Turkije
     
 

Turkije

Turkije is in vele opzichten een uniek land. Geografisch gezien maakt het land deel uit van zowel Azië als Europa, waardoor het een interessante culturele mix is van het mysterieuze Oosten en het moderne Westen. Het ontstaan hiervan is terug te vinden in de lange en roerige geschiedenis van Turkije. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat Turkije waarschijnlijk 100.000 jaar geleden al bewoond werd. Vele eeuwen van oorlogen tussen allerlei volkeren hebben Turkije in cultureel en historisch opzicht gevormd. In de loop van de geschiedenis is het land onder andere veroverd door de Hettieten, de Grieken en de Romeinen. Van 395 tot 1453 beleefde het een bloeiperiode toen de Romeinse keizer Constantijn het Byzantijnse Rijk stichtte. De unieke architectuur en cultuur van dit zeer grote en machtige rijk maakt nog steeds grote indruk. In het moderne Turkije herinneren tientallen ruïnes aan dit bijzondere tijdperk. In 1453 betekende de verovering van Constantinopel door de Ottomanen het einde van dit bijzondere tijdperk. De Ottomanen waren honderden jaren bijzonder machtig en wisten zelfs delen van Europa te veroveren. Hun steun aan Duitsland in de Eerste Wereldoorlog betekende uiteindelijk het einde van het Ottomaanse Rijk. In 1923 werd de moderne democratie Turkije opgericht. Anno 2017 heeft het 80 miljoen inwoners en is Turkije een kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. Ook vandaag de dag is Turkije in politiek opzicht een roerig land. Zo vond er in juli 2016 een staatsgreep plaats om president Recep Tayyip Erdoğan van zijn plaats te stoten, maar dit mislukte. De roemruchte geschiedenis en de unieke mix tussen Oost en West is terug te vinden in grote steden als Istanbul, Ankara, Izmir en Bursa. Zo proef je in Istanbul enerzijds de typische Oosterse sfeer vanwege de talloze winkeltjes met Turkse producten en de vele moskeeën. Anderzijds geven de vele Westerse modemerken en reclames de stad een moderne aanblik. Het samensmelten van de Oosterse en Westerse cultuur is niet het enige dat Turkije tot een zeer gevarieerd land maakt. Met haar oppervlakte van 800.000 vierkante meter is het ongeveer 23 keer groter dan Nederland. Daardoor vind je er verschillende klimaten, tientallen landschappen en unieke flora en fauna.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Dankzij haar rijke geschiedenis heeft Turkije een groot aantal bezienswaardigheden die verspreid liggen over het hele land. Deze worden jaarlijks druk bezocht door miljoenen toeristen. In 2016 bezochten ongeveer 25 miljoen mensen dit land op de scheidslijn tussen Azië en Europa. De politieke situatie in Turkije heeft het aantal toeristen echter doen dalen. Desondanks maken de tientallen bezienswaardigheden een bezoek aan Turkije zeer de moeite waard. De eeuwenoude stad Efeze heeft zelfs een plekje veroverd op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een van de in totaal 16 Turkse bezienswaardigheden die op de lijst te vinden zijn. Neem tijdens een bezoek aan Turkije dan ook zeker je camera mee om alle culturele en historische bezienswaardigheden vast te leggen. Uiteraard kent Turkije niet alleen in historisch en cultureel opzicht vele hoogtepunten. Ook de kalkhellingen van het zuidwestelijk gelegen Pamukkale en de rotsformaties Cappadocië in midden-Turkije zijn een lust voor het oog.

 

Het ‘katoenen kasteel’ Pammukale

Turkije is een land dat je niet snel zult vergeten. Vooral niet wanneer je een bezoek hebt gebracht aan een van de prachtige natuurverschijnselen die dit land telt. Zo ben je bij Pammukale getuige van een echt natuurfenomeen. Deze plek ten noorden van de stad Denizli is vrij eenvoudig te bereiken met een huurauto of taxi. Het openbaar vervoer is geen goed idee, omdat je dan zeer lang onderweg bent. Eenmaal in Pammukale vind je een groot aantal sneeuwwitte kalkterrassen waar water uit warmwaterbronnen doorheen stroomt. Dit proces is al honderdduizenden jaren aan de gang. Onder de grond bevinden zich kalklagen die honderden meters diep gaan. In het water heeft zich calciumcarbonaat opgelost. Via de bronnen komt de calciumcarbonaat weer naar boven. Door de temperatuur van 35 graden slaat het calciumcarbonaat neer en koelt het af. Daardoor ontstaan er grote hoeveelheden kalk, die een sprookjesachtige witte deken creëren. Het heeft wel iets weg van een bevroren waterval. De Turken zelf zijn het hier niet helemaal mee eens. Volgens hen lijkt de helling op een kasteel van katoen. Aan dit fenomeen heeft deze bezienswaardigheid zelfs haar bijzondere naam te danken, want ‘Pammukale’ betekent ‘katoenen kasteel’. Probeer trouwens eens een flesje met Pammukale water te drinken of neem een duik in het zwembad van je hotel. Het water schijnt namelijk een geneeskrachtige werking te hebben omdat het magnesium, zwavel, ijzel en koolzuur bevat. Wie niet waagt, wie niet wint toch? Het idee dat het water geneeskrachtig schijnt te zijn heeft ervoor gezorgd dat er tientallen kuurhotels in Pammukale te vinden zijn. Ook voor de nodige ontspanning ben je op deze plek dus op de juiste plek. Je vindt hier rust, ruimte, natuur en net als in de rest van Turkije veel geschiedenis. Zo leidt een wandeling in de omgeving van Pammukale onder andere naar de opgravingen van Necropolis en Hierapolis. Ze herinneren aan een roemrucht verleden waarin Turkije zichzelf een wereldmacht mocht noemen. Tastbare bewijzen hiervan zijn onder andere de Romeinse baden, de verdedigingsmuren en de ruïnes van de Apollo tempel. Wandel rond, en waan je voor even terug in het verleden.

 

Hagia Sophia

De Aya Sofia, ook wel de Hagia Sophia genoemd, is een van de meest bekende bezienswaardigheden van Turkije. De geschiedenis van dit gebouw gaat meer dan 1600 jaar terug. De eerste steen werd gelegd in het jaar 360. Het kreeg de Griekse naam ‘Hagia Sophia’, dat ‘Kerk van de Heilige Wijsheid’ betekent. Helaas werd het gebouw omstreeks 400 verwoest door een brand, en na de herbouw opnieuw vernield. In 532 besloot men de kerk opnieuw te bouwen. In opdracht van de Romeinse keizer Justinianus I moest de kerk opnieuw het symbool worden van het machtige Byzantijnse Rijk, en dat lukte. Gelukkig maar, want daardoor genieten cultuurliefhebbers ook tegenwoordig dagelijks van dit bijzondere monument in de Sultanahmet wijk. Met name de grote koepel met vier pijlers van 25 meter hoog geeft dit UNESCO-werelderfgoed een unieke uitstraling. Na de St. Pieter in Rome is het de grootste koelgebouw ter wereld. Tevens bevat het monument het diverse mozaïeken, die helaas niet altijd zichtbaar zijn omdat er Turks witkalk overheen is geschilderd. Dit is te wijten aan de Ottomanen, die Constantinopel in 1453 veroverden en de Haga Sophia in een moskee veranderden. Kruizen en mozaïeken hoorden daar in hun opinie niet bij. Wel bouwden ze vier minaretten boven op het gebouw. De Ottomanen veranderden echter niets aan het feit dat de Haga Sophia, ook vandaag de dag, een van de hoogtepunten van de Byzantijnse bouwkunst is. Na te hebben gefunctioneerd als kerk en moskee, is de Haga Sophia tegenwoordig een museum. Het museum is dagelijks geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur. Ook de lage toegangsprijs maakt het tot een populaire toeristische attractie. Entree is 25 Turkse Lira, omgerekend ongeveer 6 euro. Voor kinderen onder de 12 jaar is de toegang gratis. Reden genoeg om dit historische bouwwerk in het bruisende Istanbul te bezoeken. Ben je van plan om nog meer musea te bezoeken? Dan zou je voor 85 Turkse Lira, ongeveer 18 euro, een museum pas aan kunnen schaffen. Deze geeft 3 dagen lang toegang tot diverse bezienswaardigheden in Istanbul, waaronder het Topkapi paleis en diverse archeologische musea.

 

De grottensteden van Cappadocië

De grotten van Cappadocië laten een heel ander stukje Turkije zien. Waar je normaal wellicht denkt aan zandstranden en resorts, is dit precies het tegenovergestelde. Nergens vind je zoveel unieke woningen als in deze bijzondere streek in de Turkse binnenlanden. De meeste huizen zijn er namelijk gemaakt van grotten. Dit moet je een keer in je leven gezien hebben. Duizenden jaren geleden besloten de mensen die in de rotsachtige streek Cappadocië neerstreken om niet in gewone huizen maar in rotsen te gaan wonen. Deze boden namelijk meer bescherming tegen weersinvloeden van buitenaf. De streek kent tot op de dag van vandaag namelijk een vrij ruig klimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters. Naarmate de tijd vorderde werden er complete grotsteden gebouwd, inclusief kerken, kloosters en scholen. Wanneer je door de grotten loopt, val je waarschijnlijk van de ene in de andere verbazing. De gebouwen van rots zijn namelijk bijzonder sterk en een voorbeeld van menselijk vernuft. De grotstad Göreme is hier een goed voorbeeld van. Tegenwoordig is het een openluchtmuseum waar je gerestaureerde grotkerken kunt bekijken. Overigens is het verstandig om het museum zo vroeg mogelijk te bezoeken. Daarmee vermijd je namelijk urenlange wachtrijen. De grotkerken zijn namelijk erg populair, maar bieden plaats aan slechts een handjevol personen. Hou er zodoende rekening mee dat je soms enige tijd moet wachten voordat je naar binnen mag. Fotograferen is overigens niet toegestaan. Wil je de toeristenmassa graag vermijden? Maak dan een wandeling door de valleien van Cappadocië. Een mooie plek is bijvoorbeeld de Ihlara vallei. Tijdens een tocht van ongeveer 10 kilometer kom een groot aantal grottendorpjes- en kerken tegen. Aangezien het een vrij lange wandeltocht is moet je wel sportief zijn aangelegd. Het is aan te raden om een nachtje te blijven slapen in een van de vele grothotels van Cappadocië. Deze variëren van vrij simpel tot zeer luxueus. Misschien denk je dat het in de donkere grotten ’s avonds erg ongezellig wordt. Gelukkig is het tegendeel waar. Dankzij de lichtjes zien de grottensteden er in de late uurtjes juist zeer sfeervol uit.

 

Sumela kloostercomplex

Turkije is een Islamitisch land waar 98.4 procent van de bevolking door het leven gaat als moslim. Religie speelt er dan ook een belangrijke rol. Zodoende is het niet verwonderlijk dat je overal in Turkije religieuze monumenten vindt, waaronder de wereldberoemde de Hagia Sophia in Istanbul. Misschien klinkt ‘Meryem Ana’ of ‘Sumela’ je iets minder bekend in de oren. Desondanks is het een echte toeristische attractie. Het is namelijk een prachtig kloostercomplex dat op maar liefst 1200 meter hoogte tegen een rotswand aan ligt. Je kunt het bezoeken tijdens een wandeling door het nationaal park Altinderde in noordoost Turkije. Deze bezienswaardigheid is eenvoudig te bereiken met de auto of taxi vanuit de 30 kilometer verderop gelegen stad Trabzon. Er is een parkeerplaats gebouwd op 950 meter hoogte. Al vanaf de verte zien de enorme rotsformaties van het Sumela kloostercomplex er spectaculair uit. De eerste twee kamers van het klooster dateren uit het jaar 386. Het complex met meerdere kamers ontstond toen keizer Justinianus er opdracht toe gaf in de 6e eeuw. Onder de Ottomanen kreeg het meer bescherming en aandacht, maar dit kon helaas niet voorkomen dat het klooster begin twintigste eeuw het slachtoffer werd van verwaarlozing. Gelukkig hebben restauraties in de loop van de 20ste eeuw ervoor gezorgd dat het Sumela kloostercomplex tegenwoordig weer een echte toeristische trekpleister is. Er is slechts een korte wandeling over een bospad voor nodig om het complex te bereiken. Een gedeelte van het kloostercomplex die je eigenlijk niet mag overslaan is de rotskerk aan de linkerzijde van de binnenplaats. Het is een van de oudste en mooiste gedeeltes van het kloostercomplex dat elke dag druk wordt bezocht. Daarnaast herbergt het eeuwenoude klooster onder andere een bibliotheek en een paar kleine kappelletjes. Vergeet ook niet om de binnen- en buitenmuren met een groot aantal prachtige fresco’s op de gevoelige plaat vast te leggen. Dit is een mooie herinnering voor als je weer thuis bent. Op dit moment wordt het Sumela kloostercomplex gerestaureerd. Wellicht verovert het in de nabije toekomst een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het staat namelijk op de lijst van mogelijk werelderfgoed.

     

Plaatsen

Mijmeren tussen de ruïnes over een lang vervlogen verleden of urenlang winkelen in winkelcentra waar geen einde aan komt: in Turkije kan het. Het land heeft diverse grote steden die cultuur, natuur, geschiedenis en amusement met elkaar vervlechten. Istanbul, Ankara en Izmir hebben meer dan een miljoen inwoners. 70 procent van de Turken woont in de stedelijke gebieden. Wat betreft het inwonersaantal voert Istanbul met 14.8 miljoen de lijst aan. Als tweede eindigt de hoofdstad Ankara met 5,3 miljoen, gevolgd door Izmir met 2.8 miljoen inwoners en Bursa met 2,3 miljoen. Adana maakt het rijtje tenslotte af met 1,7 miljoen inwoners. Het is niet verrassend dat het in deze steden dagelijks bruist van de activiteiten. Dompel je samen met de lokale bevolking bijvoorbeeld om in een van de grote bazaars van Istanbul. Of leer over het rijke verleden in de historische stad Efeze. Vervelen hoef je in Turkije echt nooit.

Efeze

Ben je een groot liefhebber van werelderfgoed? Dan vind je in de historische steden Safranbolu en Efeze precies wat je zoekt. In beide vind je diverse archeologische opgravingen die het unieke verhaal van Turkije vertellen. Bijna nergens zijn er zoveel ruïnes als in Efeze. Niet voor niets draagt het met trots de bijnaam ‘ruïnestad’. Efeze is te vinden aan de Westkust van klein-Azië in de provincie Izmir. Haar geschiedenis gaat terug tot 1100 v. Chr. Het heeft haar naam te danken aan de oud Griekse godin van de vruchtbaarheid, Artemis van Efeze. Deze bijzondere stad herbergt dan ook met name opgravingen uit de Griekse Oudheid. Zo kun je er onder andere opgravingen van de tempel van Artemis en de tombe van Apostel Johannes bezoeken, evenals de bibliotheek van Celsus en de Herculespoort. Ze nemen je mee op een reis naar het verleden. Zo is de glorie van de bibliotheek Celsus nog steeds zichtbaar omdat sommige gevels en deuren nog steeds fier rechtop staan. Deze gevels zijn bovendien rijkelijk bekleed met zuilen en reliëfs. Diverse restauraties moeten ervoor zorgen dat dit indrukwekkende gebouw uit de Grieks-Romeinse tijd blijft bestaan. De oude bibliotheek is niet het enige waar Efeze haar bijnaam als ruïnestad aan te danken heeft, want ook de tempel van Artemis herinnert aan vervlogen tijden waarin Efeze ooit een wereldstad was. Sterker nog, vanwege de omvang die het ooit had is de tempel van Artemis zelfs een van de zeven wereldwonderen. Je mag deze unieke tempel, waarvan er nog maar een zuil rechtop staan, tijdens je bezoek aan Efeze eigenlijk niet overslaan. Dit geldt ook voor de Herculespoort, die ooit werd opgericht ter ere van de Griekse halfgod Hercules. Op de twee zuilen die nog rechtop staan vind je twee reliëf tekeningen van dit mythische figuur uit de Griekse oudheid.

Ankara

In Turkije kun je natuurwonderen zoals de Pammukale prima afwisselen met diverse culturele en historische hoogtepunten. Ervaar bijvoorbeeld de hectische sfeer van miljoenenstad Ankara. Ankara is de hoofdstad van Turkije en is gelegen in de regio Centraal-Anatolië. Al honderden jaren is het een centrum voor politiek, handel en industrie. Wat betreft inwonersaantal, 4 miljoen, moet Ankara het afleggen tegen de 14.9 miljoen inwoners van Istanbul. De stad heeft echter een veel centralere ligging dan Istanbul en fungeert daarom als hoofdstad. Zodoende heeft de Turkse regering Ankara als standplaats. De vele culturele en historische bezienswaardigheden maken Ankara absoluut hoofdstadwaardig. Een van de grootste publiekstrekkers is het Museum van Anatolische beschavingen. Interessant genoeg is het gevestigd in een oude bazaar die werd gebouwd tussen 1464 en 1471. Een tour door dit museum voert je onder andere langs kunst uit de steentijd, bronstijd en de perioden van de Hettieten, Grieken en Romeinen. Ook buiten het museum hebben de volkeren die ooit leefden in Turkije hun sporen nagelaten. In het centrum herinnert de Tempel van Augustus bijvoorbeeld aan de hegemonie van het Romeinse Rijk. Vlakbij bevinden zich de twee sprookjesachtige moskeeën Haci Bayram Moskee en de Aladdin Moskee. Verdiep je voor het bezoek even in de Islamitische cultuur. Zo getuigt het van respect om je bij het betreden van deze Islamitische heiligdommen bedekt te kleden. Ben je even klaar met cultuur en geschiedenis? Geen probleem, want Ankara heeft nog veel meer te bieden. Zo heb je vanuit de 125 kilometer hoge Observatie Toren Atakule een schitterend uitzicht over heel Ankara. Deze ligt op het centrale plein van Ankara, en is simpelweg niet over het hoofd te zien. Neem dus vooral je camera mee, en leg de bruisende stad van Turkije vast op de gevoelige plaat.

Istanbul

Istanbul is een van de populairste steden van Turkije. Het is de tweede stad van het land en telt op dit moment 14.8 miljoen inwoners. Istanbul toont als geen ander de bijzondere mix tussen de Oosterse en Westerse cultuur in Turkije aan. Het is namelijk een van de weinige wereldsteden waar twee continenten aan. Door de Bosporus rivier is de stad onderverdeeld in een Aziatisch en Europees gedeelte. De oostelijke oever ligt in Azië, terwijl de westelijke oever Europees grondgebied is. Dit heeft uiteraard effect op de stad zelf. Zo worden Westerse winkelcentra met grote modemerken afgewisseld met eeuwenoude moskeeën en Turkse winkeltjes vol souvenirtjes. Het geeft deze stad een unieke sfeer die je bijna nergens anders ervaart. De geschiedenis van Istanbul gaat eeuwen terug. De eerste sporen dateren terug tot de zevende eeuw voor Christus, toen Griekse kolonisten in de stad arriveerden. Na enige eeuwen namen de Romeinen het stokje over. Zij doopten de stad tot ‘Constantinopel’, een naam die geschiedenis schreef en zou bestaan tot de twintigste eeuw. Het huidige Istanbul is een bruisende wereldstad die voor elk wat wils biedt. Zo vind je er UNESCO-werelderfgoed zoals de Aya Sofia kathedraal, maar ook veel bazaars en grote winkelcentra. Heb je altijd al een traditioneel Turks tapijt willen kopen? Dan mag een bezoek aan de ‘Grand Bazaar’ met in de wijk Sultanahmet zeker niet ontbreken. Het is een groot overdekt winkelcentrum dat maar liefst 4000 winkeltjes heeft, dus de kans van slagen is groot.

 

Inwoners

In de twintigste eeuw is de Turkse bevolking sterk gegroeid. Rond 1900 waren het er 12 miljoen, en inmiddels is dit aantal toegenomen tot 80 miljoen. In het verleden woonde een groot deel van de Turkse bevolking op het platteland. In de loop van de tijd is dit aantal gedaald naar ongeveer 30 procent. Het overige deel van de bevolking woont in grote steden zoals Istanbul en Ankara. De rijke Turkse geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat er allerlei etnische volkeren leven. Denk aan zigeunerstammen en herders die nog steeds op traditionele wijze leven, maar ook Joden, Arabieren, Armeniërs en Koerden. Turken zijn met een aandeel van 73 procent in de meerderheid. Daarna volgen de Koerden met 21 procent, Tjerkessen en Arabieren met 2 procent en 0,5 procent Lazen. Deze laatste bevolkingsgroep is Kaukasisch en leeft aan de Zwarte Zee. Zij staan erom bekend dat ze bijna alleen maar vis eten, van het ontbijt tot de avondmaaltijd. Verreweg het grootste deel van de bevolking De Turkse bevolking staat bekend om zijn gastvrijheid en vriendelijkheid. Ze helpen toeristen die de weg kwijt zijn erg graag. Bovendien loop je altijd de kans om uitgenodigd te worden voor een maaltijd. De Turken laten je maar al te graag kennismaken met hun cultuur en traditionele eetgerechten zoals Turks brood (pide of somun), köfte en bulgur. Hun gastvrijheid is deels afkomstig van de waarden van de Koran. Die stelt dat het een plicht is om goed voor je medemens te zorgen. Toch komt een groot deel van de Turkse vriendelijkheid gewoon voort uit het karakter van deze mensen. De gemiddelde levensverwachting in Turkije is 75 jaar. Mannen worden er ongeveer 72 jaar, en vrouwen 78 jaar. Turkije kent relatief veel jonge mensen, want 25.5 procent is tussen de 15 en 25 jaar oud.

 

Talen

Het Turks wordt tot ver over de landsgrenzen gesproken. In totaal zijn er drie Turkse dialecten, namelijk het West Anatolisch in het westen van de Eufraat, het Oost-Anatolisch in het oosten van de Eufraat en het Noordoost-Anatolisch dat zich uitstrekt tot het oosten van de Zwarte Zee. Alle dialecten hebben met elkaar gemeen dat ze geen grammaticaal geslacht gebruiken en dat er vaak achtervoegsels aan een woord worden toegevoegd om de betekenis ervan te verduidelijken. In totaal hebben 220 miljoen mensen wereldwijd het Turks als moedertaal. 40 procent daarvan is Turks, maar dit is zeker niet de enige taal die in het land wordt gesproken. De verschillende bevolkingsgroepen spreken ook Koerdisch, Arabisch, Armeens, Lazisch, Dimli, Abaza en nog talloze andere talen. Ook deze talen hebben met elkaar gemeenschappelijk dat ze geen grammaticaal geslacht gebruiken en dat er vaak achtervoegsels aan een woord worden toegevoegd om de betekenis ervan te verduidelijken. Ondanks de variatie is het Turks met 90,5 procent wel in de meerderheid. De geschiedenis heeft veel invloed gehad op de taal. Zo komen er in het Turks Perzische, Franse en Arabische woorden voor. Wist je trouwens dat de Nederlandse taal misschien wel in Turkije is ontstaan? Het Nederlands maakt namelijk deel uit van de Indo-Europese talen. Deze taalgroep is ontstaan in het vroegere Anatolië, waar nu Turkije ligt. Eeuwenlang schreef de bevolking in het Ottomaans Turks, dat sterk werd beïnvloed door het Arabisch. Kemal Atatürk, grondlegger van de republiek Turkije, besloot dit in 1928 te veranderen in het Latijn. Daardoor kent de Turkse schrijftaal tegenwoordig 29 letters. Wel is het alfabet net even iets anders dan in het Westen. Zo komen de letters x, q en w er niet in voor. Daarentegen gebruikt de bevolking wel de letters , ğ, ı, ö, ș en ü, die wij nauwelijks gebruiken.

 

Vervoer

Over het algemeen is het vervoer in Turkije prima geregeld. Tijdens een vakantie in dit prachtige land kom je met het openbaar vervoer prima van a naar b. Zo zijn er een groot aantal spoortrajecten aangelegd om de grote afstanden tussen de steden te overbruggen. Met de hogesnelheidstrein ben je binnen mum van tijd in Istanbul, Ankara of een andere grote stad. Binnen de steden zelf kun je het beste een busje of taxi pakken. Het eerstgenoemde vervoermiddel wordt de ‘dolmus’ genoemd. Deze is te herkennen aan de blauwe, oranje of witte kleur. De eerste keer reizen in dit busje is een heel avontuur. De letterlijke betekenis van ‘dolmus’ is namelijk ‘tjokvol’ en het doet zijn naam meer dan eer aan. Vaak moet je dit vervoermiddel delen met een grote groep mensen. Wanneer de bus te vol zit kun je beter even wachten op de volgende. Gelukkig duren ritjes met dit kleine busje maximaal een halfuur. Lang genoeg om misschien te besluiten dat je de volgende keer liever de gewone bus of tram neemt. Een buskaartje kost omgerekend nog geen 2 euro. Toch is de service aan boord meestal uitstekend. Zo is er altijd iemand aanwezig om je koffie of thee te brengen. Hou er wel rekening mee dat er vaak geen toilet aan boord is. Pak je liever de taxi? Maak dan voor de rit alvast goede afspraken over de prijs. Onderhandelen is belangrijk in Turkije. Let er ook op dat de chauffeurs niet hun nachttarief rekenen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je voor nare verrassingen komt te staan. De taxi in Turkije is goed betaalbaar. Zo betaal je voor een ritje vanaf de luchthaven naar Istanbul, Ankara of Antalya ongeveer 40 lira. Dit komt neer op ongeveer 10 euro.

 

Keuken

De Turkse keuken heeft wereldwijd een goede naam. Geheel passend bij dit land is het een zeer gevarieerde mix van allerlei geuren, kleuren en smaken. Het heeft Arabische, Griekse, Romeinse en Perzische invloeden. Zo bestaan veel maaltijden uit vlees, rijst, paprika, aubergines en tomaten. De bevolking smulde hier eeuwen geleden al van. Voor de Turkse bevolking is goed eten onderdeel van hun sociale leven. Ze nemen er dan ook ruim de tijd voor. Zo beginnen ze tijdens familiedagen vaak ’s ochtends al met het bereiden van ‘tatli’, oftewel koekjes en toetjes. Turken zijn namelijk echte zoetekauwen en zijn dol op suiker. Daarnaast gaan ze graag aan de slag met het bereiden van grote salades die worden overgoten met diverse sauzen. Een goed begin is het halve werk zegt men vaak, en dit geldt zeker voor het ontbijt. Het Turkse ontbijt is vaak zeer uitgebreid en bestaat uit allerlei kleine hapjes. Zo proef je vaak zuivelproducten zoals kaas en verse boter, maar ook honing, tomaten en gekookte groenten. Daarbij mag ‘kajmak’ niet onvermeld worden gelaten. Dit is zure room van de waterbuffel, wat zeker de moeite waard is om eens te proberen. Daarnaast is de Turkse bevolking dol op ‘meze’. Daarbij worden warme en koude voorgerechten met elkaar gecombineerd. Met name gevulde gerechten die dolma’s worden genoemd zijn erg in trek. Daarbij worden ingrediënten zoals rijst, paprika’s, aubergines en tomaten met een kruidenmengsel gecombineerd. De Turkse keuken wordt tevens geroemd vanwege haar heerlijke deeggerechten. Dunne laagjes deeg worden vaak afgewisseld met vlees, yoghurt en ei. Dit vormt bijvoorbeeld de basis van het populaire ‘Dörek’ gerecht. Grote kans dat de naam ‘köfte’ je bekend voor komt. Dit Turkse gerecht is geliefd over de hele wereld. Het bestaat uit kleine gehaktballetjes van rund- en lamsvlees en heeft vaak een pittige smaak.

 

Veiligheid

Turkije is een zeer geliefd vakantieland. Met name kuststreken worden in de zomermaanden bezocht door duizenden toeristen. Helaas is Turkije de afgelopen jaren minder veilig geworden. Zo is de terroristische organisatie PKK actief in het zuidoosten. Zij hebben in het recente verleden diverse aanslagen gepleegd. Een ander risicovol gebied is de grens tussen Syrië en Irak. De kans op ontvoeringen, aanslagen en gewapende conflicten is hier aanzienlijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt dan ook af om naar deze gebieden te reizen. Uiteindelijk is een bezoek aan gevaarlijke gebieden je eigen verantwoordelijkheid. Ga je op rondreis? Rij dan rustig en voorzichtig. Turken staan namelijk niet bekend om hun nette rijgedrag. Hou er ook rekening mee dat de politie zeer actief is in deze gebieden. Neem zodoende altijd je identiteitskaart en reisdocumenten mee. Met name je visum is erg belangrijk, omdat dit verplicht is in Turkije. Uiteraard zijn er genoeg plaatsen in Turkije waar je prima vakantie kunt vieren. In badplaatsen zoals Alanya, Antalya en Marmaris is het doorgaans prima vertoeven. Juist vanwege de politieke spanningen in het land en het afnemende aantal toeristen proberen de resorts je een nog betere vakantie te bezorgen. Toch kan het zijn dat je als Nederlander met negatieve reacties te maken krijgt. Dit heeft te maken met het feit dat de verhoudingen tussen de Nederlandse en Turkse regering niet goed zijn. Helaas kan het altijd gebeuren dat er een (politiek) conflict ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan demonstraties en opstanden tegen de regering in een van de grote steden. Probeer plekken met grote samenscholingen te vermijden, en meng je er zeker niet in. Wees daarnaast altijd alert op mogelijk verdachte situaties bij toeristische bezienswaardigheden en in het openbaar vervoer. Zie je een verdachte situatie? Meld dit dan meteen bij de politie.

 

Medische info

De gezondheidszorg in Turkije is van hoge kwaliteit. De ziekenhuizen beschikken over speciale zorgteams die zich richten op een specifieke groep patiënten. In het land vind je zowel privé klinieken als openbare ziekenhuizen. Sommige toeristen vinden het fijn om terecht te kunnen in een buitenlands ziekenhuis. Wie weet geeft dit jou ook een fijner gevoel. In de hoofdstad Ankara vind je diverse Amerikaanse ziekenhuizen die uitstekende zorg bieden. Daarnaast heeft Istanbul een Frans, Duits en Italiaans ziekenhuis. De Turkse artsen in de grote ziekenhuizen spreken zeer goed Engels. Dit is echter niet het geval in apotheken in kleinere steden. Hou hier rekening mee door de verpakking van je originele recept mee te nemen. Daardoor krijg je de juiste geneesmiddelen altijd mee. Let ook goed op wanneer je tijdens de vakantie zware pijnstillers of middelen tegen ADHD gebruikt. Het is in Turkije namelijk verplicht om een Engelstalige medische verklaring bij je te hebben. Daarnaast is het verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten. Daardoor voorkom je hoge kosten na een behandeling. Voor meer informatie en ondersteuning zou je contact op kunnen nemen met je eigen verzekeringsmaatschappij. In sommige Turkse ziekenhuizen dien je voor bepaalde behandelingen contant te betalen. Zorg er voor dat je dit geld bij de hand hebt. Inentingen voor Turkije zijn niet verplicht. Desondanks is het verstandig om je te laten vaccineren tegen DTP en Hepatitis A. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Ben je van plan om naar het zuidoosten van Turkije te reizen? Neem dan malaria pillen mee. Smeer je daarnaast regelmatig in met deet of gebruik muggenspray. Door een beet van de malariamug kun je ontzettend ziek worden. Neem bij verschijnselen van griep of koorts meteen contact op met een arts in het malaria gebied.

 

Visum

Het is heerlijk om je koffers te pakken voor de vakantie naar Turkije. Binnen een paar uur geniet je van zon, zee en strand. Controleer in Nederland nog wel even of je alles bij je hebt. Zonder een geldig paspoort of ID kom je het land namelijk niet in. Regel daarnaast op tijd een visum, want deze is verplicht in Turkije. Je paspoort dienst minstens een lege visumpagina te hebben. Het reisdocument dient bovendien minstens 60 dagen na afloop van de visumperiode geldig zijn. Het regelen van een visum is tegenwoordig eenvoudiger dan ooit. Op diverse websites kun je een e-visum online aanvragen. Regel dit bijvoorbeeld bij een organisatie als de ANWB, Corendon of via het Elektronische Visumaanvraag Systeem van de Republiek van Turkije. In slechts 3 stappen heb je al een e-visum. Let er wel op dat je tijdens de aanvraag de naam gebruikt die in je paspoort vermeldt staat. Je kunt de gegevens achteraf namelijk niet meer wijzigen. Een visum voor Turkije kost tussen de 20 en 25 euro. De visa websites bieden diverse betalingsmogelijkheden, waaronder Ideal en Paypal. Na het aanvragen van het visum ontvang je als het goed is een e-mail met het document. Deze moet je uitprinten en meenemen naar Turkije. Eventueel is het ook mogelijk om een visum in Turkije zelf aan te vragen. Het nadeel daarvan is dat je te maken kunt krijgen met lange wachtrijen. Het visum is 180 dagen geldig. Dit betekent dat je gedurende deze periode in- en uit Turkije kunt reizen zonder dat je een nieuw visum moet aanvragen. Overigens betekent dit niet dat je 180 dagen aaneengesloten in Turkije mag blijven. Met een visum kun je er maximaal 90 dagen verblijven.