Tanzania
     
 

Tanzania

Tanzania is in bepaalde opzichten heel rijk, en in andere opzichten zeer arm. Zo heeft het Oost-Afrikaanse land een zeer rijke bodem vol goud, diamanten, steenkool, gas en olie. Toch heerst er veel werkloosheid en leeft een derde van de in totaal 39 miljoen inwoners onder de armoedegrens. Geplaagd door honger en ziektes is de levensverwachting van een gemiddelde inwoner van Tanzania slechts 44 jaar. Tanzania is dan ook een land met veel gezichten. De bergachtige gebieden, heldere meren en nationale parken met tientallen unieke diersoorten tonen de pracht van het Afrikaanse continent. De groene graslanden worden afgewisseld met de bruine sahara en de bontgekleurde kleding die de bevolking vaak draagt. Traditionele stammen zoals de Luo en Masai vallen door hun kleurrijke gewaden erg op. De verschillende stammen en natuurlandschappen zorgen samen voor een uniek kleurenpalet. Tanzania is dan ook een prachtige bestemming wanneer je op zoek bent naar een uniek avontuur. Je reist naar een land die om precies te zijn 945.087 vierkante kilometer groot is. Dit maakt het maar liefst 22,5 keer zo groot als Nederland. Vanuit Schiphol is het 8 uur en 25 minuten vliegen naar de hoofdstad Zanzibar. Op het vliegveld is het mogelijk om een auto te huren. Wees hier echter wel voorzichtig mee. De wegen in Afrika zijn anders dan in Europa. Bovendien is niet elk gebied in Tanzania even veilig. Voor de reis kun je het beste even onderzoeken welke plaatsen in Tanzania veilig zijn voor toeristen. De hoofdstad Zanzibar biedt genoeg vertier voor vakantiegangers. Het is een zeer levendige en kleurrijke plek. Bovendien geniet je er dankzij het tropische klimaat altijd van zonnig weer. Verdiep je eens in de rijke geschiedenis van Tanzania door een bezoek te brengen aan Prison Island, wat ooit in handen was van de Portugezen. Of bewonder de diersoorten die wonen in het onvergetelijke Serengeti National Park. Neem dan ook vooral je camera mee wanneer je dit kleurrijke land bezoekt. Een vakantie in Tanzania is een onvergetelijke ervaring die het complexe Afrikaanse continent in al zijn facetten laat zien.

Meer info    
     
Alle foto's    
     

Bezienswaardigheden

Tanzania kent vele hoogtepunten. Zowel letterlijk, bijvoorbeeld in de vorm van de Kilimanjaro, als figuurlijk. Het is het grootste land van Oost-Afrika en ligt aan de Indische Oceaan. Daardoor biedt de kust een magnifiek overzicht over het helderblauwe water. Verreweg de drukstbezochte plaats bij de kust is de hoofdstad Zanzibar. Op deze bruisende plek vind je zandstranden en palmbomen zover het oog reikt. Kolonisten hebben op dit voormalige slaveneiland echter hun sporen nagelaten. Zo zijn er nog steeds specerijen plantages te vinden. De hoofdstad van Zanzibar, Stone Town, is zelfs uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Voor rust en natuur zou je het tropische eiland kunnen verlaten voor het indrukwekkende Serengeti National Park. Wie weet fotografeer je wel een van de ‘big three’. Of leg natuurschoon zoals het Lake Victoria vast op de gevoelige plaat. Tanzania is geschikt voor elk soort vakantieganger. Je kunt er tot rust komen op het strand, maar ook natuurparken en historische bezienswaardigheden bezoeken.

 

Stone Town

Stone Town is een bijzonder stukje Tanzania. Dit is het historische gedeelte van de hoofdstad van Zanzibar. De historie van Stone Town gaat terug tot de 16e eeuw, toen het in bezit werd genomen door Portugese kolonisten. Tot en met de 19e eeuw vormde het een belangrijk centrum voor de Arabische slavenhandel en kruidnagels. Sporen van deze tijd zijn nog steeds terug te vinden in het centrum van Stone Town. Zo kun je er onder andere een fort bekijken dat stamt uit de 17e eeuw. Ooit diende het als gevangenis en kazerne. Minstens zo indrukwekkend is de Anglicaanse kathedraal uit de 19e eeuw. Naast de kathedraal stond ooit een zeer grote slavenmarkt. Tegenwoordig vind je er een slavernijmonument om te herinneren aan deze vreselijke tijd. Stone Town heeft vanwege haar beruchte geschiedenis en unieke huizen een plek veroverd op de lijst van UNESCO-werelderfgoed. Alle woningen zijn namelijk gemaakt van koraalsteen. Dit geeft de stad een zeer authentiek karakter. Bovendien mogen er geen ander soort woningen gebouwd worden. Het komt nog wel eens voor dat een huis instort. In dat geval wordt het koraalsteen opnieuw gebruikt. Ook de houten deuren van de huizen in drie verschillende stijlen zijn de moeite van het bekijken waard. Sommige zijn sierlijk versierd met Arabische teksten, terwijl andere simpeler zijn (Swahilische stijl) zijn of ijzeren punten hebben (Indiase stijl). Het is een echte beleving wanneer je door de vele straatjes van Stone Town loopt. De hoofdstad van Zanzibar is een heksenketel vol lawaai, bonte kleuren en eindeloze marktkraampjes. Laat je meeslepen door de geuren en kleuren van de markt in Stone Town. Het is echter niet verstandig om er vis te kopen. De vis wordt namelijk niet gekoeld en is zeer onhygiënisch. Dit geeft niet bepaald een fijne geur. Je kunt dan ook het beste doorlopen naar de markt met groente en fruit. Je maakt kennis met exotische fruitsoorten waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Vergeet niet om af te dingen op het lekkere fruit, want dat is Zanzibar gebruikelijk.

 

Serengeti National Park

Het is erg bijzonder om het Afrikaanse landschap dat je normaal op televisie ziet in het echt te aanschouwen. De roodbruine kleuren van de savanne komen je tegemoet. Het Serengeti National Park mag je dan eigenlijk ook niet missen. Het is een van de bekendste nationale parken in Afrika en ligt gedeeltelijk in Tanzania. Op de eindeloze savannes van het 14,750 vierkante kilometer grote park wonen meer dan 3 miljoen verschillende diersoorten. Er zijn ongeveer 35 soorten zoogdieren, en de hoeveelheid roofdieren is zelfs ontelbaar. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de meer dan 250.000 zebra’s en 450.000 gazellen. De enorme variatie aan dieren en landschappen wekt verwondering en verbazing. Op de savanne is koning leeuw heer en meester. Hij moet zijn territorium wel delen met andere roofdieren zoals cheeta’s en hyena’s. Wie weet ben je wel getuige van de ‘grote migratie’. Ieder jaar tussen december en maart trekken miljoenen gnoes, gazellen en zebra’s uit het zuiden om langzaam richting het noorden te trekken. Na een gevaarlijke tocht, waarbij de kuddes onder andere rivieren vol krokodillen moeten oversteken, komen ze in juli of augustus in Kenia terecht. In oktober of november trekken de dieren weer terug naar Tanzania. Deze maanden zijn dus de beste periode om dit bijzondere fenomeen te bekijken. Het heeft het Serengeti Park wereldberoemd gemaakt. Je hebt echter wel een flinke portie geluk nodig. De precieze dag waarop de dieren vertrekken is namelijk niet te voorspellen. Een safari is de meest populaire manier om het Serengeti National Park te verkennen. Daarbij word je rondgereden in 4×4 safari auto’s met een pop-up dak. Een safari is echter niet heel goedkoop. Gemiddeld kost een ticket in Oost-Afrika 50 tot 80 euro per persoon voor een dag, omgerekend tussen de 40 en 70 euro. Een groepsreis is echter wel een stuk goedkoper dan een privé-tocht. De prijs stijgt wanneer je besluit om nachtje te logeren in een van de gastenverblijven loopt de prijs uiteraard op. Aan de andere kant is het erg bijzonder om de sterrenhemel voor één nacht te delen met de miljoenen dieren op de Serengeti.

 

Het Victoriameer

Altijd al het grootste zoetwatermeer van Afrika willen bewonderen? Dan moet je in Tanzania zijn. In het Oost-Afrikaanse land vind je namelijk het imposante Victoriameer. Het heeft om precies te zijn een omvang van 69.484 km2, ongeveer de grootte van Ierland. Het water, omringd door Tanzania, Kenia en Oeganda, reikt dan ook zover je oog reikt. Het is een zeer belangrijke waterbron voor de dieren van de Serengeti. Dankzij dit meer kunnen vogels zoals de zilverreiger, de koereiger en dwergaalscholver overleven. In totaal zijn er meer dan 100 vogelsoorten te vinden rondom het meer. Probeer ze tijdens een tocht te spotten en te fotograferen. Zo heb je een mooie herinnering voor thuis. Wist je dat de Egyptische rivier de Nijl er ook een deel van zijn water vandaan haalt? In het meer valt namelijk meer water dan in alle andere nabije rivieren samen. Het Victoriameer werd in 1858 ontdekt door een Britse avonturier. Hij besloot de plek te vernoemen naar Victoria, de toenmalige koningin van het Verenigd Koninkrijk. Geografisch en archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat het meer wel 500.000 jaar oud moet zijn. De vele vissoorten die het destijds bevolkten worden nauwkeurig onderzocht in de evolutiebiologie. Dit is zeker niet het enige indrukwekkende feit over het Victoriameer. Zo leven er in het water maar liefst 2500 verschillende vissoorten. Ter vergelijking: in Europa zijn er slechts 200 verschillende soorten zoetwatervissen. Lake Victoria is te bewonderen tijdens een safari tocht over de Serengeti. Het is zelfs mogelijk om te kanoën met de vissers op het meer. Zij halen hun inkomsten zowel uit de visserij als het toerisme. Een kano excursie brengt je naar nabijgelegen dorpjes waar de traditionele Afrikaanse cultuur nog echt bestaat. Zo is het dorpje Mwaburungu zeker de moeite van het bezoeken waard. Hier vind je onder vriendelijke Afrikaanse vissers, boeren en ambachtslieden die nieuwsgierige toeristen maar al te graag verwelkomen. Na afloop is het mogelijk om bij te komen in een resort vlakbij het Victoriameer. Deze kun je zo duur maken als je zelf wilt, want er zijn zowel luxe als simpele accommodaties beschikbaar.

 

De Ngorongoro krater

De Ngorongoro krater laat zien waarom Tanzania een unieke vakantiebestemming is. Met een omvang van 260 vierkante kilometer en een diepte van 600 meter ben je getuige van de grootste ingestorte krater ter wereld. Het is een stukje natuurschoon dat een uitgebreid ecosysteem heeft. Meer dan twee miljoen jaar geleden was het een grote vulkaan van 5000 meter hoogte. Een eruptie en ineenstorting creëerde een uniek leefgebied voor honderden diersoorten. Tijdens een safari zie je met eigen ogen hoe flamingo’s hun leefgebied delen met duizenden zebra’s en gnoes. Daarnaast leven er 50 verschillende soorten zoogdieren, waaronder leeuwen, olifanten, bavianen en hyena’s. Naar schatting leven er maar liefst 25.000 dieren. De kraterwand is begroeid met allerlei exotische planten. In het midden van de krater is een zoutmeer waar allerlei vogels leven. Daardoor is het mogelijk dat er zoveel diersoorten op een klein oppervlakte delen. Vanwege de steile wanden van 600 meter hoog ontbreken er echter ook een aantal bekende diersoorten. Zo komen giraffen en olifanten niet voor in de diepe krater, omdat het voor hen lastig is om af te dalen. In feite toont Ngorongoro krater Oost-Afrika in het klein. UNESCO gaf dit natuurwonder in 1979 dan ook een plekje op de Werelderfgoedlijst. Ngorongoro ligt ten noordwesten van de stad Arusha, op ongeveer 4 uur rijden. Je kunt de Ngorongoro krater het beste bewonderen tijdens een safari. Voor echte avonturiers is het zelfs mogelijk om een wandeling te maken door de bossen op de rand van de krater. Uiteraard is onder begeleiding van een officiële gids. Een tip is om deze bezienswaardigheid te combineren met een bezoek aan de kleurrijke Masai stam. Zij wonen namelijk dichtbij de krater. De tradities en gebruiken van de Masai laten een uniek stukje Afrika zien. Doorgaans dragen de Masai kleurrijke gewaden, wat ze een echte bezienswaardigheid maakt. De gemiddelde kosten van een safari over de Serengeti en langs de Ngorongoro krater liggen tussen de 40 en 70 euro per persoon. Niet goedkoop, maar de aanblik van deze ‘Ark van Noach’ is het meer dan waard. In het laagseizoen, van april tot juni, zijn de kosten van een ticket overigens lager.

     

Plaatsen

Het toerisme in Tanzania is de afgelopen vijftien jaar sterk gegroeid. Terwijl het land in 2001 kon rekenen op een half miljoen bezoekers, lag dit aantal in 2016 al op meer dan een miljoen. Het land neemt 3.7 procent van het totale aantal toeristen in Afrika voor haar rekening. Verreweg het grootste deel van het reizigers bezoekt de hoofdstad Zanzibar. Deze kustplaats is erg in trek vanwege tropische stranden, waaronder het mooie Nungwi in het noorden van het eiland. Zanzibar is qua inwonersaantal echter niet de grootste stad van Tanzania. Die eer heeft Dar es Salaam, waar bijna 4,4 miljoen inwoners leven. Het is zelfs groter dan de hoofdstad van het land, Dodoma. Van een klein vissersstadje aan de kust heeft Dar es Salaam zich ontwikkeld tot het economisch hart van Tanzania. Bovendien vind je hier een aantal historische musea die vertellen over de lange geschiedenis van het Oost-Afrikaanse land. Ben je even klaar met de drukte van de grote stad? Bezoek dan het charmante vissersdorpje Bagamoyo, voor de nodige rust.

Dar es Salaam

De geluiden, kleuren en geuren van Tanzania blijven je waarschijnlijk voor altijd bij. Ze maken deel uit van het dagelijks leven in de grootste stad van het land, Dar es Salaam. Vaak wordt deze plek gezien als een ‘doorreisstad’. Een plek waar je even bent voordat je verder reist naar andere steden in Afrika. Dit imago doet de stad met 4 miljoen inwoners echter geen recht. Alleen al haar naam is bijzonder. ‘Dar es Salaam’ betekent namelijk ‘Huis van de Vrede’. Haar ligging aan de Indische Oceaan heeft ervoor gezorgd dat het in Tanzania een belangrijke handelsfunctie vervult. Dar es Salaam speelt een sleutelrol wat betreft de export van koffie, katoen en huiden. Tijdens een bezoek aan deze belangrijke handelsstad mag je een bezoek aan de haven dan ook eigenlijk niet overslaan. Werkelijk overal zie je kleurrijke vissersboten liggen. Overal waar je komt in Dar es Salaam is het chaotisch en druk. De mensenmassa, toeterende auto’s en bussen zorgen voor veel leven in de brouwerij. Gelukkig zijn er ook plekken die ruimte bieden voor rust en bezinning. Zo zou je een van de vele musea in de stad kunnen bezoeken. Het Nationaal Museum is bijvoorbeeld een fijne plek voor archeologieliefhebbers. In een paar uur leer je van alles over de rijke geschiedenis van Tanzania en de vele flora en fauna die het land rijk is. Hoe zat het bijvoorbeeld ook alweer met het kolonialisme? Minstens zo interessant is het Village Museum, waar exposities je vertellen over de 18 inheemse stammen van Tanzania. Het centrum van Dar es Salaam is vanaf Julius Nyerere International Airport te bereiken met de taxi. Let echter wel op de prijs, want taxichauffeurs hebben de neiging om meer te vragen aan toeristen. Ga er vanuit dat 10.000 tot 20.000 Shilling normaal is, omgerekend nog geen 4 euro.

Zanzibar

Zanzibar is de populairste toeristische bestemming van Tanzania. Voor zon, zee en strand ben je hier helemaal op de juiste plek. Toch heeft dit eiland aan de oostkust meer te bieden dan een tropisch klimaat alleen. Zo vind je er diverse culturele bezienswaardigheden, waaronder het al eerder genoemde Stone Town. Net als Dar es Salaam is Zanzibar een centrum van handel. Zo vindt er net als eeuwen geleden handel plaats in nootmuskaat, peper en kaneel. Sommige bezienswaardigheden op het eiland nemen je mee op een reis naar het verleden. Verdiep je op Prison Eiland bijvoorbeeld in de koloniale geschiedenis van Zanzibar. Deze plek werd ooit gebouwd om een gevangenis te huisvesten. Uiteindelijk werd deze nooit in gebruik genomen omdat de Portugezen beseften hoe mooi het eiland was. In plaats daarvan lieten ze er een schitterend huis bouwen voor de toenmalige gouverneur. Een ander huis dat veel bekijks trekt is ‘Mercury House’. Misschien heb je al een vermoeden door de naam, maar dit is de plek waar zanger Freddy Mercury van Queen ooit werd geboren. Verwacht echter niet teveel, want het geboortehuis van de inmiddels overleden zanger is gewoon een flat. Toch is het bijzonder om er even geweest te zijn. Voor het vervoer in Zanzibar kun je het beste de Dalla-Dalla nemen. Dit is een klein busje dat rijdt tussen verschillende dorpjes. Hou er wel rekening mee dat het ritje nogal onstuimig kan worden. Afrikanen staan namelijk niet bekend om hun nette rijstijl. Bovendien hebben de inwoners van Zanzibar nog nooit van een vaste dienstregeling gehoord. Bij het vinden van het juiste openbaar vervoer in Tanzania heb je dus een beetje geluk nodig, maar een avontuur is het zeker.

Bagamoyo

Bagamoyo is met ongeveer 82.000 inwoners veel kleiner dan Dar es Salaam en Zanzibar. Desondanks is het een bijzondere plek om tijdens je vakantie in Tanzania te bezoeken. Bovendien ligt het op slechts anderhalf uur rijden van Dar es Salaam. Hou tijdens het rijden wel rekening met het slecht onderhouden wegdek op deze route. Bagamoyo heeft een centrale rol gespeeld in de geschiedenis van Tanzania. Het vissersdorpje beleefde haar bloeiperiode als handelscentrum in de 19e eeuw. Destijds had het de dichtstbijzijnde haven bij het toen al bruisende Zanzibar. Helaas had de sterke economische functie van Bagamoyo ook een duistere kant. Tijdens het hoogtepunt van de slavenhandel werden er vanuit deze stad maar liefst 50.000 slaven verscheept naar Zanzibar. De naam van deze stad doet nog herinneren aan deze inktzwarte periode uit de geschiedenis. ‘Bagamoyo’ betekent vanuit het Ki Swahili vertaald namelijk ‘begraaf mijn hart’. Gelukkig is de sfeer in het moderne Bagamoyo heel wat vrolijker. Tegenwoordig is het een klein, maar sfeervol vissersdorpje waar je op de markt verse vis kunt kopen. Ook vind je in het dorpje een aantal winkeltjes waar je bijvoorbeeld souvenirtjes voor het thuisfront kunt kopen. Wees trouwens alert op je spullen. Laat sieraden en andere waardevolle bezittingen het liefst thuis op de hotelkamer. Dieven hebben het daar namelijk op gemunt, en zijn vaak vliegensvlug. Ongeveer 2 kilometer buiten het centrum bevindt zich trouwens nog een andere interessante bezienswaardigheid, namelijk het katholieke museum. Toeristen bezoeken het graag omdat in een kapelletje de Schotse ontdekkingsreiziger David Livingstone begraven ligt. In de negentiende eeuw reisde hij door grote delen van Afrika. Livingstone werd uiteindelijk een groot tegenstander van de slavenhandel. Livingstone zou eigenlijk worden teruggebracht naar Groot-Brittannië, maar vond in Bagamoyo uiteindelijk eeuwige rust.

 

Inwoners

Tanzania is een van de grootste landen van Oost-Afrika. Het telt ongeveer 55 miljoen inwoners en 120 stammen. Deze stammen zijn vrij klein en maken ongeveer 10 procent van de bevolking uit. Wel bestaan er tussen deze groepen een groot aantal verschillen. Zo wonen ze verspreid over het hele land, afhankelijk van de vruchtbare grond en economische mogelijkheden. Het leven is er soms zwaar. De gemiddelde levensverwachting van een persoon uit Tanzania 61 jaar. Verreweg de bekendste stam uit Tanzania is de Masai. Deze nomadische stam houden runderen en geiten en kleden zich bij voorkeur in rode gewaden met opvallende sieraden. Het wordt wel eens gezegd dat de enige stam die opgewassen is tegen de Masai de Datoq zijn. Dit zijn namelijk zeer sterke veehouders. Bijzonder genoeg bouwen ze hun hutten van takken, stronken en een mengsel van koeienpoep en klei. Andere groepen stammen zijn onder andere de Sukuma, de Haya en Chagga. Het zijn slechts enkele namen uit een grote hoeveelheid aan stammen, die zich met hun eigen gebruiken en kledingstijl van elkaar onderhouden. Het toont aan hoe gevarieerd Tanzania is. Naast de stammen wonen er in het land ook Aziaten, Europeanen en Arabieren. Zij hebben zich meestal gevestigd in de grote steden Zanzibar en Dar es Salaam. Ondanks de grote variatie is 99 procent van de Tanzaniaanse bevolking Afrikaans. Interessant is het feit dat het overgrote deel van de bevolking, zo’n 25 procent, inheemse godsdiensten aanhangen. Dit heeft onder andere te maken met de vele stammen die op dezelfde wijze leven als hun voorouders eeuwen geleden. Na inheemse godsdiensten volgt het Islamitische geloof met 35 procent. Op Zanzibar is zelfs 95 procent van de bevolking Moslim. Hindoes wonen daarentegen meestal op Dar es Salaam en Christenen zijn in dit land met 46 procent niet in de meerderheid.

 

Talen

Ongeveer 50 miljoen mensen uit Oost-Afrika spreken het Swahili. Het is ook de officiële taal in Tanzania. Het kolonialisme heeft deze taal sterk beïnvloed. Zo komen er woorden en uitdrukkingen uit het Portugees, Arabisch en Hindi in voor. Zo is de naam ‘Swahili’ van Arabische origine. Het is namelijk een combinatie van de woorden ‘sawa’ en ‘hili’, dat ‘naar de kust’ betekent. Dit heeft te maken met het feit dat Tanzania vroeger een belangrijke handelsfunctie vervulde omdat het een gunstige ligging had aan de Indische Oceaan. Daardoor is er vandaag de dag sprake van een bijzondere taalsituatie. In feite bestaan er in Tanzania drie talen naast elkaar. Dit zijn het Swahili, het Engels en de dialecten van de stammen. Bij het ondertekenen van wetten wordt meestal het Swahili gebruikt en kinderen leren deze taal op de lagere school. In het hoger onderwijs en in het bedrijfsleven komt voornamelijk het Engels voor. De regering van Tanzania spreekt zowel Engels als Swahili. Daarnaast hebben de verschillende stammen er voor gezorgd dat het Swahili bestaat uit 15 dialecten. Het Kiujunga wordt daarbij het vaakst gesproken, maar ook Kimvita, Kiamu en Kingwana komen veel voor. Er is zelfs een dialect dat alleen in de Swahili poëzie wordt gebruikt: Kingozi. Een bijzonder kenmerk van al deze Swahili dialecten is dat elk letter van een woord letterlijk wordt uitgesproken. Daarnaast ligt de klemtoon vrijwel altijd op de twee na laatste lettergreep. Ondanks het grote bereik krijgt het Swahili steeds meer concurrentie van het Engels. Sterker nog, op de middelbare school en in het hoger onderwijs heeft het inmiddels de rol van officiële taal overgenomen. Het is een wereldtaal die communicatie in het bedrijfsleven een stuk eenvoudiger maakt. Voor de inwoners van Tanzania is het vanwege het toenemende aantal toeristen ook een voordeel wanneer zij het Engels onder de knie hebben.

 

Vervoer

In een groot land zoals Tanzania is goed vervoer erg belangrijk. Toch kan er wat betreft de infrastructuur nog wel het een en ander verbeterd worden. Niet wat betreft transportmogelijkheden, die zijn er genoeg, maar wel qua veiligheid. Tijdens je vakantie zul je merken dat veel auto’s en busjes jaren oud zijn en vaak kapot gaan. In de grote stad kun je het beste een touringcar overwegen als je comfortabel wilt reizen. Voor de gemiddelde inwoner van Tanzania is dit vervoermiddel behoorlijk duur. Een busticket tussen de steden Dar es Salaam en Arusha kost ongeveer 25 dollar, omgerekend 20 euro. Je kunt het beste een dag vantevoren al een ticket kopen. Zo ben je zeker van een comfortabele zitplek. Een maatschappij met een goede naam is Scandinavia Express. De touringcars beschikken vaak over airco en vertrekken vaak om vaste tijden vanuit een depot. Hier is geen sprake van bij de gewone en goedkope busjes uit Tanzania. Deze minibusjes rijden in de stad en worden ‘Dalla-Dalla’ genoemd. De busjes zijn vrij oud en je zit in feite in een open laadbak. Hoewel er sprake is van een vaste route is het altijd maar afwachten wanneer de busjes vertrekken. Vertrektijden zijn er namelijk niet echt. Aan de andere kant zit je tijdens een rit in deze gammele busjes wel tussen de echte bevolking van Tanzania. Het is een bijzondere ervaring die je waarschijnlijk niet snel zult vergeten. Voor een mooi avontuur zou je de bus eventueel kunnen verruilen voor de boot. Deze vertrekt vanuit de stad Dar es Salaam onder andere naar Zanzibar, Pema en het Victoriameer. De Catamaran is het snelste en doet er ongeveer 2 uur over. Een enkeltje kost 30 tot 45 dollar, maar daarvoor zit je wel zeer comfortabel met airco. Neem vanwege controles trouwens altijd je paspoort mee.

 

Veiligheid

Tanzania is op dit moment geen veilig land. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om voorzichtig te zijn. Je kunt er heen reizen, maar dient alert te zijn op mogelijk verdachte situaties. Met name in grote steden zoals Zanzibar en Dar es Salaam is sprake van verhoogde terroristische dreiging. Sinds maart 2016 is er sprake van een politieke impasse in Zanzibar. Daardoor vinden er regelmatig gewelddadige politieke demonstraties plaats. Probeer deze bijeenkomsten te vermijden en vertrek meteen wanneer je een grote groep mensen ziet. Op drukke en toeristische plaatsen, bijvoorbeeld Stone Town, neemt de kans op een aanslag en ongeregeldheden toe. Wees ook alert wanneer je een kerk bezoekt. Godshuizen zijn de afgelopen jaren vaak het doelwit geweest van toeristen. Andere vormen van criminaliteit komen helaas ook vaker voor dan een paar jaar geleden. Zo komen er regelmatig berovingen en zelfs ontvoeringen voor. Zodoende is het verstandig om waardevolle spullen, zoals sieraden, zoveel mogelijk thuis of in het hotel te laten. Houd daarnaast autodeuren altijd gesloten om overvallen te voorkomen en probeer stille en afgelegen gebieden te vermijden. Neem daarnaast nooit een lifter mee. Tenslotte raadt het Ministerie aan om alleen tussen 07.00 en 18.00 uur de weg op te gaan. Dit geldt zowel voor je eigen auto als het openbaar vervoer. Tanzania staat namelijk niet bepaald op de eerste plek wanneer het gaat om verkeersveiligheid. Zo beschikken de openbare wegen vaak niet over straat- en wegverlichting. Tanzania is wat betreft natuurschoon en bezienswaardigheden een parel in Oost-Afrika. Helaas is een vakantie er niet zonder risico’s. Wees dus alert en voorzichtig, maar vergeet ook niet om te genieten van dit bijzondere land.

 

Medische info

Voor vaccinaties dien je even contact op te nemen met je huisarts of de GGD in Nederland. Voor de reis naar Tanzania is het verstandig om je te laten vaccineren tegen difterie, tetanus en polio (DTP). Deze prik geeft tien jaar bescherming. Daarnaast wordt het aangeraden om kort voor vertrek een prik tegen Hepatitis A te nemen. Twee weken voor de reis werkt doorgaans het beste. De antistoffen in het middel zorgen ervoor dat je beschermd bent tegen deze vervelende ziekte, die onder andere koorts, misselijkheid en ernstige vermoeidheid kan veroorzaken. Vergeet niet om Malariapillen mee te nemen in je koffer. De muggen die deze ziekte verspreiden komen namelijk veel voor rondom het Victoriameer en in de binnenlanden van Zanzibar. Neem ook een EHBO setje mee voor het geval je kleine verwondingen oploopt. Tevens is het verstandig om je tijdens de reis regelmatig in te smeren met deet. Smeer een flinke hoeveelheid van dit anti-muggenmiddel op je armen, benen en voeten. Voor een goede nachtrust zou je onder een klamboe kunnen slapen. Het beschermt tegen muggen, en je hebt minder last van het gezoem. Vertoon je plotseling symptomen van koorts en misselijkheid? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de plaatselijke arts. In Tanzania komen ook andere ziektes voor waar je misschien niet op bent voorbereid. Hoe dan ook is het sterk af te raden om in zoet water te zwemmen. Er komt onder andere bilharzia in voor. Dit is een worminfectie waar je ernstig ziek van kunt worden. De gezondheidszorg in Tanzania zelf is redelijk. In vergelijking met andere Afrikaanse landen loop je er redelijk weinig kans om ziek te worden. In de grote steden is de gezondheidszorg beter geregeld dan erbuiten. In de ziekenhuizen van Dar es Salaam, Dodoma en Arusha spreken de artsen over het algemeen redelijk tot goed Engels.

 

Visum

Een vakantie naar Tanzania is een bijzonder avontuur. Maar voordat het zover is moet je wel een aantal zaken goed geregeld hebben. Zo kom je zonder een toeristenvisum het land niet in. Gelukkig is het aanvragen van het document niet moeilijk. Meestal is het binnen enkele werkdagen geregeld. Voor het aanvragen van het visum dien je contact op te nemen met de Ambassade van Tanzania in Den Haag. Je bent verplicht om een aantal documenten mee te nemen, waaronder je paspoort en een vluchtbewijs (e-ticket of het reisschema). Vergeet ook niet om het aanmeldformulier en 2 pasfoto’s met een grootte van 4,5 cmx3,5 centimeter mee te nemen. Je zult dus de tickets voor Tanzania al eerder gekocht moeten hebben. Ben je van plan om vaker dan een keer naar Tanzania te reizen? Schaf dan voor 100 euro een zogeheten ‘multiple entry visum’ aan. Hou er wel rekening mee dat je paspoort nog minstens een halfjaar geldig moet zijn. Ook dient het document minstens een lege pagina te hebben waarin gestempeld kan worden. Bedrijven en scholen hebben voor de visumaanvraag ook een aanbevelingsbrief nodig. De aanvraagduur neemt ongeveer 4 werkdagen in beslag. Heb je geen tijd of zin om dit allemaal zelf te regelen? Schakel dan een organisatie in die al het werk voor je uit handen neemt. De Visum Centrale en de ANWB zijn betrouwbare organisaties die voor een redelijk tarief hun diensten aanbieden. Je hoeft slechts je gegevens in te vullen en de benodigde documenten aan te leveren. Vervolgens kun je het document na enkele dagen ophalen, of het wordt aan huis bezorgd. De totale kosten van je visumaanvraag hangen af van verschillende factoren. Zo ben je natuurlijk duurder uit wanneer je meerdere keren naar het land reist. De prijs van een toeristenvisum, dus een eenmalig bezoek aan Tanzania, is ongeveer 50 euro.