Zurich
     
 

Zurich

De grootste stad van Zwitserland, Zürich, staat in 2017 op nummer twee in de lijst van beste steden om in te leven. Dat hebben ze naar eigen zeggen te danken aan het vele groen en de laagbouw. Maar er is ook een bloeiend cultureel leven, met honderden galerieën, ruim vijftig musea en een welbekende sterke en bruisende economie. De stad ligt aan het noordwestelijke uiteinde van het Meer van Zürich (Duits: Zürichsee), ingeklemd tussen de twee bergen op beide oevers. De naam is dan ook afgeleid van het Keltische woord voor ‘water’. Bij helder weer kun je vanuit de stad en vanaf de omliggende beboste heuvels de Alpen duidelijk zien, wat een prachtig uitzicht vormt. Met de trein kun je gemakkelijk een ritje maken tot aan de omliggende heuvels, wat een schitterend panoramazicht over de stad biedt en een mooie uitvalsbasis om een stuk te wandelen of fietsen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Zürich niet de hoofdstad van Zwitserland, enkel de grootste stad. Het staat ook bekend als de plaats voor de vrijdenkers. Lenin verbleef hier voor de revolutie en Rusland en ook is de stad de geboorteplaats van het dadaïsme, een mengvorm van beeldende kunst, poëzie, theater en grafisch ontwerp. Met overgebleven pronkstukken uit de geschiedenis tegenover de vooruitstrevende industrie zorgt Zürich voor een geweldige beleving. Het bruisende stadsleven biedt uiteraard ook ruimte voor een hoop leuke restaurantjes, waar je kunt te genieten van de wereldkeuken, maar ook van typisch Zwitserse gerechten, zoals de welbekende kaasfondue. Met alle verschillende soorten kaas die hier worden geproduceerd, ben je hier niet snel aan uitgegeten.

Meer info    
     
     

Bezienswaardigheden

Zürich is een oude stad, en om de echt oude gebouwen te zien en de geschiedenis op te snuiven ga je naar de Altstadt. In de Grossmünster en de Fraumünster bewonder je de religieuze geschiedenis in deze imponerende kerken. Na je luxe winkeldag in de Bahnhofstrasse sluit je de dag geheel in stijl af met een bezoek aan het operahuis. Vanuit de stad heb je vrijwel overal uitzicht op de omliggende bergen, die zeker een bezoekje waard zijn om je uit te leven in de natuur, met een rustige wandeling of avontuurlijk paragliden.

 

Altstadt

De Altstadt van Zürich is het hele gedeelte van de stad, dat bestond voor 1893, voordat de districten genummerd werden. Administratief gezien staat de Altstadt tegenwoordig bekend als Kreis 1 (district 1). Er zijn vier buurten te onderscheiden: het Raadhuis (Rathaus), de Universiteiten (Hochschulen), de Lindenhof en de Stad (City). De Lindenhof is de oudste stadskern, waarvan de vroegste sporen al stammen uit de pre-romeinse tijd. Het is ook het geografische centrum van de stad en vormt een kleine natuurlijke heuvel aan de westelijke oever van de Limmat. Er zijn dan ook onder andere enkele Romeinse bezienswaardigheden, zoals een kasteel, te vinden en een paar belangrijke kerken. In de wijk van het Raadhuis staat het in 1690 gebouwde raadhuis, een indrukwekkend gebouw. Ook ligt hier de Limmatquai, een bekende straat en een mooie wandelroute. Bij de Universiteiten-wijk vormt een belangrijk cultureel centrum en hier vind je dan ook een aantal belangrijke theaters en operahuizen, zoals das Opernhaus. In de Stad ligt het centraal station, maar ook het Zwitsers Nationaal Museum, niet alleen één van de mooiste musea van de stad maar ook ‘’een van de belangrijkste kunstmusea van culturele geschiedenis in Europa. Alleen al het gebouw zelf is een bezichtiging waard.

 

Grossmünster en Fraumünster

De Grossmünster is een evangelisch gereformeerde kerk, gebouwd in 1100 en sindsdien vaak verbouwd en gerenoveerd. Het is één van de beroemdste beeldmerken van Zürich. Er zijn later nog nieuwe onderdelen toegevoegd, zoals de karakteristieke torenspitsen in Neogotische stijl, gebouwd tussen 1781 en 1787. Binnen bewonder je onder andere de raampartijen van Sigmar Polke, en in de kruisgang de ramen van het koor van Augusto Giacometti. Verder zie je de bronzen poorten van Otto Münch en het Romaanse kapiteel en de Romaanse crypten. In de kruisgang bevindt zich het reformatiemuseum, waar ook rondleidingen worden gegeven. Vanuit het schip van de kerk kun je 187 treden omhoog klimmen in de Karelstoren, van waaruit je een schitterend uitzicht hebt over de stad en het meer, met op heldere dagen ook zicht op de prachtige omliggende alpen. Een ander beroemd beeldmerk is de Fraumünster, bedoeld voor de vrouwelijke leden van de Europese aristocratie. Deze kerk met de iconische blauwe torenspits is van ver al te zien. Vanaf 1045 had de kerk een hoop economische macht, wat duurde tot 1524. Ook deze kerk is een aantal keren herbouwd. Het bekendst zijn de vijf glas-in-lood-ramen, met daarop de verhalen van de profeten, elk raam met een eigen symbolisch kleurenpalet.

 

Winkelen en de Bahnhofstrasse

Hoewel Zürich niet bepaald bekendstaat als een goedkope stad, is het wel een erg interessante stad om te winkelen. De erkende hoge levensstandaard is terug te zien in de algemene welvaart en in Zürich shoppen is dan ook een echte ervaring, zelfs zonder veel te kopen. Zwitserland staat bekend om de speciale chocolade, de Zwitserse zakmessen en de klokwerken. Ook vind je hier winkels en boetiekjes met de nieuwste luxe en internationale merken. Het bekendst is de 1.4 kilometer lange Bahnhofstrasse (stationsstraat). Deze populaire promenade is de belangrijkste locatie voor winkels met exclusieve en kwalitatieve producten, en is zelfs de duurste winkelstraat van Europa. Niet alleen voor de kopers, maar ook voor de winkeliers: met een recordwaarde van 13500 euro huur per jaar per vierkante meter op de begane grond geldt hier de hoogste huurprijs van Europa. Hoewel de straat is afgesloten voor het meeste verkeer, loopt er wel nog een aantal tramlijnen doorheen. De Paradeplatz, een plein aan de Bahnhofstrasse, is één van de duurste locaties van Zürich en zelfs Zwitserland en staat symbool voor de rijkdom van de Zwitserse banken, waarvan een aantal aan dit plein hun hoofdkantoor hebben.

 

Limmatquai

Eén van de bekendste straten van Zürich is de Limmatquai. De straat dankt zijn naam aan de rivier waar hij langs loopt. Buiten de tramlijnen om is deze straat een voetgangerszone. Aangezien de straat langs de Limmat loopt, zijn er een paar bekende bruggen te vinden, zoals de Münsterbrucke. Deze met natuurstenen gemaakte boogbrug wordt beschouwd als de mooiste brug over de Limmat. Hij is indirect vernoemd naar de twee belangrijkste kerken, de Fraumünster en de Grossmünster, de laatste ligt dan ook aan deze straat. De Fraumünster kun je vanaf de Limmatquai aan de overkant van het water zien liggen. Naast de Grossmünster vind je ook de Wasserkirche, gebouwd op een klein voormalig eilandje in de Limmat. Waarschijnlijk werd dit gebouw origineel gebruikt voor religieuze ontmoetingen, die dan plaatsvonden op een steen die nu in de crypte van de kerk ligt. Sinds 1917 is de bibliotheek bij deze kerk gevoegd en werd de kerk tijdelijk gebruikt als opslag. Tegenwoordig is het echter weer ingericht als kerk. In de Limmatquai kun je verder niet alleen genieten van de winkels, maar ook van de vele culinaire specialiteiten in de cafeetjes en restaurants.

 

Opernhaus Zürich

In het centrum ligt het imposante Opernhaus Zürich. Op dezelfde plek stond al eerder een theater, waar bijvoorbeeld Richard Wagner veel van zijn werk deed. Echter brandde het gebouw in de nieuwjaarsnacht van 1889/1890 volledig uit. Hierna werd dit nieuwe indrukwekkende gebouw geplaatst, dat plaats biedt aan 1100 mensen. Het is na de eerste bouw al verschillende keren gerenoveerd en verbouwd, en in de moderne aanbouw is nu het Bernhard-Theater gevestigd. Alleen al dit gebouw zelf is een bezichtiging waard, dankzij de mooie neo-klassieke bouwstijl en beelden van grote namen als Weber, Wagner en Mozart. Het geheel staat op een aantal trappen die het aan alle kanten omringen, waardoor het Opernhaus uittorent boven de rest van het plein. Bekijk het gebouw ook eens in de avond, als de verlichting aan is om de belangrijkste details letterlijk en figuurlijk in de spotlights te zetten. Als je de kans krijgt, bezoek dan ook een voorstelling in dit Opernhaus. Er worden regelmatig voorstellingen gegeven met niet alleen opera’s, maar ook symfonieorkesten, dans en concerten. De grote zaal is absoluut indrukwekkend, met rijkelijke plafondversieringen en een indrukwekkende kroonluchter te midden van verschillende verdiepingen aan balkons.

 

Uetliberg

Als je in Zürich bent dan kun je de kans niet laten liggen om een bezoekje te brengen aan de prachtige natuur die de stad omringt. De Üetliberg is vanuit de stad per trein in 20 minuten te bereiken. Vanaf de top van deze 873 meter hoge berg heb je een schitterend uitzicht over Zürich en het meer. Er zijn op de berg twee torens gebouwd, een uitkijktoren en een televisietoren. De Üetliberg staat al tweehonderd jaar bekend voor zijn gastvrijheid, en er zijn dan ook restaurantjes te vinden met heerlijk traditioneel eten zoals fondue en kleine hotelletjes met panoramisch uitzicht over de stad en de natuur. Naast genieten van het uitzicht biedt deze berg een uitstekend startpunt voor wandelaars en mountainbikers, met routes voor gevorderde en geoefende fietsers maar ook geschikt voor beginners. Heb je kinderen bij je, bewandel dan eens het ‘pad van de planeten’: een educatieve wandelroute waarbij je leert over de relatieve afstanden van de planeten in ons zonnestelsel. Voor de avontuurlijk aangelegde bezoekers is er de mogelijkheid om te paragliden en in de winter is het een perfecte plek om te sleeën, dankzij een aantal speciale sleeroutes.

 

Talen

In heel Zwitserland worden vier verschillende hoofdtalen onderscheiden: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans. De officiële documenten worden landelijk echter alleen in de eerste drie talen opgesteld. Deze talen hebben hoofdgebieden verspreid door het land, waarbij de Duitse regio het grootste gebied beslaat en het Reto-Romaanse het kleinste. 63.5% van de inwoners woont dan ook in het Duitstalige deel en in 19 van de 26 kantons is dit de geschreven en gesproken hoofdtaal. Het Duits dat in Zwitserland wordt gesproken is echter wel Zwitserduits, dat op veel punten afwijkt van het Duits dat wij kennen (hetzelfde geldt voor het Zwitserfrans, dat afwijkt van het Frans dat wij op de middelbare school leren en in Frankrijk gesproken wordt). De geschreven taal is echter wel het Hoogduits. Het is dan ook mogelijk om je in Hoogduits verstaanbaar te maken, en als dat niet lukt wordt in vrijwel heel Zwitserland ook Engels gesproken. Ook Zürich ligt in het Duitstalige deel. Hier spreekt zelfs 83.4% van de inwoners Duits als hoofdtaal en het is in deze stad de enige officiële taal, waardoor je in alle winkels en op de menukaarten ook Duitse teksten zult tegenkomen.

 

Valuta

Zwitserland staat bekend als rijk en duur land, en het kanton Zürich is het economisch centrum van Zwitserland. De stad ligt in de economisch sterkste regio, waardoor niet alleen de prijzen hoger zijn maar ook de lonen. Alle belangrijke grote banken hebben hier een vestiging. Het is dan ook niet voor niets één van de beste plekken op aarde om te wonen, dankzij de hoge levensstandaarden die de stad dankt aan deze bruisende economie. Zwitserland is geen onderdeel van de Europese Unie, en heeft dan ook een eigen munteenheid: de Zwitserse Frank (CHF). Op veel plaatsen wordt de prijs zowel in franken als in euro’s aangegeven, zodat vergelijken voor toeristen makkelijker wordt gemaakt. Het is in sommige winkels zelfs mogelijk om met euro’s te betalen, maar het wisselgeld wordt dan alsnog in de Zwitserse valuta gegeven. De kleine munten worden rappen genoemd, onderverdeeld in vijf, tien of twintig rappen. De grootste en zwaarste munt is de 5 frank-munt. De halve frank is de kleinste munt, hoewel het in waarde niet de minste is. Het briefgeld bestaat uit biljetten van 10, 20, 50, 100, 200 en 1000 franken. De wisselkoers is niet constant, maar één euro staat ongeveer gelijk aan 1,1 CHF.

 

Zwitsers eten en drinken

In Zwitserland wordt wat betreft voedsel een voorbeeld genomen aan de Duitse buren. Dat betekent dat er aan worst, spätzle en rösti geen gebrek is. Het bekendste typisch Zwitserse gerecht is fondue, vooral de kaasfondue. Er zijn meer dan vierhonderd soorten Zwitserse kaas, waar Emmentaler de populairste is. Kaas wordt niet alleen in fonduevorm veel gegeten, maar ook in salades of gewoon als snack. Ook zijn er een hoop soorten heerlijk brood, zoals Zopf: een in elkaar geweven zacht brood. Dat gaat goed samen met al die kazen, maar ook met een variëteit aan droge worsten en ham. De keuken heeft echter nog een hoop meer te bieden. De ligging aan het water heeft in Zürich gezorgd voor een scala aan lekkere visrestaurants. De liefde voor vis zie je ook terug in de Mandelfisch: een amandelcake in de vorm van een vis. Aan zoetigheid sowieso geen gebrek in Zürich, niet alleen wat betreft gebak maar ook dankzij de bekende Zwitserse chocolade. Er wordt in het land ook wijn gemaakt, maar deze wordt niet geëxporteerd. Wil je graag eens een echte Zwitserse wijn proeven, dan is je bezoekje aan Zürich de kans!

 

Vervoer

Zürich is een belangrijk verkeersknooppunt in Zwitserland en de stad is dan ook op allerlei mogelijke manieren goed bereikbaar. ‘Zwitserse precisie’ is niet voor niets een begrip, en Zürich Airport is de drukste en grootse luchthaven van het land, vanwaar elke 10 tot 15 minuten een trein vertrekt naar het centrum. Het hoofdstation ligt midden in het centrum aan de Bahnhofstrasse, waar feilloze aansluitingen zijn op de rest van het openbaar vervoer. Kaartjes koop je in een kaartjesautomaat of bij de kiosk. Het handigst is het om een dagkaart te kopen waarmee je 24 uur onbeperkt kunt reizen. Deze is slechts twee keer zo duur als een enkele rit. Echter kun je de meeste bestemmingen makkelijk te voet bereiken. Aangezien de Limmat door de stad stroomt en de hele stad aan een meer ligt, kun je per poot ook allerlei kanten op. Klassiek in Zürich is de Dolderbahn, een 1.3 kilometer lang treintraject dat tegenwoordig fungeert als kabelbaan, wat een ware toeristische attractie is. De bouw begon al in 1894 en beslaat een hoogteverschil van 162 meter. De ritjes beginnen dagelijks al om 6.20 en de laatste gaat om 23.30, waarbij er elke tien, vijftien of twintig minuten een trein vertrekt, afhankelijk van het tijdstip van de dag.

 

Reis Documenten

In Zürich is het verplicht om een geldig Nederlands paspoort of een geldige identiteitskaart bij je te hebben. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Zwitserland behoort tot de Schengenzone. Als je als ouder alleen met je kind op reis gaat en de andere ouder blijft thuis, dan kan het zijn dat een toestemmingsformulier van de andere ouder wordt gevraagd. Dit formulier is niet verplicht, maar kan eventuele vertraging voorkomen bij controles. Ook meereizende huisdieren hebben een eigen paspoort nodig: het EU-dierenpaspoort met daarin registratie van de verplichte vaccinaties. Puppy’s tot drie maanden mogen niet reizen. Zorg ook altijd voor een goede reisverzekering. Bagage valt strandaard onder de dekking van je reisverzekering, maar mobiele apparaten zoals telefoons, tablets, laptops en fotocamera’s worden niet bij elke verzekeraard (volledig) vergoed. Hiervoor kun je een aanvullende reisverzekering afsluiten of een aparte verzekering. Kijk dit goed na voor je onderweg gaat, om onaangename verrassingen achteraf te voorkomen. De meeste medische kosten die je maakt, worden vergoed door je zorgverzekering. Ook hierbij geldt dat niet per se alles vergoed wordt, dus mocht je onverhoopt bij een dokter of ziekenhuis terecht komen, zorg dan dat je alle documentatie duidelijk en volledig hebt.