Zakynthos
     
 

Zakynthos

Het eiland Zakynthos wordt ook wel Zante genoemd, wat de Italiaanse benaming is. Dit komt van ‘Il fiori di Levante’, oftewel ‘de bloem van het Oosten’. Deze naam heeft het eiland te danken aan de uitbundig bloeiende flora, waardoor het een prachtig eiland is om te zien, voor fietsers, wandelaars en strandgangers. Er zijn hier meer dan 7000 verschillende soorten bloemen te vinden! Het eiland is 402 vierkante meter groot, met hoofdstad Zakynthos in een bocht van de baai. Er wonen hier zo’n 12.000 mensen in de stad met een mix tussen nieuw en oud. Dankzij het subtropisch-mediterraan klimaat is het in de zomer warm en in de winter zacht. Het eiland is dan ook broedplaats voor wilde zeeschildpadden, wat zeer bijzonder is om te zien. Door een grote aardbeving in 1953 is een groot deel van de stad Zakynthos verwoest, bijna 90%. Er is echter hard gewerkt aan de wederopbouw, waarbij een groot deel van de reconstructie werd uitgevoerd in de originele stijl. Daardoor ziet het er nog steeds grotendeels uit als een oude Griekse stad. Maak een boottochtje vanuit de prachtige haven, of maak een romantische wandeling over de promenade. Aan deze promenade tref je ook verschillende kerken, zoals de Dionysios kerk en de openbare bibliotheek. In de verschillende musea leer je over de geschiedenis van het eiland en zie je hoe alles eruit zag voor de grote aardbeving. Door de vele verschillende bezetters die het strategische gelegen stadje kende, zijn er invloeden van allerlei bouwkunsten geweest door de jaren heen. Vooral de Italiaanse invloeden zijn niet te missen en Zakynthos heet ook wel liefkozend ‘het Venetië van het Zuiden’.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Dat de Italianen lange tijd hebben geheerst op het Griekse eiland Zakynthos, zie je aan allerlei hoogtepunten uit de architectuur. In de wijk Bocali ligt een kasteel, gebouwd door de Venetianen. Hoewel het grotendeels verloren is gegaan, zijn de muren en de poort nog te bewonderen. Bovendien biedt deze locatie een prachtig uitzicht over de stad en de zee. Onderin de stad vind je het authentieke Solomos-plein, vernoemd naar de hier geboren bekende poëet. Aan het plein liggen de openbare bibliotheek en één van de belangrijkste kerken van Zakynthos. En wie weet spot je nog wel de beschermde Caretta-Caretta zeeschildpadden!

 

Het kasteel van Zakynthos

In de wijk Bocali, zo’n drie kilometer van de stad, ligt het kasteel (Kastro) van Zakynthos op de groene Strani heuvel. De bouw van het originele kasteel begon ergens in de 15e eeuw, vlak nadat de Venetianen het eiland bezet hadden. Vlak daarna werd het vernield door nieuwe Turkse bezetters, waarna het weer kon worden opgebouwd door de Venetianen die het eiland opnieuw innamen. Helaas is uiteindelijk een groot deel van het kasteel verwoest tijdens de grote aardbeving van 1953. De goed onderhouden buitenste vestigingsmuren en de poort zijn echter nog te bewonderen. Hier is ook goed te zien hoe de verdedigingsstrategie in elkaar zat, dat werd aangelegd in 1646. De ruïnes zijn gevuld met dennenbomen en de omgeving is tegenwoordig een prachtig park. Vanuit het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de haven, de stranden en Zakynthos. Als het mogelijk is, ga dan ook ’s avonds of ‘s nachts eens richting het kasteel om het betoverende uitzicht te bekijken als de stadsverlichting aan is. De omliggende wijk Bohali is een rustige en oude wijk, gezellig om doorheen te wandelen en een goede plaats om iets te drinken bij een authentiek koffiehuis.

 

Dionysios Solomos plein

Aan het Solomos-plein bij Strata Marina wordt de oude sfeer van de stad goed teruggehaald. Aan het plein staat het standbeeld van Dionysios Solomos, een Nieuwgrieks dichter. Hij werd geboren in Zakynthos en studeerde in Italië, waardoor hij zich op jonge leeftijd uitdrukte in het Italiaans. Op aanmoedigen van Spyridon Trikoúpis stapte hij over op Nieuwgrieks. Hij werd snel populair en heeft gezorgd voor een paar van de mooiste stukken poëzie in het Nieuwgrieks. Het Solomos-plein is via een voetgangersgebied verbonden aan het Agois Markos-plein. Tussen de twee pleinen in vind je verschillende musea en een paar interessante kerken. In het Solomos-museum liggen onder andere de mausoleums van Dionysions Solomos en de poëet Andreas Kalvos en zijn vrouw. In de andere ruimtes van het museum worden schilderijen tentoongesteld van belangrijke personen van Zakynthos. In het Byzantijnse museum kun je vele kunstwerken bewonderen die werden gered uit kerken na de grote aardbeving. Hier vind je niet alleen schilderijen, maar ook standbeelden, houtsnijwerken en gebruiksvoorwerpen. Daarnaast zijn er rondom het Solomos plein prachtige gebouwen te bewonderen, zoals de openbare bibliotheek, het gemeentehuis en het gerechtshof. De Strata Marina die grenst aan het Solomos plein, biedt vele terrasjes om even bij te komen met een fris glas drinken.

 

Caretta-Caretta schildpadden

Het hele eiland Zakynthos staat bekend vanwege de mogelijkheid om schildpadden te spotten. Vooral de Caretta-Caretta schildpadden, ook wel dikkopschildpadden genoemd, zijn speciaal. Deze soort wordt al tientallen jaren met uitsterven bedreigd en dankzij verschillende voorlichtingen en uitgebreide bescherming is de soort er nog steeds. Vanuit verschillende havens op het eiland vertrekken tours met boten, om schildpadden te spotten. Ook kan het zomaar gebeuren dat je er eentje spot op één van de stranden of tijdens het snorkelen. De beste tijd om er een te spotten is half mei tot half oktober, en de meeste activiteiten worden dan ook georganiseerd in mei, juni en juli. De meeste eieren komen uit in september en dit loopt uit tot half oktober. De grootste kans heb je in Lagana, een plaatsje helemaal in het Zuiden van het eiland. Vanuit hier vertrekken veel boottochten. Het moderne stadje heeft veel uitgaansgelegenheden en vooral de Britse jeugd is hier te vinden. Dit uitgaansleven heeft echter helaas een negatieve invloed op de schildpadden, omdat de moeders onderweg naar het geboortestrand vaak gedesoriënteerd raken door de felle feestverlichting. Dit maakt de taak van de organisaties die de soort beschermen extra belangrijk.

 

Navagio strand en baai

Vanuit de stad Zakynthos zijn er veel andere mooie plekken te bereiken. Wat je niet mag missen is Navagio beach, aan de andere kant van het eiland. Dit strand staat in de top 10 van de mooiste stranden van Europa en heeft helder blauw zeewater en steile kliffen. ‘Navagio’ is Grieks voor ‘scheepswrak’, vernoemd naar het wak dat in de haven ligt. Dit schip, de Panagiotis, had in 1980 illegale goederen gehaald in Turkije, maar raakte door slecht weer in problemen. De kapitein en de bemanning wisten het schip op tijd te verlaten, maar de vracht en het schip konden ze niet meer redden. De verboden waren, waaronder sigaretten en whisky, werden door de lokale bevolking uit het water gehaald. Precieze aantallen zijn mede daardoor nooit bekendgemaakt. De sigarettenverkoop in de omgeving daalde daarna wel een aantal jaar, wat aangeeft dat het flink wat sigaretten geweest moeten zijn. Dankzij een combinatie van luiheid en een kwestie van geld is het wrak blijven liggen. Het trok uiteindelijk zoveel toeristen dat het economisch gezien geen goede keuze zou zijn om het schip alsnog uit het water te halen. Vanuit het uitkijkpunt op de klif, op 300 meter hoogte, heb je een prachtig uitzicht over zowel de baai als het scheepswrak.

 

De kerk van Agios Dionysos

Als je Zakynthos via het water benadert, dan zie je vanuit de verte als allereerste de klokkentoren van de Agios Dionysios-kerk, aan de linkerkant van de stad. Pal ernaast staat de kerk. Deze is gebouwd in 1948 en heeft als één van de weinig gebouwen in Zakynthos de aardbeving van 1953 overleefd. In de kerk worden de relikwieën van de heilige Dionysios bewaard. Dionysios is de beschermheer van het eiland. Hij werd in 1547 op het eiland geboren als zoon van rijke ouders. Toen zijn ouders overleden gaf hij zijn erfenis echter aan zijn broer en trok zelf in het klooster van Strofades. In 1577 werd hij aartsbisschop, maar toen hij ziek werd gaf hij het ambt twee jaar later weer terug. Volgens de legende vergaf hij een moordenaar die hem in zijn klooster had opgezocht en hielp hij hem zelfs met ontsnappen. Hij verklaarde dat hij zo een volgende misdaad had voorkomen. Na zijn dood werd hij begraven in de kerk war hij tot priester werd gewijd. Toen zijn lichaam later werd opgegraven was het vrijwel intact gebleven, wat ervoor zorgde dat hij als heilige werd vereerd. Elk jaar wordt hij op 24 augustus en 17 december herdacht. In de stad is dan een tocht met groots vuurwerk.

 

De openbare bibliotheek

Een verrassende bezienswaardigheid in de stad Zakynthos is de openbare bibliotheek. In eerste instantie was de bibliotheek gehuisvest in het Venetiaanse kasteel bovenop de heuvel, toen de stad nog werd bezet door de Venetianen. Tijdens de grote aardbeving en de daarbij ontstane brand in 1953 was een groot deel (zo’n 33.000 boeken) van de collectie verloren gegaan samen met het kasteel. De bibliotheek werd verhuisd naar het nieuwe gebouw, aan de gehele rechterzijde van het Solomos-plein. Het gebouw stamt uit het neoklassieke tijdperk, wat terug te zien is aan de boogvormige ramen en arcaden. De bieb heeft nu weer zo’n 60.000 boeken in bezit, dankzij donaties van de mensen uit de stad, die hun eigen boekencollectie afstonden. Op de begane grond van de bibliotheek kun je een museum bezoeken over de Bezetting en het Nationale Verzet. Hier zie je een interessante fotocollectie, zeldzame documenten en gedichten van Dionysios Solomos en een aantal andere bekende poëten. De kerk naast de bibliotheek, de Agios Nikolaos, was de kerk waar de heilige Dionysios pastoor was. Naast unieke boeken zijn er ook vele cd’s, video’s en een tentoonstelling over de tradities van de lokale bevolking van Zakynthos met manuscripten uit de 18e eeuw.

 

Geschiedenis

Zakynthos is de hoofdstad van het gelijknamige eiland in Griekenland, het Zuidelijkste eiland van de Ionische eilanden. In Griekenland zelf wordt de stad van ‘Chora’ genoemd, wat simpelweg te vertalen is als ‘de stad’. Al tegen het einde van de 16e eeuw voor Christus woonden er mensen in het huidige Zakynthos. Het eiland ligt twintig kilometer ten westen van de Pelopenessos en vlak voor de ingang van de Golf van Kortinthe. Er is dan ook vaak gevochten om het eiland vanwege de strategische ligging. Er zijn behoorlijk wat verschillende overheersers geweest, van Fransen tot Russen en van Engelsen tot Portugezen en Venetianen. Aan de Venetianen is het eerste deel van de naam van Zakynthos te danken: zij noemden het eiland ‘Zante’, een verbastering van (vertaald uit het Italiaans) ‘bloem van de Levant’. In 1953 werd het oudste deel van de stad door een aardbeving verwoest en het eiland was zelfs een tijdje onbewoonbaar. Nu is er veel gereconstrueerd, wat zorgt voor een mengelmoes van echt oud en nieuw op een oude manier. De echt oude, authentieke bouwstijlen vind je nog in de staten, op de pleinen, bij de haven en het fort dat op de heuvel ligt.

 

Taal en Valuta

De officiële taal van Zakynthos is uiteraard Grieks, aangezien het eiland bij Griekenland hoort. Nieuwgrieks heeft een eigen alfabet, dat direct is afgeleid uit het Grieks uit de klassieke oudheid. Dit alfabet lijkt nauwelijks op het alfabet dat we gewend zijn, en de geschreven taal zal dan ook nog moeilijker te ontcijferen zijn dan gesproken taal. Echter is het grootste deel van het eiland gewend aan toeristen en spreken vrijwel alle inwoners ook Engels. Hierin speelt het feit dat de grootste groep van toeristen uit Groot-Brittannië afkomstig is, waarschijnlijk een grote rol. Ook Duits wordt veel gesproken. De Italiaanse invloeden zijn nog steeds te merken en ook deze taal wordt goed gesproken, vooral in het Noordelijke deel van het eiland. Omdat Griekenland onderdeel is van de Europese Unie, worden in Zakynthos gewoon euro’s gebruikt. De gemiddelde prijzen liggen lager dan in Nederland, met een gemiddeld prijsverschil van 22%. Restaurants zijn zelfs gemiddeld 34% goedkoper en het openbaar vervoer 40%. In de echt toeristische gebieden en in het hoogseizoen wordt dit verschil echter gedeeltelijk bijgetrokken. Een fooi geven is gebruikelijk, ook als het al in de rekening is verwerkt. Een normale fooi is 5% tot 10%.

 

Eten en drinken

De meeste restaurants in Zakynthos serveren traditioneel Grieks eten. Bij een Grieks restaurant in Nederland eten we vooral gyros, souvlaki en moussaka. De echte Griekse keuken is een stuk gevarieerder, met een scala aan uitstekende kwaliteit visgerechten met inktvis en kabeljauw. Echter zijn er uiteraard ook de bekende vleesgerechten te vinden, zoals een mixed grill en gekruid lamsvlees in allerlei varianten. Probeer eens Kleftiko: lamsvlees uit de oven dat normalerwijze spectaculair met vuur geserveerd wordt. De oudste taveerne in de stad is taveerne Amnos, waar je traditionele oude Griekse gerechten kunt bestellen. Het eten is over het algemeen niet duur, een aantal toeristischere zaken buiten beschouwing gelaten. Een hoofdgerecht kost gemiddeld 10 euro. Dankzij de invloed van de Italianen is nougat op Zakynthos een populaire zoete snack. Er staat zelfs een nougatfabriek in de stad. Ook weten de Grieken hoe ze moeten genieten van een goed glas wijn, en vlak buiten de stad, in Bohali, vind je wijnhuis Solomos Wines. Daar wordt traditionele wijn gemaakt en kun je deelnemen aan een echte wijnproeverij. Gewoon kraanwater wordt niet gecontroleerd op bacteriën en kan daardoor maag-en darmklachten veroorzaken. Ook voor het zetten van koffie en thee is het niet geschikt. Koop daarom liever water in afgesloten flessen.

 

Vervoer

Zakynthos is een eiland en is het makkelijkst te bereiken met het vliegtuig. De luchthaven ligt op 4 km van de stad en vervoer van en naar de luchthaven is alleen mogelijk per taxi: er rijden dus geen pendelbussen. Met de taxi doe je er zo’n 10 minuten over om de stad te bereiken. Het is raadzaam om van tevoren de ritprijs af te spreken. Op het eiland en in de stad Zakynthos is het openbaar vervoer niet duur en kwalitatief, alleen is de dienstregeling niet altijd even betrouwbaar (vooral op zondagen). Een fiets huren kan ook, maar met de hoge Griekse zomertemperaturen is dat af te raden. Blijf je alleen in de stad zelf, dan kun je je makkelijk te voet of met een bus of taxi verplaatsen. Wil je echter nog andere delen van het eiland zien, dan is het het handigst om een auto te huren. Maak van tevoren duidelijke foto’s van de huurauto, om eventuele latere problemen te voorkomen. Huur je liever geen auto, dan kun je met de bus reizen. De busroute van de stad is verbonden met bijna alle plaatsen op het eiland en kaartjes zijn te koop bij de chauffeur.

 

Reis documenten

Zorg altijd voor een goede reisverzekering, zeker als je op reis apparatuur meeneemt, zoals fotocamera’s, telefoons, tablets en laptops. Bagage valt strandaard onder de dekking van je reisverzekering, maar vooral draagbare apparaten niet bij elke verzekeraard (volledig) vergoed. Hiervoor kun je in zo’n geval bij de meeste verzekeraars wel een aanvullende reisverzekering afsluiten. Kijk de dekking van je verzekering goed na voor je op vakantie gaat, om onaangename verrassingen achteraf te voorkomen. Ook wat betreft medische kosten wordt niet per se alles vergoed, dus mocht je onverhoopt bij een dokter of ziekenhuis terecht komen, zorg dan dat je alle documentatie krijgt en de ziekenhuis- en artsgegevens noteert. Griekenland is onderdeel van de EU en om te reizen naar Zakynthos heb je niet per se een paspoort nodig, maar volstaat een ID-kaart. Bijschrijven in een paspoort bij de ouders is sinds 2012 niet meer geldig voor kinderen, en zij hebben dus wel een eigen ID of paspoort nodig. Griekenland en dus Zakynthos behoren tot de Schengenzone, dus het is niet verplicht om een kopie van een paspoort mee te nemen voor een eventuele niet meereizende ouder. Het is echter wel aan te raden, omdat het vertraging kan voorkomen bij eventuele controles. Ook een visum is niet nodig.