Zuid Afrika
     
 

Zuid Afrika

Zuid Afrika is de meest zuidelijk gelegen republiek van het hele continent. Kenmerkend zijn de weerzinwekkende hoogvlaktes in het droge binnenland en de ruwe heuvels aan de rand van de kilometers lange en smalle kustlijn. Een kustlijn die met gemak zo een drie duizend kilometer telt. Een kustlijn die wordt ingesloten tussen de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. Het hoogst gelegen punt van Zuid Afrika, de ten oosten gelegen berg Mafadi,  telt een top hoogte van maar liefs 3450 meter. Zuid Afrika is een land met vele natuurlijke rijkdommen. Denk bijvoorbeeld aan aardgas, chroom, koper, goud, diamanten en nog veel meer. Natuurlijk kent Zuid Afrika ook andere bronnen van rijkdom zoals niet alleen de adembenemende, ongerepte natuur maar ook de prachtige dieren die hier ongestoord in het wild mogen leven. Bezoek je Zuid Afrika? Verlaat het land dan niet zonder een van de geweldige natuur parken bezocht te hebben. Spot in het Kruger National Park de welbekende big five. Bezoek de indrukwekkende krater van een dode vulkaan waar in 1979 een van de grootste wildverhuizingen plaats vond en dat sinds dien de Pilanesberg National Park genoemd mag worden. Zuid Afrika, een feest voor de vleeseters onder ons. In de Zuid Afrikaanse keuken  staat vlees bijna centraal, de Zuid Afrikanen hebben dan ook een echte voorliefde voor de barbecue, ook wel Braai genoemd. Het is een land met wel drie hoofdsteden en elf officiële talen, een van de meest ontwikkelde landen van het hele continent Afrika. Helaas is de armoede en misdaad hier nog steeds veel te hoog, maar ondanks dit is het een land van onze dromen.

Meer info    
     
Alle foto's    
     

Bezienswaardigheden

Zuid Afrika is een land dat je met een bucket-list onder je arm geklemd bezoekt. Een top 5 plekken die je wilt bezoekend of misschien zelfs nog wel een top 5 sportieve en gedurfde activiteiten. Het is in ieder geval een land waar je je camera niet mag vergeten mee te nemen. Een adembenemende ervaring om uren lang over de hoogvlaktes van dit bijzonder land te mogen rijden. Een zeer unieke en onvergetelijke bezienswaardigheid zijn de walvissen die je kan spotten in het walvisseizoen. Maak een avontuurlijke groepsreis of tocht dat je de mooiste plekjes laat zien. Hier hebben we er alvast een paar voor je op een rij gezet.

 

Spot de Big Five in het Kruger Park

Van de Big Five hebben we allemaal vast wel al eens van gehoord en zo niet over zitten dagdromen. De naam staat voor de vijf meest grote en gevaarlijke diersoorten die men het liefst voor de lens ziet verschijnen voor een zeer bijzondere foto en ervaring. Als we het over de Big Five hebben, dan hebben we het over de neushoorn, de olifant, het luipaard, de buffel en de leeuw. Oorspronkelijk vielen deze dieren in de categorie Big Five omdat ze het moeilijkste en zonder meer het gevaarlijkste waren om op te jagen. Naast deze indrukwekkende Big Five die geheel te spotten is in het Kruger Park, biedt dit park nog een zeer indrukwekkende lijst aan dieren die hier te vinden zijn. Denk hierbij aan de giraffe, hyena, gnoes en talloze zebra’s. Voor een unieke groep of privé safari is het Kruger Natrional Park als een van de grootste wildparken zeer geschikt. Hoewel het park wel een van de meeste bezoekers jaarlijks krijgt, is het volgens veel mensen niet het mooiste park in Zuid Afrika.

Tips: Voor het ultieme safari gevoel is het een zeer bijzondere ervaring om een aantal nachten te overnachten in een van de lodges of tenten die gelegen liggen in het Kruger Park. Er zijn zelfs campings waar je op eigen houtje met je tent of camper terecht kunt. Voor iedere portemonnee is er wel iets geweldigs te vinden. Wat ook leuk is om te weten is dat je met eigen vervoer door het Kruger Park kunt rijden. Met name als je de nodige informatie hebt ontvangen na een aantal georganiseerde safari’s is het geweldig. Voor de echte avonturiers is het een kick om met een kleine groep onder begeleiding en met de juiste uitrusting te voet je doel te bereiken. Ruik de wildernis, luister naar de stiltes of prachtige geluiden van de dieren om je heen. Gegarandeerd dat deze tips je het ultieme safari gevoel bezorgen.Wil je nog meer weten over het Kruger Park? Nog meer tips? Klik hier en ontdek het Kruger Park terwijl je thuis achter je computer zit!

 

Walvissen spotten tijdens het walvisseizoen

Een dag die voor eeuwig in je geheugen gegrift zal staan. Tijdens het walvisseizoen dat ieder jaar tussen juni en november valt, komen de walvissen vanuit Antarctica naar de zuid kust van Zuid Afrika om te paren. Ze zijn gedurende deze maanden vaak makkelijk te spotten. De kans om je fototoestel te voorschijn te halen en een aantal prachtig unieke foto’s te maken van die bijzonder tafereel. Het is mogelijk om deze reusachtige dieren van zowel het vaste land te zien als te water met een boottour. Voor de echte avonturiers onder ons is het ook mogelijk om met een groep het water in te kajakken en de immens grote walvissen van zeer dichtbij te bewonderen. Een ervaring uit duizenden. Een unieke plek is Mossel Baai, een kalm binnenwater waar in alle rust en veiligheid hun kalveren geboren kunnen worden. Zo nu en dan worden er tours gehouden, maar dan ook echt alleen als deze bijzondere dieren niet gestoord hoeven te worden. Andere bijzondere plekken zijn Jeffrey’s Bay, Hermanus en Plettenberg Bay.

 

God’s window, Panorama Route

Vergeet deze route niet. Het behoord tot een van de mooiste routes ter wereld. De panorama route is Zuid Afrika in alle puurheid. Een adembenemende route die je langs verschillende prachtige watervallen en natuurschoon neemt. Waarschijnlijk een hoogtepunt in ieders reis door Zuid Afrika. Door de verschillende lichtinvallen krijgt de natuur telkens een nieuw gezicht, bij het ene licht lijkt het aanbeeld nog mooier dan bij de andere lichtinval. Door de verschillende uitkijkpunten langs deze route krijg je de kans om alles rustig in je op te nemen en genoeg foto’s te schieten. Neem rustig 2 dagen de tijd om deze wonderbaarlijk mooie route volledig in je op te nemen en een te worden met deze prachtige natuur. Geniet buiten God’s Window ook van de Blyde River Canyon, Wonder View en Bourke’s Luck Potholes. Deze route is zonder meer een echte absolute must see.

Tips: Een van de leuke dorpjes aan de voet van Panorama Route heet Graskop. Een klein populair dorpje met een fantastische charme. Ook kun je hier de meest heerlijke pannenkoeken eten bij Harrie’s Pancakes . Een paar straten verderop ligt een prachtig B&B, Westlodge, een perfect plekje voor een prinsheerlijke overnachting zodat je een dag later de omgeving verder kan ontdekken.

 

Cage Diving

Je voelt ‘m al aankomen natuurlijk, maar de echte dare devil zit helemaal op z’n plek in Zuid Afrika. Je kan er een van de mooiste parasute sprongen maken met misschien wel de langste vrije val ter wereld of waag een sprong en maak de hoogste bungee jump ter wereld van de Bloukrans brug. Maar wat ook zonder meer in dit rijtje thuis hoort is het cage diving. ‘S morgens vroeg, nog voor zonsopgang vertrek je in je wetsuit op de boot onderweg naar een van de meest memorabele ervaringen van je reis. Zoals eerder al genoemd kun je ervoor kiezen om in een kooi onder water te gaan en de vele haaien te bewonderen. Maar wil je nog een stapje verder? Dat kan! Trek dan je zwemvliezen aan,  zwembril en snorkel en neem samen met een instructeur een duik tussen de haaien. Levensgevaarlijk toch? Vergeet daarom niet goed te luisteren naar de kundige instructeurs, ze zullen er voor zorgen dat je weer heelhuids terug aan land verschijnt. Voor degene die een minder sterke maag heeft is het ook absoluut aan te raden om een tabletje in te nemen tegen zeeziek en je krijgt gegarandeerd een zeer unieke ervaring die je nooit zal vergeten.

     

Plaatsen in Zuid Afrika

Zuid Afrika was jaren lang verdeeld in vier provincies maar daar kwam in 1994 verandering in. Halverwege dit jaar werd het land verdeeld in negen provincies met ieder een hoofdstad en een eigen parlement met regering. Ook kent dit land niet enkel één hoofdstad zoals bij ons in Nederland of elders, maar Zuid Afrika kent wel drie hoofdsteden namelijk Bloemfontein, Kaapstad en Pretoria. Dit zijn tevens ook erg populaire plaatsen om te bezoeken evenals bijvoorbeeld Johannesburg, Durban en Port Elizabeth.

Johannesburg

In de provincie Gauteng ligt Johannesburg, de grootste stad van Zuid Afrika. Hoewel Johannesburg niet tot een van de drie hoofdsteden gerekend mag worden, wordt het wel het hart van de Zuid Afrikaanse economie genoemd. Van wie de stad deze naam heeft mogen erven is niet helemaal duidelijk, er waren namelijk meer mensen met de naam Johannes betrokken bij het ontstaan van de stad. Hoge glimmende torens schoten als paddestoelen uit de grond, Stijlvolle winkelcentra en het uitgaansgebied in Hillbrow. Johannesburg had het allemaal, helaas ook racisme. Donker gekleurde mensen mochten niet in deze stad wonen, sterker nog ze mochten na 17 uur niet eens meer de straat op zonder vergunning. Johannesburg was blank. Donker gekleurde mensen hoorde thuis in de sloppen van Soweto. Na de apartheid maakte racisme langzaam plaats voor criminaliteit. Er was geen sprake meer van mooie glimmende torens en stijlvolle winkelcentra, het werd vergaande glorie. Steeds meer clubs en kroegen verdwenen uit de straten van het populaire uitgaansgebied Hillbrow. Lege appartementen, dichtgetimmerde ramen en dealers zwerven nu door de straten van deze ooit zo populaire plek. De criminaliteit steeg hier tot een ongekende hoogte en jaarlijks worden tot op de dag van vandaag honderden mensen vermoord. De bittere en duistere geschiedenis is in alles terug te vinden. Hoewel de donker gekleurde mensen ooit weg gestopt werden in de sloppen van Soweto is deze plek ironisch genoeg in opkomst. In Johannesburg zijn niet veel activiteiten te doen maar op de grens met Soweto kun je het Apartheidsmuseum vinden, hier kun je de volledige geschiedenis terug vinden.

Lees meer    

Kaapstad

Het wetgevend centrum kunnen we terug vinden in de provincie West Kaap. Met de bijnaam Moederstad en 3 miljoen inwoners ligt aan de voet van de tafelberg het prachtige Kaapstad, een van de drie hoofdsteden van Zuid Afrika. Na Johannesburg mag Kaapstad zich de grootste stad van Zuid Afrika noemen. Maar in tegenstelling tot Johannesburg is Kaapstad een heel stuk veiliger om je vakantie door te brengen of te starten. Sterker nog, door de vele activiteiten en bezienswaardigheden is Kaapstad uitgeroepen tot een van de meest populaire reisbestemmingen van afgelopen jaren. Naast de vele activiteiten en bezienswaardigheden die je hier hebt snuif je dan ook in no-time de frisse wind die over de prachtige natuur waait op. Het is een stad aan het randje van de Atlantische Oceaan waar je met een beetje geluk in het juiste seizoen nog wel eens een walvis zou kunnen spotten. Beklim de tafelberg of bekijk deze 1086 meter hoge kanjer vanaf Kloof Street. Maak een korte oversteek met de ferry en bezoek het bekende Robbeneiland waar Nelson Mandela jaren lang vast zat. Er worden zelfs rondleidingen gegeven door oud politieke gevangenen. Kaapstad wordt vooral ervaren als lay-back en relaxed met de vele vriendelijke mensen die hier wonen en werken. Met de vele historische monumenten die terug te vinden zijn in deze fantastisch kleurrijke stad en de vele activiteiten staat deze plek garant voor een unieke en bijzondere vakantie om nooit te vergeten.

Lees meer    

Bloemfontein

The city of roses, hoofdstad van de vrijplaats en een van de drie officiële hoofdsteden van Zuid Afrika, het gaat natuurlijk over Bloemfontein. Het is de hoofdstad van de rechtelijke macht waar het hooggerechtshof gelegen ligt. De stad heeft de naam te danken aan de overvloed van prachtige bloemen. Fontein staat dan ook voor “de bron” van bloemen. De stad heeft werkelijk overvloed aan rozen en de bewoners organiseren dan zelfs ook een jaarlijks festival waar duizenden mensen van over de hele wereld naar toe komen om de mooiste rozen en bloemen te bekijken. Met zo’n kleine 250 duizend inwoners is Bloemfontein de kleinste hoofdstad van Zuid Afrika. Voordat de Britten de stad Bloemfontein stichtten omstreeks 1845 was dit het leefgebied van de cheetah. Dat zie dan ook duidelijk terug in de taal van de donkere Afrikaners die Sesotho genoemd wordt, letterlijke vertaling hiervan is “plaats van de cheetah’s”. Omdat de cheetah en andere dieren verbonden zijn met deze prachtige stad is hier vlakbij in de voorplaats Bainsvlei ook de Cheetah Experience waar je de cheetah en nog meer dieren zoals tijgers, jaguars, luipaarden en leeuwen van dichtbij kan bekijken en met een beetje geluk kun je er zelfs kleine welpjes aanraken. Het is een leuke ervaring waar je ook veel van kan leren.

 

Inwoners

Hoewel in Zuid Afrika de gemiddelde levensverwachting nog maar 53 jaar oud is, groeit het aantal inwoners flink. In de afgelopen honderd jaar is het aantal inwoners zeven keer zo veel geworden. Het is een multicultureel en een multi-etnisch land dat het grootste aantal inwoners telt die hun wortels in Europa hebben. Uit de in 2011 opgestelde volkstelling bleek dat er 78% zwart is, 9% blank, 9% kleurling en een kleine groep van zo’n 3% bleek van Aziatische of Indische afkomst te zijn. Zuid Afrika is met deze mengelmoes aan inwoners de enige zogeheten regenboognatie, een term die verzonnen werd door oud-president Nelson Mandela om de unieke verscheidenheid aan culturen in een woord te beschrijven.

 

De officiële en onofficiële talen

Op 27 April 1994 werd Nelson Mandela op 75 jarige leeftijd verkozen tot eerste zwarte president van Zuid Afrika. In de eerste maand van zijn presidentschap gebruikte hij de term regenboognatie. Deze term verzon hij overigens niet zelf maar Aartsbisschop Desmond Tutu om de doorbraak van de eerste democratische verkiezingen te beschrijven.

“Each of us is as intimately attached to the soil of this beautiful country as are the famous jacaranda trees of Pretoria and the mimosa trees of the bushveld – a rainbow nation at peace with itself and the world. -Nelson Mandela”

In zo een multicultureel en multi-etnisch land als Zuid Afrika werden dan ook heel veel verschillende talen gesproken. Waarvan maar enkele officiële talen waren.

 

Vervoer

Het hangt natuurlijk wel een beetje af van het type reis dat je wilt maken, maar het vervoer is in geen enkel opzicht een probleem in dit prachtig land. Groepsreizen zijn erg populair in Zuid Afrika. Met een kleine georganiseerde groep ga je mee met mooie tours en safari’s. Deze tripjes zijn vaak allemaal al uitgestippeld. Mocht je toch nog wat vrije tijd over houden informeer dan gerust even bij de conciërge, hier helpen ze je graag op een veilige manier verder. Niet mee met een groepreis maar lekker backpacken? Dan is Zuid Afrika hier een uiterst populair land voor. Ideaal voor backpackers is het hier wel, niet alleen verblijfplaatsen zijn hier veilig en tegen scherpe prijzen maar ook het vervoer is er in vele soorten. Met de trein verplaats je je veilig door het hele land. Het fijne aan de trein is dat je binnen heerlijk verwend wordt met lekker eten, drinken en een goede zitplek. Dit kost dan ook wat tegenover reizen met de bus. Door de bus te nemen kom je er niet alleen voor minder geld, maar het brengt je ook nog eens naar de meeste uithoeken van het hele land. Snel en veilig. Voor de bus tripjes worden dan ook speciale tickets aangeboden. Het zijn de hop-on hop-off tickets die je binnen een aantal dagen met het zelfde ticket zo vaak als je wilt van bus “hoppen”. Zo blijf je zo vrij als een vogel en je ziet de mooiste plekjes in alle uithoeken. Ook kun je je op een veilige manier in de wat luxere kringen begeven door middel van het huren van een auto. Dit geeft je de vrijheid om écht alle kanten op te gaan waar je dan ook maar heen wilt gaan. De wegen zijn rustig en zeer goed begaanbaar. In de steden is het wat drukker en dan zijn iets meer vaardigheden vereist, want laten we niet vergeten dat ze in Zuid Afrika aan de “verkeerde” kant (links) van de weg rijden. Let ook goed op de snelheid, de boetes zijn hoog en in enkele gevallen kunnen ze zelfs voor een overnachting in de gevangenis kiezen.

 

Ontdek de Zuid Afrikaanse keuken

Wijn liefhebbers die zullen zonder twijfel beamen dat Zuid Afrika een lijst aan voortreffelijke wijnen serveert aan de wereld. Dit was niet altijd zo. Nadat de apartheid een duistere pagina in de geschiedenis werd met in 1994 de komst van Nelson Mandela aan het hoofd van een nieuw democratisch kabinet, kwam er ook grote verandering in de voeding en dranken industrie van Zuid Afrika. Hoewel in de zeventiende eeuw de Nederlanders in Zuid Afrika niet zoveel afwisten van het maken van wijnen, gingen ze hier wel degelijk mee aan de slag. Nadat de Fransen Hugenoten enkele jaren later ten tonele verschenen werden er pas echte smakelijke wijnen gemaakt die later terecht wereldwijd op de kaart gezet werden. Bij een heerlijk drankje hoort ook een lekkere versnapering. Biltong is misschien wel het meest bekende en meest populaire stukje vlees van Zuid Afrika. Biltong is de naam van stukjes gedroogd vlees zoals het vlees van rund, koedoevlees en struisvogelvlees. De Zuid Afrikanen zijn gek op vlees en dus ook gek op barbecuen, of zoals ze zelf zeggen ‘braai’. Ze zijn er zelfs zo gek op dat ze met grote regelmaat een zogeheten braai organiseren voor vrienden en familie. Tijdens zo een georganiseerde braai is het de gewoonte dat iedereen iets te eten en te drinken meeneemt. Tjop (eten) en Dop (dop) noemt men deze populaire gewoonte.

 

Veiligheid

Veiligheid staat bij grotendeels van de toeristen boven aan de lijst, en terecht want je wilt natuurlijk ook weer thuis komen zonder kleerscheuren. Vaak begint het al voordat je thuis vertrokken bent. Vrienden, familie en collega’s waarschuwen je uit bezorgdheid voor wel honderd en een dingen. Dan bij aankomst op je bestemming, zodra je de huurauto ophaalt of incheckt bij je hotel wordt je weer gewaarschuwd. Let goed op je spullen en laat geen waardevolle spullen achter in de auto, zo herkenbaar.. Hier hebben we een aantal tips op een rij gezet waar je wellicht wel iets mee kunt. Zo is het belangrijk dat wanneer je je hotelkamer verlaat voor een leuke avontuurlijke tour of een middagje languit aan het zwembad, je je waardevolle spullen zoals paspoort en portemonnee in de kluis op je kamer laat liggen. Zorg ook dat je altijd wat contant geld op zak hebt en wanneer je geld gaat afhalen dat niemand mee kan gluren zodra jij je pincode intypt. Vooral in grote steden kan het erg druk zijn, hou hier je spullen goed in de gaten voor tasjes dieven. Als je lekker met de auto op pad bent en je voelt je niet veilig, sluit dan je ramen en doe je deuren op slot. Zorg ook dat je nooit waardevolle spullen in de auto achter laat, zelfs niet in het dashboard kastje. Sterker nog, het meest veilige is zelfs als je het dashboard kastje open laat staan. Zo zien ze dat er écht niets in de auto te vinden is. Een raampje is natuurlijk zo ingetikt maar veroorzaakt een hoop onnodige schade, stress en geregel wat volstrekt overbodig is als je in Zuid Afrika op reis bent om te genieten.

Kortom, laat je niet gek maken maar blijf uit voorzorg altijd op je hoede en laat je spullen nooit onbeheerd achter!

Medische informatie

Controleer altijd even geruime tijd voordat je op reis gaat met je huisarts of je alle inentingen hebt gehad. Mocht het niet zo zijn dan heb je in vedergeval ruim de tijd om een prikje te halen. Na een inenting heeft je lichaam ongeveer tien dagen de tijd nodig om ervoor te zorgen dat je volledig beschermd bent. In Zuid Afrika komt geen gele koorts voor maar daar in tegen kan er wel malaria voorkomen in bepaalde seizoenen en gebieden. Vraag hier meer informatie over bij je huisarts. In de grote steden van Zuid Afrika vindt je de Pharmacy, een grote drogisterij met een apotheek voor alle benodigdheden omtrent gezondheid en verzorging. De zon kan hier behoorlijk fel zijn, verzorg je huid en vergeet daarom je zonnebrand niet mee te nemen!

Visum

Met een Nederlands paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is kun je zonder problemen naar Zuid Afrika reizen. Bij binnenkomst krijg je van de douane een Visa-On-Arrival. Dit wilt zeggen dat je ter plekken een visum voor 90 dagen krijgt. Wil je langer blijven dan is dit ook geen probleem, vraag dan lokaal of je Visum verlengt kan worden met nog eens 90 dagen. Voor een Visum dat afwijkt van het Visa-On-Arrival Visum dat je krijg bij een vakantie bezoek gelden andere regels. Wil je naar Zuid Afrika voor vrijwilligerswerk, studie of stage? Laat je dan verder informeren bij de ambassade van Zuid Afrika.

Zuid Afrika heeft een rijke geschiedenis

Zuid Afrika is niet alleen een heel erg mooi land, met prachtige natuur en de meest gevaarlijke, maar waanzinnige mooie dieren die je in het wild kan spotten. Nee, Zuid Afrika is veel meer dan wat je ziet. Het is een rijk land met een nog rijkere geschiedenis. Ga op verkenning in Kromdraai, Sterkfontijn en Makapansgat en ontdek de vele in 1998, in grotten gevonden fossielen. Ontdek dat hier meer dan drie miljoen jaar verschillende soorten mensapen zijn ontstaan. Bezoek “Kaap de goede hoop” of het Robbeneiland en wordt overspoelt met de geschiedenis van deze plekken.

     

Reizigers over Zuid Afrika

Laat een beoordeling achter

Email adres is enkel bedoeld ter registratie en is niet zichtbaar voor anderen
* Verplichte velden

*
*
*
*