Willemstad
     
 

Willemstad

Willemstad is de hoofdstad van Curaçao. Het is belangrijk dat deze stad dan ook niet verward wordt met de gelijknamige plaats in Noord-Brabant. De Curaçaose stad telt 140.000 inwoners en is daarmee de drukst bevolkte stad van de Antillen. Voor Europeanen is de stad vooral herkenbaar door zijn Portugese en Nederlandse invloeden. Willemstad draagt ook wel de bijnaam ‘het Amsterdam van het westelijk halfrond’. Wie niet beter weet zou dan ook denken dat hij in een Europese stad is beland. Al is het weer er met een gemiddelde temperatuur van 28 graden Celsius gedurende het gehele jaar flink beter dan je als Europeaan gewend bent. Dit maakt de stad ook zeer geschikt om uit te rusten en te ontspannen in de volle zon, bijvoorbeeld op één van de 35 stranden die het eiland rijk is. Willemstad ligt immers aan de zuidkant van het eiland Curaçao, rondom de St. Annabaai. Surfers komen om die reden bijvoorbeeld graag naar deze stad. Natuurlijk is er nog veel meer te doen, want ook winkelen en lekker eten is in Willemstad geen probleem. Daarnaast is er een flink aanbod aan culturele dingen die je kunt bezichtigen. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan één van de interessante musea die Willemstad rijk is. In de avonduren kan je je bijvoorbeeld vermaken in één van de vele casino’s die het eiland rijk is. Je bent er altijd van verzekerd dat er één in de buurt is van jouw hotel. Bovendien is het gemakkelijk om op de bus te stappen en op die manier de hele stad door te trekken.

Meer info    
     
Alle foto's    
     

Bezienswaardigheden

Willemstad heeft een rijke historie die vele eeuwen teruggaat. Dit maakt de stad dan ook meer dan alleen maar een bestemming voor een zonvakantie. Zo zijn de grotten van de stad beroemd over de gehele wereld. Tegelijkertijd staat ook de historische binnenstad hoog aangeschreven. Deze heeft zoveel waarde voor de wereld, dat het is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit geldt ook voor de haven van de stad. In de historische stad zijn bovendien ook talloze musea en uitgaansgelegenheden te vinden. Op het gebied van kunst en cultuur hoef niemand zich dus te vervelen in Willemstad.

De historische binnenstad

Het leuke aan Willemstad is dat je niet direct naar een specifieke plek toe hoeft om bezienswaardigheden tegen te komen. Het is niet voor niets dat de historische binnenstad en de haven van Willemstad beide op de werelderfgoedlijst van Unesco terechtgekomen zijn. Daar hebben zij al sinds 1997 een eigen plek. Een dag door de stad wandelen, voelt als een soort reis door de tijd. Die reis begint in de zeventiende eeuw en toont je stap voor stap hoe de stad zich ontwikkeld heeft. Je ziet er dan ook invloeden uit Nederland, maar ook uit Spanje en Portugal terug. De verschillende wijken dragen allemaal op geheel eigen wijze bij aan de ontwikkeling van de stad, welke een belangrijke rol speelde in de wereldhandel in die tijden. Wie niet alles zelf wil ontdekken – of wie er zeker van wil zijn dat hij niets mist – gaat met één van de vele georganiseerde tours door de stad. Deze worden in zeer veel vormen aangeboden; van een rondrit met een bus tot en met een tocht op een tuktuk. Daarmee garandeer je dat je alle historische pracht van de stad volledig in je op kunt nemen.

De Koningin Emmabrug

Dat bruggen een bijzondere verbindende rol hebben kan natuurlijk op meerdere manieren worden uitgelegd. Zo brengt het niet alleen twee oevers bijeen, maar brengt het ook mensen samen. Dit is dan ook de reden waarom bijvoorbeeld een brug als de Koningin Emmabrug tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Willemstad gerekend kan worden. De brug draagt niet voor niets de bijnaam Swinging Old Lady. Al is zij ook bekend onder de naam Pontjesbrug. Dit is dan ook direct een verwijzing naar wat deze brug uniek maakt. Er is namelijk nergens op de wereld een vergelijkbare brug te vinden. De Koningin Emmabrug is 168 meter lang en drijft op zestien pontons. Daarmee is het de grootste houten drijvende draaibrug ter wereld. Sterker nog, het is de enige in zijn soort. Tegenwoordig is de brug ook nog eens zeer aantrekkelijk om te bekijken. In 2005 en 2006 heeft zij een zeer grote renovatie ondergaan. Dit heeft de brug populairder dan ooit gemaakt. Zo is het bijvoorbeeld ook altijd een vast onderdeel op de route tijdens het carnaval van Curaçao. Dit is dan ook een geschikt moment om de Koningin Emmabrug te bekijken, mocht je juist dan in Willemstad zijn.

Kura Hulanda Museum

Wie aan Curaçao en Willemstad denkt, denkt waarschijnlijk vooral aan zon, zee en strand. Er is echter juist op het gebied van geschiedenis juist hier zeer veel te ontdekken. Dit gaat dan natuurlijk niet alleen over de geschiedenis van de stad en het eiland. Ook de Nederlandse geschiedenis is hier natuurlijk zeer sterk mee verbonden. Een goed voorbeeld hiervan is terug te vinden in het Kura Hulanda Museum. Wie dit museum bezoekt, leert pas echt goed wat het slavernijverleden eigenlijk inhoudt. Het kan dan ook best confronterend zijn. Dat neemt echter niet weg dat het juist door dit confronterende karakter ook heel leerzaam is. Wanneer je gaat, dan kan je het museum op eigen gelegenheid bezoeken. Beter is het echter om een rondleiding bij je bezoek te boeken. De gids kan je namelijk nog veel meer informatie bij de beelden en indrukken die je opdoet geven. Je krijgt dan ook een goed beeld van de tijd waarin alles zich voltrok. Zo kan een leuke vakantie ook direct heel waardevol zijn en je bagage opleveren waar je de rest van jouw leven iets aan kunt hebben als mens in de samenleving.

Fort Amsterdam

Het eiland Curaçao telt een flink aantal forten die ooit zijn gebouwd ter verdediging van het eiland. Tegenwoordig dienen ze echter andere doelen. Zo zijn er bijvoorbeeld een flink aantal te bezoeken. In Willemstad staat Fort Amsterdam. Dit fort had niet alleen in het verleden een belangrijke rol, maar heeft dat tot op de dag van vandaag nog altijd. Zo is het bijvoorbeeld de plek waar de Curaçaose regering zetelt. Daarnaast kan je dit fort gewoon bezoeken. Zo kan je bijvoorbeeld de fortkerk bekijken, waarbij je kogelgaten zult zien van aanvallen die er in het verleden waren. Ook kan je een tour volgen zodat je alle delen goed te zien krijgt en ook nog iets leert over de geschiedenis van het fort. Op het plein heb je bovendien een keuze aan leuke winkeltjes. Een bezoek aan Fort Amsterdam is niet compleet zonder een bezoek aan deze gelegenheden. In het recente verleden is bovendien flink wat geld uitgegeven aan het opknappen van het gebouw. Daarbij is het fort weer helemaal in originele staat gebracht. Het leuke is bovendien dat je Fort Amsterdam ook kunt combineren met andere bezienswaardigheden. De Koningin Emmabrug geldt bijvoorbeeld deels als toegangsroute.

Curaçaos Museum

Het is natuurlijk altijd interessant om meer te weten te komen over de geschiedenis van de plek die je bezoekt. De donkere kant van de geschiedenis van het eiland leer je in het Kura Hulanda Museum. De meer zonnige kant kan je bekijken in het Curaçaos Museum. Hier vind je vooral de schatten die het eiland rijk is. Denk bijvoorbeeld aan de oudste mahoniehouten tafel die nog op Curaçao te vinden is. Ook is er een zaal vol met kunstwerken van lokale kunstenaars te vinden. In diezelfde ruimte is echter ook plaats voor werken van meer bekende internationale kunstenaars. Ook de botanische tuin die bij het museum hoort is de moeite waard. Hier zijn bijvoorbeeld beelden van allerlei historische figuren uit de geschiedenis van Curaçao te vinden. Ook is er nog een treintje te vinden dat ooit in gebruik was van de mijnmaatschappij. Daarnaast staat er een zogenaamde Fokker Snip. Hiermee werd de eerste vlucht van het West-Indisch Bedrijf gemaakt. Ook voor de kinderen zijn er speciale ruimtes ingericht. Zo kan je je dus gemakkelijk met het gehele gezin een dag vermaken en veel leren over Willemstad en Curaçao vanaf de zeventiende eeuw.

Drijvende markt

Op slechts enkele plekken in de wereld is een drijvende markt te vinden. Willemstad is één van die plekken. Hier kan je producten kopen die bijna niet verser te krijgen zijn. Dat komt omdat de drijvende markt de plek is waar de producten die net in de haven zijn aangekomen direct worden verhandeld. Hierbij kan je bijvoorbeeld in de eerste plaats denken aan vis. Dit is natuurlijk niet het enige wat je hier kunt vinden. Het is immers zo dat Curaçao ook belangrijke handel drijft met het buurland Venezuela dat op zo’n zeventig kilometer ligt. Producten die daarvandaan komen, komen ook aan op de drijvende markt. Zo vormt de markt een kleurrijk geheel van allerlei gezonde producten die je eigenlijk allemaal een keer geproefd moet hebben. Alles is rechtstreeks vanaf de bootjes te krijgen. Zelfs wanneer je niet van plan bent om producten aan te schaffen – omdat je bijvoorbeeld liever voor één van de restaurantjes op de kade kiest – dan blijft een dagje drijvende markt toch een aanrader. De bedrijvigheid en de traditionele werkwijze die je er kunt bekijken zijn zeer de moeite waard. Let wel op dat er op zondag geen handel gedreven wordt.

Geschiedenis

De geschiedenis van Willemstad kan niet los gezien worden van de geschiedenis van het gehele eiland Curaçao en de Antillen. Dit komt bijvoorbeeld doordat het eiland niet heel erg groot qua oppervlakte is. Dat neemt echter niet weg dat juist Willemstad hier een belangrijke plek in neemt. Het werd in 1499 door de Spanjaarden ontdekt, maar destijds werd het eiland al bewoond. Op dat moment was het namelijk het leefgebied van de Arowakken. Dit zijn Indianen die waarschijnlijk vanaf Zuid-Amerika op Curaçao terecht waren gekomen. Nadat het eiland was ontdekt, werd het veroverd door de Nederlanders. Dit is ook het moment waarop Willemstad een prominentere rol kreeg. Er werd een groot fort gebouwd om de belangen van de West-Indische Compagnie te kunnen beschermen. Ondertussen groeide de stad steeds meer. Uiteindelijk besloeg de stad beide zijdes van de oever van de Sint Annabaai, zoals nu nog altijd het geval is. In recentere jaren heeft de stad een belangrijke rol gekregen in de ontwikkeling van Curaçao als zelfstandig gebied. De regering zetelt er bijvoorbeeld. Dit doet het zelfs in hetzelfde fort dat ooit werd gebruikt om de Nederlandse belangen te beschermen.

Vervoer

Willemstad is weliswaar de grootste stad van Curaçao, maar de omvang is redelijk beheersbaar voor Nederlandse begrippen. Helaas betekent dat niet dat je alles te voet kunt afleggen. Het is dan ook goed om te weten dat er een goed werkend netwerk van openbaar vervoer is te vinden. Het openbaar vervoer bestaat tegenwoordig uit bussen, die vrijwel altijd op tijd rijden en zorgen dat je gemakkelijk overal in de stad, maar ook net daarbuiten, kunt komen. Er zijn twee grote centrale stations. Daarvandaan vertrekken verschillende bussen, zowel de grote bussen (die je gewend bent) als wat kleinere modellen. Er zijn echter ook voldoende andere mogelijkheden op het gebied van vervoer. Zo is er in bepaalde delen bijvoorbeeld ferryvervoer over water. Dit is in de Sint Annabaai het geval wanneer de Koningin Emmabrug openstaat. Zo kan er toch van de ene naar de andere kant worden gereisd. Naast de bussen en boten zijn er ook alternatieven om jezelf te verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan tuktuks, of bijvoorbeeld aan allerlei huurmogelijkheden van bijvoorbeeld auto’s, scooters, fietsen en zelfs boten. Het grote voordeel van zowel het openbaar vervoer als de huurmogelijkheden in Willemstad is dat de kosten altijd laag zijn.

Keuken

Een gedenkwaardige vakantie wordt voor een groot deel beleefd door de maag. Wanneer je een goede tijd wilt hebben, dan is lekker eten en drinken altijd een belangrijke factor. In Willemstad zit je dan ook goed. Je kunt je hier namelijk tegoed doen aan de plaatselijke keuken van Curaçao. Dit wordt in een groot aantal restaurantjes geserveerd en kun je de door hele stad vinden. Het zal je daarbij waarschijnlijk opvallen wat er allemaal in die lokale keuken te vinden is. Zo houden de inwoners van Willemstad bijvoorbeeld veel van stoofschotels in allerlei vormen. Dit kan een schotel met rundvlees zijn, maar het is net zo gemakkelijk een schotel met varken of geit. Wel kan je er altijd van op aan dat rijst en maïs een belangrijk deel van de maaltijd vormen. Een ander gerecht dat je veel en vaak zal tegenkomen is de maaltijdsoep. Wanneer het over soep gaat, dan betreft het vaak vissoep. Dit is ook niet zo vreemd, want als belangrijkste haven van het eiland komt alle vis die rondom Curaçao wordt gevangen in Willemstad aan. Die wordt dan ook direct bewerkt tot lekkere maaltijden zoals de overheerlijke vissoep die je hier kunt krijgen.

Visum

Wanneer je Willemstad als toerist gaat bezoeken, dan kan je het eigenlijk gewoon met je paspoort af. Tenminste, als je korter dan 6 maanden op de Nederlandse Antillen, in dit geval Curaçao wilt verblijven. Wil je langer dan 6 maanden vertoeven op het eiland, dan zal je een toeristenvisum nodig hebben. Wanneer je op vakantie gaat, dan doe je dit zelden voor zo’n lange periode. Dit kan echter anders zijn wanneer Willemstad je bestemming is als je gaat overwinteren. Let dus goed op hoe lang je wilt blijven. Heb je de Nederlandse nationaliteit en ben je geboren op Curaçao, dan heb je geen visum nodig en kun je ook ongelimiteerd op het eiland verblijven. Alle andere reizigers hebben altijd een retour- of doorreisticket nodig. Dit is verplicht. Maak een kopie van jouw paspoort en/of visum, mocht een vakantie-accommodatie willen dat je jouw paspoortgegevens afgeeft. Je bent namelijk niet verplicht jouw paspoort af te geven bij jouw verblijf. Een kopie zou moeten volstaan. Bij politie, werkgevers of zorginstellingen is per Nederlandse wet vastgelegd dat je wel jouw originele paspoort moet overhandigen. Over het algemeen is het dus goed mogelijk om een reis te boeken naar Willemstad en hier verder zonder problemen naartoe te reizen zonder dat je extra documenten nodig hebt.

Medische info

Hoewel in Willemstad de medische zorg van een behoorlijk niveau is, is het wel zaak om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Deze maatregelen hebben vooral betrekking op het weren van insecten. Zo moet je bijvoorbeeld altijd voldoende bedekkende kleding dragen en bij voorkeur ook insecten werende middelen gebruiken. De muggen in Willemstad kunnen namelijk een aantal aandoeningen overdragen. Denk bijvoorbeeld aan het Zika-virus. Dit is goed te voorkomen door voorzorgsmaatregelen te nemen. Wanneer je ziek wordt, dan kan je er zeker van zijn dat er kwalitatief medische zorg is in één van de drie ziekenhuizen die in de omgeving te vinden zijn. Er is geen plicht tot inenting. Al hangt dit wel enigszins af van de manier waarop je reist. Ben je eerst op andere plekken geweest als onderdeel van een rondreis – bijvoorbeeld in Zuid-Amerika – dan kan het zijn dat je een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts nodig hebt. Let ook even op wanneer je bepaalde medicijnen gebruikt voor je gezondheid. Wanneer je deze meeneemt op reis, dan kan het zijn dat je hier een geldige doktersverklaring voor nodig hebt om Willemstad in te kunnen vanaf het vliegveld. Dit geldt voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen.