Suriname
     
 

Suriname

Het land Suriname ligt aan de noordoostkust van Zuid-Amerika. De hoofdstad is Paramaribo. Tegenwoordig is Suriname een republiek, maar dit is niet altijd zo geweest. Tot 1975 was Suriname een kolonie van Nederland. Op 25 november van dat jaar werd het onafhankelijkheidsverdrag getekend door de toenmalige koningin Juliana. Vanaf dat moment heet Suriname officieel de ‘Republiek Suriname’. Suriname grenst aan Frans-Guyana en Guyana. Aan de noordkant ligt de Atlantische Oceaan. Het grondgebied van Suriname beslaat ongeveer 163.820 km². In Suriname vind je een groot aantal verschillende landschappen. Het meest noordelijk gelegen gebied bestaat voornamelijk uit moerassen. Dit moerasgebied is tussen de 30 en 100 kilometer breed en loopt vanaf de Orinoco delta tot en met de Amazone. De middelste strook van Suriname bestaat uit een licht, glooiend landschap, bedekt met bossen. Hier vindt echter grootschalige houtkap plaats, waardoor de hoeveelheid bos sterk afneemt. In het zuiden van Suriname vind je een aantal bergketens waaronder het Wilhelminagebergte, het Wijckgebergte, het Eilerts de Haangebergte, het Toemoek-Hoemakgebergte en het Grensgebergte. De bergen van Suriname zijn niet bijzonder hoog. De hoogste berg, de Julianatop, is 1280 meter hoog. Suriname is voor een groot deel met oerwoud bedekt. Dit oerwoud maakt deel uit van het Amazoneregenwoud, het grootste tropisch regenwoud ter wereld. Dankzij de aanwezigheid van het oerwoud kent Suriname een bijzondere en zeer rijke flora en fauna. Ook het klimaat draagt hier aan bij. In Suriname heerst namelijk een tropisch regenwoudklimaat. Dat wil zeggen dat er een groot aantal zonuren is en de temperatuur hier nooit onder de 18 graden Celsius komt. Ook kent dit klimaat geen seizoenen die elkaar afwisselen. In plaats daarvan zijn er twee droge en twee natte periodes. Tijdens de droge tijden valt er overigens wel neerslag, maar veel minder dan in de natte periodes. In een droge tijd valt er tussen de 100 en 150 ml per maand terwijl er in de natte seizoenen met gemak het dubbele valt. De temperatuur ligt over het algemeen tussen de 24 en 36 graden Celsius.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Suriname is een prachtig land om eens te bezoeken. Zeker wanneer je van natuur houdt. Het tropische klimaat en het regenwoud bieden immers de ideale leefomgeving voor een enorme diversiteit aan bomen en planten. In het regenwoud vind je bovendien vele dieren die je nergens anders vindt. Als je naar Suriname gaat, is dit dan ook een uitgelezen kans om enkele natuurreservaten -of parken te bezoeken. Reis bijvoorbeeld naar het Centraal Suriname Reservaat of het beroemde Brownsberg Natuurpark. Omdat Suriname een veelbewogen koloniale geschiedenis heeft valt er ook genoeg cultuur te snuiven. Een belangrijke bezienswaardigheid is Fort Zeelandia in Paramaribo.

 

Centraal Suriname Reservaat

Als je naar Suriname gaat, mag je het Centraal Suriname Reservaat beslist niet overslaan. Dit reservaat omvat 1,6 miljoen hectare regenwoud en beslaat 10% van het totaaloppervlak in het Suriname. Dit park is dan ook met afstand het grootste natuurreservaat van Suriname. In het Centraal Suriname Reservaat vind je een aantal bijzondere bergen. Om te beginnen de Julianatop, de hoogste berg van het land. Daarnaast is er de Tafelberg van ruim 1026 meter hoog en het Duivelsei. Het ‘Duivelsei’ is een rotsblok wat lijkt te balanceren op de top van een berg. Daarnaast vind je in dit reservaat meerder granietbergen zodat de Van Stockumberg en de Voltzberg. In de bossen van het reservaat vind je meer dan 5000 verschillende plantensoorten. En dit zijn alleen nog maar de ontdekte soorten. Ook zijn er zeker 138 verschillende soorten bomen. Veel daarvan zijn 40 tot 50 meter hoog. De bodem van het woud is geheel bedekt met struiken, mossen en varens. Naast bomen en planten leven hier ook vele dieren die alleen in dit reservaat voorkomen. Enkele voorbeelden hiervan zijn tapirs, het reuzengordeldier en acht verschillende primaten. In dit reservaat leven ook uitzonderlijk veel vogels. Je vindt hier maar liefst 400 verschillende exemplaren die nergens anders ter wereld voorkomen. Ga je op vakantie naar Suriname en wil je het Centraal Suriname Reservaat bezoeken? Houd er dan rekening mee dat de wegen in de regentijd vrijwel onbegaanbaar zijn. Het heeft daarom de voorkeur om het reservaat tijdens de droge periodes te bezoeken. Zorg er ook voor dat je goed beschermd bent. In het reservaat zijn veel muggen, zandvlooien en andere insecten die steken. Draag daarom kleding die je benen en armen bedekt. Zo ben je ook beschermd tegen de kracht van de zon die in dit deel van de wereld bijna loodrecht boven je staat. Ten slotte zul je in het regenwoud regelmatig door de nattigheid lopen. Zorg ervoor dat je je voeten steeds goed droogt, anders is de kans groot dat je binnen de kortste keren blaren hebt.

 

Brownsberg Natuurpark

Ook het Brownsberg Natuurpark is zeer de moeite waard. Het park is 12.000 hectaren groot en is vernoemd naar het centrale middelpunt: de Brownsberg. Deze naam verwijst naar John Brown, een negentiende eeuwse goudzoeker die als één van de eersten in dit gebied aan de slag ging. Voor veel mensen is een bezoek aan de top van de Brownsberg een waar hoogtepunt. Vanaf de Brownberg heb je namelijk een fantastisch uitzicht over het park en het Brokopondo Stuwmeer. Dit enorme Stuwmeer werd in 1964 gecreëerd ten behoeve van de elektriciteitswinning. De bomen in dit gebied zijn echter nooit gekapt. Het resultaat hiervan is een enorm wateroppervlak waar de boomtoppen bovenuit steken. Net als het Centraal Suriname Reservaat maakt ook dit park deel uit van het Amazoneregenwoud. In het Brownsberg Natuurpark vind je vele bijzondere bomen en watervallen. Ook vind je hier opvallend veel medicinale planten. Deze omgeving vormt een waar paradijs voor dieren zoals herten, papegaaien, brulapen en bosvarkens. Als je naar Suriname gaat wil je natuurlijk iets van het regenwoud zien. Heb je weinig tijd? Dan is het Brownsberg Natuurpark je beste optie. Dit park ligt namelijk op een afstand van 112 kilometer van de hoofdstad Paramaribo en is goed bereikbaar via de openbare weg. Veel toeristen kiezen ervoor om een zelf een auto te huren en naar Brownsberg te rijden. Ben je dit ook van plan? Zorg dan wel dat je een krachtige auto heb in de vorm van bijvoorbeeld een Jeep. Als het net geregend heeft, kunnen de wegen namelijk behoorlijk drassig zijn. Durf je dit niet aan? Dan kun je bij één van de vele reisbureaus in Paramaribo een tocht boeken. Deze tochten worden in vele soorten en maten aangeboden. Dit geldt overigens ook voor de prijzen. Ga daarom niet meteen met de eerste de beste in zee en kijk eerst rond waar je het voordeligste uit bent.

 

Fort Zeelandia

Midden in het oude centrum van Paramaribo vind je het Fort Zeelandia. Dit fort staat, net als de rest van de oude binnenstad, genoteerd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In 1614 stichten de Nederlanders op de plek van het huidige fort een eerste handelspost. Deze handelspost werd in 1651 overgenomen door de Engelsen die er een fort van maakten. De Zeeuwse kolonisten verjoegen de Engelsen in 1667 en doopten de vesting ‘Fort Zeelandia’. In 1784 werd het fort aangepast met typische Nederlandse kenmerken zoals rode dakpannen, groen luiken en lantaarns. In de periode die volgde fungeerde Fort Zeelandia als een soort kazerne waar plantagehouders hun ongehoorzame slaven konden straffen. Later werd Fort Zeelandia een gevangenis en vandaag de dag huist er een museum binnen de vestingmuren. Fort Zeelandia is mede dankzij haar koloniale geschiedenis van grote waarde voor een beter begrip van het land. Ook laat het heel duidelijk zien welke rol de kolonisten, zij het niet altijd even fraai, hebben gespeeld. Vanaf de binnenplaats kun je via een stenen trap één van de uitkijkpunten bereiken. Vanaf deze uitkijkpunten heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Het museum binnen de muren van Fort Zeelandia is overigens ook de moeite waard om eens te bezoeken. Hier vind je een grote collectie kunst waarin de culturele diversiteit van het land centraal staat. In het museum kun je tevens een grote hoeveelheid archeologische vondsten en koloniaal meubilair zien. Ook de vele foto’s in dit museum zijn van grote historische waarde. Het museum huist verder een oude schoenmakerij, een gevangeniscel en een apotheek. Ten slotte zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen te zien. De onderwerpen van deze tentoonstellingen lopen nogal uiteen. Van beeldende kunst tot en met foto’s van bepaalde etnische groeperingen binnen de landsgrenzen van Suriname. Als je naar Paramaribo gaat is dit museum eigenlijk een must.

 

Raleighvallen

De Raleighvallen bestaan uit een groot aantal dicht bij elkaar gelegen stroomversnellingen: de moedervallen, de anjoemaravallen en een aantal kleinere watervalletjes. Je vindt de Raleighvallen in Sipaliwini, ten noorden van de boven-Coppenamerivier. Sipaliwini is met ruim 130.500 km2 en 28.500 inwoners het grootste district van Suriname. De Raleigvallen staan sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vermeld. Het gebied waar binnen de watervallen liggen is ongeveer 78.000 hectaren groot en bijzonder rijk aan vogels. Op dit moment zijn er zo’n 350 verschillende soorten waargenomen. Er leven echter nog veel meer vogels waarvan sommigen nog geheel onontdekt zijn. Het is daarom geen verrassing dat vogelspotters van over de hele wereld naar dit gebied afreizen om naar vogels te kijken. Maar ook als je niet van vogels houdt zijn de Raleighvallen de moeite waard. Je vindt er namelijk ook een groot aantal ander diersoorten waaronder de tapir, de jaguar, de luiaard en nog veel meer. Typisch exotische dieren zoals apen en kaaimannen komen hier ook veel voor. Bij de Raleighvallen vind je boomsoorten zoals de kankantri en de ingipipa. Deze boomsoorten zijn typerend voor hoogbos. Onder hoogbos verstaan we zeer hoge bomen waarvan sommigen tot een hoogte van wel 50 meter reiken. Als je de Raleighvallen wilt bezoeken kun je dit het beste in de maanden februari tot en met april of augustus tot en met november doen. In deze wat drogere periodes zijn de Raleighvallen beter bereikbaar én begaanbaar. Als je naar de Raleighvallen wilt kun je dit beter niet op eigen houtje doen. Boek in plaats daarvan een speciale tour waarbij je onder leiding van een gids de Raleighvallen gaat verkennen. De meeste reisorganisaties in Paramaribo bieden één of meer van dergelijke tours aan. Je moet meestal wel eerst zelfstandig naar een dorp in de buurt van de Raleighvallen reizen. Van daaruit word je opgepikt en reis je verder naar het natuurgebied.

     

Plaatsen

Als je naar Suriname gaat wil je natuurlijk ook wat van de cultuur ervaren, de lokale bewoners ontmoeten en kennismaken met de gewoonten en gebruiken van het land. Je kunt hiervoor het beste naar Paramaribo gaan. Paramaribo is namelijk de grootste en tevens enige echte stad in dit land. Dit betekent overigens niet dat er geen andere interessante plaatsen zijn waar je een kijkje kunt nemen. Houd er wel rekening mee dat dit veelal kleine plaatsen zijn waar je vermoedelijk niet heel veel tijd door zal brengen. Het is daarom aan te raden om meerdere plaatsjes op één dag te bezoeken. Neem bijvoorbeeld de dorpjes Nieuw-Nickerie en Groningen. Deze plaatsjes zijn niet groot maar toch interessant om eens door heen te lopen.

Paramaribo

De stad Paramaribo werd in 1613 gesticht door de Nederlanders. Deze stad werd ook meteen de hoofdstad van het land. Niet lang daarna kwam de stad in handen van de Engelsen. Zij stichtten weer een andere hoofdstad: Thorarica. In 1667 werd Suriname door de Nederlanders heroverd. Vanaf dat moment was Paramaribo weer de hoofdstad en dat is in de loop der eeuwen ook zo gebleven. Als je op zoek bent naar culturele bezienswaardigheden kun je eigenlijk niet om Paramaribo heen. De stad bezit tal van interessante hoogtepunten die bovendien tamelijk dicht bij elkaar liggen. Aan het Onafhankelijkheidsplein vind je bijvoorbeeld het Presidentieel paleis. Voor het uitroepen van de onafhankelijkheid was dit de thuisbasis van de Nederlandse gouverneur van Suriname. Tegenwoordig gebruikt men dit paleis vooral bij officiële gelegenheden zoals bijvoorbeeld staatsbezoeken. Het paleis werd in 1730 gebouwd en is omgeven door een soort park, de zogenaamde ‘Palmentuin’. In de tijd van de gouverneur was dit park uiteraard niet toegankelijk voor het grote publiek. Vandaag de dag fungeert de Palmentuin als een openbaar stadspark waar de lokale bevolking elkaar graag ontmoet. Een andere bezienswaardigheid is ‘De Waterkant’. Dit is de plek waar vroeger de schepen aanmeerden. Tegenwoordig is het vooral een hele gezellige plek. Overal staan eetstalletjes waar je de heerlijkste hapjes kunt krijgen. Vanaf De Waterkant heb je een prachtig uitzicht over de Surinamerivier. Op de bodem van deze rivier ligt het wrak van de Goslar, een Duits schip uit de Tweede Wereldoorlog. Dit wrak is nooit geborgen en als je goed kijkt kun je het vanaf De Waterkant nog steeds zien liggen. De meeste bezienswaardigheden in Paramaribo bevinden zich op loopafstand van elkaar. Je kunt dan ook het beste te voet gaan. Een fiets huren is af te raden aangezien het drukke verkeer nauwelijks rekening houdt met fietsers.

Nieuw-Nickerie

Na Paramaribo is Nieuw-Nickerie de grootste plaats van Suriname. Nieuw-Nickerie ligt in het meeste westelijk deel van Suriname. Nieuw-Nickerie is niet erg groot en ook niet zo bekend. Toch is Nieuw-Nickerie best een bezoekje waard. De plaats is omgeven door grote, uitgestrekte rijstvelden. Zeker bij zonsondergang bieden deze rijstvelden een schitterend schouwspel wat je nog lang zal bijblijven. Door het midden van Nieuw-Nickerie loopt een zoetwaterkanaal. Dit zoetwaterkanaal was vroeger de belangrijkste bron voor drinkwater. Vandaag de dag is het kanaal geheel dichtgegroeid met waterlelies. Aan weerszijden wordt het kanaal geflankeerd door majestueuze palmbomen, een plaatje om te zien. Als je naar Nieuw-Nickerie gaat moet je ook zeker een bezoekje brengen aan de overdekte markt. Op deze markt worden voornamelijk etenswaren verkocht. Loop langs de vele kleurrijke stalletjes en je zult je vergapen aan de vele exotische groente -en fruitsoorten. Als je de markt wilt bekijken moet je er wel rekening mee houden dat deze alleen ’s ochtends geopend is. Vanuit Nieuw-Nickerie kun je heel goed een uitstapje maken naar Guyana. Je kunt hiervoor de veerboot nemen. Als je dit van plan bent, moet je overigens wel in het bezit zijn van een multiple-entry visum, een stempel van de vreemdelingenpolitie en een bewijs van je gele koorts-vaccinatie. Vanuit Paramaribo kun je vrij eenvoudig naar Nieuw-Nickerie reizen. Dit kan per auto, maar in de praktijk is het openbaar vervoer sneller en gemakkelijker. Ga in Paramaribo naar de Dr. Sophie Redmondstraat. Van daaruit vertrekken er dagelijks een aantal bussen naar Nieuw-Nickerie.

Groningen

Het plaatsje Groningen ligt aan de oever van de Saramaccarivier. Groningen is de belangrijkste plaats binnen het district Saramacca. Op de plek van het huidige Groningen bouwde gouverneur Jan Gerhard Wichers in 1790 een fort. Dit fort noemde hij ‘Groningen’, naar de plek waar hij was geboren. Het fort Groningen maakte destijds deel uit van een hele reeks forten. De plaats Groningen is lange tijd niet echt tot ontwikkeling gekomen omdat er in de buurt nauwelijks plantages waren. Veel meer dan een fort, een kerk en een kerkhof was Groningen niet. Tegenwoordig is Groningen nog steeds geen grote plaats. In 2012 stond de teller op slechts 2818 inwoners. Toch is het leuk om vanuit Paramaribo een dagtochtje naar Groningen te maken. Je vindt er een aantal monumenten, een gezellige boulevard en een leuk restaurant. Vanuit dit restaurant kun je een boottocht maken naar bijvoorbeeld een oude plantage. Als je van vissen houdt kun je hier ook een vistrip boeken of een boot huren. Je huurt de boot voor een vast bedrag per uur. Wil je Groningen bezoeken? Ga dan in het weekend. Dan zijn er namelijk veel meer mensen op de been. Je kunt in Paramaribo een auto huren en op eigen gelegenheid naar Groningen rijden. Deze rit is prima te doen. Je kunt echter ook met het openbaar vervoer gaan. Vanuit de Hofstraat vertrekken er dagelijks bussen naar Groningen. Met de bus ben je ongeveer een uur onderweg. Laat je van tevoren goed informeren over de vertrektijden van de bussen.

 

Inwoners

In Suriname woont een groot aantal bevolkingsgroepen van verschillende etnische afkomst. Zo zijn er bijvoorbeeld de ‘Inheemsen’. Hiermee bedoelen we de oorspronkelijke bewoners van Suriname. Zij wonen voornamelijk in de districten Wanica, Marowijne, Para, Paramaribo en Sipliwini. In Suriname wonen ook veel Hindoestanen. Dit zijn de nakomelingen van contractarbeiders uit India. Zij wonen eveneens in Wanica en Paramaribo, maar ook in Nickerie. Een andere grote bevolkingsgroep zijn de Creolen. Dit zijn afstammelingen van de Afrikanen die tot slaaf werden gemaakt. Het merendeel van de Creolen woont in Paramaribo, Wanica en Coronie. Dan zijn er nog de Marrons. Dit zijn de nakomelingen van gevluchte slaven. Zij zochten destijds hun toevlucht in de meest afgelegen gebieden. Hun nakomelingen wonen daar nu nog steeds. In Suriname woont een grote bevolkingsgroep van Javaanse afkomst. Dit zijn de afstammelingen van contractarbeiders die overkwamen uit Nederlands-Indië. De Javanen wonen hoofdzakelijk in het district Commewijne. De Chinezen wonen vooral in de districten Wanica en Paramaribo. Zij zijn de nakomelingen van contractarbeiders uit Zuid-China en Hongkong. Dan is er nog een groep Europeanen. Zij stammen af van onder meer Nederlanders en Portugezen. Ze wonen voornamelijk in Paramaribo en Wanica. In Suriname wonen ook Joden. Zij zijn de afstammelingen van Sefardische Joden, afkomstig uit Portugal en Spanje. Dan zijn er nog Libanezen, dit is een verzamelnaam voor mensen van wie de voorouders uit Libanon en omstreken komen. Dan is er nog een restgroep. Dit zijn mensen die afstammen van Syriërs en Palestijnen. Zij noemen zichzelf bij voorkeur ‘Feniciërs’. Een relatief nieuwe groep Surinamers is afkomstig uit Brazilië.

 

Talen

In Suriname is het Nederlands de officiële taal. Dit is ook de taal die door de meeste mensen wordt beheerst. Daarnaast is het de taal van de overheid, de handel, de media en het onderwijs. Het Nederlands wat men in Suriname spreekt wijkt op vier punten af van het Nederlands wat men in Nederland spreekt. Ten eerste is de uitspraak van sommige woorden anders. Ten tweede bevat het Surinaams-Nederlands een groot aantal woorden die ontleend zijn aan andere talen die in Suriname worden gesproken. Ten derde bevat het Surinaams-Nederlands woorden die in ‘ons’ Nederlands verloren zijn gegaan. Ten slotte heeft het Surinaams-Nederlands een flink aantal ‘nieuwe’ woorden. Naast het Nederlands worden er in Suriname ook nog diverse andere talen gesproken. Sterker nog, ruim 70% van alle Surinamers is meertalig en spreekt naast het Nederlands nog één of twee andere talen. Het Surinaams bijvoorbeeld. Surinaams of ‘Sranantongo’ is de meest gesproken taal. Het Sranantongo is van oorsprong de taal van de Creolen. Toch wordt deze taal vandaag de dag door ruim 46% van de totale bevolking gesproken terwijl 90% het in principe beheerst. Een andere veel gesproken taal is het Sarnami Hindoestani. Ongeveer 22% van de bevolking spreekt deze taal in het huishouden. Het Javaans wordt in 11% van alle Surinaamse huishoudens gesproken. De meest gesproken talen zijn dus het Nederlands, Sranantongo, Sarnami Hindoestani en het Javaans. Er is echter ook nog een vrij grote restcategorie van talen. Denk bijvoorbeeld aan de Marrontalen, het Engels, het Portugees, Libanees-Arabisch, Chinees en Braziliaans-Portugees. Alles bij elkaar worden er in Suriname maar liefst 20 verschillende talen gesproken.

 

Vervoer

Als je naar Suriname op vakantie gaat, zul je waarschijnlijk flink wat gaan reizen. De auto is in theorie een prima manier om je te verplaatsen. Toch kan het reizen met de auto een flinke uitdaging zijn in Suriname. In de eerste plaats omdat men hier links rijdt, terwijl het stuur net als in Nederland ook links zit. In de tweede plaats houden de Surinamers er een andere rijstijl op na. Te hard rijden is hier eerder regel dan uitzondering. Ten derde kan het rijden zelf soms wat minder comfortabel zijn omdat maar een kwart van alle openbare wegen verhard is. Ook de regenperiode kan van invloed zijn op de kwaliteit van de weg. Door de vele regen kunnen de onverharde wegen bijvoorbeeld modderig en soms zelfs onbegaanbaar worden. Veel mensen zien er daarom toch vanaf om met de auto door het land te reizen. Gelukkig zijn er genoeg andere vervoersmogelijkheden. Als je in Paramaribo bent kun je bijvoorbeeld heel goed een taxi huren. Wil je het binnenland intrekken? Dan kun je de busjes van de Particuliere Lijnbus Organisatie nemen. Tegen een bepaald bedrag kun je instappen en zover meerijden als je zelf wilt. Je kunt ook gebruik maken van het reguliere openbaar vervoer. Vrijwel iedere ochtend vertrekken er vanaf de Saramaccastraat in Paramaribo vrachtwagens. Deze vrachtwagens zijn tot bussen omgebouwd waardoor ze goed bestand zijn tegen het ‘geweld’ van de onverharde wegen. Als je diep het binnenland in wilt heb je soms geen andere optie dan het vliegtuig. Deze vliegtuigen vertrekken van af het vliegveld van Paramaribo naar een aantal bestemmingen in het binnenland. Een ticket kun je boeken bij één van de reisbureaus in de stad.

 

Keuken

Zo divers als de Surinaamse bevolking is, zo gevarieerd is ook de Surinaamse keuken. De verschillende bevolkingsgroepen namen immers allemaal hun eigen gerechten mee. Zo is het mogelijk dat je in Suriname gerechten uit zowel de Javaanse, Hindoestaanse, Afrikaanse, Nederlandse, Portugese, Inheemse en Joodse keuken eet. Tussen de verschillende bevolkingsgroepen heeft bovendien een uitwisseling plaatsgevonden. Men heeft elkaars ingrediënten en gerechten overgenomen en er een eigen draai aan gegeven. Het resultaat hiervan is het ontstaan van nieuwe gerechten en een hele eigen Surinaamse keuken. Kenmerkende gerechten zijn roti, moksimeti, losi foroe, snesi foroe enzovoorts. De Surinaamse keuken is dus eigenlijk een mix van gerechten uit alle delen van de wereld, maar dan met een eigen Surinaamse ‘twist’. Belangrijke ingrediënten zijn rijst en cassave. Ook eet men in Suriname vaak kip die men op allerlei verschillende manieren bereidt. Daarnaast zijn ook zoutvlees en bakkeljauw erg populair. Naast vlees, vis en gevogelte wordt er In Suriname veel groente gegeten. Met name okra en kousenband worden in veel gerechten verwerkt. Het Surinaamse eten is over het algemeen zeer pittig. Men gebruikt vaak verse en zeer hete pepers zoals madame-jeanette om het eten op smaak te brengen. Bij feestelijke gelegenheden eet men graag een aantal speciale gerechten zoals pom, moksi alesi, nasi goreng of bami goreng. De nasi goreng en bami goreng is overigens niet te vergelijken met de bami en nasi uit Indonesië. In Suriname hebben deze gerechten een hele eigen ontwikkeling doorgemaakt waardoor ze er anders uitzien en ook heel anders smaken.

 

Veiligheid

Als je in Suriname op vakantie houdt zijn er een aantal veiligheidsrisico’s. Gewelddadige criminaliteit bijvoorbeeld. Men houdt je dan staande onder bedreiging van vuurwapens of zelfs kapmessen. Voor je eigen veiligheid kun je afgelegen gebieden beter vermijden. Ook kun je ’s nachts beter niet in je eentje over straat gaan. Als je niet anders kunt, is het aan te raden om binnen het uitgaanscentrum van Paramaribo te blijven. Zo blijf je zoveel mogelijk onder de mensen. ’s Nachts én overdag kun je beter geen opvallende sieraden of andere kostbaarheden bij je dragen. Als je dit wel doet, zullen criminelen je als een doelwit beschouwen. Wees alert wanneer je op straat wordt aangesproken en verlies je waardevolle bezittingen niet uit het oog. Als zwervers je om geld vragen kun je dit beter niet geven. Als de persoon agressief wordt, kun je hem of haar vertellen dat je de politie gaat bellen. Wil een zwerver je een zomaar een hand geven? Ga hier dan niet op in. Hij of zij kan kwade bedoelingen hebben. Voor je eigen veiligheid is het daarom beter om deze persoon op afstand te houden. In Suriname kan het voorkomen dat wildvreemde mensen je aanbiedingen doen. Ga hier nooit op in. Wil je geld wisselen? Doe dit uitsluitend bij banken of wisselkantoren en nooit bij particulieren. Als je dit wel doet word je zo goed als zeker opgelicht. Neem ook niet teveel contant geld mee. Dit is trouwens ook niet nodig, in Suriname kun je vrijwel overal geld pinnen. Als je buiten Paramaribo reist kunnen er ook veiligheidsrisico’s zijn. Laat je daarom vooraf goed informeren door je reisbureau.

 

Medische info

Als je naar Suriname op vakantie gaat is het belangrijk om na aankomst eerst te acclimatiseren. De overgang naar een tropisch klimaat kan behoorlijk zwaar zijn voor je lichaam. Neem daarom gerust de tijd om bij te komen en ga niet meteen in de zon lopen. Als je enigszins gewend bent aan het klimaat is het belangrijk om jezelf goed te beschermen. Zorg dat je altijd iets op je hoofd draagt, anders riskeer je een zonnesteek. Ook de rest van je lichaam kun je beter zoveel mogelijk bedekken. In Suriname komt namelijk malaria voor. Dit is een ziekte die je door muggenbeten op kunt lopen. Het is slim om uit voorzorg ook malariatabletten te slikken. Omdat je in het warme Surinaamse klimaat veel vocht verliest is het belangrijk om genoeg te blijven drinken. Je bent waarschijnlijk geneigd om voor koude dranken te kiezen. Toch zijn warme dranken over het algemeen effectiever omdat je maag en darmen minder worden belast. In Suriname kun je ook best wat extra zout over je eten strooien. Dit heeft je lichaam nodig om het vocht vast te kunnen houden. In Suriname kun je beter geen water uit de kraan drinken. Vaccinaties zijn niet verplicht als je naar Suriname reist. Toch wordt het wel aanbevolen om je in te laten enten tegen Hepatitis A, B en DTP. In Suriname kun je door muggenbeten ook het Zika virus oplopen. Het Zika virus is voor volwassenen nagenoeg ongevaarlijk, tenzij je zwanger bent of zwanger wilt worden. In de laatste twee gevallen kun je voor advies het beste even contact opnemen met je huisarts.

 

Visum

Als je naar Suriname op vakantie gaat heb je een visum nodig. Als je je reis bij een reisbureau boekt zal de visumaanvraag normaalgesproken via het reisbureau afgehandeld worden. Als je op eigen gelegenheid gaat dien je zelf een visum aan te vragen. Dit kan bij het Surinaamse Consulaat te Amsterdam. Voordat je hier naar toe gaat moet je eerst naar de website van het Consulaat. Daar vind je een aanvraagformulier. Dit formulier moet je invullen, uitprinten en ondertekenen. Binnen tien dagen kun je met dit ondertekende formulier naar het Consulaat in Amsterdam. Zorg dat je een recente kleurenpasfoto en een paspoort bij je hebt. Dit paspoort moet tot minstens 6 maanden na aankomst in Suriname geldig zijn. Op het Consulaat lever je de aanvraag in, waarna ze een visumsticker in je paspoort plakken. Een Surinaams toeristenvisum is standaard twee maanden geldig. Dit visum is normaal gesproken een ‘single entry visum’. Dit betekent dat je met deze sticker in je paspoort één keer Suriname in kan. Ben je van plan om tijdens je vakantie de grens over te gaan? Dan moet je een multiple entry visum aanvragen. Ook heb je dan nog een stempel van de lokale autoriteiten nodig. Hiervoor dien je je binnen een week na aankomst op het politiebureau van Paramaribo te melden. Het politiebureau vind je aan de Nieuwe Haven in Paramaribo. Ook wanneer je langer dan een maand in Suriname wilt blijven moet je langs het politiebureau voor een stempel. Ook dit moet binnen een week na aankomst in Suriname.