Tokyo
     
 

Tokyo

Tokyo is de hoofdstad van Japan en ligt op het eiland Honshu aan de monding van de rivier de Sumida. Je kan eigenlijk niet van een stad spreken, officieel is Tokyo een metropolis. Het centrum van de stad is opgedeeld in 23 speciale wijken, die officieel een onafhankelijk status hebben en zichzelf stad noemen. Ten westen van de 23 wijken strekt de metropool zich verder uit en is totaal 90 km lang en 25 km breed. Er wonen zo’n 13,5 miljoen mensen in de metropool, waarvan meer dan 9 miljoen in de 23 speciale wijken. Natuurlijke gevaren hebben de stad gevormd tot wat die nu is, aardbevingen, bosbranden en tyfoons hebben hun tol geeist. Twee keer is de stad geheel verwoest, de eerste keer in 1923 door aardbeving Kanto en de tweede keer door de brandbommen van de USA in 1945. Bij beide rampen was het dodental 100.000 mensen, de brandbommen lieten 1 miljoen mensen dakloos achter, de aardbeving 1,9 miljoen. Hierdoor zal je in de stad maar op een paar plaatsen de heel oude gebouwen en tempels vinden die er oorspronkelijk hebben gestaan. Het centrum wordt door wolkenkrabbers gedomineerd en is hypermodern. De beste tijd van het jaar om Tokyo te bezoeken is in de lente en herfst. Het klimaat is sub-tropisch en de winters zijn droog en koel met gemiddelde temperaturen van 10ºC, de zomers heet met temperaturen van 30ºC en vochtig, met veel regen. Ruim 36% van het grondgebied van de metropool Tokyo bestaat uit groene gebieden. Er zijn een aantal eilanden in de baai van Tokyo, die onderdeel van de stad zijn. De Izu eilanden zijn een vulkanische eilandengroep waarvan Izu Ōshima met 120 km van de stad, het dichtstbijzijnde eiland is. De Ogasawara eilanden liggen verder in de oceaan op zo’n 1000 km afstand van de stad.

Meer info    
     
Alle foto's    
     

Bezienswaardigheden

Tokyo is enorm groot, met een bijzondere geschiedenis en speciale tradities. Je vindt er eeuwenoude tempels en moderne wolkenkrabbers. Tokyo is de stad van anime, de jongeren cultuur, hello kitty, maar ook van samurai, sumo worstelaars en traditie. Altijd vol en druk, maar je kan uitrusten in de vele parken en tuinen, bij de tempels of in een onsen, een publiek bad. Het heerlijke eten maakt de stad tot een bijzondere belevenis. De vriendelijke en behulpzame mensen maken dat zelfs deze drukke stad altijd veilig en vertrouwd is.

Keizerlijk paleis

Op 10 minuten lopen van Tokyo Station ligt het keizerlijk paleis en de omliggende tuinen en parken. Op de plek waar ooit kasteel Edo heeft gestaan, is een enorm complex van gebouwen en pleinen dat omringt wordt door een slotgracht en een muur. Hier woont en werkt de keizerlijke familie. De tuinen en parken rond het paleis zijn open voor het publiek. De Oost tuinen liggen tussen de buitenste en binnenste slotgrachten. Hier vindt je op de top van een heuvel de imposante funderingen van wat eens de grote toren van kasteel Edo is geweest. De toren is in 1657, 19 jaar na zijn bouw, verwoest door een grote stadsbrand en is nooit herbouwd. De Ninomaru tuinen zijn schitterend aangelegde Japanse tuinen, die je ten zuiden van het paleis kan vinden. Omdat het keizerlijke paleis bewoond is, is het niet te bezichtigen. Er zijn wel dagelijkse rondleidingen in het Japans. De eerste keizer was Jimmu, die in het jaar 660 vC gekroond werd. Volgens de overlevering was hij een nakomeling van de zonnegodin Amaterasu. De huidige keizer Akihito, zou een directe nakomeling van Jimmu zijn. De keizer van Japan is het staatshoofd van het land en het hoofd van de officiële religie van Japan, Shinto.

Ueno Park

Ueno park is beroemd vanwege de bloeiende kersenbomen. Als de kersenbloesem aan de bomen zit, dan organiseren japanners een Hanami, oftewel bloesem kijken. Hele families komt bij elkaar, onder de bloeiende kersenbomen, voor een rijke picknick. De bloesem, de Sakura, staat symbool voor de vergankelijkheid van het leven en is traditioneel een teken van de samoerai. Ueno park ligt ten noordoosten van het Edo kasteel, op het terrein het grote tempelcomplex van Kan’ei-ji. Het tempelcomplex is in 1625 opgericht door Tenkai, een Boeddhistische monnik om de stad tegen ongunstige invloeden te beschermen. In het park vindt je nog altijd de overblijfselen van het oude tempelcomplex. Zoals de Shinobazu vijver met de Bentendo tempel op een eiland in het midden, de vijf verdiepingen tellende pagode en de Kiyomizu Kannon tempel. In en rond het park vindt je een groot aantal musea. Het Nationale Museum van Tokyo is het eerste en grootste museum van Japan. Het museum heeft een uitgebreide collectie van Japanse kunstschatten en belangrijke culturele pronktukken. Het Nationale Wetenschappelijke Museum, het Nationale Museum van Westerse kunst en Shitamachi Museum met een reconstructie van het leven gedurende de Meiji tot de Showa Dynastie, zijn veel bezochte musea. Er is ook nog een dierentuin in het park, Ueno Zoo.

Asakusa

Asakusa is een wijk in Tokyo, waar je de sfeer van de oude dagen van weleer heel goed kan proeven. Gelegen langs de oever van de Sumida rivier, in het ‘lage’ gedeelte van de stad, is het nog steeds een plek waar je voor je vermaak, naar toegaat. In de Edo-tijd waren hier, net buiten de stadsgrens, de kabuki theaters en bordelen. Nu is de belangrijkste toeristische trekpleister de Sensoji tempel. Deze Boeddhistische tempel uit de 7e eeuw, is Tokio’s meest beroemde en populaire tempel. De tempel is een na-oorlogse reconstructie, wil je een authentieke tempel bezoeken, ga dan naar Sanja-sama, het Asakusa Schrijn. De toegangsweg naar de tempels is de Nakamise straat. Hier worden al sinds het bestaan van de tempels, de bezoeker verleidt met allerlei handelswaar. Tegenwoordig vind je hier lokale specialiteiten en souvenir winkels. Shin-Nakamise is de nieuwe winkelstraat en langs deze overdekte straat vindt je fijne restaurants en leuke winkeltjes. De ondergrondse verbindingsweg, de Asakusa Chikagai, tussen deze straat en het Tobu Asakusa Station is al bijna 100 jaar onveranderd. In Asakusa vindt je in een architectonisch heel bijzonder gebouw, het Toeristische Informatie Centrum. Waar je voor informatie, gratis wifi en een observatie dak met schitterend uitzicht, terecht kunt.

Shibuya

Shibuya is een van de 23 districten van Tokyo. Het leent zijn grote populariteit aan de beroemde kruising met warenhuizen, neonverlichting en honderden mensen. Je komt hier door de Hachiko uitgang van Shibuya station te nemen. Naast de uitgang vindt je het standbeeld van Hachiko. Dit is de wereldberoemde hond, die elke avond bij het station op zijn baasje wachtte. Hachiko bleef daarmee trouw doorgaan, zelfs toen zijn baasje onverwacht op zijn werk overleed. Toen de hond in 1935 overleed, had hij ruim 9 jaar elke dag op zijn baasje zitten wachten. In de straten die op de kruising uitkomen, vindt je de grootste warenhuizen van Tokyo. Shibuya 109 is de meest populaire daarvan. Dit is een van de centra van de bekende Japanse jongeren cultuur. De Center Gai is een voetgangerszone waar de jongeren komen om hun kleding te kopen, te gamen, een nachtclub te bezoeken, maar vooral om te kijken en gezien te worden. Je vindt hier de laatste mode en trends en de leukste gadgets. Koen Dori is de winkelstraat die van het Marui warenhuis naar Yoyogi Park lijdt. In Yoyogi Park vindt je rust, in een groot Ginkgo bos en kan je de schrijn van keizer Meiji en zijn vrouw bezoeken.

Sumo worstelen

De Ryōgoku Kokugikan is het stadion waar de grote sumo worstel wedstrijden worden gehouden. Het is zeer aan te raden, om voor je vertrek na te gaan of er in de periode van jouw bezoek aan Tokyo, een van de drie jaarlijkse toernooien plaatsvindt.  Deze toernooien duren 15 dagen en worden al 2 eeuwen in het Ryōgoku district gegeven. Sumo is ontstaan als eerbetoon aan de goden en werd oorspronkelijk in de buitenlucht bij een tempel of schrijn, beoefend. Wil je het sumo leven in een van de sumo-stallen, van dichtbij beleven, dan kan je een rondleiding boeken. Hier leven de worstelaars voor maar een ding, om winnaar te worden. Ze worden door een stalmeester geheel verzorgd en getraind. Een wandeling door het Ryōgoku deel van de Sumida district, laat al veel over het sumo leven zien. Naast het stadion staat het Sumo museum. Bij de Ekoin tepel werden voor 1909, de toernooien in de buitenlucht gehouden. Je kan deze tempel bezoeken en het stenen monument voor de vroegere worstelaars en stalmeesters, bewonderen. Veel gepensioneerde worstelaar openen een chanko nabe restaurant. De chanko nabe is het favoriete voedsel van een sumo worstelaar en is een variatie op de voor ons bekende fondue.

Dagtocht Mount Fuji

Op heldere dagen zal je de vulkaan Fuji ten zuidwesten van Tokyo, kunnen zien. Deze perfect gevormde en nog steeds actieve vulkaan wordt vereerd als een heilige berg. De vulkaan is met 3776 meter, het hoogste punt van Japan en is in 1707 voor het laatst uitgebarsten. Het is afhankelijk van het weer of je de vulkaan kan zien en de meeste dagen is de top gehuld in wolken. In de wintermaanden is er de meeste kans op mooi zicht. Je hebt een kans op mooi uitzicht op de vulkaan, als je met de trein van Tokyo naar Kyoto reist. De shinkansen is de hogesnelheidstrein waar je op dit traject mee kan reizen. Rond Shin-Fuji station heb je het mooiste uitzicht. Er zijn een aantal fijne dagtochten naar de vulkaan. Je reist dan met de bus naar het gebied rond de vulkaan. Er zijn daar meren, andere vulkanen, dorpjes en tempels, een schitterend gebied, waar je door de gids op de mooiste plekjes wordt gewezen. Je geniet van het uitzicht, lekker eten en reist vaak met de shinkansen terug naar Tokyo. Andere dagtochten gaan naar Hakone, een stadje vol met resorts waar je kan genieten van door de vulkaan verwarmd heet bronwater.

Eten en drinken in Tokyo

In Tokyo is het goed eten. Wil je iets heel speciaals. dan kan je in een van de 8 restaurants met 3 Michelin sterren eten. De beroemdste daarvan is de Sukiyabashi Jiro Honten, waar zelfs een film van gemaakt is ‘Jiro Dreams of Sushi (2011)’. Je kan reserveren bij de portier van je eigen hotel. Het restaurant is gevestigd in de 1e verdieping van de kelder van het Tsukamoto Sogyo gebouw naast het Ginza station. Natuurlijk is er overal in Tokyo sushi te eten, maar er zijn ook andere gerechten die typisch Japans zijn. Er zijn veel gerechten die gebaseerd zijn op rijst, Donburri is een kommetje rijst met een topping naar keuze. Kare Raisu is een gerecht van rijst met curry saus, gebaseerd op de Indiase curry, maar zoeter en niet zo scherp. Bij Chazuke wordt er bouillon, thee of heet water over de rijst gedaan en dit wordt geserveerd met japanse pruimen, zalm en zuur. Vis wordt of rauw (Sashimi) of gegrild (Yakizakana) gegeten. Er worden verschillende soorten pasta gegeten, Soba (van boekweitmeel), Udon (van bloem), Ramen (Chinese noodles) en Somen (van bloem, maar dunner dan Udon). Fondue’s zijn erg populair en worden Nabe’s genoemd. Er zijn verschillende soorten en variëteiten, beroemd is de Shabu Shabu en de Chanko Nabe. Wil je genieten van een lekker gegrild vlees, dan kan je terecht in een  Yakiniku restaurant, waar, je aan tafel gegrilde kleine stukjes vlees krijgt geserveerd. Veel restaurants en voedselstalletjes langs de weg of op stations zijn gespecialiseerd in een soort van eten, Sushi, Ramen, Yakitori, Tempura, Teppanyaki, voor alle gerechten, een ander restaurant. Er zijn ook restaurants die verschillende gerechten serveren, bij Japanners is de Izakaya heel populair. De Izakaya is meer in de stijl van een pub, waar je in groepen komt om wat te drinken en daar lekkere hapjes bij besteld, die je met z’n allen deelt. Daartegenover staan de Kaiseki Ryori waar je de Japanse ‘haute cuisine’ kan eten. Al met al zal je overal in Tokyo van de meest heerlijke en kwalitatief goede gerechten kunnen genieten. Voor elk budget en op elke straathoek, is er een restaurant of stalletje waar je terecht kunt.

Geschiedenis van Tokyo

Tokyo is begonnen als Edo, een klein vissersdorp in de delta van de rivier. Aan het einde van de 12e eeuw is de dorp ommuurd door de Edo-clan en in 1457 is het kasteel Edo gebouwd. In 1603 werd Edo door Tokugawa Ieyasu tot zijn hoofdkwartier gemaakt. Tokugawa Ieyasu is de shogun, oftewel militaire opperbevelhebber die de verschillende clans in het land aan zich onderwierp en zo voor vrede in Japan zorgde.   De shogun is lange tijd de leider van Japan geweest, de keizer had alleen een ceremoniële rol. Van 1603 tot 1868 duurde de Edo periode, waar de Tokugawa clan het land bestuurde vanuit Edo. gedurende de Edo periode kende het land vrede en grote welvaart. De Tokugawa clan was een groot voorstander van isolationisme, wat ervoor zorgde dat er weinig buitenlandse invloed was. De handel werd strikt gereguleerd en zorgde voor grote rijkdom voor de shogun. In 1868 tijdens de Boshin oorlog werd de Tokugawa clan verslagen door de aanhangers van de toenmalige keizer Meiji. Toen keizer Meiji aan de macht kwam veranderde er veel in Japan. Buitenlandse betrekkingen werden aangeknoopt, het land werd kapitalistisch. De keizer verplaatste zijn hof van Kyoto naar Edo en daarmee werd de stad de oostelijke hoofdstad, Tokyo.

Etiquette

Japanners hebben strikte omgangsvormen, als je hier goed mee om kunt gaan, zal je daar veel respect voor krijgen. Men groet elkaar door een buiging. Als toerist is een knikje met het hoofd al goed genoeg. Er wordt een grens getrokken tussen binnen- en buitenshuis en dit geld vooral voor schoeisel. Trek schoenen aan die makkelijk uitgedaan kunnen worden en heb altijd hele en schone sokken aan. Als je ergens naar binnengaat zal de gastheer voor slippers zorgen. Op tatami matten loop je alleen op sokken of blote voeten. In de toiletten staan speciale toiletslippers, trek deze aan bij gebruik van het toilet en wissel ze vooral weer om bij het verlaten van het toilet. Als je een tempel of schrijn bezoekt, wees dan rustig en eerbiedig. Vaak wordt er gebeden, wierook gebrand en/of is er een zuiverings ritueel. Laat een muntje achter en geniet van de speciale sfeer. Het toont van slechte manieren om in het openbaar je neus te snuiten. Je wordt niet populair met telefoneren in het openbaar vervoer. Leg de eetstokjes altijd naast de kom neer als je ze niet gebruikt en speel er niet mee. Je wens smakelijk eten met ‘itadakimasu’ en bedankt aan het eind met ‘gochisōsama deshita’. Er wordt gewoonlijk geen fooi gegeven in Japan.

Verkeer en vervoer in Tokyo

Alle wegen in Japan leiden naar Tokyo. Dat geld ook voor het vliegverkeer en de treinen. Hierdoor is het makkelijk naar de hoofdstad te reizen. Binnen de stad is er een prima openbaar vervoer netwerk. Tokyo heeft een netwerk van treinen en metro’s, dat door verschillende vervoerders wordt betrokken en dat daardoor een heel complex systeem is geworden. Het voordeel is dat je veilig, snel en efficiënt, overal naartoe kan reizen. Er zijn verschillende kaarten en passen die bij een of enkele van de vervoerders werken. Bedenk hoeveel en hoelang je door de stad wil reizen en informeer bij de balie van je hotel wat de beste oplossing voor jou is. De belangrijkste lijn in Tokyo is de Yamanote lijn, die door JR Oost wordt gerund. Deze lijn vormt een 34,5 km lange cirkel rond het centrum van de stad, waarbinnen het beste van Tokyo te vinden is. De meeste borden en omroepen worden zowel in het Japans en het Engels gedaan. Zorg dat je een goede kaart of app van de stad bemachtigd en bekijk de dingen die je graag wilt zien. Tokyo is veilig, je zal heel bijzondere plekken tegenkomen en je kan altijd een willekeurige voorbijganger aanspreken. Japanners zullen er alles aan doen om je goed te helpen.

Veiligheid in Tokyo

Tokyo is een heel veilige en schone stad, die er bekend om staat dat je een tas op straat kan vergeten en die dan een dag later op dezelfde plek zal terugvinden. Met de Olympische Spelen die in 2020 in de stad zullen worden gehouden, wordt er verwacht dat er meer criminaliteit zal zijn. Blijf goed op je spullen letten, dan zal je een fijne vakantie hebben. Het verkeer in Tokyo is druk en het is niet aan te raden om er zelf met een auto te gaan rijden. Er zijn weinig parkeerplekken en parkeren is duur. Tijdens de spits is het ten zeerste af te raden om met het openbaar vervoer te reizen, zeker als je met je koffers en tassen onderweg wilt. De forenzen zullen je dat niet in dank afnemen en je zal deze ervaring het beste kunnen overslaan. Omdat de huizenprijzen enorm hoog liggen in de stad en ook de recessie in Tokyo heeft toegeslagen, zijn er mensen die geen woonplek hebben. Op weinig bezochte plekken in parken, en ’s nachts op stations en op bankjes kan je mensen zien slapen. Het is opmerkelijk om dit in een zo schone en veilige stad als Tokyo te zien, maar het zal geen probleem met jouw veiligheid geven.

Vaccinaties en gezondheid

Voor Japan heb je geen verplichtte vaccinaties nodig en er zijn ook geen aan te raden vaccinaties voor een reis naar Tokyo. De Japanse regelgeving aangaande medicijnen is heel strikt. Blijf je langer dan 1 maand, dan moet je een importvergunning aanvragen voor je medicijnen, de zogenaamde Yakkan Shoumei. Methamfetamines en narcotica, zijn strikt verboden in Japan. Kijk dus uit als je zware ADHD medicijnen hebt. De hygiene in de stad is erg goed, de stad is uitermate schoon voor onze begrippen. Het drinkwater uit de kraan is goed te drinken, dus zorg dat je een navulbare waterfles bij je hebt. De stad kent een grote luchtvervuiling, door het verkeer en industrie. De stad neemt al heel veel maatregelen om die luchtvervuiling tegen te gaan. Er worden ook veel bomen aangeplant om de verwarming van de stad tegen te gaan. Men heeft 1 miljoen nieuwe bomen aangeplant langs de wegen en 1000 hectare park is aangelegd. Ook moet de industrie zijn uitstoot beperken en wordt er veel in zonne-energie geïnvesteerd. Tijdens je verblijf in de stad is het vooral raadzaam om in de zomers goed rekening te houden met de smog. Door Tokyo’s hete en vochtige zomers kan het erg benauwd worden.

Visum en valuta

Voor een reis naar Japan heb je geen visum nodig. Zolang je als toerist komt en niet langer dan 3 maanden in het land zal verblijven. Ga je langer of wil je werken in Japan, dan moet je contact opnemen met de ambassade voor een visum. Je hebt wel een geldig Nederlands paspoort nodig voor je gehele verblijf in Japan. Je hebt ook een retour of uitreis ticket nodig met een vaste datum. Het is ook handig om hotel reserveringen en andere reisdetails bij je te hebben, als je door de douane in Japan gaat, zodat je kan bewijzen dat je op vakantie bent. In Japan betaal je met de Japanse yen, de koersen veranderen steeds, maar 1 euro is ongeveer 135 yen. In Japan en ook in Tokyo is het heel gebruikelijk om contant te betalen. Je kan niet makkelijk pinnen en creditcards worden niet overal geaccepteerd. Zorg dat als je kan pinnen, je veel opneemt en daarmee betaald. Vanwege de Japanse eerzaamheid, zal je veilig met veel contanten kunnen rondlopen. Sinds de recessie zijn de prijzen gekelderd en is een verblijf in de stad iets goedkoper geworden voor toeristen. De kosten die je kunt verwachten, zijn vergelijkbaar met die van andere grote steden, zoals Londen en New York.