en ballet theater is van wereldklasse. In het voormalige Sovjet tijdperk was het beroemd als het Kirov opera en ballet theater. In 1992 kreeg na de val van de Sovietunie, het gebouw zijn oorspronkelijke naam weer terug. Het theater met zijn schitterende zaal heeft een lange historie, het huidige gebouw is in 1860 gebouwd door en is in 1944 gerestaureerd. De artistieke leiding ligt bij Valeri Gergiev, die ook chef-dirigent was voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Aan het Mariinsky theater is een groot operakoor van 100 zagers en zangeressen verbonden, het heeft een heel eigen symfonieorkest en een balletgezelschap van 70 danseres en danseressen. Vaak gaat het gezelschap van Mariinsky op tournee door de hele wereld, het is echter de mooiste ervaring om het gezelschap in hun thuis theater te zien optreden. Kaarten voor de voorstellingen kan je het beste kopen aan de zaal of bij de speciale de theaterverkooppunten in de stad, online zijn de kaarten veel duurder.

Nevsky Prospekt

Nevsky Prospekt is de drukke winkelstraat die het hart van de stad vormt. De straat loopt door het historische centrum van Sint Petersburg. De straat begint bij de Admiraliteit, een imposant gebouw met een gouden spits op de toren. De Admiraliteit is tot 1917 het hoofdkwartier van de Russische Marine vloot geweest en nu is het een marine school. Halverwege Nevsky Prospekt is het Moscow treinstation, het hoofdstation van de stad. Na een lichte bocht loopt de straat naar het Alexander Nevsky klooster dat gelegen is aan de oever van de rivier de Neva. Dit klooster is gesticht door Peter de Grote om Alexander Nevsky, een prins die de Zweden versloeg, te begraven. Nevsky Prospekt is begonnen als de weg van de net gestichte stad Sint Petersburg, naar de oude stad van Novgorod. In de loop van de tijd zijn juist hier de grote herenhuizen en paleizen langs de weg gebouwd. Er zijn mooie pleinen en kerken, zoals het imposante Kazan Kathedraal. Tegenwoordig is het vooral fijn winkelen langs de Nevsky Prospekt. Je vindt hier vele winkels en warenhuizen, de beroemdste hiervan is Gostiny Dvor. Een van de eerste warenhuizen te wereld, in 1785 vondt je in het warenhuis al 178 verschillende winkeltjes.

Eten en drinken in St. Petersburg

Russisch eten is lijkt onbekend voor ons in het westen. Toch zijn er een aantal wereldberoemde gerechten uit de Russische keuken gekomen. De bekendste is Boeuf Stroganoff, een gerecht dat naar de rijke familie Stroganoff is genoemd, maar dat al veel ouder is. Boeuf Stroganoff is een stoofpot van malse rundvlees stukjes in een dikke saus met paddestoelen, ui en zure room. Traditioneel wordt dit geserveerd met aardappelpuree, door de Russische migranten in Azië wordt de Boeuf Stroganoff geserveerd met rijst, in de VS wordt het meestal met tagliatelle geserveerd. Een ander hoofdgerecht is Kip Kiev, gevulde kipfilet met een korst van broodkruim. Dit gerecht is ontstaan onder de invloed van de Franse koks die in de 18e eeuw, door het hof waren uitgenodigd. De beroemdste Russische soep is Borscht, een soep gemaakt van uien, kool en bietjes. Andere traditionele soepen zijn Shchi, een koolsoep die met zure room en roggebrood wordt geserveerd en Solyanka een soep gemaakt van verschillende stukken vlees en ingemaakte groenten, wat de soep een zoute smaak geeft. De favoriete snacks zijn Blini lekkere gevulde pannenkoeken, Pirozhki met hartig of zoet gevuld deeg dat in de oven wordt gebakken of wordt gefrituurd en Pelmeni goed gevulde lapjes deeg die worden gekookt en geserveerd met gesmolten boter of gebakken uitjes. Al dit lekkere eten kan je in de vele restaurants krijgen, die je in Sint Petersburg vindt. Zorg ervoor dat je goed bent geïnformeerd welke de beste restaurants zijn. Er zijn veel stoffige restaurants waar ze flauw eten serveren. Gelukkig zijn er ook veel fijne restaurants die gezellig zijn en waar ze heerlijk eten serveren. In Sint Petersburg is het eten uit Oezbekistan heel populair. Dit eten lijkt veel op Turks eten, is gebaseerd op pasta en lamsvlees en gebruikt gedroogd fruit en lekkere specerijen. Wil je zelf koken, dan kan je op de Nevsky Prospekt, de Eliseevskiy winkel vinden. Een groot warenhuis dat alleen maar voedsel verkoopt en waar ook twee restaurants zijn gevestigd. Een goede Russische wodka is van goede kwaliteit, zacht en soepel. Het is aan te raden om een tour te doen naar bijvoorbeeld de Vodka Room om de echt goede wodka’s te kunnen proeven, je vindt hier ook een museum en het heeft een goed traditioneel restaurant. De Russische bieren zijn lekker en bevatten minder hop, als wij gewend zijn.

Verkeer en vervoer

Het is makkelijk om naar Sint Petersburg te reizen. Snelwegen lopen van Scandinavië, Oost-Europa en het binnenland van Rusland naar de voormalige hoofdstad. De treinen komen vanuit Helsinki, Berlijn en Moskou de stad in op vijf kopstations. In Sint Petersburg loopt al vanaf 1955 en goede ondergrondse. Deze metro heeft tegenwoordig 5 lijnen, met een 6e onder constructie en 67 stations die zeer de moeite waard zijn om te bezichtigen. De stations liggen diep onder de grond, zodat ze ook dienst konden doen als atoomschuilkelders. Ze hebben een ruime entree en vooral de oudste metrostation hebben een mooie architectuur met een overdadig gebruik van brons en marmer. Je betaald voor een rit met de metro met tokens, die je op de stations kan kopen. Lange tijd had Sint Petersburg het meest uitgebreide tramnetwerk van de wereld, helaas worden tegenwoordig steeds meer lijnen gesloten. Men wil liever dat mensen via de metro reizen. Door de hele stad rijden er gewone bussen en minibussen die als deeltaxi rijden en die marshrutkas worden genoemd. In de zomer varen er watertaxi’s over de rivier en de kanalen, een fijne manier om je te verplaatsen en van Sint Petersburg te kunnen genieten.

Veiligheid in het verkeer

Het verkeer in Sint Petersburg is zeer onveilig. Men rijdt er agressief en men kan niet rijden. Men rijdt te snel, houdt zich niet aan de regels en de politie is zelfs voor Russische maatstaven corrupt. Het is hierdoor af te raden om met je eigen vervoer door de stad te rijden. Het verkeer is er de hele dag druk en in de spits volkomen chaos. Kijk bij het oversteken heel goed uit. Men zal meestal niet voor je stoppen, als je bij een zebrapad wil oversteken. Bij een voetgangersstoplicht zal dat wel gebeuren, ook al is er een kans dat de stilstaande auto’s van achteren worden aangereden. Wees dus alert als je oversteekt. In de metro zijn er overal zakkenrollers actief. Let goed op, zeker in de drukte van het in- en uitstappen. Van een heel ander kaliber is het bruggen sluitingsschema. Om de beroepsscheepvaart toegang tot het binnenland te geven, openen in het midden van de nacht de bruggen over de rivier de Neva. Het kan daardoor voorkomen dat je vast komt te zitten aan een kant van het water en een paar uur moet wachten om naar de overkant te kunnen. Hou hiermee rekening als je uitgaat op een ander eiland als waar jouw hotel op ligt.

Veiligheid in het algemeen

Sint Petersburg is een grote stad en zoals in alle grote steden heb je geweld en criminaliteit. Als je je verstand gebruikt, zal je een fijne vakantie beleven in deze stad. Op drukke toeristische plekken en in de metro heb je grote kans op zakkenrollers en camera dieven. Het is vooral aan te raden om geen overdadige en dure sieraden te dragen en er niet rijk uit te zien. Heb nooit veel contant geld bij je en draag je camera  dicht op je lichaam. Hierdoor zal je minder snel worden gerold. In de buitenwijken en op de stillere plekken in de stad, is het mogelijk om overvallen te worden. Het centrum en het westen van de stad zijn overdag veilig, ’s avonds is het van belang om op de drukke wegen te blijven. Kijk ’s avonds ook uit voor dronken mensen, het kan voorkomen dat deze in gevecht raken en daar wil je niet tussen belanden. In de winter moet je rekening houden met gladheid. De sneeuw wordt niet opgeruimd en dat kan gevaarlijk gladde plekken opleveren. Kijk dan ook naar boven, sneeuw en ijspegels kunnen zo van een dak af vallen en daar wil je niet onder staan.

Visum en reisinformatie

Je hebt voor een reis naar Rusland en St. Petersburg een geldig visum nodig. Je kunt dit visum elektronisch aanvragen, op de website van het consulaat van de Russisch Federatie in Den Haag. Het aanvraag proces duurt 10 werkdagen, je krijgt dan een toeristenvisum voor 30 dagen en er zijn kosten aan verbonden. Je paspoort dient 6 maanden na het verloop van je visum, nog geldig te zijn. De Russische munt is de roebel, een roebel is 100 kopeks. De roebel is het enige wettelijke betaalmiddel, je hoeft dus niet meer met dollars aan te komen. In Sint Petersburg vindt je veel geldapparaten om contant geld te pinnen, deze vindt je in de lobby’s van de grote hotels, bij metrostations en naast banken. Je kan goed met je pinpas betalen bij de meeste restaurants en grote winkels. Anders dan dat je zou denken, moet je wel je pas op ‘Wereld’ zetten, omdat voor de banken Rusland niet als Europa wordt gezien. Sint Petersburg heeft een modern 4G netwerk en om je mobieltje makkelijk te kunnen gebruiken, kan je het beste een lokale SIMkaart kopen, die dan ook alleen in deze stad zal werken. De meest SIMkaarten zijn prepaid en kunnen bij supermarkten en stations worden opgeladen.

Vaccinaties en gezondheid

Voor een reis naar Sint Petersburg zijn er geen verplichtte vaccinaties nodig. Wil je verder door Rusland reizen en ga je de natuur in, dan worden er wel een aantal vaccinaties geadviseerd. Dit zijn de DTP vaccinatie, de vaccinatie tegen Hepatitis A en de teken encefalitis vaccinatie. Raadpleeg je huisarts voor je vertrek om zekerheid te krijgen over wat er mogelijk nodig is. Het drinkwater in St. Petersburg is op zich veilig om te drinken. Door de stad liggen echter nog vaak oude leidingen en die kunnen de drinkwater kwaliteit negatief beïnvloeden. Koffie en thee kan je prima drinken en het is geen enkel probleem om met kraanwater je mond spoelen. Wil je echter koel water drinken, dan kan je beter drinkwater in een fles kopen. In de zomer kunnen muggen die uit de moerassen rond de stad komen voor problemen zorgen. Gelukkig dragen de muggen geen besmettelijke ziektes bij zich en zijn ze alleen maar lastig. Zorg ervoor dat je een goede reisverzekering hebt en dat deze je een goede dekking geeft voor jouw reis naar Sint Petersburg, dan kan je volledig van je reis naar deze prachtige stad genieten.