Wales
     
 

Wales

Aan de westkant van het eiland Groot-Brittannië ligt het mooie Wales. De naam ‘Wales’ is afkomstig van het Germaanse woord ‘Walha’, wat ‘vreemdeling’ betekent. Volgens sommige wetenschappelijke theorieën is het woord ‘Walha’ afgeleid van ‘Volcae’, de naam van een oude Keltische stam. Wales neemt een aparte plaats in binnen het koninkrijk. Het gebied heeft namelijk een zekere autonomie, een vlag en een eigen taal. In internationaal opzicht maakt Wales echter wel deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Er is dus geen sprake van een eigen staat. Het gebied Wales is ongeveer 20.779 km2 groot en grenst aan Engeland. De rest van Wales wordt begrensd door het kanaal van Bristol, het St. Georgekanaal en de Ierse Zee. Dankzij al dit water heeft Wales een lange kustlijn van ongeveer 1200 km. Het landschap in Wales is grotendeels bergachtig, ook al zijn er wel hoogteverschillen. Zo vind je het noorden Snowdonia, waar de hoogste berg ‘Snowdon’ 1085 meter hoog is. In het midden van Wales liggen de Cambrian Mountains en in het zuiden de Brecon Beacons. Voor de kust van Wales liggen een aantal eilanden. Het grootste eiland van Wales is Anglesey. Wales ligt aan de zee en heeft als gevolg daarvan een gematigd zeeklimaat. Een dergelijk klimaat wordt gekenmerkt door koele zomers en milde winters. De maximumtemperaturen in de zomer liggen rond de 20 en in de wintermaanden rond de 5 graden Celsius. Het regent er zowel in de zomer als in de winter vrij veel, omdat er vanaf de zee veel depressies worden aangevoerd. De gemiddelde hoeveelheid neerslag in een jaar ligt meestal ergens tussen de 800 en 1000 millimeter langs de kust tot wel 3000 millimeter landinwaarts. Lokaal kan de hoeveelheid neerslag dus ook nog behoorlijk variëren. Dat het in Wales vaak regent is een feit waar je niet om heen kunt. De wintermaanden zijn echter het natst. In de periode april tot en met september kan het best goed weer zijn. Je kunt Wales dan ook het beste in de zomer bezoeken.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Houd je van geschiedenis en cultuur? Dan is er geen betere vakantiebestemming dan Wales. Wales heeft namelijk heel veel van allebei. Wales kent een lange en veelbewogen geschiedenis. In Wales struikel je dan ook over de middeleeuwse kastelen en bouwwerken. Sommigen zijn bijna helemaal intact, terwijl van andere kastelen alleen nog bepaalde overblijfselen overeind staan. Naast een overvloed aan kastelen vind je in Wales ook een uniek en gevarieerd landschap. Ook zijn er een aantal schitterende natuurparken waar talloze wandelroutes zijn uitgezet. Mede daarom is Wales een populaire bestemming onder wandelaars en liefhebbers van natuur. Hieronder laten we je kennismaken met enkele hoogtepunten van Wales: Snowdonia National Park, het eiland Anglesey, Caernarfon Castle en de tuinen van Wales.

 

Snowdonia National Park

De ruige ongetemde natuur in Wales is van ongekende schoonheid. Het beste voorbeeld hiervan is wel het noordelijk gelegen Snowdonia National park. Snowdonia is ongeveer 2130 km2 groot en tevens het grootste nationale park van Wales. In het midden van Snowdonia vind je de hoogste berg van Engeland en Wales: ‘Mount Snowdon’. Mount Snowdon is 1085 meter hoog. Het bijzondere aan deze berg is dat je de verschillende steenlagen in de berg heel goed kunt onderscheiden. In deze lagen kun je ook schelpen en fossielen aantreffen. Op basis hiervan concludeert men dat de berg ooit onder water moet hebben gelegen. Mount Snowdon is onder meer dankzij het mooie uitzicht vanaf de top een populaire trekpleister. Daarnaast heeft de berg een bepaalde geheimzinnigheid omdat hij in een groot aantal legendes wordt genoemd. Zo zou hier een reus begraven liggen die door de mythische koning Arthur werd gedood. Dit soort verhalen spreken natuurlijk zeer tot de verbeelding. Als je naar de top van Mount Snowdon wilt kan dit op verschillende manieren. Als je over redelijk wat conditie beschikt, kun je de berg te voet beklimmen. Je hebt dan de keuze uit zes routes richting de top. Heb je hier geen zin in? Dan kun je ook naar boven in een speciaal soort treintje. Mount Snowdon is echter niet de enige reden om Snowdonia National Park te bezoeken. In het park kun je namelijk uitstekend wandelen. Er zijn diverse wandelroutes die je langs de mooiste plekjes leiden. Van watervallen en beekjes tot duizelingwekkende rotspartijen. Snowdonia National Park heeft uiteraard ook een gematigd zeeklimaat. Toch ligt de temperatuur in dit gebied vaak een aantal graden lager dan in de rest van Wales. De winter is daarentegen zeer mild ten opzichte van de rest van Wales. Ook opmerkelijk is dat in dit gebied meeste neerslag valt van heel Wales én het Verenigd Koninkrijk. Als je Snowdonia National Park wilt bezoeken kun je dit daarom het beste in de zomermaanden doen. Er valt dan iets minder neerslag dan in de winter.

 

Het eiland Anglesey

Het grootste eiland van Wales is Anglesey. Anglesey ligt zo dicht bij de kust dat er twee bruggen zijn waarmee je op het eiland kunt komen. Op het eiland vind je een aantal kleine steden en dorpen met in totaal ongeveer 70.000 inwoners. Holyhead is met 11.000 inwoners de grootste stad van het eiland. Van hieruit vertrekken ook de veerboten naar Ierland. Anglesey heeft een relatief vlak landschap en een indrukwekkende kustlijn met reusachtige kliffen. Als je de brug naar het eiland neemt kom je als eerste in de plaats Llanfairpwllgogerychwyrndrobwllllantisiliogogoch. Dit is met afstand de langste plaatsnaam van heel het Verenigd Koninkrijk. De betekenis luidt als volgt: ‘De kerk van Maria in de laagte van de witte hazelaar nabij de hevige draaikolk en de kerk van Tysilio bij de rode grot’. Hoewel Anglesey niet groot is heeft het eiland een bijzondere geschiedenis. Dit heeft alles te maken met de strategische ligging van het eiland. Hierdoor vind je op dit eiland diverse culturele bezienswaardigheden. Een goed voorbeeld hiervan is Beaumaris Castle. In 1295 begon met men in opdracht van koning Edward I met de bouw van dit kasteel. Het kasteel had deel uit moeten maken van zijn plan om Noord-Wales te veroveren. Het kasteel is echter nooit afgebouwd. De overblijfselen kun je echter nog steeds bewonderen en zijn zo mooi dat ze een vermelding kregen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook Conwy Castle en Harlech Castle zijn door UNESCO tot Werelderfgoed uitgeroepen. Op het eiland Anglesey kun je ook prachtige wandelingen maken. Neem bijvoorbeeld het Isle of Anglesey Coastal Path. Deze wandelroute leidt je over de kliffen en biedt een mooi uitzicht over het water. De kans is groot dat je tijdens het lopen van deze wandelroute oog in oog komt te staan met allerlei bijzondere dieren zoals papegaaiduikers. Ook kun je vanaf de kliffen zeehonden en dolfijnen spotten.

 

Caernarfon Castle

Het legendarische Caernarfon Castle vind je in het graafschap Gwynedd. Het kasteel werd, net als veel andere dichtbij gelegen kastelen, gebouwd in opdracht van koning Edward I van Engeland. Hier zit een bijzonder verhaal achter. In 1066 werd Engeland veroverd door Willem de Veroveraar. Na deze overwinning volgde er in Wales een strijd om de macht. De Welshe prinsen waren namelijk niet van plan om zich aan de Engelse koning te onderwerpen. Het hoogtepunt van deze machtsstrijd was de opstand van 1282. Deze opstand werd op bloedige wijze neergeslagen door de Engelse koning Edward I. Na deze opstand realiseerde hij zich dat hij Wales bij een volgende opstand wellicht zou kunnen verliezen. Om dit te voorkomen was continue Engelse aanwezigheid noodzakelijk. Om dit te faciliteren liet hij een aantal kastelen bouwen en steden fortificeren. Hij liet zich bij het ontwerpen van zijn kastelen inspireren door de kastelen en forten uit Engeland en Frankrijk. Zodoende waren de kastelen voor 13e eeuwse begrippen hypermodern en militair superieur. De kastelen fungeerden echter niet alleen als militaire bases maar ook als woonverblijf van de koning en zijn huishouding. De kastelen waren daarom uitgerust met vele woonvertrekken en extra beveiliging. Caernarfon Castle is zonder twijfel het beste kasteel wat Edward I liet bouwen. Dankzij de dikke muren, de vele schietgaten en maar liefst dertien torens is het kasteel een nagenoeg onneembare vesting. Caernarfon Castle is tevens het mooiste kasteel van Edward I. Mede daarom werd dit kasteel in 1986 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Voor bepaalde officiële gelegenheden maakt het Britse koningshuis nog steeds gebruik van Caernarfon Castle. De laatste keer was in 1969, toen aan prins Charles de titel ‘Prins van Wales’ werd verleend. Als je naar Wales gaat is een bezoek aan dit kasteel eigenlijk een must. Niet alleen omdat het een prachtig kasteel is, maar ook omdat je in korte tijd veel te weten komt over de geschiedenis van Wales.

 

De tuinen van Wales

In vergelijking met de rest van het Verenigd Koninkrijk is Wales zeer nat. Tegelijkertijd zijn de winters mild. Deze combinatie maakt het klimaat van Wales bijzonder geschikt om in te tuinieren. Hier hebben ze het tuinieren dan ook tot een kunst verheven. In de loop der eeuwen heeft men diverse botanische tuinen aangelegd. Deze tuinen zijn wereldberoemd om hun schoonheid en trekken jaarlijks veel bezoekers. Als je van bomen, bloemen en planten houdt is het een leuk idee om een paar van zulke tuinen te bezoeken. Bodnant Gardens is echt een aanrader. Deze tuin wordt beschouwd als de mooiste van heel Groot-Brittannië. Bodnant Gardens ligt in het noordelijke gedeelte van Wales en is ongeveer 28 hectaren groot. De tuin werd in 1874 door de familie Aberconway aangelegd. De generaties die na hen kwamen hebben de tuin verder geperfectioneerd. Je vindt er vele terrassen, doorkijkjes, hoogte verschillen en bovenal prachtige bloemen. In het voorjaar staan de rododendrons, azalea’s en hortensia’s volop in bloei. Echt beroemd is de tuin om haar Gouden Regen. Deze Gouden Regen is op een bijzondere manier aangelegd door middel van een tientallen meters lange allee waar je door heen kunt lopen. Deze allee wordt wel de ‘Laburnum Arch’ genoemd. Als je de Gouden Regen op haar mooist wilt zien moet je de Bodnant Gardens tussen half mei en begin juni bezoeken. De tuin is vanaf maart tot oktober dagelijks voor het publiek geopend. Een andere prachtige tuin in Wales is ‘Erddig’. Deze tuin werd in de 18e eeuw aangelegd en is recent weer teruggebracht in haar oude Victoriaanse staat. De tuin is beroemd vanwege de vele soorten klimop, de Victoriaanse parterre en de schitterende ‘taxuswandeling’. De landschapstuin ‘Dyffryn’ is net zo mooi maar stamt uit de latere Edwardiaanse periode. Dyffryn werd in 1906 ontworpen door Thomas Mawson. Hij bedacht een concept met verschillende ‘kamers’ die door taxushagen van elkaar werden gescheiden. Elke kamer heeft een eigen thema dat tot in het grootste detail is uitgewerkt.

     

Plaatsen

Wales is veel meer dan alleen kastelen en natuur. Ook de oude steden en dorpjes zijn een bezoekje waard. Dit geldt sowieso voor de grotere steden zoals bijvoorbeeld Swansea. Deze stad heeft zoveel te bieden dat je er best meerdere dagen door zou kunnen brengen: van culturele bezienswaardigheden tot culinaire specialiteiten en een bruisend uitgaansleven. Dit geldt nog veel meer voor Cardiff, de belangrijkste en grootste stad van Wales. Ook de kleine stadjes en dorpjes zijn leuk om eens te bekijken. Als je zelf een route samenstelt kun je er elke dag een paar bekijken. Conwy en Hay-on-Wye mogen dan zeker niet op jouw lijstje ontbreken.

Cardiff

Cardiff is één van de oudste steden van Wales. De stad ontstond rond 1093 maar ook voor die tijd was de plaats al bewoond. Bijvoorbeeld door de Romeinen die er een fort bouwden. Toen de Normandiërs voet aan land zetten, breidden zij dit fort uit tot een kasteel. Rond dit kasteel ontstond uiteindelijk de stad Cardiff. Cardiff is tegenwoordig een grote stad. Vroeger was dit niet het geval. Tot de 19e eeuw was Cardiff een tamelijk onbeduidende plek. Door de industrialisatie kwam hier echter verandering in. Rond Cardiff lagen namelijk een aantal steenkolenmijnen. Ook beschikte de stad over een gunstig gelegen haven. Zo werd Cardiff ineens van groot economisch belang. En dit bracht de stad natuurlijk de nodige welvaart. In 1883 werd er zelfs een universiteit gesticht. Deze universiteit bestaat nog steeds en heeft de stad tot een gezellige en drukke studentenstad gemaakt. In de jaren vijftig werd Cardiff uitgeroepen tot de hoofdstad van Wales. In de stad vind je een groot aantal leuke en interessante bezienswaardigheden. Het absolute hoogtepunt is echter Cardiff Castle. Je kunt er nog steeds delen van het oude Romeinse fort en de Normandische uitbreiding in herkennen. Het grootste deel is er in de 19e eeuw aangebouwd door William Bute. Deze rijke excentriekeling toverde het kasteel om tot een neogotisch paleis. En niet zonder succes. Cardiff Castle wordt beschouwd als één van de beste neogotische bouwwerken ter wereld. Het kasteel is ook beroemd omdat er al heel wat films en tv-series zijn opgenomen. Doctor Who en Sherlock Holmes bijvoorbeeld. Naast Cardiff Castle is ook het National Museum Cardiff een bezoekje waard. In dit museum vind je de mooiste kunst van Wales en een aantal collecties die van grote geologische en natuurhistorische waarde zijn.

Conwy

Het kleine stadje Conwy ligt in het noorden van Wales. Dit plaatsje heeft maar 15.000 inwoners maar is beroemd vanwege een belangrijke bezienswaardigheid: Conwy Castle. Ook dit kasteel is het resultaat van de ‘kastelencampagne’ van de Engelse Koning Edward I. Conwy Castle is uitzonderlijk groot en loopt over in de stadsmuren van de stad Conwy. Deze dikke stadsmuur heeft maar liefst 21 torens en 3 poorten. Zo vormen het kasteel en de stadsmuur een sterke verdedigingslinie rond de stad. Als je Conwy bezoekt moet je zeker een wandeling maken over de stadsmuren. Vanaf de muur heb je een mooi uitzicht over de stad én het aangrenzende nationale park Snowdonia. Een andere interessante bezienswaardigheid in Conwy is de hangbrug van het kasteel. Deze brug werd in 1826 ontworpen door een zekere Thomas Telford. De hangbrug is bijzonder om dat het één van de allereerste verkeershangbruggen ter wereld is. Als je tijd over hebt moet je ook even stoppen bij Quay House. Quay House staat tegen de stadsmuur aangebouwd en is het kleinste huis van Groot-Brittannië. Het huisje is maar 180 cm breed en was in vroegere tijden een visserswoning. Tegenwoordig is Quay House een toeristische attractie die je ook van binnen kunt bekijken. Een ander bijzonder huis is ‘Plas Mawr’. Dit is één van de weinige huizen die de Elizabethaanse periode hebben overleefd. Het huis is bovendien in de oorspronkelijke staat gebleven. Tijdens het bezichtigen van Plas Mawr krijg je een goed beeld van hoe de huizen en het dagelijkse leven er in de Elizabethaanse periode uit moeten hebben gezien.

Hay-on-Wye

Het dorpje Hay-on-Wye ligt precies op de grens van Wales en het graafschap Herefordshire. Hay-on-Wye betekent zoveel als ‘omheind land aan de rivier de Wye’. In dit kleine grensdorpje wonen maar 1846 inwoners. Toch is het stadje wereldberoemd. Dit is voor een deel te danken aan de twee middeleeuwse kastelen die het dorpje rijk is. Maar waar het dorpje echt beroemd om is zijn de boeken. In Hay-on-Wye vind je maar liefst 39 boekwinkels en flink aantal antiekshops. Als liefhebber van boeken en oude snuisterijen mag je dit dorpje zeker niet overslaan. In Hay-on-Wye wordt ook jaarlijks het ‘Hay Festival of Literature and Arts’ georganiseerd. Dit tien dagen durende literaire festival wordt door vele bekende auteurs bezocht. Samen met een groot aantal wetenschappers, dichters, cabaretiers en andere vooraanstaande figuren debatteren zij samen met het publiek over een groot aantal onderwerpen. Ook wordt er poëzie voorgedragen en door auteurs voorgelezen uit eigen werk. Ben je van plan om naar Hay-on-Wye te gaan? Zorg dan dat je op een donderdag gaat. Dan is het namelijk marktdag in Hay-on-Wye. Hier worden veel zelfgemaakte producten verkocht. Van chutneys en gekonfijte groenten tot brood en cakes. Daarnaast is er een groot aanbod vis, groente, fruit en zelfs antiek. Als je nog tijd over hebt kun je de omgeving van Hay-on-Wye verkennen. Aan dit plaatsje grenst namelijk ook het Brecon Beacons National Park. In dit park kun je volop genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft. Je kunt het park te voet doorkruisen maar ook fietsen behoort tot de mogelijkheden.

 

Inwoners

De inwoners van Wales noemen we ‘Welsh’. De Welsh stammen af van de vroegere bewoners van Wales: de Kelten. Dat Wales een hele eigen identiteit heeft is waarschijnlijk een gevolg van het feit dat Wales natuurlijke grenzen heeft. Hierdoor zijn er in de loop der eeuwen minder invloeden van buitenaf geweest. Opmerkelijk is dat de bevolking van Wales in de vorige eeuw met maar 900.000 mensen is toegenomen. In de rest van het Verenigd Koninkrijk nam het bevolkingsaantal veel sneller toe. Dit is waarschijnlijk te verklaren door emigratie. Veel Welshmen zijn in de afgelopen eeuw naar Engeland verhuisd. Op dit moment heeft Wales ongeveer 3 miljoen inwoners. En dat terwijl Wales de afmetingen heeft van een land als Slovenië. Wales is dus zeer dunbevolkt. Omdat de bevolkingsconcentraties op sommige plaatsen hoger zijn loopt de gemiddelde bevolkingsdichtheid per km2 nogal uiteen. In de zuidelijke graafschappen wonen de meeste mensen. Hier vind je ook de grotere steden zoals Cardiff en Swansea. Vooral in Cardiff wonen relatief veel mensen. Hier ligt de bevolkingsdichtheid dan ook ruim boven de 500 inwoners per km2. Heel anders is de situatie in Midden-Wales. Hier vind je de graafschappen Gwynedd, Ceredigion en Powys. De bevolkingsdichtheid in deze gebieden is minder dan 25 mensen per km2. In het noorden van Wales wonen weer meer mensen. Hier varieert het aantal inwoners per km2 tussen de 60 en 160. Uit het bovenstaande blijkt wel hoezeer de bevolking van Wales verstedelijkt is. Dit blijkt ook uit de cijfers. Maar liefs 75% van alle Welshmen woont in steden. Het percentage wat op het ‘platteland’ woont is daardoor zeer laag.

 

Talen

Wales heeft twee officiële talen: het Engels en het Welsh. Vroeger sprak iedereen in Wales het Welsh. In 1536 kwam hier echter verandering in. In de Act of Union werd Engels toen als enige officiële taal vastgelegd. Hierdoor werd het Engels al snel dominant. Dit is jammer want het Welsh is één van de oudste Keltische talen die nog gesproken worden. Het Welsh lijkt enigszins op het Ierse en Schotse ‘Gaelic’. Het Welsh is een moeilijke taal om te leren. Dit komt omdat er veel medeklinkers achter elkaar worden gebruikt. Gelukkig is het Welsh in de loop der eeuwen niet helemaal uitgestorven. Dit is voor een groot deel te danken aan de Bijbel. In de 16e schreef bisschop William Morgan een Bijbelvertaling in het Welsh. Deze vertaling werd op grote schaal gebruikt, waardoor de bevolking bekend bleef met de taal. In de twintigste eeuw wist men het Welsh weer op waarde te schatten en werd de taal gelijkgesteld met de Engelse taal. Op dit moment wordt het Welsh door ongeveer 20% van de bevolking gesproken. In het noordwesten van Wales spreekt ongeveer 60% het Welsh. In het zuidwestelijke deel van Wales is dit 44%. In het noorden en midden van Wales ligt dit percentage op 20%. In de zuidelijke graafschappen ligt dit percentage tussen de 2,4% en 15%. Hier wordt naar verhouding dan ook het minst Welsh gesproken. Toch zou dit percentage weer toe kunnen nemen. Dit heeft alles te maken met het feit dat steeds meer lagere scholen in dit gebied hun leerlingen tweetalig onderwijzen. Op die manier leren de toekomstige generaties het Welsh en zal de taal voort blijven bestaan.

 

Vervoer

Als je naar Wales op vakantie gaat wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk zien. Een ideaal vervoersmiddel is dan de trein. Wales beschikt namelijk over een zeer uitgebreid spoornetwerk waarmee je letterlijk overal kunt komen. Terwijl je in de trein zit, zie je wat van het landschap en ondertussen kun je genieten van een hapje en een drankje. Als je bij Arriva een ‘Explore Wales Pas’ koopt, kun je 8 dagen lang onbeperkt met de bus en 4 dagen met de trein reizen. Als je alleen bepaalde delen van Wales wilt bezoeken kun je ook kiezen voor de South Wales of North & Mid Wales pas. Hiermee krijg je ook nog eens korting op entreetickets voor veel bezienswaardigheden. Wil je op een hele speciale manier het land verkennen? Neem dan niet de gewone trein maar de stoomlocomotief. In Wales zijn er een groot aantal trajecten waar deze treinen nog rijden. Natuurlijk rijden deze treinen niet zo snel als de normale trein. Het leuke ouderwetse sfeertje maakt dit echter helemaal goed. Als je met een stoomlocomotief mee wilt kun je het beste een kijkje nemen op de website van Great Little Trains of Wales. Hier lees je meer informatie over de verschillende treinen en je kunt zien op welke trajecten ze rijden. Zo kun je zelf je reis plannen. Neem bijvoorbeeld de oude trein van Welsh Highland Railway. Je rijdt dan dwars door het prachtige Snowdonia National Park. Vervolgens rijdt de trein door naar Caernarfon Castle waar je natuurlijk even uitstapt om dit mooie kasteel van binnen te bekijken.

 

Keuken

Typerend voor de keuken van Wales is het gebruik van verse seizoen producten. Dankzij de lokale tuinbouw is het aanbod hiervan zeer groot. Als je naar Wales gaat is het daarom heel leuk om eens een kijkje te nemen op één van de 27 boerenmarkten. Hier kun je je boodschappen direct bij de boer kopen. Verser dan dat is niet mogelijk. Veel van deze boerenmarkten zijn eeuwenoud. Neem bijvoorbeeld de markt van het stadje Machynlleth. Deze markt bestaat al sinds 1291 en wordt nog steeds iedere week gehouden. Naast verse groenten, fruit en vis kun je er ook veel typisch Welshe specialiteiten kopen. Een goed voorbeeld hiervan is ‘laverbreadkoekjes’. Deze koekjes worden gemaakt van gekookt zeewier en havermeel. Laverbreadkoekjes worden vaak in combinatie met kaas gegeten. Vooral de kaassoort ‘Llanboidy’ is heel populair. Op de markt kun je vaak ook ‘Cawl’ kopen. Cawl is typisch Welsh en is een soort soep met groenten en vlees. Ook bij deze soep eet men graag kaas. Overal in Wales wordt Cawl gemaakt. Toch heeft elke streek een eigen recept en smaakt de soep dus overal anders. Van de Welsh rarebit heb je misschien wel eens gehoord. Dit gerecht bestaat uit een goudbruin gegratineerde kaastosti met bier. Een zoete Welshe specialiteit is Bara Brith. Dit is een soort vruchtenbroodje wat men in een steenoven bakt en ’s middags bij de thee eet. Op de boerenmarkten kun je meestal ook Real ale kopen. Dit is een biersoort die alleen in een aantal kleine traditionele brouwerijen in Wales wordt gebrouwen.

 

Veiligheid

Als je op vakantie gaat is het belangrijk om te weten hoe het gesteld is met de veiligheid in het land waar je naar toe wilt. Gelukkig is Wales, net zoals de rest van Groot-Brittannië, een heel veilig land. De kans dat je als toerist het slachtoffer wordt van geweld of criminaliteit is heel klein. Omdat je het nooit helemaal uit kunt sluiten is het wel verstandig om goed op te blijven letten. Dit geldt met name voor de wat armere, kleine steden van Wales. Hier zijn meestal meer zakkenrollers actief. Let daarom goed op je eigendommen en blijf alert als je op straat door vreemden wordt aangesproken. Ook in het openbaar vervoer moet je goed opletten voor zakkenrollers. Als er onverhoopt toch iets van je gestolen wordt moet je altijd aangifte doen bij de politie. Je krijgt dan een aangiftebewijs wat je kunt gebruiken om de schade te declareren bij je verzekering. Als je op de vrijdagavond of zaterdagavond over straat gaat moet je ook voorzichtig zijn, zeker in de uitgaanscentra. Er lopen dan meer dronken mensen rond. In Groot-Brittannië zijn de laatste jaren meerdere terroristische aanslagen gepleegd. Hierdoor geldt ook voor Wales een verhoogde terreurdreiging. Op openbare plaatsen zal je daarom veel zwaarbewapende politieagenten zien staan. Als je iets verdachts ziet kun je dit melden bij de lokale autoriteiten door te bellen naar 999 of 112. Deze nummers kun je ook bellen als je een ambulance nodig hebt. Bij noodgevallen aan de kust kun je via het nummer 999 in contact komen met de Kustwacht. Zij kunnen je verder helpen.

 

Medische info

Als je tijdens je vakantie in Wales ziek wordt, kun je je melden bij de eerste hulpafdeling van het ziekenhuis. De medische zorg is hier uitstekend geregeld. Bepaalde behandelingen zijn hier zelfs gratis. Toch kan het voorkomen dat je ter plaatse moet betalen voor de zorg. Houd hier daarom altijd rekening mee. Ook is het aan te bevelen om van tevoren een goede reisverzekering af te sluiten. Eenmaal thuis kun je de kosten vergoed krijgen. Als je tijdens je vakantie in Wales ernstig ziek wordt en een ziekenhuisopname onvermijdelijk is kun je het beste contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen je adviseren over de mogelijkheden en helpen bij eventuele vervolgstappen. Als je naar Wales reist hoef je je niet te laten vaccineren. Als je medicijnen gebruikt is het echter wel slim om een Europees Medisch Paspoort mee te nemen. Hierin staat een overzicht van jouw aandoeningen en de medicijnen die je gebruikt. Als je medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen is een Engelstalige medische verklaring verplicht. Als je dit soort medicatie gebruikt maar geen verklaring kunt tonen ben je in namelijk strafbaar. Een overzicht van alle medicijnen die onder de Opiumwet vallen vind je op hetcak.nl. Daar wordt ook uitgelegd hoe je een dergelijke verklaring aan kunt vragen. Houdt er rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan de aanvraag. Heb je al eens een verklaring aangevraagd? Let er dan op dat deze zijn geldigheid na een jaar verliest. Als deze termijn verlopen is zal je weer een nieuwe verklaring aan moeten vragen.

 

Visum

Als je naar Wales op vakantie gaat, moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Kinderen worden sinds 2012 niet meer bijgeschreven in het paspoort van de ouders en moeten over een eigen reisdocument beschikken. Hiermee probeert men de vele internationale kinderontvoeringen aan banden te leggen. Als je met kinderen reist kun je dan ook verscherpte controles verwachten. Mede daarom is het ook verstandig om het kind een toestemmingsformulier van de eventuele niet meereizende ouders mee te geven. Het kind kan dan sneller doorlopen bij de controles van de douane. Zoals je waarschijnlijk wel weet werd er op 23 juni 2016 een referendum gehouden over het lidmaatschap van de EU. Een meerderheid van de bevolking koos er toen voor om uit de Europese Unie te stappen. Deze ‘Brexit’ is op 29 maart 2017 in gang gezet. Op dit moment heeft de Brexit nog geen gevolgen voor buitenlanders die Engeland of Wales willen bezoeken. Een geldig paspoort of identiteitskaart is nog steeds voldoende om het land binnen te komen. Ook reizen met het vliegtuig blijft voorlopig nog hetzelfde. Als Groot-Brittannië helemaal uit de Europese Unie is zullen er echter wel dingen veranderen. Om te beginnen zullen de controles veel strenger worden. Een paspoort of identiteitsbewijs is dan misschien niet meer voldoende. Wellicht ben je dan als buitenlander ook verplicht om een visum aan te vragen. Om zo’n visum te krijgen moet je dan aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo heeft de overheid meer zicht op wie er het land binnenkomt.