Vancouver
     
 

Vancouver

In het westen van Canada, in de provincie British Columbia, ligt Vancouver. De ligging van de stad is indrukwekkend, omringd door besneeuwde bergen en regenwouden. De grootste stad van de westkust staat bekend om de hoge levenskwaliteit en het (voor Canadese begrippen) relatief milde klimaat. Het is een populaire bestemming voor een stedentrip, maar fungeert ook veelal als begin- of eindpunt van een rondreis door West Canada. De stad is levendig zonder te druk te worden en kent een aangename bedrijvigheid. Vancouver is opgedeeld in meerdere districten, die veelal een heel eigen karakter hebben. Dat is deels te danken aan de vele verschillende culturen die hier samenkomen, waardoor hier ook een geheel eigen Chinatown te vinden is, evenals bijvoorbeeld Little Italy. De stad zelf heeft zo’n 600.000 inwoners, de metropool waar het bij hoort wel 2.5 miljoen. Maak eens een boottocht om te genieten van de indrukwekkende skyline, waar sinds de jaren ’50 een hoop hoogbouw aan is toegevoegd. De stad is relatief jong, maar er zijn wel vondsten die aantonen dat hier duizenden jaren geleden al mensen woonden. In de musea kom je meer te weten over de geschiedenis, evenals de tijd van indianen. Al sinds het ontstaan is Vancouver relatief welvarend geweest, waardoor het ook  nu nog behoort tot de top tien steden met de hoogste kwaliteit van leven. Tijdens een stedentrip naar Vancouver kun je uitgebreid genieten van de hippe wijken, restaurantjes met gerechten van over de hele wereld, leuke winkels en de rust die de wonderschone natuur biedt.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Vancouver biedt een goede mix tussen natuur en cultuur. De stad ligt temidden van bergketens, die je van verre kunt zien. Ga het water op om walvissen te spotten, of bezoek één van de indrukwekkende natuurparken. In de historische wijk komt oud en nieuw bij elkaar, en in de multiculturele wijken zoals Chinatown kun je meteen genieten van de wereldkeuken. Op Granville Island kun je met weer of geen weer terecht op de overdekte markt, waar allerlei interessante spulletjes te krijgen zijn.

 

Stanley Park

Een must-see in Vancouver is het 400 hectare beslaande Stanley Park. Hier kun je een prachtig stuk wandelen, maar het is ook een aanrader om een fiets te huren. Op verschillende plekken in het park geniet je van geweldige uitzichten over de Vancouver skyline en de omliggende natuur. In het weekend komen de inwoners van de stad er graag een potje cricket spelen, hardlopen, wandelen of op een andere manier van de natuur genieten. Fiets of wandel eens langs de ‘seawall’. Deze zeedijk werd gebouwd om te voorkomen dat het park zou wegzakken in het water, door erosie. Later werd er een geasfalteerd pad over de muur aangelegd, zodat de natuurliefhebbers ook hier lekker kunnen sporten en wandelen. Bij Brockton point staan negen First Nations totempalen. Deze verzameling is gestart in 1920 en voltooid in 2009. Bij elke totempaal staat een historisch verhaal gegraveerd over oude Indiaanse stammen. Op één na zijn ze allemaal beschilderd. Dit zijn overigens replica’s: de echte staan in verschillende musea. Elders in Stanley Park ligt het Vancouver Aquarium, waar meer dan 50.000 land- en zeedieren zijn te bewonderen in settings van het tropisch regenwoud tot het arctische gebied.

 

Capilano Suspension Bridge

De Capilano suspension bridge is een hangbrug van 140 meter lang, gelegen in een afgesloten natuurpark. De brug hangt boven de Capilanorivier, maximaal op 70 meter. Wellicht overbodig om te melden: deze brug is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Daarboven heb je wel een prachtig uitzicht over de cederbomen en de rivier. De oorspronkelijke brug werd in 1889 aangelegd door de Schot George Mackay, maar de huidige brug stamt uit 1956. Om de brug heen zijn ondertussen nog meer attracties aangelegd. Zo is er een ‘cliffwalk’, waar je over loopbruggen van glas kunt lopen. Elders in het park kun je nog naar het ‘treetops adventure’, waar je over houten bruggetjes loopt op een hoogte van zo’n 15 tot 30 meter. Hier heb je prachtig uitzicht over het woud. De Kia’Palano totems zijn onderdeel van het verhaal achter het park, waar je meer over leert bij het Story Centre. De totempalen geven meer inzicht in het leven van de oorspronkelijke inwoners. Er zijn ook tours met gids mogelijk door het hele park, waar ook mooie vogels en andere wilde dieren leven. De hangbrug blijft echter de belangrijkste attractie: er komen jaarlijks ruim 800.000 bezoekers op af.

 

Gastown

Het oudste deel van Vancouver vind je in de historische wijk Gastown. In 1867 arriveerde de zeeman John ‘Gassy jack’ Deighton hier als eerste, en hij opende een taverne. Rondom deze taverne ontstond de wijk Gastown, een belangrijk handelscentrum dankzij de ligging aan het water. In 1886 werd Gastown onderdeel van de stad Vancouver. De wijk is zeer geliefd bij architecten, acteurs en kunstenaars, en niet voor niets. De historische gebouwen met hun Victoriaanse architectuur vormen een mooie mix met nieuwe en moderne stijl. De vrije onafhankelijke geest van de inwoners is nog steeds goed merkbaar. In de zomer kun je op één van de vele terrasjes genieten van de aangename drukte in de wijk. Overal zijn leuke restaurantjes, barretjes en koffietentjes. Ook zijn er boetiekjes en een groot winkelcentrum: ‘The landing mall’. Er staat een oude stoomklok, die nog steeds in werking is. Dit is waarschijnlijk het meest gefotografeerde object van heel Vancouver. Elk kwartier speelt de stoomklok een melodietje. Hoewel de wijk dicht bij het water ligt, is daar weinig van de zien. Er ligt namelijk een containerhaven en een spoort tussen Gastown en de haven van Vancouver.

 

Granville Island

Tussen Vancouver en Downtown Vancouver ligt het schiereiland Granville Island. Het eiland heeft vooral bekendheid vergaard dankzij de Granville Public Market. Deze overdekte markt is dagelijks geopend van 9 uur tot 19 uur. Er is van alles te koop, van versproducten en hapjes uit allerlei keukens, tot ambachtelijke producten en kunst. Sieraden, kleding en leuke gadgets, het is allemaal hier te vinden. Foodies kunnen hier hun hart ophalen aan het aanbod van alle verse en lekkere groenten, fruit en andere voedselwaren. Voor de bierliefhebbers is een bezoekje aan de brouwerij een must. Ook deze ligt op Granville Island. Boek een tour door de brouwerij en proef de lokale Canadese bieren, waar ook de inwoners van Vancouver zelf dol op zijn. De overdekte markt is bescheiden in formaat maar doet niet onder voor bijvoorbeeld Covent Garden in London. Omdat het allemaal overdekt is, kun je ook bij slecht weer je tijd doorbrengen op deze markt. Schijnt de zon en wil je daar nog van genieten? In het naastgelegen Vanier Park is het aangenaam vertoeven tijdens een picknick. Granville Island is te voet of met de taxi te bereiken, maar de leukste ervaring is de watertaxi.

 

Walvissen spotten

Vancouver is een uitstekend vertrekpunt voor een walvissafari. De kustlijn van de stad is elk jaar toneel van een grote walvismigratie die door de stille oceaan trekt. Van ongeveer maart tot oktober zijn er verschillende walvissoorten te zien. Er zijn allerlei boottochtjes te boeken in de stad, variërend in tijdsduur. Bij de meeste vaartochtjes wordt speciale garantie gegeven: zie je geen walvis, dan mag je nog een keer gratis mee. De slaagkans is dus vrij hoog, aangezien beloftes van gratis tochten niet zomaar gedaan worden. Vanaf het water heb je ook een prachtig uitzicht op de stad en de omliggende bergen. Meestal duurt het niet lang om de eerste walvis te spotten, ze zijn van veraf al te zien. Vooral de grijze walvis en de bultrug worden veel gespot. De bultrug is bij de meeste mensen favoriet. Deze soort staat bekend om zijn acrobatische kunsten met sprongen boven het wateroppervlak, om vervolgens met een gigantische dreun weer in het water te zakken. Ze wegen gemiddeld dan ook zo’n 30 ton als ze volwassen zijn. Ook laten zij vaak de bekende walvisliederen horen, een magisch geluid. Rondom Vancouver Island leven ook orka’s, die het beste te spotten zijn van juli tot september.

 

Chinatown

Vancouver heeft een zeer gemengde bevolking, en multiculturele wijken zoals Little Italy, Greektown, en Chinatown. De inwoners zijn zeer gemengd, maar de sfeer van de wijken is geheel volgens het corresponderende land. Chinatown is de op twee na grootste Chinese buurt van heel Noord-Amerika en bestaat al sinds ongeveer 1885. In de jaren ’80 kwam nog een grote immigratiegolf vanuit Hongkong naar Vancouver en tot de dag van vandaag woont er een groot aantal Chinese Canadezen in de stad. Dankzij de grote hoeveelheid Hongkongers wordt Vancouver ook wel ‘Hongcouver’ genoemd. De ingang van de wijk is te herkennen aan de grote typische Chinese poort over de straat heen. Chinatown heeft veel Chinese restaurants, markten, klinieken, theewinkels, kledingwinkels en andere winkeltjes. Ook ligt er een kantoor voor een Chinese krant, de Sing Tao Daily en een Chinese televisiestudio. Alleen al een wandeling door de winkelstraat is een interessante bezigheid, maar vooral de klassieke Chinese tuin is een mooie bezienswaardigheid. Verder is er onder andere een Cultureel centrum en museum en een arcade. In de zomer worden er straatfeesten en nachtelijke markten gehouden, dus rond deze periode is het checken van de plaatselijke agenda zeker de moeite waard.  

 

Inwoners

Vancouver is behoorlijk multicultureel. De stad bestaat uit een aantal verschillende districten, die grotendeels heel sterke eigen karakters hebben. Door meerdere immigratiegolven van Chinezen is dit de grootste etnische minderheid in de stad, en Vancouver heeft de meest gevarieerde Chineessprekende bevolkingsgroepen in Noord-Amerika. In sommige districten staan veel straatnamen ook in twee talen op de bordjes. Desondanks wonen de verschillende groepen niet langs elkaar af in hun eigen wijk, en hebben de wijken zeer diverse inwoners. Naast Chinezen zijn er nog veel andere Aziatische etnische minderheden, zoals Vietnamezen, Koreanen, Filipijnen en Japanners. In 2012 was 40% van de inwoners van Vancouver van Aziatische afkomst. Ook zijn er veel Duitsers, Scandinaviërs en Oekraïners. Vancouver is niet volledig vrij van raciale spanning, maar de groepen leven behoorlijk vredig samen. Inwoners genieten van elkaars keuken en traditionele feesten. Vancouver heeft ook een grote homoseksuele bevolking, en vooral rondom Davie Straat in Downtown zijn veel gay restaurants, bars en clubs. Ook is er een jaarlijkse Gay Pride Parade. Religie komt relatief gezien vrij weinig voor: 35% van de inwoners is niet religieus. Daar staat wel tegenover dat er veel verschillende religies worden beoefend, ook te danken aan het multiculturele karakter van de stad.

 

Vervoer

Er vertrekken directe vluchten vanuit Nederland en naar Vancouver. Dan ben je zo’n 9.5 tot 10 uur onderweg. De terugweg is meestal een uurtje korter, dankzij de windrichtingen. Een directe vlucht is wel wat duurder dan een vlucht met overstap. Vancouver heeft een eigen vliegveld, één van de drukste luchthavens in Canada. Met de trein ben je binnen een half uur in het centrum. Het ov is relatief goedkoop en makkelijk te begrijpen. Andere opties zijn de taxi, die heel betaalbaar is, of een huurauto. Autorijden is makkelijk in en om Vancouver. Het verkeerd is beduidend minder druk en minder agressief dan in veel Europese landen. Wel zijn er een aantal andere verkeersregels. Het is bijvoorbeeld toegestaan om rechts in te halen, en bij een rood stoplicht mag je rechtsaf slaan zolang je het andere verkeer niet hindert en er geen bordjes staan waarop staat ‘No turn on red’. Op de carpoolstrook mag je alleen rijden als je met minimaal twee man in de auto zit, of als je op de motor zit. Schoolbussen met knipperend licht mag je nooit passeren. Een knipperend groen stoplicht betekent dat de overkant rood licht heeft. Maak in Vancouver zeker een ritje met de skyline en de watertaxi!

 

Eten en drinken

Dat Vancouver een zeer multiculturele stad is, valt te merken aan het ontzettend uitgebreide aanbod aan restaurantjes en bars. Vooral rond de buurt Kitsilano zijn er een hele hoop eetgelegenheden te vinden, zoals sushibars, Indisch, Thais en vegetarisch. In deze buurt ligt ook het bekende restaurant Lumière, dat al vaker prijzen heeft gewonnen. Daar worden gerechten geserveerd uit de Canadese keuken, met een  Frans tintje. Een prijswinnende menu kost 200 euro. Vind je dat nou wat veel van het goede, dan kun je naar de goedkopere brasserie naast Lumière: Feenies. Deze wordt gerund door dezelfde chefkok. Nog meer internationale keuken vind je in East-Vancouver: Mexicaans, Chinees, Maleisisch, Ehtiopisch, Vietnamees, allerlei bekende en minder bekende wereldgerechten zijn hier te vinden. Dit is ook meteen de buurt met de meeste betaalbare restaurants. In Vancouver wordt veel vis gebruikt in gerechten, gezien de ligging aan het water. Ook zijn ze dol op vers, gezond en duurzaam, waardoor er geen tekort is aan lokale groenten, kazen en vlees. Maar misschien wel het belangrijkste: eten wordt gedaan in ontspannen sferen, waardoor het extra genieten is als je in een restaurantje of bij een eettentje neerstrijkt.

 

Talen en valuta

De twee officiële talen van Canada zijn Frans en Engels, maar Vancouver is overwegend Engelstalig. Daarnaast zul je veel tegenkomen in de talen van de vele immigranten, zoals de tweetalige straatbordjes rondom Chinatown.  Er wordt betaald met de Canadese dollar. Dit is dus niet dezelfde dollar als in de Verenigde Staten! Vrijwel alles kan worden betaald met een creditcard. Uitzonderingen zijn zaken waar je muntgeld nodig hebt, zoals openbare douches en wasserettes. Ook zijn er enkele etablissementen waar je een minimumbedrag moet uitgeven om met creditcard te mogen betalen. Een fooi geven is normaal bij bijvoorbeeld taxiritten en in de horeca. Een normale fooi is 15% tot 20% op het totaalbedrag. De wisselkoers is meestal het gunstigst als je ter plekke pint in plaats van op voorhand in Nederland dollars koopt. Bij de meeste geldautomaten betaal je wel een transactievergoeding, dus probeer genoeg geld in één keer op te nemen. Een Nederlandse bankpas moet op voorhand al worden omgezet naar ‘wereldpas’. Standaard kun je niet wereldwijd pinnen, in verband met de veiligheid. Er zit wat tijd tussen het activeren van de optie om wereldwijd te pinnen, dus doe dit op tijd.

 

Visum en reisdocumenten

Om vanuit Nederland naar Vancouver te mogen reizen, heb je een geldig paspoort nodig, dat geldig moet zijn tot na je terugreis uit Canada. Sinds 2016 heb je ook een eTA nodig (Electronic Travel Authorization). Deze moet je van tevoren regelen, liefst zodra je je vertrekdatum weet. Een eTA is vijf jaar geldig, binnen die vijf jaar mag je meerdere keren het land in. Naast een geldig paspoort en een eTA heb je een werkend email-adres nodig en een creditcard. Wanneer je bij Vancouver landt, worden je een paar basisvragen gesteld, zoals wat je komt doen in Canada. In sommige gevallen moet je ook bewijs hebben van het feit dat je ook weer weggaat, zoals een retourticket. Ook kan het zijn dat je moet aantonen dat je voldoende financiële middelen hebt om voor jezelf te zorgen tijdens je verblijf. Dit geldt vooral voor langere reizen. De formulieren die je moet hebben, worden tijdens je vlucht al uitgereikt, zodat je deze volledig ingevuld kunt afgeven. Voor sommige medicijnen is een doktersrecept nodig als je ze in wilt voeren. Gebruik je medicatie, controleer dan van tevoren of je deze mee mag nemen.