Sydney
     

Sydney

Sydney is met ruim 5 miljoen inwoners, de grootste stad van Australië en zelfs heel Oceanië. De stad is gelegen aan de oostkust van Australië aan de grootste natuurlijke haven van de wereld. Dat maakt dat bijna alle delen van Sydney aan het water of dichtbij het water liggen. De stad wordt omringd door wilde natuur en in de stad is die ook vaak te vinden. De Blue Mountains liggen aan de westkant van de stad, deze bergen hebben hun naam te danken aan de blauwe waas die vaak over de bergen ligt. Deze waas is afkomstig van de uitgestrekte Eucalyptus boom wouden. Captain Cook was de eerste Europeaan die deze plek in 1770, heeft betreden. Toen werd deze plaats al lang bewoond door de Aboriginal bevolking. In 1788 kwam het eerste schip met gevangenen aan, daarna werd Sydney een plek waar alle criminelen van Groot-Brittanië naartoe werden verscheept. De omstandigheden waren zeer slecht, zowel de officieren als de gevangenen waren afhankelijk van het voedsel dat per schip werdt aangeleverd. Gouverneur Macquarie was degene die orde in de chaos wist te scheppen, door de gevangenen generaal pardon te geven, als ze meewerkten om de stad op te bouwen. Rond 1822 had de stad, straten, banken, markten, akkers langs de Hawkesbury River en een haven waar handel werdt gedreven. De kolonie’s inkomsten werden verdient door de verkoop van schapenwol, totdat in 1851 goud werdt gevonden. In 1901 werd de kolonie Australië een onafhankelijk land binnen de Commonwealth. Na de tweede wereldoorlog kwam er een enorme migratiestroom naar Australië, op gang. De stad groeide van 1,5 miljoen mensen in 1950, tot 3 miljoen in 1970. Zelfs vandaag is 34,2% van de mensen die in Sydney leven, in een ander land geboren, de meeste daarvan komen uit China, Groot Brittanië en India.

Meer info    
     

Bezienswaardigheden

Macquarie had een ideaalbeeld van een grootse stad met bijzondere en mooie gebouwen. Het is hem en degenen die na hem gekomen zijn, gelukt om uit de vreselijke omstandigheden van de eerste kolonisten, een moderne en bijzondere stad te vormen. De zonovergoten dagen en de nabijheid van de oceaan maken dat je altijd heerlijk op een strand kan uitwaaien. Het klimaat van Sydney is heerlijk, met dagtemperaturen van gemiddeld 16,5 ºC in januari en 17,4 ºC in juli. De eetcultuur is van wereldklasse, met bijzondere recepten en heerlijk verse ingrediënten. Niet voor niets zeggen de Australiërs, ‘Work Hard, Play Hard’.

The Rocks

The Rocks is de wijk aan de zuidvoet van Sydney Harbour Bridge. Dit is het historische centrum van Sydney. De eerste kolonisten vestigden zich hier in 1788. Er werden huisjes gebouwd, eerst van leem, later van lokale zandsteen, vandaar de naam the Rocks. The Rocks was lang bekend als een sloppenwijk, waar zeelui en prostituees woonden. In 1900 brak de builenpest uit en dat betekende bijna het einde van de wijk. Er werden huizen gesloopt voor de bouw van de brug en om nieuwe huizen te bouwen. Er kwamen plannen om het hele gebied met de grond gelijk te maken, deze werden verijdeld door een actiegroep van bewoners. Uiteindelijk zijn vele huizen gerenoveerd en is dit een toeristisch en commercieel centrum geworden. Het is heerlijk om door de straatjes van the Rocks te zwerven en je even in oude tijden te wanen. De brug is alomtegenwoordig en de haven ook. Tijdens de weekenden is er een leuke markt en in de historische huizen zijn tal van winkeltjes en restaurants gevestigd. Er zijn nog veel historische pubs, waarvan de Lord Nelson en the Fortune of War, de oudste zijn. Het oudste huis is Cadmans Cottage, het huis van de gouvernementele stuurmannen en hun bemanningen, te vinden op 110 George Street.

Beklim de Sydney Harbour Bridge

Het meest bijzondere dat je in Sydney kan doen, is de Sydney Harbour Bridge beklimmen. Deze iconische brug geeft samen met het Opera House de stad en de haven zijn karakteristieke uitstraling. De brug is een grote stalen boogbrug, die in 1932 gebouwd is. De top van de brug is 134 m boven het wateroppervlak en het deel tussen de bakstenen pylonen is 48,8 m lang. Er is een apart fietspad aan de westkant van de brug en een voetpad aan de oostkant van de brug. Het mooiste is echter om de brugboog zelf te beklimmen en op de top van de brug van het uitzicht te genieten. Daarvoor moet je tickets boeken bij BridgeClimb. Je krijgt vooraf een instructie, training en blaastest. Je krijgt dan beschermende kleding aan en een harnas, zodat je altijd gezekerd bent tijdens de klim. Je gaat dan onder begeleiding van een gids, in een groep, de brug op. Het is een stevige, maar goed te doende klim. Laat het vooraf weten als je moeite met hoogte hebt, dan mag je vooraan bij de gids lopen, die je extra begeleid. Bovenop krijg je uitgebreid de tijd om van het uitzicht te genieten en worden er foto’s genomen.

Darling Harbour

Aan de westkant van de Sydney Harbour Bridge, vindt je op de top van een heuvel, Sydney Observatory. Hier werden de sterren geobserveerd en de precieze tijd gemeten, waar de navigatie van de schepen op gebaseerd was. Wandel je naar het zuiden, dan kom je in Darling Harbour. Hier is de haven geheel gerenoveerd en een waar paradijs geworden om heerlijk uit te gaan en jezelf te verwennen. Dwars over de haven loopt de historisch Pyrmont Bridge, een voetgangersbrug die de beide kades verbindt. De Harbourside Shopping Centre heeft 150 winkels over twee verdiepingen en een Food Court met 40 verschillende verkooppunten. Cockle Bay Wharf is een lange promenade van drie verdiepingen waar alleen maar restaurants en café’s zitten. De Chinese Garden of Friendship is een gift van China vanwege het 200-jarig bestaan van Australië. De tuin is 1 ha groot en is een replica van tuinen uit de Ming-dynastie. Je vindt hier een oase van rust met watervallen, meertjes en paviljoens waar je thee kan drinken. Het Australian National Maritime Museum heeft een aantal historisch schepen in de haven liggen. Het Sea Life Aquarium is fenomenaal. Er is een enorme IMAX bioscoop en elke zaterdag avond is er een vuurwerk show, boven het water.

Manly

Met een veerboot van Circular Quay, kan je een heerlijke boottocht richting Manly, over de baai van Sydney maken. Je hebt tijdens de vaart het beste uitzicht op de Harbour Bridge en de Opera House, de haven en de natuur. Daarom is deze boottocht een van de mooiste ter wereld. Omdat Manly op een landtong ligt, heeft het aan de oceaan kant, een prachtig lang strand met de hoge oceaangolven, die het zo in trek maakt bij surfers. Aan de baai kant, heeft Manly ook stranden, deze zijn kleiner en beschut, heerlijk om te zonnen en pootje te baden. De veerboot legt aan bij Manly Warf, hier en in het aangrenzende The Corso, vindt je vele restaurants en leuke winkels, alles met een ontspannen surfer sfeer. The Corso loopt naar de oceaankant van de stad en hier heb je een schitterend uitzicht op de oceaan. Ten zuiden van het strand en de stad ligt de North Head, het noordelijke havenhoofd van de ingang naar de grootste natuurlijke haven van de wereld. De boulevard langs het strand, de Marine Parade, loopt aan de zuidkant langs de rotsachtige kust via Shelly Beach naar de North Head. Hier is een natuurgebied en de oude forten die de haven beschermden.

Bondi beach

Bondi beach is beroemd om zijn witte strand, de wijde oceaan en de hoge golven. Dit surfers paradijs, is een van de populairste stranden van Australië. Langs het strand is een boulevard met restaurants, hotels, winkels en souvenir shops. Dit is de leukste plek om je eerste surflessen te hebben. De golven komen van ver over de oceaan en breken op het strand. Na een dag op de plank te hebben gestaan, is het heerlijk uitrusten op een van de vele terrasjes. Wil je een lekkere strandwandeling maken, dan kan je de Bondi to Bronte walk doen. Er loop een mooi wandelpad van 3,5 km van Bondi beach naar Bronte beach. Het pad volg de rotsachtige kust en komt langs bijzondere rotsformaties. Neem bij de splitsing het onderste pad, dit loopt dichter langs de oceaan. Bij Mackenzie’s Point klimt het pad omhoog naar een rots met geweldig uitzicht over de oceaan. Voordat je op Bronte beach komt, kom je langs een paar kleine baaitjes met witte stranden. Heerlijk om daar te genieten van de zon en het uitzicht. Op Bronte beach aangekomen, kan je teruglopen of met de bus terug naar Bondi of naar het centrum van Sydney.

Opera House en Botanische tuin

De Royal Botanical Gardens beslaan een groot deel van het centrum aan de rand van de baai. Dit groene hart van de stad bestaat uit een uitgebreid net wandelpaden, vele bijzondere en oude bomen en een aantal vijvers. Het is heerlijk om een de koelte van de schaduw uit te rusten, een picknick te houden of even op het gazon te liggen slapen. Er zijn gratis rondleidingen door de tuin die starten vanuit de Garden Shop die je midden in de tuin vindt. Zeer aan te raden is het om de speciale Aboriginal Heritage Tour te boeken. Tijdens deze rondleiding leer je over de geschiedenis en cultuur van de Aboriginals, de planten die ze gebruiken en kan je bushfood proeven. De tuin is ook de woonplaats van veel wilde dieren, je vindt er vele soorten vogels, vlinders en hagedissen en er is een kolonie vliegende honden, de grootste vleermuizen. Als je van de tuin richting het water loopt, dan kom je vanzelf bij het Sydney Opera House. Dit architectonisch bijzonder gebouw is wereldberoemd en heeft een leuke rondleiding door de coulissen van het gebouw. De Opera herbergt een aantal verschillende zalen, waaronder een concertzaal, een theater en een restaurant.

Eten en drinken in Sydney

Sydney is de stad waar al jaren de immens populaire Masterchef Australia, wordt opgenomen. Als je ooit een aflevering hebt gezien, dan weet je dat in Sydney heel bijzonder eten wordt klaar gemaakt. Het warme klimaat zorgt ervoor dat de landbouw goed ontwikkeld is in dit land en daarom kan je hier de meest geweldig verse ingrediënten krijgen. Tropische vruchten zoals mango’s en avocado’s worden gecombineerd met verse groentes en groene kruiden. Samen met heel goed vlees en de verse vis en schaaldieren uit de oceaan, krijg je het meest heerlijke eten wat je maar kunt bedenken. De stijl van koken noemt men ‘Modern Australian’ en dat houdt in dat al deze verse ingrediënten worden bijeengebracht in een fusie van de diverse kookstijlen van alle immigranten. Dit zorgt ervoor dat je traditionele Europese gerechten kan krijgen met een Aziatisch tintje. Authentieke producten van Australië, zoals kangoeroe vlees, wordt hier een bijzondere culinaire verassing. Alles smaakt zoveel beter hier, door de constante zonneschijn, de versheid van de producten en de kookkunsten van de chefkoks in deze stad. Wil je verse vis eten, dan kan je het beste naar de Sydney Fish Market gaan en daar in een van de restaurants eten. Barramundi is een iconische vissoort van Australië en zeer aan te raden, ook kan je heerlijk krab eten aan de vismarkt. Voor veel mensen in Sydney is een fish ’n’ chips op het strand al een onvergetelijke ervaring en ja, zo eenvoudig kan een goede maaltijd zijn. Als het lukt om eens uitgenodigd te worden, bij een inwoner van Sydney thuis, neem dat zeker waar. Ze houden van hun barbeque en de zwoele zomernachten lenen zich hier uitstekend voor. Alles kan op de gril, biertje erbij en wat dobberen in het zwembad, daar wordt je gelukkig van. In The Rocks heb je een aantal kleine brouwerijen, waar je leuke biertjes kan krijgen. Bier is veel en goed verkrijgbaar in Sydney. De Australische wijnen, zijn net als het eten zonovergoten en heerlijk. Veel restaurants hebben een BYO, dat betekend ‘bring your own’. Deze restaurants hebben geen vergunning om drank te schenken, maar je kan wel je eigen wijn meenemen. Handig en goedkoop, dan kan je een lekker wijntje bij de slijter kopen en tijdens het eten opdrinken.

Verkeer en vervoer

Tussen de Harbour Bridge en de Opera House ligt Circular Quay, hier vertrekken de veerboten naar andere delen van de stad en komen de grote cruiseschepen om aan te leggen. Je vindt hier de centrale busterminal met bussen naar Bondi beach en de oostelijke stadsdelen. Ook is hier een groot treinstation met dezelfde naam, de treinen van en naar het vliegveld, de T2 lijn stoppen hier, alsmede de treinen van de T3 lijn. Er is een gratis bus, Route 555, die overdag door het centrum rijdt. De route loopt van het Centraal Station via George Street, Chinatown, Town Hall naar Circular Quay. Het centrum van Sydney is heel goed te belopen, wil je de rest van de stad bezoeken, dan is het aan te raden om de veerboot, bus, trein of lightrail te nemen. Hiervoor heb je de Opal Card nodig, die werkt hetzelfde als onze OV-chipkaart. De Opal Card is gratis aan te schaffen en met incrementen van telkens AU$10 op te waarderen. De Opal Card is ook geldig op de veerboten en dat maakt de veerboot een van de meest leuke en aangename manieren van reizen in de grote natuurlijke haven van Sydney.

Veiligheid

Sydney is een vriendelijke en veilige stad. Wat vooral voor ons wennen is, dat men hier, net als in Engeland, links rijdt. Kijk vooral goed uit bij het oversteken, het verkeer komt van de andere kant dan wat je gewend bent. Het verkeer in Sydney is druk, vooral tijdens de spits. Heb je een auto gehuurd, kan je beter buiten de spits rijden, je doet anders twee keer zo lang over je rit. Het openbaar vervoer is overdag goed en veilig. In de avond kan het soms erg stil in de treinen worden, het is dan aan te raden om in de wagon van de treinwacht te rijden, deze wagon is aangegeven met een blauw licht. Na middenacht worden de treindiensten overgenomen door de nachtbus. Bij de chauffeur kan je een taxi bestellen als je daarna nog een stuk moet reizen. Net als in alle grote steden moet je op drukke plekken met veel mensen, uitkijken voor zakkenrollers. In de avond kunnen groepen dronken mannen lastig of gewelddadig worden. Blijf hierbij uit de buurt en negeer ze. Het algemene alarmnummer is 000, voor als je in een echte noodsituatie zit.

Visum en reisinformatie

Voor Australië moet je een elektronisch visum aanvragen. Dit kan je online doen, houdt hierbij je paspoort bij de hand. Met het elektronische visum, mag je drie maanden op vakantie naar dit land. Je hebt voor de hele duur van je reis een geldig paspoort nodig. Kijk voor de meest actuele gegevens op de website van het Australische consulaat. Maak je op je vliegreis naar Sydney een tussenstop, kijk dan of je een visum nodig hebt voor dat land. Ons Nederlands rijbewijs is geldig in Australië, je hebt wel een gewaarmerkte Engelse vertaling bij het rijbewijs nodig. Met een Internationaal rijbewijs zit je altijd goed. De lokale munt is de Australische dollar, deze wordt meestal als AU$ aangegeven. Zoek voor je vertrek de koers op of installeer een goede koers app, om makkelijk de rekeningen om te rekenen. In Sydney kan je overal goed pinnen en worden eigenlijk overal credit cards geaccepteerd. Zorg er wel voor dat je pinpas op Wereld staat ingesteld, dat staat meestal standaard op alleen betalen in Europa. Australië heeft een andere soort stekkers dan wat wij gewend zijn. Je kan zelf een reisstekker meenemen of een bij aankomst in de stad aanschaffen.

Vaccinaties en gezondheid

Voor een reis naar Sydney en Australië heb je geen verplichte vaccinaties nodig. Ook zijn er geen aan te raden vaccinaties nodig. Tenzij je uit een land komt waar gele koorts voorkomt. Reis je vanuit Zuid-Amerika of Afrika naar Australië, dan heb je een vaccinatie tegen gele koorts nodig. De zon in Sydney en heel Australië is veel sterker dan wat wij gewend zijn. Je kan op het strand in 15 minuten al flink verbrand zijn. Blijf van 11 tot 15 uit de zon en smeer je regelmatig in met zonnebrand crème met een hoge factor. Ook is het aan te raden om beschermende kleding en een hoed te dragen, zeker als je huid nog niet aan de zon gewend is. Bij zwemmen in Australië is moet je goed uitkijken, er komen nogal wat nare beesten in het water voor. Zwem alleen als er een strandwacht aanwezig is en dan alleen tussen de rode en gele vlaggen in. Deze zwemplekken zijn met netten beschermd tegen haaien. Het drinkwater in Sydney is goed van kwaliteit, al kan het wel een beetje naar chloor smaken. In de zomer heeft de stad erg veel last van de droogte en zal je overal gevraagd worden om zuinig met water te doen.