Warschau
     
 

Warschau

Warschau is de hoofdstad van Polen en ligt in het midden van het land aan de rivier de Wisła. De stad heeft een heel bijzonder verleden. De eerste bewoning van Warschau is al in de 9e eeuw ontstaan. Deze versterkte dorpen groeide langzaam uit tot een grote stad. In 1596 verplaatste koning Sigismund III Vasa, zijn hof van Krakau naar Warschau en daarmee werd de stad de hoofdstad van het koninkrijk Polen. In 1806 werd Polen bevrijd van Napoleon door Rusland. De Poolse bevolking is verschillende keren in opstand gekomen tegen de Russen, maar dit was altijd tevergeefs. Tijdens de eerste en de tweede wereldoorlog werd Polen bezet door de Nazi’s. Toen in 1944 de Sovjets, de Nazi’s uit Polen wilden verdrijven, kwam de bevolking van Warschau in opstand tegen de Nazi’s. In de hoop de stad te kunnen bevrijden en onafhankelijkheid van zowel de Duitsers, als de Sovjets te verwerven. Helaas mislukte de opstand, Hitler nam meedogenloos wraak en liet de stad vernietigen. Uiteindelijk namen de Sovjets de stad in, 85% van de stad lag in puin en het grootste deel van de bevolking was gevlucht, gedeporteerd of gedood door de Nazi’s. Onder het Sovjet regime, werd een groot project gestart voor de wederopbouw van Warschau. De Oude stad en de mooiste paleizen werden zo precies mogelijk herbouwd, deze restauratie wordt dan ook terecht het ‘Wonder van Warschau’ genoemd.. Het stadshart is hedendaags zo mooi, dat het op de werelderfgoed lijst van UNESCO staat. De mooiste tijd om de stad te bezoeken is in de lente en de herfst. De zomers kunnen erg warm en stormachtig zijn en de winters hebben veel sneeuw en zijn bewolkt en koud.

Meer info    
     
Alle foto's    
     

Bezienswaardigheden

Het centrum van Warschau is een feest om te bezoeken. De historische panden zijn schitterend gerestaureerd en de sfeer in de stad is rustig en vrij. De architectuur is een mix van oude paleizen en monumenten, Sovjet bouwwerken en moderne wolkenkrabbers. De bevolking is open en vriendelijk en de stad heeft een moderne en internationale uitstraling. Kom naar de stad die onder de bescherming staat van de zeemeermin. Koop de Warschau Pas en profiteer van gratis entree in vele musea, kortingen in vele restaurants en winkels en reis gratis met het openbaar vervoer.

De Oude stad of de Stare Miasto

De stad Warschau is begonnen in de 13e eeuw rond het marktplein in het hart van de Oude stad. Op het marktplein kwamen de boeren en handelaren samen om hun waren te verkopen. Later werd het marktplein, het centrum van de gilden van de ambachtslieden en de kooplui. Nog steeds is het marktplein een belangrijke plek, waar toeristen en de inwoners van Warschau samenkomen. Je vind hier muziekanten, marktkraampjes met juwelen van zilver en amber en talloze winkeltjes en restaurants. De oorspronkelijke Oude stad is in WWII vernietigd, gelukkig waren er goede bouwtekeningen, schilderijen en prenten van de wijk gemaakt en kon de restauratie in 18e eeuwse stijl plaatsvinden. Tijdens de restauratie is er zoveel mogelijk van het oorspronkelijke bouwmateriaal, zoals de stenen en gevelversieringen, gebruik gemaakt. Rond de Oude stad is een vestingmuur opgetrokken, die nog steeds te bewonderen is. Aan de vestingmuur is het Barbaken Warszawski opgetrokken, een groot fort dat vanaf 1540, een van de poorten van de stad verdedigde. Nu kan je het fort vinden in het noordwesten, op de grens van de Oude en de Nieuwe stad en is het een van de leukste toeristische attracties van Warschau. Ten noordoosten en oosten van de Oude stad vindt je een groen park en de rivier de Wisła.

Plac Zamkowy en de Koninklijke Route

Plac Zamkowy is het plein voor het voormalige koninklijk paleis in de Oude stad. Het plein zelf is levendig en gezellig. Je vindt hier vele straatartiesten die optreden, muzikanten, clowns en jongleerders geven het plein een feestelijke sfeer. Rond het plein zijn er veel restaurants en winkels. Midden op het plein staat een monumentale kolom ter nagedachtenis van Koning Sigismund III Vasa, die Warschau de hoofdstad van Polen heeft gemaakt. Het Koninklijk Paleis aan het plein, is geheel en precies, herbouwd na de verwoesting door de Nazi’s. De Plac Zamkowy is het begin van de Koninklijke Route die door het centrum van Warschau loopt. Vanaf het plein voert deze naar het zuiden via de Krakowskie Przedmieście met zijn paleizen, kerken en historische herenhuizen. Daarna gaat de route via de Nowy Swiat, naar de Aleje Ujazdowskie, de laan die langs vele paleizen, ambassades, villa’s en parken, zoals Lazienki Park loopt. Vandaar gaat de route door de Ulica Belwederska, waar het oude presidentiële paleis aan ligt en de Ulica Sobieskiego, naar het eindpunt, het Pałac w Wilanowie. Het Pałac w Wilanowie is het tweede Koninklijke Paleis en deze is nog in originele staat. Gebouwd in 1805, wordt het wel het Poolse Versailles genoemd en het is een nationaal monument.

Nowy Swiat

Nowy Swiat is de zeer lange hoofdstraat van Warschau. De straat loopt noord-zuid en ten zuiden van de straat, ligt het stadsdeel met de grote parken, terwijl de straat in het noorden naar het oude centrum voert. De architectuur is duidelijk in de stijl van de door de Sovjets herbouwde stad. Je zou denken dat de monotone gevels niet bijzonder gezellig zullen zijn. Daarmee onderschat je duidelijk de Novy Swiat. De straat herbergt namelijk non-stop de meeste leuke restaurants, café’s, bars en winkels. Het is heerlijk om hier lekker rond te struinen en je te laten verleiden door al het moois en lekkers, dat wordt aangeboden. Je kan je op een terrasje laten verwennen met Poolse gerechten en je vermaken met het bekijken van mensen. Het is druk op de Nowy Swiat, zowel toeristen uit binnen- en buitenland, studenten en de bewoners van de stad. Vooral ’s avonds is het hier gezellig en zal je een geweldige tijd hebben. In het weekend is de straat afgesloten voor het autoverkeer en is het extra fijn om hier rond te lopen. Ben je moe van het lopen, dan kan je altijd een bus naar de volgende halte nemen, er zijn vele haltes langs de straat.

Lazienki Park en Paleis

In het hart van Warschau aan de linker oever van de rivier de Wisła, ligt het grote park  Lazienki. In het Pools betekend łazienki, baden en het park is genoemd naar de koninklijke baden die zich bij het park bevonden. Het park wordt als een van de mooiste van Europa beschouwd. Je kan hier genieten van het vele groen en de oude bomen. Een deel van het park is de Botanische tuin van de Universiteit van Warschau. Verspreid door het park liggen veel paleizen en monumenten. De voornaamste hiervan is het monument voor Frederik Chopin. Vooral leuk zijn de folies, gebouwen, zoals de Tempel van Diana, die puur ter decoratie van het park zijn neergezet. Het park heeft een aantal waterpartijen die zorgen voor koelte in de zomer en voor ijspret in de winter. Midden in het park is het Paleis op het Eiland gebouwd. Origineel is het rond 1680 gebouwd als badhuis, in 1777 is het omgebouwd tot woonhuis. In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers gaten in de muren geboord, om explosieven in te doen. Gelukkig is dit een van de weinige gebouwen, die de grote destructie van Warschau overleefd heeft. Het Paleis is voor toeristen te bezichtigen.

De musea van Warschau

In Warschau zijn er vele musea, die gewijd zijn aan de trotse geschiedenis van de stad. Een aantal zijn zeer de moeite waard en ik geef hier een paar van de meest bijzondere musea, weer. Het indrukwekkendste museum is het Polin Museum van de Geschiedenis van de Poolse Joden. De architectuur is zeer modern en de collectie is mooi, modern en interactief toegankelijk gemaakt. Het Warschau Opstand Museum verteld het indrukwekkende verhaal van de opstand van de bevolking tegen de Nazi’s en de gevolgen ervan. Het verteld ook over de reconstructie van de stad nadat de Nazi’s verdreven waren. Het Pałac w Wilanowie is een museum dat je terugvoert door de tijd en je het gevoel geeft, dat je de koning om elke hoek zou kunnen tegenkomen. Het Museum voor Technologie is leuk om doorheen te struinen, de meeste uitleg is in het Pools. Dit museum is echte gehuisvest in een heel speciaal gebouw, het voormalige Paleis van Cultuur. Dit is het hoogste gebouw van Warschau en het prestige object van het voormalige Sovjet regime. Het gebouw is nauwelijks veranderd, nadat het in 1989 door de Sovjets is verlaten, je hebt vanaf het dak van het gebouw een schitterend uitzicht over de stad.

Dagtochten rond Warschau

Vanuit Warschau is het heel goed mogelijk om een dagtocht in de omgeving te maken. Er gaan een aantal verschillende dagtochten naar de voormalige kampen van Auschwitz of Treblinka. Hier kan je kennis maken met dit verschrikkelijke deel van de Nazi geschiedenis. Ook het hoofdkwartier van Hitler tijdens de WWII is te bezoeken. Een aantal Poolse steden zijn per dagtocht te bezoeken en sommige tochten doen meerdere steden aan. Krakau was de hoofdstad van Polen voordat Warschau dat was. Malbork, Sopot en Gdansk zijn steden aan de kust en hebben kastelen, havens en houten pieren om te bezichtigen. Er zijn ook een aantal pittoreske stadjes, zoals Kazimierz Dolny en Torun, die beide een mooie architectuur hebben. De Wieliczka zoutmijnen zijn bijzonder om te bezichtigen, er is een heel kapel in zout uitgehakt. Ben je geïnteresseerd in de ongerepte natuur, dan is een dagtocht naar Bialowieza Nationale Park een must. Bossen van eiken van 500 tot wel 800 jaar oud, wilde bizons, wolven, herten en zwijnen. Bialowieza is een stukje Europese wildernis die zijn weerga niet kent. Dichterbij Warschau is het Kampinos Nationale Park, hier zijn elanden, bevers en lynxen met succes uitgezet, nadat ze hier uitgestorven waren. Er zijn fiets-, wandel- en skipaden waar je heerlijk, de stad kan ontvluchten.

Eten en drinken

Warschau is een stad waar je makkelijk uit eten kan. In de Oude stad en langs de Nowy Swiat zijn er vele eetgelegenheden te vinden. Je vindt hier restaurants die internationale gerechten serveren en natuurlijk ook typisch Poolse restaurants. Je kan verspreid door de stad de zogenaamde ‘bar mleczny’ vinden. De ‘bar mleczny’, oftewel de melkbar, zijn kantines die eenvoudige maaltijden serveren. Oorspronkelijk zijn de ‘bar mleczny’ in de jaren 60, in het leven geroepen om de allerarmste inwoners van Warschau van voedsel te voorzien. Hierbij werden vooral melkproducten gebruikt, vandaar de naam. Nog steeds kan je hier goedkoop, traditioneel Pools eten krijgen. Toeristen zijn welkom, wees er wel op voorbereid dat alles in het Pools gaat. Het traditionele Poolse eten is verwarmend en calorierijk, wat logisch is als het nat en koud is. De ingrediënten die in de typisch Poolse gerechten worden gebruikt, zijn veel vlees en worsten, deegwaren, zuurkool, augurken, bietjes en paddestoelen. Pierogi is een van de meest beroemde gerechten en wordt altijd met Kerst geserveerd. Pierogi is een soort van grote ravioli, gevuld met vlees, kaas, groente of fruit. Gołąbki zijn rolletjes van gevulde koolbladen. De gekookte koolbladen worden gevuld met gehakt, gebakken ui en/of rijst en in de oven gestoomd en met tomatensaus geserveerd. Kotlet schabowy is een gepaneerde varkens kotelet die meestal met aardappelpuree en zuurkool wordt geserveerd. Bigos is het nationale gerecht van Poolen, een ‘jachtschotel’, een heerlijk gerecht dat je voedt en verwarmd. Het wordt gemaakt van verschillende soorten vlees en worst die samen met zuurkool, verse witte kool, ui en kruiden, enkele uren worden gestoofd. Bigos wordt geserveerd met roggebrood of gekookte aardappelen. Echte Poolse dranken zijn natuurlijk bier en wodka, er is echter ook een grote traditie in het maken van mede (honingdrank) en likeuren. Er wordt veel alcoholloze limonade van diverse soorten fruit gemaakt, dit heet Kompot en wordt veel bij het eten geserveerd.

Verkeer en vervoer

Warschau ligt 570 km rijden met de auto vanaf Berlijn en grofweg 1230 km vanaf de Nederlandse kust. Sneller is het, als je auto wilt rijden in Warschau, om een auto te huren op het vliegveld. Het openbaar vervoer in de stad is goed, er is een moderne ondergrondse, die netjes en snel is en de meest mooie stations heeft. Er zijn twee metrolijnen, de M1 en M2, de M1 loopt noord-zuid van het centrum naar de buitenwijken. De M2 loopt oost-west en verbindt het centrum met de rechteroever van de rivier. Er loopt een tram door het centrum van de stad en deze is populair bij toeristen omdat je tijdens het reizen de stad kan bewonderen. De vele bussen zijn van goede kwaliteit en er is ook een bus nachtnet. Alle toegangskaartjes tot het OV worden door de ZTM beheerd. Er zijn verschillende verkooppunten door de stad die het logo van de ZTM voeren. Er zijn 24-uurs tickets en tickets die drie dagen geldig zijn. Deze tickets moeten bij aanvang van de eerste reis gevalideerd worden. Voor een officiële taxi, ga je naar een taxi standplaats. Vraag van te voren naar de prijs, in het weekend en nacht worden hogere tarieven gerekend.

Veiligheid in het verkeer

Het verkeer in Warschau is erg druk, vooral in de spits. De stad is een knooppunt van vier Europese snelwegen en al dat verkeer moet door het centrum van Warschau, omdat er geen rondwegen rond de stad zijn. Een hectische situatie die het autoverkeer in de stad zeer onaangenaam maakt. Tijdens de ochtend en avond spits zijn de bussen, trams en metro’s barstens vol en dan is het reizen opeens niet zo leuk meer. Gelukkig zijn de leuke plekken in het centrum goed beloopbaar. Er zijn veel onofficiële taxi’s, die als je ze gebruikt, je met een hoge rekening opzadelen. Ga er nooit op in als iemand je een taxirit aanbied, je koffer wil ‘helpen’ dragen of buiten de officiële standplaats staat of rijdt. Alleen op de standplaatsen staan gelicenseerde taxi’s, die te herkennen zijn aan een nummer met zwarte letters op een wit vlak, op de voordeur onder het raam. Ditzelfde nummer staat ook op het taxi bord op het dak, op de sticker met het basistarief, dat op de ramen van de passagiersdeuren en op de chauffeurs identificatie die binnen de taxi zichtbaar is. Heb je een fiets in Warschau, zorg dan dat die altijd goed op slot staat. Zoals in alle grote steden worden fietsen vaak gestolen.

Veiligheid in het algemeen

Warschau is voor een grote stad, relatief veilig. De Poolse cultuur staat geen verbaal of non-verbaal geweld tegen vrouwen en meisjes toe. Het komt daarom zelden voor dat je als vrouw je onveilig voelt. In het centrum van de stad zijn er veel politiemensen aanwezig en die zorgen voor een goede veiligheid. Er zijn maar weinig plekken waar je echt op je hoede moet zijn voor zakkenrollers. Dat is vooral op het openbaar vervoer van en naar het vliegveld en op plekken met grote menigten mensen. Er zijn wel daklozen in de stad, deze laten je over het algemeen met rust. Dronken mensen kunnen wel voor problemen zorgen, vermijd conflict en ga hier met een grote boog omheen. Tijdens demonstraties en aan het einde van voetbal wedstrijden, kunnen er in de mensenmassa conflicten ontstaan. Meestal zijn deze groepen geconcentreerd op een plaats en goed te vermijden. Ga dan een ander deel van de stad ontdekken, er is genoeg te beleven. Het Praga district in Warschau heeft een onveilige reputatie, maar dit valt over het algemeen wel mee en dit geldt vooral in de nacht. Als je ’s nachts over straat moet, kan je hier het beste een officiële taxi nemen.

Visum en toeristische informatie

Je hebt voor een reis naar Polen geen visum nodig. Polen is lid ven de EU en heeft het Schengen verdrag ondertekend. Dat betekend dat je vrij van en naar Polen mag reizen, je mag er zelfs wonen en werken als je dat wilt. Je moet wel in bezit zijn van een geldig identificatiebewijs. Dit kan een paspoort of identiteitskaart zijn en dezen moeten tot na je verblijf in Polen geldig zijn. Wel moet je er rekening mee houden, dat de euro niet geldig is in Polen. De Poolse munt is de zloty, bekijk voordat je op reis gaat wat de actuele koers is. Met je bankpas kan je goed betalen in Warschau, de pas wordt overal erkend en er zijn voldoende pinautomaten om geld op te nemen. Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. Zoals altijd berekenen banken kosten voor het opnemen in vreemde valuta. het is meestal duurder om met je creditcard te betalen, dan met je pinpas. Overal in Polen wordt voornamelijk Pools gesproken, oudere mensen spreken een beetje Russisch en de meeste mensen spreken een beetje Duits. In Warschau kan je echter vrij goed met de Engelse taal uit de voeten, vooral de jongeren spreken goed Engels.

Vaccinaties en gezondheid

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor een reis naar Polen en Warschau. Als je naast je reis naar de stad Warschau, ook voor langere tijd de natuur van Polen in gaat, is het aan te raden om je in te laten enten tegen teken encefalitis. Dit vaccin beschermd je tegen een virus dat hersenvlies ontsteking kan veroorzaken. Dit virus komt voor in delen van Europa, Rusland en grote delen van Azië. Het virus wordt verspreid door een tekenbeet of door het drinken van ongepasturiseerde melk. Laat je ruim van te voren, voor je vertrek, hierover informeren. Er zijn ook nog aanvullende vaccinaties voor Rabiës en Hepatitis B mogelijk. Ook hier hangt het af van de soort reis die je gaat maken, of je deze inentingen nodig hebt. In Polen geldt het ons bekend alarmnummer 112 voor alle noodgevallen. Warschau heeft een aantal goede ziekenhuizen en heeft de beste medische faciliteiten van Polen en Oost-Europa. De basiskosten worden vergoed door je ziektekosten verzekering, zorg wel altijd voor een goede aanvullende reisverzekering. Wees er alert op, dat er in Warschau in de winter veel smog kan voorkomen. De luchtvervuiling is dan schrikbarend hoog en het is dan niet aan te raden om buiten te zijn.