Swaziland
     
 

Swaziland

Swaziland is een grotendeels bergachtig Afrikaans land dat omgeven is door Zuid-Afrika en Mozambique. Het land heeft een oppervlakte van iets meer dan 17.000 vierkante kilometer grond en 160 vierkante kilometer water. Swaziland is een van de meest miskende landen ter wereld. Haar tradities horen tot de meest opmerkelijke en kleurrijke van het Afrikaanse continent. Backpackers en wandelaars zullen je vertellen dat dit een vredig koninkrijk is dat vaak vergeleken wordt met Zwitserland omwille van zijn bergen, prachtige panorama’s, valleien en afwisselende landschappen. In restaurants en bars, en op vele openbare plaatsen mengen mensen met een verschillende huidskleur zich onder elkaar om te communiceren. Een ander verleidelijk punt is de culinaire invloed van het buurland Mozambique die de lokale keuken verrijkt. We kunnen bijna spreken over gastronomie. Op het vlak van de natuur heeft Swaziland meerdere reservaten om te bezoeken. De beste periode om Swaziland te bezoeken is van juni tot september. Het is de meest koele en droge periode en ligt volledig buiten het seizoen van de cyclonen. Door de hoogteverschillen zijn er drie verschillende klimaten. In het westen vind je het Highfield dat gelegen is in het Drakensbergen gebergte op een hoogte tussen 800 en 1800 meter. Hier is het klimaat gematigd, met koude avonden in de winter. Het is een vrij vochtig gebied met veel bossen, kolkende rivieren en bruisende watervallen. De hoofdstad Mbabane ligt in dit gebied op een hoogte van 1200 meter boven de zeespiegel. Het centrum van het land ligt op een hoogte tussen 400 en 800 meter boven de zeespiegel. Hier is de temperatuur iets hoger. In de winter is het overdag heel mooi weer met een milde temperatuur. In de zomer is het warm, soms erg heet, met pieken tot 40 °C. Het Lowfield ligt in het oosten, op een hoogte tussen 200 en 400 meter, en wordt gekenmerkt door een warmer klimaat en een landschap dat wordt gedomineerd door savanne.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Reizen in Swaziland doe je meestal om de natuur te bewonderen in al zijn schoonheid. Het land biedt prachtige landschappen met opmerkelijke bergen, een prachtige savanne en een geweldig regenwoud. Je kunt ook een bezoek brengen aan de twee belangrijkste steden; Mbabane en Lobamba. Het is van essentieel belang dat je een of meerdere reservaten bezoekt. De fauna en flora zullen je betoveren, evenals enkele schitterende accommodaties. Bezoek ook eens een van de authentieke, traditionele dorpen. Je zult er opmerkelijke woonvormen en rituelen ontdekken. De inwoners zullen je dansdemonstraties geven en je kunt er genieten van een traditionele maaltijd rond een vuur. Je kunt ook op stap gaan met een gids om bijvoorbeeld de rotskunst van de Bosjesmannen te ontdekken. Daarnaast zijn er nog veel bezienswaardigheden waarvan we er graag vier voor jou beschrijven zodat je een geweldige indruk krijgt van Swaziland.

 

Hlane Royal National Park

Het natuurreservaat Hlane, wat wildernis betekent, is de thuisbasis van de grootste kuddes wild in het land en een van de weinige plaatsen in Swaziland waar bezoekers de kans hebben om leeuwen, olifanten, neushoorns en luipaarden te zien. Het park is de thuisbasis van de grootste veestapels in het koninkrijk en het landschap wordt gedomineerd door oude hardhoutplantages. Ook vogelspotters kunnen hun hart ophalen in dit 22.000 hectare groot reservaat met een zeer diverse verzameling vogels. Het reservaat heeft de grootste kolonie van witgewelfde gieren op het Afrikaanse continent. Onder begeleiding kun je met een jeep op zoek gaan naar de leeuwen die zich achter een afzonderlijke omheining bevinden. Naast de safari kun je in een ander deel van het park reservaat mountainbiken, een bezoek brengen aan een typisch Swazi-dorp of een overnachting overwegen in een traditionele hut in de vorm van een bijenkorf. Je kunt kiezen voor een totaal elektriciteitsvrije kampeerervaring of een overnachting in een hut met ouderwetse lantaarnverlichting. Een tweede kamp biedt afzonderlijke stenen huisjes met iets moderner comfort. Het is geweldig om voor dageraad wakker te worden op een van de kampeerplaatsen, jouw picknick mee te nemen en te ontbijten nabij Mahlindza Waterhole op zo’n 4 km afstand. Je kunt er genieten van een warme koffie terwijl je tussen de lage mistslierten verschillende kuddes dieren spelletjes ziet spelen in het vroege zonlicht. Het is er zo stil dat je jezelf kunt horen drinken. Een andere tip is om dezelfde plaats te bezoeken bij zonsondergang, maar gebruik te maken van het kijkgebied ten oosten ervan. Bekijk de nijlpaarden en geniet van hun silhouet in de rimpels van de ondergaande zon. Bezoek dit park en de omgeving voor het bos en de wildernis, en vooral voor het gebrul van de prachtige leeuwen die het symbool en de koninklijke trots zijn van Swaziland.

 

De rotsschilderingen van de Bosjesmannen

De rotsschilderingen die aan de San, ook bekend als de Bosjesmannen, worden toegeschreven bevinden zich vooral in de westelijke hoogvlakte. De Nsangwini Rock Art Shelter is de grootste in het land en is een van de twee plaatsen die open zijn voor het publiek. De plaats werd kortgeleden opgewaardeerd voor bezoekers. Er is een vloer geïnstalleerd, de toegang is verbeterd en de gidsen zijn goed getraind. Alle winst van het project wordt ondergebracht in een fonds voor de slachtoffers van aids. De schilderijen tonen meestal dieren, mensen, jachtpartijen, vechtscènes en dansen. Met hun tekeningen drukten de Bosjesmannen hun culturele overtuigingen en rituelen uit. Op de muren van hun schuilplaatsen in de rotsen en soms ook op vrijstaande rotswanden tekenden ze ongelooflijke taferelen. De site van Nsangwini bevat meer diversiteit aan onderwerpen dan de plaatsen die later ontdekt werden. Er is één opvallend gedeelte dat gekenmerkt wordt door twee donkerrode, monochrome, gevleugelde figuren. De figuren springen bijzonder in het oog vanwege de duidelijkheid van de details op de rots. De Nsangwini schilderijen hebben nog andere speciale eigenschappen. In de schuilplaats is geen enkele afbeelding van een eland te vinden, maar er worden wel blauwe wildebeesten afgebeeld die uniek zijn voor de rotsschilderingen in Swaziland en die volledig ontbreken in de grote reeks van de kunst van de Bosjesmannen, in de grote Drakensbergen-serie. De blauwe wildebeesten hebben een langwerpig menselijk figuur. Het zou kunnen dat het blauwe wildebeest verward wordt met een buffel maar ze kunnen evengoed de geesten van voorouders van de grotbewoners afbeelden. Op het plafond van de schuilplaats is een groep donkere figuren geschilderd. Het lijken wel figuren die in de regen lopen en een kleur hebben van zwart, gemengd met rood en wit. Ze worden omringd door vier lange zwarte figuren die rood omlijnd zijn en een kop hebben van een hagedis of een vogel. Er worden ook veel menselijke figuren afgebeeld, maar behalve enkele mannen ten strijde trekken, zijn ze niet gemakkelijk te identificeren.

 

Een culturele tour in Swaziland

Swaziland staat bekend om zijn levendige en interessante cultuur. De beste manier om dit te ontdekken is door een begeleide culturele rondreis. Dagelijks vertrekken er culturele reizen vanuit de Elzulwini vallei. Er zijn verschillende opties voor de uitstapjes: een halve dag, een volle dag, of twee dagen met overnachting. Er is zelfs een mogelijkheid om een culturele reis per fiets te ondernemen. Swaziland, de kleine hoek van het Afrikaanse continent, heeft unieke tradities, rituelen en een verscheidenheid aan dansen. De meest bekende is de sibhaca dans. De cultuur van dit land maakt nog steeds deel uit van de samenleving en je zult ondervinden dat de lokale bevolking dit graag met jou wil delen. Een culturele uitstap vanuit de Elzulwini vallei biedt je de kans om Swaziland te ervaren zoals het was toen de mens ook in onze contreien nog gekleed ging in dierenhuiden. Er is ook veel aandacht voor de zogenaamde emajob en emahiya. Dit zijn de grote felgekleurde stoffen die door de Swazi-mannen en vrouwen meestal gedragen worden. Tijdens de culturele uitstap kun je je ook verdiepen in de complexe dynamiek van de traditionele en de moderne wereld van Swaziland, met zijn vele contrasten. De rondreis houdt ook halt bij het culturele dorp Swazi in Mantenga. Je kunt er een rondleiding krijgen in het authentiek bewaard gebleven dorp en deelnemen aan een 45 minuten durende traditionele Swazidans-sessie. Een van de interessante opties voor een rondrit is een Swazi-gids inhuren voor 4 uur of een volle dag. Die zal je gidsen in jouw eigen auto of plaatsnemen in de bus. Je komt op beveiligde locaties die je anders nooit zou vinden en je kunt luisteren naar gedetailleerde informatie over alle bezienswaardigheden. Geniet van de uitleg van de vriendelijke Swazi gids en het comfort dat je niets vooraf hoeft op te zoeken over de bezienswaardigheden.

 

De markt in Manzini

Elke donderdag en vrijdag is er een drukke en kleurrijke markt in de grootste stad van Swaziland, Manzini. Deze markt biedt een uitstekende mogelijkheid aan zowel de lokale bevolking als aan ambachtslieden om hun producten te tonen en te proberen verkopen. De markt staat bekend als een zeer populaire toeristische attractie en herbergt een brede en interessante verscheidenheid aan traditionele Swazi kunst, ambachten, curiosa en andere handgemaakte items. De meeste kraampjes op de Manzini markt worden beheerd door vrouwen die zelf hun koopwaar vervaardigen in hun dorp en onderweg naar de markt. Een groot deel van de Manzini markt wordt ingenomen door verkopers van groenten en fruit, huishoudelijke artikelen en traditionele geneesmiddelen. Een apart gedeelte van de markt is bestemd voor een enorm assortiment producten, waaronder waardevolle handgesneden houten stukken, traditioneel aardewerk, mooie kralen en borduurwerk, diverse leerproducten en geweven manden, waarvoor Swaziland bekend is. Ook te vinden op de Manzini markt zijn diverse soorten stoffen uit Zimbabwe, Congo en Mozambique die moeilijk ergens anders in Swaziland te vinden zijn. Er wordt gezegd dat de Manzini markt aan de bezoekers een betere prijs- kwaliteitsverhouding biedt dan op veel andere markten in Swaziland. We willen de bezoekers er wel aan herinneren dat dit een typisch Afrikaanse markt is, waar het er soms heel druk kan aan toe gaan. Het kan er soms heel luidruchtig aan toe gaan. Toch blijft deze markt een van de populairste toeristische attracties van Swaziland. Het is een geweldige manier om de lokale cultuur te ervaren en een plaats om er een geschenk of souvenir te kopen voor de vrienden en familie thuis. Als je deze bekende Manzini markt bezoekt, mag je zeker niet vergeten om enkele onvergetelijke foto’s te nemen. Een brede shot van de markt en enkele close-ups van interessante producten zullen je voor altijd herinneren aan deze unieke plaats.

     

Plaatsen

Swaziland is een van de enige landen in Afrika die volledig ingesloten is door twee buurlanden, Zuid-Afrika en Mozambique. Doordat het zo’n klein land is, in dit deel van de wereld, is het vrij ongewoon en maakt het je direct nieuwsgierig naar de plaatsen die je kunt bezoeken. De Ngwenyama koningen houden in dit kleine koninkrijk de complete controle over de binnenlandse politiek. Al deze kleine nuances maken deel uit van de betoverende en indrukwekkende charme van dit zuidelijke land, met zijn ruwe en ongerepte bossen, waar je langs kleine waterwegen nog een neushoorn kunt tegenkomen. De Zoeloe cultuur, de reservaten, de kleurrijke markten, de adembenemende bergen en enkele fantastische gebouwen zijn maar een paar redenen om op enkele plaatsen halt te houden. Laten we de beste plaatsen om te bezoeken in Swaziland eens verkennen.

Mbabane

Mbabane is de hoofdstad en de grootste stad in Swaziland. Mbabane ligt aan de Mbabane rivier onder het glorieuze berglandschap van de Dlangeni Hills in het westelijke hoogland van Swaziland. Een van de belangrijkste attracties in Mbabane is de Swazi markt. De marktplaatsen liggen aan de oevers van de Mbabane rivier, in het centrum van de stad. Het is een traditionele markt waar groenten en fruit, geweven sisalmandjes, kandelaars, kleipotten, en meer verkocht worden. Zorg ervoor dat je de kunstgalerie Indingilizi in Mbabane bezoekt. De beste Afrikaanse kunst en ambachten van hedendaagse kunstenaars van Swaziland worden er getoond. De tentoonstelling omvat sculpturen, schilderijen, batiks, etnische juwelen en aardewerk. Het is een bijzonder prijzige collectie maar wel een bezoekje waard. Hoewel Mbabane de hoofdstad van Swaziland is, is het een gewone, ontspannen en functionele plek. Er zijn maar een handvol restaurant, zoals het Taste of Africa restaurant, waar je de lekkernijen van de bekende Oegandese chef-kok Richard Wangoolo kunt proeven. Op maar 5 minuten van het centrum ligt de grootste fruitboerderij van Ezulwini Valley. De Sibebe Rock, die je vanuit de stad boven de rivier ziet uitstijgen, is de op een na grootste vrijstaande rots in de wereld. In de buurt van Mbabane zijn er nog enkele attracties die de moeite waard zijn. Zo is er de Mdzimba Montain, de begraafplaats van de Swazi koningen. Voor wie er even wil verblijven is er een verscheidenheid aan accommodaties in Mbabane. Er zijn enkele comfortabele bed & breakfast accommodaties. Als je op zoek bent naar hotelaccommodatie in Mbabane, dan kies je een hotel met een adembenemend uitzicht dat de grandeur van de Ezulwini Valley onthult.

Lobamba

In de prachtige Ezulwini-vallei (de Vallei van de Hemel) is Lobamba het spirituele en culturele hart van Swaziland. Deze afgelegen stad is de thuisbasis van de monarchie van Swaziland en de belangrijkste gebouwen van Swaziland. Hier zullen bezoekers het Lobamba Royal Village vinden, het parlementsgebouw, het Nationaal Museum en andere overheidsgebouwen. Het Royal Village Ludzidzini is het huis van de Koninklijke Familie van Swaziland. Swaziland wordt momenteel geleid door koning Ngwenyama Mswati III, geboren in 1968 en de koningin-moeder Ntombi Thwala, geboren rond 1950. Het nationaal museum huisvest een aantal zeer interessante tentoonstellingen van de Swazi-cultuur, evenals een traditioneel dorp met hutten in de vorm van een bijenkorf. In het grote Embo State Palace ontvangt de koning graag zijn publiek, en het prachtige, in 1978 gebouwde Staatshuis, wordt voornamelijk gebruikt voor ceremoniële en andere staatsgebeurtenissen. Geen van deze geen gebouwen staat open voor het publiek. Bezoekers kunnen echter wel het parlementsgebouw bezoeken. Het parlementsgebouw werd geopend in 1969, een jaar na de onafhankelijk. Het is een onafhankelijks cadeau van de Britten. Dit zeshoekig gebouw met een koperen koepel is gegarandeerd een blikvanger in Lobamba. Naast het parlement werd het King monument opgetrokken dat gebouwd werd als eerbetoon aan koning Sobhuza II die Swaziland, tot aan de onafhankelijkheid van de Britse regering in 1968, leidde. Ook het Somhlolo Stadion is een plaats voor belangrijke culturele en sportevenementen, feesten, concerten, dansoptredens en toespraken van de koning. Het werd gebouwd voor de onafhankelijkheid van Swaziland in 1968 en heeft een capaciteit van 20.000 bezoekers.

Mantenga reservaat

Het Mantenga reservaat is een klein beschermd gebied van 725 hectare in een afgelegen hoek van de Ezulwini vallei, maar het ligt op slechts twee kilometer van een grote weg. De Mantenga Falls zijn Swaziland’s bekendste watervallen met een hoogte van 95 meter. Bezoekers kunnen het reservaat te voet, op mountainbikes of met de auto verkennen, en er is ook een schaduwrijke picknickplaats, aangrenzend aan de rivier onder de watervallen. Het reservaat is de thuisbasis van het Mantenga Cultural Village, een levend museum van oude tradities. Het laat de klassieke Swazi levensstijl zien van rond 1850. Het bestaat uit 16 hutten, koraalbomen, opvangplaatsen voor vee en geiten en een rieten omheining. Bezoekers worden aangemoedigd om met de mensen in het dorp te communiceren en dit doen ze door maïs te helpen malen, grassen te plukken of zich aan te sluiten bij zingende en dansende Swazi’s. Mantenga Cultural Village is de enige toeristische faciliteit in Swaziland met zijn eigen volwaardige permanente groep. De groep heeft in de loop van de jaren internationale erkenning gekregen met uitnodigingen om te verschijnen in internationale evenementen, in verschillende delen van de wereld. Sinds 2004 heeft de Mantenga Cultural Group meerdere Europese landen bezocht voor een reeks festivals en privé optredens in landen als België, Duitsland en Frankrijk. Ze vlogen ook naar Amerika om bij de beste culturele artiesten van de wereld aan te sluiten op festivals. Ondanks de beperkte grootte van Mantenga leven er een groot aantal middelgrote zoogdieren. Er zijn oudere apen en bavianen, stekelvarkens, otters, enzovoort. Er zijn ook enkele luipaarden aanwezig. De rivieroevers en de beboste gebieden zijn een goede biotoop voor vlinders en libellen.

 

Inwoners

De inwoners van Swaziland, de Swazi’s, zijn een trots maar vreedzaam volk. Swaziland is een voormalig Engels protectoraat dat in 1968 een onafhankelijk koninkrijk werd met een koning als staatshoofd. Momenteel is dat koning Mswati III die het land als een absoluut monarch bestuurt. Helaas leeft 70 procent van de bevolking onder de armoedegrens. De meesten zijn landbouwers die een stukje grond bewerken om in hun eigen onderhoud te voorzien en om iets te verkopen op de markt. Er wonen ondertussen ook heel wat Swazi’s in de naburige gebieden van Mozambique en Zuid-Afrika. De huidige bevolking woont al sinds ongeveer 1750 in Swaziland. Etnisch maken ze deel uit van de groep van de Nguni People, afkomstig uit het gebied van de Grote Meren van Centraal-Afrika. Er splitste zich een subgroep af van de Nguni, de Nkosj Dlamini. Deze groep vestigde zich in Mozambique en verhuisde uiteindelijk naar het gebied dat vandaag de dag bekend staat als Swaziland. Nu woont vijfentwintig procent van de bevolking in het gebied tussen Mbanane en Manzini. Drie op de tien Swazi’s wonen in de steden. De geschatte bevolking van het land bedraagt ongeveer 1,25 miljoen en het is daarmee een van de kleinste landen van Afrika. Door de zware tol van aids gedurende de afgelopen decennia is de bevolkingsgroei gedaald. De Swazi-mensen zijn door hun cultuur, taal en geschiedenis nauw verbonden met de Zoeloes, de Ndebele en andere volkeren. Ze hebben nog de neiging om in stammen te leven, maar ze worden geregeerd door een koning.

 

Talen

Swaziland heeft meerdere inheemse talen zoals het Swazi, Zoeloe, Tsonga, Afrikaans en Engels. Recente talen van immigranten zijn het Chihewa en de taal van Zuid-Sotho. We onderscheiden nationale en officiële talen. Swazi, een zuiderse Bantoetaal, is de nationale taal van Swaziland en wordt gesproken door ongeveer 95 procent van de bevolking. Swazi en Engels zijn de twee officiële talen van het land en de debatten in het parlement van Swaziland vinden plaats in beide talen. Engels wordt aangeleerd in alle staats- en privéscholen. Competentie in het Engels is een vereiste om toegelaten te worden in de meeste postsecundaire onderwijsinstellingen. Een minderheid van Swaziland, naar schatting 76.000 mensen, spreekt Zoeloe, een van de elf officiële talen van Zuid-Afrika. Tsonga en Tswa Ronga taal wordt gesproken door ongeveer 19.000 Swazi’s. Er lopen ongeveer 13.000 mensen rond die het Afrikaans, afgeleid van het Nederlands, spreken. Chewa (of Nyanja), de nationale taal van Malawi en Sotho (Sesotho of Zuid-Sotho), vooral gesproken in Lesotho en Free State, wordt in Swaziland gesproken door in totaal ongeveer 10.000 migranten. Als je op reis gaat naar Swaziland is het nuttig om een paar woorden of zinnen te kennen in de nationale taal maar het is moeilijk om de hele taal te leren en te begrijpen. Aangezien Engels de tweede taal is, raden wij aan om wat basiskennis te hebben van het Engels. De Swazi’s zullen hun best doen om je te begrijpen. Ze hebben er geen probleem mee om hun vraag of antwoord in het Engels nog eens te herhalen als je het niet helemaal begrepen hebt.

 

Vervoer

De enige internationale luchthaven van Swaziland is de King Mswati III-luchthaven. Transfers van de luchthaven naar de belangrijkste plaatsen zoals Mbabane, Matsapha, Manzini en de Ezulwini Valley gebeuren per bus. Vanuit Mbabane of Manzini kun je gebruik maken van het openbaar vervoer. De grotere bussen van het openbaar vervoer rijden in het binnenland en sommige stoppen bij grensovergangen waar reizigers eventueel kunnen doorreizen naar Zuid-Afrika of Mozambique. De SiyeSwatini TransMagnific maatschappij van Swaziland zorgt voor het dagelijks vervoer van en naar Swaziland. Er zijn haltes in Johannesburg (tweemaal per dag) en de Nelspruit en Kruger International Airport. De bussen van deze vervoersmaatschappij zijn speciaal aangepast voor extra comfort en veiligheid, dit in tegenstelling tot de oudere bussen van het openbaar vervoer. De boekingen en de betalingen moeten minstens een dag voorafgaand aan de reis uitgevoerd worden. Je kunt een maaltijd en een film selecteren voor tijdens de vier uur durende reis. De Zuid-Afrikaanse Baz Bus, een speciale bus voor backpackers, maakt regelmatig tussenstops aan verblijfplaatsen en hotels in Swaziland. Bij het reizen vanuit Zuid-Afrika naar Swaziland is dit veruit de veiligste en goedkoopste optie. Je betaalt vanuit Zuid-Afrika ongeveer 220 Rand voor een reis naar Mbabane. Als je zelf een auto huurt moet je er wel rekening mee houden dat de grensovergangen van Zuid-Afrika naar Swaziland heel druk kunnen zijn, vooral tijdens lange weekends en op feestdagen. De Ngwenya/Oshoek grenspost is veruit de drukste omdat het de populairste overgang is. Het is soms heel lang aanschuiven maar de Nerston en Jeppes Reef overgangen zijn een goed alternatief en zijn gemakkelijk bereikbaar met een gewone personenauto.

 

Keuken

In de meeste supermarkten in Swaziland verkoopt men typisch westerse gerechten naast de lokale specialiteiten zoals antilope, geroosterde kip genaamd kippenstof, zoete broodjes en maïspap. Onder invloed van het naburige Mozambique worden er ook een groot aantal Portugese gerechten geserveerd. Sterke, lokaal gebrouwen bieren en de zelfgemaakte drank marula zijn de populairste alcoholische dranken. Mabele is het nationale gerecht in Swaziland. Het is een typisch traditioneel Afrikaans meelgerecht dat meestal geserveerd wordt met tomaten of groentetaartjes, genaamd chakalaka. De restaurants in Swaziland hebben een heel divers aanbod. Het Eladleni Restaurant (Manzini/ Mbabane Highway, Ezulwini Valley) is een van de weinige restaurants van Ezulwini Valley, waar traditionele Swazi-maaltijden worden geserveerd. Het menu bevat een breed scala aan vegetarische opties. Het Bella Vista Restaurant (Old Mbabane Manzini Road, Ezulwini) serveert een even grote verscheidenheid aan mediterrane gerechten. Ondanks zijn Frans-klinkende naam specialiseert het La Casserole Restaurant (Gwamile Street, Mbabane) zich eigenlijk in pizza en gerechten van de Duitse keuken. Er worden burgers en barbecue geserveerd naast curryworsten. Enkele favoriete Indiase gerechten worden klaargemaakt in het Plaza Tandoori Restaurant van de Swazi Plaza (Commercial Road, Mbabane). Er wordt elke woensdag barbecue geserveerd in de Indingilizi Gallery en Restaurant (112 Dzeliwe Street, Mbabane), een klein openluchtcafé waar ook menu’s met kerrie, salades en crêpes geserveerd worden. Twee van de populairste restaurants buiten Mbabane en de Ezulwini Valley zijn de Nisela Coffee Shop (Nsoko, Swaziland), een populaire stop voor automobilisten, en de Sambane Thee Garden (Swazi Candles Craft Centre, Malkerns). Hoewel de meeste menu’s van de theetuin er zeer gezond zijn, zijn de desserts een beetje decadent.

 

Veiligheid

Het misdaadniveau in Swaziland is vrij laag. Maar toch is het best dat je enkele voorzorgsmaatregelen neemt om jouw veiligheid te garanderen. Straatcriminaliteit en diefstallen komen toch nog frequent voor. Vermijd daarom wandeling in de binnenstad van Mbabane en Manzini na zonsondergang. Tijdens het toeristisch seizoen is er soms een lichte toename van de criminele activiteiten. Daarom raden we je aan om niet in het donker te reizen in afgelegen plattelandsgebieden, tenzij in groep. Er zijn regelmatig autokapingen op de belangrijkste routes naar Zuid-Afrika en Mozambique. Bewaar jouw waardevolle goederen op een veilige plek en vermijd grote hoeveelheden geld op zak alsook het dragen van opvallende juwelen. Wat betreft de veiligheid op de weg moet je er rekening mee houden dat de kleinere wegen minder goed onderhouden zijn en een slechte wegmarkering hebben. Wees voorzichtig op landelijke wegen voor overstekende dieren. Een bijkomend risico zijn de verlaten trucks langs de weg en de snel rijdende, slecht verlichte, zware voertuigen. Bij pech of een ongeval moet je voorzichtig zijn met iedereen die je hulp wil bieden. De kans bestaat dat ze je ondertussen beroven. Stop zelf ook niet voor een schijnbaar verontruste automobilist om die te helpen. Deze techniek wordt soms toegepast om jouw voertuig te kapen. Wees ook voorzichtig op landelijke wegen. Wanneer je zelf niet met de wagen reist, houd er dan rekening mee dat de grote lijnbussen soms wat overbelast en in minder goede staat zijn. Maar het hoort bij het Afrikaanse avontuur. Alleen de bussen die grotere trajecten afleggen naar Zuid-Afrika en Mozambique zijn veiliger en comfortabeler.

 

Medische info

Controleer 4 tot 6 weken voor jouw reis of jouw vaccinatieplan in orde is zodat je nog genoeg tijd hebt om de vaccins en medicijnen te kunnen krijgen die je nodig hebt. Zorg ervoor dat je voor de reis up-to-date bent met jouw routinevaccins. Dit zijn de vaccins tegen mazelen, bof, rubella, difterie en tetanus, polio en jouw jaarlijks griepvaccin. Bovendien moet je enkele reisvaccins krijgen omdat er een risico bestaat op specifieke ziekten bij een reis in Swaziland. Een vaccin tegen hepatitis A wordt sterk aanbevolen omdat je een besmetting kan oplopen via besmet voedsel of water, ongeacht waar je eet of verblijft. Je kunt ook tyfus krijgen door besmet voedsel in Swaziland. Vooral als je bij vrienden of familieleden verblijft in kleine steden of plattelandsgebieden of als je een “avontuurlijke” eter bent, is het best om je te laten inenten. Bij het reizen in Swaziland moet je muggenbeten vermijden om malaria te voorkomen. Je zult voorgeschreven medicijnen moeten gebruiken voor, tijdens en nog een tijdje na jouw reis. Bij honden, vleermuizen en enkele andere zoogdieren in Swaziland komt nog regelmatig hondsdolheid voor. Een vaccin wordt aangeraden voor reizigers die kamperen, wandelen of fietsen en avontuurlijk reizen. Ook kinderen zijn zeer vatbaar voor deze ziekte omdat ze de neiging hebben om met dieren te spelen en niet altijd kunnen meedelen door welk dier ze gebeten zijn. Als je een ongeval hebt of ziek wordt in Swaziland kun je terecht in een polikliniek of een privé-ziekenhuis in Manzini, Mbabane, Nhlangano, Matsapha, Big Bend, Siteki, Simunyi en Mhlume. Bij ernstige gevallen zul je doorgestuurd worden naar Zuid-Afrika omdat de medische verzorging er een hoger niveau heeft.

 

Visum

Als je plannen hebt om binnenkort naar Swaziland te reizen of via Swaziland naar een andere reisbestemming, dan heb je toeristenvisum nodig indien je meer dan 30 dagen wilt rondreizen. Aangezien het een zeer klein land is verblijven de meeste mensen er minder dan 30 dagen. Dit visum kun je aanvragen bij aankomst in het land. Er zijn een aantal belangrijke vereisten om een visum te kunnen aanvragen. Een daarvan is dat je moet aantonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt. Hou er rekening mee dat je in Swaziland moet betalen met Liliangeni(enkelvoud), Emalangelie in het meervoud, afgekort met E. Eén euro komt overeen met 15 E. De Lilangeni heeft dezelfde waarde als de Afrikaanse Rand. Je moet ook in het bezit zijn van een reispaspoort dat nog zeker zes maanden geldig is en waarin er nog minstens één blanco visumpagina voorzien is. Je moet een retour vliegticket bijhebben of een vliegticket naar een volgende reisbestemming. Als er onduidelijkheden zijn of als je opziet tegen de nogal ingewikkelde procedure voor jouw visumaanvraag voor Swaziland kun je ook beroep doen op visum-experten in eigen land. Het bespaart je heel wat kopzorgen als je bijvoorbeeld het CIBT raadpleegt. Je kunt ook eerst meerdere sites bezoeken voor informatie over het regelen van je visum, het vervoer van en naar de luchthaven, geldzaken, enzovoort. Om het jou gemakkelijk te maken heeft een organisatie zoals MyTravelPlanner alle praktische documentatie verzameld en word je via een aantal vragen naar een persoonlijke lijst met praktische regelingen geleid. Als alles goed voorbereid is kun je zorgeloos vertrekken voor de reis van jouw leven.